Er wordt vaak de fout gemaakt om energie en elektriciteit te verwarren. Elektriciteit is een der vele vormen van energie.
Je hebt bijvoorbeeld ook de wet op behoud van energie (E=T+V voor de geeks). Hieruit kan je opmaken dat bv de 300W die je PC opneemt ook effectief omgezet wordt in allerlei vormen: Warmte (CPU, GPU, etc.), mechanische energie (i.e. beweging zoals fans die op hun beurt luchtverplaatsing veroorzaken die op zijn beurt dan weer andere omzettingen doet enz, of een HDD/DVD die moet ook bewegen. In een PC heb je trouwens ook de omzetting van elektriciteit naar magnetisme, wat vaak wel eens vergeten wordt.
Wat in de tabel ook meegerekend is, is de energie benodigd om je PC te bouwen en het materiaal dat er voor gebruikt is. Het is niet ondenkbaar dat ze zelfs het silicium in je chip van cradle to consumer helemaal geteld hebben. Dat silicium moet namelijk gemined worden, dan gaat het naar een zuiveringsfabriek, dan weer naar een andere fabriek (silica => silicon) en dan naar een chipbakker, dan weer in doosjes gestoken worden. Ook moet er een logo voor ontwikkeld worden, wat weer mensen zijn die van thuis naar kantoor gaan om te brainstormen over logo's en layout voor het doosje. De mensen van de fabriek moeten van en naar huis gaan van de doosjes fabriek, ze moeten eten om energie te hebben om het doosje te maken etc..
Als je echt heel ver wilt gaan is zowat 90% van die 16TW wel nodig om voor het huidige internetverkeer/PC/Server/etc...
Mocht ik het helemaal in het belachelijke trekken, dan zou ik zeggen zelfs 100%, want je moet achteraf ook alles recycleren (i.e. op een boot doen en in afrika dumpen).
Dit is gewoon de realiteit van de hedendaagse maatschappij, niemand kan nog iets alleen. Wie hier weet hoe hij een PC moet maken? Niemand in de hele wereld kan een PC maken, enkel tesamen kunnen we zoiets. Er is een soort worldwide conciousness voor nodig.
Je hebt iemand nodig die weet hou hij bauxiet moet delven, iemand die het kan verwerken tot aluminiumerts, iemand de er aluminiumplaten van kan maken, iemand die deze platen tot een mooi PC case kan verwerken. Ook de mijnwerker heeft koffie nodig, dus daarom heb je ook iemand nodig die koffieplanten kan telen, iemand die ze kan plukken, iemand die de bonen kan drogen, iemand die deze kan branden, iemand om de koffie te vervoeren, te zetten, te brengen naar de mijnwerker..... ik kan jaren doorgaan en nog maar 1% in kaart gebracht hebben.
Dit kost allemaal enorm veel energie, teveel als je het mij vraagt. Natuurlijk worden de bestaande technologieën vaak snel zuiniger, maar in de plaats daarvan komen nog gewoon nieuwe producten/services die opnieuw energie verbruiken. Nog elk jaar gaat het energieverbruik omhoog, dit ook omdat er ook meer mensen bijkomen die deze producten/services gebruiken.
Als je weet dat E=mc², kan je daaruit afleiden dat massa =~ energie. In effect, verbruiken we gewoon massa op (niet de F1 rijder btw, alhoewel die ook bijna opgebruikt is).
In een gesloten systeem is de wet van behoud van energie absoluut. In een open systeem zoals de aarde is ze dat niet. De zon geeft energie aan de aarde en wij geven ook energie af aan de ruimte. Zolang we niet of alle energie benutten die we krijgen van de zon, of vermijden dat er energie ontsnapt zullen we altijd een schommelende energiebalans hebben. In dit opzicht is de opwarming van de aarde een kans om dit te veranderen.
Na veel ongestructureerd uitwijken eindelijk men punt:
Denk even na wanneer je achter je 800W gamer rig zit, hoeveel levens je beïnvloed gewoon door het consumeren (i.e. gamen). Denk eens na, wat is positief? wat is negatief? hoe kan ik de balans laten overhellen van negatief naar positief (of als je evil bent de andere richting natuurlijk

). Ik heb geen enkel probleem met mensen die veel energie verbruiken, zolang ze er zich maar van bewust zijn en hun verantwoordelijkheid nemen.