Ierse overheid onderzoekt Facebook wegens privacyschendingen

Facebook komt steeds verder onder druk wegens het schenden van privacy van gebruikers. De Ierse overheid onderzoekt of de nieuwe 'social apps' van Facebook wel voldoen aan Europese privacyregels. Facebooks hoofdkantoor staat in Ierland.

Het onderzoek richt zich onder meer op de gezichtsherkenning, waardoor vrienden in foto's automatisch kunnen worden getagd. Dat schrijft de Financial Times. Ook zou Facebook zeggen dat data verwijderd is, terwijl dat niet het geval is en zou het sociale netwerk gebruikers ook volgen na inloggen.

De Ierse overheid wil daarbij weten of het sociale netwerk voldoet aan Ierse en Europese privacyregels. Andere Europese lidstaten mogen ook zelf een onderzoek instellen. Het Europese hoofdkantoor van Facebook staat in Dublin, waardoor de Ierse overheid Facebook kan aanspreken op privacyschendingen. Vrijdag werd al duidelijk dat de Nederlandse Tweede Kamer een onderzoek wil naar privacy op Facebook.

Ook in de Verenigde Staten zijn twijfels gerezen over Facebook. Diverse groeperingen willen dat de Amerikaanse handelscommissie FTC een onderzoek instelt naar het sociale netwerk. De Amerikaanse privacyvoorvechters maken zich onder meer zorgen over 'frictionless sharing', waarbij activiteit van gebruikers bij diensten zoals Spotify na eenmalige toestemming altijd op de profielpagina van een gebruiker verschijnen.

Het sociale netwerk is afgelopen jaar geregeld in opspraak gekomen wegens vermeende schendingen van privacy van gebruikers. In reactie daarop zijn de privacy-instellingen afgelopen tijd versimpeld en aangescherpt. Ondanks de privacyschendingen blijft het aantal gebruikers van het sociale netwerk groeien, ook in Nederland. Het aantal actieve gebruikers ligt inmiddels ruim boven 750 miljoen.

Door Arnoud Wokke

Redacteur

01-10-2011 • 11:46

28 Linkedin

Lees meer

Google+ voert gezichtsherkenning in Nieuws van 9 december 2011

Reacties (28)

28
28
17
1
0
2
Wijzig sortering
Goede zaak. Ik begin dat hele facebook steeds minder te vertrouwen. Ik heb geen idee welke info ik deel als ik een keer op Like klik op een site. Voor hetzelfde geld geef je toegang tot al je gegevens zonder dat je het weet. Misschien onterecht, maar het is zo ondoorzichtig allemaal.
Met een druk op de like-knop wordt er op je profiel aangegeven dat je de betreffende pagina leuk vindt. Als de website met metatags heeft aangegeven om wat voor soort informatie op de pagina, zoals bijvoorbeeld over een film, muziek of bekend persoon, wordt het ook toegevoegd onder het goede kopje bij je profielinformatie.

In combinatie met wat je eerder aan hebt gegeven wat je leuk vind, kan Facebook goed zien wat je interesses zijn en bijvoorbeeld advertenties hierop afstemmen.

Als op een website een like-knop bevat, kan Facebook het zelfde van jou traceren als dat je een normale website bezoekt kan doen. Het zou dus kunnen dat ze je IP-adres opslaan. De website geeft via de like-knop het adres van de site door aan Facebook. Op die manier zouden ze precies kunnen zien welke website je bezoekt zolang er maar op die sites een like-knop van Facebook bevat. En dan hoef je dus geen Facebook account te hebben, of erop te drukken.

Ze zeggen dus dat ze dat niet doen, maar dat vraagt iedereen zich dus af.
Je hoeft niet op die knop te drukken, de data versturingen gebeuren passief. Als je op een site komt met een 'like' knop of iets dergelijks, laat die facebook weten dat je op die site bent en ook bij welke site je daarvoor vandaan kwam.

Of je op die knop drukt of niet, facebook weet het al.
Het hele probleem is dus dat het _niet_ passief is. Zodra je de like knop in beeld hebt, betekent dit dat er een javascriptje van facebook.com is ingeladen. Facebook weet op dat moment dus al dat je op die site dat ene artikel aan het lezen bent. Ja, als je like klikt komt het op je profiel. Maar als je geen like klikt, slaat Facebook het dan toch op? (in zijn database van 'dit heeft de gebruiker bezocht')

Daarnaast dus het 'frictionless sharing': Als je de facebook app van 'The Guardian' installeert (engelse krant), wordt het ook geshared zonder dat je op like klikt. Dus zonder ook maar enige interactie komt er op je profiel 'Piet heeft zojuist xxx artikel op The Guardian gelezen. Dat zit nu dus ook in Spotify.
Anoniem: 325463
@Xanaroth1 oktober 2011 12:10
Lemmymet ziet hier al een like-knop staan :+
Die is gelukkig uit te zetten. De code van de knop wordt dan ook helemaal niet ingeladen.
Ik snap de hele heisa niet zo, je bent zelf toch de gene die content post en ervoor zorgt dat deze beschikbaar is?

Bij mijn profiel is het heel simpel, alleen vrienden kunnen mijn content zien, inclusief tags, en elke keer als ik wordt getagd door iemand anders moet ik eerst toestemming geven of deze correct is.

Ook de mogelijkheid voor vrienden om jou automatisch te taggen kun je zelf uitzetten

[Reactie gewijzigd door littlebitpwnsu op 1 oktober 2011 12:10]

Heb je het nieuws de laatste tijd gevolgd?

Facebook registreert ook alles wat jij BUITEN OM Facebook doet.
Dus niet alleen je wat je zelf op facebook zet, maar ook welke sites je hebt bezocht, hoe lang je daar bent geweest, welke advertenties jij hebt bekeken...

Of je bij je bank hebt ingelogd en onder welk rekeningnummer.... etc.
Facebook registreert dus veel meer dan jij op het eerste oog denkt dat facebook doet.

Dat je alleen 'vrienden' toelaat op jouw facebook interesseert facebook niet, die ziet alles en registreert ook alles wat jij doet. Daar heeft die privacy button niks mee te maken. Jouw gegevens worden vervolgens verkocht aan advertentieboeren. Dit heeft dus niks te maken met wie je toelaat op facebook, maar wat facebook doet met jou gegevens.

[Reactie gewijzigd door p0pster op 1 oktober 2011 12:31]

En facebook kan dat ook allemaal zien. Terwijl, zoals je net netjes zei, aangaf dat alleen je vrienden die content moeten kunnen zien.

Je kan dan wel facebook dichtgooien qua privacy, facebook zelf volgt je nog op elke site die je bezoek no matter of je ingelogd bent of niet, of gebruik maakt van de like-knop of niet. Heb je daar voor gekozen?

Na tig jaar is die informatie nog steeds te vinden, en als er een keer - waar ik geen twijfels over heb - een hacker op reis gaat naar facebook, en zijn handen krijgt aan die informatie en deze publiceert op het web, kost het een simpele google-opdracht om achter alles te komen wat jij ooit achtergelaten hebt gerelateerd aan facebook.

Dus, vandaar de heisa, mocht het je wat schelen of niet.
Dat is er ook pas na klachten gekomen. Nieuwe features staan standaard aan, pas na enig rumoer gaat het weer uit.
Het gaat er dan ook om dat als jij géén content post maar gewoon aanwezig bent op een site, dat FB dat kan volgen.

Enkel je vrienden kunnen je content zien, he? En zeg eens, Facebook is toch je vriend, he?
Als een vriend van jou reageert op een artikel dan wordt dit standaard gedeeld naar zijn vrienden. Jij hebt daar geen invloed op, jou vriend moet namelijk aangeven in de privacy settings aangeven dat hij dat uit moet zetten.

Als je niet wilt dat anderen zien wat je doet, dan moet je geen beschamende dingen op FB zetten.
Waar vind je die functie dat je toestemming moet geven voor tags? :)
privacy settings -> how tags work

en dan de eerste twee op on zetten

[Reactie gewijzigd door littlebitpwnsu op 1 oktober 2011 13:28]

Privacy Instellingen > Instellingen voor taggen > Tag bekijken

Dat is trouwens alleen als iemand foto's die in jouw albums staan tagged en dus niet je gezicht in iemand anders zijn album.
Toestemming vragen voor iemand die jou tagged in iemand anders zijn album kan dus niet.
Anoniem: 50247
1 oktober 2011 11:52
Gelukkig heb ik niet mijn echte naam gebruikt op facebook.

