Sony brengt half oktober firmwareupdate voor Alpha A77-camera uit

Sony heeft op zijn Taiwanese site een melding geplaatst dat het half oktober een nieuwe firmware uitbrengt voor zijn nieuwe Alpha A65- en A77-camera's. De nieuwe firmware verhelpt onder meer een aantal snelheidskwesties.

De nieuwe 1.03-versie moet de snelheid van de camera's op een aantal punten verbeteren. Zo wordt met de update de schakeltijd tussen lcd en elektronische zoeker verminderd, terwijl ook de top-lcd sneller zou moeten reageren op input van de voorste en achterste scrollwieltjes. Ook moeten de camera's met firmware 1.03 het snelmenu sneller op de lcd of evf kunnen tonen na indrukken van de Fn-knop.

Daarnaast zou de update ondersteuning bieden voor de Sony HVL-MT24AM-macro-flitser en 'andere functionele verbeteringen' kennen. Wat die verbeteringen precies zijn is niet bekend. Ook is niet bekend of de nieuwe firmware instabiliteitsproblemen van de camera verhelpt. Een aantal gebruikers op internet meldden namelijk na de release eind vorige week een probleem dat de camera opeens geen foto's meer kan nemen, onvolledige informatie toont op de lcd en dat de oled-zoeker geen beeld meer toont. Een sample die Tweakers.net van Sony ontving vertoonde na enige tijd hetzelfde mankement en is inmiddels ingeruild voor een werkend exemplaar.

Volgens het nieuwsbericht op de site van Sony Taiwan zal de nieuwe firmware voor de Sony Alpha A65 en A77 half oktober verschijnen. Hoewel het niet expliciet genoemd staat, zou het gaan om versie 1.03 van de firmware. De camera's zijn nu alleen nog leverbaar in Azië en zijn daar voorzien van de huidige 1.02-firmware. In Hongkong is het naar verluidt al mogelijk om de 1.03-firmware op de camera te zetten, maar daarvoor moet de camera wel naar het hoofdkwartier van Sony aldaar gebracht worden.

Op het forum van de Chinese site Mobile01 heeft een tester van de Alpha A77 verklaard in het bezit te zijn van de nieuwe firmware. Deze bevestigt dat de camera met versie 1.03 sneller reageert op input van de instelwieltjes. Ook het schakelen tussen lcd en evf zou sneller zijn. Volgens poster Jimu Lin zouden er geen beeldkwaliteitsverbeteringen in de nieuwe firmware zitten, al is hij er niet zeker van dat zijn firmwareversie ook degene zal zijn die half oktober uitgebracht wordt.

De Sony Alpha A65 en A77 zal in Nederland 'medio oktober' leverbaar zijn. Volgens Hans den Heijer van Sony Benelux zullen de camera's met de meest recente firmware uitgeleverd worden.

Door Pieter Molenaar

01-10-2011 • 12:39

38 Linkedin

Reacties (38)

38
29
22
4
0
3
Wijzig sortering
er gingen een aantal geruchten dat de firmware 1.02 alleen getest wasop pre production modellen en dat de production modellen echter werden voorzien van een andere[ nieuwere] Bionz processor.
gellukig mogen wij in nederland nog 2 a 3 weken wachten voor dat het in de winkel ligt, :+

maar goed zo wel cannon als nikkon brengen 3 jaar na lancering nog bug fixes uit ..

[Reactie gewijzigd door stresskiller op 1 oktober 2011 14:19]

Ten eerste zijn het Canon en Nikon
Nuttige bijdrage in deze discussie...

Nu mijn duit in het zakje:
de enge update voor mijn D90
Zo eng is een update niet, je zult wel "enige" bedoelen!
lenzen die Nikon
En die lenzen zijn Nikkor lenzen, jawel, nu wel met dubbel-k!
en ten tweede is de enge update voor mijn D90 (2008) tot nu toe het toevoegen van distortie data van lenzen die Nikon in de tussentijd heeft uitgebracht.
Niet waar! De laatste firmware update doet idd wat jij zegt, de eerste was hoogst noodzakelijk:
D90 firmware update 2008

Daar staat onder andere dit in:
As you can see this new Firmware for the Nikon D90 doesn’t improve things a whole lot but a new firmware release so soon after the release shows that Nikon is taking care of the Nikon D90 owners.
Gelukkig maar, citruspers, dat jij zo'n superieure D2H hebt! Of zat daar toch nog een bug in volgens deze pagina?!?!
Odd Nikon Capture Editor sharpness inconsistency (bug?)
Dat is gelukkig alleen maar interessant voor muggenzifters zoals jij, niet voor normale mensen!
Een aantal gebruikers op internet meldden namelijk na de release eind vorige week een probleem dat de camera opeens meer geen foto's kan nemen, onvolledige informatie toont op de lcd en dat de oled-zoeker geen beeld meer toont.
Dit zijn toch problemen die niet bij een release horen.
Lijkt er op alsof Sony deze camera een beetje te snel naar buiten heeft willen brengen.

