Nederlandse kranten zetten stap naar e-book

PCM Uitgevers heeft een overeenkomst gesloten om de Volkskrant en het NRC Handelsblad op elektronisch papier uit te gaan geven. De benodigde technologie komt van Philips en wordt door Irex commercieel aangeboden.

de iLiad

Irex Technologies en PCM Uitgevers laten verder nog niet veel los over de samenwerking. Wel is bekend dat de kranten op het door Irex ontwikkelde apparaat, de iLiad, uitgebracht gaan worden. PCM is de eerste Nederlandse uitgever die een dergelijke samenwerking aangaat en Irex hoopt met deze overeenkomst dan ook een eerste stap naar grootschalig gebruik door consumenten te zetten. Het bedrijf biedt de iLiad nu al aan voor zakelijk gebruik in de luchtvaartsector en hoopt dit jaar een beursgang te maken.

Hans Brons, algemeen directeur van Irex, hoopt dat meer uitgeverijen het voorbeeld van PCM zullen volgen, omdat het bedrijf op de consumentenmarkt vooral afhankelijk is van de beschikbare content. Los in de handel moet de iLiad 650 euro opbrengen, maar hoe de uitgeverijen de iLiad en de krantenabonnementen zullen vercommercialiseren is nog onbekend.

Door Inge Daamen

Redacteur

29-03-2007 • 15:49

76 Linkedin

Submitter: wdejager

Bron: Eburon Academic Publishers

Reacties (76)

Wijzig sortering
Het idee is leuk en ik vind het ook wel handig om af en toe even op internet te kijken voor nieuwsberichten.

Wel moet ik toegeven dat ik informatie die ik dan vanaf het scherm lees (vanaf laptop dus ik zit niet statisch achter de PC) veel slechter opneem en ook veel minder lees dan ik bij de gewone krant doe. Ik scan veel meer en lees veel minder, misschien ook omdat het gewoon minder lekker leest als je het papier niet hebt en er niet zelf 100% 'controle' over heeft.

ps. is dit niet net zoals Metro al op zijn site heeft staat in PDF :-/


EDIT:
Nog even een geheel ander oogpunt; de krant is toch iets dat mensen lezen en ook mensen in het gezin. Een vader die 's ochtends de krant leest of een zoon/dochter die de krant leest. Nadeel van dit systeem is dat het erg breekbaar is, waardoor je niet zomaar even de krant kan laten liggen voor de volgende.

Daarbij kan je dit niet even snel mee nemen naar je werk, omdat dit veel diefstalgevoeliger is.. En je kan ook niet even een collega de krant laten lezen, omdat deze dan ineens met 600 euro in zijn handen staat en dit nou niet echt fijn zal voelen :Y)
Het is dus wel net zoals Metro als PDFje lezen op de notebook....
Alleen gaat natuurlijk niemand een speciale reader voor 650 euro aanschaffen.
Verder moet je je krantje er nog opzetten maar dat kan wel via die achterlijk dure KPN Hotspots. :/

Gedoemd om te mislukken als je het mij vraagt.....
Je kent het ding blijkbaar niet. E-Paper leest heerlijk.
Er zit een wifi in. Dat updaten gaat dus vanzelf bij je thuis zodra je verbinding hebt. Of bij willekeurig welke andere open verbinding.
Ik heb zo'n iLiad. Geweldig ding!
Heel rustgevend voor de ogen en die electronische inkt is in vol daglicht zelfs beter te lezen dan binnen.
Kranten lees ik er niet op, maar heb er wel een CF card met 1000 boeken ingestopt :)

Het ding is duidelijk een 1e generatie aparaat: relatief duur en met wat kinderziektes, maar de beste oplossing voor ebooks dat ik tot nog toe heb gezien.
Ik heb er ook een dag mee gespeeld en ik vind het net niets. De techniek is leuk, maar in deze vorm vrij onbruikbaar IMHO. Je kan eigenlijk alleen maar goede boeken lezen die op het formaat zijn van het Illiad scherm (iets minder dan A5). A4 PDFjes (wat eigenlijk alle documenten zijn) werken erg traag en niet handig. Oftewel: wachten op de volgende versie
Ik heb het hierboven dan ook over gewone leesboeken. Ik heb gewoon een MSWord-macrotje gemaakt die boeken opmaakt en dan als A5 PDF opslaat. Makkelijk genoeg.
Dat e-book is toch gemaakt om goed vanaf te kunnen lezen? Dus moet in ieder geval beter zijn dan vanaf een beeldscherm.
Ja het is echt VEEL beter dan een beeldscherm. Als je de iLiad met een PDA van welk merk dan ookvergelijkt is het verschil gigantisch. Het zijn ook hele kleine pixeltjes, dus de letters zijn duidelijk scherper dan op een laptop of PDA. Vooral in een helder verlichte omgeving (op een terras!) leest het veel lekkerder dan een beeldscherm. Ik gebruik m dagelijks en heb al maanden geen papieren boeken meer gekocht.
Ik heb de iLiad zelf al even in gebruik en ik moet zeggen, het leest heel aangenaam. Ik heb in tegenstelling tot op een gewoon scherm niet de neiging om te scannen, ik lees gewoon rustig wat er allemaal staat.
het grote verschil zit hem dan ook in het "beeld scherm" van dit e-book. wat volgens mij bestaat uit electronische inkt. Wat de eigenschappen van papier dus benadert.
Anoniem: 82404
29 maart 2007 15:55
Ik ben inderdaad ook benieuwd naar de constructie waarmee ze een apparaat van 650 euro gaan verkopen. Ik vind het wat veel om heel eerlijk te zijn.

Daarnaast even een krantje/magazine van een vriend lezen wordt ook lastig, het zal wel weer helemaal dichtgetimmerd worden met DRM.

Voorlopig, en zeker voor kranten/magazines voldoet papier nog wel.
Die Iliad (als iemand deze verwijzing naar Homerus etc kan uitleggen hou ik me aanbevolen :)) is voor meer bruikbaar dan alleen de krant lezen, wat het denk ik al een interessantere investering maakt. Dikke studieboeken en romans mee op reis nemen kan er immers ook mee.

En ja, ik ben ook erg benieuwd hoe ze met DRM omgaan. Edit: http://www.irextechnologies.com/business/solutions geeft een heel klein beetje inzicht in hoe het werkt. Als je dat schema bekijkt lijkt het erop dat het bestandsformaat zelf niet gesloten is - gewoon pdf ofzo - maar de distributie naar het apparaat gecontroleerd wordt.
Anoniem: 146182
@John_Glenn29 maart 2007 16:44
Iliad - redelijk veel blz. Dit apparaat kan redelijk veel blz aan. Aldus: een verband. Wel een matig verband, maar: er ís een link te leggen!
reactie op John_Glenn

Ik ben net op werk bezig met de iLiad en moet zeggen een veelbelovend apparaat. Echter zijn er nog een hoop zaken die verbeterd kunnen worden, waaronder DRM!

Het is vooralsnog niet mogelijk ebooks aangeschaft via internet zelf via de pc te plaatsen op de iLiad. Enige manier is via de dienst die irex zelf aanbiedt, d.w.z. de iLiad maakt een connectie naar de servers van irex zelf (via WiFi of LAN)

@ Ortep: Mobipocket bestanden zijn al helemaal niet te lezen op het apparaat.
Het was ook maar een voorbeeld. The Mazzer lijkt te denken dat er helemaal geen eboeken zijn,
moeten je studieboeken en romans wel digitaal beschikbaar zijn
Er zijn vele tienduizenden e-books verkrijgbaar hoor. Kijk eens bij Project Gutenberg voor gratis boeken. Of bij een commerciele instelling als www.mobipocket.com
Moet je eens kijken op btjunkie.org . Ik verbaas mij telkens weer wat je daar allemaal niet kan downloaden...
Van wat ik had begrepen kan die iLiad een kleine vorm van DRM (op PDF's) aan.
Nee, dat is niet zo. De iLiad kan alleen unencrypted PDF's weergeven.
* berend_engelbrecht heeft sinds eind juli 2006 een iLiad
@m00se
Daarnaast even een krantje/magazine van een vriend lezen wordt ook lastig, het zal wel weer helemaal dichtgetimmerd worden met DRM.
Dat kan dus niet met de huidige iLiad. Groot voordeel :D
Nou, me ouwelui betalen nog steeds meer dan 300 euro per jaar aan een krantenabbo. Geef de mensen gewoon twee jaar gratis krant en ze kopen dit ding...
Ik zie al een actie komen.
Bij aanschaf van 2 jarig abonnement van de krant, xx% korting op die iLiad
Anoniem: 133254
@Andros29 maart 2007 18:45
Niet echt hetzelfde, samen bij de zondagkoffie door verschillende krantendelen bladeren, of samen over een digitaal A4 hangen. Je bent ook nog de winstmarge van de krant vergeten, dus zeg 3jaar krantlezen = 1x apparaat+digitale krant.

Ik denk ook dat mensen kranten en digitale tegenhangers anders lezen, andere manier van bladeren/navigeren. Merk ik althans voor mezelf.
Sinds hier BN/DeStem overgegaan is op tabloid delen we het ding niet eens meer. Komt door de nietjes die er nu in zitten. Dus dat gaat niet echt meer op met die tabloid hype tegenwoordig...
Misschien op dezelfde manier als mobieltjes: met subsidie.

Abonnement op een krant kost meen ik ook al gauw €300 euro dus gewoon kado doen bij het afsluiten van een abo of zo. Voor Ipex kosten die dingen natuurlijk geen €650 en PCM hoeft dat er ook vast niet voor te betalen. Ipex wil graag 'n apparaatjes in de markt en kranten kampen met grote problemen en willen graag meer abo's verkopen en dan helpt zo'n leuke gadget wel.
Hm, dat wordt dan een dure grap voor mij omdat ik normaal gesproken de uitgelezen Metro in de bus laat slingeren. :+
Dat je dit ding niet mee kunt nemen in je kontzak is een serieus nadeel. Ik dacht dat e-paper zo goed oprolbaar was? Waarom moet er dan weer zo'n harde case omheen?

Het zou ook fijn zijn als kranten de keuze aan de lezers laten welk apparaat ze gebruiken. Waarom zet Metro bijv niet gewoon hun krant in xhtml-formaat op de site? Ik heb namelijk al een apparaat in mijn broekzak waarmee ik dat zo zou kunnen lezen, net zoals ik er nu al regelmatig tweakers mee lees maar ook NOS Teletekst, BBC News, mobiele NS-site etc. Een apart apparaat alleen voor de krant zul je mij nooit zien gebruiken, dan is een rondslingerend krantje in de trein dat je na gebruik weer kunt achterlaten veel en veel handiger.
Er is een andere philips spin-off die sinds kort een oprolbaar ePaper device maakt:
http://www.polymervision....rVisionannouncetheCE.html

Ik heb nog niets gezien over prijs of leverbaarheid, het is pas in februari 2007 aangekondigd. Het scherm is een stuk kleiner en zal als het half doorzichtig is ook in veel situaties minder goed leesbaar zijn, maar daar staat wel tegenover dat het gemakkelijker mee te nemen moet zijn. Misschien stonden ze op de CeBit, iemand het gezien?

Het scherm van de iLiad is ca. 1/2 A4 en heeft een bruikbaar oppervlak van 124 x 152 mm (768 x 1024 pixels), destijds het grootste ePaper device. Sony heeft een reader met precies dezelfde technologie als de iLiad maar een kleiner scherm, 600 x 800 pixels (fysiek is het in dezelfde verhouding kleiner, de pixels zijn even groot als bij de iLiad).

Het oprolbare scherm heeft volgens de website van dat product een resolutie van maar 240x320 pixels en een diagonaal van 4.8" (12 cm). Dat maakt het echt onbruikbaar om boeken van te lezen, iets dat wel heel goed gaat met de iLiad, ondanks al zijn problemen.
De openhaard aanmaken met de oude telegraaf word ook een stuk lastiger (en duurder!) :+

ontopic: dit lijkt me ook voor het mileu een hele goede ontwikkeling, volgens mij wil je niet weten hoeveel papier er dagelijk weggegooid word.
Afaik worden kranten van gerecycled papier gemaakt. Dus dat is het punt niet...
En het recyclen en vervoeren van al dat papier kost geen energie of grondstoffen denk je? |:(
Eh, vouwen ze dan geen papieren vliegtuigjes die door de wind naar de drukker waaien?

:+
Anoniem: 187781
@Andros30 maart 2007 11:45
en de inkt...
Anoniem: 35978
@Neus29 maart 2007 16:14
Ik lees 'm nooit helemaal uit in de trein. Dus dan vouw ik hem op en prop hem in m'n kontzak. Gaat met dit ding ook geen succes worden denk ik.
Kan je dat ding ook gebruiken om je voeten op te leggen in de trein? :P
Wat dacht je van het doodslaan van een vlieg? Gaat ook flink in de papieren lopen |:(
Ik doe dat altijd met me blote handen. Kwestie van een beetje trainen...
Well done young grasshopper :Y)
Anoniem: 201981
29 maart 2007 15:57
en wat te doen als je batterij leeg is en je net ff lekker aan het lezen bent :P
E-Paper gebruikt alleen maar stroom bij het 'omslaan' van de bladzijde. Je kan met gemak een week met een lading doen als je er aleen de krant op leest.
Was het maar zo. In tegenstelling tot zo'n beetje elke andere e-reader, PDA, etc. op de markt heeft dit apparaat geen slaapstand. :( (ontwerp foutje in de hardware foutje.. |:( ) Dus: óf je batterij gaat niet wezenlijk langer mee dan die van een goede PDA, óf je zet 'm uit en moet na het lezen van de bladzijde eerst (ca. 40 seconden) opnieuw Linux booten en je document en (volgende) bladzijde weer opzoeken.

Als ik dit apparaat kon behandelen als een echt boek, dus rustig een week op m'n bureau hebben liggen en af en toe een bladzijde omslaan, dan had ik 'm al lang gekocht.
Ik denk dat deze ebook daarin juist het verschil gaat maken met bijvoorbeeld een standaard laptop die een nieuwspagina gaat weergeven, want anders zie ik niet zoveel voordelen van zo'n duur en groot apparaat. Hij zal voornamelijk gebruikt moeten worden voor het lezen van digitale nieuws content, en zal vermoedelijk niet een enerie slurpende processor aan boord hebben.
Ik denk dat dit wel aanslaat bij de mensen.. Het is toch iets wat best veel mensen zoudenw illen hebben.

Ook is het erg makelijk om even snel dit ding te voorschijn te halen en nog even na te lezen.
Maar wáárom zou het aanslaan? Wie zou dit in godsnaam willen hebben? Waarom is dit fijner dan een krant "om nog even snel iets na te lezen"?

Ik denk persoonlijk dat dit geen toekomst heeft, ik zie geen voordelen tov een normale krant in ieder geval. Alles wordt alleen een stuk omslachtiger...oh even de krant lezen...#$#%#% is dat ding is niet opgeladen :+. Je moet dus dat ding altijd opladen en kan er niet "ruw" mee omgaan, kopje koffie tijdens het ontbijt er over en hij doet het al niet meer. In de trein is dat ding helemaal onhandig en te duur om in de spits mee te nemen...

Wordt niets, let maar op...ik blijf in ieder geval lekker de Metro lezen.
Voor mij, ik woon in het buitenland en wil dolgraag de nederlandse krant lezen. Ik doe dit nu dan wel op mn PC, maar zo'n apparaatje dat live de krant kan streamen zou ik heel handig vinden.
Ik heb een iLiad en als er één ding is wat je er echt niet mee kan doen is hem snel te boven halen om iets mee te lezen.
Ik ben het volledig eens met alle bovenstaande posts die zeggen dat hij zeer aangenaam leest (volgens mij de meest aangename oplossing voor mijn ogen van alle PDA's, tablets en schermen die ik de afgelopen 15 jaar heb of had).
En ja, hij leest makkelijk alles wat enigszins PDF in A4 of kleiner is. En ja, hij het is geen enkel probleem bestaande documenten of PDFs in batch om te zetten naar een geschikt formaat (zolang ze maar niet teveel tabellen of beelden bevatten).
Maar er zit een fundamentele tekortkoming in: vele mensen willen lezen bij hun kopje koffie en slaan dan misschien twee bladzijden open en ...2? 3? artikeltjes te lezen. Ik geniet op mijn gemak van mijn kop koffie, maar die kop is leeg voor de iLiad op de PDF-pagina van mijn keuze is opgestart.
Theoretisch kan je hem aan laten liggen, maar dan moet hij elke -12 uren opgeladen worden en dat is voor mij niet praktisch. Dat is net te kort om hem mee te nemen tijdens een dag. Het is waar dat de lader klein en praktisch is, maar dat zorgt er slechts bij ons technofielen voor dat we hem gaan gebruiken. Voor elke non-tweaker, elke non-gadget fan is dit te lastig en is een papieren krant of tijfdschrift nu eenmaal te gemakkelijk om ergens te leggen.
Ik heb een iLiad omdat ik hem moet evalueren voor werk. ik juich hem toe, maar ik verwacht niet dat hij het haalt.
Ik ben vooral benieuwd naar de uploadfuncties die geboden gaan worden, en de beveiliging hiervan.

Naast de bekende groene Metro-palen op de stations nu ook bluetooth of wireless palen, die continu de nieuwste berichten uitzenden?

Dan gaat ook de beveiliging voor abonnees een issue worden; misschien een flashkaartje als module in de iLiad, die de paal van abonnee-informatie voorziet waarna de nieuwsberichten over een beveiligde verbinding worden verstuurd?

Dan wordt het natuurlijk een sport om dit zo snel mogelijk te hacken :)
Waarom zou je dat soort nieuws willen beveiligen?
Om abonnees nog iets exclusiefs te kunnen leveren misschien? ;)
Zolang content enkel via de irex servers zelf binnen kan komen en je elke wifi verbinding handmatig moet instellen gaat het ook niet lukken :(
Heel fijn, alleen mogen ze voor mij nog een andere versie van de Iliad uitbrengen. Apparaat biedt veel te veel features die ik niet wil op een e-Book, waardoor de accu ook minder lang mee gaat. Zoals audio; waarom zou ik audio willen hebben op een document reader? En Wi-Fi dingen moeten ook echt uit te zetten zijn vind ik en niet stiekem op de achtergrond aan blijven. Verder had ik begrepen dat het apparaat niet in een standby modus kan maar volledig uit gezet moet worden. Dit houdt in dat je niet even makkelijk je krantje aan de kant kan leggen en later weer verder kan waar je was gebleven.

Maar als hij wat goedkoper zou zijn zou ik er graag eentje willen hebben. Heb genoeg e-books en dat leest wel een stuk fijner dan op een normaal computer scherm. :)
Je hoeft hem niet uit te zetten. E-Paper gebruikt geen stroom voor 'display' doeleinden. Het gebruikt alleen stroom als je naar de volgende bladzijde gaat
Fout. De CPU in dat ding staat altijd op volle kracht te werken. Het scherm verbruikt misschien niets, maar de rest van het systeem wel. Er zit volgens de forums weldegelijk een serieuze ontwerpfout in dit apparaat.
Dat ding gebruikt toch al zowat niets als je hem op dezelfde pagina laat staan, dus waarom dan Stand-by?
even geduld. binnenkort betaal je gewoon on-line voor je abonnement. Je komt in het station (of thuis) en je laadt de krant van vandaag gewoon draadloos in op je iLiad (inclusief filmpjes en watdanook) en dan kun je op de trein lekker lezen, of thuis. Klein, en handig voor gebruiker zowel als dagbladuitgever: geen transportkosten (al dat papier dat 's morgens vroeg naar heel het land moet), geen papierkosten, geen drukkosten, en héél veel lay-outkosten gaan ook wegvallen. Dwz: krant goedkoper voor uitgever, krant goedkoper voor consument.

Dwz: heropleving van de krant als informatiebron, ze kost nu echt helemaal niets meer en ze is handig mee te nemen.

journalisten (zoals ik) zullen er iig erg blij mee zijn, want dat is meer geld over voor middelen, beter journalistiek werk, meer mensen, meer reporters ter plaatse. Kortom, een beter product.
Dwz: krant goedkoper voor uitgever, krant goedkoper voor consument meer winst voor de uitgever.
Ik denk dat de kranten met hun steeds meer tegenvallende verkoop wel uitkijken. Ze zijn niet in een positie om dat soort truukjes te doen.
Voor de liefhebbers hier de specs:

http://www.irextechnologies.com/products/specs

Valt mij erg tegen voor dat geld! Misschien als het ding super zuinig zou zijn .. maar dan nog.

Edit: ik zie ineens waarom het ding wel z'n geld waard is:

http://en.wikipedia.org/wiki/Electronic_paper
Hmm, geen kleur?

Meerendeel van de krant heeft ook geen kleur maar voor de foto af en toe zou het wel leuk zijn.

We zullen zien.
Jongens even of the record maar weet iemand al waar de E-Reader van Sony blijft. Dat is geloof ik toch ook een super apparaatje, en half zo duur.
En ongeveer half zo klein. Dat is het probleem. Vergelijk de specs maar eens

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Kies score Let op: Beoordeel reacties objectief. De kwaliteit van de argumentatie is leidend voor de beoordeling van een reactie, niet of een mening overeenkomt met die van jou.

Een uitgebreider overzicht van de werking van het moderatiesysteem vind je in de Moderatie FAQ.

Rapporteer misbruik van moderaties in Frontpagemoderatie.
Google Pixel 7 Sony WH-1000XM5 Apple iPhone 14 Samsung Galaxy Watch5, 44mm Sonic Frontiers Samsung Galaxy Z Fold4 Insta360 X3 Nintendo Switch Lite

Tweakers vormt samen met Hardware Info, AutoTrack, Gaspedaal.nl, Nationale Vacaturebank, Intermediair en Independer DPG Online Services B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2022 Hosting door True

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee