Eerste toepassingen Belgische eID voorgesteld

Tijdens het e-governmentcongres van TMAB, dat afgelopen vrijdag plaatsvond, werden de eerste Belgische toepassingen en proefprojecten van de elektronische identiteitskaart getoond, zo lezen we op Vnunet. Microsoft noemt België de Europese pionier op het gebied van eID-toepassingen. Dit is dan ook het enige Europese land waarin de uitreiking van de elektronische kaart wettelijk verplicht is: in 2009 zal elke Belg zijn eigen eID-kaart hebben.

Logo elektronische identiteitskaartOp de site van de softwaregigant staan de proefprojecten genoemd. De belangrijkste daarvan is het elektronische loket van de gemeente Diepenbeek, waarbij de burger zich kan identificeren met zijn eID. Zodoende kan men officiële documenten aanvragen zonder langs het gemeentehuis te hoeven komen. Dit project is door Microsoft uitgeroepen tot het eID-project van het jaar 2004. Ook voor het justitiële apparaat kan de elektronische identificatie voordeel opleveren.

Op dit moment zijn advocaten verplicht om hun conclusies in het kader van een zaak, voorzien van een handtekening, in te leveren bij de griffie van de rechtbank. Hierbij ontvangen zij van de griffie een bewijs van tijdige ontvangst, dat noodzakelijk is om de stukken te mogen gebruiken. Dit handmatig ondertekenen en wegbrengen van de stukken kost veel tijd en automatisering van dit geheel is dus wenselijk, bijvoorbeeld door de stukken te ondertekenen met een eID en elektronisch te verzenden naar de griffie. Dit zou allemaal moeten gaan via MS Office InfoPath, waarbij de verzender voor het invullen van de gegevens gebruik kan maken van webservices.

Het digitale document gaat naar het Ministerie van Justitie, dat de handtekening valideert. Daarna wordt het verder gezonden naar de rechtbank, waar de griffie het document elektronisch ondertekent en een ontvangstbewijs terugstuurt naar de advocaat. Dit alles verloopt dan geheel automatisch. Andere proeven vinden onder andere plaats bij KPMG, waar de e-mailondertekening door eID geautomatiseerd wordt, of bij de Ecole Pratique de Hautes Etudes, waar de pasjes onder andere gebruikt worden voor aanwezigheidsregistratie.

Door Tamara van Hal

Nieuwsposter

07-12-2004 • 20:26

36

Bron: Vnunet.be

Reacties (36)

36
34
21
8
4
7
Wijzig sortering
Anoniem: 47550 7 december 2004 21:48
Wat ik hier uit opmaak is dat het Belgische systeem volledig op microsoft technologie wordt gebaseerd en ik ben bang dat als het eenmaal volledig is ingevoerd het vrijwel onmogelijk wordt om nog voor een ander systeem te gaan gebruiken in de nabije toekomst waardoor de Belgen simpelweg volledig vast zitten aan microsoft wat betreft hun digitale en fysieke identificatie.

Persoonlijk vind ik het geen prettige gedachte dat er zo een enorme afhankelijkheid van een productent / leverancier ontstaat.
Dit is het zeker niet, de centrale servers draaien op Sun, de kaart is een Java-card, en de specs zijn open voor iedereen die deze wil hebben en er dus applicaties voor wilt ontwikkelen.

Kheb ze al eventjes op den bureau liggen, samen met een paar testkaarten :)
het valt nog mee, wat ik op kan maken uit de eerdere post hier op tweakers, was dat de drivers voor de card-reader in elk geval voor ieder OS, dan wel opensource, beschikbaar moesten zijn.

echter, het hangt natuurlijk aan de service verlenende kant, bijvoorbeeld gemeentehuis of rechtbank, helemaal op hoe ze de automatisering daar afgehandeld wordt.

Microsoft is natuurlijk wel weer haantje de voorste (en niet zonder reden aangezien Microsoft regelmatig onder vuur ligt) om hier een positief commentaar op te verlenen, in de hoop natuurlijk dat het deals kan binnenslepen (ook niet gek, 't is per slot van een commercieel bedrijf).

ik hoop alleen dat de Belgen wel zo slim zijn om e.e.a. in te bouwen wettelijk zodat de burger niet verplicht wordt uitsluitend via microsoft technology te werken.
Anoniem: 126138 7 december 2004 23:25
Op zich is een elektronische identiteitskaart wel een goed idee, maar het brengt een pak complicaties met zich mee.

Ten eerste zal de identiteitskaart zo'n 5 euro duurder worden. Doordat je je kaart om de 5 jaar moet laten vernieuwen, kunnen deze kosten toch gauw oplopen.

Vervolgens zullen de gegevens op de identiteitskaart vrijwel allemaal elektronisch bewaard worden. Enkel je naam, je geboortedatum en andere basis informatie zullen afgedrukt worden op je identiteitskaart. Op zich lijkt dit geen nadeel, maar elke instantie die gebruikt maakt van de identiteitskaart zal een lezer nodig hebben. Elke ziekenwagen, bijvoorbeeld, zal een lezer nodig hebben om het adres of medische informatie van het slachtoffer (indien bewusteloos of overleden) te bemachtigen. Dit moet een enorme investering zijn om dit te integreren.

Natuurlijk zijn er ook terug een hoop voordelen, die deze minpuntjes rustig wegmoffelen.
Ten eerste zal de identiteitskaart zo'n 5 euro duurder worden. Doordat je je kaart om de 5 jaar moet laten vernieuwen, kunnen deze kosten toch gauw oplopen.
5 euro om de 5 jaar, wat een gigantische kosten. Ik zie al mensen die leningen moeten aangaan, bedrijven die moet sluiten, ....
Ben je zeker dat je geen Nederlander bent?
Alle informatie die in de kaart zit staat ook buiten op de kaart gedrukt, enkel je private-keys (duh :P), en je adres (omdat dit kan wijzigen) staan er niet op.
Een van de redenen dat er om de 5 jaar een nieuwe moet komen is dat deze bedrukking op die kaarten sneller vervaagd dan een geplastifieerd stukje papier, een chipkaart kan men moeilijk plastifieren ;)

Vroeger moest je bij een adreswijziging een nieuwe pas aanvragen, dit is nu niet meer nodig, gewoon effe langs het gemeentehuis gaan, kaartje in een terminalletje steken, en hups - gedaan...
Anoniem: 116947 7 december 2004 21:42
Zolang ze maar niet beginnen met een elektronische id kaart voor op internet te kunnen maakt het mij niet. Dat zou namelijk een serieuze privacyschneding zijn, hopelijk is deze eID geen eerste stap in die richting. Voor kinderen onder de 14 bestaat het hier in België allesinds sindsvorige week geloof ik, hiermee kunnen ze op chatboxen zodat volwassenen (pedofielen) er niet mee op kunnen.
Hou je al maar vast dan... In al hun wijsheid heeft onze regering al een voorstel klaarliggen waarmee ze willen dat het 'op het hele internet' verplicht wordt om zo een IDcard te hebben, niet alleen het chatten dus.

Want dan zouden volgens hen ineens alle misbruiken op het net opgelost zijn.

Of : hoe wereldvreemd een regering kan zijn... :z
Dit zou hetzelfde zijn alsof we de hele dag met een chip in ons hoofd rondlopen en al onze verplaatsingen vastgelegd worden. De echte criminelen zullen er wel een toepassing op vinden dus pakken ze enkel de kleine criminelen, maar is het dan al die kosten waard en het opgeven van je privacy?
Anoniem: 78919 8 december 2004 00:34
Ik heb momenteel al 2 weken zo'n eID.
Der zijn evenveel voor & nadelen vind ik.

Nadelen:
totdat elke overheidsinstantie een kaartlezer heeft ben je bijna verplicht om het bijgeleverde A4'tje met je persoonsgegevens, voonamelijk je adres dus, bij je te hebben.

Ook ff snel een kopietje van je paspoort nemen om van die persoon alle gegevens te hebben kan je wel vergeten (vb het ledenbestand van onze vliegclub werkte op basis van kopie van paspoort).

Tis zo'n 5euro duurder geworden.

Voordelen:
- De kaart is nu even klein geworden als een bankkaart
- omwille dat je adres er niet meer opstaat, ben je een beetje beschermd qua privacy tegen derden.
(stel dat je portefeuille gestolen wordt, dan weet de dader je tenminste nog niet direct wonen ofzo)
Anoniem: 113286 8 december 2004 07:39
Naar mijn idee hebben we hier te maken met extreme domheid van de overheid waarvoor wij als burgers in de toekomst flink mogen betalen. Maar goed, dat willen we als burgers, en het komt toch van de grote hoop, nietwaar?

Het idee dat de overheid een bepaalde faciliteit wil laten inburgeren en daarbij gebruik maakt van slechts 1 aanbieder, en dan ook nog eens closed source is iets wat voor het bedrijfsleven acceptabel is, maar voor een overheids dienst totaal niet.

Even afgezien van het ideologische aspect dat hierdoor bepaalde burgers worden uitgesloten, zoals mensen die freebsd, linux ed gebruiken (voor Mac gebruikers zal vast wel een oplossing komen) is het zo dat de overheid zijn onderhandelingsposititie in de toekomst totaal verliest.

Dit houdt gewoon in dat in de toekomst, als deze faciliteit totaal is ingeburgerd, de overheid bij uitbreidingen of aanpassingen afhankelijk is van de prijs die Microsoft hiervoor vraagt. Prijs onderhandeling is niet meer mogelijk. Een ingeburgerde techniek van 1 fabrikant kan niet zo maar even vervangen worden door een andere.

IT is en gaat zo'n belangrijke positie in ons leven innemen, en elke kleine beslissing nu, gaat in de toekomst extreme verschillen maken. Ik krijg visioenen van van een toekomst met 1 bedrijf met de macht en kapitaalkracht van een gemiddeld land die een groot deel van ons leven gaat uitmaken ;)
Fout, ms heeft een aantal toepassingen geschreven. De kern van de zaak maakt gebruik van java, wat eigenlijk wel logisch is gezien de diversiteit van het platform. (websites, computers van gans de bevolking, embedded systemen ... )

http://www.belgium.be/eportal/application?languageParameter=nl&pageid= contentPage&docId=6418#anchor_10
ah, tx voor de info. Wellicht te snel geoordeeld, maar uit het artikel begrepen dat het ging om closed source software, waarbij als voorbeeld die infopath service voor advocaten.

In dit geval had ik beter wat meer info kunnen verzamelen. eigen domheid dus ;)

Als het inderdaad java is, dan is het inderdaad stukken beter ivm afhankelijkheid
In Nederland is "de Overheid" ook druk bezig met digitale dienstverlening.
Een kleine maand geleden is de eerste digitale bouwvergunning verleend door de gemeente Zwolle. Helaas was dit meer een proof-of-concept dan een vernieuwde werkwijze, met de klantvriendelijkheid voor de bruger in het achterhoofd. (de aanvrager kreeg een SMS-bericht dat zijn vergunning verleend was zodra de burgemeester op het "verleen" knoje had gedrukt.)
Ook andere gemeenten zoals Groningen en Zoetermeer zijn digitaal gezien innovatief bezig.
Voortrekker in dit hele verhaal is de gemeente Ridderkerk. Wat in het artikel genoemd wordt, het bestellen van officiele documenten (zoals bijvoorbeeld een uittreksel uit de gemeentelijke basis administratie GBA) is ook in deze gemeente al mogelijk. In totaal kunnen er op dit moment circa 50 producten digitaal besteld worden.
Aan uitbreiding van dit aantal wordt hard gewerkt, met als doel alle producten waarbij geen visuele controle (of wat voor controle dan ook) verplicht is door een ambtenaar (paspoort) uitgeleverd gaan worden via het internet. Helaas moet deze gemeente het doen zonder identificatie van de verzoeker d.m.v. een chipkaart. Ridderkerk doet dit dus door een log-in naam aan te laten vragen. De genoemde nederlandse gemeenten wachten dan ook met smart op de nederlandse variant van eID, DigiD, het burger identificatienummer. (zij mogen het sofi-nummer hiervoor niet gebruiken omdat die alleen voor sociaal-fiscale doeleinden is. :'(
Electronische legitimatieplicht op internet: daar zitten we op te wachten met zijn allen, want "de terroristen gebruiken ook internet" |:( Ik zal Benjamin Franklin maar niet citeren.
"Microsoft" en "verplicht" in één zin: ik moet er niet aan denken.
Ik hoop dat dit project een totaal fiasco wordt.
Wat een onzin, er wordt helemaal niets gezegd over Electronische legitimatieplicht op internet. Het gaat hier over administratieve vereenvoudiging, het gaat over niet meer gebonden zijn aan openingsuren van gemeentehuizen, over elektronisch invullen vanformulieren zonder uit je stoel hoeven te komen. Kortom: het gaat hier over vooruitgang.

Ontopic: ik heb nu al 2 jaar mijn elektronische identiteitskaart en heb er nog maar bitter weinig mee kunnen doen. Hopelijk gaat het nu allemaal wat sneller.
Volgens mij in zo'n chip niet zo heel moeilijk te kraken, kan je zo je identiteit veranderen, wel handig als je beboet wordt.
Maar opzich wel een goed concept, weer een stap dichter naar een "digitale portefeulle", alles op 1 chip: idd, rijbewijzen, bankkaart, enz...
Als je even naar de voorbeelden kijkt, zie je dat de baanbrekende toepassingen op oude vertrouwde publieke sleutel crypptografie werkt. De kaart bevat dan je persoonlijke sleutel en wat software om certificaten te maken. Zelfs als je die chip kraakt, kan je nog geen nieuwe publieke sleutel bij de overheid in gebruik krijgen. Je kan hoogstens een kopie van een ander eID maken als je de kaart weet te kraken.
Veel meer dan een relatief veilige opslag van je prive (en publieke?) sleutel is het eigenlijk niet.
Anoniem: 71452 8 december 2004 00:39
ben sinds enkele maanden eigenaar van een electronische identiteitskaart, een eID :)

voorlopig nog geen enkele keer effectief van het elektronische aspect gebruik gemaakt, tenzij dan bij de activatie van de chip toen ik ze ging ophalen.

wel handiger is het formaat, past lekker bij je bankkaarten :9~

nog een voordeel van het feit dat je adres niet vermeld is op de kaart zelf: als je verhuist moet je je kaart niet laten aanpassen, wat tot op heden wel het geval was.

Maar je moet op dit moment eigenlijk nog altijd een officieel document op zak hebben of kunnen tonen om je woonplaats te kunnen bewijzen als bvb een politie agent je daarom vraagt. want "de flikken" zijn nog niet uitgerust met eID card readers. Maar dat zal imo een van de applicaties zijn die er vrij snel zal zijn.

zal nog wel even duren vooraleer er echt veel applicaties doorbreken in het dagelijkse leven denk ik.

en volgens mij kan het kraken van zo'n chip wel es tegenvallen...
Vergeet niet dat op de oudere elektronische identiteitskaarten nog wel het adres vermeld staat. Het zijn enkel de meest recente kaarten die dit niet meer hebben.
De Belgen deden het al niet zo slecht, zie
Belgendoenhetbeter.nl
Anoniem: 131079 8 december 2004 09:32
Ik ken iemand die werkt voor het eID project (in handen van Certipost) en zo closed source is dat allemaal niet.
De specifieke toepassingen kunnen dat wel zijn, maar dat is m.i. dan de keuze van de klant.
Anyway, een mooie demo van de mogelijkheden van de eID:
http://www.certipost.be/eid/ (en klikken op de demo "A day in the life of Anne Fontaine")
Dat is natuurlijk in een perfecte wereld maar toch, er zijn heel wat mogelijkheden denk ik.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.