In een class-action rechtszaak wordt Facebook beschuldigd van het schenden van de privacy van gebruikers, waarbij 15 miljard dollar schadevergoeding wordt geëist. De sociale-netwerksite houdt de surfgeschiedenis van ingelogde gebruikers bij.
De rechtszaak draait om het volgen van gebruikers door Facebook. De sociale-netwerksite is in staat om van zijn ingelogde gebruikers de surfgeschiedenis te 'tracken', maar het bedrijf wordt ervan beschuldigd dit ook bij uitgelogde gebruikers te doen. Het gaat vooralsnog om een Amerikaanse zaak, maar er wordt uitgezocht of ook gebruikers buiten de Verenigde Staten aan de class-action toegevoegd kunnen worden.
Met het tracken van uitgelogde gebruikers overtreedt Facebook de Wiretap Act, zo stellen de aanklagers. Daarbij mag een schadevergoeding van maximaal 10.000 dollar worden gevraagd, die geldt per gebruiker en per dag dat de regels worden overtreden. De aanklagers hebben berekend dat Facebook een vergoeding van 15 miljard dollar moet betalen, al lijkt het niet aannemelijk dat dit bedrag, als de sociale-netwerksite schuldig wordt bevonden, ook wordt uitgekeerd.
Facebook volgt zijn gebruikers via knoppen die websitemakers op hun site hebben ingebouwd. Via de Like- en share-knop kan de sociale-netwerksite zien wie de bewuste site bezoekt. Dergelijke praktijken staan al enige tijd der discussie, omdat de privacy van gebruikers in het geding zou zijn. De aanklacht komt naar buiten op de dag dat Facebook naar de beurs gaat.
Eerder kondigde Twitter aan ook zijn gebruikers te gaan volgen. Er wordt maximaal tien dagen aan browsinggeschiedenis bijgehouden, waarbij de site net als Facebook via knoppen werkt die websitebouwers gebruiken. Met de Do Not Track-knop kunnen gebruikers het volgen uitzetten, maar dit werkt bij Facebook niet.