'Microsoft investeert twee miljard euro in bouw nieuw Nederlands datacentrum'

Microsoft is naar verluidt van plan een nieuw datacentrum te bouwen bij een bedrijventerrein in Noord-Holland. Er zou een bedrag van twee miljard euro gemoeid zijn met het project en de mogelijkheden voor een 'groen' datacentrum zouden de doorslag hebben gegeven.

Het plan van Microsoft staat in documenten waar het Noordhollands Dagblad de hand op heeft weten te leggen. Het gaat om bijna 40 hectare grond die het softwareconcern bij het bedrijventerrein Agriport A7 in Middenmeer wil kopen. De keuze voor dit terrein zou ingegeven zijn door de mogelijkheden een groen datacentrum op te zetten.

Volgens de Noord-Hollandse krant hebben diverse regio's in verschillende landen geprobeerd het contract met Microsoft in de wacht te slepen, maar zou de keuze op Agriport zijn gevallen. Bij dit bedrijventerrein langs de A7 zijn er mogelijkheden om elektriciteit die wordt opgewekt in groentekassen te gebruiken voor de stroomvoorziening, terwijl als backup een directe aansluiting op het hoogspanningsnet van Tennet aanwezig is. De kassenkwekers, verenigd in Energie Combinatie Wieringermeer, gebruiken een warmte-kracht-koppeling-installatie voor de verwarming van de kas en de opwekking van stroom. Omdat lang niet alle opgewekte stroom voor de kassen zelf nodig is, wordt een deel aan datacenters geleverd. Andersom kunnen datacentra hun warmte leveren aan de kassen, waardoor de kwekers kunnen profiteren van lagere stookkosten.

De vergunningen voor de bouw zouden nog niet rond zijn en ook zouden Microsoft en de plaatselijke instanties geen ruchtbaarheid aan het project willen geven.

Wat vind je van dit artikel?

Geef je mening in het Geachte Redactie-forum.

Door Olaf van Miltenburg

Nieuwscoördinator

28-09-2013 • 11:36

140 Linkedin

Submitter: Technomania

Reacties (140)

Wijzig sortering
We kunnen moeilijk doen als de AMS-IX naar de VS wil, maar dit is precies hetzelfde verhaaltje omgekeerd. Een Amerikaans bedrijf dat in Nederland een nieuw datacenter bouwt. Dan blijft die data van de VS.

Wel een mooie stimulans voor de economie, dat moet gezegd worden.
Ik weet niet maar dit is een bedrijf en geen knooppunt, is toch anders denk ik.
Mooi dat ze investeren in NL maar die 2 miljard komt niet bij ons, maar meer bij de H/W leveranciers terecht., en ze profiteren van een belasting voordeel.
En wat dacht je van de betrokken bouwbedrijven? Onderhoud aan technische installaties? On site beveiliging en beheer? En dan niet te vergeten alle randzaken die er bij komen kijken, bedrijfskantine, drukwerk en ga zo maar door.. Dus om nou te zeggen dat die 2 miljard niet bij ons komt is wel heel erg kort door de bocht..
Heb van de week nog gezien hoe de MS datacentra werken. Veel werkgelegenheid brengt dat niet mee hoor ... Binnen in de DC staan gewoon scheepscontainers dewelke de servers huisvesten. Is er een server defect word die gewoon offline gehaald en word een andere server in die container opgestart. Te veel defecten? Container eruit en andere erin. Op enkele minuten is die swap van enkele honderden, zoniet duizenden servers gebeurd en de container word gewoon verscheept naar een lageloon land. En ja, de grootste aankoop, zijnde die servers gaat dus gewoon naar het buitenland. Hier in NL zal dit even wat extra werkgelegenheid opleveren, maar op de lange termijn gaat het om een zeer beperkt aantal jobs, vooral beveiliging en enkele techniekers.
Ik zeg ook nergens dat het om duizenden banen gaat, het gaat om de nevenactiviteiten waar ongemerkt veel meer bij komt kijken dan dat veel mensen zich hier lijkt te beseffen. Het betreft steeds maar een paar man, maar nergens staat dat we meteen 1000 man moeten aannemen om er wat aan te hebben?

Maar om maar wat te noemen:

Direct:
- Onderhoudscontracten airco's
- Onderhoudscontracten electrische installatie
- Onderhoud stroom / noodstroom voorzieningen
- Transport van in jouw voorbeeld containers
- De gemeente verkoopt / pacht de grond en krijgt hiervoor betaald
- Vergunningen / inspecties / Brandveiligheid
- Lokale beveiliging
- Een klein team aan technisch personeel voor het DC zelf

Indirect:
- Extra afname peering diverse internet knooppunten
- Betere beschikbaarheid azure in Nederland zou de vraag kunnen laten groeien, met ondersteuning / consultancy diensten
- Bedrijven als Microsoft trekken andere gerelateerde bedrijven aan

Daarnaast, "tijdelijke" of omgebouwde locaties werken vaak met een container oplossing. Dedicated nieuwbouw oplossingen werken over het algemeen niet zo omdat je daar de vrije hand hebt in de inrichting. Je kan dan voor een zo optimaal mogelijke inrichting kiezen, en dat is niet de oplossing met containers. (Neemt niet weg dat het nu alleen nog maar gokken is wat ze gaan doen).

Wat me hier vooral aan de reacties opvalt is dat iedereen er meteen negatief over doet, al houden we er "maar" 100 Miljoen aan over is het nog steeds geen slechte deal. We zouden met zijn allen ook wel weer eens trots kunnen zijn op wat we wel hebben, in plaats van te zeuren over wat we allemaal niet hebben.
Helmaal mee ens.

ongetwijfeld worden er banen gecreëerd als dit doorgang gaat vinden en dat is ten alle tijde positief ongeacht het aantal banen die er gecreëerd gaan worden.

Sommige mensen zien jammer genoeg kritiek altijd als een negatief iets dit terwijl voor de goede verstaander krtitiek juist een opbouwende bedoeling heeft.
Leuk dat mensen altijd alles denken te weten als ze 1 data center van binnen gezien hebben :+
Wie zegt dat het nederlandse bouwbedrijven zijn. Dit zal gewoon een aanbesteding zijn en mijn kijkt naar de goedkoopste.

Maar vooruit er kunnen een paar mensen aan het werk, hoewel een datacenter natuurlijk vanuit ieder land onderhouden en gemanaged kan worden.

Drukwerk ? klinkt leuk stelt niet voor aangezien veel gewoon paperless gaat, je praat dat over misschien paar duizend euro, niet in het totaal.

De grootste kosten zitten hier in de hardware.

Het enige voordeel is de samenwerking met kassenbouw en uitwisseling van energie.
Je vergeet nog een paar ding te vertellen dat microsoft maar 1 % belasting hoeft te betalen ... want het zal wel een leuke constructie bedenken om bijna alle omzet weg te sluizen via intulectueel eigendom.
en als dit het data center voor europa wordt....

ten tweede ik weet niet of we wel blij moeten zijn met zo veel extra data verkeer....
over Nederlandse knooppunten
Ok 200 miljoen dan, en de rest??...
Gratis geld uit het buitenland dat naar Nederland komt en heel veel geld aan infrastructuur en internetkabels die microsoft zal gaan uitgeven voor connectivity naar Amsterdam, Google Groningen om te zwijgen over alle zeekabels die 't datacenter gaat beheren.

Bovendien zijn ze ook niet snel meer weg natuurlijk met al die kabels daar. Dus dit is geweldige overwinning voor de B.V. Nederland.
"Ons"....? Belasting voordeel is alleen van toepassing als er een NL ondernemening opgericht wordt. Deze doet de investeringen en is derhalve ook bv. BTW plichtig. Ook lonen worden onder Nederlands belasting regime afgerekend, idem met de bouw van de locatie en aanleg voorzieningen en ga zo maar door.

Kortom, je hebt een te beperkte kennis/blik hoe dit werkt.
ALLE GROTE INTERNATIONALE MAATSCHAPPIJEN ZIJN NEDERLANDS.
hier door kunnen ze op gigantische hoeveelheden omzet wegsluizen voor maar 1% belasting starbucks google apple noem ze maar op! ook vele artiesten U2 madonna allemaal nederlandse BVtjes

"Double Irish With a Dutch Sandwich"
of als je niet wil lezen een nederlandse documentaire
Het data center wordt waarschijnlijk gewoon met staatssteun gebouwd en dan mogen dadelijk misschien 50 man aan het werk ?

En microsoft loopt dadelijk lachend met de winst er van door...
het mag misschien 1 Europa heten maar zolang we niet overal de zelfde wetten en belasting tarieven hebben is het allemaal schijn...
Zelfs 1% VPB is beter dan niets. Daarnaast betalen ze lonen neem ik aan, waarbij dus loonheffing en werkgeverslasten verschuldigd zijn. Verder moet je denken aan BTW inkomsten, hetzij direkt hetzij indirekt bv via de energiefakturen. Allemaal mooi meegenomen en liever hier dan in het buitenland.
1% is niet beter dan niets! Dit is heel erg kortzichtig. Tevens je kunt gigantisch gemakkelijk om BTW heen komen zolang je maar verlies draait . meer uit geven dan er binnen komt.
Een bedrijf als Google,
Die 1% is maar een schijntje
stel je eens voor dat je 25% van dat bedrag mag incasseren!

Tevens leid dit tot oneerlijke Concurrentie met de rest van de Nederlandse bedrijven, deze moeten wel belasting betalen. Deze belasting helpt juist Nederland. Ze investeren door veel belasting te betalen.

Die 1% Helpt alleen maar die grote bedrijven. Het wordt eens tijd dat de EU er gewoon iets aan gaat doen 1 belasting tarief voor alle landen. wil je in de EU actief zijn dan betaal je het tarief , Hiermee zijn we allemaal beter af dan wat we nu hebben.
Nadruk in mijn bijdrage ligt vooral op laatste zin.

[Reactie gewijzigd door Hamiko op 29 september 2013 21:46]

Tja, als de EU geen voordelen oplevert gaan ze wel naar een of ander eilandje met aantrekkelijke voordelen. Wereld dominantie dan maar? ;)
Uhm gaat dit niet over brievenbus firma's en geld stromen ?
eigenlijk zou het cpb het moeten door rekenen. Iedereen heeft een mening er over.
Het lijkt mij dat we onder de streep geld over houden anders gaat er iets mis.


Tevens zijn de wetten in de US ook niet overal gelijk...
Btw dat niet alleen , het is nl ook geen 'groen' project
Het maakt gebruikt van rest stroom die op de grijze wijze wordt opgewekt
Maar het klinkt nu lekker , en zal ook wel een 'potje' in den haag voor zijn
Dat maakt het weer een project waar we veel voor betalen alla JSF
Hoezo iedereen weet dat ze de regels altijd in het voordeel van de portemonnee worden gebogen. (bouwen met polen)

Nee je hebt helemaal gelijk maar wat er voor ons, qua de 2 Miljard aan investering uit gehaald kan worden is zeer beperkt.
En waar denk je dat die Polen belasting betalen? Juist, hier in NL. Daar hebben wij allen (ONS?) baat bij. Of lees jij eigenlijk "ons" als "ik"?

Het is een beetje onzinnig om een investering te veroordelen omdat er ook geld buiten NL wordt uitgegeven (wat zelfs onvermijdelijk is: de PC en netwerk apparatuur die jij hebt zijn ook niet van Hollandse Bodem en fabricage toch?). 200 miljoen is nog altijd meer dan 0 als er in België gebouwd wordt. Dus doe niet zo negatief.

[Reactie gewijzigd door Edgarz op 28 september 2013 12:47]

Wat zit je nou steeds met ons en ik, je wilt mij een bepaalde hoek in drukken.
Ik ben niet negatief ik zeg gewoon dat een 2 miljard investering misschien 200 eu aan belasting op levert.

Bouwen duurt maar 2 jaar, en daarna kunnen ze het met 100man af.

P.s. Ik begon te zeggen dat het de H/W leveranciers iets oplevert, en 'ons' staat dan niet in de buitenlander en Nederlander verhouding.

[Reactie gewijzigd door Mel33 op 28 september 2013 13:54]

200 miljoen is nog steeds meer dan 0 als het datacenter in België gebouwd wordt. Alles wat er aan aanbestedingen uitgegeven wordt nog niet meegerekend. En ga eens na wat het energieverbruik is....die zullen ze niet per vrachtwagen vervoeren.

Kortom, negatieve reacties hierop slaan volledig de plank mis.
Mag Nederland nu ook de Data van MS zijn servers uitlezen?
dat mag nu al, als ze met een juist gerechtelijk bevel komen. Zelfde geld voor de NL overheid die data van een US server wil hebben. Dat zijn de afspraken die onderling gelden. (btw dat betekend niet dat er altijd JA wordt gezegd als men met een verzoek komt.)
ik heb geen idee, ik weet niet eens of dit waar is of niet. Ik werk niet meer in NL :)
Dat mag nu ook al.
Het is niet helemaal hetzelfde verhaal, want wij (Nederland) hebben geen Patriot Act.
maar Microsoft heeft niet alleen een vestiging binnen amerikaanse jurisdictie, maar is zelfs amerikaans.
Dus hoe wou jij de "patriot"-act met dit datacentrum omzeilen?
Zelfs als je amerikaanse software gebruikt, windows bijvoorbeeld, ben je niet veilig.
Ik denk dat je niet goed in de gaten had op welke reactie ik reageerde..

Beefhazard schrijft:
'We kunnen moeilijk doen als de AMS-IX naar de VS wil, maar dit is precies hetzelfde verhaaltje omgekeerd. Een Amerikaans bedrijf dat in Nederland een nieuw datacenter bouwt. Dan blijft die data van de VS.'

Daarmee heeft hij het volgens mij over dat het AMS-IX een centrum in de VS wil beginnen.
Als AMS-IX dat doet, dan geldt de Patriot Act dus ook voor AMS-IX. De VS kan dan beschikken over alle data van AMS-IX die in dat centrum staat. En ik geloof dat het nog verder strekt: alle data die op alle servers staan van AMS-IX. Zelfs als deze zich buiten de VS bevinden.

Als Microsoft een centrum bouwt in Nederland, dan kan de Nederlandse overheid niet zomaar beschikken over de data in dat centrum, omdat wij (Nederland) niet zoiets als een Patriot Act hebben.

[Reactie gewijzigd door jeff2 op 29 september 2013 14:25]

Alleen maakt dat in dit geval niks meer uit want Microsoft opereert al in Amerika en Europa. Dus de uitwisseling van informatie via de Patriot Act was al mogelijk.

Met je tweede punt ben ik het wel eens, twee miljard is geen kattepis. En een mooie stimulans.
Die 2 miljard valt wel mee het gaat er meer om hoeveel banen dit op gaat leveren. Dat is pas goed voor de economie. Als het dan nog allemaal groen is is het helemaal perfect.

Dit is de manier om de economie er bovenop te helpen, door duurzaam te investeren.
Oh, er stroomt echt wel enkele miljoenen, de regio in, er worden gewoon lokale bedrijven gevraagd hiervoor.

Het is niet dat ze op werkspot of mp gaan shoppen voor een aannemer, maar bedrijven zoals imtech, bam, komen hier op af, en ja indirect komen die aannemers dus wel aan de bak bij zo'n klus.

Voor de regio is het echt een hele mooie buitenkans.
aantal banen zal zeer hard tegenvallen zodra de bouw klaar is, niet vergeten dat alle hardware niet in nederland gemaakt word.
uitgezonderd van een rent-a-bewakertje en een enkele ICT-pipo die rackjes afstoft zal er practisch geen banen bijkomen, behalve natuurlijk de directeur van de hele toko die een halve ton moet kosten natuurlijk.

[Reactie gewijzigd door flippy op 28 september 2013 19:30]

Wat denk je van de bouw sector der zijn genoeg bedrijven die in deze tijden geen opdracht hebben dus personeel moeten betalen die niks doen, dus niks verdienen.
de bouw zal er wel een bedragje uitkrijgen, als het meezit een miljoentje of 200. de rest gaat in hardware zitten en die bedragen eindigen gewoon in china.
Het is geweldig nieuws. Elke baan is in deze tijd mooi meegenomen. Dit datacentrum had ook in Denemarken of Belgie of Frankrijk gebouwd kunnen worden.

Verder telt elke euro dubbel, want het zijn buitenlandse euro's die naar Nederland vloeien. Denk ook aan transport elke keer van en naar 't datacentrum.

Nu zal niet 100% van al het personeel uit Nederland betrokken worden, echter ze zullen hun geld hier wel uitgeven. Dus per saldo levert dit paar honderd banen op, direct of indirect.
Niet zo kort door de bocht eh...

Denk ook aan de indirecte tewerkstelling, mensen bij internet providers, energie leveranciers, etc etc

Denk dat een datacenter van die grote makkelijk 40 man te werk stelt direct & indirect. Dat is inderdaad niet zo veel voor iets van die magnitude, maar toch niet niks!
Het is niet de schuld van de regering. Het probleem is Brussel. Ook een volgende regering zal naar Brussel moeten luisteren. Het zijn juist de mensen die nu hoogbeklede functies hebben die schuldig zijn bijv. Gerrit Zalm die nu bestuursvoorzitter van de voor de belastingbetaler miljarden kostende zombiebank ABN Amro is en een riant salaris opstrijkt. Die waren erbij toen het verdrag van Lisabon werd getekend en de euro werd ingevoerd.
Hoe men het probleem tracht op te lossen van het tekort in de schatkist is duidelijk de schuld van deze regering, consumenten worden min of meer gedwongen om in het buitenland aan te kopen.

Horeca gaat kapot, tabakszaken gaan kapot etc. simpel voorbeeld pakje zware van nelle 50 gram NL 8,80 euro, belgie 6,00 euro

Praat maar eens met mensen die in deze branche zitten en met het bijtje moeten hakken.

Schiphol zelfde verhaal minder vluchten dus minder inkomsten en dus banenkrimp dit alles door de idiote vliegtaks die mensen naar Belgie en Duitsland stuwt.

BTW verhoging invoeren naar 21% in oktober, ieder zinnig mens doet dit aan het einde van het boekjaar, dus december zodat in januari alles probleemloos omgezet kan worden.

Een hoop winkeliers hebben het pas in het nieuwe boekjaar ingevoerd en hebben die 2% uit eigen zak betaald, daar rekende de overheid dan ook vast op.

Maar goed Griekenland heeft weer een geld injectie nodig en ra ra wie zal dat betalen? Juist de hard werkende Nederlander

Het ziet er dus naar uit dat deze "slimmerikken"vast de BTW en accijnzen wel weer zullen verhogen om dit betaalbaar te houden.

[Reactie gewijzigd door Kees de Jong op 28 september 2013 21:49]

Het zijn mooie statements die je maakt maar dat is het mooie aan de economie die we hebben, het is niet zo makkelijk om oorzaak gevolg aan te duiden.

Wel kan ik zeggen dat er nog steeds meer mensen via schiphol reizen. Dat is een simpel feit als je de cijfers van 2011 en 2012 erbij pakt. http://www.schiphol.nl/we...09-4f84-8873-838d9c9ef20d een stijging van 3 procent.

Voor de rest van je statements heb ik geen zin om bronnen te gaan zoeken die het tegendeel bewijzen, ik weet ook niet of die er zijn. Maar zulke statements maken heeft weinig zin, behalve dan om lekker pessimistisch en negatief te zijn.
Ja het is leuk dat je de harde realiteit tracht te omschrijven als pessimistich en negatief: welkom in deze wereld.

Ik was niet te lui om te zoeken voor een onderbouwing die ik niet nodig heb daar ik zat mensen spreek in de branche en niet anders dan geklaag hoor: http://www.kenniscentrumh...rd-aantal-faillissementen.


http://www.rtvoost.nl/nie...ult.aspx?cat=1&nid=160144

Dat het met de gehele detailhandel niet goed gaat was ook al bekend: http://www.hbd.nl/pages/1...html?subonderwerp_id=1034

Einde van dit jaar komt er op zeker een nieuw record.

[Reactie gewijzigd door Kees de Jong op 28 september 2013 22:31]

Ik ontken ook niet dat het met deze economie slecht gaat, dat betekend niet dat het gelijk ook met de rest slecht gaat.
Deze overheid neemt zeker stappen om het in de goede richting te duwen, dit doen ze niet op de slimste manier maar het is een manier.

Verder staat het je helemaal vrij te leven hoe je zelf wilt maar door deze 'harde' realiteit te zien als pessimistisch en negatief schiet je er zelf niets mee op. Ik zie liever mensen die positief reageren op tegenslagen dan al bang zijn voor een mogelijke tegenslag.

De samenleving hoe we die nu hebben werkt gewoon niet goed en die zal veranderd moeten worden, daar hoort verandering bij, spannend? Ja zeker, beangstigend? Misschien ook, slecht? Absoluut niet.
Je schijnt het nog steeds niet te begrijpen de realiteit onder ogen zien wil niet zeggen dat iemand pessimitisch zou zijn of negatief maar zegt gewoon dat die persoon een heldere levensbeschouwing heeft.

De gedachte van negatief of pessisimistisch zijn is dan ook door jou uitgesproken en is dus jouw gedachtegang en zeker niet die van mij.

Edit: voor alle duidelijkheid: ik probeer dus duidelijk te maken dat de dingen helder zien en kritiek hebben op de gang van zaken bedoeld is in een positieve zin zo van: overheid word eens wakker en doe er wat aan.

Dat iemand daar negatief over denkt is gelukkig niet mijn probleem.

[Reactie gewijzigd door Kees de Jong op 29 september 2013 00:04]

Wel kan ik zeggen dat er nog steeds meer mensen via schiphol reizen. Dat is een simpel feit als je de cijfers van 2011 en 2012 erbij pakt. http://www.schiphol.nl/we...09-4f84-8873-838d9c9ef20d een stijging van 3 procent.
Die trend keert zich. Schiphol was altijd een transitpunt vanuit de USA, maar de nieuwe generaties toestellen hebben veel meer range waardoor die transitfunctie alleen maar minder wordt. Rechtstreeks van het Midden-oosten naar de USA is geen probleem meer.
En wat als de vluchten in duitsland en belgie met 100% zijn gestegen ipv 3%? of de gemiddelde stijging per jaar van schiphol zelf vroeger ook veel hoger lag dan 3%? Jouw bron betekent helemaal niks op zichzelf.
Maar goed Griekenland heeft weer een geld injectie nodig en ra ra wie zal dat betalen? Juist de hard werkende Nederlander
Waar ik mij bijzonder aan erger is dat het nu afgeschilderd wordt alsof we een schenking doen, terwijl het op dit moment nog gewoon een lening voor 30 jaar is tegen een lage rente. Overigens is het aandeel vanuit Nederland daarin op dit moment ongeveer 19 miljard. Op een BNP van 550 miljard valt dat nog wel te overzien. En als je het zet tegenover het perspectief dat moedertje staat voor 80 miljard aan onze banken heeft besteed, vind ik het helemaal raar dat er zo moeilijk wordt gedaan over Griekenland, waar we op andere plekken veel meer exposure hebben. Laat die banken eens terugbetalen, dan zitten we bijna gelijk weer op de 60% staatsschuld norm.

Maar ik snap het wel dat we een zondebok nodig hebben en dat we het verdommen om naar onszelf te kijken.
Eindelijk iemand die weet dat gerrit zalm de boosdoener is. Ze hoogste salaris ooit was 7 ton per jaar bij abn.
Het zal ze ook niet zozeer om de data gaan, maar wel een lagere ping en meer processorkracht voor Azure in de EU. Volgens mij hebben ze ook een behoorlijk park in Ierland staan (vanwege de regelgeving aldaar), maar dat is voor veel landen toch net weer wat te langzaam.

Lijkt me vooral voor de Xbox One een goede ontwikkeling, zodat de Cloud-opties een lage ping hebben. Ook de dedicated multiplayer servers kunnen hier sterk van profiteren.

Ik vraag me overigens af hoeveel onze economie hiervan gaat profiteren. Het zal vooral geïmporteerd worden (de hardware). En het bouwen van een datacentrum zelf is nou ook weer niet rocketscience. Zoveel man personeel heb je er bv ook niet voor nodig.

Wel een leuke combinatie met die kassen, maar hingen die nu niet aan het energie-net om groene stroom te leveren? Zo ja, wat gaat daar nu als alternatief voor komen? Sure, het datacentrum wordt groen, maar zo verander je eigenlijk een andere afnemer van groen naar normale stroom?

[Reactie gewijzigd door Martinspire op 28 september 2013 11:54]

Nou nou, wat zijn we weer groen bezig. Die warmte kracht koppelingen die die tuinders bezitten, die verstoken bijna geen gas zeker. Nu gaan die tuinders gezellig met z'n allen 3 x hun eigen verbruik aan gas verstoken om Microsoft een paar "groene" servers te voorzien van stroom.

Lekker bezig
Het idee is dat de vrij gekomen CO2 wordt opgenomen door de planten in de kassen. De uitlaatgassen van de WKK worden gemengd met verse lucht en met ventilatoren de kassen in geblazen. Daar word de CO2 opgenomen door de planten. Vandaar dat dit door mag gaan als groene energie.

In de hoogtij dagen van de WKK vingen kwekers 400 tot wel 800 euro voor een MWh. Door overproductie, nieuwe kolencentrales e.d. mogen kwekers momenteel blij zijn als de 200 euro voor een MWh krijgen.

Waarschijnlijk krijgt MS de elektriciteit direct vanaf de kwekerijen waardoor er dus geen transport kosten zijn over het elektriciteits net. Verder kan het best zijn dan MS dus met de kwekers heeft afgesproken dat ze een paar jaar lang stroom afnemen tegen 300 euro per MWh. MS heeft dan goedkope groene stroom en de kweker een vast inkomen.

Beetje WKK levert trouwens 1 tot 3MW. Das een paar duizend Ampere.

[Reactie gewijzigd door NBK op 28 september 2013 13:48]

Alleen hoop ik ten zeerste dat je eerste dat het niet als groene stroom mag doorgaan om wat jij zegt. Aangezien CO2 opslag in planten een tijdelijke opslag is. En op moment dat mens het opeet, of de resten van de plant bij afval worden gegooit, het gewoon weer CO2 wordt en er dus qua C02 geen enkel verschil uitmaakt of het even in een plant heeft gezeten of niet.
Het kan beter in de lange cyclus zitten inderdaad. Maar aan de andere kant: wat in de planten zit, zit niet in de lucht...
De warmte wordt anders teruggeleverd aan de kassen. Normaal gaat die verloren.

Mee eens, niet helemaal groen, maar ook niet helemaal grijs.
Kassen moeten toch verwarmd worden en de WKK's produceren elektriciteit als "afval". Alle Nederlandse WKK's samen produceren ongeveer net zoveel als 6 flinke elektriciteitscentrales.
Veel telers zullen in de nabije toekomst overschakelen op (semi-)gesloten kassen en zullen daarbij gebruik maken van koude- en warmteopslag, aardwarmte en zonne-energie.
de nederlandse land en tuinbouw is goed voor een groot deel van het BNP en houdt de economie momenteel nog een beetje draaiend. In 2012 bedroeg de export van deze sector €75.000.000.000,- (75 miljard euro)
http://www.rijksoverheid....egen-naar-75-miljard.html

Nederland is daarmee de tweede grootste exporteur van land- en tuinbouw producten ter wereld.
(en om slap gelul te voorkomen men krijgt maar een klein beetje subsidie).
Goed nieuws, dat creëert weer werkgelegenheid.
Hoezo? In data centra werken niet veel mensen. Een paar man met een V op de borst bij de deur en een handje vol junior systeembeheerders om servers te verwisselen.
@mashell • 28 september 2013 18:31

Dit is de leukste en realistische reactie van allen, voor diegene die maar denken dat het een berg werk gelegenheid zal opleveren forget it , ja dat was 15jaar geleden nog zo, wellicht nu een paar aannemers tijdens de bouw die het Center het uit de grond stampen daarna komt hoogstwaarschijnlijk Engels of Amerikaans Team die dat Datacenter intern van bekabeling dev. Corerouters/ Switches en een digital distributiesysteem ed. zal voorzien, die remote vanuit US/Zweden,Pakistan ed. zal worden bediend, wat blijf er over inderdaad een Securitas man/vrouw en als je geluk hebt dat men niet alles remote gaat/kan bedienen, één á twee man/ vrouw locale techneuten, voor wat klant vriendelijke locale ondersteuning.
En ik spreek uit eigen ervaring...

[Reactie gewijzigd door Habana op 29 september 2013 13:03]

In de MS DCs worden zelfs geen servers verwisseld. Knap systeem waarmee ze werken, maar technici zijn daar enkel noodzakelijk wanneer ze een hele container wisselen en dat is op enkele minuten gebeurd en kan door iedereen gedaan worden met meer dan 2 hersencellen.
Hoezo? In data centra werken niet veel mensen. Een paar man met een V op de borst bij de deur en een handje vol junior systeembeheerders om servers te verwisselen.
Ja, zo'n center valt zo kant en klaar uit de lucht of niet....

[Reactie gewijzigd door Hackus op 28 september 2013 18:31]

Ja, maar wie gaat dat ding bouwen?
Maar al die mensen worden direct na de bouw weer naar huis gestuurd zonder baan dus dat is ook niet handig, dit is gewoon een tijdelijke stimulans.

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 449164 op 28 september 2013 23:48]

Ja bouwvakkers zijn er teveel in dit land. Ga toch lekker studeren of zo.
Is dit dan een datacenter dat enkel door Microsoft zal worden gebruikt? Of is het eerder zoals Telecity waar "iedereen" ruimte kan huren?
Wat denk je zelf?
Dit zal echt niet voor particuleren zijn hoor, en ik denk ook niet voor andere bedrijven.
Als je daar je data wilt opslaan moet je maar SkyDrive gebruiken en heel hard hopen dat het daar beland, als ze het voor die doel einden willen gebruiken.

Verder vind ik het een heel leuk en slim idee! een Win Win Win situatie, voor de kassen, microsoft en voor nederland.
Microsoft gebruikt het gros van zijn datacentra voor Azure, Microsoft's Cloud Computing dienst.
Nu kun je wel ruimte in Azure huren, maar dit is over het algemeen niet voor privé gebruik.

Dit is overigens wel fijn voor ITers/Tweakers die ooit al eens bij Microsoft wilden werken, Microsoft zit nu volgens mij enkel in Nederland met sales en marketing.
Microsoft zit nu volgens mij enkel in Nederland met sales en marketing.
Ze hebben in Venray ook een groot distributiecentrum staan.

Verder hebben ze op Schiphol nog een vestiging waar volgens mij ook technisch personeel en consultants zitten die support verlenen.

Maar als dit datacentrum er komt, lijkt me dat een goede zaak voor zowel Nederland (economisch, werkgelegenheid), maar ook voor het milieu, doordat het zoveel mogelijk energie weer hergebruikt.
MS heeft zijn Tech jongens enorm geconcentreerd zitten. Lokaal zitten altijd enkel sales en marketing. Wanneer MS in NL (of B ) ergens demonstraties of opleidingen gaat geven, dan huren zij daar weer externe firmas voor in.

[Reactie gewijzigd door Blokker_1999 op 28 september 2013 15:23]

Er werken in NL 1000 man/vrouw bij MS, Sales, Marketing, Support, Consultancy, Evangelisten, Architecten, Project Managers etc. Enige wat er eigenlijk niet gebeurd is product ontwikkeling (hoewel er wel een handvol medewerkers in NL werken die voor de productteams werken)
Dat is een algemene functienaam. Typisch Amerikaanse functieomschrijving. Hebben alle grote technologie toko's daar.
Heeft in ieder geval niets met een kerk te maken als je dat zou denken.
Microsoft zit ook met een koppeltje techneuten in Nederland hoor...is niet alleen sales en marketing :)
Jazeker. Particulieren kunnen ook VM's bij Azure draaien.
Ik snap die laatste alinea niet helemaal; microsoft heeft plannen om een datacentrum te bouwen daar, maar wil zelf geen ruchtbaarheid (?) geven aan het project :-s

EDIT: Ik ken het woord ruchtbaarheid niet en ik ging ervan uit dat ik aan de zin kon zien wat het betekende, maar dat gokte ik dus fout. Achteraf vrij logisch :p heeft het woord 'gerucht' waarschijnlijk ook mee te maken :-)

[Reactie gewijzigd door DirtyBird op 30 september 2013 12:02]

Ze zijn er mee bezig, maar het kan nog misgaan, en dus is het te vroeg voor een persbericht.
Als je 1 van de huidige DCs bezoekt van MS zal je veel moeite moeten doen om te zien dat het gebouw van MS is. In tegenstelling tot de meeste campussen of kantoren van het bedrijf staat daar niet aangegeven dat het om MS gaat.
Goh, ik als grondkoper hoor dat MS daar grond nodig heeft. Laat ik in het midden eens een essentieel lapje grond voor weinig kopen en straks als MS tot aankopen overgaat, eens voor grof geld weer verkopen.
Zo zijn er nog wel meer redenen te bedenken, zoals concurrentie er geen lucht van geven.

Begint het te dagen waarom ze dit niet aan de gote klok hangen? :)
Die 2 miljard is natuurlijk een druppel op de gloeiende plaat. Maar het idee om kassen op te warmen met de warmte van een datacenter is echt tof.

Er zijn al vele voorlopers geweest als IBM die een zwembad, huizen of zelfs een Science project warmte gaf, (Hier werd warmte gebruikt om het klimaat na te bootsen in 2050). In 2008 is dit concept al gedaan door de "Notre Dame Center for Research Computing".

Als men de warmte gebruikt om energie op te wekken en het doorsluizen van overige warmte naar kassen, is dit een dermate verbetering voor milieu en ondernemer. Dit soort constructies mag een standaard worden in alle industrieën.

Bron Datacenters
2 mld euro vind ik helemaal geen druppel op een gloeiende plaat.
Het kabinet bezuinigt 6 mld euro en nederland zal dat merken ook.
Dus 2 mld is echt substantieel. En wie weet trekt dit ook weer andere grote
investeringen aan, want als MS hier investeert zullen de concurrenten ook bekijken waarom.
Het is inderdaad een hoop geld. Maar ik geloof dat het grootste gedeelte naar buitenlandse bedrijven gaan die techniek, kennis en personeel leveren. Plus je weet niet het termijn van die 2 miljard euro, het zou maar zo een 10 jarig traject kunnen zijn. Dan praat je over nog steeds over een groot project maar reken je zelf nooit rijk:P.
Omdat Nederland een belastingparadijs is en als smoes vanwege de groene stroom.
Dat zijn de brievenbus firma's die 2 a 3 procent belasting betalen
Er wordt alleen omzet door Nederland gesluisd.
In dit geval komt er werkelijk iets fysiek te staan.
Hoeveel bedrijven investeren er in een jaar 2 mld in NL ? Niet zo veel schat ik in, dus dan kun je het ook geen druppel op de gloeiende plaat noemen.
Het probleem is dat je niet weet hoeveel er van die 2 miljard in NL wordt geïnvesteerd. Voor hetzelfde geld wordt er maar een paar miljoen in NL gebruikt/bekostigd en de rest in het buitenland qua aanschaf of misschien zelfs inhuur van mensen.
Je kunt niet gratis bedrijfsmiddelen invoeren, dus je kunt daarom wel enige aannames doen.
Ik ben benieuwd hoe lang die directe aansluiting op het hoogspanningsnet komt, daar het zware net van TenneT niet in de buurt zit, zie ook de netspanningskaart van TenneT: http://www.hoogspanningsn...ctuele-netkaarten/tennet/
Er lopen daar wel wat 150kV kabels.
http://www.fibronot.nl/images/TenneT-netwerk.png

Voor de rest erg mooi dat ze (waarschijnlijk) voor Nederland kiezen :)! Geeft toch maar weer aan dat we naast onze hoge belastingen toch veel andere voordelen hebben ;)
Ehm, we zijn 1 van de beste belastingparadijzen ter wereld hoor.
En daar mogen wij best trots op zijn. Organisaties die werkgelegenheid kunnen geven aan Nederlanders krijgen van onze belastingdienst fikse kortingen en deals. Ik ben blij met onze belastingdienst.
Je zegt het compleet goed : Kunnen geven.

Als bedrijf hoef je dus geen werkgelegenheid te geven voor belastingvoordeel. En dat gebeurt dus ook niet met bedrijven als MS, die nemen gewoon 5 bewakers aan voor dit datacentrum en dat was het dan, daarmee kunnen ze miljarden belasting ontduiken.
En ondertussen neemt Microsoft ook nieuwe medewerkers aan op het kantoor op Schiphol, omdat er een nieuw datacentrum ergens in the middle of niets staat. Soms is er nou eenmaal een vertraagd voordeel. Een voordeel op de langere termijn.

Het mooie is dat er hier twee voordelen zijn:
Voordelen op korte termijn: 1.000 bouwvakkers
Voordelen op lange termijn: 5 bewakers en 1.000 extra medewerkers
Het mooie is dat er hier twee voordelen zijn:
Voordelen op korte termijn: 1.000 bouwvakkers
Voordelen op lange termijn: 5 bewakers en 1.000 extra medewerkers
Jou moeten ze nooit chef ergens van maken...

1.000 bouwvakkers voor het neerzetten van een container storage unit met bekabeling? (want meer is het niet)
1.000 extra medewerkers die uit hun neus gaan zitten vreten?

MS (en eigenlijk elk groot tech-bedrijf) heeft dit proces zo geoptimaliseerd dat er juist geen 100 man meer aan te pas komt. Dit soort concepten worden zo bedacht dat ze het juist zonder lokale mankracht overal kunnen neerdumpen.
Al zijn het er 10. Beter 10 dan 0.

Die 10 zullen erg blij zijn met hun nieuwe baan en ik gun het ze.

[Reactie gewijzigd door Trommelrem op 29 september 2013 20:18]

Het lijkt me bijzonder onwaarschijnlijk dat ze een 2 miljard euro project ontwikkelen en dat daarvan het enige voordeel voor Nederland 5 bewakers gaat zijn.

Sowieso moet er een hoop aan infrastructuur geregeld worden. Ik kan me niet voorstellen dat ze alleen maar loodgieters en elektriciëns uit het buitenland gaan importeren (haha, misschien polen)

Het effect zal netto geen 2 mjd gaan zijn misschien, maar dat het positief zal zijn is wel waarschijnlijk, en daar zal de overheid op rekenen wanneer ze voordelen geven aan grote bedrijven om zich hier te vestigen.

Of je moet zo'n pessimist zijn die bij alles wat de overheid doet denkt dat het ze puur en alleen maar gaat om hun eigen zakken te vullen. Maar dan is alle hoop voor jou al verloren ;)
Klinkt als erg mooi project. Hoop dat het doorgaat. Altijd leuk dergelijke kruisbestuiving.
Hoeveel meter on NAP?
;)
Middenmeer zit (geloof ik) ongeveer 3-4 meter onder NAP. Maar een dergelijke situatie zou geen roet in het eten mogen gooien, anders zou er in half Nederland geen IT infrastructuur zitten. Heck, bijna de gehele Randstad ligt onder NAP... Ook in de US worden er gewoon datacenters gebouwd in gebieden die op breuklijnen liggen of op de routes van wervelwinden. Shit happens en mensen/bedrijven moeten niet hun hele leven daar door laten leiden.

Edit:
Daar komt bij dat gebieden boven het NAP ook gewoon kans hebben op overstroming, rivieren, hoger gelegen meren en zware regenval.

[Reactie gewijzigd door Cergorach op 29 september 2013 11:28]

Een datacenter moet een niveau van beveiliging bieden dat je zelf niet haalbaar acht omdat het te duur is.
Iets onder NAP plaatsen zorgt voor extra kans op uitval. niet slim dus.. Kijk trouwens even voor de gein naar de problemen in New York waar de uitval nodeloos groot was door dezelfde domme beslissingen. Er is overigens geen enkele reden om niet gewoon boven NAP te gaan zitten.
Dat er infra ligt beneden NAP is logisch, daar wonen mensen. De opslag van data hoeft je echter niet zo dicht bij mensen te leggen.
Shit happens trouwens toch wel.. dat hoef je niet op te gaan zoeken ;)
Gezien het feit dat de connectivity van het datacenter in NL ook voor een belangrijk deel onder NAP ligt maakt het niet veel uit. Leuk dat je datacenter droge voeten heeft en doordraait maar als het geheel geisoleerd is van de buitenwereld heeft het nog weinig zin.
Je veronderstelt dat die kabels niet tegen water kunnen?
Je denkt bij zoiets toch niet alleen maar aan kabels? Die kunnen inderdaad best tegen een beetje water en desnoods kies je voor een beetje duurdere zeekabels.
Maar wat gebeurt er met enkele honderden of misschien wel duizenden computers en aanverwante apparatuur als die helemaal onder zeewater komen te staan? En dan bedoel ik ook echt helemaal "kopje onder" en niet alleen maar met hun voetstukken. Een zware dijk er extra omheen? Maar wat als die ook breekt door welke oorzaak dan ook?

Maar goed, de ramp is niet onoverkomelijk, de kans op zo'n ramp is klein en de redundantie voor zulke zaken is toch wel vrij groot neem ik aan. Ik denk zelfs dat zo'n centrum zelfs wordt gebouwd uit redundantie-overwegingen, anders zou alles wel in b.v. Silicon Valley of zoiets in de U.S worden gebouwd, afstand speelt volgens mij geen rol. Dus waar discussiëren we eigenlijk over?

[Reactie gewijzigd door Techneut op 29 september 2013 13:12]

En je denkt dat Nederland alleen via Amsterdam verbonden is?

Ik draai bij een datacenter in het oost van Nederland dat ook via Duitsland verbonden is. Ook bij een dijkdoorbraak draaien mijn servers vrolijk door en zijn bereikbaar voor de rest van de wereld.

Tevens woon ik dan aan het strand :+
Dat er infra ligt beneden NAP is logisch, daar wonen mensen. De opslag van data hoeft je echter niet zo dicht bij mensen te leggen.
Echter voor sommige zaken is dicht bij de mensen zitten wel nodig. Denk aan Market Traders, voor wie milliseconden tijdswinst het verschil kan betekenen tussen miljoenen verdienen en verlies draaien. Die moeten juist dicht op de beurshandel zitten, liefst zelfs er bovenop.
En zo zijn er nog wel meer redenen te bedenken om wel ergens te zitten. Risicobeperking is niet de enige bepalende factor, zoals je in jouw verhaal graag doet overkomen.

En ik denk dat er ook echt wel een verschil zit in een gebied onder NAP waar niets staat versus de Nederlandse polders, die een koplopende naam hoog hebben te houden op gebied van water management, voor een gebied dat vele miljarden waard is. Daarmee wordt dat risico echt wel voor een flink deel gegarandeerd beperkt (in tegenstelling tot bijvoorbeeld Bangladesh of Venetië).

Toevallig ligt er daar niet al te ver vandaag ook de belangrijkste verbinding met NY. Zou je verder in het achterland gaan zitten, dan moet je alweer meer afstand overbruggen dan daar. Het is speculeren, maar het zou mij niets verbazen als dat argument ook meegespeeld heeft. Oh en btw.. hoeveel kasbouw hebben we boven NAP liggen die dit soort kruisbetuivingen mogelijk maken? :)
Oh en btw.. hoeveel kasbouw hebben we boven NAP liggen die dit soort kruisbetuivingen mogelijk maken?

Gelukkig kent NL nog wat meer industrieen dan land en tuinbouw die kunnen profiteren van warmte/koelwater ;)
Is het geen optie om het dak van dat datacenter vol te stouwen met zonnepanelen? Lijkt me dat je daar meer aan hebt dan aan dat beetje energie dat via die kassen komt.
Nope, dan gooi je bijna al het licht en warmte weg dat nu nog netjes wordt doorgelaten door het glas.. Kassen zijn niet voor niets van glas :).

En zo'n WKK geeft niet 'een beetje' energie, dat is best substantieel.
Nico-1 heeft het over het dak van het datacenter, niet van de kassen...
delete (verkeerd gelezen)

[Reactie gewijzigd door Joshua... op 28 september 2013 12:37]

Ik weet niet of we hier voor moeten zijn, gezien PRISM/Patriot Act, etc. Ben al jaren niet erg fan van de VS, maar de laatste tijd begin ik toch wel een beetje een Wilders-mentaliteit te ontwikkelen, maar dan tegen Amerikanen (en vooral Amerikaanse bedrijven en de Amerikaanse overheid, niet zozeer de burgers) in plaats van moslims. Of mogen we nu alle communicatie van de VS afluisteren? Als we dat doen zetten ze vast een paar legers in Nederland neer, want dat kan natuurlijk echt niet, een ander land dat Amerikaanse bedrijven afluistert omdat de bedrijven toevallig in dat andere land actief zijn

Overigens wel slim om gebruik te maken van de energie die wordt opgewekt door al bestaande kassen, en zelf weer warmte af te staan. Dat maakt het hele geheel van kassen+datacenter een stuk efficiënter dan het zou zijn als deze volledig los van elkaar zouden staan.

[Reactie gewijzigd door Amanoo op 28 september 2013 15:03]

Wilders mentaliteit? Wilders houdt van Amerikanen en Israeliers. Dus ik zou maar snel iemand anders zoeken ;)

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.


Nintendo Switch (OLED model) Apple iPhone SE (2022) LG G1 Google Pixel 6 Call of Duty: Vanguard Samsung Galaxy S22 Garmin fēnix 7 Nintendo Switch Lite

Tweakers vormt samen met Hardware Info, AutoTrack, Gaspedaal.nl, Nationale Vacaturebank, Intermediair en Independer DPG Online Services B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2022 Hosting door True

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee