Verizon lanceert eerste smartphone met 1,2Ghz-cpu

De Amerikaanse provider Verizon Wireless is begonnen met de verkoop van de Motorola Droid 2 Global. Deze versie van de Droid 2 beschikt over gsm en is met een 1,2GHz-cpu het toestel met de hoogste kloksnelheid tot nog toe.

De variant van de deze zomer uitgebrachte Droid 2 beschikt over zowel cdma als gsm, zodat het toestel behalve in de Verenigde Staten ook in Europa kan werken. In de behuizing draait waarschijnlijk een Texas Instruments-processor van het type OMAP3630. Daarnaast kunnen foto's worden geschoten met een 5-megapixelcamera en er is dlna aanwezig om draadloos content te versturen naar tv's en andere apparaten die dlna ondersteunen. Ook is een uitschuifbaar qwerty-toetsenbord aanwezig.

Ook de Droid X van Motorola beschikt over de OMAP3630-processor, maar deze draait in dit toesel op 1GHz. Palm kondigde de Pre 2 aan met deze processor, maar ook met een kloksnelheid van 1GHz. Smartphones met een 1,2GHz-cpu werden nog niet eerder aangekondigd.

Motorola kondigde de gewone Droid 2 al eerder aan, maar deze beschikt over een OMAP3620-processor met een kloksnelheid van 1GHz. Dit toestel heeft alleen cdma en is daarmee alleen bedoeld voor de Amerikaanse markt. Voor de Europese markt kondigde Motorola de Milestone 2 aan, die qua specificaties op de Droid 2 lijkt. De variant op de Droid 2 is alleen verkrijgbaar bij de Amerikaanse provider Verizon.

Door RoD

Admin Mobile

09-11-2010 • 14:19

58 Linkedin

Reacties (58)

58
58
35
8
0
8
Wijzig sortering
Anoniem: 80466
9 november 2010 15:25
Windows Phone 7 draait bijvoorbeeld perfect op de huidige snapdragons, alles gaat vloeiend en snel, wat heb je dan aan die extra MHz'en?
Maar WP7 heeft dan ook speciale GPU drivers met DirectX ondersteuning die voor een goede grafische performance zorgen.
WP7 lagt al op 2D games, jawel dat is de kracht van DirectX...
GHz zegt ook niet alles, ik vraag me af hoe deze processor zich verhoudt tot de snapdragon en scorpion van HTC.
Is gewoon 20% sneller hoor, het is allemaal gebaseerd op de Cortex A8 van ARM dus het zal elkaar niet echt ontlopen op gelijke snelheid (op een enkele % na)...

De vraag is vooral hoe deze op grafisch gebied presteert wat weer af te leiden is van de Droid 2 en dat is erg netjes, beter als de snapdragon en iets slomer dan de scorpion en een stuk slomer dan de hummingbird :)

@silvin: klopt inderdaad iets sneller per kloktik, dat ik de milestone op 1Ghz kon zetten was die in benchmarks iets sneller als me nexus one met snapdragon! Me huidige telefoon heeft een humminbird en die is ook weer iets sneller als de nexus maar die heb ik nooit naast me milestone kunnen houden dus die zullen heel dicht bij elkaar in de buurt zitten!

[Reactie gewijzigd door watercoolertje op 9 november 2010 14:37]

Hoe zit dat dan met de Desire HD? Dat is een scorpion core op 45 nm. Ook 1 GHz, maar presteert in de benchmarks heeft wat beter dan de 1 GHz Samsung. Allemaal op de Cortex A8 gebaseerd.

Ik neem aan dat deze Ti Omap ook op 45 nm is gebakken. Anders heb je wel een behoorlijke accu nodig om de dag door te komen op 1.2 GHz.
Daar zeg je wel wat inderdaad, mocht dat waar zijn vergis ik me in de scorpion, de vraag is waar en welke benchmark kom jij tot de conclusie dat die sneller is ;)

Linpack of quadrant gaan ons echt niet het antwoord geven namelijk en meer goede benchmark-tools kan ik niet bedenken!

Het beste is een native benchmark die niet gebruik maakt van de DalvikVM en die zijn er nog niet.
http://www.youtube.com/watch?v=BJWOznNUfow

Aan het eind van het filmpje worden de resultaten neergezet. ongeveer 1350 punten voor de Nexus op Android 2.2 en meer dan 2000 punten voor de desire HD. Al heb ik andere filmpjes gezien die zo ronde de 1800 punten opleveren. Tja, waar dat aan ligt weet ik niet. Ik ben gewoon een gadget verslaafde... Geen techneut. Ik snap wel dat benchmarks niets zeggen over het dagelijks gebruik maar het laat je wel zien hoe de ruwe cpu, gpu en i/o prestaties zich verhouden tot elkaar.

Als met al lijkt het alsof de nieuwe 45 nm A8 cpu zo rond de 15 a 20% sneller zijn.
maar het laat je wel zien hoe de ruwe cpu, gpu en i/o prestaties zich verhouden tot elkaar.
Juist niet, die is altijd gelijk gebelven (de ruwe performance is een vast getal) maar met Android 2.1 haalde de Nexus 800 punten en na de update 1350 dus lijkt me niet dat er ruwe performance gemeten wordt als het OS zo veel invloed kan hebben.

Het probleem bij die benchmarks is dat ze in een VM draaien, die kan voor een snapdragon veel beter geoptimaliseerd zijn dan voor een hummingbird of OMAP CPU ;)

Ik bedoel linpack bij de nexus ook maar 8Mflops op android 2.1 en tegen de 40mflops op 2.2, terwijl de hummingbird met 10Mflops op 2.1 naar 14Mflops op 2.2 is gegaan ;)
Dat kan toch niet over ruwe performance gaan ;)

Het klopt wel hoor dat de scorpion toch wel flink wat procenten sneller is dan de snapdragon. Maar er zijn maar weinig benchmarks die dat goed aan kunnen tonen, sowieso is Quadrant een verzameling van 6 categorieën dus 20% sneller kan ook voort komen uit de GPU of het geheugen, de eindscore zegt daar bij de standard edition niks over ;)
Bij gelijke Android versies zou dat toch niet uit moeten maken?

Ik kan me niet voorstellen dat zulke Qualcomm, Samsung en TI enorme verschillen in optimalisatie van de VM onderling hebben. Het heet niet voor niets optimalisatie... En niet geschikt maken voor.. Of vergis ik me dan heel erg in de onderlinge kwaliteit van de bedrijven?
Ja dat maakt alsnog veel uit!

Dit is bijv de Nexus one (@1.2ghz):
http://i37.tinypic.com/4llg2e.jpg
En dit is de hummingbird (@1.2ghz):
http://lh4.ggpht.com/_8l2...g/snap20100819_084028.png

Oke die i/O is erg overdreven door de beruchte lagfix, maar de rest van de score kan je prima vergelijken met de nexus en dan zie je dat de ene op het ene punt meer uit blinkt dan het andere punt.

Volgens jouw zou mijn CPU dus 5x zo sloom zijn als de Nexus one ;) Want die haalt maar 1000 punten tegenover 5000 van de N1 ;)

Ik eet me telefoon op als dat waar is :)

edit: enne dit is echt de laatste poging om het uit te leggen, straks snap ik het zelf niet meer XD Mooi zo ;) Ja waarom bedrijven dat doen is inderdaad een vraag, wel is het zo dat Samsung bij zichzelf natuurlijk vrij goedkoop aan CPU's kan kopen en HTC ze bij Quallcom koopt, stel dat die van samsung goedkoper waren hadden die misschien in de HTC's gezeten en waren er inderdaad nog weinig verschillen over (want de GPU zit daar ook bij).

[Reactie gewijzigd door watercoolertje op 9 november 2010 16:45]

Haha wees gerust. Je legt het prima uit!

Ik kan er alleen niet bij dat er zulke enorme verschillen in ontwerp keuzes gemaakt worden. Ik bedoel: Als je een smartphone op de markt brengt wil je die toch zo snel mogelijk maken? als iedereen dezelfde A8 core gebruikt zou ik met mijn logica denken dat er maar een klein beetje verschil tussen de verschillende ontwerpen zitten. Niet dus.

Tja, nogmaal is ben een gadget freak. Ik koop alles wat los en vast zit qua gadgets. Hoe en wat er allemaal onder de motor kap zit boeit me niet zoveel. Als ik iets nieuws koop dat wordt neer gezet als top model dan verwacht ik ook dat het significant sneller is dan het vorige topmodel... Meer dan bijvoorbeeld 5 a 10 procent...

Nogmaals je uitleg is prima en ik snap weer wat meer, maar ik ben denk ik te dom om de logica van bedrijven te snappen...
Google developt op de N1, deze draait op een Qualcomm snapdragon, vandaar dat de android VM JIT in 2.2 hiervoor het meest geoptimaliseerd is. (4/5x increase). TI OMAP cpu's halen al een stuk minder winst uit , en bij de samsungs is het al helemaal bedroevend.

Overigens zie je hier in real-world performance weinig van terug. JIT heeft vooral effect op herhalende processen (zoals bij een benchmark die 1000x hetzelfde doet), en minder bij real world usage.

@watercoolertje hierboven,
Volgens de developer van Cyanogenmod op de SGS haalt hij in de 4000 voor cpu score, blijkbaar heeft samsung zo met de code lopen spelen dat hij heel laag benchmarkt.

[Reactie gewijzigd door The_Double op 9 november 2010 21:24]

Dat zijn precies de 'enkele procenten' waarover watercoolertje het heeft. In de praktijk scheelt dit denk ik 10 - 20 % tussen verschillende op ARM A8 Cortex gebaseerde procs.

Samsung, Apple, Qualcomm en Texas Instruments blijven die dingen optimaliseren met toch best wat succes. In ieder geval tot de A9 gemeengoed wordt.
Smartphones met zo'n snelle processor kennen ook wel technieken de klokfrequentie omlaag te gooien als dat kan. Mijn Desire kan zich van 1Ghz onderklokken tot 128Mhz. Hij zal pas naar de 1Ghz gaan als dat nodig is. Op die manier bespaar je een hoop accucapaciteit.
het is allemaal gebaseerd op de Cortex A8 van ARM
Absoluut niet!!! De Snapdragon is helemaal niet gebaseerd op het Cortex CPU-ontwerp van ARM, maar op de Scorpion-core die Qualcomm zelf ontworpen heeft! Dit geld overigens ook voor Marvell: Zij ontwerpen hun CPU's zelf op basis van hun licentie op de ARMv7-instructieset.

ed: Zowel de Hummingbird als A4 (ook OMAP) zijn wel gebaseerd op ARM's Cortex, immers, het was Intrinsity die de Cortex grotendeels ontwierp.

[Reactie gewijzigd door kidde op 9 november 2010 17:19]

The Snapdragon application processor core, dubbed Scorpion, is Qualcomm's own design. It has many features similar to those of the ARM Cortex-A8 core, but theoretically has much higher performance for multimedia-related SIMD operations.

Ok niet gebaseerd op, maar wel redelijk gelijk aan.
Precies. Ik ben wel benieuwd hoe deze presteert tegenover de A4 processor van Apple.
De A4/Hummingbird is voor zover bekend op 65nm gebakken, de OMAP 36xx op 45nm.

Vergelijken met een 'Snapdragon' is net zo'n grote onzin als een "Intel Core i7 950 vergelijken met een" AMD': Totaal zinloos als niet bekend is met welke!
De Hummingbird is ook 45nm, De 1st gen Snapdragons zijn op 65 nm gebakken. De nieuwe Snapdragons ook op 45nm.
Iets sneller, sowieso de CPU is 20% sneller en de GPU is gelijk dus als die ook 20% hogere frequentie loopt is die ook ongeveer 20% sneller.

[Reactie gewijzigd door watercoolertje op 9 november 2010 14:32]

Aantal Mhz zelft niet zo heel veel over de snelheid. De Legend en 3GS waren helemaal niet zoveel hoger geklokt dan de Hero of 3G, toch waren ze vele malen sneller.
Mhz op vrijwel gelijke CPU's (beide Cortex A8 gebaseerde CPU's) is prima te vergelijken, een 3GS had altijd al een Cortex A8 (welke op de ARMv7 instructieset werken) gebaseerde CPU en de Hero had een ARMv6 instructieset, die zijn inderdaad niet op Mhz te vergelijken, maar bij de vergelijking die gevraagd werd (A4 tegenover die in het artikel) legt de A4 het 100% zeker af met een verschil van ongeveer de 20% :) (want elk heeft ook weer ze eigen optimalisaties erin verwerkt waardoor er wel iets verschil is maar dat is echt 0 tot 3%)

Dit is als het vergelijken van een i7 920 met een i7 930, als die 2de 20% meer Mhz heeft is die ~20% sneller :)

edit: @hieronder inderdaad ik zal het verbeteren, staat niet helemaal goed zo ;)
Er zou nu meer van moeten kloppen ;)

[Reactie gewijzigd door watercoolertje op 9 november 2010 15:42]

Je gooit hier een aantal dingen door elkaar. ARMv7 is een instructieset (de 7e generatie van ARM) die ondersteund wordt door (Cortex) A8, Snapdragon, OMAP3630, Cortex A9, Apple A4, Hummingbird e.d.

Al die dingen zijn zelf gemaakte CPU's gebaseerd op standaard design van ARM. In termen van CPU performance is per MHZ: OMAP, Snapdragon, Hummingbird/A4, A9 waarbij vermeld moet worden dat de GPU wel sterk verschilt (en ik dacht in de Snapdragon niet je dat was)
Uhu, maar op een iphone draait ios, die anders omgaat met resources.. en bijgevolg kan je zo niet vergelijken. En maakt het trouwens ook geen bal uit voor de consument. Als het toestel maar vlot werkt.

Ik hoop dat hier geen mhz oorlog van komt, men moet gewoon zien dat het hele toestel klopt. En niet alleen een krachtige cpu.

@ watercoolertje,

we zitten hier idd op tweakers, en kijken toch meestal naar het volledige pakket.
mja stop er anders een pentium 4 in, hij gaat vliegen. Veel plezier met je smartphone.

[Reactie gewijzigd door Yoshi op 10 november 2010 12:29]

Nogmaals de vraag waar we over discusieren:
Precies. Ik ben wel benieuwd hoe deze presteert tegenover de A4 processor van Apple.
En met 'deze' bedoelt ie natuurlijk 'OMAP3620'

Wat heeft iOS in die vergelijking er mee te maken? Volgens mij NIKS want we hebben een discussie over de CPU's niet welke in een OS zelf beter/slechter/efficienter is :)

Dat het voor de consument niet uit maakt? Maakt voor deze discussie toch niet uit? We zitten hier op tweakers en discussiëren over de raw power van wat CPU's, wat heeft dat met consumenten te maken?

[Reactie gewijzigd door watercoolertje op 10 november 2010 08:40]

Ik geloof dat de OMAP procs van TI per kloktik iets sneller zijn dan Snapdragons. Heb helaas geen exacte getallen maar volgens mij draait de OMAP in de Milestone ongeveer dezelfde benchmark resultaten op 900MHz als de Snapdragon op 1GHz in de N1.

Edit: MHzje verkeerd.

[Reactie gewijzigd door Silvin op 9 november 2010 14:27]

cortex A8 CPU, is geloof ik best een snelle.
iig sneller dan de 1ste generatie snapdragons(beide op 1ghz, dit is dus nog net wat sneller omdat het een 1.2ghz is)
Ik vraag me vooral af wat het nut is van deze snelle evolutie voor mobiele cpu's. Windows Phone 7 draait bijvoorbeeld perfect op de huidige snapdragons, alles gaat vloeiend en snel, wat heb je dan aan die extra MHz'en? Zelfde verhaal voor de Iphone. Enkel Android lijkt soms nog wat minder vloeiend te zijn maar dat is omdat er nu helemaal geen hardware-acceleratie is, wat misschien deze week nog komt (Gingerbread).

Ik denk dat de mensen veel meer zitten te wachten op langere standbytijden en goede functionaliteit dan op nog wat krachtigere CPU's.
Tegenwoordig kunnen die frequenties vaak binnen milliseconden teruggeschroefd worden, en ook delen van het systeem op standby / uitgezet worden. Daar wordt het meeste winst in 'batterijtijd' geboekt, en daar loopt Intel nog een beetje achter op ARM-oplossingen.

Dus die extra snelheid is uitsluitend van belang bij piekbelasting. Die wordt doorgaans bereikt omdat een bepaalde taak moet worden uitgevoerd. Mocht die taak 1 miljard klokrondjes duren, dan is het niet zo boeiend hoe lang dat duurt zolang de verbuikte energie per rondje gelijk blijft.

Of iets vloeiend loopt of niet ligt waarschijnlijk meer aan de GPU dan aan de CPU. Helaas wordt zelden bij telefoons verteld welke GPU erin zit, en als dit niet bekend is valt hier ook moeilijk iets zinnigs over te zeggen (beetje zoals: "Op m'n ALDI-pc met Intel Core i7 870 draait Crysis niet vloeiend, hoe kan dat?")
Die zelfde vraag hoorde ik 10 jaar terug ook toen de telefoons nog op 10Mhz liepen ;)

Oftewel het nut zal altijd gevonden worden, soms vooraf, soms achteraf!
Alles zal altijd verbeterd worden, niks op aarde is uitontwikkeld tenzij het vervangen wordt door een nieuwe techniek!

En ongeacht wat me OS is wil ik gewoon de betere CPU op de markt :) Maar that's me er klopt ook een klein tweakerhartje in me :D Ik merk het verschil tussen een Core2Duo en QuadCore ook niet in windows en toch heb ik die laatste opgevoerd naar 4Ghz :)

[Reactie gewijzigd door watercoolertje op 9 november 2010 15:17]

Als men krachtigere CPU's gaat ontwikkelen, zullen technieken hiervan ook gebruikt worden om de huidige CPU's energiezuiniger en goedkoper te maken wat in de toekomst wellicht resulteert in een WP7 toestel voor een zacht prijsje. Oftewel, tweakers en ander volk krijgen een snellere telefoon en andere mensen hebben een goedkoper toestel
De variant op de Droid 2 is alleen verkrijgbaar bij de Amerikaanse provider Verizon.

&
De variant van de deze zomer uitgebrachte Droid 2 beschikt over zowel cdma als gsm, zodat het toestel behalve in de Verenigde Staten ook in Europa kan werken.

Met de eerste variant wordt de milestone 2 bedoeld?

Lijkt een interessante smartphone te worden, de eerste milestone van Motorola sprak me al aan maar is hier nooit echt doorgebroken. Jammer dat Motorola hier niet zo populair is.

Wordt dit de concurrent van Nokia's E7?
Nee. De Droid 2 Global is de Droid 2-variant waar men op doelt. Deze bezit over zowel cdma als gsm zodat Verizon-gebruikers de telefoon bijv. ook kunnen gebruiken in Europa :) .
Dan klopt het toch niet dat het alleen bij de Amerikaanse provider Verizon verkrijgbaar is? 8)7
Hoezo niet? Verizon is toch echt de enige die dit toestel gaat verkopen...

Je hebt deze varianten:
 • Droid 2, alleen cdma, alleen verkrijgbaar bij Verizon
 • Milestone 2, alleen gsm, alleen verkrijgbaar buiten de VS
 • Droid 2 Global, zowel cdma als gsm, alleen verkrijgbaar bij Verizon
En dan heb je nog de R2-D2-versie, maar die is van binnen precies gelijk aan de Droid 2 geloof ik.

Niet zo moelijk toch?
volgens prelim specs op pdadb
 • OMAP 3640
 • 480 x 854
 • color transflective TFT
 • 3.7 "
 • Slide-out QWERTY-type keyboard
Hmmm zou er ook zo'n antiroot/romflash chip inzitten ?
De wetloop met betrekking tot de cpu snelheid van smartphones is nu ook echt begonnen. We zullen zien waar dit gaat eindigen? Ik ben benieuwd.
De wedloop is ene doodgeboren kindje als de batterij duur er onder lijdt.
De batterij wedloop gaat ook gewoon door :)
Het ziet er echt uit als een LG cookie op steroiden..
Specs zijn wel nice.

Off-topic: Noodles zijn lekker.
als ik de fotos bekijk op de site van motorola vind ik dat wel meevallen (persoonlijk hou ik wel van deze stijl), op deze foto heeft de telefoon inderdaad wel van weg van de cookie, maar dat komt waarschijnlijk alleen door het zilvergrijze gedeelte aan de randen. :)

Overigens oogt de LG cookie erg brak, en dit toestel niet

[Reactie gewijzigd door CrazyHenkie op 9 november 2010 14:40]

Jij hebt de Droid X gelinkt, dat is een heel andere telefoon. ;)

OT: leuk toestel, ben altijd wel fan geweest van de Milestone.
Kwaliteit Motorola ligt stukken hoger dan crappy LG en ik vind dit nergens op een LG lijken.
Ik heb het ook over het uiterlijk.
Zouden ze hier ook een R2D2 versie van maken? :D
Ja, want wie wil er met een depressieve C3PO lopen }:O
Ben ik een geek als ik hier 'ik' op antwoord?

OT: Volgens mij is er een aardige kans. En geef toe, cooler dan http://www.droiddoes.com/r2d2/ wordt een mobieltje niet :D
Worden Motorola's uberhaupt in Nederland wel aangeboden icm een abbo?? Ik heb me suf gezocht bij diverse aanbieders maar kom ze niet tegen.. :?
De Milestone wordt (werd?) volgens mij officieel alleen door Coolblue en BelCompany verkocht. Sinds Motorola aardig aan de afgrond zat is er dik in de Benelux activiteiten gesneden.

Wellicht dat dit weer terug komt nu Motorola (vooral in VS en in mindere mate Duitsland, Italie en UK) best dik aan het scoren is met de Android toestellen.
En vergeet Expansys niet! Die verkoopt heel veel import-toestellen ;)

Toch ondersteund Motorla de NL taal in hun toetsenbordjes ;)
Kun je deze gewoon in nederland gebruiken met elke willekeurige sim? dus simlock vrij? of moet je dan alsnog een verizon contract hebben? anders wordt het inschepen dat apparaat!
Klinkt allemaal weer heel leuk, zeker iets om naar uit te kijken.

Gaat trouwens wel heel erg snel tegenwoordig. Ik kan me nog herrinerren dat ik een PC had met een 1.2 GHz CPU.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee