Uit een patentaanvraag zou blijken dat zoekgigant Google mogelijk datacentra in zee wil bouwen. Zowel de energievoorziening als de koeling zou door de oceaan verzorgd moeten worden.
Het patent, dat al uit februari 2007 stamt en eind augustus van dit jaar openbaar is gemaakt, beschrijft datacentra die ongeveer vijf tot tien kilometer uit de kust geplaatst worden. Het idee zou een aantal technieken en investeringen van Google samenbrengen, zoals die in onderwaterkabels voor dataoverdracht en in draagbare datacentra in zeecontainers. De zee zou via warmtewisselaars tussen zout en zoet water voor koeling moeten zorgen waarbij vers koelwater verplaatst wordt door pompen, die door golfslagenergie gevoed worden.
De energie zou door middel van windturbines of Pelamis-systemen worden opgewekt. Deze 'Pelamis Wave Energy Converters' bestaan uit geschakelde pijpen die deels onder water liggen. De golfslag van de oceaan beweegt zuigers bij de scharnieren, die vervolgens weer hydraulische motors aandrijven en zo energie opwekken. Google zou per zee-datacentrum veertig Pelamis-eenheden willen inzetten om de benodigde 40 megawatt aan energie te leveren. Elke datacentrum-schuit zou twaalf of meer containers met daarin de computers kunnen bevatten. Overigens hoeven de servers niet per se in het water te liggen: Google houdt in zijn patent ook rekening met een datacentrum aan land dat gevoed en gekoeld wordt door de zee.
