Microsoft bouwt 'gigantisch' datacenter in Nederland

Microsoft gaat een datacenter bouwen in het Noord-Hollandse Middenmeer. Volgens een gedeputeerde van de provincie Noord-Holland gaat het om een van de grootste datacenters in Europa. Naar verluidt pompt Microsoft er twee miljard euro in.

MicrosoftEr deden al lange tijd geruchten de ronde over een nieuw datacenter van Microsoft in Nederland, maar volgens het Noordhollands Dagblad zijn de plannen nu officieel. Het datacenter komt op het bedrijventerrein Agriport A7 in Middenmeer, dat naast de snelweg A7 ligt. Het bedrijventerrein wordt nu vooral gekenmerkt door bloemenkassen.

Microsoft wil niet bevestigen dat het om zijn datacenter gaat. "Omwille van de veiligheid geven we geen informatie over de locatie van onze datacenters", aldus een woordvoerster van het concern tegenover Tweakers. Wel wil ze kwijt dat Microsoft meerdere datacenters in Nederland heeft en 'voornemens is om er meer te bouwen'.

Waarschijnlijk kiest Microsoft voor de locatie omdat de grondprijzen er veel lager liggen dan in de steden. Volgens gedeputeerde Jan van Run van de provincie Noord-Holland gaat het om één van de grootste datacenters in Europa, zo zegt hij tegenover het Noordhollands Dagblad. Het datacenter gaat volgens eerdere geruchten 40 hectare beslaan, oftewel 400.000 vierkante meter.

Hoeveel Microsoft in het datacenter investeert is niet bekend, maar volgens de krant gaat het om twee miljard euro. Het datacenter zou 150 tot 200 vaste banen opleveren, los van het werk dat bouwbedrijven er de komende jaren aan zullen hebben. De gemeente Hollands Kroon, waar Middenmeer onder valt, hoopt dat het datacenter ook andere technologiebedrijven naar de regio trekt.

Het gerucht ging al langer dat Microsoft in Middenmeer een datacenter zou willen bouwen. De mogelijkheid om een 'groen' datacenter te bouwen zou de doorslag hebben gegeven. Op het bedrijventerrein kan elektriciteit die door warmte in de kassen wordt opgewekt worden gebruikt voor het aandrijven van de servers. Andersom zou hitte afkomstig van die servers kunnen worden teruggeleid naar de kassen.

Microsoft is niet het enige Amerikaanse technologiebedrijf dat geïnteresseerd is in Nederlandse datacenters. Volgens Het Dagblad van het Noorden wil Apple een datacenter in het Groningse Eemshaven.

Door Joost Schellevis

Redacteur

21-12-2013 • 10:10

166

Submitter: JJvG

Reacties (166)

166
140
63
9
0
14
Wijzig sortering
Door een Wamte-krachtkoppeling. ZIjn gegigantische motoren die lopen op gas. Ze produceren voor de groenteteelt te veel elektriciteit. Ze hebben alleen de warmte nodig. De stroom kunnen ze terug leveren. Dat brengt te weinig op. Een datacenter kan dat goed gebruiken. De warmte van het datacenter gaat de kas in.
Dus men gaat de warmte niet omzetten in elektriciteit, maar de overtollige elektriciteit aan het datacenter leveren? Het datacenter levert op zijn toer dan de overtollige warmte aan de serres?
Anoniem: 555428 21 december 2013 10:14
Bij de oprichting was Microsoft toch voor 1/3 Nederlands? Is dat nog steeds zo eigenlijk?

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 555428 op 24 juli 2024 12:43]

Uh, nee? Microsoft is een project van Bill Gates (gesjeesde Harvard student) met vroege werknemers als Paul Allen. Er heeft zelfs geen Nederlander gewerkt in de beginjaren.

Al vrij vroeg zijn ze verhuisd van Silicon Valley naar Seattle, om daar gebruik te maken van de grote golf hoogopgeleide werklozen die gegenereerd werden door Boeing.
Ik ken de details niet, maar het is best mogelijk dat er gekozen is voor een eigendomsconstructie met Nederlandse BV's. Waarschijnlijk uit fiscaal oogpunt dan.

Je moet wel een erg vertekend beeld van eigendom hebben om het daardoor ook 'Nederlands' te noemen. Als je de lijntjes doortrekt kom je bij de echte eigenaren uit en 10 tegen 1 dat dit Bill Gates en kornuiten zijn. Nogmaals, ik ken de details niet, maar in het geval dat er echt een Nederlander achter zou zitten, had deze bovenaan de Quote lijst gestaan.

BTW, ik denk dat bedrijven als Microsoft meer datacenters in de EU zullen bouwen. De NSA en de Amerikaanse overheid zijn inmiddels grote bedrijfsrisico's geworden. Microsoft en anderen zullen de klanten verdomd goed moeten gaan uitleggen hoe ze de gegevens van de klanten gaan beveiligen en als ze de data in de EU kunnen houden helpt dat.

Mogelijk spelen de onthullingen van Snowden voor dit datacenter nog geen rol: de aanlooptijd voor dit soort contracten is nu eenmaal vrij lang. Reken wel dat dit een trend wordt.
Met de patriot act maakt het weinig uit waar het datacenter zich bevind zolang het bedrijf binnen de VS opereert zal het data moeten afstand onder die wet, ongeacht waar die data zich bevind.

Microsoft kan dit dus alleen omzeilen door Europese zuster ondernemingen te starten zonder vestigingen in de VS en die volledig verantwoordelijk te maken voor het exploiteren van diensten buiten de VS.

En dan nog kan het juridisch vrij complex worden ;)
Denken jullie nou echt dat Engeland,Duitsland & Frankrijk ook niet een soort NSA hebben?
Natuurlijk kijken hun mee met alles wat we doen op het internet.
Maar wat maakt het uit?
Hebben wij iets te verbergen dat voor hun van belang is?
Ik in ieder geval niet.
Je bedoelt waarschijnlijk het "Double Irish Arrangement"? Dat maakt van Microsoft geen Nederlands bedrijf en is alleen maar om de belasting te omzeilen.

@terror538: je hebt gelijk, het gaat niet om de Amerikaanse belastingdienst. Ik had even moeten nadenken en het gelinkte artikel ook zelf moeten lezen voordat ik dit postte :)

[Reactie gewijzigd door Stukfruit op 24 juli 2024 12:43]

Enigszins off topic maar de double irish sandwich with a Dutch cheese constructie is niet zozeer bedoeld voor de Amerikaanse fiscus als wel voor de Europese voor de omzet in de VS betaald Microsoft gewoon belasting in de VS het gaat juist om belasting buiten de VS die op deze manier omzeilt kan worden.

De truc komt er op neer dat bepaalde patenten en copyrights binnen Nederland komen te liggen, wij hebben een laag tarief op omzet uit royalty's, en andere vestingen ( in dit geval de Ierse) kosten kunnen schrijven aan de Nederlandse dochter. Dit is uiteraard gunstig omdat internationaal afgesproken is hetzelfde niet twee keer te belasten.

Edit: spelling

[Reactie gewijzigd door terror538 op 24 juli 2024 12:43]

voor de omzet in de VS betaald Microsoft gewoon belasting in de VS
Nou, zo gewoon is dat niet, zie link.

Als je dit als prive burgermansje probeert, ga je daarvoor 20 jaar het gevang in. Als US MegaCorp moet je misschien af en toe een boete betalen, maar dat wordt gewoon afgewenteld op de aandeelhouders. Geen C-level executive gaat, in die rol, ooit het gevang in (ook al hebben ze min-of-meer luxueze resortjes waar dan groentes verbouwdt worden en puppies worden opgeleid, kijk maar eens waar Martha Stewart haar Light Time deed). Klasse-justitie? Absolutely!
Nee er is een YouTube filmpje over de geschiedenis van Microsoft daarin zou Nederland ergens rond 1975 ook een rol hebben in bij de oprichting.
waarschijnlijk geen rol van betekenis anders had men dit wel uit elkaar jaar "herdacht" - ik kan mij geen rol van Nederland herinneren in de oprichtingsfase van Microsoft, was volgens mij puur Amerikaans - in 1975 wisten de meeste Amerikanen niet eens waar Nederland lag.
Enigszins off topic, maar dit geeft prachtig weer hoe Amerikanen Europa zoal zien.

Americans were asked to place European countries on a map. Here’s What They Wrote

[Reactie gewijzigd door -Tom op 24 juli 2024 12:43]

Je kent het programma "De Vakantieman?" Europeanen weten de landen op het eigen continent niet te vinden (niet dat ik alle Europese landen kan duiden...), laat staan dat velen hun eigen land niet eens weten te vinden.
Mijn ervaring is dat Amerikanen verdacht veel lijken op Europeanen (het zijn ook gewoon europeanen, laten we nou niet debiel doen mensen).
Wij kennen de VS ongeveer net zo goed als hun de EU kennen.

Dat er dit soort voorbeelden uitgehaald worden, loop de bijlmer in ofzo en vraag soort gelijk iets over noord amerika en je krijgt vergelijkbare bullshit resultaten.
Gemiddelde Amerikaan kent Nederland als een Europees dwergstaatje. Net zoals de gemiddelde Europeaan ook niet de 51 staten van de VS juist weet te duiden }:O
Zelfs Barrack Obama bezocht naar eigen zeggen zelfs 57 staten, tijdens zijn campagne in 2008. Hij schopte het tot president van het land :)
Every corner of the united states , ive been now fifty..uuh seven

ok
Waarschijnlijk niet, maar ik vind het wel bijzonder dat jij denkt dat de VS uit 51 staten bestaat. Dit zijn er natuurlijk 'maar' 50...maar goed je bent Europeaan....

Bron : http://nl.wikipedia.org/wiki/Staten_van_de_Verenigde_Staten
staat nummer 51 is engeland. ;)
Ja ;-) Natuurlijk, maar je bedoelt dan natuurlijk de UK...waar Engeland weer een onderdeel van is :+
]
Gemiddelde Amerikaan kent Nederland als een Europees dwergstaatje. Net zoals de gemiddelde Europeaan ook niet de 51 staten van de VS juist weet te duiden }:O
OT
Het zijn 50 staten (Washington D.C.) is geen staat, overigens weten de 'VS-ers' zelf nagenoeg niet eens welke Staten er zijn en zeker niet wat de grootse staat is.
De UK is de zogeheten 51st state. :-)
Volgens mij zijn er genoeg Amerikanen die niet eens weten wat Ohio is.
Dat is dan weer een van de weinige die ze wel kennen, want 'battleground/swing state' bij de verkiezingen :p

Verder mooi te zien dat (indien waar) het datacenter goed gebruik maakt van de omgeving door de koppeling met de kassen eromheen. Goed voor de (lokale) economie, dit :)
Anoniem: 382732 @Amanoo21 december 2013 22:07
Net zoals veel Nederlanders niet weten waar Bulgarije t.o.v. Roemenie ligt....
Nou... de meeste zullen de hoofdsteden van alle provincies niet eens kunnen noemen... Vraag de meesten maar eens wat de hoofdstad van Noord-Holland is... of die van Zuid-Holland. De velen gaan voor de meest voor de hand liggende...

@Wouter... :) Das al heel wat... zeker in het geval van Zuid-Holland noemen velen Rotterdam. Mijn topografie wat betreft Nederland is wel okay... maar daar buiten wordt het ook heel snel minder. Ik riep onlangs nog heel overtuigd dat de hoofdstad van Spanje Barcelona was 8)7

[Reactie gewijzigd door MicGlou op 24 juli 2024 12:43]

Dat is zeker waar... Ik zou het zelf ook niet helemaal weten... (noord holland is haarlem en zuid holland is den haag, die weet ik wel :))
Anoniem: 382732 @MicGlou21 december 2013 22:08
Mijn dochter van 10 weet dat gewoon hoor....
Zonder Nederland ging er geen Space Shutlle omhoog bijvoorbeeld.
Nose cones worden gemaakt in Dronten, Als je Philips roept valt het halve ding uit elkaar. En zo zijn er nog veel meer zaken te bedenken.
Alleen weet de gemiddelde Amerikaan dat niet.
Vraag ze eens wie de uitvinder van de CD is en je krijgt als antwoord Sony.
Dat was dan ook de reden dat Philips per se met Sony de CD wilde introduceren. Hun eigen merknaam kon in veel regio's geen deuk in een pakje boter slaan.
Dat zeg je nou wel, maar weet je meer regio's dan Noord-Amerika te noemen waar dat het geval was? Overigens had Philips in Noord-Amerika ueberhaupt niet moeten proberen zelf een voet aan de grond te krijgen (overnames van onder andere Magnavox en eigen vestiging met meer dan alleen een verkoopkantoor), dat had veel ellende gescheeld.

Overigens denk ik niet dat de marketing de reden was om met Sony in zee te gaan. Er is op technisch vlak ook zwaar samengewerkt, en als ik me goed herinner was een afwijzing door vaste partner Matshushita ook een factor in het betreffende besluit (de details weet ik zo uit mijn hoofd even niet, maar een versie daarvan is na te lezen in het boek Levenslang Philips van Wisse Dekker).

[Reactie gewijzigd door mae-t.net op 24 juli 2024 12:43]

als het om innovatie gaat dan staat nederland juist behoorlijk hoog op de lijst hoor . is dus 1 van de meest innoverende landen .
Dat zal met de huidige daling in het nivo van onderwijs ook wel minder gaan worden, als je tegenwoordig ziet wat bijvoorbeeld leraren in het voortgezet onderwijs van het gebruik van internet afweten krijg je spontaan wekenlange huilbuien. Mijn kind krijgt drie jaar verplicht 3 uur per week frans, naar mijn mening totale onzin, maar leert gewoon compleet niets over het gebruik van pc's en internet.

Sorry heel erg off topic, ignore me :)

[Reactie gewijzigd door mxcreep op 24 juli 2024 12:43]

Anoniem: 271482 @mxcreep22 december 2013 15:28
Frans kan die blijven volgen en een vak van maken... Hoe je PC's en internet moet gebruiken moet voor een deel vanzelfsprekend zijn. In mijn middelbare schooltijd was er een blokuur informatica, waar iedereen leerde hoe een tekstverwerker, database en spreadsheet in de basis werkte(en niet specifiek, word, acces en excel, maar een generiek pakket).

Zie je jezelf al als een docent die kinderen uit gaat leggen hoe google werkt, wat een muis is en waar de adresbalk van een browser zit voor die ene enkeling die het helemaal niet weet? 95% van je leerlingen vallen massaal in slaap. Elk gezin heeft minstens een internet-capabel apparaat in huis, en elk kind van 10 kan er mee uit de voeten tegenwoordig.

Met frans, mocht je die richting op willen, kun je nog wel wat. Als je die richting niet op wilt kan de leerling ervoor kiezen om het te laten vallen.
Jij snapt het. Dat bedoelde ik dus.
Waarom zou je dat niet doen ? het maakt voor een datacenter niet veel uit of je nu in het midden van een stad zit of er iets er buiten.
Op het bedrijventerrein kan elektriciteit die door warmte in de kassen wordt opgewekt worden gebruikt voor het aandrijven van de servers. Andersom zou hitte afkomstig van die servers kunnen worden teruggeleid naar de kassen.
Begrijp ik het dan goed dat Microsoft warmte van de kassen krijgt (voor elektriciteit op te wekken) om vervolgens gewoon warmte terug te geven?
Nee die elektriciteit wordt bij de kassenbedrijven zelf opgewekt. Kassen hebben warmte nodig, deze warmte wordt geproduceerd met grote gasturbines. Een "bijproduct" is dat er ook elektriciteit wordt opgewekt.
Niet alleen warmte, maar vooral ook CO2. Ik denk dat als je een tomaat uit een kas met koolstofdatering zou onderzoeken, de tomaat miljoenen jaren oud lijkt.
"Vroeger" werd hier gewoon aardgas voor verbrand, sinds enige tijd gebeurt dat in een gasturbine waardoor er net zoveel CO2, iets minder warmte, en zeer waardevolle elektriciteit ontstaat. Het benutten van restwarmte van een andere industrietak is een verdere efficiencyverhoging, hoewel het met name in de zomermaanden niet zo nodig zal zijn.
De koolstofatomen uit dat gas komen niet zomaar in die tomaat terecht.
Al van fotosynthese gehoord?
C14 heeft een halfwaardetijd van 5736 jaar. Daardoor zijn dateringen van ouder dan ca. 60.000 jaar niet betrouwbaar.
Lees mijn eerdere reactie hierboven.
Bouwen ze er ook meteen een windmolen park naast ? Dan is het ook nog milieuvriendelijk, want dat zal wel een paar KwH gaan trekken. Werkgelegenheid, ja voor de bouw want voor het beheer zal het wel meevallen denk ik. Toch goed om te horen dat ze voor NL kiezen (of zou het voor het gunstige belastingsklimaat zijn ?)
Het is sowieso al vrij milieuvriendelijk, want zoals je kan lezen wordt (een deel van) de benodigde energie opgewerkt door de kassen, en wordt de gegenereerde warmte weer teruggeleverd aan diezelfde kassen.

Belastingklimaat lijkt me hier niet een heel erg groot issue, het is een datacenter, geen kantoor. En ze hebben in NL toch al een hoofdkantoor (Schiphol-Rijk) en een groot distributiecentrum (Venray) staan, dus met de belastingen hadden ze toch al te maken, dat zal niet opeens 180 graden anders worden lijkt me.
In de Agriport word voornamelijk groente geteeld. De warmte en elektriciteit word voornamelijk geproduceerd door Warmte-krachtkoppelingen. Bij de groenteteelt is het probleem dat ze niet veel elektriciteit nodig hebben. Bloemenkassen daar in tegen wel. terug leveren aan het net brengt te weinig op. Door deze oplossing kan de elektriciteit naar het datacenter en de warmte weer terug de kas in. Een zeer goede win-win situatie.

Milieu vriendelijk kan je het niet noemen want de Warmte-krachtkoppelingen lopen op gas ze verbruiken heel veel maar produceren ook veel elektriciteit,

[Reactie gewijzigd door mocem op 24 juli 2024 12:43]

Biogas is natuurlijk wel een optie. Groenteteelt geeft niet veel bijster veel groenafval maar je zou een vergistingsinstallatie kunnen bouwen.
De grootste windmolen van Europa staat er op steenworp afstand.

Edit:
http://www.wetenschap24.n...en-de-Wind/Windmolen.html
Dacht dat het de grootste van Europa was/is, in ieder geval de grootste van Nederland.

[Reactie gewijzigd door Civil op 24 juli 2024 12:43]

Nou dan hoeven ze dat alvast niet meer te doen :) Dat wist ik niet...
"Bouwen ze er ook meteen een windmolen park naast ?"
Voor iedere windmolen moet een (stukje) centrale meedraaien voor als de wind wegvalt. :(als buffer) !
Tuurlijk, maar het is toch mooier als het "groen" gebeurd en in NL is er bijna altijd wind :)
Laatste alinea:
De mogelijkheid om een 'groen' datacenter te bouwen zou de doorslag hebben gegeven. Op het bedrijventerrein kan elektriciteit die door warmte in de kassen wordt opgewekt worden gebruikt voor het aandrijven van de servers. Andersom zou hitte afkomstig van die servers kunnen worden teruggeleid naar de kassen.
Geen windmolens, maar wel 'groen' dus ;)
Als Microsoft dit datacentrum dan toch in Nederland neerzet, kunnen ze er dan ook geen Nederlandse vestiging voor oprichten die onder de Nederlandse wetgeving valt. En niet onder de Amerikaanse wetgeving. Dat zou hun cloud gebaseerde services in Europa een enorme boost geven denk ik. Als Nederlandse bedrijven zoals AMS IX een losse vestiging in Amerika kunnen oprichten moet het omgekeerde toch ook kunnen?
Nee. Als Microsoft een meerderheidsbelang heeft in de Microsoft NL organisatie valt deze alsnog onder de patriot act. Dat het een nederlandse BV is maakt niets uit.
Maar waarom kan de AMS-IX wel het omgekeerde voor elkaar krijgen. Zie dit artikel van Tweakers.net. Daarin staat

"Mede op advies van een internationaal advocatenbureau stelt AMS-IX gekozen te hebben voor een zogeheten Delaware besloten vennootschap. Deze bedrijfsvorm zou vergelijkbaar zijn met een Nederlandse besloten vennootschap. De entiteit zou een volledige dochteronderneming worden van AMS-IX B.V. waarbij beide bedrijven onafhankelijk van elkaar opereren en AMS-IX alleen de rol van aandeelhouder zal spelen. "

Misschien een stomme vraag, maar kan Microsoft geen Nederlandse besloten vennootschap oprichten? Ik ben totaal niet thuis in dit soort constructies ;)
Als een nederlandse BV eigenaar is van een BV in het buitenland, dan valt die buitenlandse BV zowel onder nederlandse als de buitenlandse wetgeving. Als een amerikaanse BV eigenaar is van een nederlandse BV valt deze nederlandse bv onder zowel amerikaanse als nederlandse wetgeving.

De holdingmaatschappijen erboven hebben daar geen last van.

[Reactie gewijzigd door Jasper Janssen op 24 juli 2024 12:43]

Microsoft heeft al een Azure datacenter in Nederland en in Ierland. Dus voor de wetgeving zal dit nieuwe datacenter niet veel uitmaken
Anoniem: 256386 @Mars4i21 december 2013 11:29
Nee, want MS is een amerikaans bedrijf. Waar de servers zitten maakt niet uit. De patriot act is daar helder in.
150 banen? Dat zou me verbazen, Microsoft staat er om bekend om hun datacenters dusdanig efficiënt te maken dat ze alles van op afstand regelen en er ter plaatse 1 tot 5 mensen nodig zijn om nu en dan een schijf of server te vervangen. Soms zelfs dat niet, met hun containersysteem komen ze nergens meer aan, tot x% kapot is in de container, dan vervangen ze gewoon de container. Of gaat het over kuispersoneel? Want 40 hectare netjes houden zal wel wat werk kosten.
Ik ben benieuwd naar de eerste foto's :)

edit: are naar hectare, tnx SD2000

[Reactie gewijzigd door MClaeys op 24 juli 2024 12:43]

Beveiliging, onderhoudspersoneel voor het gebouw, toezichthouders, een paar IT'ers voor storingen, kantinepersoneel, een beperkte administratie, misschien zelfs nog een eigen brandweer enz...
Anoniem: 457607 @MClaeys21 december 2013 11:30
Ik ben blij dat je jezelf corrigeert, want inderdaad worden er echt geen schijven vervangen, het gaat met veel grotere units.
Ik ben blij dat je jezelf corrigeert, want inderdaad worden er echt geen schijven vervangen, het gaat met veel grotere units.
Het zal je verbazen maar er gaan weldegelijk schijven in. 3,5" sas schijven. Zie hier.
Voor beheer is niet veel nodig, maar ik denk wel voor gebouw onderhoud en beveiliging. De MS datacenters worden wat betreft servers zo goedkoop mogelijk opgezet. Valt het uit, jammer nieuwe dozen erin schuiven en klaar, zeer effecient. Ben benieuwd of het een container datacenter wordt.
Gewoon een container met servers, is het allemaalsuk, container vervangen en klaar.
Het is best wel verbazend hoe efficiënt ze hun datacenters opzetten.

[Reactie gewijzigd door OkselFris op 24 juli 2024 12:43]

Het gaat om 40 hectare, geen niet 40 are ;)
Anoniem: 530086 21 december 2013 11:05
Waarom? Omdat we belastingtechnisch interessanter zijn dan andere bedrijven. Hier zal de Nederlander weinig van terug zien ben ik bang.
Zal me niets verbazen als er flink wat subsidie bij komt kijken.
Zelfde waarom Wartsila hun wereld opslag hier in Nederland geplaatst hebben... omdat ze een A+ lokatie kregen met hun eigen nieuwgebouwde haven en hele pand+terrein gratis gekregen van de gemeente/provincie :)
"Het datacenter gaat volgens eerdere geruchten 40 hectare beslaan, oftewel 400.000 vierkante meter."

Nou ik kan wel zeggen dat dat niet klopt. Ik heb de voorlopige bouwtekeningen wel op mijn laptop staan en het is iets in de richting van 19000 m2 Tenminste als we het over de zelfde microsoft datacentrum hebben dan (AMS5).
Hekel aan info die niet eenduidig is. Want bedekt het nu 40 hectare grond of heeft het datacenter 40 hectare aan oppervlakte.

Hup 1 verdieping en je bent klaar. Of denk ik nu te makkelijk?
Een datacentrum over meerdere verdiepingen is technisch erg lastig gezien de gigantische gewichten van de koelers, maar de info is inderdaad niet heel duidelijk. Het zou kunnen dat Microsoft een perceel van 40 hectare heeft gekocht met oog op eventuele uitbreidingen.
En nu maar hopen dat je de NDA niet ondertekend hebt
Mijn bedrijf heeft de aanbesteding niet gewonnen, dus het maakt mij eigenlijk niet zo veel uit :P

[Reactie gewijzigd door Buzzel op 24 juli 2024 12:43]

Zo komt Agriport A7 toch nog vol te staan. Leuk om te zien dat naast de logische transport- en de voedselverwerkingsbedrijven er ook een groot datacenter komt te staan. De combinatie met het gigantische kassencomplex en het datacenter is goed gevonden.

[Reactie gewijzigd door Civil op 24 juli 2024 12:43]

Is ook al bekend wanneer de bouw begint, en wanneer het DC operationeel zou moeten worden?

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.