Fuji Xerox toont full-color e-paper

Op de International Display Workshops heeft Fuji Xerox een nieuwe e-paper-variant geïntroduceerd. De belangrijkste eigenschap van het scherm is de mogelijkheid om beelden in full-color weer te geven.

Het prototype van Fuji Xerox is gebaseerd op lcd-technologie, maar in tegenstelling tot normale lcd's houdt het scherm een beeld vast als de bijbehorende elektronica wordt afgekoppeld. De kleurenweergave wordt verzorgd door drie afzonderlijke lcd-lagen, die elk voor de weergave van een primaire kleur zorgen. Ondanks de meerlaagse opbouw is het scherm slechts 0,4 millimeter dik en volgens TechOn is het elektronische papier buigbaar. Het A6-exemplaar weegt slechts 10,4 gram, wat betekent dat de geplande A4-variant niet meer dan 41,6 gram zou wegen.

Het e-paper biedt naar verluidt een grote kijkhoek en hoge contrast- en helderheidswaarden, al valt de door TechOn opgetekende contrastverhouding van 1:6,4 in het niet bij de prestaties van normale schermen. Ook een refresh rate van 'minder dan een seconde' is nog niet erg indrukwekkend, maar voor e-books zijn hoge framerates uiteraard niet van doorslaggevend belang en het prototype mag dan ook als veelbelovend worden bestempeld. Samsung en LG.Philips hebben overigens al fors grotere gekleurde e-paperschermen, maar die zouden onder andere niet dezelfde kleurdiepte hebben als het product van Fuji Xerox.

Fuji Xerox full-color e-paper-prototype

Door René Wichers

Eindredacteur

07-12-2007 • 12:19

42

Submitter: Destralak

Reacties (42)

42
41
7
5
0
3
Wijzig sortering
Nu nog e-papier waar je ook op kunt tekenen/schrijven.
Op deze manier houden we in de toekomst nog bomen over.
Anoniem: 14124 @kmf7 december 2007 16:09
Wij hebben op kantoor een iliad. Waardeloos apparaat. Traag, zwaar, duur, geen licht op de achtergrond. Hij ligt hier in de kast te verstoffen.
Dat is toch de bedoeling van e-paper. Je leest het als gewoon papier en dat geeft ook geen licht. Dat het apparaat traag en zwaar is komt gewoon doordat het een van de eerste apparaten in een nieuwe ontwikkeling is. Over enkele jaren zal het niet meer zo zijn en kan je bijna niet meer zonder.
Ik wil hem best overnemen hoor... :)
Het valt te hopen dat men in de toekomst het nalezen van e-mails en werkstukken niet mee op een snel afgedrukt exemplaar doet, maar op e-paper.
Wie weet wordt het paperless office ooit nog realiteit :+
al valt de door TechOn opgetekende contrastverhouding van 1:6,4 in het niet bij de prestaties van normale schermen
Sowieso is het onzinnig om het contrast te vergelijken met normale = *backlit* schermen.
Je moet het contrast vergelijken met drukwerk (op een witte ondergrond).
De kleurenweergave wordt verzorgd door drie afzonderlijke lcd-lagen, die elk voor de weergave van een primaire kleur zorgen.
Er zit geen LCD in e-paper.
In de e-paper van E-Ink zitten inderdaad geen Liquid Crystals.

Maar in die van Fuji Xerox wel:
The display layers have a PDLC (polymer-dispersed liquid crystal) structure that disperses and retains cholesteric liquid crystals in a matrix of gelatin.
Gaan we qua kleuren weer terug naar de jaren '70 zo te zien :P
Misschien wel, maar de technologie an sich is dat niet. Die kleurverhoudingen/contrast/beeldkwaliteit/refresh rates/etc. worden vanzelf wel opgekrikt naarmate de technologie vordert.
Dat is waar, maar het is wel zo dat je voor eenvoudige illustraties en enkele duidende foto's in boeken of kranten niet meer nodig hebt. Zolang de afbeelding maar duidelijk herkenbaar is!
Volgens mij ligt dat gewoon eraan hoe de foto is genomen. Als je eens goed kijkt na de afbeelding dan zie je dat het niet echt een superkwaliteits foto is.

Lijkt me meer een foto die gemaakt is met een gewone camera met flits.

Denk dat de kleuren wel goed te noemen zullen zijn op het e-paper zelf.
Anoniem: 222924 @wsLy8 december 2007 00:55
Jups want bij Fuji hebben ze enkel een crappy fototoestelletje liggen.
Waarschijnlijk zijn de slecht lijkende kleuren het gevolg van de lage contrastratio.
Als dit op basis van LCD-technologie is, zal het stroomverbruik wel een stuk hoger liggen dan bij de Philips e-papers.
edit:
Het is dus wel LCD, maar geen LED display 8)7

[Reactie gewijzigd door Vaudtje op 26 juli 2024 21:42]

Kun je dat staven (met bronnen)? Ik denk niet dat we hier veel over kunnen zeggen totdat de officiele specs van beide varianten uit zijn.

[Reactie gewijzigd door Zyppora op 26 juli 2024 21:42]

Er staat electronica, niet electriciteit :+
Dus de vraag blijft: Kan de electriciteit gewoon worden afgesloten of heeft het nog steeds stroom nodig om 'aan' te blijven?
Daarna komen uiteraard nog de vragen hoeveel stroom dit dan kost, hoelang hij stand-by kan zijn, hoeveel geheugen het heeft (hoeveel pagina's je erop kan opslaan)

Toch lullig, zit je al in de trein met je electronische krant, ben je hem vergeten op te laden

Ik zie dat hij 0,4 milimeter dik is en buigzaam, in hoeverre buigzaam? kan je hem oprollen of breekt/scheurt hij dan?
aantal pagina's die je er op kunt opslaan wordt niet bepaald door dit product - dit is het scherm, niet een apparaat waarin het verwerkt is.
Als het enigszins vergelijkbaar is met het stroomverbruik van de Sony Reader, dan kan het toch een aantal weken standby staan. Dan staat er nog een heel klein beetje stroom om het OS draaiende te houden.

Andere spelers kunnen echt helemaal uit, maar het opstarten is dan weer langer.

Ik vind het jammer dat ze niet, net als rekenmachinetjes, een stripje zonnecellen hebben ingebouwd naast de normale accu, zodat het vanzelf, druppelsgewijs opgeladen wordt.
Een LCD scherm zelf verbruikt nauwelijks stroom. Het is de backlight welke veel stroom vreet. Bij een normaal LCD scherm wordt de afbeelding opgebouwd door alleen maar spanningsverschillen waarbij het stroomverbruik eigenlijk maar hele hele lage lekstroompjes zijn. Bij dit LCD scherm is men er blijkbaar ook in geslaagd om de afbeelding te blijven tonen zonder spanningsverschil en dus geen stroomverbruik (zie tekst), net als bij Philips e-paper.
E-paper is geen LCD (Liquid Crystal Display). Het werkt door inktcapsuletjes door middel van elektrische ladingen te manipuleren. Je kunt het een beetje vergelijken met hoe een Etch-A-Sketch werkt (qua idee, niet precies natuurlijk).

LCD werkt door uitgaan licht te maskeren dan wel door te laten en kan dus niet zonder backlight. E-paper werkt door inkomend licht te reflecteren dan wel absorberen en heeft dus een externe lichtbron nodig.
LCD kan ook werken met inkomend licht. Dit zijn de zogenaamde "transflective" schermen. Deze hebben vaak een frontlight en zijn goed te lezen in direct daglicht. Geen idee of dit zo'n technologie is trouwens.
@MneoreJ
E-paper is geen LCD (Liquid Crystal Display). Het werkt door inktcapsuletjes door middel van elektrische ladingen te manipuleren. Je kunt het een beetje vergelijken met hoe een Etch-A-Sketch werkt (qua idee, niet precies natuurlijk).
Nee, dat geldt alleen voor e-paper van E-Ink Inc.
Andere fabrikanten houden er andere technieken (patenten) op na, zoals hier met Fuji Xerox.
Ik zie mogelijkheden. s'Morgens in de trein stappen, je WiFi adapter voor je digitale krant haalt de laatste metro op... :)
las het buigzaam is kan je het nog oprollen en in een mooi kokertje steken (extra accessoire uiteraard waar flink voor moet gedokt worden) mijn eerste gebruik zou meer in de keuken zijn, de laptop op mijn werkblank is echt geen doen...
Ik denk dat deze technologie zonder dat je er op kan schrijven al heel wat papier bespaard. mensen vinden lezen van een beeldscherm niet lekker lezen(ik heb er steeds minder moeite mee moet ik zeggen).
persoonlijk zou ik deze techniek helemaal goed vinden om het fijt dat ik niet 1000 velletjes papier in me tas heb zitten(ik haat de krant om dat ge^&*(^ met dat papier)
De vraag is echter of dit het probleem van "lezen vanaf het scherm" oplost...
Het blijft natuurlijk in feite gewoon een soort beeldscherm...

Voor mij is het probleem met lezen vanaf het scherm niet zozeer dat het scherm op een vaste locatie zit, maar vooral dat "het kijken naar een scherm" vermoeiender is dan lezen op papier...
Het vervelende van lezen van een scherm is voor mij dat het licht direct naar je toe komt. Met papier wordt het licht gereflecteerd. Daarnaast kun je tussen een boek even je vinger tussen twee pagina's steken om de bladzijde te onthouden als je iets opzoekt in een ander deel. Nu kan dat in software prima opgelost worden, maar toch werkt het met papier makkelijker voor mij.
"Daarnaast kun je tussen een boek even je vinger tussen twee pagina's steken om de bladzijde te onthouden als je iets opzoekt in een ander deel."

Bij e-paper doe je CTRL+F toch?
Ik heb wel begrepen dat apparaten als de Amazon Kindle een enorm scherp beeld hebben. Dat in combinatie met de afwezigheid van een backlight is denk ik rustig voor je ogen en redelijk vergelijkbaar met een boek/krant.
Anoniem: 112442 7 december 2007 13:56
Déjà vu?

nieuws: Fujitsu ontwikkelt buigbaar elektronisch papier

Ze lopen behoorlijk achter op Fujitsu.

Dit was de status van Philips en E-Ink in 2003, weliswaar alleen monochroom en oprolbaar.

@kmf

In eerste instantie had ik me verlezen. Fujitsu is inderdaad niet Fuji.

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 112442 op 26 juli 2024 21:42]

Fujitsu is niet gelijk aan Fuji denk ik.
Het e-paper biedt naar verluidt een grote kijkhoek en hoge contrast- en helderheidswaarden, al valt de door TechOn opgetekende contrastverhouding van 1:6,4 in het niet bij de prestaties van normale schermen.
Ik snap het contrast minpunt van dit e-paper eigenlijk niet. Is het niet zo bij e-paper dat het contrast net als bij echt papier afhankelijk is van het licht dat er op valt? Dus ik zou zeggen, zet een goede spot op het papier op die beurs om het papier te verbeteren!
Nee, zeker niet. Het contrast (bij reflectief spul als papier) is simpelweg de verhouding in reflectie tussen 'zwart' en 'wit'.

Als 'wit' 90% reflecteert, en 'zwart' nog altijd 10%, zit je gewoon met een contrast van (ongeveer) 1:10. En dan maakt het echt niet uit of je in de volle zon zit, of bij maanlicht.
Ik voel een vervanger voor het digitale lcd fotolijstje aankomen. En op A3 en groter kun je ze ook als schilderij gaan gebruiken, als de techniek volwassen genoeg is, over een jaartje of 15 of zo..... :)

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.