'Google start binnen enkele maanden met e-bookwinkel'

Google zou van plan zijn om in juni of juli te starten met zijn downloadwinkel voor e-books. Gebruikers krijgen toegang tot de boeken van verschillende aanbieders. Boekverkopers kunnen zelf e-books aanbieden via Googles dienst.

Googles e-bookstore gaat Google Editions heten, meldt The Wall Street Journal. De boeken die worden gekocht via de boekwinkel van Google zouden te lezen zijn vanaf een website: hierdoor is het niet nodig om speciale software te installeren op een computer of mobiel apparaat. Wel zou Google mogelijk speciale software maken om het lezen van een e-book vanaf een smartphone of tablet te optimaliseren. In de zomer moet de boekenwinkel van start gaan, waarbij het waarschijnlijk eerst alleen om een Amerikaanse release gaat.

Winkels die e-books verkopen kunnen zich aanmelden voor de dienst: de zoekfunctie van Google zorgt ervoor dat gebruikers de boeken via de verschillende aanbieders kunnen downloaden. De zoekgigant zou op deze manier elke boekverkoper de kans willen geven zijn e-books via Google Editions aan te bieden, terwijl gebruikers niet vast hoeven te zitten aan een enkele aanbieder. Boekverkopers kunnen boeken die via Google Editions worden verkocht ook via hun eigen site verkopen.

Uitgevers van de boeken krijgen waarschijnlijk het grootste deel van de inkomsten: eerder liet Google weten dat 63 procent van de omzet naar uitgevers gaat. Wanneer de e-books via een retailer verkocht worden krijgt de uitgever 45 procent, terwijl de rest naar de verkoper gaat. Google zou slechts een klein deel zelf houden.

Door RoD

Admin Mobile

05-05-2010 • 14:22

31 Linkedin

Reacties (31)

31
31
24
3
0
5
Wijzig sortering
Anoniem: 112442
5 mei 2010 14:24
Gebruikers krijgen toegang tot de boeken van verschillende aanbieders. Boekverkopers kunnen zelf e-books aanbieden via Googles dienst.
Heel mooi nu hebben schrijvers een mooi platvorm waar ze boeken kunnen verkopen/publiceren zonder tussenkomst van een uitgever.
Nu nog de muzikanten die kunnen aanbieden zonder een platenlabel.
Heel mooi nu hebben schrijvers een mooi platvorm waar ze boeken kunnen verkopen/publiceren zonder tussenkomst van een uitgever.
vraag is of ze dat willen. UItgevers regelen ook een hoop editor werkzaamheden, proof-readers, en marketing voor de auteurs.
Nu nog de muzikanten die kunnen aanbieden zonder een platenlabel.
Volgens mij bieden zowel iTunes als Amazon daar de tools voor. Zit je alleen nog dat je zelf de studio en alle andere dingen moet regelen.

[Reactie gewijzigd door arjankoole op 5 mei 2010 14:33]

Anoniem: 112442
@arjankoole5 mei 2010 14:44
vraag is of ze dat willen. UItgevers regelen ook een hoop editor werkzaamheden, proof-readers, en marketing voor de auteurs.
De grote schrijvers waarschijnlijk niet. Voor de kleine onbekende schrijvers kan dit een goedkope manier om zich op de markt te laten zien. Bij een uitgeverij komen ze er vaak niet tussen.

Marketing vind ik geen issue. Dat kan ook goed gedaan worden op de google bookstore. Een goede review is meer waard dan marketing.

Editor werkzaamheden en proof-reading kunnen ook van zo'n site geïnitieerd worden. De auteur kan benaderd worden door een freelance proof-reader of editor die de werkzaamheden tegen een schijntje kan doen van een grote uitgever.
Volgens mij bieden zowel iTunes als Amazon daar de tools voor. Zit je alleen nog dat je zelf de studio en alle andere dingen moet regelen.
Kun je dit a.u.b. onderbouwen met links. Ik zie zowel op Amazon als iTunes geen aanwijzingen dat er tools zijn of muziek zonder tussenkomst van een label aangeboden wordt.
Bij Apple heet het iTunes Connect.

Bij Amazon heb je alsnog een uitgever nodig, hier een overzicht, inclusief 2 uitgevers die open staan voor nieuwe aanmeldingen.

edit: @worldcitizen: nee natuurlijk is het geen vrije toegang, wat had je gedacht? Als je verwacht inkomsten te halen uit de iTunes Store, dan zul je door een papiermolen moeten. Je kunt Apple een hoop kwalijk nemen, maar ook zij zullen zich aan de IRS-regeltjes moeten houden, en daar hoort papierwerk bij.

Ik heb me niet in Amazon's winkeltje verdiept. Het is eventueel wel jammer dat je alsnog een uitgever nodig hebt, maar dat zegt niets over hoe hoog/laagdrempelig dat is.

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 19339 op 5 mei 2010 15:24]

Bij Apple heet het iTunes Connect.
Dit is duidelijk geen vrije toegang. Dit is weerop zijn Apples c.q. je wordt een speelbal van Apple.
Use this application to tell us more about yourself and the content you are interested in distributing. We will contact you with your application status after we have reviewed it.
Bij Amazon heb je alsnog een uitgever nodig, hier een overzicht, inclusief 2 uitgevers die open staan voor nieuwe aanmeldingen.
Zoals je aangeeft, je hebt een uitgever nodig. Dus je kun niet zelf publiceren via Amazon.
een goede review is meer waard dan marketing? dat kun je niet menen, het overgrote deel van de boeken wordt nog altijd uit de grote merken, uitgevers en bekende schrijvers gekozen en dat is dus marketing.

Reviews zijn ook belangrijk, maar niet zo belangrijk als jij net stelt.
Zelf de studio en dingen regelen is al heel erg lang voor heel erg veel stijlen van muziek geen probleem meer. Net als het vinden van proof-readers en dergelijke. het is echt niet zo moeilijk, zelfs het vertaald krijgen van je boek voor een uitgave in China, Japan of Rusland is helemaal niet zo moeilijk.

Het grote probleem is dat boek handelaren niets te maken willen hebben met mensen die deze dingen zelf af handelen net als dat je echt geen muziek in een Free record shop zult vinden die niet via een van de grote platen labels is gepubliceerd.

Als dit platform net als de Google adds een lage drempel heeft en dus voor veel meer mensen te gebruiken is dan is de kans groot dat er veel meer mensen de moeite nemen om zelf hun boek te publiceren, het is helemaal niet zo moeilijk om zo iets te doen en zo lang als het boek gevonden kan worden in de Google book store dan is de kans groot dat er ook nog wat kopieën van verkocht worden.
Het lijkt me helemaal niet zo'n slecht idee als Google met een eigen store komt zo lang als Google maar wel zo slim is om ook PayPal toe te laten. Ik weet dat ze veel liever Checkout zien maar er zijn letterlijk honderdduizenden mensen met een PayPal account en vele malen minder mensen met een Checkout account. Natuurlijk rechtstreeks met CC betalen is ook een optie maar dat ligt in veel landen nog al gevoelig.
Een dergelijk systeem voor boekenschrijvers is er al lang. Het systeem is in staat om om beide e-book EN 'echte' boeken voor jouw kan regelen zonder tussen komst van een uitgever.

Via http://www.lightningsource.com/ kun je zelf dat allemaal doen. Alleen even een boek maken, ISBN nummer aanvragen en dan kun je die uploaden. lightningsource regelt dan publicatie op amazon en andere plaatsen op het internet, waarschijnlijk dan ook via Google ebooks.

lightningsource is in principe wel een uitgever, maar lekker gemakkelijk online. 'Onze' (waar ik vroeger werkte) werden altijd zonder problemen aangenomen en geplubliceerd op de verschillende sites.
Op de site staat helaas niet duidelijk hoeveel dat het kost.

Ik heb het gevoel dat dit bedrijf zich op de papieren markt richt.

[q]
Products
Traditional Books
Paperback
Hardback
Color Books
[q]


Terwijl het voor een beginnend schrijver veel interessanter is om digitaal te publiceren omdat het financieel veel laagdrempeliger is. Veel minder investering nodig. En je hoeft nog geen inschatting te maken van de hoeveelheid boeken die je denkt te verkopen.
Te hoog ingeschat: Een hoop oud papier wat je niets opgeleverd heeft.
Te laag ingeschat: De initiële druk was in verhouding te duur en de tweede druk ook. Was veel goedkoper geweest om in een keer de hoeveelheid van druk 1 en 2 te drukken.
Bij digitaal hoef je deze inschatting niet te maken.
Ze doen beide boeken en e-books, nardruk ligt een beetje op printen van echte boeken, maar omdat ze dan toch een PDF hebben is e-book een kleine stap verder.

Ze doen voor zover ik weet het meeste via 'print-on-demand' dus als er een bestelling binnenkomt wordtie geprint om zo min mogelijk papier te gebruiken

Eerste druk en tweede druk heeft ook in dit geval meer te maken of er een wijziging in een boek zit tov de verschillende druk nummers dan dat we het hebben over druk gangen ( de dagen dat het boek ook echt gemaakt wordt).

Omdat het print on demand is is de resolutie ook niet 'je van het' maar goed, het is wel gemakkelijk uitgeven
Voor schrijvers die zich op de Amerikaanse markt richten is een Amazon Kindle e-book een laagdrempelig alternatief. Ik heb al eens een boek voor $0,99 gekocht dat door de auteur zelf aangeboden was. Hij deed ook zijn eigen publiciteit (door het boek te pluggen op het kindle forum) en reviews werden verzorgd door de andere kopers, je ziet al snel of anderen het schrijfsel een beetje waarderen. Ook kan je bij Amazon een paar pagina's preview lezen.

Het enige dat je op die manier niet hebt is een editor. Omdat een boek editeren vrij ondankbaar, specialistisch, tijdrovend en dus normaal duur werk is neem ik aan dat andere low cost alternatieven dit punt ook missen. Wat dat betreft blijft de traditionele uitgeverij superieur. Als je wel eens "flash fiction" o.i.d. gelezen hebt weet je wat de editor toevoegt: vaak maakt die de tekst pas prettig leesbaar.
Logische ontwikkeling als je ervan uitgaat dat de browser steeds meer het applicatieplatform zal worden. Geen ereader software, drm, epub, pdf, etc. De moderne ebook readers worden ook al met browsers uitgerust, dus ook op dat platform zal dit een concurrent zijn.
Regelrechte ramp. HTML is een document-opmaak en nauwelijks geschikt voor de veelzijdigheid van "applicaties" waar het nu voor misbruikt wordt. Het boek zelf in XHTML zou wel nog kunnen (dat is ook precies wat ePub) is, maar de browser maakt het géén fijn leesplatform.

Sowieso: een internetconnectie vereisen om een boek te lezen, dat is toch van de zotte?

[Reactie gewijzigd door Fuzzillogic op 5 mei 2010 14:45]

Sowieso: een internetconnectie vereisen om een boek te lezen, dat is toch van de zotte?
Dat is helemaal niet zeker. Ik neem aan dat Google met een eigen app komt, PDF/ePub ondersteunt, of iets als HTML5 offline storage gebruikt. Dat lees ik ook op andere websites:
After you purchase and access your online book for the first time, it will be cached in your browser making the book available when you're offline.

[Reactie gewijzigd door user109731 op 5 mei 2010 15:10]

Interessant weer hoe ze een systeem dat nog niet eens een recommendation (standaard) is hiervoor willen inzetten..
Google's use of the Web browser as an e-reader may make it slightly easier to access an e-book than these other retailers since Google will essentially shun the ePub and PDF formats.
Hoe gaan ze het nou ook EASIER maken door de boeken NIET in de populaire formaten aan te bieden?

Voor mij is het simpel: als het niet in DRM-vrij ePub is, dan laat ik het helemaal links liggen. Boeken lezen vanaf een computerscherm is geen optie.
lezen via een website = online zijn. Fijn als je op het strand in verwegistan zit of in het vliegtuig ernaartoe. Nee heb liever mijn boek/tijdschrift direct op mijn e-reader, liefst ook op cell & comp.
Anoniem: 180750
@shaloca5 mei 2010 14:43
Ik neem aan dat je het e-book ook gewoon kan downloaden, aangezien in het artikel staat dat Google waarschijnlijk software gaat maken om het lezen van e-books op smartphones en tablets te optimaliseren.
Zolang ze het maar als epub en pdf aanbieden, of andere gangbare ebook-formats. Ik heb sinds kort een Sony PRS300, en ben er helemaal weg van. Dit ding verdwijnt in m'n jaszak, met zo'n 40 boeken erop, en ik kan overal lezen waar ik wil, ook in het vliegtuig, in de trein, bus of op een terrasje, in de zon dus (regen is wat minder).
Anoniem: 46304
@sumac5 mei 2010 16:05
Al die formaten zijn toch wel in elkaar om te zetten. Je krijgt hooguit problemen met gescande en niet geOCRde boeken (en die kun je altijd nog in .djvu omzetten) maar daar is hier natuurlijk geen sprake van.
Websites met HTML5 / Google Gear technieken (javascript, lokale databases, etc), kunnen prima offline werken hoor.
Maar het blijven websites.
Hopelijk kan google de markt goed openen. Bij bol.com hebben ze van de boeken van Lee Child 170 versies in het engels waarvan 1 als e-reader book. Niet alle buitenlandse boeken mogen zomaar de nederlandse markt op. En dan die minimum prijzen.... Zucht. Ik hoop echt dat google hier de markt kan openbreken. Anders wordt je bijna de torrent hoek in geduwt. Alle boeken van Lee Child in 7mb. Of keuze uit 1 voor €20,-
Daar ben ik het helemaal mee eens; het succes van ditsoort "winkels" (kijk naar de mobiele app stores) hangt af van hun aanbod.
Ik ben sowieso wel blij met een nieuwe grote speler op deze markt; door google's input zal er waarschijnlijk een stuk meer concurrentie ontstaan (lagere prijzen), zeker sinds hun "provisie" lager is dan gebruikelijk.
Ben benieuwd!
Anoniem: 167272
@tijnvw5 mei 2010 15:54
Het zal net zo gaan als met de muziek. In het begin waren er maar een paar mp3's maar nu is vrijwel alles wat ooit is gemusiceerd in dat formaat te krijgen. Er zijn nu al enthousiastelingen die hun hele boekenkast aan het digitaliseren zijn en als uitgevers zich realiseren dat hier goedkoop geld valt te verdienen, omdat ze niks meer hoeven te drukken en te distribueren, zijn we klaar met het papieren boek.

Ik zie trouwens nog wel een verdienmodel: gratis boeken met advertenties. Die zie je al her en der, maar helaas alleen nog in pdf (omdat die iets makkelijker plaatjes kan bevatten dan epub denk ik). En pdf is op mijn Sony PRS 600 e-reader niet lekker te lezen.

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 167272 op 5 mei 2010 15:54]

Ik zit zowiezo te wachten op readers die meer formaten ondersteunen: pdf en html (algemeen), crz, cbr (strips) en djvu (veel boeken zijn ingescand in dit formaat omdat het lekker klein is) is toch wel het minimale rijtje dat ik nodig heb. DRM geinfecteerde zooi laat ik links liggen tenzij het makkelijk te converteren is zoals MS .lit.
Anoniem: 335614
5 mei 2010 16:32
Hmm, goed initiatief van google. Maar ik vraag me toch af hoe gemakkelijk de boeken-industrie straks in hetzelfde schuitje belandt als de muziek-industrie wat betreft illegale downloads. Die "e-boeken" bevatten dan wel DRM maar dat is natuurlijk makkelijk te omzeilen. Dus krijg je straks dat ook voor elk boek wel ergens een torrent te vinden is (nu geldt dat alleen voor populaire titels)? Of zou het zo'n vaart niet lopen?
Studieboeken zijn ook makkelijk online te vinden: ik heb bijna alle boeken die ik tijdens m'n studie gebruikt heb ook als download kunnen vinden (meestal zelfs in een nieuwere druk ook nog).

Maar qua DRM lijkt het er op dat de boekenuitgevers de lessen die de muziekuitgevers en filmmaatschappijen nu op de harde manier aan het leren zijn nog een keer op de harde manier willen leren.
Anoniem: 321922
5 mei 2010 14:29
Is google niet ook al tijden bezig met het digitaliseren van boeken? http://Books.google.combestaat al een tijdje. Dit is iets anders begrijp ik?

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 321922 op 5 mei 2010 14:30]

Dit is boeken verkopen, netzoals Amazon met de Kindle-store, of Apple met de iBook store.
Titels en prijzen. Is dat in orde dan komt het goed.
Kan je die dan ook bekijken via android?
Ik begrijp nog steeds niet waarom iemand e-books wil. Zolang ik geen e-book kan uitlenen (niet de reader) heeft het geen zin. Of een e-book moet wel heel goedkoop worden.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

    Relevantere advertenties

    Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

    Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

    Ingesloten content van derden

    Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

    janee