Asus komt met dualscreen- en budget-e-reader

Asus werkt aan een Eee-reader met een duo-kleurentouchscreen die net als een boek dichtgevouwen kan worden. Asus brengt naast deze premiumversie een budgetmodel uit en geeft de reader notebookspecificaties als een webcam mee.

Eind augustus maakte Jerry Shen, topman van Asus bekend dat er nog dit jaar een e-reader in de Eee-serie geïntroduceerd wordt, maar details weigerde hij vrij te geven. Een Britse woordvoerder van het bedrijf liet tegenover The Times Online meer los: er komt een budget- en een premium-versie van het apparaat.

De premiumvariant zou gelijkenis vertonen met de dualscreen-laptop die Asus tijdens de Cebit-beurs in Hannover onder de naam Fold/Unfold toonde en die het bedrijf eveneens nog dit jaar uit zou brengen. Het is onbekend of Asus de beide apparaten samengevoegd heeft of dat er inderdaad zowel een dualscreen-notebook als e-reader zal verschijnen. Wel is duidelijk dat Asus speakers, een webcam en Skype toevoegt aan het eindproduct. Ook krijgt het apparaat een kleurenscherm, terwijl elektronisch papier voorlopig beperkt is tot de weergave van zwart-wit.

Een e-reader met twee schermen heeft als voordeel dat het twee pagina's naast elkaar kan tonen, net als een echt boek. Huidige e-readers als de Kindle van Amazon en de Sony Readers hebben een enkel scherm. Ook maakt een dualscreen het mogelijk om het apparaat als notebook in te zetten, als op een van de touchscreens een virtueel toetsenbord getoond wordt. De high-end-reader zou niet duurder dan 1150 euro moeten worden. Het budgetmodel krijgt aanzienlijk minder functionaliteit en Asus zou dit product een prijs van ongeveer 115 euro willen meegeven.

Asus dualscreen Eee-reader Asus dualscreen Eee-reader 2 Asus dualscreen Eee-reader 3

Door Olaf van Miltenburg

Nieuwscoördinator

08-09-2009 • 08:59

65 Linkedin

Submitter: Graviton12

Lees meer

LG ontwikkelt e-reader met zonnecellen Nieuws van 12 oktober 2009
Bookeen komt met nieuwe e-reader Nieuws van 23 september 2009
MSI onthult draagbare mediaspeler Nieuws van 21 september 2009

Reacties (65)

Wijzig sortering
Het hele idee was toch het ontwikkelen van E-ink zodat we van die beperkte batterijduur af zijn? Nu komt Asus weer met hun one-trick-pony die niets bijdraagt aan de ontwikkeling van de E-readers. Dit is gewoon een budget tablet, niks geen e-reader.
Terug naar de tekentafel Asus en blijf voorlopig maar gewoon je mini laptopjes maken.

Gevaar is nu dat al die partijen E-ink droppen en maar gewoon goedkope laptops gaan omcatten he. Zitten weer met 4 uur accutijd mits je niet teveel doet en te kwetsbaar om mee te nemen naar het strand.

[Reactie gewijzigd door Philip J. Dijkstra op 8 september 2009 10:11]

Het grote voordeel van een e-ink scherm is dat het licht reflecteerd in plaats van uitstraalt. Een e-ink scherm heeft daardoor de feel van een boek, waar papier ook allen licht reflecteerd. Hierdoor kan je uren achtereen lezen zonder hoofdpijn te krijgen of andere bijwerkeningen die optreden als je lang van een licht uitstralend scherm leest.

E-ink schermen hebben nog veel nadelen, zoals geen kleur en latentie (kost halve seconde om het scherm op te bouwen). Doorbladeren zoals je doet bij een boek of PDF kan niet op een e-reader vanwege de techniek. Het combineren van een LCD scherm met een E-ink scherm combineerd het beste van twee werelden. Met je LCD scherm kan je dan naar de juiste pagina bladeren, heb je en goede touch/pen interface en kan je fatsoenlijk internetten.

Tot e-ink schermen een fatsoenlijke latentie hebben (rond de 20ms) en kleur hebben, is dit absoluut de best usable oplossing.
als de versie van 150 euro een budget tablet is waar je een geheugenkaart in kan doen, linux op kan zetten en als volwaardige tablet kan gebruiken in combinatie met een goed werkend touchscreen, dan ben ik de eerste die em koopt (oh en 8 uur met de batterij zou helemaal gaaf zijn). documentjes tikken in de trein (offline je blog posts maken etc), boek schrijven etc etc is wel erg handig met zo'n apparaat. hoeft van mij dan ook maar 1 scherm te hebben.

als e-reader vind ik dit apparaat echter minder geschikt.
slecht product... schande om dit als e-reader te verkopen.. een e-reader moet naar mijn idee een "elektronisch papier" scherm hebben, geen lcd (laat staan 2 lcd schermen).
Volgens mij is dit qua overige hardware gewoon een netbook wat het nog minder een e-reader maakt.

qoute van wiki
http://en.wikipedia.org/wiki/List_of_e-book_readers
An e-book reader, sometimes also called an e-book device, is a device used to display e-books. It may be a device specifically designed for that purpose, or one intended for other purposes as well. The main advantages of these devices are portability, readability of their screens in bright sunlight, and long battery life. Any Personal Data Assistant (PDA) capable of displaying text on a screen is also capable of being an e-book reader, but without the advantages of an electronic ink display.
als je aan 2 van de 3 eigenschappen al niet voldoet... mooi product
Ik zou niet weten waarom een ebook perse een e-paper scherm moet hebben. Natuurlijk, in de volle zon is het prettig, en misschien zelfs noodzakelijk. Maar het komt ook met een enorme rits aan nadelen, zoals lage resolutie, geen kleuren, enorm traag, etc.

Een TFT scherm heeft die problemen niet. Ik gebruik al tijden met heel veel plezier mijn tablet PC als e-reader voor comics. Daarvoor is een huidige e-book absoluut onbruikbaar.

Hangt er dus maar net vanaf waar je prioriteiten liggen. En een 'definitie' van wikipedia is wat dat betreft totaal oninterressant.
Ik zou niet weten waarom een ebook perse een e-paper scherm moet hebben. Natuurlijk, in de volle zon is het prettig, en misschien zelfs noodzakelijk. Maar het komt ook met een enorme rits aan nadelen, zoals lage resolutie, geen kleuren, enorm traag, etc.
De resolutie van e-Ink is een juist stuk hoger dan die van een standaard scherm. Je moet kijken naar het aantal dpi en niet naar het aantal pixels. Op mijn computerscherm van 21 Inch ziiet 600x800 er vreselijk uit. Maar op mijn Cybook van 6 Inch ziet het er haarscherp uit. De resolutie komt overeen met die van een laserprinter. En juist omdat het zwart/wit is ziet het er nog veel scherper uit.

En de meeste boeken die ik zijn zwart wit. Kleur zie je alleen maar in strips, en dan niet eens in alemaal.

En omslaan duurt zo rond de 0.6 seconde. De bladzijde van een boek omslaan kost meer tijd.

[Reactie gewijzigd door Ortep op 8 september 2009 11:15]

Wanneer het er om gaat om een complete pagina af te beelden op je scherm, dan moet je wel degelijk kijken naar het aantal pixels, en niet naar dpi. Wat anders krijg je de situatie dat je weliswaar redelijk scherpe letters hebt, maar er gewoon te weinig op de pagina past. Precies wat je met de huidige e-readers ziet...

Sowieso is 800x600 op 6" slechts 167 dpi, en dus totaal niet vergelijkbaar met een laserprinter dus 600 tot 1200 dpi doet!
Heb je wel eens een eReader in je handen gehad? Het gaat om de hoeveelheid tekst die normaal op de bladspiegel van een pocketboek past. Dat is dus het formaat van het scherm en de hoeveelheid letters is ook gelijk. Hoeveel letters wil jij eigenlijk op zo'n scherm? Het is analoog aan een boek, dus moet je ook naar de afmetingen enz kijken.

Als ik in e-Ink hetzelfde oppervlak als mijn monitor zou hebben heb ik een resolutie van ongeveer 2100x2800 Daar zou je niemand over horen klagen. Er passen iets van 10-12 van die schermen op mijn monitor

Sterker nog, iedereen die mijn Cybook in zijn handen krijgt is verbijsterd over de scherpte van het beeld. Dat zijn ze niet gewend van een scherm

En lees voor de grap eens dit stukje:

http://www.optimalprint.nl/resolutie-gids

Dan zie je dat een normaal beeldscherm een resolutie heeft van 96 dpi, bijna de helft tot tweederde van e-Ink. En dat de exteme resoluties die ze opgeven voor sommige laserprinters niet de echte resolutie zijn, maar het resultaat van interpoleren

[Reactie gewijzigd door Ortep op 8 september 2009 15:42]

Anoniem: 111231
@AHBdV8 september 2009 11:38
Ik zou niet weten waarom een ebook perse een e-paper scherm moet hebben. Natuurlijk, in de volle zon is het prettig, en misschien zelfs noodzakelijk. Maar het komt ook met een enorme rits aan nadelen, zoals lage resolutie, geen kleuren, enorm traag, etc.

Een TFT scherm heeft die problemen niet. Ik gebruik al tijden met heel veel plezier mijn tablet PC als e-reader voor comics. Daarvoor is een huidige e-book absoluut onbruikbaar.

Hangt er dus maar net vanaf waar je prioriteiten liggen. En een 'definitie' van wikipedia is wat dat betreft totaal oninterressant.
Naar een pagina van een comic kijk je heel anders dan naar een pagina van een leesboek en je tuurt er (in de regel) niet zo lang naar. De belasting van je ogen is dus heel anders. De huidige E-reader fabrikanten met E-paper steken er echt niet zoveel tijd en vooral geld in, als 't weinig verschil bracht.
zo wat een verschil in prijs tussen budget en high-end zeg
115 euro voor een e-reader kwijl kwijl. Dat is een mooie prijs.
Helaas is het geen e-reader maar gewoon een laptop zonder toetsenbord. Kleurenscherm betekent dat het gewoon LCD is en dus alle voordelen van e-inkt achter zich laat. Kun je net zo goed een boek gaan lezen op je laptop.

Ze hebben dus eigenlijk de gedachte dat de boek-formfactor belangrijker is dan het stilstaande beeld. Misschien hebben ze wel gelijk en ben ik bevooroordeeld, ik ben benieuwd naar de eerste reviews..
Ik heb sterke twijfels of ze met LCD echt goede ebookreaders kunnen maken. Ebooks met e-inkt zouden veel langer moeten meegaan en hebben een veel hogere resolutie.

Als die Asus 'ebook' slecht met de gewone resoluties werkt die nu gangbaar zijn voor laptop, weet ik alvast dat ik hem niet zal gebruiken, want lang lezen op mijn laptop is allesbehalve aangenaam.

Maar zoals je zegt, voor mij hetzelfde, kan in feite niet echt oordelen, hebben geen van beide onder handen kunnen nemen. Benieuwd naar review en vergelijkingen met andere ebooks readers.
e-inkt veel hogere resolutie? :?
Mag je mij eens tonen... Ik heb op Cebit veel e-book bekeken, en ze hadden allemaal 800x600 resolutie. Dat is dus helemaal niet hoog. Op mijn tablet gebruik ik 1200x800 resolutie, en die is dan nog in kleur ook...
Ik vermoed dat Vytek een hogere DPI bedoeld
Dat weet ik dus niet zo zeker, ik weet dat ze bezig met het onderzoeken naar 'kleuren inkt' voor de e-reader.

Maar ik ben inderdaad wel benieuwd naar de reviews.. misschien dat ik mijn manager zo gek kan krijgen om er 1 te testen.
Waar haal jij uit het artikel dat de €115 e-reader een laptop wordt? Het artikel gaat vooral over de dual screen versie van €1100 en niet over de goedkope e-reader. Terwijl barfieldmv zijn comment toch zeker over de kleine gaat.
1150 euro voor een high-end reader. Op zich ziet dat ding er mooi uit, maar voor dat geld koop je ook een hele behoorlijke laptop met groot scherm. Op misschien de accuduur na, kun je daar ook prima op lezen, maar toch ook veel meer op doen.
Anoniem: 14842
@Killer8 september 2009 09:25
Zie totaal het nut ook niet in van dit ding.

De grootste reden voor de aanschaf van een e-reader is juist de e-ink technologie. Dit is gewoon net zo rustig aan de ogen als een boek, heerlijk! En nu zetten ze hier gewoon een tft in, sorrie hoor maar koop dan gewoon een tablet pc ofzo...

En de accuduur zal ook wel geen 8000-9000 pagina's zijn maar gewoon enkele uren. Totaal zinloos dus op vakantie...

Ik denk dat ze dit meer in de markt gaan zetten als een soort van gadget waarop een e-book toevallig ook kan worden gelezen. En wie weet slaat dat nog wel aan ook. Als je dit ding op plat legt en er een virtueel toetsenbord op het onderste scherm verschijnt, lekker patsen natuurlijk :)
Wanneer ze wat meer ontwikkeld zijn en nog goedkoper zie ik ze als ideale vervanger voor studieboeken voor bijv de middelbare scholieren. Iedereen kent die tijd wel dat je veel boeken moest meenemen.
Ik denk dat de echt e-book een betere vervanging is daarvoor. Zou geen studieboeken willen op een apparaat dat het niet een paar schooldagen volhoud zonder bijladen.
Anoniem: 196662
@Killer8 september 2009 09:13
Lijkt een netbook van €300 met toch een beter alternatief dan een €1200 laptop :)
Helemaal mee eens. Zeker gezien de huidige accu duur van die dingen. De Asus Eee-pc van mijn dochter kan tot 9 uur op de accu draaien bij normaal gebruik (zoals internetten (en boeken lezen)).
Zie eigenlijk het voordeel van 2 pagina's tegelijk niet in op een eReader. Als het nou een touchscreen zou zijn en je op de andere pagina notities zou kunnen maken...
Als je het artikel leest geven ze een voorbeeld dat je 1 van de schermen als beeldscherm en de ander met een digitaal toetsenbord ook als laptop zou kunnen gebruiken. Dit zegt mij meteen dat wat jij nu voorstelt dan ook mogelijk moet zijn.

Daarnaast hebben mensen dan meer het "echte boekgevoel" omdat je het vast hebt, 2 pagina's hebt en ook vast wel digitaal (dat dan wel) kan bladeren. Je kan het dichtklappen en wegleggen. Dit is misschien wel één van de drempels die de meeste mensen nog tegenhoud.
Mijn mening maar ik vind een juist niet erg handig, ik plooi meestal de andere kant van een boek over (als dat gaat) zodat ik maar 1 bundel moet vasthouden. Dat is minder vermoeiend en kan gemakkelijker met 1 hand vastgehouden worden
over het echte boekgevoel gesproken, er is ook één ding aan die e-readers dat juist een voordeel is ten opzichte van een echt boek, namelijk dat het juist maar één scherm heeft.

Voor het type mensen dat graag in bed leest is het een uitkomst. Deze gast heeft er zelfs een speciaal standertje voor gemaakt
http://blag.xkcd.com/2009/04/13/the-pursuit-of-laziness/
:o
Dan lijkt het op een boek. Wat voor sommige mensen weer wat prettiger leest.
er staat dat het als notebook gebruikt zou kunnen worden, virtueel toetsenbord op 1 van die schermen. Kun je vast ook wel iets van notities op maken later.
Als het nou een touchscreen zou zijn en je op de andere pagina notities zou kunnen maken...
Als je nu eens de allereerste zin van het artikel zou lezen.
Asus werkt aan een Eee-reader met een duo-twee kleurentouchscreens die net als een boek dichtgevouwen kan worden
Het zijn 2 touchscreens!
Als ik zo naar het plaatje kijk vindt ik het nogal een apart formaat. Het is duidelijk geen A4.
lees je veel a4 boeken? :P

maar het is wel zo dat kleur meer geschikt is voor (pdf) tijdschriften en dan is a4 wel mooi. voorlopig ben ik blij met mn sony 600!

het enkele scherm is bij de meeste readers juist geweldig! zeker bij lezen in bed of op het strand, je hoeft nu namelijk niet steeds anders vast te houden om de andere kant te lezen! ideaal!

(en haha, niet duurder dan 1150,- :P)
Dat zal een fijn stroomverbruik opleveren. Moet je nog doorlezen ook, en wat moet je in een e-reader met een webcam :?

Dit product lijkt me een beetje zijn doel voorbij geschoten, ik kan me niet voorstellen dat hier markt voor is.
Ik denk dat het uiteindelijk een very high-end netbook wordt die toevallig 2 schermen heeft, zodat mensen de link met boeken leggen.

Dus ik denk dat hij even veel e-reader is als mijn 17" laptop hier.
Door die webcam en Skype is het bijvoorbeeld mogelijk om te videobellen, wat tot nu vooral achter de PC of laptop gedaan moest worden (of met een speciale telefoon, die veel mensen niet hebben). Deze toevoeging vind ik wel interessant, omdat ik videobellen meestal prettiger vind dan gewoon bellen en het hierdoor makkelijker overal in het huis kan.
Groot nadeel is dan natuurlijk wel de batterijduur, hoewel - laten we eerlijk zijn - langer dan een paar uur per dag lezen we meestal geen boek. Als je het ding dus vooral thuis gebruikt is het niet zo'n probleem dat we regelmatig moeten opladen. Dat moeten we met onze mobiele telefoon ook.
Een E-reader van 115 euro is wel een redelijke prijs. Dat zou de aanschaf redelijk aantrekkelijk kunnen maken. Wel is weer de vraag hoe vaak denk ik dit te gaan gebruiken. Zeker als je ook een netbook en gsm met soortgelijke mogelijkheden hebt..
True voor het netbook, hoewel ik denk dat een e-reader toch een iets handiger formaat heeft + veel meer batterij duur. Maar met uw gsm ben ik het toch niet eens. Een e-reader met een scherm diagonaal van 7" is al 4x zo groot als een smartphone met een 3.5" scherm, dus dat leest toch vele malen fijner (imho). Dus als je de e-reader zou aankopen als vervanging van boeken dan denk ik wel dat het zeker een meerwaarde is tov een smartphone, maar die smartphone kan zijn e-reader werk zeker goed doen, als er niet te veel gelezen moet worden.
@lorddusk
Er komt geen drukwerk meer aan de boeken te pas bij een e-reader, de boeken zullen dus wel goedkoper zijn. Hoeveel je leest zal dan ook bepalen hoe snel het voor jou kan lonen (financieel gezien) om een e-reader aan te schaffen.
Zeker voor scholieren is zoiets handig, je hoeft alleen dat apparaat maar mee te nemen in plaats van tig boeken.
op dit moment zijn e-books gemiddeld 20% goedkoper
Eindelijk een e-reader met kleur!!
Dit gaat steeds verder de goede kant op!
Er komt een moment dat we ons lesmateriaal erop gaan zetten, goede ontwikkeling


@ bloodSeaker.. dat hoofdpijn gevoel heb je dus niet met de e-reader, die zijn daar juist voor ontworpen.
Maar helaas heb je dat bij deze 'e-reader' weer wel, omdat 'ie gewoon standaard LCD schermpjes gebruikt en geen e-ink.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee