Microsoft legt bouw datacenter tijdelijk stil

Microsoft heeft de bouw van een nieuw datacenter in West Des Moines, Iowa, stilgelegd. De bouwgrond was nog maar kort in Microsofts bezit. Het bedrijf wil via bezuinigingen op datacenters enkele honderden miljoenen dollars besparen.

Microsoft kocht de bouwgrond vijf maanden geleden om er een groot, nieuw datacenter te bouwen. Enkele weken na de aankoop besloot het Redmondse softwarebedrijf echter om 300 miljoen dollar op de kosten voor datacentra te besparen. Het eerste slachtoffer van deze beslissing is de nieuwe serverboerderij in Iowa, zo valt te lezen bij The Register.

De softwaregigant werkt nog aan een analyse van zijn overige bouwplannen voor datacentra. Het bedrijf is bijvoorbeeld nog bezig met de bouw van faciliteiten in Chicago en Dublin. Deze centra zullen afhankelijk van de vraag van klanten naar online diensten geheel of gedeeltelijk geopend worden. Gezien het huidige economische klimaat, stelt Microsoft, is het in het belang van de aandeelhouders en de industrie om bouw- en ontwikkelplannen elk kwartaal waar nodig bij te stellen.

Mike Manos en Arne Josefsberg, beide werkzaam bij Microsofts datacenterafdeling, zijn evenwel niet negatief over de toekomst. Ze verwachten dat een groeiend aantal bedrijven kosten, met name op overheadgebied, zal willen besparen door meer gebruik te maken van online diensten. Daarnaast denken Manos en Josefsberg dat meer softwareontwikkelaars hun toevlucht zullen zoeken in het nieuwe Azure-platform.

Door Harm Hilvers

Freelance nieuwsposter

26-01-2009 • 20:32

26 Linkedin

Reacties (26)

Wijzig sortering
Ik zou het een beter idee vinden dat ze deze datacenter afbouwen en enkele andere met verouderde apparatuur gaan sluiten. De huidige techniek is dusdanig verbeterd dat je veel meer capaciteit krijgt terwijl het energie verbruik minder wordt. Tevens kan je tijdens het overzetten van gegeven ook de gebruikers database opschonen waardoor de servers minder belast worden.
Denk dat de databases geregeld worden opgeschoond hoor, dat zal niet de grootste problemen opleveren ;).

Waarom zou je datacenters met verouderde apparatuur vroegtijdig sluiten? Aangezien de apparatuur dan (vaak) nog niet aan het einde van de verwachte levensperiode is zou dit een enorme afschrijving betekenen! Dat zou veel meer geld kosten dan ze gewoon open te houden.

Microsoft is de laatste dagen wel flink op de kleintjes aan het letten, 5000 man de laan uitgestuurd, complete game studio gesloten. Nu weer data centers die (gedeeltelijk) niet gebouwd worden :P.
Alles wat een begin heeft, heeft een einde. Zo ook Microsoft.
Het EINDE van afgelopen gebroken boekjaar was trouwens ook goed.

60.400.000.000 omzet met 17.700.000.000 winst :) Er moet heel wat fout gaan wil dit negatief worden. Dit kan enkel als Microsoft een enorme miskoop doet of andere diensten dan zijnde ICT gerelateerd gaat aanbieden waar ze totaal geen verstand van hebben.

http://www.gadgetwereld.c...t-jaarcijfers-bekend.html
Het EINDE van afgelopen gebroken boekjaar was trouwens ook goed.

60.400.000.000 omzet met 17.700.000.000 winst :) Er moet heel wat fout gaan wil dit negatief worden. Dit kan enkel als Microsoft een enorme miskoop doet of andere diensten dan zijnde ICT gerelateerd gaat aanbieden waar ze totaal geen verstand van hebben.
Die netto winst wordt niet in een sok onder het bed gestoken, hé... Die centen die gaan naar een bank. Het is natuurlijk maar de vraag naar dewelke, aangezien er in feite geen enkele Amerikaanse grootbank nog solvabel is.

Citigroup staat aan het randje van de afgrond, JP Morgan ook, Bank Of Amerika is aan't spartelen lijk een duvel in een wijwatervat, enz...

Het lijkt mij dus vrij logisch dat een bedrijf als microsoft, dat een groot deel van zijn 'assets' in andere aandelen en vastgoed heeft zitten en eigenlijk weinig 'liquidity' heeft, even de kat uit de boom kijkt om te zien wanneer en hoeveel financiële instellingen overkop gaan.

Mijns insziens zullen de eerstvolgende transacties trouwens niet me t geld worden uitgevoerd, maar met een ruil in aandelen van andere bedrijven. De reden hiervoor is omdat de banken het weinige liquide geld dat er is, nodig hebben om de mensen via automaten en de loketten van centen te voorzien.

Niemand zit te wachten op electronisch geld, omdat niemand er zeker van is of dat geld nog wel bestaat...
Ja, MS heeft nog aardig wat buffers en bijna $18 miljard winst in een jaar is een bedrag waar bijna alle bedrijven jaloers op zullen zijn.

Vergeet niet dat die cijfers van afgelopen zomer zijn en de laatste cijfers zijn veel minder rooskleurig: nieuws: Microsoft schrapt vijfduizend banen

Daar wordt gesteld dat in het afgelopen kwartaal de winst met 11% is gedaald (jaar op jaar). Dus tel daarbij de economische crisis, verkoopproblemen rond Vista (netbooks met XP), Zune die het slecht doet en de opmars van Open Source en Apple eens bij op en wie weet wat het huidige kwartaal wordt.

Overigens denk ik niet dat MS binnen 5 jaar failliet is, maar je ziet wel dat ze ook op de kleintjes aan het letten zijn en dat het ook lijkt dat ze het Midas effect kwijt zijn. Wie weet dat Windows 7 het imago weer wat kan opvijzelen, maar eerlijk gezegd zie ik die niet dit jaar nog uitkomen, tenzij het een haastklus wordt met alle gevolgen van dien.
In het verleden behaalde resultaten bieden geen garantie voor de toekomst :)
Exact wat ik ook dacht. Maar... wanneer de aandelen van een bedrijf verspreid zijn, dan zijn die aandeelhouders vaak geen lange-termijndenkers. Zij willen resultaat op korte termijn zodat per kwartaal of per jaar hun winst zo groot mogelijk is. Deze investering haalt maar rendement op lange termijn en dat staat niet zo mooi op de aandeelhoudersvergadering als een korte-termijn besparingsmaatregel.
het is leuk om te roepen weg met dat oude spul en hup alles nieuw maar er is ook nog zoeits als afschrijving en iemand zal dat moeten betalen.

Je kan daar wel een calculatie op loslaten als je het oude spul wegdoet en nieuw er voor in de plaats wanneer je dat terugverdient hebt. Maar 1 jaar oud spul gooi je niet zo maar bij het oud vuil.
Ik bedoel ook niet apparaten van een jaar oud, maar apparaten die al 7 a 8 jaar meedraaien. De extra kosten die de afschrijving dan met zich meebrengt is dan veel minder dan van een apparaat die nog geen 3 jaar oud is.
Datacenter apparatuur draait over het algemeen niet zo lang. Na 4 a 5 jaar is het support contract van deze apparatuur zo duur dat het goedkoper is om een nieuw apparaat te kopen.
Ter info: Deze datacentra zijn primair bedoelt voor het Azure (back-end only, front-end by akamai) platform, een deel van de Live services en diverse interne zaken. De grotere front-end applicaties zoals MS Search, Hotmail en de een hoop downloads (Service packs, Updates, hot Beta's, etc...) worden gehost via Akamai. Ik had via-via begrepen (van MS-IT) dat Iowa exclusief voor Search (crawler dev + indexing) ingezet zou gaan worden en de inrichting conform het MSIT Green Datacenter concept zou worden gedaan.

(edit: verduidelijking)

[Reactie gewijzigd door Munnikman op 26 januari 2009 23:46]

Sneator Charles Grassley heeft ook toevallig Microsoft opgeroepen om eerst de (goedkope) Indiers terug te sturen, in plaats van Amerikanen te ontslaan. En waar komt de beste man vandaan? Iowa.
Is het niet zo dat de publieke data centres van MIcrosoft bij AKAMAI zijn gehost? dit denk is een MS only centre.
Volgens mij geldt dat alleen voor de websites. Andere serverdiensten, zoals Azure, draaien bij Microsofts eigen datacenters.
Zoals boven me vermeld staat.
Heb je ook nog Xbox live.
Update servers ook al zouden die misschien wel bij AKAMAI kunnen zitten.
Verder zal er internationaal tussen de MS vestigingen ook nog wel wat verkeer lopen.
Dit betekend feitelijk dat MS verwacht om minder online diensten in de toekomst aan te gaan bieden dan ze eerst dachten. Ze zien dus allicht hun toekomst in de online search/office/blogs/etc. minder rooskleurig in.
Dat ze op de kleinstjes moeten letten is volgens mij niet de reden. MS heeft genoeg geld om te investeren zolang ze denken dat zinvol zal zijn.
Dat is onwaarschijnlijk. Het kan bijvoorbeeld wel zo zijn dat MS zich alleen aanpast aan de verwachte markt maar niet gaat bezuinigen op de online search/office/blogs/etc.

Verder moet MS zich ook aan aandeelhouders verantwoorden. De winst moet hoog blijven in de komende tijden. Ook al wordt er nu genoeg winst gemaakt.

Geen garantie voor de toekomst en dat geblaat.
ik denk meer dat ze dit doen omdat de aandeelhouders anders gaan zeuren. microsoft is met veel online services bezig, en het zullen er alleen maar meer worden.
17.7 Miljard winst over het afgelopen boekjaar? Wat lopen ze dan te bezuinigen joh :S 300 miljoen stelt dan toch niets voor.

[Reactie gewijzigd door et36s op 26 januari 2009 22:38]

Als ze vorrig jaar 17.7 miljard winst hadden, en de bouw en onderhoud van nieuwe data centra kost 100 miljoen. dan is de wist 17.6 miljard, en dat is geen goed nieuws voor aandeelhouders die alleen naar winst cijfers kijken want er is dan 100 miljoen 'verlies'.

de zin "... is het in het beste belang van de aandeelhouders ..." zegt al genoeg over de macht van die geld-wolven die het niet boeit hoeveel mensen er op staat komen, of dat er minder lange termijn investeringen gedaan worden, alles voor de meer winst.
Interessant, aangezien Google nog steeds aggresief op bandbreedte jaagt. Ze bouwen zelf centra, maar voor een zeer groot deel gaat het via huur/lease, en dat lijkt me een slimme tactiek, want daar zijn ze zo weer van af als het even een jaartje minder gaat.
dit veroorzaakt dus een algehele stop van de economie
dit moeten ze nu juist NIET doen, hele lagen met bedrijven gaan eraan door die grootmachten
maar dan lijkt het alsof jij het slechter doet als de rest omdat je meer geld hebt verloren en niet genoeg hebt bezuinigd.

jammer genoeg is het afsterven van bedrijven een van de redenen voor een recessie. het waren er blijkbaar te veel en nu worden het er minder zodat de andere bedrijven weer gezond kunnen worden.

edit : reactie op mrfreak.

[Reactie gewijzigd door Countess op 26 januari 2009 21:04]

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Kies score Let op: Beoordeel reacties objectief. De kwaliteit van de argumentatie is leidend voor de beoordeling van een reactie, niet of een mening overeenkomt met die van jou.

Een uitgebreider overzicht van de werking van het moderatiesysteem vind je in de Moderatie FAQ

Rapporteer misbruik van moderaties in Frontpagemoderatie.
Google Pixel 7 Sony WH-1000XM5 Apple iPhone 14 Samsung Galaxy Watch5, 44mm Sonic Frontiers Samsung Galaxy Z Fold4 Insta360 X3 Nintendo Switch Lite

Tweakers vormt samen met Hardware Info, AutoTrack, Gaspedaal.nl, Nationale Vacaturebank, Intermediair en Independer DPG Online Services B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2022 Hosting door True

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee