Facebook gaat voor gebruikers buiten de Verenigde Staten en Canada een aantal privacyverbeteringen doorvoeren. Zo wordt sommige informatie minder lang bewaard. Facebook werd door de Ierse privacywaakhond op de vingers getikt.
De Ierse Privacy Commissioner maakte woensdag de resultaten van een onderzoek naar het privacybeleid van Facebook bekend. De Ierse vestiging van Facebook is verantwoordelijk voor gegevens van gebruikers buiten de Verenigde Staten en Canada. Voor hen gaat Facebook een aantal veranderingen doorvoeren, zo heeft de privacywaakhond bekendgemaakt.
Volgens de privacycommissaris zijn de privacyvoorwaarden van Facebook erg ingewikkeld; de sociale-netwerksite zal deze daarom bijwerken om gebruikers meer duidelijkheid te geven over wat er met hun gegevens gebeurt. Ook heeft Facebook beloofd meer openheid te geven over het gebruik van privégegevens voor advertentie-doeleinden. Dat laatste lijkt al te zijn gebeurd; Facebook-gebruikers krijgen een banner te zien die verwijst naar een uitleg over de manier waarop Facebook zijn geld binnenhaalt.
Daarnaast worden gebruikers beter op de hoogte gesteld van gezichtsherkenning. Facebook past deze toe op geüploade foto's, zodat gebruikers hun vrienden automatisch kunnen taggen. Er was echter kritiek op het voor iedereen stilzwijgend inschakelen van deze feature.
Naast transparantie moeten gebruikers meer controle krijgen, bijvoorbeeld over informatie die nu niet kan worden verwijderd, zoals vriendschapsverzoeken. Daarnaast wil de privacywaakhond dat informatie over het gebruik van Like-buttons op andere websites na een bepaalde tijd wordt verwijderd: na 10 dagen voor niet-gebruikers en na 90 dagen voor gebruikers, zodat Facebook zijn leden niet onbeperkt kan volgen. Websites kunnen Like-buttons integreren, maar dat heeft nu tot gevolg dat Facebook gebruikers kan volgen over het internet. Het is echter onduidelijk of Facebook ook op dit punt concessies wil doen. Wel belooft Facebook om informatie over het klikgedrag van gebruikers op advertenties binnen twee jaar te verwijderen.
De privacywaakhond heeft geen bewijs gevonden voor 'schaduwprofielen'. Facebook werd ervan beschuldigd dergelijke profielen samen te stellen van internetgebruikers zonder Facebook-profiel en uitgelogde Facebook-gebruikers.
De Ierse privacywaakhond onderzoekt over zes maanden of Facebook zijn leven heeft gebeterd. Facebook ligt al jaren onder vuur vanwege zijn privacybeleid; het zou te veel van zijn gebruikers willen weten en gebruikers daarbij te weinig controle over hun privégegevens geven.