Dell voorziet 21,5"-monitor van multitouch-ondersteuning

Dell heeft een nieuwe lcd-monitor in zijn assortiment opgenomen die is voorzien van multitouch-ondersteuning. Hierdoor kunnen ook oudere desktopcomputers gebruikmaken van de multitouch-features in bijvoorbeeld Windows 7.

De Dell SX2210T heeft een 21,5"-display met een resolutie van 1920x1080 beeldpunten en een ccfl-backlight, en is een variant op de al langer bestaande SX2210. De 'T-variant' - die officieel nog moet worden aangekondigd - biedt multitouch-functionaliteit, waarbij het noodzakelijk is om een usb-verbinding met de pc te maken. Bovendien dient multitouch-ondersteuning in het besturingssysteem aanwezig te zijn.

Dell heeft de SX2210T voorzien van een hdmi-, vga- en dvi-aansluiting. In de behuizing zijn aan de bovenzijde ook een 2-megapixelwebcam en een microfoon geplaatst. Dell stelt dat het scherm een reactietijd heeft van 2ms, een horizontale en verticale kijkhoek van 160°, een contrastverhouding van 1000:1 en een helderheid van 220cd/m². De monitor wordt geleverd met drie jaar garantie en heeft in de VS een prijs van 469 dollar.

Door Dimitri Reijerman

Redacteur

21-10-2009 • 16:57

69 Linkedin

Reacties (69)

69
69
53
0
0
6
Wijzig sortering
Leuk, maar volgens mij krijg je echt ontzettend last van rsi als je een scherm voor je neus gaat aansturen met je handen. En het scherm schuin zetten of zelfs neerleggen zal in nek-klachten resulteren.

Ik zie mensen dit niet in de thuis/office situatie gebruiken. Wel is het tof voor experimenten en bepaalde interactieve (kunst)installaties
Precies hier zie ik veel meer heil in dan in een echt touchscreen. Natuurlijk is de gadgetfactor bij een touchscreen wel hoger. Apple lijkt meer de richting zoals in het filmpje op te willen gaan met hun computers. Vooral als je lijkt na hoe groot de touchpads zijn het worden op de laptops. Voor de desktops is dinsdag ook een multitouch muis gepresenteerd, maar deze lijkt me minder lekker werken dan een touchpad.

Op het moment merk ik ook dat bij bepaalde handelingen op de iPhone de vingers in de weg zitten.
Mooi filmpje, dat ziet er wel echt heel interessant uit.

Verder zie ik ook niet al teveel nut in een touchscreen voor je PC, voor telefoons en tablets is het fantastisch, maar een monitor gaat gewoon niet lekker werken, ook al vergeet je even dat je last van je arm krijg, het is toch veel makkelijker om even met je muis iets aan te klikken terwijl je ook aan het typen ben dan met een touchscreen.

Dus ja leuk een monitor met touchscreen, maar functioneel is het niet.
Ik vraag me ook steeds af wat hier nu precies de bedoeling van is. Touch displays bestaan natuurlijk al eeuwig en zijn leuk voor interactieve presentaties. Ik heb er wel eens geprobeerd mee te werken maar dat slaat natuurlijk helemaal nergens op. Multitouch verandert daar weinig aan. Leuk maar weinig functioneel in mijn ogen.
Op een tablet is het natuurlijk een heel ander verhaal, maar voor een monitor op tafel?
Even als reactie op de vele mensen die het nut (nog) niet in zien:

Let eens op hoe vaak je zelf op je scherm staat te wijzen of iets dergelijks.

Ik zie wel degelijk dat het nuttig is om (als toevoeging op muis en toetsenbord, moet ik er wel even bij zeggen) ook op je scherm direct dingen te kunnen aanwijzen, selecteren en zo. Ik heb op TechNet Live een demonstratie er van gezien, en het ziet er echt heel goed en werkbaar uit.