Hiervoor dom genoeg wel gedaan maar goed en wel 2 jaar geleden verwijderd (wat overigens een lastig werkje was).
Na 2 weken na afmelding zou t echt zijn verwijderd. 2 maand later weer opnieuw met zelfde naam aangemaakt en same e-mail adres, kon ik in 1 klik alle vrienden en posts terughalen.
niks niet, alles verwijderd door facebook. ze bewaren gewoon alles.
Hierna alles weer 'verwijderd'.

Daarbij via een nieuw mailadres een fake name aangemaakt en geregistreerd.
Waarom dan nog facebook gebruiken vraag je je af?

Omdat t kan.

Ik ben benieuwd naar de onderzoeksresultaten over facebook en wat er aan gedaan gaat worden.
Goede zaak.

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 50247 op 1 oktober 2011 11:55]

Ik denk persoonlijk dat je naam wel het minste belangrijkste is voor facebook. Of je nu pietje, frits of aebtdom heet, je internet gedrag verandert er niet mee. Grote kans dat jij gewoon vrienden hebt uitgenodigd die in je omgeving wonen. Misschien zelfs een aantal foto's van jezelf?

Hoe dan ook, het is het totaal plaatje wat voor facebook interessant is. Welke games speel jij? welke advertenties bekijk jij? etc.
Gelukkig heb ik niet mijn echte naam gebruikt op facebook.

Hiervoor dom genoeg wel gedaan maar goed en wel 2 jaar geleden verwijderd (wat overigens een lastig werkje was).
Na 2 weken na afmelding zou t echt zijn verwijderd. 2 maand later weer opnieuw met zelfde naam aangemaakt en same e-mail adres, kon ik in 1 klik alle vrienden en posts terughalen.

Daarbij via een nieuw mailadres een fake name aangemaakt en geregistreerd.
Waarom dan nog facebook gebruiken vraag je je af?

Omdat t kan.

Ik ben benieuwd naar de onderzoeksresultaten over facebook en wat er aan gedaan gaat worden.
Goede zaak.
Dat niet alleen ik heb ook niks geshared.. kwa gegevens, en heb gezichts herkenning van mij uitgezet dus het kan nooit zijn dat ie mijn naam gebruikt..
Enigste wat ik af en toe doe is een filmpje van youtube sharen... En dan nog kan alleen vrienden die zien
Anoniem: 55563
1 oktober 2011 14:11
Na een update van Facebook for Android zet de app na opstarten meteen de Gps aan. Selectief uitschakelen van deze permission, mogelijk met Cyanogenmod, doet de app na opstarten meteen crashen. App is inmiddels van mijn telefoon verwijderd.

Facebook heeft het recht niet om zomaar mijn exacte lokatie te bepalen. Als ze zo doorgaan dan zeg ik mijn account wellicht nog eerder op dan gepland.

Ik zeg nog steeds Diaspora! Inmiddels al goed ontwikkeld en in beginsel veel veiliger voor de consument omdat er geen commerciële organisatie achter zit. Bovendien is het decentraal van opzet wat de vrije communicatie net zo garandeert als email. Jammer dat mensen nu naar Google+ lijken te vluchten. Blijkbaar wil de consument niet leren. :/
dan geef je toch gewoon geen toestemming voor locatie bepaling? dat moet ie ook op de iPhone doen, en ik mag toch aannemen dat dat op Android hetzelfde werkt?

App geen toestemming tot locatie bepaling: app pech. Hij kan 't ook nooit aanzetten.
Anoniem: 403307
1 oktober 2011 14:36
Voor het blokkeren van alle facebook ongein:

http://www.makeuseof.com/...book-widgets-buttons-web/

Ben blij dat ze de privacy gaan checken, ik begin steeds vaker na te denken over het verwijderen van mijn account daar. Al die negatieve berichten doet niet echt goed. Gelukkig zit ik er nooit echt meer op. Hyves is voor mij toch beter en qua veiligheid al helemaal.

Edit: extra tekst

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 403307 op 1 oktober 2011 14:41]

Anoniem: 304166
1 oktober 2011 12:29
ik had voor de eerste keer een maand terug mij eens op fartbook proberen te registreren met fake data.
natuurlijk staan de meeste settings deurwijd open maar dat kan je mooi aanpassen.

naderhand bleek dat je pas werkelijk iets kan doen nadat je geregistreerd wordt door een gsm nummer in te geven. (als anti spam maatregel)

ooit zal ik hier wel eens iets invullen...al zou ik hiervoor een 'anonieme' sim kaart moeten aankopen en die direkt erna dumpen.


enkele must see linkjes :

"ik heb niets te verbergen" :
http://chronicle.com/arti...y-Matters-Even-if/127461/

je PC prullemand heeft een flush knop. facebook heeft die niet :
http://www.forbes.com/sit...with-a-lot-of-other-data/

'dankzij' de Patriot Act kan alle data die door een VS bedrijf wordt beheerd door die overheid zonder veel moeite worden opgevraagd.

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 304166 op 1 oktober 2011 12:31]

Dat nummer hoef je niet te gebruiken, FB weet niet wat mijn telefoonnummer of adres is. Zou je hier kunnen neerzetten waar je precies op doelt, want volgens mij is het gewoon een telefoonnummer om je wachtwoord terug te halen. Google hanteert hetzelfde systeem.
Anoniem: 304166
@Kiswum1 oktober 2011 16:14
ik herinner nog vaag dat ik een bepaalde aktie wou uitvoeren op facebook.
die aktie werd geweigerd omdat ik nog niet "geregistreerd" was (een aktie die nodig zou zijn om spambots ed. tegen te gaan)
uiteindelijk kwam ik uit op een tabblad waar ik een gsm n° kon ingeven.

net opnieuw geprobeerd doch ik kan mijn bewering niet meer simuleren.


bij gmail wordt idd dat (optioneel) telefoon n° gebruikt voor paswoord recovery
Leuk dat ze het onderzoeken, maar wat willen ze doen? Voor zover ik weet heeft Facebook geen kantoren in Europa, geen bankrekening waar de EU bij kan en bieden ze geen fysieke producten aan. De EU kan 1 ding doen tegen facebook en dat is alle ISP's dwingen het te blocken. En dat zal de politici die dit doen extreem onpopulair maken bij miljoenen facebook gebruikers. En aangezien politici opnieuw verkozen willen worden zullen ze dat nooit doen.

[Reactie gewijzigd door SirBlade op 1 oktober 2011 15:25]

Voor zover ik weet heeft Facebook geen kantoren in Europa
Huh? Ze zeggen zelf dat hun internationale hoofdkantoor in Dublin zit, en dat ligt toch echt in Ierland, en dus in Europa.

Daarnaast hebben ze nog meer kantoren in de EU: Hamburg; London; Madrid; Milan; Paris; Stockholm, zie hun eigen Factsheet.

Dus de EU kan wel degelijk iets doen tegen hen. Maar zelfs al hadden ze geen kantoren in de EU had men er nog wel iets aan kunnen doen. Elk bedrijf dat in de EU zaken doet, moet zich in de EU ook aan de EU-regels houden.
Anoniem: 178310
1 oktober 2011 12:23
Dat mijn eigen naam op facebook staat maak me niet zoveel uit, natuurlijk wel een alternatief mail adres, vrienden in het verleden met weinig kennis, google de zo naar facebook.
Ik gebruiik facebook nog maar nauwelijks, maar wordt wekelijks benaderd door die organisatie, terwijl ik te kennen heb gegeven dat ik het niet wil.
Nee, geef mij maar linkedn.
Heren politici sluit die rommel eens gewoon af - er zijn dacht ik behoorlijk strenge cookie-regels opgesteld door de EU - door die regels af te dwingen ...

Maar nee, men pest liever de kleine man - die binnenkort niks meer heeft qua privacy - nummerplaten van de wagen worden gescand - vervoersbewijzen op het openbaar vervoer uitgelezen zonder dat u 't weet - en bijgehouden, langer dan mag...

En dan nog eens gevolgd via uw lulijzer - en dan nog eens met de GPS in dat lulijzer - en dan weet men ook nog eens wat u leest, waarnaar u kijkt - wanneer u TV kijkt...

Wel - ik laat al die rotzooi afstaan - en als ik dat meeneem zit dat in een gesloten ijzeren kist - want af is blijkbaar niet af! Zo ver zijn we al - u betaalt om uzelf te laten bespieden. Goe zot.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

    Relevantere advertenties

    Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

    Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

    Ingesloten content van derden

    Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

    janee