Zo verwordt je als gebruiker tot beta tester. Beter een maand of anderhalf langer wachten tot zodat je een goed werkend product in de markt zet, dan een camera in de markt duwen met dit soort fouten.

[Reactie gewijzigd door p0pster op 1 oktober 2011 13:01]

Het ligt er voornamelijk aan dat talloze andere fabrikanten producten zonder al te veel testwerk de markt in slingeren. Als Sony als "degelijke" Japanse organisatie blijft vast houden aan de stricte testprotocollen dan gaan mensen weer klagen dat ze te laat op de markt komen met produkten. Het is het één of het ander.
Voorbeelden?!?!
Pure FUD en BS, beste Thorgrem!
Jij als Sony lover...
Slaat dat op mij?!?!
(modellen van tussen 2002 en 2005 geloof ik)
Duidelijk en met bronvermelding!
Sensor van de A55 kan het filmen niet aan en raakt overhit.
En daar heeft vrijwel niemand last van, een D-SLR is in eerste instantie een fototoestel!
Sony laat als groot elektronica bedrijf vaak een steekje vallen (zeker niet alleen de camera divisie). Veelal lossen ze dat wel op na verloop van tijd.
Dus zelfs volgens jou is er eigenlijk weinig aan de hand met Sony, als je even een beetje geduld hebt!
Maar om nu te stellen dat Sony o zo geweldig is en dat andere camera bedrijven producten op de markt slingeren zonder al te veel testwerk is regelrechte onzin,...
Dat heeft niemand beweerd, maar goed dat je dat typt, je krabbelt hiermee terug van je eerdere uitspraak:
Juist Sony schiet hier vaak te kort en andere camera bedrijven een stuk minder.
O ja, weer terug bij jouw openingszin:
Jij als Sony lover...
Ik heb een Minolta analoge SLR, en een digitale Sony SLR. En een oude Sony CRT. Al het andere dat ik heb komt van Apple, Samsung, Onkyo en Pioneer. Dus Sony lover... helaas voor jou, ik pas niet in dat hokje!
Als "Sony hater" houd je hun missers anders erg goed bij! Een aantal van je punten is discutabel, trouwens. Met de rest ben ik het eens.

Canon had iets met loslatende spiegels, vochtgevoeligheid en strepen in foto's bij de EOS 5DII, dacht ik. Drie fouten in één (hele dure, top level) camera.

Geen enkel groot electronica concern blijft buiten schot. De concurrentie is moordend, de ontwikkelkosten hoog en de winst vaak marginaal.

edit: en dat is nu weer het jammere van schiftelijke communicatie: sarcasme komt totaal niet over. Aanhalingstekens geplaatst en verduidelijkt

[Reactie gewijzigd door Anthracite op 1 oktober 2011 22:46]

Net als Canon, Nikon, Panasonic, Oly, Leica, apple etc fanboys. Ik heb er nooit veel van begrepen, het is maar een merk/bedrijf. Waarom zou je er 'fan' van worden en alles uber positief bekijken en tegelijkertijd proberen om alle concurerende producten de grond in te boren?

Op dit moment liggen de top camera's kwalitatief zo dicht bij elkaar dat je van 18 en 24 Megapixel camera's naar de individuele pixels moet kijken, dat gaat dus nergens meer over. Je moet kijken naar je gebruik en welke camera daar bij past. Ik kan aan een foto niet zien welk merk camera er is gebruikt.
@01001000: helemaal mee eens!

Alleen probeer een Canon of Nikon gebruiker eens te overtuigen dat je net zo goed een Pentax / Sony / Olympus / Sigma / ... camera kunt gebruiken: dat gaat je niet lukken!
Helaas is de concurrentie op cameragebied moordend en willen de fabrikanten zo snel mogelijke release-cycli behalen, om zo een betere omzet te genereren.

Kleine foutjes houd je altijd.
Inderdaad, maar daar komt in dit geval bij dat de A77 al zwaar in de vertraging zat (ongeveer een jaar) en dat er dan ook nog eens een tsunami over Japan bij komt. De ontwikkeling van deze camera heeft vreselijk veel geld gekost; veel specs zijn marktleidend op dit moment. Dit alles geldt ook voor de NEX-7. Dus elke dag vertraging bij de verkoop van deze twee camera's levert verlies op.
Voor Sony is de A77 een topmodel. Juist DAN mag dit niet voorkomen.
Ik ben er 100% van overtuigd dat Sony de afweging gemaakt heeft tussen uitstel, wat miljoenen kost, en release, waardoor er cashflow en duizenden beta-testers onstaan. Het ligt eraan hoe je bekijkt, of dat een slechte beslissing was of niet.
Natuurlijk mag het niet voorkomen! Maar Sony komt al zeer snel met een fix, dus eigenlijk is er weinig aan de hand.

Bij topmodellen is er overigens vaker iets aan de hand dan met een consumentenmodel, en dat heeft vooral met volumes te maken!
Helaas is de concurrentie op cameragebied moordend en willen de fabrikanten zo snel mogelijke release-cycli behalen, om zo een betere omzet te genereren.
Daar klopt weinig van. Canon en Nikon brengen erg traag nieuwe modellen uit, vooral in het professionele segment.
Canon en Nikon brengen erg traag nieuwe modellen uit, vooral in het professionele segment.
Is niet waar, het is dit:

Canon en Nikon brengen snel nieuwe modellen uit, behalve in het professionele segment.
Tuurlijk dat is wel zo, maar hetblijft onverantwoordelijk.
Ik vind dat als je iets koopt van sony, of een ander a-merk, dat je er op moet kunnen vertrouwen dat het werkt.
*mompelt over sociaal kapitaal*
Je hebt makkelijk praten. Ik heb voor flink wat geld aan A-mount glas en merkgebonden accessoires. De A77 is voor mij de enige optie. Niet in de laatste plaats omdat een Sony camera al mijn lenzen stabiliseert. Handig als je concertfotograaf bent.

Moest ik over naar Nikon of Canon, dan verlies ik een cruciaal voordeel, namelijk gestabiliseerde primes, en f/2.8 zooms die vergelijkbaar zijn met wat ik gebruik zijn ongeveer twee keer zo duur.
In body stabilsatie zoals Sony gebruikt is puur een marketing truuk.
Het resultaat bij inbody stabilisatie is veel slechter dan bij het duurdere in-lens stabilisatie systeem.

Heeft te maken met het feit dat goed glaswerk (goede objectieven) vaak topzwaar zijn.
Het gevolg is dat je de camera met lens altijd naar boven moet corrigeren.
Daardoor moet bij inbody stabilisatie zoals bij sony de motor veel harder werken omdat het momentum niet in het midden ligt.

Zie het als een wip, waarbij een zwaar persoon aan de ene kant zit en een lichter persoon aan de andere kant om die wip in het midden te krijgen zal de lichtere persoon veel kracht moeten uitoefenen om de wip te stabiliseren.

Bij inlens systemen zit de persoon in het midden van de wip, waardoor er slecht een kleine correctie nodig is om de wip te balanceren.

m.a.w in lens stabilisatie (Nikon / Canon) is duurder, het resultaat is ook 2 tot 4 stops beter dan dat van Sony.

[Reactie gewijzigd door p0pster op 2 oktober 2011 13:59]

Mooi verhaal, maar elk objectief heeft een balanspunt. Anders zou het ook nooit op een statief kunnen staan.

Feit is dat het allemaal niet zoveel uitmaakt, maar met in-body stabilisatie werken meteen al je objectieven en met in-lens stabilisatie moet je steeds weer spullen bij kopen. Daarnaast is ook al vaker gebleken dat dezelfde objectieven met stabilisatie minder presteren dan zonder, door de ruimte die in wordt genomen door de motoren en elektronica.

Dus beide hebben voor- en nadelen en daarmee hebben beide systemen bestaansrecht.
@popster:
m.a.w in lens stabilisatie (Nikon / Canon) is duurder, het resultaat is ook 2 tot 4 stops beter dan dat van Sony.
Dat is niet waar. In-body stabilisatie haalt zo'n 3 tot 4 stops winst, afhankelijk van de omstandigheden, in-lens stabilisatie haalt echt geen 8 stops!

Beide systemen hebben zo hun voors en tegens.

In-lens stabilisatie haalt ongeveer een stop extra vergeleken met in-body stabilisatie.

Alle lenzen die je op een Sony body gebruikt, kun je stabiliseren. Op een Canikon kan dat niet, korte (max 50mm) primes en lichtsterke lenzen (f/2 of beter) hebben geen ruimte voor stabilisatie. Op een Sony of een Pentax heb je die nadelen niet, daar zijn die primes wel gestabiliseerd.

De verschillende lenselementen zijn zeer zorgvuldig op elkaar afgestemd: perfect geslepen, de juiste coating, goed gegroepeerd, mechanisch perfect ten opzichte van elkaar bewegend (zoom / focus). Stabilisatie in de lens verstoort die perfectie: de optisch meest ideale baan wordt verstoord door kantelende lenselementen. Sony heeft die nadelen niet, daar is de sensorbeweging een puur mechanische oplossing zonder het optische nadeel van IS in de lens.
Tja, wat moet ik daar nou op zeggen? Je mening is op zoveel Sony-haat en misinformatie gebaseerd, dat ik je gewoon maar in de waan laat dat sensor stabilisatie niet werkt. Ondertussen schiet ik gewoon 1/5 uit de hand met mijn 50mm f/1.4, mijn 70-200 f/2.8 van 600 euro en mijn 24-70 f/2.8 van 700. Van het prijsverschil met Canon en Nikon equivalenten betaal ik dan mijn A77 met greep, OK? Oh, wacht, Canon en Nikon hebben geen snelle gestabiliseerde primes.
Jij schiet probleemloos met 35mm op een crop body uit de hand met 1 seconde sluitertijd? Nee. Ik wel dankzij stabilisatie. Zonder lukt me dat vrijwel nooit.
Tot zover je "ervaring".
Overigens, niet iedereen gebruikt dit soort primes slechts voor "stages", of voor bewegende voorwerpen.
Ik heb ruime ervaring met beide systemen en ken de voor- en nadelen van elk systeem.

[Reactie gewijzigd door Jortio op 2 oktober 2011 13:41]

@Jortio
Ik ook en gebruik geen crop camera :)
Vreemde conclusie t.a.v. stabilisatie dan, als je het enkel betrekt op je eigen ervaring met een FF body zonder ingebouwde stabilisatie.
@popster: beperk je aub tot Canikon draadjes, en verkondig hier geen onzin!
Ik schiet standaard op ISO1600, de hoogst werkbare waarde voor mijn huidige camera.

Bewegingsonscherpte kan creatief worden toegepast (een headbangende metalhead), zeker als je rear-curtain inflitst met een kleurtje, maar meestal is een bewogen foto idd mislukt. In ieder geval heb je één factor wel uitgesloten: camerabeweging.

Hier een voorbeeld: ingeflitst met de stroboscoopfunctie op mijn (draadloze) flitser: I Divine

Ik denk overigens dat ik wel weet waar ik het over heb. Op mijn website staan meer dan 2000 foto's van meer dan 150 bands. Daarvoor heb ik ca. 50.000 frames geschoten. De organisatie waar ik meestal voor schiet vindt het helemaal te gek wat ik doe, en meer dan de helft van de bands neemt mijn foto's over op hun website.

[Reactie gewijzigd door Anthracite op 2 oktober 2011 13:48]

Je bent net een schreeuwend klein kind, en speelt alleen maar op de man. Niemand neemt je serieus. Mijn website staat in m'n profiel en spreekt voor zich.

Maar ik merk nu dat ik troll-bait aan het vreten ben, dus ik haak af.

[Reactie gewijzigd door Anthracite op 2 oktober 2011 14:36]

ik persoonlijk negeer bedrijven die hardware en software problemen hebben
Dus je negeert alle bedrijven bij versie 1.0 van al hun producten!

Hoe heb je dan ooit dit bericht kunnen typen?

Op een Windows PC? De versies 1.0 t/m 3.1 waren slecht (3.11 was de eerste redelijk stabiele versie), en ook ME en Vista zijn beroerd.

Op een Mac? OS X 10.0 was niet echt fantastisch (het was instabiel).

Op een Linux PC, Sun Solaris, IBM AIX, BeOS, ? Ook hier kan ik dezelfde verhalen ophangen.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee