Dell brengt draadloos docking station op basis van WiGig uit

Dell start de verkoop van de Wireless Dock D5000 voor de Latitude 6430u-ultrabook. De dock verbindt draadloos met de ultrabook door middel van de WiGig-standaard en kan onder andere twee schermen en drie usb 3.0-poorten aansturen.

Het docking station, dat via WiGig communiceert, is volgens Dell ideaal om snel laptops aan te sluiten zonder kabels te hoeven gebruiken. De D5000 ondersteunt twee externe monitors, zowel via displayport, als via hdmi. Verder zijn er drie usb 3.0-poorten, een ethernetaansluiting en een audio-in- en uitgang aanwezig. Op het gebied van software verloopt de verbinding van de dock met de laptop via de Dell Connection Manager. Andere functies, zoals besturing op afstand, zijn ook in de D5000 geïntegreerd. Deze functies zijn al bekend van de huidige Latitude E-serie docking stations.

Dell Wireless Dock D5000

De draadloze 802.11ad-standaard werd in 2010 al aangekondigd en is door de WiGig Alliance gespecificeerd op een maximale overdrachtssnelheid van 7Gbps. De verbinding verloopt via de 60GHz frequentie, waardoor het bereik van de draadloze verbinding niet meer dan een meter of tien is. Dat is voor een docking station echter genoeg om te functioneren. De dock werkt momenteel alleen nog in combinatie met de Dell Latitude 6430u; waarschijnlijk omdat dit vooralsnog de enige laptop met 802.11ad-ondersteuning is. In de toekomst zal Dell naar verwachting meer notebooks uitrusten met WiGig-chips, waardoor de docking station met meer laptops kan werken.

De Wireless Dock D5000 staat momenteel alleen nog op de Amerikaanse site van Dell, maar Dell heeft aangekondigd dat de Wireless Dock D5000 vanaf vandaag wereldwijd te bestellen zal zijn voor een prijs van 249 dollar.

Helaas!
De video die je probeert te bekijken is niet langer beschikbaar op Tweakers.net.

Door Jelle Stuip

Redacteur

26-02-2013 • 10:41

32

Reacties (32)

32
32
28
0
0
3
Wijzig sortering
Leuke vooruitgang en ziet er niet slecht uit..

Maar die wireless dock, hoe werkt dat dan met opladen van de laptop zelf ? :$

Is dit apart of gaat dit nu ook via WiGig ?

(zoals ik net heb ff gelezen, werkt dit alleen via 2,4 Ghz en 5 GHZ, en kan max dus 7 gbps aan, maar zie niks over opladen)

(oops.. verkeerd gelezen.. Het is bedoeld om snel even laptop aan te sluiten volgens dell, maar dan toch vraag ik af hoe het met de stroom toevoeg zit, anders heb je hier ook weinig aan)

[Reactie gewijzigd door Soundstorm2010 op 24 juli 2024 18:15]

Ik denk dat alleen de stroom kabel aansluiten al een hele vooruitgang is t.o.v. de stroomkabel + 2 monitors + USB apparaten etc, plus je zult niet altijd stroom nodig hebben. 249 dollar is dan ook niet een heel exorbitant bedrag. Wel zou het leuk zijn als er in de toekomst ook een inductie oplader bij zit zodat je inderdaad de laptop gewoon ergens neer kan leggen en hij dan zowel oplaadt als je desktop aanstuurt.
Een port replicator lijkt me eerlijk toch handiger, daarbij moet helemaal geen kabels aansluiten, gewoon docken.

Ook wat het gaat geven als je een werkruimte hebt met pakweg 100 gebruikers die allemaal zo een draadloze dock gaan gebruiken, vraag ik me wel af. Ik zie de problemen met interferentie, connectivity en pairing al zo voor mij.

Mooie demonstratie van wat technisch kan, maar lijkt me niet veel meer dan dat. Ik loop er niet warm van.

[Reactie gewijzigd door Panama op 24 juli 2024 18:15]

Hij is dan ook eerder voor thuis bedoeld denk ik. Voordeel is dat je op een relatief klein bureau, je laptop ergens weggemoffeld neer kan leggen met alleen stroom er in, en verder gewoon dual screen kan werken.
Thuis lijkt me het helemaal niet nodig. Ik denk eerder aan iets van vergaderingen waar even wat getoond moet worden. Dat aansluiten haalt toch altijd de snelheid uit een overleg en zorgt ervoor dat de aandacht verslapt. Bovendien kun je niet effe snel wisselen van laptop als een andere medewerker iets wil laten zien.
in praktijk is het voor vaste (flexi) werkplekken helemaal geen probleem om een normale dock te hebben, daar zitten muis, toetsenbord, beeldscherm(en) al aan de dock vast en hoe je alleen je werk laptop er op te docken.

Dus ik zie persoonlijk niet echt de nut er van in, misschien dat de dock ook gaat werken met verschillende type laptops van andere merken?
Als je verschillende typen laptops in beheer hebt, is dit toch wel handig. De ene kan een vga aansluiting hebben, de ander hdmi of alleen displaylink. Daarnaast werkt dit volgens mij prettiger als je nog eens wat vergaderingen hebt of vaak naar collega's moet met je laptop.
Anoniem: 381223 26 februari 2013 10:51
Het wachten is op een 802.11ad dongle, zodat elke laptop hiermee kan werken. Lijkt me erg makkelijk.
In ieder wort dat dan geen USB dongle. Als de theoretische maximum snelheid op 7Gbps ligt dan haal je dat niet met een USB 3.0 aansluiting (USB 3.0: 4,8 Gbit/s).
Zal dat dan PCI-E ofzo iets worden? Zo ja hoe moet je die op een laptop aansluiten?
Waarom niet? je kan dan niet de theoretische maximum snelheid halen, maar wel meer dan de helft.

Er bestaan ook usb 2.0 (480Mbps) adapters voor gigabit (1000Mbps), daarme kan je niet eens de halve theoretische snelheid halen.
Misschien is niet de hele bandbreedte per se altijd nodig, en zou je dus met USB 3.0 ook uit de voeten kunnen. Een expresscard kan theoretisch 5 Gbit/s aan, wat al in de buurt komt. Van de 7 Gbit/s is waarschijnlijk ook wat verlies door afstand en ruis.
Opladen gewoon via je normale snoer neem ik aan...
Voordeel hiervan is dat je op termijn ook laptops van andere leveranciers met de docking kan laten werken. Waardoor je dus gewoon het aangesloten toetsenbord en de schermen bij de docking kan gebruiken.

Ideaal voor op een flexwerkplek of in een huurwerkplek.
Ik betwijfel of deze specifieke dock zal gaan werken met andere merken, maar in principe zouden derde partijen wel docking stations uit kunnen brengen die in principe met laptops van verschillende merken kunnen werken via WiGig.
Als WiGig een standaard is dan is het een kwestie van drivers voor het apparaat. Ook weet ik niet precies hoe deze tot stand komt. Maar gezien het een standaard is (zie tekst) dan is het een kwestie van implementatie aan de laptop kant en dat kan afhankelijk van wat er precies wordt gebruikt niet zo'n probleem zijn.
Jammer dat er maar 1 USB-poort aan de voorkant zit, dat lijkt me niet zo handig. Op Engadget staat er trouwens ook een artikel + filmpje over dit docking station:
http://www.engadget.com/2013/02/25/dell-ships-its-wigig-based-wireless-dock-for-latitude/
Hoezo is 1 usb poort aan de voorkant onhandig? USB-sticks en dergelijke kun je gewoon in de poorten van de laptop prikken. Een docking station gebruik je meestal om devices permanent aan te sluiten, dus is bereikbaarheid van de poorten niet zo een issue, vooral niet als er ook nog poorten op de laptop zelf zitten.
Zal dit ook geschikt worden gemaakt voor kantoren waar meerdere dockingstations naast elkaar staan?
ik denk dat ze wel over na gedacht hebben. Zal misschien met soort van een pincode ofzo werken.
PaT Moderator Mobile 26 februari 2013 10:48
Voor het opladen zal je ongetwijfeld gewoon de laptop aan het stopcontact moeten hangen. Dit dock is alleen bedoeld om snel verbinding te maken met een externe monitor en/of toetsenbord, muis of externe harde schijf. het is dus niet vergelijkbaar met een ouderwets dock waarbij je laptop direct opgeladen werd.

Ik vind het wel een mooie optie. Laptop neerzetten en klaar! Niet dat het inpluggen van 3 snoertjes nou zo'n ramp is, maar bijvoorbeeld op kantoorlokaties met flexplekken zie ik wel voordelen. Iedereen zijn 'eigen' laptop en als je aan het bureau wil werken dan heb je zo de beschikking over een 'normale' pc setup.
Juist dat "laptop neerzetten en klaar" werkt met een standaard dockingstation! Nu moet je alsnog dat dockingstation zelf verbinden met monitor e.d., dus het scheelt niets aan kabels. Integendeel: naast de voeding voor het dockingstation heb je nu alsnog een voeding nodig voor de laptop zelf!

Als ze dit dockingstation nou zouden inbouwen in een monitor, dan zie ik vooruitgang: laptop naast de monitor zetten, en klaar!
De monitor en tobo zijn standaard verbonden lijkt me. Verder zal deze een soort van sync uitvoeren welke je de eerste keer zelf moet doen natuurlijk.

Dus het is wel degelijk neerzetten, even wachten en klaar.
Ik neem aan dat er binnenkort wel Pci-e kaartjes komen die deze standaard ondersteunen? Want dit zou wel zeer handig zijn voor laptops die normaal geen docking aansluiting hebben.
Ik hoop dat dit redelijk universeel opgezet word, zodat je gast met een laptop van een ander merk er ook gebruik van kan maken.
Gaaf, zeker handig. Icm opladen dmv inductie zou dit prachtig kunnen werken.

de vergelijking met thunderbolt komt in mij op. In mijn ogen maakte thunderbolt een gelijke belofte alles zeer makkelijk kunnen aansluiten met slechts 1 draadje, maar heeft thunderbolt zijn potentie nog niet waar gemaakt. Het zou zomaar kunnen dat wigig er zomaar voorbij streeft.
Met een goed universeel standaard kan dit nog een heel groot succes zijn. Als het ook nog makkelijk te koppelen met een druk op de knop zullen veel flexplekken deze dingen hebben.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.