Scholen kunnen van Nederlandse overheid geld krijgen voor kabel of glasvezel

Scholen kunnen vanaf dit jaar bij de Nederlandse overheid geld krijgen voor de aanleg van een kabel- of glasvezelverbinding. De overheid vergoedt de helft van de gemaakte kosten voor het aanleggen van de verbinding. De regeling geldt ook voor scholen die internetten via dsl.

Het gaat in totaal om achthonderd basis- en middelbare scholen in Nederland, zeggen staatssecretaris Sander Dekker van Onderwijs en minister Henk Kamp van Economische Zaken. Scholen kunnen gemiddeld bijna zevenduizend euro krijgen. In totaal wil de overheid maximaal 5,5 miljoen euro uittrekken voor de regeling.

Scholen kunnen dit jaar de subsidie al aanvragen en de regeling loopt tot en met 2019. De toegang tot kabel- of glasvezelinternet moet digitale taal- en rekenlessen en iPad-onderwijs mogelijk maken op scholen waar dat nog niet mogelijk was. "Het gaat om basis- en middelbare scholen die nu geen kabel of glasvezelverbinding hebben, maar het nog moeten doen met een koperen lijntje", aldus de politici.

Door Arnoud Wokke

Redacteur Tweakers

25-01-2017 • 18:16

96

Reacties (96)

96
93
46
2
0
36
Wijzig sortering
Ik zie vooral veel kans op verspild geld.

Wanneer een dorp/stad een kabel verbinding heeft ( wat in 95% het geval zal zijn) dan zie ik niet zozeer waar dit geld voor nodig is.

Ok ik snap dat goed internet belangrijk is, maar dat zal toch zo goed als altijd al aanwezig zijn.
Vorig jaar hebben ruim 700 scholen aangegeven dat ze geen goede Internetverbinding hebben. Steeds meer lesmethodes gaan over naar digitale leermiddelen waarbij een Internetverbinding cruciaal is. Een reguliere zakelijke lijn zal zoveel verkeer genereren dat de ISP genoodzaakt wordt om een fair use policy te gebruiken om de lijn te cancellen. Als je een 300mbps verbinding bij Ziggo hebt die van 9 tot 5 voor >70% belast wordt, worden ze er daar ook niet vrolijk van.

Een hoop grote scholen hebben al aangegeven te verwachten meer dan 1gbps nodig te hebben over 3 tot 5 jaar. Bij scholen moet je juist nu al beginnen met het aanbesteden van een nieuw wifi-netwerk en dito internetverbinding en evt. core-netwerk binnen het pand. Dan is het over een jaar of 2 klaar...
Ik vermoed dat oude schoolgebouwen helemaal geen kabelaansluiting hebben omdat dat toen alleen voor tv was.
Wij (30+ jaar geleden) keken anders wel trouw SchoolTV via de kabel. Maar goed, dat had inderdaad ook gewoon via de ether gekund.
Ze zullen het met een reden doen. Denk niet dat jij meer informatie hebt dan de Nederlandse overheid.

Er zijn genoeg bijzondere omstandig heden dat een school op een rare plek wel meer internet nodig heeft maar niet kan krijgen.
Ik weet niet waar jij vandaan komt, maar juist scholen hebben vaak slechte aansluitingen, behalve als ze toevallig in een agglomeraat of in een echte stad gebouwd zijn.
Blijkbaar niet. Anders was deze regeling niet nodig. En al waren er maar bv 10 in heel Nederland. Hebben die dan geen recht op snel internet omdat ze "afgelegen" liggen?
Er zijn meer dan genoeg scholen in oude gebouwen of het buitengebied die geen toegang hebben tot snel internet. Nu steeds meer methodes zich verplaatsen naar het digibord en sommige methodes zelf alleen digitaal worden aangeboden (o.a. Nieuwsbegrip) en de overheid erop hamert om kinderen van "21st century skills" te voorzien wordt het hoog tijd dat ook die scholen van snel internet worden voorzien. Maar ik vind persoonlijk een vergoeding van slechts 50% nog behoorlijk karig voor iets wat van de overheid is. Het is niet alsof scholen elk jaar een overschot hebben. Of moet de belastingdienst ook elk jaar geld opzij leggen in een potje om te sparen voor een glasvezelverbinding? Denk het niet. Wederom is het onderwijs het ondergeschoven kindje.
De overheid betaald die andere 50% ook, dus dat scheelt.

Ik denk om er voor te zorgen dat de school het echt als een investering ziet en het ook zo behandeld.
Wanneer een dorp/stad een kabel verbinding heeft ( wat in 95% het geval zal zijn) dan zie ik niet zozeer waar dit geld voor nodig is.
Ik snap je punt niet. In het artikel staat duidelijk aangegeven dat het om scholen gaat die nog geen kabel verbinding hebben.

"Het gaat om basis- en middelbare scholen die nu geen kabel of glasvezelverbinding hebben, maar het nog moeten doen met een koperen lijntje", aldus de politici."
:? Raar. Nu glasvezel onderhand de norm is geworden zijn er nog scholen met ADSL?

Ongetwijfeld dat er scholen zijn die ivm gebrek aan infrastructuur het niet mogelijk is, maar dan red je het niet met het bedrag. Kabel laten aanleggen kost een stuk meer.
Op hoeveel plaatsen in Nederland heb je nou helemaal glasvezel? Zover ik weet is het in een paar plaatsen, en roeptoetert iedereen wel over hoe geweldig het is, maar in kleine dorpjes buitenaf heb je gewoon 4Mbit up en misschien 1 down, want KPN heeft echt geen zin om daar een vezel heen te trekken... Ja, naar de wijkkast, maar daar houdt het op.

Ik denk dat een algemene subsidie (100 euro per huishouden dat op glas is aangesloten) een beste motivatie is voor bedrijven, maar ook dan gaat dat dure vezeltje niet overal komen. Misschien ook wel zo goed, als datalimieten een beetje omhoog gaan is internetten over 4g sneller, betrouwbaarder en flexibeler.
Zou je toch eens over rond moeten kijken. Overijssel, waar ik zelf vandaan kom, is hier druk mee bezig i.c.m. Reggefiber. Alle buitengebieden worden/zijn inmiddels van Glasvezel voorzien. Plaatsjes als Marle, met 600 inwoners worden ook gewoon voorzien.
Hebben ze daarna tijd om Zwolle te voorzien? Grootste deel van de stad zonder glas...
Daarna ook meteen even kampen meepakken 😋
Ik wist helemaal niet dat er nog zoveel (grote) plaatsen zijn zonder glas. Toen we over gingen op glas in Leeuwarden dacht ik dat heel Nederland wel voorzien zou zijn, maar aan dit kaartje te zien heb ik geluk met 1000 Mbit van Tweak. Groningen heeft niet eens glas.

[Reactie gewijzigd door Sando op 28 juli 2024 04:15]

Het is juist een stuk moeilijk om glas aan te leggen in de stad dan in het buitengebied. Veel leidingen om rekening mee te houden en hoogbouw blijft ook lastig. Nieuwbouw is het gemakkelijkst dus vandaar dat vrijwel alle nieuwbouw en een relatief groot deel buitengebieden glasvezel heeft t.o.v. stedelijke gebieden.

Ik woon in een buitenwijk van Arnhem en naast mij staat een nieuwbouwwijk met glasvezel, maar ik zal het voorlopig niet krijgen.
Tja, maar hier gaat dat nooit gebeuren. Iedereen* zit bij Zeelandnet want dat is Zeeuws. Daarom gaat glasvezel of diens opvolger nooit van de grond komen, zelfs niet als die 100keer zon snel is of de snelheid meerdere Terrabit wordt voor een lagere prijs.

Bedrijven zitten hier natuurlijk wel al lang op glasvezel als ze dat nodig hebben.

* bijna iedereen dus.
Nu noem je ook net de hoek waar elk boerengat verglaasd is. Reggefiber is de grote aanjager in Nederland en die mannen komen uit Rijssen waar ze ook begonnen zijn. Heel Overijssel en de Achterhoek zit vol met glas, daarbuiten verschillende grotere plaatsen, soms dorpjes maar het buitengebied kun je vergeten.

Als ik in mijn oude omgeving zuid-west Nederland kijk, Zeeland kent geen glas. De steden Bergen-op-Zoom en Roosendaal hebben geen glas, Breda begint een klein beetje te komen, Tilburg sommige wijken. Toevallig hebben ze in een aantal dorpen als Hoogerheide, Ossendrecht, Rucphen glas liggen maar de uitrol ligt verder stil. In de randstad is de aanleg door de vele bebouwing veel werk en hele hoeken als Noord-Holland of Groningen hebben ook nog niets. Het verschilt enorm per regio of er glas ligt of niet, het oosten heeft gewoon veel geluk gehad met Reggefiber.

Overigens woon ik tegenwoordig in België, hier ligt nog geen bal dus ik kan hier nog harder gaan klagen :P
Je gegevens zijn wat gedateerd. Reggefiber (eigenaar KPN) heeft fiks doorgepakt.
Kijk eens hier: https://www.eindelijkglasvezel.nl/waar-glasvezel/

Voor zeeland kijk eens hier:
https://www.fiber.nl/provincie/zeeland/

en ook in Belgie komt het langzaam op gang:
http://www.proximus.be/nl...lingen-met-glasvezel.html
en ook in Belgie komt het langzaam op gang:
http://www.proximus.be/nl...lingen-met-glasvezel.html
ERG langzaam dan toch maar, en op ZEER beperkte schaal.

In de provincie Antwerpen ziet het er in de steden zo uit:
* Antwerpen: 25 straten
* Geel: 5 straten
* Herentals: 1 straat
* Hoogstraten: nog niks
* Lier: 8 straten
* Mechelen: 13 straten
* Mortsel: nog niks
* Turnhout: 3 straten
Een berg beklimmen doe je met de eerste stap ;)


maar er is hoop:
nieuws: Proximus gaat alle dichtbevolkte gebieden in België van glasvezel voo...

[Reactie gewijzigd door SED op 28 juli 2024 04:15]

Dat klopt, maar ik blijf het vrij mager (*) vinden, en ik zie hier weer het gebruikelijke scenario voor me.

Net als met elke vorige technologie wordt op dezelfde plaatsen begonnen, daarna langzaam uitgebreid, en wanneer "de rest" aan bod zou kunnen/moeten komen is er weer een nieuwe technologie / nieuwe implementatie van dezelfde technologie die dan prioriteit krijgt en start men weer van voor af aan op de 'strategische plaatsen' en de rest blijft 1 of 2 generaties achterlopen.
Zie: ADSL, ADSL, VDSL, VDSL2.

Nog steeds kan ik in de bebouwde kom geen betere verbinding krijgen dan 12/1.
Reactie Belgacom: ja maar we zijn nu bezig met glasvezel. Als dat er is, dan gaat dat ontzettend veel sneller zijn ...

(*) ... dat ernaar streeft om de helft van de Belgische gezinnen een gigabitinternetverbinding te bieden tegen 2020 en voor 2025 alle huishoudens een verbinding met een snelheid van 100Mbit/s te leveren.

Sorry, ik ben toch niet echt onder de indruk.
hier in Diepenveen hebben we ook al 2 of 3 jaar glasvezel, vaak nog sneller internet dan in deventer (ligt er 500 meter vanaf)!!
En dan heb je Groningen.... Vrijwel nergens glasvezel :^(
Kijk wat beter, in veel delen van Overijssel ligt wel glas, maar dat is voor consumenten onbetaalbaar!


Ik kan ook glas krijgen, kost me wel 2500+ € aanlegkosten, 1000 euro aansluitkosten en 500 per maand voor 100/100.

Ja daaag, leuk dat het er ligt, ik heb er niets aan. Ondertussen kan ik bij KPN 100/10 krijgen voor 40€ p/m ofzo. Terwijl het glasvezelproject hier verdomme in samenwerking is gedaan met KPN(niet eens reggefiber).
Hoezo onbetaalbaar voor consumenten? De consumenten in regio Overijssel krijgen gewoon normale prijzen hoor...
Het gaat om plaatsen zoals Zwolle waar dus (nog) geen glas tot ieder huis is aangelegd. De enige manier om dan toch glasvezel te krijgen is dan een bedrijfsaansluiting af te nemen voor bovenstaand tarief.
Leuk voor Twente, groeten uit het verre oosten.
Soms wordt er een eigen bijdrage gevraagd in grote kostbare projecten (alleen geen extra aansluitkosten), maar de abonnementsprijs is nooit €500 per maand. Ik weet dus niet waar je jouw gegevens vandaan haalt, maar die kloppen niet.

[Reactie gewijzigd door NoUseWhatsoever op 28 juli 2024 04:15]

In heel twente is glasvezel via de verschillende aanbieders prima te betalen

Ik betaal via Tweak € 55 p/m voor 1000/1000 en haal met gemak 950mbit mits de servers dat ook ondersteunen.
maar in kleine dorpjes buitenaf heb je gewoon 4Mbit up en misschien 1 down
Dat verschilt per regio. Toen Reggefiber nog volop aan het aanleggen was, werden ook de kleine dorpen meegenomen. Brabant en Twente zijn bijvoorbeeld goed voorzien. Mijn zusje woont op een boerderij, buitenaf maar heeft ook gewoon glasvezel.
Over roeptoeteren gesproken...
hier een .pdf met (bijna) alle info over de toekomst van de digitale connectiviteit
Generieke toegang tot het internet is in de onderwijssector van groot belang. Het kan door leerlingen thuis en op school worden gebruikt om informatie te vinden, bijvoorbeeld voor het maken van een werkstuk of huiswerk. Leerlingen doen dit zowel op school (tijdens ‘tussen-uren’ of specifiek daarvoor aangewezen tijdstippen) en vanuit huis. Voor docenten geldt uiteraard ook dat toegang tot online informatie (zoals op methode-sites van uitgevers) be-langrijk kan zijn voor het vormgeven van lessen.
Naast onderwijs gerelateerd gebruik gebruiken leerlingen en docenten de toegang tot het internet uiteraard ook voor andere zaken. Veel scholen bieden leerlingen de mogelijkheid om hun eigen smartphone of tablet te verbinden aan een Wi-Fi-netwerk, en staan het gebruik van (bijvoorbeeld) sociale media en spelletjes toe (al dan niet uitsluitend tijdens de pauze). Dergelijke toepassingen kunnen een belangrijke sociale functie vervullen

Bij digitaal leren wordt in de regel gebruik gemaakt van een toepassing die is ontwikkeld (en wordt gehost) door een uitgever. De elektronische leeromgeving van de school vormt de ‘toegangspoort’ hiertoe voor de leerling.

[Reactie gewijzigd door DeComponeur op 28 juli 2024 04:15]

In mei 2014 2.1 miljoen huishoudens met mogelijkheid tot aansluiting volgens de consumentenbond.
Je weet niet wat een fiber lijntje voor een bedrijf kost denk ik, reken maar op een 220€ excl btw per maand voor een 10/10 lijntje

particulier is het feest tot aan de hemel als je glas hebt ik lach me ook een breuk met 100/100mb voor 65€ per maand incl btw en daar zit zelfs mijn tv bij in.
in mijn kleine dorpje "achteraf" (~7-8km lintbebouwing, slechts 1800 inwoners) ligt gewoon glaswerk met een 500/500 abbo (geen ziggo) dus die vlieger gaat niet altijd op :9
Ja er zijn scholen genoeg in de achterhoek die in het buitengebied zitten die het nog met ADSL lijntje moeten doen. Als ik kijk in Winterswijk dan zijn er in het buitengebied 3 scholen die het met een ADSL lijntje moeten doen. Om maar even aan te geven dat dit een groot probleem is voor scholen in de buitengebieden in Nederland.
In Winterswijk zal dit probleem midden 2017 zijn opgelost, deze scholen krijgen binnenkort een glasvezel aansluiten.

In de kern van Winterswijk ligt al glasvezel dat aangelegd is in 2011 door Reggefiber. CIF is nu begonnen met voorbereiding aanleg op te starten om van glasvezel uitterollen in het buitengebied, kern Meddo en verschillende delen industrieterrein.
Midden 2017 zal CIF hier mee klaar zijn. Dan is de gemeente Winterswijk nagenoeg 100% glasvezel dekking. Hierdoor is Winterswijk 1 van de eerste gemeentes in Nederland waar 100% glasvezel ligt.

http://www.glasvezelbuite...n-de-grond-in-winterswijk
Goede ontwikkeling! Bij ons op school hebben ze al een glasvezel verbinding en het is al vaak super sloom (door 1100+ leerlingen). Ik kan me niet voorstellen hoe dat op andere scholen moet gaan die een nog slomere verbinding hebben. Dan is de gedeelde bandwith voor alle leerlingen nog slomer :/
Eigenlijk moet 1100+ leerlingen best goed te doen zijn op een gigabit lijntje wanneer je wat fatsoenlijk network management toepast. Dat houd in dat je op het wifi netwerk misschien wat concessies moet doen betreft snelheid en beschikbaarheid van services als Netflix en Youtube, maar dan kan je het best bont maken hoor!

Bij ons op school is het echter nog steeds zo dat de wifi op zijn gat gaat in de pauzes, maar bijvoorbeeld de thinclients die verbinden met een externe server blijven netjes functioneren en het voordeel daarvan is dat alle internet bandwidth die die (virtuele) machines nodig hebben niet over het schoolnetwerk gaat maar simpelweg uit het datacentrum waar de VM host aanwezig is wordt geleid: daar heb je bandbreedte genoeg voor wat filmpjes :).

edit: speedtest op de vm geeft dit als resultaat: http://www.speedtest.net/my-result/5997269742
Dat is best netjes als er 'maar' een 300mbit lijn naar de school zelf loopt toch? :Y)

[Reactie gewijzigd door Ultrapc op 28 juli 2024 04:15]

750/750 verbinding met 4500 gebruikers. Meestal wel 2500+ verbonden. Natuurlijk kunnen ze niet alles bij ons. Wel Netflix en YouTube. In pauzes is het, het drukste maar hebben we nog zo'n 150mbps over.

Vind het overigens een goede ontwikkeling dat ze dit stimuleren. Met een kleine school van 500 leerlingen is een 100mbps verbinding namelijk wel wenselijk.
Misschien een domme vraag, maar kunnen ze niet Ziggo zakelijk nemen? MKB pakket voor 119 euro per maand heeft 500/40 en 5 IP adressen. Met 500 leerlingen is het nog geen kwartje per leerling per maand.
Er zijn genoeg gebieden waar enkel en alleen ADSL te krijgen is.
Ik weet niet of dat technisch mogelijk is, maar als je toch al een lijn trekt naar een school zou ik eerder zeggen ´trek dan 3 lijnen tegelijk, je hoeft maar 1x te graven en kunnen ze 3gbit internet krijgen´. Nutsgebouwen kunnen wat dat betreft wel voorgetrokken worden denk ik. Je kan dan de 3 internetaansluitingen verdelen over het gebouw en dan heb je minder last van te weinig bandbreedte en kan iedereen fatsoenlijk gebruik maken van de internetverbinding.

[Reactie gewijzigd door elponchis op 28 juli 2024 04:15]

Bij mij ook rond de 1000 leerlingen, ik vermoed dat ze gewoon een +-240/30 mbps verbinding via coax hebben. Via speedtest haal ik gewoon rond de 100 mbps down en 20 mbps up en het is gewoon bruikbaar. Maar het aantal devices dat tegelijkertijd gebruikt wordt is niet zo veel, ik schat rond de 100-150 maximum. En al zijn het er veel, het is meestal gewoon wat webbrowsen en kleine downloads (Word, Excel, Powerpoint,... documenten) dus je moet al pech hebben dat je allemaal tegelijk een nieuwe pagina wilt laden.
We hebben tijdens de pauze een keer gekeken hoeveel devices er op dat moment verbonden waren met het wifi netwerk, en dat was tegen de 900 mensen aan. Tijdens pauzes is de wifi meestal helemaal dood. Tijdens een normale les is het meestal wel te doen.
Op mijn school valt het internet elke 5 minuten uit. De oorzaak? Niemand weet het.
Rond de 860 leerlingen, maar zelfs in de tussenuren, wanneer bijna niemand erop zit, werkt het niet goed.
Goede proxy inregelen , QoS toepassen en load balancing goed inregelen.
Je wordt geminned hoor die had ik ook al :)
Wat betekenen die dingen allemaal?
Of je past fatsoenlijke QoS toe of loadbalancing natuurlijk.
Nee joh, gewoon meer geld er tegenaan smijten om het nog sneller en nog meer capaciteit te geven. Dat is een betere oplossing dan goede maatregelen nemen en/of workflow aanpassen, toch? Toch!? ;)
Ah zoals het file probleem ;) i see what they did there
Denk je echt dat de gemiddelde school It mensen dat kunnen?
Nee maar nu krijgen ze geld om tweakers in te huren die het wel kunnen.
De gemiddelde it'er op een basis of middelbare school heeft er net zo veel kaas van gegeten als de stoffige gasten in de 2de kamer die dat sleepnet gaan goedkeuren.
Dat gaat ook echt helpen met die 1100 leerlingen die tegelijk hetzelfde soort dingen op internet willen/moeten doen...
... immers je lesmateriaal staat on premises hoop ik...
Ik hoop het niet want dan lopen ze hopeloos achter.
Nergens is de cloud adoptie zo hoog als in het onderwijs
Precies mijn punt, waarom de adoptie zo hoog op scholen als het aan alle kanten niet strookt met de aanvoerende verbindingen gezien er nu zelfs subsidie voor komt.

Iets met dikke stront door een trechter, als je als automatiseerder dus weet dat jouw school een dikke 8/1 dsl lijn heeft liggen dan ga je NIET adviseren hoop ik om alles in de cloud te hangen voor 1100 leerlingen.

Anders weet je echt niets.
Is het willen of moeten...... immers je lesmateriaal staat on premises hoop ik
Nee, uitgevers vinden het veel leuker om abonnementen te verkopen die ze na een jaar kunnen afsluiten als je niet opnieuw betaalt. Daar verdienen ze veel meer aan dan papieren boeken die door een boekenfonds worden gekocht en jarenlang worden hergebruikt.

[Reactie gewijzigd door CAPSLOCK2000 op 28 juli 2024 04:15]

Vroeger toen ik jong was leerden wij uit boeken,boekjes wat is daar mis mee?
internet troep in mijn opinie heeft niks te maken met leren op school laat ze maar eens tafels leren van 1 tot 12 ,en lezen uit boekjes misschien ben ik beetje oud , maar internet en school heeft geen zin
ze hebben toch wel een gsm of tablet , is wat je vroeger leerde belangrijker dan internet denk het niet
in mijn ervaring op de werk vloer de mensen die nu van school komen hebben nivo van 8 klas lagere school . misschien druk ik dat hard uit maar zie dit dagelijks.

dit is mijn persoonlijke mening val mij er niet op aan.

mvg pletter
Jij hebt zo te zien de lagere school niet eens afgemaakt gezien je spelling en gebrek aan leestekens. Maar even serieus, het is maar goed dat je niet meer weet hoe jij vroeger overkwam toen je net de werkvloer opkwam, denk je dat de oude garde toen een hoge pet van je ophad? Denk het ook niet. Iedereen heeft tijd nodig om een baan zich eigen te maken. Heeft niks te maken met het niveau van klas 8. En waarom ICT in het onderwijs? Omdat je voor driekwart van de banen tegenwoordig met een computer moet om kunnen gaan. En nee, dat leren ze niet door Appjes te downloaden op hun iPad. Wat leren ze dan op school? Ze leren informatie op te zoeken op het internet, onderzoek te doen naar een onderwerp en dit te presenteren aan de klas. Natuurlijk op de basisschool nog op basaal niveau, maar je moet ergens beginnen.
Vroeger hadden veel mensen alleen lagere school en konden rekenen en schrijven. Nu schijnen Mbo'ers dat al niet te kunnen.
Vroeger toen ik jong was leerden wij uit boeken,boekjes wat is daar mis mee?
internet troep in mijn opinie heeft niks te maken met leren op school laat ze maar eens tafels leren van 1 tot 12 ,en lezen uit boekjes misschien ben ik beetje oud , maar internet en school heeft geen zin
ze hebben toch wel een gsm of tablet , is wat je vroeger leerde belangrijker dan internet denk het niet
in mijn ervaring op de werk vloer de mensen die nu van school komen hebben nivo van 8 klas lagere school . misschien druk ik dat hard uit maar zie dit dagelijks.

dit is mijn persoonlijke mening val mij er niet op aan.

mvg pletter
Wij leerden zinsopbouw en leestekens gebruiken op de juiste plaats.
Niet een heel verhaal in één regeltje te vertellen zonder echt te ademen.

Vroeger was alles beter ?
Mijn grootmoeder vind van niet hoor, die vind haar iPad leuker dan de leistenen en kraspennen.

Internet en het gebruik op school is meer dan alleen 9gag en Facebook, er wordt meer aandacht gegeven aan privacy en gebruik van bronnen.
Ik zie het verschil tussen de oudste ( 15 ) en de jongste ( 9 ) heel duidelijk.
Waar 6 jaar geleden de PC nog gebruikt werd als 'afleiding' is het nu onderdeel van de lessen.
Duidelijk verwoord wat je kunt, en hoe je het moet gebruiken, weet mijn 9 jarige al prima hoe hij dingen moet terugvinden, waar hij informatie kan opzoeken die nuttig kan zijn.
Maar vooral dat hij niet zomaar alles moet geloven wat hij ziet. ( iets waar het de "volwassene" nogal ontbreekt )

Wat heeft het voor nut om de tafel van 11 te leren ?
Mij hebben ze nog 'gewoon' 1 tot 10 geleerd, waarbij al snel duidelijk was, dat 1 & 10 hetzelfde zijn, en 11 een optelsom is.
Ik zie vooral een bodemloze putactie aangezien de meeste scholen het ICT gebeuren toch niet zo heel serieus meer nemen. /scarcasm off - zoiets zou de Overheid nooit doen.

Ik heb een tijdje met de monteurs meegekeken @ work en daar zie je dan een basis school gewoon nog op een simpel 50 mbits consumenten lijntje hangt terwijl daar rustig 4 x 30 leerlingen op zitten te surfen en werken en god knows what else - en eigen personeel. Eerste klacht die je dan ontvangt: het internet wordt wel als langzaam ervaren... Jongens hier is gewoon de zakelijke markt voor hoor!

Anyway: Ik hoop dat men netjes hun centjes correct spendeert en dat er glasvezel op de scholen van tegenwoordig kan komen, echter denk ik niet dat het veel zal helpen als de aanleg partijen Ziggo en KPN hun verdeelpunten nog niet eens bij zo'n school hebben liggen. Mijn oude middelbare school is opnieuw ergens gebouwd midden in wat vroeger een oud weiland was. De woonwijk die erachter komt te liggen is in 2020ish volledig klaar en de eerste fiberkabels komen begin 2018 aangezien dan de eerste bewoners er dan pas komen. Die school echter staat er al nu 2 jaar :) Ik wens die leerlingen zoveel succes.
En dan? Die zakelijke markt levert ook gewoon maar 50mbit via dat lijntje alleen met een andere SLA erop kortom je krijgt nog steeds de klacht dat het sloom is maar je mag het 4 voudige betalen.

Zou lekker wezen dat je een betere QoS krijgt omdat je 'zakelijke' internet afneemt bij een ISP mooi niet hoor.
Op zakelijke markt is het mogelijk om als er meerdere netlijnen liggen DSL lijnen te stacken, dat kan in de particuliere markt slechts met BVDSL voor een consument. Dat houdt wel in dat je dan tegen een max aanloopt van 100 mbits en veelal is vdsl voor scholen niet eens beschikbaar omdat daar vaak vanuit vroeger diverse netlijnen liggen die nog simpel over de adsl technologie geleverd worden. Je kan dan met 6 koperlijnen een aardige snelheid bereiken en daar betaal je dan op ZM bijvoorbeeld '4x zoveel' voor. Een school is bijv ook anders verzekerd voor schades e.d. en die SLA voorwaarden heb je niet met een consumentenlijn. Zo kan ik nog wel eventjes doorgaan, maar dsl stacken is de een van de betere redenen om zakelijk te gaan aangezien je gewoon met een enkele netlijn heel weinig kan. Echter dit soort toepassingen zie ik alleen maar vanuit Wholesale die voor zakelijke markt of partners bedoeld is.
Anoniem: 563173 25 januari 2017 18:33
hoezo is er zulk snel internet op scholen nodig? voor ipad klassen word het gevraag ja aangezien(en ik spreek uit ervaring) bijna de hele les netflix en youtube etc. op die ipads word gekeken en dan is het natuurlijk niet leuk als je video buffert. Inmiddels zit ik op een niet ipad school en daar merk ik dat de stabilitijd van de internet verbinding veel belangrijker is(volgens school word school veel geddost) wat weinig te maken heeft met de verbinding maar meer met de ict binnen school.
Als jij een kpn adsl of gewoon ziggo abonnement hebt als school dan kan ik met mijn ziggo plus lijn je verbinding al volstoppen. Als ik tegen gigabit opmoet dan heb ik ineens veel meer clients nodig.
Plus scholen moeten ook innoveren, en ook al hebben ze nu niet zo veel computers, dat kan in 2019 anders zijn
De overheid vergoedt de helft van de gemaakte kosten voor het aanleggen van de verbinding.
En de andere helft betaald de shcool zelf? Met geld dat ze van de overheid krijgen als odnerwijs budget?
Iets zegt me als dat zo is dat het nog lang gaat duren bij veel scholen, terwijl de fundering voor het vergaren van kennis heel belangrijk is...
Een goede internetverbinding nodig voor taal en rekenlessen. Wut.

Kan iemand mij uitleggen waarom hier een internetverbinding voor nodig is of is dit gewoon weer een gevalletje van "kijk ons eens vooruitstrevend zijn"?
Je hebt zeker nog nooit van de vreselijke term ipad school gehoord (apple indoctrinatie)
Of gewoon Smart school? of een van de andere online platformen voor studenten? Dat is hier in België behoorlijk populair. En het werkt zeer goed. Daar heb je dus ook een netwerk voor nodig. En dan hebben we Google education Suite voor met name hun chromebooks. Dat werkt ook behoorlijk goed voor studenten. En ja Apple heeft er ook een dingetje. Microsoft zal ook nog wel hun Server versie aanpassen of misschien wel een speciaal office 365 abonnement ding voor scholen maken. Dus ja, welkom in de 21te eeuw!
Tegenwoordig is heel veel software "in de cloud" ondergebracht. Ook is er natuurlijk meer dan taal en rekenlessen. Bijvoorbeeld schooljournaal. Vroeger kwam er 1 iemand, bij ons dan, met een videoband aanzetten en konden we het in de toneel ruimte groep voor groep bekijken. Nu word dat (uiteraard in alle groepen tegelijk) online gekeken. Verder heb je werkstukken, youtube, ipads die de hele dag lopen te syncen, iedereen heeft office 365 (want gratis in onderwijs) en ga zo maar door.
Het ligt aan de grootte van een school, maar zeker ook de inrichting.

Je kan wel een lompe pijp neergooien maar ook die krijg je prima vol als je gewoon alles onbeperkt doorgeeft zonder verder na te denken.

Feit is wel dat zeker met ipads enz het bandbreedteverbruik aanzienlijk stijgt. Ik heb op ons netwerk een school zitten met zo'n 2500 leerlingen, en die doen toch 400-450Mbit continue overdag.

In high-density omgevingen als scholen is een GOED wifi minstens zo belangrijk als de verbinding. Menig simpel APtje gaat over de zeik als er veel clients op zitten. Ik heb AP's gezien op die school met 150+ users. Dat was ook zo'n beetje de max van die modellen.

Een wifi netwerk gebaseerd op X leerlingen maal X devices gaat op een school compleet de mist in. Je hebt enorme hotspots, zeker in bv de aula's. 300-400 devices is niets op die plekken. Dan moet je een goede managed wifi oplossing hebben.


Daarnaast.. een middebare school is ook een DDOS magneet. Genoeg leerlingen die het leuk vinden om een botnetje los te laten. Ik heb meermalen 30-40Gbit langs zien komen.

Bottomline: De infra is leuk, maar als de rest niet meegaat of over nagedacht wordt is het een zinloze upgrade tov een upc lijntje.
Tja, daarom heb ik zoiets van alle belangrijke devices lekker bekabeld aansluiten. Kan je wifi nog zo hard onderuit gaan, de belangrijkste werkzaamheden kunnen gewoon doorgaan.
Daarnaast.. een middebare school is ook een DDOS magneet. Genoeg leerlingen die het leuk vinden om een botnetje los te laten.
Als iemand die een door bijna alle basisscholen (en ik geloof aardig wat middelbare scholen) gebruikte app host: yep. Fucking irritant die kutkinderen.

[Reactie gewijzigd door CyBeR op 28 juli 2024 04:15]

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.