De handel in Facebook-aandelen is vrijdagmiddag van start gegaan nadat Mark Zuckerberg de gong van de Nasdaq eerder luidde. Het bedrijf wil met de historische ipo 18,4 miljard dollar binnenhalen. De initiële prijs per aandeel is 38 dollar.
Het bedrag dat Facebook wil ophalen met de initial public offering staat in schril contrast met de eerdere geruchten die spraken over een bedrag van tussen de vijf en de tien miljard. Met een ipo van 18,4 miljard is het een van de grootste die ooit heeft plaatsgevonden en de allergrootste wat betreft tech-bedrijven. Google kon 1,67 miljard dollar ophalen met zijn beursgang in 2004.
In totaal zullen er 421,2 miljoen aandelen worden verkocht, waarvan 63 miljoen in reserve staan voor het geval er heel veel vraag is. Topman en oprichter van Facebook, Mark Zuckerberg, verkoopt ongeveer dertig miljoen aandelen en houdt daarmee nog altijd een meerderheid van bijna 56 procent in het bedrijf.
De officiële beursgang vond vrijdag om vijf uur Nederlandse tijd plaats onder het beurssymbool FB op de New Yorkse Nasdaq-beurs. Mark Zuckerberg luidde de verhandeling van het aandeel anderhalf uur daarvoor in door de bel van Nasdaq te luiden vanuit het Facebook-hoofdkwartier in Menlo Park. De aandelen kunnen niet, of toch heel moeilijk, door particulieren gekocht worden aangezien de verkoop zal gaan via zogenaamde underwriters, investeringsbanken die de aandelen in grote hoeveelheden aan de man brengen.
Of Facebook de geschatte waarde kan waarmaken moet blijken. Het bedrijf boekte vorig jaar een omzet van 3,7 miljard dollar. Google verdiende, ter vergelijking, 38 miljard dollar en heeft een waardeschatting van iets meer dan 200 miljard dollar. Het verdienmodel van Facebook draait hoofdzakelijk rond het aanbieden van advertenties aan gebruikers. De mate waarin gebruikers op die advertenties klikken, zou echter lager liggen dan bijvoorbeeld bij Googles AdSense-platform. Facebook heeft zelf nog een aantal andere risicofactoren opgesomd in zijn prospectus.
Het nieuws dat het Amerikaanse General Motors voorlopig niet meer gaat adverteren op Facebook komt dan ook erg ongelegen voor de beursgang. Volgens Reuters was het verlies van het reclamecontract te wijten aan de houding van Facebook: er werd in gesprekken tussen GM en de site meer gesproken over de gratis profielpagina's op de website dan over de betaalde advertenties. Bovendien kwamen de betaalde advertenties GM erg duur en ineffectief over in vergelijking met die concurrent Google AdSense. Voor Facebook is het verlies aan het reclamegeld van GM niet zo noemenswaardig, het ging over tien miljoen dollar. Maar het zou volgens analisten wel een teken aan de wand kunnen zijn. Zo bedroeg de winst uit advertenties vorig kwartaal al zes procent minder dan het kwartaal daarvoor, en volgens The Wall Street Journal zien de helft van de op Facebook adverterende bedrijven hun campagnes op de site als een experiment.
Advertentiefirma Wordstream zegt dat Facebook-advertenties maar de helft van de gemiddelde click-through-rate op internet hebben, terwijl Google viermaal het gemiddelde heeft. Het bedrijf merkt wel op dat Facebook zich er heel goed toe leent om te kiezen voor welke soort en type doelgroepen er geadverteerd moet worden, alhoewel Google gespecifieerder kan zijn per gebruiker.
Ook de opkomst van het gebruik van mobiel internet op smartphones kent zijn problemen: de sociale netwerksite heeft nog geen verdienmodel voor zijn mobiele diensten, die steeds meer gebruikt worden. Facebook waarschuwt daar expliciet voor als risicofactor in zijn prospectus: "De groei van het gebruik van mobiele Facebook-diensten, waar we geen advertenties tonen, vormen een risico."
Update, 17:22: Nasdaq ondervindt momenteel technische problemen omdat de systemen het volume niet aankunnen. De handel in Facebook-aandelen is dus uitgesteld.
Update, 17:35: Inmiddels is de handel in Facebook-aandelen gestart. De openingskoers bedroeg 42 dollar; inmiddels is de koers al gezakt naar circa 40 dollar.
Enkele statistieken van Facebook.