Zoals ik in een eerdere reactie op het verbannen van FireFox bij het Waalse Gewest aangaf (
YellowOnline in 'nieuws: Waalse overheid verbiedt Firefox wegens 'veiligheidsprobleem''): de overheid is niet vergelijkbaar met een privébedrijf.
Het probleem begint al bij lange termijndenken: de absolute top van een FOD (Federale OverheidsDienst - ministeries bestaan niet meer sinds de Copernicushervorming) is gepolitiseerd. Hierdoor is alle planning voor langer dan een legislatuur moeilijk: er moet immers iets verwezenlijkt worden op korte termijn. Doordat men in België bovendien niet graag met assymetrische regeringen werkt is het risico op postjeswissel bij gemeenschaps- en gewestelijke verkiezingen zeer groot. Met zo een gebrek aan continuiteit is het moeilijk een beleid te voeren.
Ten tweede is er de de structuur van Justitie zelf: er zijn verschillende deelgebieden, historisch gegroeid, die elk hun eigen bevoegdheidsgebied hebben. Zo zijn er, in willekeurige volgorde, de gevangenis, de rechterlijke orde, de justitiehuizen, de centrale administratie en de onzerzoeksrechters - en daarnaast nog een aantal onafhankelijke commissies (bv. privacycommissie, kansspelcommissie,...). Deze bestaan naast elkaar en hebben geen gemeenschappelijke hiërarchische overste. Is dit normaal? Ja: vanuit de rechtspraak is het onontbeerlijk dat al deze mensen onafhankelijk werken - zeker de rechterlijke orde. Zij zijn niet ondergeschikt aan de Minister van Justitie, anders zou dit een flagrante schending van de scheiding der machten zijn. Dus: dit allegaartje moet in eenzelfde keurslijf gedwongen worden op vrijwillige basis zonder dat er iemand van de actoren dwars gaat liggen. Veel plezier, ik raad iedereen aan om eens te proberen 25 000 mensen een akkoord te laten krijgen waarbij een hele hoop belangrijke figuren hun macht beperkt of afgeschaft zien.
Enkele jaren geleden is men gedeeltelijk, zowel voor het kostenplaatje als onder lichte dwang vanuit Europa, overgeschakeld op open source. Het resultaat was nog een grote puinhoop: de gebruikers kunnen er niet mee werken omdat ze thuis geen linux gebruiken, het leeuwendeel van het personeel heeft de nodige kennis niet.. Oplossing: we herscholen iedereen en wie niet wil gooien we buiten. Dat buitengooien is geen optie met vastbenoemde ambetenaren, tenzij men een oorlog met de vakbonden wil. Herscholen dus. 25 000 mensen. De achterstand van bijna twee jaar op sommige rechtbanken zal er vast mee geholpen zijn als constant een gedeelte van het personeel in opleiding is.
Het samenwerken van applicaties - en dat zijn er heel wat - over de verschillende platformen heen is nog een groot probleem. Indertijd heeft Unisys er zijn tanden al op stukgebeten (het Phenixproject). Hier ga ik niet verder op in omdat dit applicaties zijn die geen enkele Tweaker kent; ergo er valt niets interessants over te zeggen. Daarbij komt dat ik zelf de technische details al evenmin ken.
Microsoft dus. Waarom? Er zijn mensen bij Justitie die iets willen veranderen ondanks alle interne en externe tegenstand, ondanks politieke spelletjes en ondanks het fatalisme van het gerechtelijke personeel. Onder het motto "waar gehakt wordt vallen spaanders" heeft men een geheel nieuwe omgeving uitgetekend gebaseerd op Microsoft dat een uniform hard- en softwarepark omvat; in plaats van de huidige vijf verschillende OSen en honderden verschillende softwarepakketten. Men heeft er de kennis voor, iedereen kan er mee werken en het is een
industry standard. Het kostenplaatje is in realiteit niet veel duurder dan linux, aangezien Novell SuSe ook niet gratis is en er nu veel externe experts aangetrokken moeten worden.
Met andere woorden: in plaats van Justitie voor de zoveelste keer te bekritiseren zou men hen net moeten toejuichen dat er eindelijk beslissingen worden genomen en een poging gedaan wordt om ons gerechtelijke apparaat op de sporen te krijgen. Ideologische discussies over open source of niet zijn, en daar moet je het toch mee eens zijn, ondergeschikt aan een essentiële maatschappelijke opdracht zoals de werking van het gerecht.
@engibenchi:
Ooit al met SuSe Enterprise gewerkt? Dat is evengoed een vendorlock als MS. Daarnaast negeer je helemaal mijn argumentatie dat mensen MS gewoon zijn en linux niet. De omscholing van linuxgebruikers naar windowsgebruikers is een werk van niets; de omscholing in de andere richting treft veel, veel, véél meer gebruikers.
Het gaat trouwens over courante software en niet over databases. Die databases zijn sowieso zeer specifiek en custommade. Voor die dingen maakt het OS minder uit, maar het is voor developpers wel handig dat er maar één platform is. Dat het OS voor de eindgebruiker niet van belang is, is trouwens een vereenvoudiging van de werkelijkheid; zie ook hier onder.
@AteA:
Je homepage geeft wel weer dat je niet echt neutraal bent in dit debat 
Ivm OS <-> Applicaties: de applicaties zijn, behoudens enkele uitzonderingen, wel anders in het ene OS tov. het andere. Daarnaast is het een zware vereenvoudiging van de realiteit om te stellen dat de gebruiker enkel de applicaties gebruikt en niet het kader eromheen. Een klant wil bijvoorbeeld zijn resolutie of achtergrond instellen; of snelkoppelingen wijzigen; of ... . Allemaal dingen die vanzelfsprekend zijn voor iemand die linux gewoon is, maar niet voor een willekeurige administratieve assistent die al blij is dat ze die dingen voor elkaar krijgt op haar Windows.
Ivm. samenwerken van applicaties kan ik zoals gezegd niet veel kwijt. Een kleine illustratie: Exchange en ThunderBird zijn geen goeie vrienden. En zag AUB niet "gebruik IMAP", want dan ben je een hoop voordelen van Exchange kwijt.
Ivm. kostenplaatje: het gaat niet over de implementatie maar over het onderhoud, een eenmalige kost tov. een constante kost.
Ivm. organisatie: dit alleen gaat geen wonderen verrichten nee, maar het is een begin.
----------------
Voor de duidelijkheid: voor mijzelf maakt het niet zoveel uit of het linux is of Windows. Zolang er maar één platform is. Hoe je het ook draait of keert: Windows is de populairste oplossing. Als dat niet zo was waren ze ook niet de marktleider in consumenten-OS -land.
[Reactie gewijzigd door YellowOnline op 22 oktober 2009 00:10]