Sony Reader krijgt ondersteuning voor opkomend e-book-formaat

Sony heeft nieuwe firmware uitgebracht voor zijn e-book-lezer waardoor de Reader overweg kan met het epub-formaat. Dit e-book-bestandsformaat is in opkomst en wordt ondersteund door meerdere grote uitgevers.

Het epub-formaat, met de gelijknamige bestandsextensie, is ontwikkeld door de organisatie International Digital Publishing Forum en bestaat uit drie onderdelen.Open Publication Structure 2.0 beschrijft de opmaak van de content, Open Packaging Format 2.0 beschrijft de structuur van een .epub-bestand in xml en OEBPS Container Format 1.0 bundelt de twee resulterende bestanden in één samengesteld bestand. Dit samengestelde bestand is eigenlijk een zip-bestand met de epub-extensie.

Epub-content is reflowable. Dit betekent dat de weergave van tekst opnieuw berekend wordt als bijvoorbeeld een groter lettertype wordt gekozen. Deze eigenschap heeft als voordeel dat de opmaak van de inhoud van een e-book onafhankelijk is van het formaat en de aspectratio van het scherm. In mei dit jaar heeft de Association of American Publishers, met leden als de Penguin Group, Random House en Simon & Schuster, haar steun uitgesproken voor epub, waardoor de 'inburgering' van e-books versneld kan worden.

Naast de ondersteuning voor het epub-formaat heeft Sony ook aankondigd dat de Reader Adobe e-books met drm zal kunnen weergeven en dat het apparaat e-books in pdf-formaat, net als bij epub-bestanden, ook kan 'herschikken'. Naast Sony's eBook Library-software kunnen gebruikers met de nieuwe firmware nu ook Adobe Digital Editions 1.5 gebruiken om de e-books op de Reader te zetten.

Zowel e-books in epub-formaat mét en zonder drm kunnen afgespeeld worden. De firmware-update, evenals Adobe Digital Editions 1.5, kan per direct vanaf een pc op het PRS-505-model van de Reader Digital Book van Sony worden gezet. Het oudere model wordt echter niet ondersteund door de firmware-update.

Sony gaat in augustus ook een rode versie van zijn Reader introduceren. Deze zal voorzien zijn van de vernieuwde firmware. Sony wil de Reader nog dit jaar uitbrengen in Europa, maar waarschijnlijk betreft dit alleen de huidige zilveren versie die al langer leverbaar is in Japan en Amerika.

Sony Reader epub-ondersteuning

Door Pieter Molenaar

25-07-2008 • 21:56

31 Linkedin

Reacties (31)

31
28
7
4
1
0
Wijzig sortering
Fantastisch nieuws is dit: laten we hopen dat we over een paar jaar dan definitief van het pdf formaat afgeraken waarin ze tegenwoordig nog altijd "e-books" (bewust tussen aanhalingstekens) durven publiceren.
Op dit moment heb je een zee aan verschillende e-book formaten voor ieder merk van e-reader dat er momenteel op de markt is, die individueel wel alle voordelen bieden die dit nieuwe epub-formaat ook biedt, doch geen van allen ooit een standaard zullen worden, waardoor uitgevers steevast in pdf-formaat blijven uitbrengen, wat qua layout zo vastgeroest is wat maar zijn kan.
Een vaste standaard voor iedereen staat gelijk aan vrijheid voor de gebruiker: vrijheid om te kiezen welk apparaat hij wil gebruiken. Vrijheid in de keuze van software die hij wil gebruiken om deze boeken te creëren/aan te passen. Vrijheid om zelf nieuwe software te schrijven.

Nog een groot -niet te onderschatten- nadeel van pdf is het gebrek aan DRM mogelijkheden. Sommigen zullen nu steigeren wanneer ik het gebrek aan DRM als een nadeel beschouw, maar juist dit is momenteel het enige dat de grote doorbraak op het vlak van e-books tegenhoudt. Momenteel heb je verschillende kleinere e-book stores van de fabrikanten zelf die hun materiaal aan woekerprijzen aanbieden. Bij een vaste standaard kan in principe iedereen een werkende e-book store starten en kunnen zelfs openbare bibliotheken beginnen met het betrouwbaar uitlenen van boeken in digitaal formaat.
wat is dat voor gelul DRM op een boek..... koop hem in de winkel voor 5 euro, koop hem digitaal dan 50 omdat er geen DRM op zit? dat boek is toch net zo makkelijk te scannen en op het internet te pleuren.

alsjeblieft ga niet beginnen met DRM, dan krijg je drzelfde taferelen als bij de online muziek, iedereen wordt er door genaaid (pardon my french)

:(
Het maakt zeker uit. Neem de Neufort een boek die ik voor mn studie nodig heb kost afhankelijk van welke taal je wilt tot 300 euro in de winkel, via het internet kan ik 'm ook krijgen. Stel zo'n E-reader heeft tevens wifi en geeft de mogelijkheid om boeken die iemand ooit gekocht heeft voor 300 euro zo over te trekken dan is dit snel geregeld. Dan zal eentje op de opleiding de boeken kopen en vervolgens ze of doorverkopen of zelfs gewoon weggeven. Dit zal de publicisten natuurlijk niet liggen aangezien die misschien per jaar 1000 stuks van 1 boek verkopen wat dan opeens dankzij dat 1 uni slimmer is terug lopen naar 501.
dat boek is toch net zo makkelijk te scannen en op het internet te pleuren.
Ik vindt het nogal een verschil of je een bestandje in een torrent pleurt en die upload, of 5 uur lang blaadje voor blaadje een boek aan het scannen bent om vervolgens nog eens een paar uur te moeten besteden aan het opmaken, recht trekken, OCR-en.....

Het verschil tussen een CD en een MP3 is niet zo groot, dat omzetten is zo gebeurt. Met een boek kost het aanzienlijk meer moeite tenzij je bereid bent het boek uit elkaar te halen en de beschikking hebt over een sheetfeeder voor je scanner.
En wat dacht je van bibliotheekboeken. Ik vind boeken kopen duur en lees ze toch meestal maar een keer. Daarom leen ik veel liever bij de bibliotheek boeken voor 50 cent.

Voor mij als bibliotheekgebruiker zal dit veel meer mogelijkheden bieden. Je hoeft niet terug naar de bibliotheek om een boek terug te brengen. DRM zal het bestand zelf na drie weken vernietigen. Dus je hebt ook nooit een kans dat je een boek te laat terugbrengt.
Een oled scherm? Doe mij toch maar gewoon e-ink. Oled is zuinig, ja. Maar het heeft nog altijd stroom nodig om een beeld weer te geven (iets met licht maken enzo).

E-ink heeft geen stroom nodig om een beeld te laten zien, enkel om het te veranderen. Zodra het scherm een beeld weergeeft blijft het dat weergeven als je de spanning eraf haalt.

Daarbij leest e-ink net als echt papier. Oled niet, omdat het zelf licht geeft. Lange leessessies zijn dus comfortabeler op e-ink dan op oled. Oled is mooi voor bewegend beeld, niet voor e-readers.

edit:
Oops, dit had een reactie op lucasrem moeten zijn.

[Reactie gewijzigd door hlvnst op 25 juli 2008 22:28]

Ik houd het bij een laptop, die kan tenminste altijd de nieuwste formaten aan. En af en toe print ik gewoon wat uit op de laserprinter, dat leest toch veel prettiger dan het beste scherm.
Jij heb dus duidelijk geen e-reader gebruikt. Het is veel handiger dan papier. Je kan er duizenden pagina's in zetten zonder dat die zwaarder word. Hij onthoud automatisch op welke pagina je was als je hem uitzet. Je kan zelfs aantekeningen maken bij een stuk tekst en die slaat die op zodat als je een volgende keer hetzelfde bestand leest je ook je eigen aantekeningen terug kan vinden.
Je kan het ook nog een makkelijk met 1 hand lezen. Wat mij betreft is een e-book echt een vernieuwing met alleen maar voordelen. Als ze voor 150-200 euro verkocht werden zou ik er zo eentje kopen. Ik vind ze nu alleen nog wat te prijzig.
Anoniem: 203140
@Ozzie26 juli 2008 11:15
Mensen snap nou dat veel mensen die E-readers gewoon niets vinden, ja we hebben allemaal wel eens zo'n mat schermpje gezien, en we vinden het allemaal niets, voor al omdat ze niet alle formaten ondersteuen!
Ik hou het dus bij een pc'tje book!
Oh. je hebt zo'n mat schermpje gezien? Ze zijn hier niet in de winkel te koop.
Uit al je voorgaande posts blijkt juist dat je helemaal niet weet hoe zo'n schermpje uit ziet.

En blijkbaar zijn er ook zat mensen die de E-readers super vinden. Dus doe niet zo bekrompen.

[Reactie gewijzigd door kmf op 26 juli 2008 14:41]

De sony reader is voor 250 dollar te koop in amerika. Dus als je toch op vakantie gaat ;)
Hier zijn er in het kleur beschikbaar binnenkort:

http://www.crunchgear.com...olor-e-paper-in-the-fall/

Dat word een leuke vooruitgang, keep up the good work people!
Mij lijkt ook erg leuk als de .cbz, .cbr en .cbt formaten zouden worden gebruikt.
Deze worden erg veel gebruikt voor digitale stripboeken.
Anoniem: 268227
6 augustus 2008 16:21
Ik heb een Sony Reader PRS505 uit de USA gehaald (2 stuks) en de vergelijking hierboven met oled is echt regelrechte onzin. E-Ink is zo goed leesbaar dat je in de volle zon letterlijk een zonnebril nodig hebt om niet door het contrast verblind te raken, net als met een echt boek. In feite druk je met elke pagina wisseling met een ebook je eigen pagina in kunststof dat staat alsof het geprint is. In feite is het dat ook. Als je oled met e-ink in het zonlicht vergelijkt dan lijkt het alsof oled een techniek uit de jaren 80 is. Maar nogmaals, dat is appels met peren vergelijken omdat oled helemaal niet bedoeld is als electronic-paper en e-ink niet bedoeld is als beeldscherm.

Inmiddels heb ik 7 volledige boeken op de reader gelezen en ik wil niets anders meer, gewone boeken vind ik nu onhandig. Ik heb zelfs 8 van mijn favoriete Nederlandstalige boeken ingescand zodat ik ze altijd bij me heb. Jawel, ik heb de reader altijd bij me, het heeft bij mij inmiddels een nog hogere status dan mijn mobiele telefoon. Ik heb nu permanent ruim 500 boeken en manuals in de binnenzak van mijn jas. Als ik op vakantie ga hoef ik geen keuze meer te maken, ik neem gewoon alles mee.

Deze update voor de Sony Reader heb ik geïnstalleerd en ik moet zeggen dat dit precies de twee enige minpunten van de Reader oplost. Namelijk de leesbaarheid van PDF is nu net zo goed als een gewoon ebook, en de performance van extreem grote boeken (ik heb er één van bijna 30MB) is ongelofelijk verbeterd, geen merkbaar verschil meer met een klein boek, terwijl voorheen het omslaan van een pagina (van een extreem groot boek) wel 10 seconden kon duren. De ondersteuning binnen Adobe Digital Editions is een meesterzet waarmee binnenkort duizenden, zo niet honderdduizenden, nieuwe (andere) boeken beschikbaar komen. Al ben ik over het aanbod in de Sony Bookstore redelijk tevreden.

Pluspunten t.o.v. andere ebook readers vind ik de opstart snelheid van de Sony Reader, slechts 1,5 seconde! En de batterij-duur. Opladen en 3 tot 4 weken elke dag 100 pagina's lezen (tussendoor standby) is geen uitzondering. Een zeer bruikbare tool dat ik in tegenstelling tot veel andere 'gadgets' dagelijks met veel genoegen gebruik. Het doet precies wat het moet doen, en goed, en je vergeet gewoon dat je met een digitaal boek in je handen zit.
Je wilt helemaal geen oled voor een book reader. Het gaat hier om epaper. Dat leest net als echt papier. Een 'book' dat licht geeft is vreselijk onplezierig om te lezen.
hier ben ik het mee eens, toen ik een ebook voor het eerst zag moest ik een paar keer goed kijken om te zien dat het toch wel een beeldscherm was ipv een stuk kunststof met letters er op gedrukt, het leest net zo goed als een boek en er is geen verlicht scherm nodig, ook in zonlicht is dit goed te lezen net als een boek.
overigens wacht ik zelf tot ze worden uitgebracht met kleurenscherm, hopelijk werkt dat net zo goed.
Ik heb al talloze keren gezegd. Bij elk bericht over e-ink readers is er altijd binnen 10 reacties, iemand die langs komt schreeuwen over multimedia en ander spul..

Weet je wel hoeveel meer DPI eink is? Even om je te helpen: LCD heeft 96dpi. Eink 170.
Contrast is genoeg om te lezen op een zonnige dag? In de schaduw zeker. Eink kan je lezen, zelfs als de zon er direct op schijnt.
Kan jij lezen op jouw notebook voor weken lang?
Ik heb een pda met 320 x 240 eigenlijk een smartphone (m1000). In de zon valt er aardig te lezen 'als de zon goed valt' wat je kan bereiken door het scherm een klein beetje te draaien.

Verder kan je met 10px resolutie zo'n regel of 19 tonen met 42 karakters per regel niet veel maar geen problemen met lezen (wel moet zoeken).
Je zegt zelf al hier dat "als de zon goedvalt" daar heb je bij Eink totaal geen last van je kan het altijd lezen...
Heb jij ooit wel eens e-paper gezien? Acrobat heeft niets te maken met het soort scherm. het is alleen maar een opmaak formaat voor weergave. Voor het scherm maakt het helemaal niets uit waar de letters vandaan komen. Of ze nu gemaakt worden door Acrobat, Word of Mobipocket, pixels zijn pixels. Het contrast van e-paper is vele malen hoger dan dat van een gewoon scherm. En de resolutie van e-paper is gelijk aan die van een laser printer, een factor 4 hoger dan een gewoon scherm
e-ink oleds :?
Sorry dat ik zo bot moet zijn, maar je hebt absoluut geen idee waarover je praat.

Oled's zijn een een speciaal type leds voor actieve beeldschermen, ze geven licht en ze hebben een verversingsfrequentie. Beiden zijn negatief voor grote lappen tekst te lezen.

E-inkt is een technologie die nog in zijn kinderschoenen staat, maar al zeer bruikbaar is: het gaat om talloze minuscule inkt"capsules" die in je scherm verwerkt zitten en permanent in dezelfde positie blijven zitten, tenzij je het stroom geeft en het data stuurt.
Om een tekst te tonen op een e-inkt scherm is dus geen stroom nodig; enkel wanneer de tekst verandert verbruikt het scherm stroom. Er is geen achtergrondverlichting (leesbaarheid en lichtreflectie is identiek aan dat van gewoon papier) en geen refresh rate (aangezien de schermweergave permanent is) wat ervoor zorgt dat er geen vermoeidheid aan je ogen ontstaat door langdurig te lezen (althans, niet meer vermoeidheid dan wanneer je een gewoon boek zou lezen).

Acrobat heeft al helemaal niets met deze formaten te maken. Het enige "probleem" met acrobat is dat de meeste pdf documenten voor A4 formaat gemaakt zijn en de meeste e-readers op A5 formaat werken, wat de leesbaarheid niet bepaald in de hand werkt (en hier komt het hele "reflow" verhaal en behoefte aan het epub formaat in beeld. Reflow zal echter niets helpen met pdf bestanden die voornamelijk uit afbeeldingen bestaan).

Kleuren e-inkt zal je pas over een paar jaar kunnen verwachten inderdaad (zoals ik zei: de technologie staat nog in zijn kinderschoenen), maar ik zie niet in waarom de huidige schermen met grijswaarden niet geschikt zouden zijn om tekst te lezen?
Het is wel erg makkelijk om een product af te kraken zonder dat je het ooit in het echt gezien hebt.

Een vriend van me heeft er een jaar geleden eentje meegenomen uit de USA en hij heeft er inmiddels vele tientallen boeken op gelezen. Hij is een veeleisende gadget freak en hij vindt het apparaat geweldig. Hij heeft later nog eens de Iliad eBook reader van Irex geprobeerd en die heeft hij de zelfde dag nog teruggebracht.
Wat was er mis met de iliad? (ik heb er een, sinds 2006)
Ik weet wel een paar minpunten van de iliad, maar ik ben nieuwsgierig waarin je vriend de sony nou echt beter vond.

Het grote pluspunt van de iliad is het grotere scherm, 768 x 1024 waarbij de meeste ebooks 600 x 800 hebben. Voor het overige is de iliad (zeker de 1.0 versie die ik heb) een redelijk onrijp product en hebben ze de nodige technische steekjes laten vallen. Maar ik gebruik hem om te lezen (twee boeken per week haal ik vaak wel) en dan geeft voor mij de schermkwaliteit de doorslag.

Overigens kletsen mensen die het over oled e.d. hebben uit hun nek. Een ebook kan je ontspannen in de volle zon lezen in je favoriete vakantieland zonder dat hij aan een stopcontact zit. Ik moet de eerste actieve displaytechnologie nog tegenkomen die dat voor elkaar bokst. Volgens mij is dat inherent onmogelijk omdat de hoeveelheid licht die je uit een batterij kan trekken nu eenmaal beperkt is en nooit tegen de kracht van de volle zon opkan.
Even 1 ding begrijpen: dit is geen computer. Het is niet de bedoeling dat er bewegende beelden op getoond worden. Dus geen video. Oled vreet stroom. De bedoeling van dit apparaat is dat het licht van gewicht is en vele weken lang gebruikt kan worden zonder op te laden.
ik denk dat je die vraag best hier stelt: Het e-reader ervaringentopic
Ze zijn gewoon te koop in Nederland (Cybook). Wel zo handig als je garantie nodig hebt
Een Cybook is toch geen Sony? Daar kan ik iig niks over vinden.
Een Cybook is van Bookeen. www.bookeen.com Ze gebruiken exact hetzelfde display als Sony. Ze moeten wel, er is maar één fabrikant van schermen

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee