Vodafone wil 'bill shock' door internetverbruik voorkomen

Vodafone neemt een aantal maatregelen om te voorkomen dat klanten plotseling met hoge kosten zitten als ze internetten zonder databundel. Klanten zonder databundel die nooit op het internet zitten, worden afgesloten, om te voorkomen dat ze per ongeluk kosten maken.

Vodafone-logoDe maatregelen moeten voorkomen dat gebruikers zonder databundel een bill shock krijgen, schrijft director commercial operations Harry Odenhoven van Vodafone. Hij geeft daarbij het voorbeeld van iemand die van een telefoon zonder internet overstapt op een smartphone en die al gebruikt voordat zijn nieuwe abonnement met databundel ingaat. Dat kan nu nog leiden tot onverwacht hoge kosten, omdat de gebruiker dan per MB afrekent.

In de nieuwe situatie worden alle Vodafone-abonnees zonder databundel die al drie maanden geen gebruik hebben gemaakt van data, afgesloten van het internet. Hetzelfde geldt voor klanten zonder bundel die in drie maanden meer dan 51 euro aan internetverkeer hebben verstookt. Zij worden afgesloten en op de hoogte gesteld van de mogelijkheid om een databundel te nemen, omdat ze dan waarschijnlijk goedkoper uit zijn. Klanten zonder bundel die slechts weinig internetverkeer verstookten, worden niet afgesloten, maar worden wel per sms gewezen op de mogelijkheid om een databundel af te sluiten.

Voor nieuwe klanten is het helemaal niet meer mogelijk om te internetten zonder databundel. Alle abonnementen hebben een databundel, behalve het goedkoopste, waarmee de gebruiker geen toegang heeft tot het internet. Wie overigens over zijn databundel heengaat, wordt nog wel geconfronteerd met buitenbundeltarieven. "We kunnen nooit beloven om een bill shock geheel te voorkomen, maar doen wel ons best", aldus Vodafone-woordvoerder Jasper Koek. Hij benadrukt dat mensen een waarschuwing per sms krijgen als ze bijna door hun databundel heen zijn.

Door Joost Schellevis

Redacteur

13-05-2013 • 13:10

150

Reacties (150)

150
150
68
10
0
62
Wijzig sortering
"Hij benadrukt dat mensen een waarschuwing per sms krijgen als ze bijna door hun databundel heen zijn."
Een melding die niet standaard aan staat... en pas na een telefoontje met de klantenservice aangezet wordt.
De meeste smartphones hebben een functie om zelf een melding te geven, of de dataverbinding uit te schakelen wanneer die over een bepaald gebruik heen dreigt te gaan. Moet je wel zelf eerst instellen, maar werkt super goed!
De meeste smartphones hebben een functie om zelf een melding te geven, of de dataverbinding uit te schakelen wanneer die over een bepaald gebruik heen dreigt te gaan. Moet je wel zelf eerst instellen, maar werkt super goed!
Ja, voor jou misschien ...
Maar in mijn geval dus niet, want als ik een keer een andere softwareversie wil proberen, of ik zet mijn telefoon naar factory-settings, is alles weer op 0 gezet.

Dan is het enige "betrouwbare" mijn online inzage op verbruik.
tevens, veel telefoon meten "sluipverbruik" niet, enkele keep-alive kb's die door een telco als block gezien worden ... jij ziet op je telefoon 0,01kb - de provider "noteert : 0,15KB ...

Daar gaat je 'eigen' controle
Ik heb dit nooit aan laten zetten bij Vodafone, maar kreeg vorige maand netjes (voor het eerst) een melding.
Anoniem: 303253 @CorbataGames13 mei 2013 14:04
Ik heb dit wel aan laten zetten. Kreeg in eens een paar maanden geleden 2 rekeningen waarbij de overschrijding van 1 maand wazig over die 2 rekeningen was verdeeld.

Deze melding/sms had naar mijn weten inderdaad gewoon standaard aan moeten staan. Maar pas na een mailtje naar de klantenservice werd dit ook bij mij aangezet. Maar dus wel te laat was er al overheen gegaan met vervolgens een 2x zo hoge telefoon rekening.

Erg prettig :?

Ik zou er dus niet van uit gaan dat het standaard aanstaat en zou als je twijfelt gewoon vragen of ze het aan kunnen zetten. Heb zelf niet gevonden of je het ook ergens bij je My Vodafone kan controleren of die melding aanstaat.

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 303253 op 22 juli 2024 22:56]

En als je bepaalde "blox" aanzet, gaat die melding ook automatisch weer uit en moet je zelf weer moeite gaan doen om hem weer aan te krijgen...
ik heb dit net getest, als ik een willekeurige ( gratis ) Blox aanzet dan blijft de blox "bundelinformatie" gewoon aanstaan...
Verbazingwekkend hoe je in het buitenland geschoffeerd wordt door je eigen telecomprovider. Even wat getallen: Ik betaal 80 euro per maand voor mijn (uitgebreide) abonnement aan vodafone. Daarvoor zou je toch wat mogen verwachten, toch?

Aangekomen in Frankrijk (vorige week) een sms: mobiel internet kost 0,7 per MB.

Bij de locale Orange winkel heb ik vervolgens een pre-paid dataabonnement gekocht: 7 euro voor de simkaart + 100 MB, voor 3 euro erbij kreeg ik 200 MB extra dataverkeer. Dit is dus een tientje voor 300MB.

Bij mijn Nederlandse provider, waar ik toch al jaren klant ben en flink betaal, zou dit dus 0,7 x 300 = 210 euro hebben gekost........

Op deze manier ga je toch niet met je klanten om?

Ik vraag me af wanneer er (eindelijk) eens een partij komt die een Europees abonnement aanbiedt.
Een partij zoals Vodafone? Vodafone heeft Red plus. Een abo met onbeperkt bellen en smsen in de vf voordeellanden en 1GB internet voor in diezelfde voordeellanden. Dat jij het verkeerde abonbement kiest kan Vodafone niets aan doen!
Altijd bereid om ff uit te zoeken. 1GB in het buitenland zit er dan inderdaad in, dat is mooi. Daar boven betaal je alleen 10 cent per GB, dat is nog steeds 6 x zo duur als de 1,5 cent per gb die je voor een prepaidbundeltje in Frankrijk bij Orange betaald.
OpReis-bundel van 2 euro voor 35 MB was geen optie? 5 dagen Frankrijk kost je dan ook een tientje, wel wat minder MB's en wel 0,70 buiten de bundel (ex BTW).
De oplossing is eigenlijk heel simpel. Met T-mobile UK kan ik nooit op internet behalve op de eigen website. Ik moet persee een bundel afsluiten (voor x MB). Simpele oplossing voor deze "bill shock". Je wil op internet, je kiest je bundel, je zit op internet tot bundel op is en voila nooit geen shock....

Het is allemaal niet zo moeilijk!
Is ook zo in Nederland (kijk maar hier bv), maar mensen kiezen gewoon niet voor die contracten.

[Reactie gewijzigd door Dreamvoid op 22 juli 2024 22:56]

Het mobiel internet überhaupt goedkoper maken komt blijkbaar niet bij ze op...
@Sorcerer8472: ja bijvoorbeeld. Waarom moet alles in vastgestelde bundels? Waarom kunnen ze niet gewoon één uniform tarief maken voor een minuut bellen, sms en data, met vervolgens een pay-as-you-go model? De tarieven per MB/minuut kloppen nu vaak niet, want dat geldt alleen bij precies 100% verbruik van de bundel, en bij data krijg je vaak een afronding per sessie/per dag/per x uur enz.
Waarom kost een MB in een bundel van 250MB meer dan in een bundel van 5000MB? Dat is a) raar omdat die MB in beide pakketten 'fysiek' hetzelfde is en b) omdat die 'grote gebruiker' een zwaardere belasting voor het netwerk is. Dus als er al verschil zou zijn (wat niet wenselijk is) dan zou de MB in de kleine bundel goedkoper moeten zijn dan die in de grote bundel. Puur al het feit dat dat niet zo is geeft al aan dat het 'gemaakte prijzen' zijn.

[Reactie gewijzigd door TDeK op 22 juli 2024 22:56]

Rick2910 wordt -1 gemod, maar hij heeft natuurlijk helemaal gelijk.

Vroeger werkte het zo.
Wil je telefoon ? Dan neem je een aansluiting, en betaal je voor een abonnement. De abonnements kosten waren voor de administratieve kosten. En voor het gemak dat je gebeld kunt worden. Daarna betaalde je gewoon een klein bedrag voor je gesprekken. Of je nu veel of weinig belde, of gebeld werd, de kosten waren hetzelfde.

Nu is het anders.
Ik ga naar de supermarkt. Ik wil graag een pak melk kopen. De kassajuf vraagt: "hoeveel melk denkt u dit jaar te gaan drinken ?". Uh, weet ik veel ? Maar je krijgt geen melk, tenzij je een contract tekent dat je iedere week 2 pakken melk koopt. Oh, en als je een week vergeten bent je pakken op te halen: wel betalen, maar je krijgt ze niet meer (melk is bedorven).
Hetzelfde geld voor de pindakaas. Hoeveel pindakaas ga je eten dit jaar ?
En voor de rest.

Waanzin.
Hoe lang denk je dat zo'n supermarkt klanten heeft ? Niet lang.

En toch, zo'n supermarkt moet voorraad inslaan (veel verschillendende dingen), producten over de datum weggooien, etc. En toch hoef je geen jaarcontract van te voren af te sluiten. En een brood kost net zo veel, of je nu 1 brood of 10 broden per week koopt.

Telefoonmaatschappijen willen geld verdienen met rare trucjes.
Iemand zou dat moeten verbieden.
Telefoonmaatschappijen moet gewoon geld verdienen met een goed, goedkoop en simpel product te verkopen.
Bijvoorbeeld: bytes verplaatsen.
Niks minder, en zeker niks meer.
Fuck services.
De telco's maken misbruik van het feit dat telecom voor mensen geen lineair product is. Als ik mijn vriendin weinig zie bel ik veel, in onze vakanties natuurlijk niet. Maar ik moet wel voor 1 of 2 jaar een lineair contract tekenen, wat natuurlijk nergens op slaat.
Ik wil dat telco's met elkaar gaan concurreren op een vergelijkbaar product: 1 minuut bellen kost x (afrekenen per seconde), 1 sms kost x en 1 MB data kost x (afrekenen per kB), zonder vaste contractstermijn. De reden dat telco's hier zo omheen draaien is simpelweg dat ze gigantisch verdienen aan de regeltjes en onduidelijkheden. Dat moet maar eens afgelopen zijn. Bij airlines hebben ze de prijzen al moeten veranderen (incl alle bijkomende kosten), nu nog bij de telco's. En als het voor de klant duidelijk is wat ie heeft gekocht, dan hoe je geen gekke fratsen uit te halen om 'bill shock' te voorkomen.
@Dreamvoid: als ik prepay kan krijgen voor de tarieven (per minuut) die bij abonnementen gelden, dan hoor ik graag waar dat kan (dus 1 minuut voor 2 à 3 cent, 1 MB data voor enkele centen enz). Zeggen dat het wel bestaat, maar dan voor 5 tot 15x het normale tarief is natuurlijk kortzichtig.

[Reactie gewijzigd door TDeK op 22 juli 2024 22:56]

Ik wil dat telco's met elkaar gaan concurreren op een vergelijkbaar product: 1 minuut bellen kost x (afrekenen per seconde), 1 sms kost x en 1 MB data kost x (afrekenen per kB), zonder vaste contractstermijn.
Zoiets heet pre-paid, en bestaat al minstens vijftien jaar.

Edit: alleen omdat je graag zou willen dat telefoneren spotgoedkoop is, betekent nog niet dat je het ook krijgt. Bij een tent als Simyo betaal je 10ct per min/sms, dat zijn echt geen schokkende prijzen.

[Reactie gewijzigd door Dreamvoid op 22 juli 2024 22:56]

Pre-paid is niet waar ik het over heb.
1) Pre-paid is vele malen duurder dan andere abonnementen (2x-4x of meer).
2) Pre-paid vervalt na verloop van tijd. Je bent dan ook je nummer kwijt.
3) Je kunt nog steeds niet automatisch betalen via je bank.

Wat ik wil is:
1) betalen voor wat je echt gebruikt (niet X minuten per maand, niet vooraf inkopen).
2) automatische afschrijving
3) prijzen die vergelijkbaar zijn met andere contracten. Voor 1 minuut prepaid bellen moeten je ISP technisch net zo veel moeite doen als voor een gebruiker met het grootste contract.

Het zijn marketing/verkoop-trucjes. Om het onderste uit de kan te halen. En om de prijzen zo ondoorzichtig mogelijk te maken. Mijn manier kan ook. Zo werd telefonie betaald van 1900 tot 1990. Afschaffen die hap.
Aan alle mensen die hier reageren: stop eens met zeggen wat je WILT en denk eens na WAAROM je het wilt. Bij iedereen hier trek ik dezelfde conclusie: jullie willen minder betalen.

Stel eens voor dat de providers het systeem dat je beschrijft invoeren, wat denk je dat er met de prijs gaat gebeuren? De vraag naar MB's/sms/minuten is constant voor vaste t, het geld dat de providers willen verdienen is constant voor vaste t. Maak er maar een wiskundige formule van als economie te hoog is gegrepen voor je. Het maakt geen **** uit welke abbonementsvorm ze verzinnen, netto betaal jij gewoon even veel als nu.
Dat is inderdaad een probleem: er is geen vrije markt, maar een oligopolie. Daarom maken ze zo extreem veel winst per minuut/MB/SMS.

(Ik heb het hier over marginale winst per minuut/MB/SMS: totale winst is misleidend, omdat daar extreem inefficiënte en dure maar nutteloze posten van afgaan, zoals reclame, marktonderzoek, salarissen, boni, administratie, feestjes, nieuwe gebouwen, enz. enz. Op totale winst staat trouwens sowieso druk om die zo laag mogelijk te houden, vanwege de belasting.)
Daarom maken ze zo extreem veel winst per minuut/MB/SMS.
Vind dat maar eens terug in de jaarcijfers, zo extreem winstgevend zijn ze allemaal niet. Jij kan het te duur vinden, maar de klant bepaalt nou eenmaal niet de prijs.

Er zijn trouwens tientallen providers met allemaal verschillende prijs structuren, kies er maar een uit.

[Reactie gewijzigd door Dreamvoid op 22 juli 2024 22:56]

Winstmarge zie je absoluut niets van terug in jaarcijfers, die zijn strikt geheim. Waarom denk je dat ik uitgebreid aandacht besteedde aan het uitsluiten van constante kosten?
Je ziet de omzet in de jaarcijfers, je ziet de winst in de jaarcijfers, ergo: de winstmarge.

En de telecom heeft bijna alleen constante kosten: de frequentie, het netwerk, de mensen. De marginale kosten zijn nul.

[Reactie gewijzigd door Dreamvoid op 22 juli 2024 22:56]

Ik heb het telkens gehad over marginale winst. Niet over totale winst (waar inderdaad ook bepaalde noodzakelijk constante kosten van afgaan, maar ook een hoop onnodige, zoals marketing, marktonderzoek, het ontwerpen van websites, abonnementen, en het branden van telefoons, en ook nieuwbouw, hoge salarissen, bonussen, mislukte ICT-projecten, het afbetalen van schulden, allerlei vormen van verspilling en dubieuze investeringen, en het afwerken van mislukte fusies (de meeste fusies mislukken namelijk, dit is onderzocht), etc. etc.).
wat denk je dat er met de prijs gaat gebeuren?
Helemaal niks. Wat er wel gaat veranderen? Dat je de geadverteerde tarieven ook daadwerkelijk gaat betalen.
Nu adverteert men met 'bellen voor 2ct/m'. In de praktijk betaal je een starttarief, afronding naar boven per minuut, data afronding per 100kB of 1MB naar boven, ondoorzichtige sessietijden (bij data), bundels die je niet mee kunt nemen (waardoor je het xct/m nooit kunt halen), aansluitkosten die je moet afschrijven over de abonnementsperiode enz. In de praktijk betaal je misschien wel 10ct/m of 15ct/m. En niet de twee cent die ze adverteren. Als ze straks ook 15ct/m adverteren betalen we in de praktijk nog steeds hetzelfde, alleen dwingen we de telco's om hier open kaart over te spelen ipv het te verstoppen in de regeltjes.
het geld dat de providers willen verdienen is constant voor vaste t
Dat is ook zoiets moois. Als er klanten weglopen gaat de telco niet minder verdienen, nee, de overige klanten moeten meer gaan betalen... Ik moet eens met mijn baas gaan praten of ik dit ook in mijn arbeidscontract kan krijgen, het lijkt me wel wat!
welke abbonementsvorm ze verzinnen, netto betaal jij gewoon even veel als nu
Abonnementen zijn nu ook het probleem. Heb je Gryz' reactie niet gelezen? Waarom zijn we toch allemaal bereid om het ondernemersrisico van een wisselende vraag bij onszelf te leggen ipv bij de telco? Dat is toch hun risico, niet het mijne? Zij verdienen grof geld als ze het goed doen, verandert de markt, dan moeten zij ook de schuld dragen, niet ik als klant via een hogere abopijs, dat is de wereld op zijn kop!

[Reactie gewijzigd door TDeK op 22 juli 2024 22:56]

Op korte termijn gaan de prijzen dan idd omlaag (net zoals een paar jaar terug gebeurde met onbeperkte data abo's voor een tientje), maar op de middellange termijn heeft het wel degelijk effect. Als iedereen wegloopt, dan gaan de telco's langzaamaan het netwerk ontmantelen en niet meer inbieden op nieuwe frequentieveilingen, totdat er weer een situatie ontstaat waar de gebruikers wel genoeg betalen voor het netwerk om winst te maken.

[Reactie gewijzigd door Dreamvoid op 22 juli 2024 22:56]

Mijn manier kan ook.
Natuurlijk kan dat, bij elke provider kan je een abo zonder bundels afsluiten.
HAHA - deze is echt grappig,

je wilt wil kromme regeltjes korting maar geen kromme regeltjes,

je krijgt 10+ % korting als je een krom contract afheemt, ..... waarom denk je eigenlijk dat bedrijven als mediamarkt bijv vaak grotere korting kunnen geven dan je locale pcboer? juist door de 'belverkoop' bundels,

wanneer gaan mensen nu eens leren dat zeiken niet helpt, stem met je bankpas, dus als het je niet aanstaat neem dan geen mobieltje, al dat gezaver wekt alleen maar irritatie op vooral bij de mensen die er ook niets aan kunnen doen.
stem met je bankpas, dus als het je niet aanstaat neem dan geen mobieltje
Het probleem is, het is bijna niet meer sociaal acceptabel om geen mobiele telefoon te hebben. Je bent een pariah als je zegt dat je niet buitenshuis gebeld kunt worden. Publieke telefoons en telefooncellen zijn verdwenen. De kinderen van mijn vrienden lachen me uit als ze zien dat ik geen smartphone heb (slechts een ouwe Nokia).

Net zoiets als banken. Banken zijn oplichters, imho. (Zeker als je zaken met ze wil doen over iets grotere bedragen. Maar ook als kleine consument wordt je een poot uitgedraaid). Bovendien is er een privacy-issue, via bank of creditcard kun je iemands leven zo'n beetje precies nagaan. Maar probeer maar eens zonder bankrekening te leven. Onmogelijk. In theorie heb je een keuze, in de praktijk ben je verplicht mee te doen aan ongewenste moderniteiten. Als die moderniteiten op een faire manier geregeld zijn, is dat ok. Maar als je genaaid wordt waar je bij staat, dan heb je toch geen keuze.
Niemand houdt je tegen, je kan best een smartphone met data kopen, maar neem dan een abo zonder bundels, of prepaid!

[Reactie gewijzigd door Dreamvoid op 22 juli 2024 22:56]

Anoniem: 26447 @28056213 mei 2013 15:27
Liever een paria dan een figuur dat elke minuut in een bepaalde plek wordt genomen en het nog lekker vindt ook, want dan kan hij schelden.
Zelfs op een technische universiteit zitten studenten zonder abbonement of zelfs zonder smartphone. Ik zie het probleem niet.

Je verhaal over banken slaat natuurlijk nergens op, denk jij dat je werkgever zin heeft om iedereen contant te betalen? Denk toch eens na man. En als je het echt een pricacy-issue vindt dan haal je toch alleen geld uit de pinautomaat en betaal je alles contant?
wanneer gaan mensen nu eens leren dat zeiken niet helpt, stem met je bankpas, dus als het je niet aanstaat neem dan geen mobieltje
Helemaal mee eens! Zelf doe ik alles via WhatsApp, Viber en verschillende VoIP toko's. Voor mij hoeven de telco's het dan ook niet te doen (ik red me wel, aan mij verdienen ze nu al niks), maar er zijn genoeg medelanders die nu gewoon teveel betalen door bewuste trucage vanuit de telco's. Daar ageer ik tegen.
De telco's maken misbruik van het feit dat telecom voor mensen geen lineair product is. Als ik mijn vriendin weinig zie bel ik veel, in onze vakanties natuurlijk niet. Maar ik moet wel voor 1 of 2 jaar een lineair contract tekenen, wat natuurlijk nergens op slaat.
Uiteraard slaat dit wel ergens op. Wanneer je een abonnement met een toestel neemt zal dit toestel gefinancieerd moeten worden + de overige kosten + een marge. En in het geval van een sim-only wil de provider vooraf kunnen weten wat er binnen wordt gehaald per klant. Je mag het oneerlijk vinden maar op het einde van de dag zijn het organisaties die winst moeten maken.
Ik wil dat telco's met elkaar gaan concurreren op een vergelijkbaar product: 1 minuut bellen kost x (afrekenen per seconde), 1 sms kost x en 1 MB data kost x (afrekenen per kB), zonder vaste contractstermijn.
Laten we even voor het gemak van uitgaan dat er geen prijsafspraken tussen de "concurrenten" zijn gemaakt :)

Concurrentie gaat er niet om dat bedrijven op de prijs moeten concurreren, integendeel. Natuurlijk zou het mooi zijn als de prijzen steeds lager en lager komen te zitten, maar dat is onrealistisch. Bedrijven zouden moeten concurren op service, USPs, en wanneer er problemen voorkomen, de snelheid en manier waarop deze worden opgelost. Om maar een voorbeeld te geven:

- Vodafone: Meer richten op internationaal bellen
- T-Mobile: Flex bundels weer invoeren
- KPN: Thuis & Mobiel meer combineren

Lage prijzen zijn altijd mooi meegenomen, maar ik denk (net als velen waarschijnlijk) dat ik liever iets meer betaal waarvan ik zeker weet dat de genomen dienst goed werkt en bij problemen deze goed wordt opgepakt.
De reden dat telco's hier zo omheen draaien is simpelweg dat ze gigantisch verdienen aan de regeltjes en onduidelijkheden. Dat moet maar eens afgelopen zijn. Bij airlines hebben ze de prijzen al moeten veranderen (incl alle bijkomende kosten), nu nog bij de telco's. En als het voor de klant duidelijk is wat ie heeft gekocht, dan hoe je geen gekke fratsen uit te halen om 'bill shock' te voorkomen.
Eerlijk gezegd valt het hartstikke mee. In de tijden dat ik part-time als verkoper in enkele grote telco winkels heb gestaan is het vaker opzettelijke onwetendheid van de klant. Klanten waarderen liever 50 euro op aan prepaid om de paar maanden dan aan een abonnement te zitten van 3 euro. Een uitleg wordt niet geduld, men zegt al gauw genoeg dat je iets duurs probeert aan te smeren. En tegenwoordig krijg je vaak genoeg met een contract ook een verkooptool erbij, waar alle tarieven en "kleine lettertjes" op een a4 staan beschreven, met alle kortingen erbij. In tegenstelling tot een jaar of 10 geleden kunnen telcos geen "oplichtingspraktijken" permitteren. Met dank aan social media :)
Ik denk eerder dat je het zo moet zijn. Je kunt het enigzins vergelijken met de supermarkt, maar niet helemaal. Wat je krijg is zo: Stel jij maakt een contract met de supermarkt waarin staat dat jij 10% korting krijgt als je elke week 2 pakken melk koopt dan lijkt dat meer op wat de telefoondienst aanbieders aanbieden. Want je betaald minder als je elke maand afneemt.
Ik wil helemaal geen contract met een supermarkt! Zoiets zou trouwens extreem slecht zijn voor concurrentie, omdat mensen moeilijker over kunnen stappen. Daarom zou de consumenten-/marktautoriteit dat moeten verbieden. Net zoals ze telefooncontracten zouden moeten verbieden.
Als je contracten niet leuk vindt, ga dan prepaid.
Daar krijgen we het weer: prijsdifferentiatie. Prepaid is extreem duur.
Blijft toch grappig dat mensen om de hete brij heendraaien. Men praat over oneerlijkheid, maar de kern is dat men minder wil betalen. Logisch, maar er zijn nu eenmaal minimumkosten die een provider moet binnenharken om rendabel te zijn.

De operators hebben zichzelf in Nederland in de voet geschoten door ooit gemengde minuten/SMS bundels aan te bieden. Omdat de meesten nauwlijks meer zelf bellen en in Nederland gebeld worden niet uit je belbundel gaat, is het dus puut een kwestie van hoeveel SMS'en je verzend.

Tot voor kort nam je dus een bundel op basis van het anatal SMS'en. Echter dankzij WattsApp, is dat nu sinds een jaar of 1 a 2 opeens niet meer belangrijk.

En nu wil men dus voor laten-we-zeggen 10 euro een leuk data abbonement, met dan een minimaal klein bedrag voor de rest.

Helaas als heel Nederland, of in ieder geval een groot deel van Nederand dat doet, harken de providers niet genoeg binnen. Maar de volledige minimale kosten op data zetten geeft meteen heftige reacties. En dus doen providers het zo.

Prijsvechters en opstartende bedrijven daargelaten, het zal dus nooit structureel goedkoper worden. Ook niet als het prijsmodel verandert naar een cafetaria model zoals sommige posters hier graag zouden willen. Uiteindelijk wil en moet men gemiddeld nog steeds hetzelfde bedrag binnenhalen.

Op het moment dat het typische gebruikers-profiel wijzigt (zoals nu met WattsApp) is er even kans om tijdelijk voordeel te halen maar providers zullen zich aanpassen binnen 1 a 2 jaar. Zie bijvoorbeeld de Vodafone Red abbonementen die voor velen een prijsstijging zijn tov de voorgaande modellen. Echter ga je nog ietsje verder terug toen wij ons nog allemaal suf SMS'den buiten de bundel, dan is zijn die Red's niet echt duurder.
Het gaan mij niet per se om de misleiding door providers, maar om het feit dat er een oligopolie is, waardoor er geen echte vrije markt is, en ze niet gedwongen worden om lagere prijzen te rekenen.

Het is een mythe dat ze niet heel veel winst maken op elke minuut/SMS/MB: ja, hun totale winsten zijn slechts enkele tientallen euros per abonnee per maand (en soms zelfs veel lager), maar dat komt door geheel andere zaken in hun bedrijfsvoering. Ze besteden extreem veel geld aan zaken die niet echt nodig zijn voor het dataverkeer zelf, zoals: marketing; marktonderzoek; het ontwerpen van nieuwe websites, goodie bags, verpakkingen; hoge salarissen en bonussen; het afbetalen van schulden; grote verspilling binnen het bedrijf; mislukte ICT-projecten; het kopen of bouwen van nieuwe gebouwen; enz. enz.

Ik herhaal: het is een feit dat ze hoge winsten halen op de MBs zelf, hoewel hun totale winsten niet gigantisch zijn (maar wel nog steeds heel behoorlijk). Denk aan tot wel honderd tot tweehonderd duizend procent winst boven op de marginale kostprijs op mobiele data: ja het is echt waar; [b]de kostprijs van 1 GB aan mobiele data voor een efficiënte provider ligt ergens rond de € 1[/b, zo las ik ergens (verdraaid moeilijk te vinden die informatie); hier zit alle essentiële infrastructuur in, hoewel ik niet zeker weet of er ook dingen als klantenservice en administratie in zitten. Ik zou zeggen van wel, omdat het ging om een berekening op basis waarvan telecommaatschappijen hun bedrijfsmodellen gingen opzetten.

Het is een goed bewaard geheim wat de marginale kostprijs in de praktijk is voor, zeg, T-Mobile; dat is omdat winstmarges van bedrijven strikt geheim zijn. Mijn vriendin betaalde op een gegeven moment € 2 per MB buiten haar bundel. Dat is dus € 2000 per GB. Als iets een factor 2000 duurder wordt gemaakt dan de kostprijs, dan is dat dus rond de 200.000 % winst, oftewel een winstmarge van 99,9995 %.
Hoe kom je erbij, je kan bij iedereen gewoon een abonnement krijgen met een vaststaande prijs per minuut, SMS en MB. Kijk maar op de websites van de providers, ze staan er gewoon tussen.

Als mensen daar niet voor kiezen, en liever complexe contracten nemen met verschillende prijzen binnen en buiten de bundel - dat is hun keuze.

Het gejammer hier in de comments van mensen die hun eigen gedrag niet in de hand hebben is weer eens tenenkrommend. "Bill shock" is een wijze les voor de rest van je leven: lees een contract voordat je hem tekent, en je kan niemand de schuld geven voor je eigen gedrag.

[Reactie gewijzigd door Dreamvoid op 22 juli 2024 22:56]

Telefoonmaatschappijen moet gewoon geld verdienen met een goed, goedkoop en simpel product te verkopen.
Ik ben het helemaal met gryz eens, nou ja het hoeft niet echt goedkoop maar wel min of meer proportioneel en buiten-de-bundel-tarieven van een euro per megabyte of meer, pff. Te duur, punt uit, zelfs voor prepaid. Ik heb nu al een paar jaar een (prepaid) smartphone maar data deed ik alleen met wifi vanwege de gekkigheid van de 2g en 3g tarieven.

Je zou het als offtopic kunnen zien in een Vodaphone topic maar mag ik nog even op deze aanbieder wijzen: https://www.bliep.nl/#/home.

Voor mij de winnaar, Prepaid, 50 cent per dag voor een relatief trage verbinding, maar snel genoeg voor bv radio streaming (VOIP heb ik nog niet geprobeerd). per dag aan en uit te zetten. Combineer met een dualsim telefoon en Bob is je oom.

[Reactie gewijzigd door abacaxi op 22 juli 2024 22:56]

Anoniem: 467970 @28056213 mei 2013 16:55
100 punten voor jou!

Het probleem is dat dit type markten, net als verzekeringen en financiele producten, massamarkten zijn, en een groot deel van Nederland is niet bijster kritisch en ontwikkeld in zijn consumptiegedrag. Vaak willen ze gewoon veel en zo goedkoop mogelijk, en met dit type 'ondoorzichtige' producten is dat natuurlijk koren op de molen van de geldwolven.

Dus we kunnen willen wat we willen maar zolang zestienjarige meisjes/jongetjes hun vaders bij miljoenen ompraten voor die 'gratis' iPhone5 met maar €40,- abonnementskostten en Jan Modaal zoiets heeft van 'maar ik ga toch geen €300,- voor een telefoon betalen als ie ook gratis kan' dan blijf je altijd dit soort pakkethandel houden.

Daarnaast is het voor de telefoonmaatschappijen verrekte handig want de markt is zo onoverzichtelijk als de pest, dus een op een aanbieders vergelijken wordt er zo ook niet makkelijker op. Het zijn geen domme jongens natuurlijk ;)

Ik zou zeggen stem met je portemonnee, maar dat is in telecomland verrekte moeilijk. Ik zit gewoon vast aan KPN want woon in het buitengebied, dus het is of KPN de kas spekken, of de helft van de tijd dubbel betalen via duits netwerk.

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 467970 op 22 juli 2024 22:56]

Dual sim, twee prepaid kaartjes kopen.
Je kunt het beter zien als een verzekering dan dat je daadwerkelijk iets "koopt". Je neemt een verzekering a'la 30e per maand dat je geen telefoonkosten hebt zo lang je niet boven de 1GB en 300 minuten (ik roep iets) uitkomt. Daarboven ga je gewoon betalen.

[Reactie gewijzigd door useruser op 22 juli 2024 22:56]

Is niet helemaal waar, als ik naar de AH ga en zeg dat ik elke week 10 broden afneem dan kan ik een korting krijgen.
[...]
Waarom kost een MB in een bundel van 250MB meer dan in een bundel van 5000MB? Dat is a) raar omdat die MB in beide pakketten 'fysiek' hetzelfde is en b) omdat die 'grote gebruiker' een zwaardere belasting voor het netwerk is. Dus als er al verschil zou zijn (wat niet wenselijk is) dan zou de MB in de kleine bundel goedkoper moeten zijn dan die in de grote bundel. Puur al het feit dat dat niet zo is geeft al aan dat het 'gemaakte prijzen' zijn.
Omdezelfde reden dat een grote gezinsverpakking per eenheid goedkoper dan een 1 persoonsverpakking van pretty much anything in de supermarkt?

Op die wijze verkwist je meer terwijl er minder kosten(administratie, transport, verpakking, bedrukking etc.) zijn voor de fabrikant: netto harken ze dus meer binnen.

[Reactie gewijzigd door Rey Nemaattori op 22 juli 2024 22:56]

En daar komt dan nog bij dat je een MB niet kunt vergelijken met een fysiek product. De kosten voor dat fysieke product zitten namelijk grotendeels in het produceren van dat specifieke exemplaar. Natuurlijk gaan die kosten per product omlaat als je er meer maakt (schaalvergroting), maar over het algemeen is een redelijk deel van de totale kosten in de vorm van x kosten vermenigvuldigd met y geproduceerde producten.

Bij data op een netwerk echter gaan de kosten voor een provider bijzonder weinig omhoog of omlaag als jij een MB meer of minder verbruikt. Waarschijnlijk is het alleen een beetje stroom. De meeste kosten zitten in het netwerk bouwen en onderhouden, en het huren van voldoende bandbreedte in het eigen netwerk en naar het internet toe. Als de hoeveelheid data verdubbelt dan moet je uiteraard een bepaalde hoeveelheid kosten gaan maken om je netwerk uit te breiden, maar het is niet zo simpel als zeggen van nou als jij een MB verbruikt dan gaan de kosten voor ons X omhoog en wij willen graag nog y% winst dus jij betaalt (1+y/100)X. De prijs zal altijd "gemaakt" zijn want ze moeten iets verzinnen waarmee ze denken genoeg geld binnen te krijgen om de kosten te dekken, kosten die niet rechtstreeks afhankelijk zijn van hoeveel het netwerk gebruikt wordt.

De reden dat grotere bundels relatief goedkoper zijn is gewoon marketing, het is precies hetzelfde als dat ik als ik een pizza bestel ook altijd zit te kijken van goh, zal ik maar een large bestellen want relatief gezien kost dat maar zo weinig extra. De kosten voor die grotere pizza zijn natuurlijk nog altijd minder dan wat ik dan extra betaal, dus de pizzaboer maakt meer winst als hij op die manier wat mensen over kan halen om grotere pizza's te bestellen dan als hij domweg zou zeggen van elke gram pizza kost zoveel.
Ja, of gestaffelde buitenbundelkosten. € 0,10 per MB is best veel als je 1000 MB in een maand extra gebruikt... Da's nog wel meer bill shock dan die 51 euro zelfs...
Ik wil even de aandacht vestigen op Mobile Vikings die nu ook in nederland beginnen.
https://mobilevikings.com/nld/en/

Je betaalt 15 euro per maand vooraf, en is die 15 euro op, dan is die op. Niets extra buitenbundelkosten tenzij je er zelf vantevoren nog wat bijzet. Ze hebben geen automatische incasso, dus je komt nooit voor een billshock te staan.
Als je voor oktober besteld heb je ook nog eens heel aantrekkelijke prijzen.

Als er nu meer mensen dit gaan nemen, dan kan concurrentie zijn werking doen en kunnen de "echte" grote providers ook een dergelijk systeem invoeren. Mobile Vikings heeft in België immers ook al de 3G telecommarkt overhoop gehaald, en nu krijg je in België zelfs betere voorwaarden en tarieven dan in Nederland!
Dit heeft hollandsnieuwe ook.
Ik ben daar erg blij mee.
Alles uit een bundel.

Ik denk dat de consumenten meer blokades moet kunnen instellen op zijn verbinding.
Mee eens. En laat Hollands Nieuwe nou toevallig een dochter zijn van Vodafone...het toverwoord is: prijsdifferentiatie! Verschillende mensen verschillende prijzen rekenen voor hetzelfde goed.
Anoniem: 423265 @Svardskampe13 mei 2013 16:29
Je betaalt 15 euro per maand vooraf, en is die 15 euro op, dan is die op. Niets extra buitenbundelkosten tenzij je er zelf vantevoren nog wat bijzet.
En dit dan?
What if the month has expired and you haven’t topped up yet? You’ll pay € 0,25 (€ 15 rate) or € 0,10 (€ 25 rate) for every sent SMS and € 1,00 for every used megabyte.
https://mobilevikings.com...-and-i-haven-t-topped-up/
Wanneer je een bedrag op een prepaid steekt gaat er enkel geld af van wat er op staat, heb je het nodige bedrag niet, gebeurt er niets.
Mobile vikings heeft ook een systeen die een 'grace period' genoemd wordt, waarbij ze het aanvaarden om 3 dagen zonder kosten data te gebruiken voor perongelukke late topups niet al je geld op je balans op te gebruiken.
Die kosten die je hebt getoond gaan dus niet verder dan de 15 euro die je betaalt.
Ja,... dat heeft lebara(KPN) onder andere ook allang in Nederland..Maar dan bellen/smsen voor 1 cent per minuut en gratis naar andere lebara gebruikers...en ook de data per maand, etcetc.
Mobile vikings kan in ieder geval niet aan lebara tippen.

Maar goed, ik zou nooit meer prepayd willen, en de mensen waar dit artikel voor geld waarschijnlijk ook niet.
Hollands nieuwe, bundel op ? opwaarderen en voor dezelfde prijs weer opmaken.

Vindt het prima, sim only. Ik vind dat als je geen dure telefoon kan betalen moet je deze ook niet "gratis" bij een abbonoment nemen.
Hear, hear.
Ik wou net ook al beginnen over Hollands Nieuwe (dochter van Vodafone trouwens). Heb het zelf en vind het fijne voorwaarden. En goedkoper dan die Vikings.
Dat is toch gewoon prepaid? Niets nieuws? Of lees ik het verkeerd ... :/
Ja, dit Vodafone bericht is f*cking hypocriet.
Bill shock 100% voorkomen is makkelijk door internet gewoon af te sluiten (of zonder meerkosten af te knijpen) als de limiet bereikt is.
Mee eens! Het is niet nieuws, maar Mobile Vikings heeft in België inderaad extreem goed werk verricht. Ik woon inmiddels twee jaar in België en ben erg blij met MV, maar was dan ook extreem teleurgesteld toen ik de Nederlandse tarieven zag. Deze zijn erg onder de maat in vergelijking met de BE versies, en dat komt waarschijnlijk omdat in NL Mobile Vikings via KPN gaat. Dus hoe het met die concurrentie loopt...
De belminuten in een 75 minuten bundel zijn ook duurder dan die in een 600 minuten bundel.

Al je vragen gelden eigenlijk ook voor de bel en sms bundels.

Betalen per mb/sms/minuut is er wel, maar dan moet je gewoon geen bundel nemen of een hele lage. Het hele verdienmodel zit in het niet opmaken van bundels
Een goede zaak van Vodafone, dit zal voor een (groot?) aantal klanten een welkome verandering zijn.
Als je onwetend bent over dit soort praktijken kan dit behoorlijk schelen in de portemonnee!

"Wie overigens over zijn databundel heengaat, wordt nog wel geconfronteerd met buitenbundeltarieven."
Wat dat betreft heeft (o,a,) Hi een streepje voor. Een databundel met een bepaald maximum, zodra je hier over heen gaat wordt je snelheid teruggebracht en kun je dus alleen nog maar WhatsAppen en Facebooken. (In de praktijk gaat bijna alles gelukkig nog)

Tijd voor de oude tijden van het onbeperkte internet!
Ik heb er mijn twijfels bij of dit een goede zaak is. Ze willen middels deze dienst overkomen alsof ze naar de klant 'luisteren'. Maar een klant die geen internetbundel heeft en drie maanden lang 51 euro aftikt voor een paar MB is geen tevreden klant.

Alles wat buiten de bundel valt wordt tegen veel te hoge tarieven weggezet. Ten nadele van de klant. Daarnaast is het belachelijk dat de belminuten niet langer dan 1 maand mee mag nemen (kassa!!). Goed dat overheid hier wil ingrijpen. Immers: bij te veel of te weinig gebruik betaal je te veel. En door die belachelijke buiten de bundel tarieven wordt de consument opgejaagd met te dure bundels.

Laat de providers maar eens komen met echte oplossingen. Ik zal er met betrekking tot dit nieuwsbericht al een voordragen.

Middels de website kun je zelf instellen wanneer je een berichtje wilt ontvangen, bijv. dus al vanaf 10 euro aan dataverbruik (al dan niet buiten de bundel). Als klant moet je zelf controle hebben over je verbruik en kosten, goed voor de klant(trevredenheid) en de provider zelf. Immers, als klanten wel in staat zijn hun rekening te betalen, heb je er zelf ook minder werk aan (afsluiten, incasso, afboeken, hele adminstratieve rompslomp).
Je tekent er zelf voor: extra korting binnen de bundel, duurdere minuten erbuiten. Het is een commerciele inschatting of je dat wilt, of gewoon een produkt zonder bundels (die hebben ze allemaal ook, prepaid en als abo).

Waarom zou de overheid hier moeten ingrijpen?

[Reactie gewijzigd door Dreamvoid op 22 juli 2024 22:56]

Een goede zaak van Vodafone, dit zal voor een (groot?) aantal klanten een welkome verandering zijn.
Als je onwetend bent over dit soort praktijken kan dit behoorlijk schelen in de portemonnee!

"Wie overigens over zijn databundel heengaat, wordt nog wel geconfronteerd met buitenbundeltarieven."
Wat dat betreft heeft (o,a,) Hi een streepje voor. Een databundel met een bepaald maximum, zodra je hier over heen gaat wordt je snelheid teruggebracht en kun je dus alleen nog maar WhatsAppen en Facebooken. (In de praktijk gaat bijna alles gelukkig nog)

Tijd voor de oude tijden van het onbeperkte internet!
Ja, nu, vanaf een paar maanden ...
als je een contract met Hi hebt, van voor feb. 2013 betaal je gewoon de hoofdprijs, buiten bundel ...

En nee, hoezeer ik internet / data op mijn mobiel toejuich, ben ik niet per definitie vóór onbeperkte data ( op volle snelheid )
Nu heb je nog mensen met een ouder abbo, die 'trots' zijn op hun 20GB verbruik op mobiel elke maand.
Dat moet betaald worden, en niet om de telco te spekken, maar onderhoud en netwerkcontrole kosten ook gewoon geld.
Die excessen zijn één van de redenen dat de prijzen zo hoog zijn nu.

Onbeperkt, nee hoeft niet, maar "normale" prijzen voor verbruik, DAT is een voorkeur.
De verbruiker betaald, wil je 20GB of onbeperkt á 28MB/s ... dat kan, maar dan betaal je naar ratio ..
@FIFO

Ik ben het hier zeker met je eens! Maar ten opzichte van wat ze hiervoor deden is het toch een goede zaak?
Natuurlijk is het nog steeds niet de best mogelijke oplossing. Maar wat is de best mogelijke oplossing? Ik denk dat die voor iedere persoon anders is. (Al zal het bij het merendeel ongeveer hetzelfde zijn)

Je oplossing ziet er goed uit. Maar ga in een willekeurige stad eens vragen welke mensen wel eens op de site van hun provider inloggen en daar kijken naar mogelijke aanpassingen.
Ik denk dat veel mensen hier geen weet van hebben. Eenmalig een abonnement afsluiten, en klaar! Dit doen mensen (helaas) uit goed vertrouwen.
Zolang mensen genoeg vertrouwen hebben in onze providers, zullen de providers dergelijke manieren hanteren, Ik het nieuws (En dan bedoel ik niet Tweakers of andere tech-sites) wordt bar weinig verteld over dergelijke zaken. De meeste mensen hebben geen benul dat het eigenlijk goedkoper/makkelijker/whatever kan.

@FreshMaker (Ik heb mijn abonnement juni 2012 afgesloten (1gb daarna onbeperkt) en naar mijn weten is het sindsdien, (En al een tijdje daarvoor) snel voor een beperkte hoeveel en daarna onbeperkt langzaam.
Ik denk dat je redenatie wat betreft het toejuichen van onbeperkte data zeker een goede is. Ik had hierover nog niet nagedacht, maar het lijkt me dat hier een kern van waarheid in zit.
In principe een goed idee, ookal vraag ik me af wat er gebeurt op het moment dat ik 3 maanden internet niet heb gebruikt en ik wil snel even het nieuws checken...

Niet dat het ooit voor zal komen dat ik 3 maanden het internet niet gebruik :)
Mocht internet worden uitgeschakeld omdat het in die periode niet gebruik wordt, kun je het gemakkelijk zelf weer activeren. Een smsje naar 4000 met de tekst "internetgebruik aan" voldoet.

Andersom werkt het ook: als je toegang tot internet uit wil zetten sms je "internetgebruik uit". Ook handig voor mensen met een prepaid kaartje in een smartphone. Mijn broertje kreeg deze tip ooit eens, en het werkt prima.
bij m'n android toestel kan ik gewoon data uitzetten met een druk op het neergaande "data" pijltje.
dan werkt alleen nog het bellen en smssen.
scheelt je weer wat gedoe met smscodes die je moet onthouden.

daarnaast vond ik vodafone ook altijd wel netjes met de klantenservice als het fout ging.
ik heb wel eens gehad dat m'n toestel alle apps ging updaten net nadat m'n bundel was afgelopen, meer als 20,- verdwenen maar netjes teruggekregen van vodafone.
automatische update en sync uitzetten en gewoon handmatig doen voorkom je dat probleem ook gelijk ;)
automatische update en sync uitzetten en gewoon handmatig doen voorkom je dat probleem ook gelijk ;)
Ja, mijn idee ook

Hoe 'tof' het voor zo'n gebruiker is dat je het niet hoeft te betalen, krijg je door dat soort acties wel direct "leer-geld"

Dat zal je nooit meer zo laten gebeuren ..
Nu ga je de volgende keer weer bij de klantenservice aankloppen, en zou je zomaar ineens geweigerd worden .
Wat heb je dan, ontevreden gevoel, want VF is .... ( vul maar in )

Ik had een collega die dus met zijn prepaid kaartje van een simpele Nokia, naar een HTC gegaan is.
Zijn vooraf gereserveerde 75€ beltegoed was in een paar dagen "weg"

reactie VF ... het zal niet meer gebeuren, we zetten data uit voor u
Maar geen centen terug .... helaas, daar beginnen we niet aan ...
En/Of optie 'alleen updaten over wireless verbinding'. Geld natuurlijk niet voor syncen.
Wat ik niet snap is waarom ze de buitenbundel-MB's niet even duur maken als de binnenbundel-MB's. De MB's zelf zijn voor Vodafone echt niet opeens duurder als ze onverwachts komen, dus buiten de bundel. Buitenbundeltarieven zijn gewoon weer een flauw trucje om meer geld binnen te krijgen. Zorgen dat alles buiten de bundel net zo duur is als binnen de bundel, dát zou bill shocks voorkomen.
De binnenbundel-MB's zijn de MB's waar Vodafone zijn netwerk op inricht, dus waarvoor bandbreedte gereserveerd moet worden. Mensen die buiten hun bundel gaan, gaan dus over de reservering heen, waardoor Vodafone genoodzaakt kan zijn om extra capaciteit in te zetten.

Uiteraard zal er in de werkelijkheid een behoorlijke marge in die bandbreedte reservering zitten.

Neemt overigens niet weg dat de buitenbundeltarieven buitensporig zijn (voor alles)
Da's een beetje onzin hoor: Vodafone weet intussen wel wat het buitenbundelgedrag van haar klanten is, da's hoe dan ook met wat statistiek wel vrij nauwkeurig in te schatten.
Precies. Ik weet wel zeker dat ze niets baseren op het aantal MB dat 'ingekocht' wordt door klanten. Ze teren op 2 dingen, klanten die inkopen en niet gebruiken, en klanten die buiten de bundel gaan en tegen het hogere tarief aanlopen. Klanten die netjes hun bundel gebruiken zijn het minst interessant voor een provider.
Wel is het waarschijnlijk zo dat ze er met dat hogere buitenbundeltarief voor willen zorgen dat mensen hun gebruik beperken omdat simpelweg het netwerk het niet aan kan. Het is dus als flitsen voor te hard rijden. Straffen in plaats van voorkomen.
Dat is een beetje afhankkelijk van hoeveel bandbreedte buiten NL gebruikt mag worden door Vodafone, dus die huurt in van buitenlandse Vodafone. Dus ik bergijp wel dat er extra kosten bij komen, maar wat ik gek vind, is dat de er opeens 500% en zelfs 1000% extra prijs in zit.
Het grappige is dat hun dochterbedrijfje (Hollandsnieuwe) dit wel doet. Je bundel op? Opwaarderen tegen hetzelfde tarief als binnen je bundel. Tegoed is ook nog eens 3 maanden houdbaar!
De reden dat ze het niet doen is zoals je schrijft om meer geld binnen te kunnen harken. Als je voor elke MB evenveel zou betalen, dan neem je geen te grote bundel meer. Hetzelfde met mijn belminuten: ik gebruik gemiddeld de helft van m'n minuten, maar omdat er af en toe een uitschieter tussen zit heb ik een bundel die dubbel zo groot is. Dat is onder de streep goedkoper dan wanneer ik die uitschieter los zou moeten betalen... en dat is het verdienmodel van deze providers. En wil je dat niet, dan moet je aan de prepaid gaan...

En leuk dat de woordvoerder benadrukt dat er een waarschuwings-sms is, maar ik lees net dat je die zelf aan moet zetten via de klantenservice. Typisch PR-onzin om dit te verkondigen dus.
Wat ik niet snap is waarom ze de buitenbundel-MB's niet even duur maken als de binnenbundel-MB's. De MB's zelf zijn voor Vodafone echt niet opeens duurder als ze onverwachts komen, dus buiten de bundel. Buitenbundeltarieven zijn gewoon weer een flauw trucje om meer geld binnen te krijgen. Zorgen dat alles buiten de bundel net zo duur is als binnen de bundel, dát zou bill shocks voorkomen.
De MB's binnen een bundel zijn vaak goedkoper dan buiten de bundel omdat je vaak meer afneemt dan gebruikt, oftewel als iedereen we gemiddeld maar 50% van de MB's gebruiken (wat denk ik nog aan de hoge kant is), betaal je nog steeds 10 euro voor 100% van de MB's die je afneemt maar je gebruikt er maar 50% van, effectief gezien heb je dan dus het dubbele betaald wat wat je gebruikt :)

En daarbij heeft Vodafone er dus belang bij dat MB's buiten het bundel duurder zijn, want dan neem jij misschien toch net een bundel hoger af dan je anders had gedaan, en houd je dus extra veel over aan het einde van de maand aan MB waar je wel voor betaald maar niet gebruikt.

PS is maar een voorbeeld he, wat de exacte getallen zijn weet ik niet :)

[Reactie gewijzigd door watercoolertje op 22 juli 2024 22:56]

Als ik een doos eieren koop met 24stuks, is dat voordeliger, dan dat ik 4 dozen van 6st koop.

verpakking, ( lees - administratief ) en transport ( onderhoud ) zal moeten gebeuren.
Vaak is méér vooraf bestellen voordeliger, dan enkele items, en al helemaal achteraf
Een smartphone koop je voor een deel toch om altijd op internet te kunnen, het eerste wat in je op komt is een databundel nemen?
Wel eens van Wifi gehoord? De huidige generatie jeugd neemt GEEN databundel, maar neemt sim-only (belminuten) of zelfs pre-paid. Het internetten doen zij op school (WiFi) waar ze 8 uur per dag besteden, of thuis waar ze de rest van hun dag besteden (Wifi).

Wanneer ik van abbo ga wisselen ga ik ook over op pre-paid of sim-only zonder data. Overal is WiFi te vinden en een databundel is bij de ratten af duur

[Reactie gewijzigd door AOC op 22 juli 2024 22:56]

Anoniem: 221563 @AOC13 mei 2013 13:33
Ik ken anders eerlijk gezegd niemand die geen data bundel heeft bij zijn/haar smartphone. Waar baseer jij dit op? Heb je een bron voor ons, lijkt me interssant onderzoek ;)
Ik ken anders eerlijk gezegd niemand die geen data bundel heeft bij zijn/haar smartphone. Waar baseer jij dit op? Heb je een bron voor ons, lijkt me interssant onderzoek ;)
en weer de vraag om bronnen ...
Dan ben ik de secundaire info ..

Om me heen zijn veel mensen nu tegen het einde van hun abbo, velen hebben anderhalf / 2 jaar geleden een smartphone aangeschaft "omdat je gratis kan sms'en" ( whatsapp )
90% daarvan heeft ALLEEN dat in gebruik, en een beetje facebook / nieuwsappje.

Van bijna al die mensen is achteraf pas duidelijk hoeveel dat gratis sms'en gekost heeft ( 10 á 15€ p/m voor de extra bundel )
Hadden ze een abbo van 10 tot 15€, en incl. hun smsgedrag daar voldoende aan, gingen ze over naar een databundel ( al dan niet in het abbo ) wat 30€ p/m minimaal ging kosten.

Men was helemaal niet goedkoper uit, want de abbokosten gingen zelfs omhoog, en in sommige gevallen verdubbelden die.
( buiten het gegeven dat men wel meer berichten en 'nut' had van dat data-abbo, maar de mens is eenvoudig ... gratis sms, was niet gratis ...)

Nu komt de "nieuwe" generatie opzetten, oude gebruikers, die 2 jaar in hun ogen teveel betaald hebben, merken dat ze op best veel plekken (gratis) wifi hebben.
hun berichten komen aan, hun facebook en nieuwsapp werkt.
en hun dataverbruik is minimaal ( volgens de rekening )
Maar nog steeds staat er apart vermeld "XXXmb databundel - 15€ "

DIE mensen zie ik om me heen allemaal overstappen naar Simyo, Simpel en Bliep.
prepaid / simonly met maandelijks te wijzigen databubndels, voor een fractie van de prijs.
In hun ogen een betere deal, dan de "leugen" gratis sms met whatsapp"
( de consument is blind .... men ziet alleen het eigen nadeel )

ps. over de kwaliteit van genoemde providers is een heel andere discussie, maar daar zoekt de klant pas naar, achteraf, als men problemen heeft ...
ik ken er meerdere, en ik ook zit er over te denken wanneer mijn abbo afloopt of ik stap over op Robin Mobile, dan heb ik onbeperkt bellen/sms en internet.
Hoef ik me ook geen zorgen meer te maken als ik er overheen ga.


Maar waarom doet Vodafone niet gewoon als je buiten je bundel gaat zo'n laag snelheidje als wat t-mobile doet?
Dan krijg je ook nooit die bill shock. voor de rest mensen die geen databundel hebben dat het standaard uitgeschakeld is vind ik wel een goede zaak.
Ik ken genoeg mensen die wel een smartphone hebben, maar databundel te duur vinden. Die gebruiken gewoon Wifi waar het beschikbaar is.

Voor heel veel functies van een smartphone heb je niet (altijd) een dataverbinding nodig en veel anderen gebruik je voornamelijk op plekken waar toch al wifi is.

Helemaal omdat tegenwoordig in de grote steden heel veel cafe's wifi beschikbaar hebben en je ook op plaatsen als McDonalds, Starbucks en de trein gratis Wifi-toegang hebt, is de noodzaak niet zo heel groot.
Een smartphone koop je voor een deel toch om altijd op internet te kunnen, het eerste wat in je op komt is een databundel nemen?
Hoezo ? Als ik thuis en op t werk wifi heb waarom zou ik dan duur en langzaam 3G gebruiken ?
Ik niet in elk geval. Ik heb een Galaxy Note 2 maar geen databundel.
Ik snap niet dat mensen zonder databundel überhaupt niet het internet op mogen. Zo kwam ik laatste tot een onaangename verrassing. Ik heb zelf een abonnement zonder dataverbruik bij T-Mobile maar had toch een leuke rekening voor data gebruik.

Ik had een HTC HD2, omgemod naar Android 4.1, van een vriend geleend zodat ik eens kon uitvinden hoe het is om een smartphone te hebben. Ik stopte er mijn simkaart in, zette het apparaat aan en het eerste wat ik deed was op zoek gaan naar de functie om mobiel data verbruik uit te zetten. Goed, zo gezegd, zo gedaan. Wat ik ondertussen niet doorhad is dat de Playstore ondertussen 3.89MB aan background data had gedownload.

Aan het einde van de maand zag ik, dat ik opeens voor 4MB aan data had gebruikt. Voor deze 4MB kon ik opeens vier euro's gaan aftikken. 1 euro per MB?! What...the...fuck... Binnen de 5 minuten dat ik naar de uitzetfunctie zocht had ik dus al een rekening van 4 euro. :(

Waarom kon ik in de eerste plaats data binnenhalen op een abonnement waarop ik geen databundel heb?! Dit soort zaken zijn echt je reinste oplichterij en het is zeer goed als Neelie Kroes en de rest van de EU eens met een sledgehammer op dit soort praktijken ramt.
Je kunt gewoon in Android mobiel internet stop zetten, dat jij dit niet doet wil niet zeggen dat je dan boos moet zijn op de provider.....
Wat hij dus aangeeft VOORDAT die de kans had dit te doen had zijn mobiel al een aantal MB internet binnengehaald.
Dan nog
Ligt het niet bij de gebruiker ?
Android heeft een snelkoppeling naar flightmode, van daaruit kan je alles bereiken, en aan / uit zetten

Je plaatst je simkaart in een toestel waarvan BEKEND is dat hij heftig op het netwerk leunt.
dan kan je vooraf bedenken wat er aan de hand is, of gaat gebeuren.

( mijn toestellen zoeken primair naar wifi bij opstarten )
Oh, er zijn wat reacties hieronder die ik over het hoofd had gezien. Kleine aanpassing aan wie het gericht is.

Even voor de duidelijkheid: ik heb nooit een smartphone gehad. Dit is mijn eerste smartphone. Ik had nog nooit met Android gewerkt. Daarom was het eerste wat ik deed toen ik de telefoon aanzette, het zoeken naar de functie om het netwerk uit te zetten zodat ik alleen via WiFi werkte. Het is dat mijn gok over achtergrondupdates goed was, anders had ik een rekening gehad die kon oplopen in de tientallen euro's.

Dat het OS zichzelf, na deze eerste boot, probeerde bij te werken is prima te begrijpen. We vinden het allemaal belangrijk en handig om updates automatisch binnen te krijgen. Maar als de provider al standaard de dataverbinding had afgesloten had dit nooit kunnen gebeuren. Het is toch van de zotte dat mijn telefoon een mobiele dataverbinding kan opzetten terwijl ik daar helemaal geen abonnement voor heb?

Okay, nu heb ik vier euro schade. Jammer dan. Volgende keer start een nieuwe phone op zonder sim zodat ik eerst alle instellingen goed kan zetten. Maar initiatieven als deze kan ik alleen maar toejuichen. Als dit nu afgedwongen wordt op Europees niveau ben ik al helemaal blij.

[Reactie gewijzigd door Nathilion op 22 juli 2024 22:56]

Dus je wilde weten hoe het is om een smartphone te hebben en het eerste wat je doet is internet uitzetten?

Dan kun je net zo goed je oude feature phone er weer bijpakken.. het hele idee van een smartphone is dat ie altijd verbonden is.
Ik heb onlangs ook een smartphone getest met mijn eigen sim only kaart maar wel
1) vooraf in de handleiding gezocht hoe je dataverbruik uit moest zetten en,
2) na het opstarten niet gelijk aangemeldt met mijn google account.

Pas toen ik de telefoon doorhad heb ik wifi aangezet en me bij google aangemeldt om apps te kunnen proberen, op deze manier 0,0 data verbruik gehad tijdens het testen.
Jammer dat de klant niet gewoon een smsje krijgen als ze bijvoorbeeld voor €10 aan interkosten gemaakt hebben. Nu ben je dus in 3 maanden tijd al minimaal €51 kwijt.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.