Wi-Fi- Alliance en WiGig werken samen aan draadloze 7Gbps-standaard

Twee organisaties die standaarden voor draadloze netwerktechnieken ontwikkelen, gaan samen een nieuwe frequentie standaardiseren voor draadloze gegevensoverdracht. De frequentie moet snelheden van 7Gbps mogelijk maken.

De Wi-Fi Alliance en de Wireless Gigabit Alliance kondigden hun samenwerking bij de implementatie van de nieuwe standaard aan. Samen zullen ze een certificatieprogramma ontwikkelen voor wifi-dataoverdracht in het 60GHz-spectrum. Die frequentie moet voldoende bandbreedte leveren om data-overdrachtsnelheden van verschillende gigabits per seconde mogelijk te maken. De nieuwe wifi-standaard zou volgens beide instanties backwards compatible zijn met de huidige wifi-technieken in het 2,4GHz en 5GHz-spectrum.

De nieuwe standaard, die door de Wireless Gigabit Alliance werd opgesteld en staat bekend als de WiGig-specificatie, maakt draadloze overdrachtssnelheden tot 7Gbps mogelijk en wordt onder meer door Microsoft en Cisco ondersteund. De toevoeging van de 5GHz-band voor snellere draadloze communicatie leverde dualband-routers op. Op dezelfde manier zouden gecertificeerde gigabit-apparaten een derde band toevoegen om terugwaartse compatibiliteit te waarborgen. De samenwerking tussen de beide instanties moet leiden tot een snelle implementatie van de snellere wifi-standaard en moet onderlinge compatibiliteit van hardware garanderen.

Door Willem de Moor

Redacteur

10-05-2010 • 10:48

31 Linkedin

Reacties (31)

31
31
22
1
0
0
Wijzig sortering
Nice, 7Gbps wireless zou wel een uitkomst wezen, kan die irritante kabel naar de zolder naar de NAS weg bijvoorbeeld. :)

offtopic: is dat nou een screenshot uit de Sound of Music? :D
Ik denk eigenlijk dat het gebruik van deze hele hoge band betekent dat je wel hoge snelheden kan halen, maar dat de penetratie door objecten niet zo goed zal zijn. Vergeet het dus maar dat je van beneden naar je zolder zal geraken met 7Gbps :P Ik denk dat bij 60GHz een doodsimpele binnenmuur al een serieus obstakel zal zijn.

Het is niet voor niets dat het prentje bij het nieuwsbericht alleen maar toepassingen in dezelfde kamer laat zien ;)

[Reactie gewijzigd door Admiral Freebee op 10 mei 2010 11:04]

Ik denk eigenlijk dat het gebruik van deze hele hoge band betekent dat je wel hoge snelheden kan halen, maar dat de penetratie door objecten niet zo goed zal zijn. Vergeet het dus maar dat je van beneden naar je zolder zal geraken met 7Gbps :P Ik denk dat bij 60GHz een doodsimpele binnenmuur al een serieus obstakel zal zijn.

Het is niet voor niets dat het prentje bij het nieuwsbericht alleen maar toepassingen in dezelfde kamer laat zien ;)
Als je dat al wilt trouwens. WiFi is leuk en aardig maar zeker qua veiligheid is kabel natuurlijk altijd beter.

@JapyDooge, idd Sound of Music
offtopic: is dat nou een screenshot uit de Sound of Music? :D
offtopic:
Kudo's, you just failed the gay test. :+


Nou hopen dat de fabrikanten van de diverse apparaten die de media en data zouden moeten streamen, een beetje tegelijkertijd met deze standaard in zee gaan.

Ik blijf het ongelooflijk vinden dat er nog zo weinig Gbit en hoger standaard in apparaten wordt verwerkt. Toekomstbestendigheid is kennelijk nog altijd geen doel op zich... wat dat betreft heeft glasvezel tot in de meterkast in elk geval een aardige trend gezet, qua uitbreidingsmogelijkheden. Wellicht trekken we die ooit door naar de huiskamer.

Overigens ben ik benieuwd wat dit voor effect op het menselijk lichaam heeft.

[Reactie gewijzigd door Ramzzz op 10 mei 2010 12:13]

De mogelijkheden en wat mensen willen hebben is een groot verschil. Daarnaast heb je ook nog zoiets als geld verdienen.

Als niet 100% een gbit netwerk heeft, waarom dan zoiets in een apparaat bouwen? Als dat iets is voor de toekomst dan zijn ze gek, ze willen op jou verdienen dus toekomst is max een jaar daarna moet je weer een nieuw apparaat kopen eigenlijk. $$$

Verder is er heel veel mogelijk maar als de maatschappij daar nog niet klaar voor is dan moet je ook niet zo ver gaan.

@on topic: Het lijkt me een grote verbetering maar ik vraag me inderdaad af wat er gebeurd met een muur die gewapend is (aka een vloer/verdieping in je huis).
Anoniem: 48923
@JapyDooge10 mei 2010 10:54
Misschien moet je meer moeite doen om die kabel goed weg te werken.... 7gbps gaat je zolder nooit halen. Je zal meer hebben aan gewone wifi als je zonder kabel wil
Dit wordt interresant. Een film vanaf je telefoon streamen naar je tv toe om hem vervolgens op te nemen met de harddisc-recorder zodat je hem morgen kunt kijken op je notebook genietend van een glaasje bier in het warme lente-zonnetje
is alleen de vraag waarom je dat zo zou willen. stuur dan gewoon het bestand naar de hdd-recorder of je notebook.
wel leuk voor direct stream natuurlijk
live camerabeeld van je telefoon streamen naar je tv = makkelijk scheren
Anoniem: 290112
10 mei 2010 11:24
Met 5Ghz zul je alleen die snelheid halen als je vrijwel naast de router zit. Een muurtje/plafond zal al het meeste van het signaal tegenhouden. Ik vraag me dan ook af wat het voordeel hiervan is tegenover een kabel trekken.
Tuurlijk, 7Gb/s is snel, maar wij weten ook allemaal dat men die nooit gaat halen met consumenten apparatuur terwijl je wel gewoon 1Gb/s haalt met een goedkoop Gb kabeltje/adaptertje.

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 290112 op 10 mei 2010 11:25]

idem, mensen staren naar het "300Mbps" stickertje, en thuisgekomen blijkt dat je niet eens in de buurt komt van de 75Mbps...
De penetratie van de 5ghz band viel mij inderdaad ook behoorlijk tegen.
Router in meterkast, op de 2,4ghz band nog 150mbit over op zolder, op 5ghz op de 1e verdieping zelfs al vrijwel geen bereik meer?
Dan heb je wel een erg beroerde verbinding. Snelheden op of boven de 100Mbps zijn echt geen probleem op 802.11N
Erg mooi deze ontwikkeling.
Bezit nu een jaar een dual band N router in combinatie met Ziggo (50mbit) en kan sneller bestanden wireless downloaden dan deze verwerken of bekijken.
Zie in de toekomst een verschuiving van het lokaal bezitten van data naar het ophalen van bestanden uit een cloud die je dan streamend op je TV / computer / ander portable medium bekijkt
Het bezitten van enkele TB's aan films op nas systemen / media tanks / computers wordt dan ook overbodig, want je trekt het toch binnen enkele secondes uit een gemeenschappelijke cloud service.
Straks switch je niet op je tv van kanaal, maar van mooie sites die alle content digitaal aanbieden.
Bezit nu een jaar een dual band N router in combinatie met Ziggo (50mbit) en kan sneller bestanden wireless downloaden dan deze verwerken of bekijken
Mijns inziens zegt dat meer over de apparatuur die thuis hebt staan dan over de draadloze techniek. Uit je reactie blijkt namelijk niet dat je beschikt over een N-receiver, dus aan die N router heb je verder vrij weinig.

Daarnaast heb je 50 Mbit van Ziggo, en de meeste wireless receivers - in laptops en computers - kunnen tegenwoordig 52 Mbit aan (eventueel signaalverlies niet meegenomen).

Om even on topic te blijven:
Het is inderdaad een mooie ontwikkeling, 7Gbps, maar wat betreft dat plaatje: voor huis, tuin en keukengebruik zie ik het nut niet helemaal....
Anoniem: 97031
@Lex210 mei 2010 12:54
52Mbit? Welke draadloze standaard is dat?
Het is eigenlijk 54 Mbit, maar van die 2Mbit lig ik niet direct wakker...

Het ging om de 802.11 G - standaard. Deze heeft in theorie een doorvoersnelheid van maximaal 54 Mbit; zie ook Wikipedia:
Een derde modulatie standaard werd goedgekeurd in juni 2003: 802.11g. Deze standaard werkt in de 2.4 GHz band (net als 802.11b), maar heeft een theoretische maximum doorvoersnelheid van 54 Mbit/s. Maar net zoals bij 802.11a worden meestal snelheden rond de 25 Mbit/s gehaald.
Hmm.. nu ik dit lees ontkracht dat mijn verhaal hierboven deels... :+
Anoniem: 97031
@Lex211 mei 2010 08:37
Met 54G kom je dik te kort voor een 50Mbps verbinding van Ziggo. Inderdaad haal je MAXIMAAL rond de 25Mbps in totaal over je routertje. 18Mbps is realistischer. En als je dat met een man of 4 moet delen....
Anoniem: 112442
10 mei 2010 10:55
Samen zullen ze een certificatieprogramma ontwikkelen voor wifi-dataoverdracht in het 60GHz-spectrum.
Hopelijk wordt er eerst onderzoek gedaan naar de gezondheidseffecten.

Hoe hoger de frequentie hoe potentieel schadelijker bij het zelfde vermogen.
Je spreekt jezelf tegen in twee zinnen:

Eerst zeg je dat er een onderzoek moet worden gedaan,
daarna trek je zelf al een conclusie!

Waar is je conclusie op gebaseerd als je eerst beweerd dat er nog onderzoek moet worden gedaan?
Anoniem: 112442
@cohn10 mei 2010 11:32
Je spreekt jezelf tegen in twee zinnen:
Ik spreek me helemaal niet tegen

Ik heb elektronica gestudeerd daar is algemeen bekend dat bij een gelijk vermogen een hogere frequentie schadelijker is dan een lagere.

Ik weet niet wat het vermogen is waarmee uitgezonden gaat worden. Om zeker te weten of een bepaald vermogen al dan niet schadelijk is zal er gedegen onderzoek gedaan moeten worden.

De ether wordt meer en meer vervuild met meerdere frequenties.
10* 2.4GHz wifi + 1* 7GHz wifi + 3* UMTS + 3* 4G etc op verschillende banden wie zegt dat dat niet schadelijk is?

Asbest was ook volkomen veilig in de 50-60ger jaren. Tot de effecten bekend werden.
Je kunt kunt kanker vormen die voorkomen uit het verleden niet terugdraaien. IMO is het beter te voorkomen dan te genezen.
Anoniem: 358442
10 mei 2010 10:52
Lijkt me handig voor tablets dan heb je geen usb poorten meer nodig.
Komt vanzelf. Het zou al helpen met het streamen van kleinere bestandsformaten naar bijvoorbeeld Tv, mobiel naar mobiel, Digital devices zoals Mp3 spelers, mp4 players, video bronnen zoals dvd spelers, etc etc.

Meestal zijn deze apparaten aanwezig in 1 huiskamer. Mensen die een nas hebben willen zoiezo 100% uptime dus gaan echt niet klungelen met draadloos.
Vooraal voor consumenten > minder kabels
Ik blijf het zeggen: Glasvezel is zometeen obsolete voordat het er ligt. :)
Anoniem: 19339
@OddesE10 mei 2010 11:03
Denk het niet, ik zie niet gebeuren dat de bandbreedte en lage latency en jitter ooit geevenaard zullen worden door welk wireless protocol dan ook.

Glasvezel is vooral geschikt voor de langere afstanden, mede dankzij het lage verlies en de ongevoeligheid voor electromagnetische velden.
Waarom zou glasvezel obsoleet zijn? Voor hoge bandbreedte op lange afstanden is glasvezel toch een mooie technologie (zeker in vergelijking met kostprijs van een duplex satellietverbinding). Zelf met de nieuwste wifi standaard is de betrouwbaarheid en snelheid stabiliteit niet zo goed als een goede 1Gb lan.
Wat is dat dan bij VDSL2, helemaal verouderd voor het er is 8)7
Voor elke wireless technologie heb je ook een heleboek kabeltjes nodig. De verbinding met het Internet of het netwerk van een telecomoperator moet ergens van komen. Tenzij je elke 25meter een gsm/wifi/iets anders mast wilt plaatsen...
Kijk maar eens naar LightPeak van Intel dan ;)
Anoniem: 112442
@OddesE10 mei 2010 13:29
Glasvezel zal met de hedendaagse kennis niet absolete worden.

Puur omdat licht een veel grotere bandbreedte heeft dan welk RF signaal dan ook.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee