Sony toont doorzichtig A77-cameraconcept

Sony heeft op de CP+-beurs in Japan een transparante mock-up getoond van de nieuwe Alpha A77, een camera met vaste spiegelconstructie. De mock-up heeft een draaibaar scherm en een andere knoppenconfiguratie dan een eerder prototype.

De Alpha SLT-A77 is de langverwachte opvolger van de inmiddels niet meer in productie zijnde Alpha A700-dslr, en heeft net als de huidige Alpha A55V en de A33 een vaste spiegelconstructie. De spiegel laat ongeveer zeventig procent van het licht door en weerkaatst de resterende dertig procent schuin naar boven, naar een fasedetectie-af-module. Hiermee is zeer snel scherp te stellen zonder dat steeds de spiegel omhoog en weer terug geklapt moet worden. Op de foto's van DC Watch is deze spiegelconstructie goed te zien.

Al eerder werd op beurzen een prototype getoond van de A700-opvolger, onder meer op de Photokina 2010 en de CES 2011, maar de op de CP+ 2011-beurs getoonde mock-up is transparant en de camera heeft er knoppen bijgekregen. Zo wordt het toppaneel van de eerdere mock-up bevolkt door een knop voor de transportmodus, de belichtingscompensatie en de sluiter, terwijl bij het model op de CP+-beurs het toppaneel vier extra knopjes heeft, gegroepeerd rond de top-lcd.

Ook onder de joystick aan de achterkant zijn twee extra knoppen te zien, terwijl het doorzichtige A77-concept ook een naar beneden uitklapbare en draaibare lcd laat zien. De Alpha A55V en de A33 hebben dezelfde lcd-constructie. Dat maakt het gebruik van een batterijgreep echter lastig, wat doet vermoeden dat de transparante mock-up een eerdere ontwerpiteratie is. In de vitrine op de CP+-beurs is ook het eerdere prototype van de A700-opvolger te zien, waarop wel een verticale batterijgreep kan worden bevestigd.

Sony Alpha A77 concept doorzichtig Sony Alpha A77 concept doorzichtig Sony Alpha A77 concept doorzichtig

Door Pieter Molenaar

10-02-2011 • 10:28

44 Linkedin

Reacties (44)

44
44
20
0
0
11
Wijzig sortering
" Hiermee is zeer snel scherp te stellen zonder dat steeds de spiegel omhoog en weer terug geklapt moet worden. "

Vraag me af dit klopt .
De vaste spiegel heeft als voordeel dat er gefotografeerd wordt zonder dat de spiegel omhoog hoeft. Dat scheelt operatietijd en lawaai. Vraag is of het niet ten koste gaat van de optische kwaliteit ( weer een laag stof ertussen) en van de kwaliteit van de ttl zoeker.

Scherpstellen gebeurt in elke dslr camera zonder dat de spiegel omhoog hoeft...
Dit ontwerp is wel het slechtste van alle werelden. 30% van het licht naar boven dus een veel minder helder zoekerbeeld. Er wordt dus maar 70% doorgelaten dus de ISO moet bija 1 stop omhoog. Sony heeft al niet de naam dat ze ruisvrije sensoren maken, dus dat wordt nog erger.

Het enige voordeel dat ik kan bedenken (naast praktische zoals minder mechanische delen) is dat je AF kan blijven werken tijdens het filmen. Hopelijk iplementeert Sony dit goed zodat deze camera toch een goede optie is voor een beperkte groep gebruikers.
Dit ontwerp is wel het slechtste van alle werelden. 30% van het licht naar boven dus een veel minder helder zoekerbeeld
Dit is complete onzin.
Bij een standaard DSLR gaat 30% van het licht naar beneden, want ook daar zit een AF sensor in zit die licht nodig heeft.

Op dit punt is er dus GEEN ENKEL verschil !
Er wordt dus maar 70% doorgelaten dus de ISO moet bija 1 stop omhoog.
1/2 tot 1/3 stop zul je bedoelen.
Niet ideaal, maar ook geen ramp.
En er staan aanzienlijke voordelen tegenover. Zeker bij het filmen, maar ook wat betreft betrouwbaarheid en evt hogere fps.
Het maakt de camera ook lekker stil, wat bv bij een trouwreportage handig zal zijn.
Dat van het donkere zoekerbeeld is wel correct.
Sony vangt dat af door een digitale zoeker te plaatsen, net als de andere SLT modellen van Sony.
Nee, dat is absoluut niet correct!
Een normale dSLR heeft ook een halfdoorlatende spiegel.

Een deel van het licht gaat naar boven naar je zoeker, en een ander deel gaat naar beneden naar de AF sensors. (Om dat te doen zit er achter de grote spiegel nog een klein spiegeltje dat de stralen naar beneden kaatst)

Je hebt bij een normale sDLR dus PRECIES hetzelfde lichtverlies.

Het feit dat de fase AF een donkerder zoekerbeeld oplevert is de reden dat je in huidige zoekers niet de werkelijke scherptediepte meer kunt zien.
Met wat truukjes is het beeld namelijk helderder gemaakt, met als nadeel dat de kleinste scherptediepte die je kunt zien zo bij f/3.5 ligt.

Als je veel met snelle lenzen werkt, dan kun je bij bepaalde cameras een ander matglas kopen dat de werkelijke scherptediept weer geeft. Je krijgt dan een donkerder zoekerbeeld.
Echter gaat er dan ongeveer 30% naar de AF sensor en 70% naar de zoeker.
Bij deze SLT gaat er 30% naar de zoeker (waar nu de AF sensor is geplaatst) en 70% naar de APS-C sensor.
Oftewel je zoeker is een stuk donkerder (en de AF sensor zit in de weg).
Vandaar de keuze voor een digitale zoeker bij de Sony SLT modellen.
Je moet je toch wat meer verdiepen voordat je gaat lopen roepen dat het niet klopt.
Je hebt overigens wel gelijk dat er (naar de sensor toe) maar 1/3e stop lichtverlies optreed en niet 30% zoals het artikel vermeld.
De zoeker is elektronisch, of hybride. Als er 70% naar de sensor gaat en 30% naar de AF is er niets meer over voor een optische zoeker. Het scheelt een halve stop licht.
De nieuwste 16MP sensor van Sony is wat prestaties betreft de beste APS-C die er momenteel te vinden is. Vroeger liepen ze was ruis betreft achter, nu ietsjes voor.
Het is een ontwerp met duidelijke voor- en nadelen, een ieder zal zelf moeten bepalen of de voordelen zwaarder wegen dan de nadelen.
Heb je de resultaten al eens bekeken van de nieuwste sensor die uit de Sony fabrieken komt? (die dus in de Pentax K5, de Nikon D7000 en de A580 en A55 gebruikt wordt) www.dxomark.com
Die sensor is op dit moment de meest ruisvrije APS-C sensor op de markt, en veegt de vloer aan met de concurrentie, dus je verhaaltje over dat Sony geen ruisvrije sensoren kan maken gaat hier niet helemaal op.
Toch jammer dat het weer een vaste spiegel is, ik had toch wel gehoopt dat Sony ondertussen de fasedetectie AF met goede prestaties op de sensor zelf had gekregen, en dan helemaal geen spiegel had gebruikt om toch in de tweecijferige (A33/A55 ipv A380/A580) reeks te passen. Dit scheelt toch weer een halve stop aan licht op je sensor.

Verder is het natuurlijk de vraag wanneer ie dan eindelijk gaat komen: als je ziet hoelang de A700 al niet meer verkocht wordt en hoelang mensen al op een opvolger zitten te wachten kan het zo nog eens anderhalf jaar duren :)

[Reactie gewijzigd door ktf op 10 februari 2011 10:43]

30% lichtverlies is inderdaad best veel imho. Dat scheelt toch aardig in je sluitertijden of je moet je ISO weer omhoog gooien wat de beeldkwaliteit weer niet ten goede komt.
Op het moment dat je een foto maakt klapt het spiegeltje alsnog omhoog, en dan is die 30% niet meer van toepassing. Als ik het goed begrijp krijgt de gebruiker gewoon 30% en de sensor 70% tijdens het bekijken/focussen.
Er zijn vast mensen die het beter weten dan ik, als ik het fout heb laat het weten. :)

edit: oepsie, je hebt gelijk... Het staat zelfs nog in de eerste alinea..
Wist helemaal niet dat het zo ook kon, ben benieuwd of zoiets goed werkt.

[Reactie gewijzigd door warcow op 10 februari 2011 13:28]

Bij deze dan: je hebt het fout.

Dit is een vaste spiegel. Deze klapt niet op bij het maken van de foto.
Had ergens gelezen dat de lichtgevoeligheid tussen de A580 en de A55 veel beter was bij de A580 die een klappende spiegel heeft...

Dus 30% verlies aan lichtgevoeligheid bij de A55, en waarschijnlijk ook A77 is zeker te begrijpen.

Hoe Sony het voor elkaar wil krijgen om de A77 de creme-de-la-creme van de fototoestellen te maken weet ik niet. Ze zeggen 100.000-en aan ISO aan te kunnen...moet ik nog zien in kwartaal 3 van dit jaar...
Alleen klopt dit niet (staat fout in het artikel)
Het is 1/3e van een stop van het licht.
Dat is heel wat minder dan 30%.
Toch grappig dat Sony (en andere fabrikanten) zich in dit segment verplicht voelt om zo'n achterhaald display bovenop te monteren. Hoe praktisch is het om bovenop de camera zaken als sluitertijd en diafragma te controleren? Als er vroeger geen grote klep achterop SLR's zat (voor de film), waren die displays altijd al achterop gemonteerd geweest. Het voegt wat mij betreft dan ook echt helemaal niets toe aan de weergave op het grote LCD scherm achterop of in de zoeker, zeker niet op een EVF/live view gebaseerde camera als deze.
Anoniem: 395751
@Metten10 februari 2011 11:10
Het feit dat ze vroeger achterop zaten was waarschijnlijk vanuit technische beperkingen. Hoe makkelijk is het om voordat je een foto maakt de instelling te kunnen controleren. En waar bevind je foto toestel zich meestal? Juist, om je nek ter hoogte van je buik, met de achterkant niet direct zichtbaar.

picture moment, check, adjust, aim, shoot!

in plaats van

picture moment, aim and check, lower camera and adjust, aim again, shoot!

Voegt wat mij betreft wel degelijk wat toe.
Het display heeft nooit achterop gezeten bij analoge SLR's! Overigens ben ik het niet met je eens, ik mik doorgaans eerst op mijn onderwerp om daarna nog de instellingen te controleren. Dan is het veel makkelijker om dat via de zoeker of de achterkant te doen dan om de camera zo te draaien dat je het schermpje bovenop ziet.

Ach smaken verschillen natuurljjk maar ik heb dat schermpje geen seconde gemist op mijn d5000 :)
Anoniem: 395751
@Metten10 februari 2011 15:51
Sorry, je originele post niet goed gelezen. Maar wel vreemd om te denken dat omdat er vroeger geen display bovenop en ook niet achterop zat (omdat je nu een keer film moest kunnen laden), het een bewuste keuze was om er bovenop geen te maken.

Het heeft ook vooral zin als je geen tijd hebt om uitgebreid instellingen te controleren. Kan zijn dat je onderwerp inmiddels 'gevlogen' is. Al moet ik eerlijk toegeven dat ik ook wel van de auto stand gebruik maak als ik snel foto's moet kunnen maken. En dan heeft so'n display inderdaad geen enkel nut.
In het zwart mag mooier zijn al geeft dit wel een leuk kijkje in de techniek. :)
Ik vraag mij alleen wel af of de microfoon (bovenop de flitser) niet teveel omgevingsgeluid zal oppikken. Wellicht zou een plaatsing wat meer aan de voorkant dit effect verminderen.
Aan de voorkant krijg je alleen maar meer geluid van het focussen van de lens mee. Voor serieus geluid is een externe mic een vereiste.
Leuk om je techniek te laten zien, ik neem aan en hoop dat dit geen productiemodel word.
Ik kan dit als camera hardware niet serieus nemen. Krijg een beetje het gevoel van een gevangenis tv :)
Wij hebben een a390 camera en ons dochter een a33 en dus een vergelijkbare serie maar een generatie ouder. Scherpstellen gebeurt merkelijk sneller, een veel hoger aantal beelden per seconde: zeven tegenover drie vroeger. Grotere iso-range.

Voor mij mag de vaste spiegel gerust blijven. Ik ondervind er in ieder geval niets dan voordelen van...
Ik heb zelf de A55 en vind het vooralsnog echt een topcamera!

Met de halfdoorlatende spiegel heeft Sony denk ik een weg ingeslagen die zeer succesvol kan zijn. Op mijn A55 heb ik 10fps, AF tijdens filmen en geen mirrorgeklap meer.
30% lichtverlies? dat lost Sony op door gewoon de beste APS-c sensor te ontwikkelen die op dit moment te verkrijgen is, ( www.dxomark.com pentax K5, NikonD7000 en Sony A580 hebben dezelfde sensor als de A55) waardoor je gewoon je ISO een stap hoger kan zetten.
Ben erg benieuwd naar de sensor die ze in de A77 gaan zetten, maar als ze hetzelfde trucje nog een keer gaan uitvoeren als bij de A55 wordt die A77 echt een geduchte concurrent van alles wat rond de 1000 euro zit.


offtopic:
Iedereen die hier denkt dat dit prototype ook daadwerkelijk zo geproduceerd gaat worden : -1
Ik sta er van versteld dat mensen denken dat deze cam zo te krijgen zal zijn. Natuurlijk is hij er straks gewoon in het zwart!

voor een beurs is het natuurlijk geweldig leuk om het zo te laten zien. Kun je een beetje zien hoe de binnenkant er uit ziet.

[Reactie gewijzigd door Astennu op 10 februari 2011 11:18]

Doet me denken aan die goed oude gameboy tijd. Met de doorschijnende covers. xD
Dit is natuurlijk gewoon een showmodel is om te laten zien hoe hij er van binnen uit ziet en werkt. De uiteindelijk A77 zal natuurlijk gewoon zwart of een andere donkere kleur zijn.
De spiegel laat ongeveer zeventig procent van het licht door en weerkaatst de resterende dertig procent schuin naar boven, naar een fasedetectie-af-module. Hiermee is zeer snel scherp te stellen zonder dat steeds de spiegel omhoog en weer terug geklapt moet worden.
Een ander voordeel is dat je fasedetectie-AF hebt bij het opnemen van video in 1080P.

[Reactie gewijzigd door knirfie244 op 10 februari 2011 10:44]

niet noodzakelijkerwijs! Als je het lichtpad maar zwart maakt, en voorkomt dat er vals licht in kan komen kan de rest 'gewoon' transparant zijn hoor!
maar dat gaan ze natuurlijk nooit doen, al kan het technisch wel.
Technisch gezien kan ook een 550D of zelfs een top Canon camera in het roze uitgevoerd worden met metallic paarse knoppen en een groene lens. Maar dat wil natuurlijk niet zeggen dat er vraag naar is. Ik hoef geen transparante camera, en ik denk dat heel veel mensen er hetzelfde over denken (helaas, want nu lijkt het allemaal op elkaar en is de fantasie erg (ERG) ver te zoeken!)
ooit gehoord van de pentax Kx?
http://www.warehouse123.c...9/pentax-k-x-dslr-002.jpg
ook verkrijgbaar in 100 kleuren
ik vind zo'n doorzichtige camera stiekem wel heel gruwelijk, alleen jammer dat zo'n "doorzichtige" camera nooit echt doorzichtig is, maar dat er altijd matte stukjes inzitten
(freespatronen van de mal) en dat er versteviginsribben inzitten die het zicht zo vervormen, dat er eigenlijk niet bijster veel zichtbaar is.
humor, eigenlijk is de combinatie die ik dus verzon echt leverbaar. Dat is echt een goede. Maar helaas heb ik zo'n camera nog nooit in het wild gezien.

BTW, ben nu op vakantie in THailand, en zie ongeveer 40% vand e mensen een spiegelreflex gebruiken, 30% een cameraphone en 29,9% een compact digitale camera (heb ook nog 1 iemand met rolletje bezig gezien).

Een paar jaar geleden was de spiegelreflex nog niet ZO groot, lijkt wel of de compact camera verdrongen wordt door cameraphone en SLR. SLR is natuurlijk ook een stuk betaalbaarder nu dan 8 jaar terug...
ik vind de camera zo erg veel op een onderwater camera lijken (dan bedoel ik de slr in klein onderwaterhuis) die hebben ook altijd zo een mat doorzichtig kleurtje.

opzich zou dit wel fijn zijn een slr die gewoon compleet waterdicht is van zichzelf.
Ik heb dat soort dingen sinds de Gameboy al niet mooi gevonden.
Maar hey als dit je ding is.
Zoek het woord prototype eens op in het woordenboek :|
Haha ik zou hem wel willen hebben hoor!

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee