Sweex brengt in mei e-reader met 6"-scherm uit

Hardwarefabrikant Sweex heeft zijn eerste e-reader aangekondigd. Het apparaat heeft een 6"-scherm en gebruikt net als veel andere readers de eInk-technologie van Vizplex. Met een volle accu kunnen achtduizend pagina's worden gelezen.

De Sweex eBook Reader heeft een 6"-svga-scherm, weegt 174 gram en meet 118x8,5x188mm. Op het interne geheugen is ruimte voor vijfhonderd boeken en indien gewenst kan de opslagcapaciteit worden uitgebreid met een sd-kaart van maximaal 2GB. Met de 1000mAh-accu kan het apparaat achtduizend keer de virtuele pagina omslaan. Een volledig lege accu heeft twee uur nodig om op te laden.

De reader wordt geleverd met vijftien voorgeïnstalleerde boeken, waaronder The Adventures of Sherlock Holmes, Alice in Wonderland en Moby Dick. Boeken die de gebruiker zelf op het apparaat zet, moeten in epub-, pdf-, html-, txt-, fb2- of rtf-formaat zijn opgeslagen. Overigens kan de lezer ook jpeg-afbeeldingen laten zien en mp3-bestanden afspelen. Om muziek te beluisteren is een hoofdtelefoon met 2,5mm-aansluiting nodig.

Sweex brengt de reader begin mei in twee versies uit: de zwarte MM300 en de witte MM301. Er is nog geen adviesprijs bekendgemaakt, wel is het apparaat al bij een Belgische webshop opgedoken voor 269,70 euro.

Sweex eBook Reader 6" Sweex eBook Reader 6" Sweex eBook Reader 6"

Door Wout Funnekotter

Hoofdredacteur

13-04-2010 • 14:12

65 Linkedin

Submitter: Soldaatje

Reacties (65)

65
60
37
2
0
2
Wijzig sortering
Op de site van Sweex zelf (http://www.sweex.com/nl/a...ision/eBook-Readers/mm300) valt te lezen dat ie wel degelijk een Vizplex eink scherm heeft. Geen kleuren dus, maar 6 (!?) grijstinten.

Ik had al op deze reader gereageerd op het eBookreader-ervaringentopic. Maar voor wie daar niet komt:
Hij ziet eruit als de zoveelste kloon van de Netronix EB-600 (zie topic starter). Dan lijkt de Sweex-variant me niet de meest aantrekkelijke. Als je een op Netronix gebaseerde reader wil hebben, koop dan een Cybook Gen3 (is nog goedkoper ook), wacht een paar maanden en haal een Kobo reader uit de VS, of bestel een PocketBook in Duitsland. PocketBook is onbetwist marktleider in Rusland, en dat is niet voor niks; jammer dat er in Nederland geen dealers van zijn.

Maar voor (minder dan) hetzelfde geld heb je ook de veel betere Bebook One 2010-versie, gebaseerd op de Hanlin V3+ (wat in de topic starter hierover staat is inmiddels bevestigd), en voor vijf tientjes meer de nog betere Onyx Boox of Bebook Neo, met Wacom touchscreen en WiFi.

Het initiatief van Sweex lijkt me vrij uitzichtloos, tenzij ze zo'n 50-100 euro van de prijs af weten te doen. De bewering dat ze met EUR 249 in de "onderste regionen" qua prijs zitten is larie voor een reader met deze specificaties.

[Reactie gewijzigd door zetmolm op 13 april 2010 14:58]

Dit ding vergelijken met een boekenkast is appels met peren,
ik snap dat je hier meer boeken op kunt slaan maar in een boekenkast ga je niet zitten lezen.

Een boekenkast heb je ook niet nodig om te lezen, een reader wel om ebooken te lezen (jaja kan ook op laptop etc).

Maar de prijs moet wel omlaag kunnen voor eboeken, tuurlijk snap ik dat je ook voor de content zelf betaald en niet alleen het medium (papier).
Maar nu de kosten van het medium fors omlaag gaan moet imho ook de kosten voor de gebruiker omlaag, die betaald immers al een stevig bedrag voor de reader
Is dat neit het geval, dan worden de kosten voor eindgebruiker hoger wat nooit de bedoeling kan zijn.
(aantal boeken * korting per boek = kosten ereader, ligt vrij hoog door lage korting)

Daarnaast krijgen we hier natuurlijk wel foreverdebacle2.0 over eboeken downloaden vs kopen etc etc. Te duur? gebruiker download maar raak. Zelfde debacle als met spellen/programma's etc.

Oftewel goedkoop en makkelijk, maar wie wil de content dan weer schrijven etc.

Overigens is gewichts besparing ook ideaal voor studenten/scholieren, scheelt een hoop rug klachten bij jongeren.
Weer een e-reader,

Kan iemand mij uitleggen waarom al die krengen 250+ euro kosten?
Ik zie zelf het grote nut er niet van tov boeken, (kan je aantekeningen maken? end) en zo een prijs haalt mij ook niet echt over.. :Y)
Probeer jij maar is 30 boeken mee te nemen als je lang op vakantie gaat ;). denk dat de grootste voordelen zijn dat het lichter,kleiner is en je er ook pdf bestandje mee kan lezen zodat je thuis geen pagina's hoeft te printen om in te trein te lezen ;).
30 boeken op vakantie,
hou wel van een boek op vakantie, maar zelf ben ik wel klaar met 1 maximaal 2 boeken.. :D
Maar als ik een kleine laptop heb ben ik toch ook klaar? heb er eentje met een 10" scherm die nog kan internetten ook. 280 euro?

speelt filmpjes af en meer.

Het lijkt allemaal meer op een hype maar dan met oude schermpjes van de gameboy advance.
Leuk dat heel veel mensen een mening hebben zonder dat ze ooit zo'n ding in handen hebben gehad.

Natuurlijk kun je je netbook/notebook ook als eReader gebruiken maar het verschil in lees-comfort is echt groot. Van het lezen van grote stukken tekst van een LCD/TFT scherm krijg je snel moeie ogen en onderzoek heeft ook uitgwezen dat het zo'n 35 procent langzamer leest dan vanaf papier. eInk schermpjes lezen net zo lekker als vanaf papier en de accu van een ereader gaat vele malen langer mee als die van je netbook. Dus het is een beetje appels met peren vergelijken.

De prijs is inderdaad nog wel een nadeel. eInk is vrij nieuw en daardoor nog duur. Als de prijzen richting de 100 euro gaan wordt dit erg interessant speelgoed.
Mwa, dat is ook weer persoonlijk hoor, ik vind de verschillen tussen tft en e-ink ook weer niet zo groot qua lees comfort. Ik heb een sony pocket edition of zo, en die werkt prima, ben er best tevreden over, maar je hebt er bv toch wat meer licht voor nodig dan met een gewoon boek (ik lees vooral in bed). Daarentegen lig ik ook nog vaak genoeg te internetten met mijn foon en dat leest ook uitstekend en heb zelfs geen andere lichtbron nodig. Ik heb zelfs wel eens een van mijn ebooks op mijn foon gezet en dat gaat ook best, alleen is de software minder handig en het scherm eigenlijk toch echt te klein om comfortabel te lezen.
Een laptop of netbook heeft vooral geen handige formfactor om te lezen als je niet aan een buro of tafel zit, afgezien van dat lezen in de zon niet handig is (maar dat doe ik zelf nooit, heb geen tuin :( ).
De ipad lijkt me dan wel weer interessant, maar die lijkt me weer net wat groot en zwaar om fijn in de hand te houden om te lezen (en het kreng is duur).
Een los (mi groot) nadeel van e-ink, pdf kun je eigenlijk echt vergeten. Misschien ligt het aan de sony, maar ze zien er echt niet uit. Van tevoren had ik een beetje gekeken hoe mijn pdfjes er op 800x600 uit zien maar de resolutie van een e-ink display is blijkbaar totaal niet te vergelijken met tft. Zelfs als ik hetzelfde pdfje op mijn foon met 480x320 res zet dan is het beter te lezen dan op mijn 800x600 ereader. Wat dat betreft zou een compacte tablet dus heel wat bruikbaarder kunnen zijn dan een e-reader, afhankelijk van hoe belangrijk pdf voor je is.
Ga je lekker onder een parasol zitten met je netbook.... Kun je het scherm niet lezen 8)7

ePaper blijft wel leesbaar.
Kijk eindelijk een puntje waar ik een voordeel in kan zien.!
dat zou idd wel zo zijn voordelen hebben, maar alsnog, als de zon zo fel is zit ik toch onder mijn parasol, en anders in een riviertje of iets dergelijks :D

Denk dat de elektronica het niet heel fijn zou vinden als het in contact zou komen met water. En een nat boek van 10 euro kan me niet zoveel schelen, maar 250 euro,, mjah.

bedankt voor de tip!
Je hebt tegenwoordig ook zelfbouw kits voor netbooks die goed leesbaar zijn in direct zonlicht. Ik zag daar laats een video over. (Weet de bron helaas niet meer).

Persoonlijk lijkt mij dat toch meer interessant.
Anoniem: 62763
@Voxyn13 april 2010 16:10
Misschien moet je eens proberen wat interessantere vakanties te boeken. :P
Koop eens een boekenkast voor 500-1000 boeken. Dan ben je meer kwijt dan 250 Euro en die is wat lastig mee te nemen op vakantie of in de trein.

En aantekeningen maken in boeken? In studieboeken soms...Maar de laatste keer dat ik dat deed was denk ik 5 jaar geleden. In normale 'lees' boeken heb ik nog nooit aantekeningen gemaakt.
boeken downloaden is idd gratis, maar als ik ze nou eens "legaal" zou downloaden bij een bol.com en niet usenet oid zou leegtrekken, dan ben ik bijna net zoveel kwijt..

En ja, boeken lezen doe ik vaak voor studies en cursussen. "normale leesboeken", of een ander boek een abnormaal leesboek is, zijn niet geheel mijn ding, ik wacht wel op de film aangezien ik niet zo houd van lezen...
In dat opzicht kan ik mijn tijd nuttiger besteden.
Nee...bij een boekenkast moet je ook gewoon je boeken kopen. Een gekochte boekenkast zit ook niet vol met gratis boeken
Zo moet je het hier ook zien. Je koopt je boeken en plaatst ze in je reader/boekenkast. Wat prijsstructuur betreft is er geen verschil.

En tja...wat is je tijd nuttig besteden? Mijn ervaring is dat de film meestal een uitermate slap aftreksel is en verspilling van mijn tijd. Maar dat is natuurlijk een kwestie van smaak.

Deze readers zijn natuurlijk bedoeld voor mensen die lezen voor ontspanning. En daar functioneren ze prima voor.

[Reactie gewijzigd door Ortep op 13 april 2010 14:47]

Ah,, clear,

Zal deze gadget wel voor de echte boekenworm zijn, als ik een boekenkast vol met boeken krijg zal het mooi voor de sier zijn.

Misschien als een e-reader goed bruikbaar gaat worden incl, aantekeningen, voor een cursus of opleiding zal ik het gaan proberen.
Zal de weg die de tablets nu in slaan maar eens goed gaan volgen, dat zal net de twist zijn die het aantrekkelijk gaat maken voor mij, denk ik zo.
Er zijn ook e-readers met touchscreen, waarmee je ook aantekeningen kunt maken.

Er is wel verschil in gebruikte technieken voor de touchfunctionaliteit: Sony gebruikt bij een aantal e-readers een touch-laagje dat voor het e-ink scherm zit, terwijl bijvoorbeeld de BeBook Neo een Wacom touchscreen heeft (touch-laagje achter e-ink scherm). De e-readers met de touch-laag ervoor spiegelen veel meer (zelfs binnen) en zijn dus minder prettig in gebruik. De e-readers met Wacom touchscreen lezen daarentegen hetzelfde als een e-reader zonder touchscreen.
Nog een e-reader? Tja, zo gaat dat in een kapitalistisch systeem. Elke fabrikant mag z'n eigen versie uitbrengen. Anders dan in Noord Korea of Cuba dus. ;)
En waarom zo duur? De ontwikkeling van de eInk technologie moet nog terug verdiend worden, dus die prijzen zullen later wel zakken. Zo is dat ook met OLED en alle andere nieuwe technieken.

Ik zou er wel graag 1 willen hebben. Vind ze nog net te duur, maar de eInk displays lijken me echt te gek. Eindelijk kan je gewoon in de zon een digitaal boek lezen, ik zie de voordelen er wel van in. :)

[Reactie gewijzigd door Steenvoorde op 13 april 2010 14:28]

Driewerf hoezee voor ruggehernia's!
Ik ben het wel met je eens dat de prijzen voor e-readers wel belachelijk hoog liggen...
voor 100 euro, ok, maar 250... koop ik liever een nieuwe GPU!!
Ziet eruit als een rebranded Cybook Gen3: http://www.bookeen.com/shop/productdetails.aspx?ProductID=417. Een model dat al een paar jaar oud is.

Qua specs ook precies hetzelfde.
Beter lezen, de SWEEX heeft een SVGA scherm....
Beter lezen? Precies hetzelfde dus. SVGA slaat op de resolutie.
dat is toch 800x600?
Ja dat klopt. Tevens heeft het ook een kleurenscherm. Anders had je niets aan 't bekijken van JPEG bestanden.

Voor mij nooit een e-reader. Ik lees net zo fijn op een laptop als in een boek. Zit bijna elke dag wel 12+ uur achter m'n beeldscherm (behalve tijdens 't weekend natuurlijk :)), dus no problem.

Ik vind het net dat ik terug in de tijd ga, als ik met zo'n ding op straat loop of wat dan ook.
Ja dat klopt. Tevens heeft het ook een kleurenscherm. Anders had je niets aan 't bekijken van JPEG bestanden.
Dat gaat prima op 4 grijswaarden hoor. Mijn Cybook doet dat ook
Voor mij nooit een e-reader. Ik lees net zo fijn op een laptop als in een boek. Zit bijna elke dag wel 12+ uur achter m'n beeldscherm (behalve tijdens 't weekend natuurlijk :)), dus no problem.
Je heb er blijkbaar nog nooit echt op gelezen. Ik zit ook 8-10 uur per dat achter een PC. Maar dat is heel wat anders dan geconcentreerd een echt boek lezen

Ik heb ooit in een grijs verleden op mijn laptop gelezen. Maar nu ik een eReader heb wil ik dus niet meer terug in de tijd naar dat onhandige ding.
Waar lees jij dat het een kleurenscherm heeft? Straf, voor minder dan 300 EUR een 6inch kleuren e-reader. Niet dus...
Inderdaad.
Dit is dus niet iets waar de meeste mensen op zitten te wachten.
4x (of is het meer?) de keus uit hetzelfde apparaat, maar een verschillend merk.
Wat op zijn beurt waarschijnlijk weer een rebranded netronix is :)
http://www.netronixinc.com/product_e-book.htm
Dit ding vergelijken met een boekenkast is appels met peren,
ik snap dat je hier meer boeken op kunt slaan maar in een boekenkast ga je niet zitten lezen.
Ja en Nee. Een boekkast is makkelijker te doorzoeken. De zoek functionaliteit en het browsen door grote hoeveelheden boeken is op veel ereaders dramatisch. Gedeeltelijk door beperkte rekenkracht. Anderzijds omdat er geen aandacht aan is geschonken.
Een ebook reader kost +/- 300 Euro. Een 2Gb kaartje kost Eu 220.
Een Ikea billy boekenkast zonder deurtjes in het wit kost je EU 49. Mogelijk EU 35 in de aanbieding. Dat 2Gb kaartje kan 8000 romans bevatten. Als een verzameling billy boekenkasten waar dat in past al goedkoper zijn, dan is het nog maar de vraag of je er de ruimte voor hebt of wilt opofferen.
Nadelen: Geen kleur. Grotere formaten voor documenten en tabellen werkt niet.
PDF werkt technisch maar is functioneel onbruikbaar.

Voor beheer is Calibre idd op dit moment de tool.
Tot zover de mening van Cybook gen3 gebruiker.
[...]
Een ebook reader kost +/- 300 Euro. Een 2Gb kaartje kost Eu 220.
Een Ikea billy boekenkast zonder deurtjes in het wit kost je EU 49. Mogelijk EU 35 in de aanbieding. Dat 2Gb kaartje kan 8000 romans bevatten. Als een verzameling billy boekenkasten waar dat in past al goedkoper zijn, dan is het nog maar de vraag of je er de ruimte voor hebt of wilt opofferen.
Waar koop jij je 2Gig kaartjes? Die kan je al voor 7 Euro kopen.

Ik denk dat in een Billy iets van 100 boeken kunnen als je ze op pocketformaat houdt. Laten we zeggen 200. Dan ben je voor je 8000 boeken al snel 40 Billys nodig. Zelfs in de aanbieding is dat 1400 Euro. (En nu heb ik dus sterk naar de goedkope kant gewerkt.) Maar goed, met 8000 boeken kan je ongeveer je hele leven doen. Zelfs als je er één per dag leest ben je 8000 dagen verder en dat is dat 22 jaar

Ik heb trouwens in mijn boekenkast iets van 600 boeken staan. En die is een tikje degelijker uitgevoerd dan een Billy en die kostte ook wel iets meer dan de 350 Euro die ik voor mijn Cybook heb betaald. Zelfs als ik de prijs van de Bebook van mijn vrouw er bij leg kom ik er nog niet.
Voor beheer is Calibre idd op dit moment de tool.
Tot zover de mening van Cybook gen3 gebruiker.
Helemaal mee eens

[Reactie gewijzigd door Ortep op 14 april 2010 08:41]

Waar is de ontwikkeling eigenlijk in deze apparaten? Voor studie lijkt het me ideaal, maar het wordt nog niet toegepast. Bedenk: een apparaat waarin je 30 studieboeken kunt opslaan. Bij elke afbeelding of stuk tekst een aantekening maken waar je maar wilt, voor latere referentie. En eventueel de mogelijkheid om updates van het boek te downloaden, zodat je altijd het meest recente cursusmateriaal hebt.
Ik verwacht van sweex toch veel betere prijzen dan dit.
Alweer een E-Reader, leuk zeg.
Je hebt toch niet zoveel aan een E-Reader. Een netbook lijkt me handiger.
Oplaad tijd van 2 uur is wel netjes maar hoelang kan hij zonder stroom gebruikt worden ?
9 uur ? want als je een lange vliegreis hebt wil je toch wel kunnen blijven lezen ;)
Zie ook mijn post hier boven ergens: eReaders met netbooks vergelijken is het zelfde als de allom bekende appels met peren vergelijken. Een eReader leest veel lekkereder (net als echt papier) en gaat veel langer mee. Volgens de fabrikant gaat deze dus 8000 pagina's mee. Nou is dat altijd overdreven maar je kunt wel een paar vluchten achter elkaar zonder opladen gebruik maken van je reader hoor.
Aangezien een eReader alleen maar stroom gebruikt bij pagina wissels kan je bij de meeste minimaal 7000 paginas lezen zonder op te laden, afhankelijk van het merk kan dit over 10000 paginas gaan. Dus over het algemeen haal je die 9uur vliegen makkelijk.

Oke, dit is bij alleen lezen. Als je gaan internetten, muziek luisteren o.i.d. dan gaat het een stuk harder met de accu.
Met de 1000mAh-accu kan het apparaat achtduizend keer de virtuele pagina omslaan.

[Reactie gewijzigd door ZanielGa op 13 april 2010 16:31]

9 uur ? want als je een lange vliegreis hebt wil je toch wel kunnen blijven lezen ;)
Ik lees vrij veel maar ik neem niet eens een lader mee als ik een week to 10 dagen op vakantie ga en dan lees ik dus veel, uren per dag. Het grote 'probleem' met laden is dat er zoveel tijd tussen zit dat ik het gewoon vergeet. Het is normaal eens in de 14 dagen en als ik het druk heb en weinig tijd heb om te lezen is het eens in de 4 weken.
Mmh heb ze duurder gezien,
maar dat betekend niet dat dit geen top dingetje kan worden.
Ik denk zelf dat e-readers nog niet zo snel aanslaan,
Mensen hebben liever nog altijd papier in hun handen.

Zoals Omemanti zegt:
hier kun je nog aantekeningen in maken en zullen ze ook niet kunnen crashen.
Tenzij Sweex er een soort tablet van maakt (wat ik betwijfel) zou het een top ding voor studies kunnen zijn.

[Reactie gewijzigd door Marascon op 13 april 2010 14:18]

Ik heb ook al e-readers gezien waarop je aantekeningen kunt maken!

IREX Digital Reader 1000:
The iRex 1000 series are powerful e-readers for the business professional, offering great readability for large digital documents,a lightweight design, connectivity and a stylus for making handwitten notes.
http://www.irextechnologies.com/products

Het werkt ook nog best goed!
Mmh oke dan.
Dit was iets wat ik dus nog niet wist.
Maar idd dat is meer effectief dan aleen een e-book waar je op kunt lezen.
Aleen zoals ElleP zegt: liever een boek van E20 dan een e-book van E250 kwijt/kapot.
Naar mijn mening zijn ze nog te duur
Ik denk zelf dat e-readers nog niet zo snel aanslaan,
Ze zijn al aangeslagen. Bol.com heeft er ongeveer 3 keer zoveel verkocht als ze gepland hadden. In mijn directe omgeving zijn er al een stuk of 10 in gebruik.

En zelfs Brein is er zo van ondersteboven dat ze een speciale actie zijn begonnen om het illegaal copieeren van boeken te bestrijden. Dat doen ze heus niet omdat het zo belachelijk weinig voorkomt

http://www.nu.nl/internet...egale-handel-e-books.html

[Reactie gewijzigd door Ortep op 13 april 2010 14:33]

Heeft Brein nou echt niks anders te doen? Misschien leuk voor Peter r de Vries om te gaan controleren of de werknemers van Brein zich wel zo goed aan de regels houden. Je gaat me toch niet vertellen dat de computers van die werknemers vrij zijn van illegale software, muziek, films of wat dan ook.
Ik heb ook liever een dooie boom, een boek van E20 durf ik nog wel mee te nemen naar het strand of een zwembad. Iets wat ik met een e-boek van E250 niet zomaar zal doen.
Anoniem: 269706
13 april 2010 14:31
laat me raden, die komt zeker te koop bij de Action?
zoals de andere producten van Sweex
Huh? Sweex wordt echt overal verkocht. Elke webwinkel heeft wel sweexspullen.

En ik moet zeggen dat niet alles crap is.
Anoniem: 154887
@Relief200913 april 2010 14:57
Klopt, zelfs Logitech maakt (of maakte ondertussen) een paar spullen voor Sweex.
Mijn wireless routertje van 27 EU draait al jaren en zonder 1 storing en heeft perfect bereik. Niets dan lof voor dat ding. Koop jij alleen Apple producten ?

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee