Tijdens het e-governmentcongres van TMAB, dat afgelopen vrijdag plaatsvond, werden de eerste Belgische toepassingen en proefprojecten van de elektronische identiteitskaart getoond, zo lezen we op Vnunet. Microsoft noemt België de Europese pionier op het gebied van eID-toepassingen. Dit is dan ook het enige Europese land waarin de uitreiking van de elektronische kaart wettelijk verplicht is: in 2009 zal elke Belg zijn eigen eID-kaart hebben.
Op de site van de softwaregigant staan de proefprojecten genoemd. De belangrijkste daarvan is het elektronische loket van de gemeente Diepenbeek, waarbij de burger zich kan identificeren met zijn eID. Zodoende kan men officiële documenten aanvragen zonder langs het gemeentehuis te hoeven komen. Dit project is door Microsoft uitgeroepen tot het eID-project van het jaar 2004. Ook voor het justitiële apparaat kan de elektronische identificatie voordeel opleveren.
Op dit moment zijn advocaten verplicht om hun conclusies in het kader van een zaak, voorzien van een handtekening, in te leveren bij de griffie van de rechtbank. Hierbij ontvangen zij van de griffie een bewijs van tijdige ontvangst, dat noodzakelijk is om de stukken te mogen gebruiken. Dit handmatig ondertekenen en wegbrengen van de stukken kost veel tijd en automatisering van dit geheel is dus wenselijk, bijvoorbeeld door de stukken te ondertekenen met een eID en elektronisch te verzenden naar de griffie. Dit zou allemaal moeten gaan via MS Office InfoPath, waarbij de verzender voor het invullen van de gegevens gebruik kan maken van webservices.
Het digitale document gaat naar het Ministerie van Justitie, dat de handtekening valideert. Daarna wordt het verder gezonden naar de rechtbank, waar de griffie het document elektronisch ondertekent en een ontvangstbewijs terugstuurt naar de advocaat. Dit alles verloopt dan geheel automatisch. Andere proeven vinden onder andere plaats bij KPMG, waar de e-mailondertekening door eID geautomatiseerd wordt, of bij de Ecole Pratique de Hautes Etudes, waar de pasjes onder andere gebruikt worden voor aanwezigheidsregistratie.