Hopelijk kan ik mijn baas hiervan ook overtuigen zodat hij twee van die schermen voor mij aanschaft. Kan ik mijn twee oude 19" (4:3) LCD's ook eens weg doen ;)

[Reactie gewijzigd door Boushh op 21 oktober 2009 20:38]

Er zullen best situaties en mensen zijn bij wie het een voordeel geeft, maar of dit nou een doorbraak gaat worden voor de consument moet ik nog zien.

Het is vooral leuk, soms handig maar zelden nodig.
ik denk dat het voor dergelijke prijzen ook geen doorbraak hoeft te zijn :)
Het is vooral leuk, soms handig maar zelden nodig.
Dat is het hem net denk ik... deze monitor onderscheid zich van de massa door de toevoeging van touch mogelijkheden zonder gelijk extreem duur te zijn.

Ik persoonlijk zie er wel iets in... lijkt me heerlijk om een dergelijk apparaat aan de muur te hebben hangen als home automation interface, en maybe zelfs als digitaal fotolijstje op momenten dat je de interface niet gebruikt (afhankelijk van het verbrijk dan weer).
Let eens op hoe vaak je zelf op je scherm staat te wijzen of iets dergelijks.
Bij samenwerking in een kantoor omgeving zou het ook wel handig zijn. Elkaar telkens de muis overgeven werkt gewoon niet handig. Ik heb heel vaak dat ik met een collega zit en dan het scherm bijna aanraak om uit te leggen waar ze moeten clicken.
Ja dat hoor ik inderdaad vaker, maar vroeger (toen we nog geen computers hadden), werd er toch ook door iedereen gewoon met handen op een tafel gewerkt om te tekenen, schrijven etc.? Waarom zou dat niet kunnen op een touchscreen en wel met pen en papier voor nekklachten e.d.?
Anoniem: 254370
@jorikc21 oktober 2009 17:57
Typen gebeurde ook toen met een typemachine waarbij je recht voor je naar je papier keek. Daarnaast gebeurde professioneel tekenen aan een tekentafel, waarbij je recht naar je vel papier keek.
Bovengenoemde argumenten lijken mij dus vrij sterk. Een simpele verdieping in ergonomie zal het kunnen verduidelijken. Daarnaast is het niet zo dat alles wat vroeger oke was ook echt prettig was.
"Typen gebeurde ook toen met een typemachine waarbij je recht voor je naar je papier keek."

Eerder schuin naar beneden kijkend.

Maar zien we dat gebeuren; dat men z'n beeldscherm (bijna) horizontaal gaat plaatsen?
Volgens mij moet men dan eerst een ander bureau aanschaffen; zo'n 21" scherm neemt veel plaats in op het bureau als je het plat legt.
En bij het ontwerp van deze monitor is daar zo te zien helemaal geen rekening mee gehouden.

Dan nog moet je over je toetsenbord heen reiken om het beeldscherm aan te raken.

Maar we zullen hier ongetwijfeld de ervaringen te horen krijgen van de tweakers die zo'n monitor gaan aanschaffen.
Heb geen ervaring met dit scherm wel met kassa's met touch screen. Touch screen werkt alleen prettig als het wat lager zit dan een normaal scherm en dan ook vrij dichtbij. Je onder armen op moeten tillen is geen probleem maar zodra je ook je boven armen moet gaan optillen wordt het zwaar werk.

Naar beneden kijken is niet echt een probleem. Je kunt makkelijk vrij sterk naar beneden kijken zonder je hoofd veel te hoeven buigen dus je nek houdt dat wel.

Persoonlijk vind ik de grootste bezwaren van touch screens dat ze onnauwkeurig zijn, je vingers voor het beeld zitten en dat je scherm vies wordt.
Wellicht leuk als je alles scant en alleen op het 'totaal' knopje hoeft te drukken, maar ik zou er niet aan moeten denken om zonder een numerieke keypad (wat relatief plat ligt) te moeten werken aan een kassa. Vroeger bij de Makro gewerkt achter de kassa en je moest best veel codes intypen, dat kan heel makkelijk blind op een ouderwetse keypad, maar op een touch scherm zou ik dat toch echt niet blind durven (sla je opeens de prijs aan van een pak sla ipv. een 2L fles Vodka ;-). Nog maar niet te spreken om een paar honderd producten handmatig terug te boeken als een bestelling toch niet doorgaat...

Ik denk dan ook als je dit scherm lang gebruikt in zijn traditionele positie, je heel snel last krijgt van 'lamme' armen > spierpijn. Leuk als speeltje, wellicht handig als presentatie middel. Aan de andere kant als je hem plat legt (of onder een kleine hoek) en in een tafel verwerkt zou je er best leuke dingen mee kunnen doen. Ik vraag me echter af hoe het zit met de inkijk hoek...

Maar als het <€450 gaat kosten dan is het wellicht interessant om er eens mee te testen.
Je heb helemaal gelijk. Het enige nut wat ik in dit soort schermen zie is home-automatisering. Een monitor die aan de muur hangt waarmee je onder andere muziek kan uit kiezen, of films, en die ook is uit te breiden met functies als CV, Licht, Alarm misschien zelf nog etc.

Of bijvoorbeeld in de keuken om je kook recepten op te bekijken. Zolang er een beetje functionele touch interface voor gemaakt word is dat nog wel iets wat zal aanslaan. Maar gewoon als scherm voor achter de computer zal het bij mij en ik denk vele anderen i.i.g. niet worden.
Anoniem: 307929
@Kwartjuh21 oktober 2009 21:10
Je loopt ver achter. Het gaat er om dat je ook via het scherm de software kan aansturen. Dus niet alleen via je muis/toetsenbord. Een derde optie en meer opties om de zelfde taak uit te voeren betekend juist dat je minder vaak de zelfde handeling op de zelfde manier uit zal voeren. Minder kans op RSI ipv meer dus.
Huh op Engadget staat dat hij juist geen multi-touch heeft... vreemd..
ik denk idd dat hij geen multitouch heeft

op de website van dell (zie link in artikel)
staat gewoon dit
Touch sensitive—detects your finger or any other pointing device close to the screen
anders zal er wel multi touch staan dus ik neem aan dat het een touch screen is niet een multi-touch

bestaat er naast de iPhone wel een multi touch apparaat??
Er staat ook "Multi-touch is only supported on Window 7 Home Premium OS." en "The table below shows the multi-touch features of the SX2210T."
Naast de iPhone zijn er wel bakken met mobieltjes die multi-touch ondersteunen. Als voorbeeld maar eens alle nieuwere HTCs: touch diamond2/pro2, hero, HD2...

En zo zijn er nog wel stukken meer. De iPhone is kwa functionaliteit niet zo'n uitsteker als apple je dat wijs wil maken.

OT:
Touch (en ook multitouch) zijn in een normale werk/gamekamer volgens mij nogal nutteloos. Deze lijkt me inderdaad een mooie gadget om ergens op te hangen voor muziek-keuze of recepten opzoeken of eventjes een youtube video bekijken. Als vervanging voor een echt toetsenbord (door in te bouwen in je bureau) lijkt me echt onhandig. Als deze apparaat echter 469 euro kost is dat wel erg hoog vergeleken met displays die de zelfde resolutie en maat bieden (zie pricewatch... vanaf 140 heb je een Full-HD en DVI). en microfoon en kamera (en dan wel een 2MP... nogal laag vergeleken met zelfs low-end webcams die je voor een tientje heb en die wel minimaal 3MP hebben) lijken mij overbodige luxe die de prijs onnodig omhoog drijven.

Ik zou toch eerder een 15" oid kopen voor de on-the-wall applicaties die met een touchscreen wel leuk zijn dan dit (in verhouding) monster die dan wel weer veel te klein is om een fatsoenlijke TV te maken...
Ik typ dit bericht van af mijn Dell XT2 multi touch tablet dus ja er bestaat meer als apple
Ze hebben em veranderd.
"Dell SX2210T adds touchscreen functionality to 1080p panel (Update: multitouch!)"
Volgens mij krijg je er nogal lamme armen van, als je een scherm dat rechtop voor je staat gaat gebruiken als touchscreen...
Inderdaad.
Ik vind de multi-touch mouse van Apple dan ook echt iets, waarom niemand anders daar aan gedacht heeft. Maar zal helaas wel even duren voordat die technologie ook op de PC beschikbaar komt.
Het multitouch-touchpad bedoel je? Omdat je het bijna nooit gebruikt. Hooguit voor het in- en uitzoomen van foto's, maar Windows-gebruikers kennen daarvoor het scrollwiel (icm Ctrl of Shift meestal). En het touchpad van een windows-laptop heeft dan een region dat als scrollwiel fungeert.

Daarnaast vind ik multitouch gewoon niet intuïtief genoeg. Het is niet logisch dat je iets met "twee muiscursors" kunt doen, en evenmin met twee vingers.

[Reactie gewijzigd door _Thanatos_ op 24 oktober 2009 16:26]

http://en.wikipedia.org/wiki/Touchscreen#Gorilla_Arm
Gorilla arm was a side-effect that destroyed vertically-oriented touch-screens as a mainstream input technology despite a promising start in the early 1980s.
Het faalde toen, het zal nu falen. Zoals zo veel mooie technologieën die maar op de markt gezet worden zonder goed na te denken of het ook daadwerkelijk bruikbaar is en wat toevoegt.

Er is een markt voor grote touch-screens, maar dan moet je eerder denken aan kiosk-systemen, industriële toepassingen en medische systemen.
Anoniem: 80466
21 oktober 2009 17:01
Kan multitouch eigenlijk via de hdmi of een displaypoort verbinding worden uitgewisseld ?
In het artikel staat dat hierbij gebruik wordt gemaakt van USB, dus ik denk het niet?
Anoniem: 80466
@Tinito21 oktober 2009 17:08
USB is sowieso nodig omdat oudere computer het zouden moeten ondersteunen.
Voor zover ik het weet is in de huidige HDMI standaard nog geen multitouch geïntegreerd, maar waarschijnlijk zal zoiets vast wel een keer komen (al is het dan misschien wat generieker dan specifiek 'multitouch').
In HDMI 1.4 is het ethernet protocol opgenomen, aanvankelijk vanwege het hele BD-Live gebeuren en alle TV's die ook met UI's met widgets worden geleverd, (lekker heel je home cinema gebeuren op één ethernetkabel, nu moet iemand met Philips TV, HTPC Blueray speler, en een paar consoles nog een 8-poorts switch in het stopcontact steken).

Het zal vast niet lang duren voordat we grafische kaarten met een soort van ingebouwde NIC tegen komen, net zoals de ATI kaarten nu een ingebouwde geluidskaart hebben, en sinds de evergreen/785 serie ook alle 'geluidsstandaarden' door kunnen sturen met HDMI 1.3 (in plaats van 1.2 in de 780/HD4xxx).

Hoewel je veel kunt met Ethernet, is het echter nog geen USB, en hoewel ik stiekem bluetooth wel als HID-standaard had gezien tegenwoordig, zal dit denk ik niet al té snel in de echte media connectors zult zien, wie zit er nu nog met draadje zijn TV te bedienen? Misschien met de fusie tussen home-media en PC vinden we een HID-standaard terug terug in HDMI binnenkort. Misschien zelfs als vervanger van HDMI-CEC, wat afstandsbedieningen 'universeel' zou moeten maken, maar slechts zelden gebruikt wordt.
volgens mij is usb nodig omdat hdmi en displayport het niet ondersteunen?
Mooi schermpje... mooi voetje ook. Hij heeft een beetje een dikke kont, maar verder een alleraardigst uitziend scherm. Ik ben benieuwd of het een TN-paneel heeft of een beetje een professioneler (IPS o.i.d.) paneel.
Het is een TN paneel.

Overigens hebben IPS panelen wel een grote kijkhoek en goede kleurdiepte maar traditioneel heel matige contrast en zwart waardes.

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 80466 op 21 oktober 2009 17:15]

Thanks :)

Wat ik overigens wel denk, is dat het langdurig met je armen de lucht in zitten niet echt een prettige houding is. Dan gaan we dalijk van RSI in je hand naar RSI in je schouders/nek.

Zo herken je dalijk de mensen die op dit scherm gamen/werken dalijk aan hun kanonnen van schouders, hehe.
Daarom zie ik ook meer in het platleggen van deze schermen en ze te gebruiken zoals je ook op een vel papier zou schrijven of tekenen.
De hele tijd je armen in de lucht houden gaat inderdaad ontzettend zwaar worden.
Anoniem: 296710
@TERW_DAN21 oktober 2009 22:29
Wel, ik denk juist dat het beter zal werken ergens tussenin, niet recht, maar ook niet plat. Een beetje schuin zoals je een normale tekentafel zou instellen. Alleen spijtig dat er geen ultra brede touch screens bestaan om mijn twee schermen (breedbeeld en normaal) te vervangen.
Hm, ik zou als 3D CAD-specialist zo langzamerhand toch wel weer eens een goed functioneel werkveld willen, zoals ik ooit tekende op een A0-tekenbord, een muis is lang niet alles, zelfs niet met de huidige generatie hightech muizen. Zelfs de oude digitizers van vroeger (niet die kleine Wacom'pjes van nu) waren een duidelijk preciezer instrument voor input binnen bv. AutoCAD.

Ik ga mee met de kritiek van sommigen dat je er waarschijnlijk lamme armen van krijgt, tenzij je dit apparaat plat kan leggen, zonder dat daarbij de luchtstroming voor de koeling in gevaar komt.

Verder lijkt het er op dat dit scherm met een drukgevoelige laag werkt, aangezien het smudge-niveau niet te hoog mag worden. Ik vind drukgevoelige schermen in tegenstelling tot capacitieve schermen een slechtere gebruikerservaring geven, maar het is altijd beter dan die rare touchscreen all-in-one PC's van HP. Die hebben een soort infrarood sensoren rondom en dan gaat de muis al bewegen voordat je het scherm raakt..

Ik ga dit scherm wel degelijk eens een kans geven, alhoewel het me redelijk klein lijkt voor degelijk CAD-werk, wie weet is dit wel helemaal wat ik zoek. Jammer alleen dat je zo'n scherm dan niet een keer in de winkel kan uitproberen, of loop ik achter en zijn er inmiddels fysieke Dell-stores te vinden?

[Reactie gewijzigd door thierrylabbe op 21 oktober 2009 18:35]

[...]maar het is altijd beter dan die rare touchscreen all-in-one PC's van HP. Die hebben een soort infrarood sensoren rondom en dan gaat de muis al bewegen voordat je het scherm raakt..
Ik denk eigenlijk dat het hier om ongeveer dezelfde techniek gaat. Er staat in het gelinkte document:
Touch Technology Optical touch
en:
Touch sensitive—detects your finger or any other pointing device close to the screen.
Capacitieve schermen werken zeker niet optisch, en resistieve schermen ook niet. Dus ik denk dat het hier ook om vergelijkbare techniek gaat als bij de HP's die je noemt (die ik trouwens niet ken). Zeker omdat er staat dat er vingers dicht bij het scherm (dus niet aanrakend) ook worden gedetecteerd.
Dank je GekkePrutser,

Dat is info die ik blijkbaar over het hoofd had gezien. Het lijkt inderdaad sterk op de "bijna touch"-methode, die ik dus ken van bv. de HP Touchsmart IQ520nl. Deze werkt op zich wel, maar het touch-gedeelte voelt heel onwerkelijk, omdat je muis al reageert voordat je je scherm aanraakt. Ik kan daar niet aan wennen, het is net tekenen met potlood zonder het papier aan te raken.

Hoe dan ook stelt Dell in de handleiding dat het scherm niet te vies mag worden. Dan lijkt het me toch te gaan om een sensorscherm dat over het LCD-panel ligt en niet om een methode zoals bij de HP Touchsmart. Die heeft een batterij sensoren rondom het scherm liggen, die boven het schermoppervlak detecteert of er zich een voorwerp (vinger, stylus) bevindt. Die vindt het dus niet erg als het scherm zelf een beetje schmutzig wordt.

[Reactie gewijzigd door thierrylabbe op 22 oktober 2009 08:59]

Is wel leuk in flightsims, knoppen drukken.
Alleen wat het voordeel is voor oude computers zie ik niet, hij moet toch win7 kunnen draaien.
Alleen wat het voordeel is voor oude computers zie ik niet, hij moet toch win7 kunnen draaien.
Hoezo moet dat? Linux ondersteund ook multitouch.
(daarbij kan een paar jaar oude PC nog best win7 draaien)
Anoniem: 307929
21 oktober 2009 21:11
Met de huidige koers betekend dat dus €313,- voor dit scherm. Voor dat bedrag schaf ik hem denk ik wel aan.
+import,+BTW en vergeet de marge van de winkels hier niet :) reken er maar op datie 450 euro of meer gaat kosten, na een tijdje 400 en hopen binnen een jaar er onder ;)
Voor een beetje scherm als dat betaal je bij bijna iedere andere fabrikant makkelijk het dubbele, ik kan me niet voorstellen dat Dell hier daadwerkelijk geen verlies aan leid.
Dat, of het zijn goedkoop gemaakte "Inspiratielose plastic dingetjes", zoals iemand ooit eens mooi wist te verwoorden.

1080 op een Touchscreen, minder dan 500 piek? kom nou zeg...
Tsja, eens moest het gebeuren, ik bedoel, als ik hier 6 jaar terug had geblaat >20" 1920*1200 LCD voor <€400, dan was er een volgende uitslag geweest in de poll:

1. 36% > WTF
2. 28% > Lol LCD, CRT FTW
3. 24% > 20"? 17 is meer dan genoeg!
4. 12% > Euro FTL, Gulden back!

Times change, en soms doen ze dat nogal plotseling. Ik denk dat gezien de huidige stand het redelijk simpel is om een IR of Capitatief touchscreen te implementeren, resistief lijkt me bij dergelijke groottes wat lastiger aangezien je over een extra laag die 'strak' moet staan praat dan, maar de overige technieken zijn niet zo lastig.
Leuke ontwikkeling, ik wist niet dat die technologie al zo in schermen werd toegepast (voor deze prijs ook nog eens) als dit zich rechtstreeks vertaalt naar euros heb ik zojuist een nieuwe speeltje gevonden!

(en dan ook nog eens HD-resolutie :D)
leuk ja... als ik dat scherm plat op me bureau kan leggen.
Of moet ik soms de hele dag me armen in de lucht recht voor me uit houden? |:(

Serieus.... ik zie het nut van touch screens op computers niet zo, tenzij je graag lamme armen en pijn in je nek hebt.
Het is een stuk logischer bij informatiepalen, afstandsbedieningen of gewoon op je mobiele telefoon.
Speeltje ja. Je moet hier niet te lang mee werken, dan krijg je echt last van je armen. Dit moet je plat kunnen leggen, maar dan krijg je weer last van je nek.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee