Intel introduceert ontwikkelbord voor Curie-module

Met het Genuino-ontwikkelbord kunnen met name scholieren aan de slag met de Curie-module. Zoals de naam doet vermoeden, is het Genuino 101-bord compatibel met bestaande hardware en de programmeeromgeving voor Arduino.

De Genuino 101, een samentrekking van Intels Genuine Intel en Arduino, is het eerste ontwikkelbord dat voor de Curie-module beschikbaar is. Intel introduceerde die Curie-module tijdens de CES begin 2015. Het gaat om een zeer compacte chip met aan boord een Quark-soc, wat opslag, een bluetooth-module, bewegingssensor en sensor-dsp. Het nu aangekondigde bordje werd samen met de oprichters van Arduino ontwikkeld. In de Verenigde Staten wordt het bordje zelfs Arduino 101 genoemd. De Genuino 101 wordt in Rome, tijdens de Maker Faire Rome, geïntroduceerd.

Uitbreidingsborden en -modules voor Arduino zijn ook compatibel met Genuino 101, zodat bij introductie direct al een uitgebreid platform beschikbaar is. Intel en Arduino richten zich met het platform vooral op scholieren, die met Genuino kunnen leren programmeren en prototypes met hardware kunnen bouwen. Genuino zal dan ook onderdeel worden van het Creative Technologies in the Classroom-programma, waarbij Arduino-cursussen met hard- en software worden gegeven. Dat is ook de reden om het Genuino 101-bord aantrekkelijk geprijsd aan te bieden. Vanaf begin 2016 moet het bordje voor ongeveer 27 euro verkrijgbaar worden.

Door Willem de Moor

Redacteur

16-10-2015 • 12:46

31 Linkedin

Reacties (31)

31
31
12
0
0
14
Wijzig sortering
Voor €27 vind ik dat een heel mooi bordje! Waarom:
- legale Uno R3 kost al €20+ (jaajaa nep-bordjes zijn er al voor €7, maar dat is oneerlijk vergelijken)
- sneller
- BL module
- Sensor-dsp?
- compatible met bestaande Arduino modules!
- werkt met zelfde ontwikkelomgeving!
- versnellingsmeter
- gyroscoop

[Reactie gewijzigd door diefightdie op 16 oktober 2015 13:00]

Arduino heeft gewoon zijn blauwdrukken vrijgegeven hoor, het is open source hardware. Er is daarom niets illegaals aan de 'nep-bordjes'. Het verschil is dat de immitatie arduino's vaak een kristal hebben dat op een lagere frequentie trilt.

Ik ben benieuwd wat Intel hier mee te maken heeft. Ze hadden een concurrerent model, de Edison, die het niet zo heel erg gemaakt lijkt te hebben. De Galileo is het andere alternatief.
Wat bedoel je precies met:
"het verschil is dat de imitatie arduino's vaak een kristal hebben dat op een lagere frequentie trilt"

Er zijn arduino's die op 8Mhz werken ipv. 16Mhz, maar dat is "by design" en dat hebben de originelen ook, deze draaien ook op 3,3v en dat is een beetje de clou omdat je dan geen level converters nodig hebt en het verbruik lager ligt.

Sowieso geeft het problemen wanneer er te veel afwijking in zit maar daar heb ik persoonlijk met originelen en kopieën nog nooit last van gehad..
Wanneer jij aan had gegeven dat er goedkopere kristallen op zitten met slechtere specs dan heb je helemaal gelijk.
Dat die edison niet zo'n succes wordt als gehoopt is de slechte ondersteuning vanuit Intel. Zou veel beter kunnen en moeten. Daarnaast is de socket adapter niet echt makkelijk in andere projecten toe te passen, maar dat zal voor de losse curie chip ook wel gelden als ik die printbaantjes zo zie, hoewel de chip in een fab natuurlijk wel netjes te verwerken is met pick and place machines, makkelijker dan de edison header vermoed ik.
Uiteraard is het iets lastiger dan DIP, maar met beetje nadenken en oefenen is BGA ook echt niet zo lastig als het lijkt, Een hobbyist die met zijn tijd is meegegaan schikt niet meer van kleine BGA's, heteluchtstations zijn goedkoop en volstaan voor dit soort chipjes. Zal best keertje iets fout gaan maar dan haal je hem er weer af en doe je een nieuwe poging.

Anders optie is blijven hangen in oude technieken, dat zal nog wel even lukken maar je bepekt wel je keuze, ik verwacht dat er steeds meer BGA gebruikt zal worden, en op gegeven moment de andere smd behuizingen er langzaam uitdrukken, zal vast nog wel heel lang dure, maar begin van eind is begonnen. BGA is goedkoper om te maken(minder metaal) en heeft een kleinere voetprint.

https://www.youtube.com/watch?v=LQjV2APK9zQ
Moet ik er ook maar eens mee gaan experimenteren :) heb wel een reflow oven iig en hete lucht station.
Het is wel te hopen dat de meegeleverde quark SE soc een goede sleep mode ondersteuning heeft. De quark soc heeft een TDP van ~ 2 Watt en dat is veeel meer van de oude arduino. Hoewel dat vnl voor batterij toepassingen speelt.
Zeker weten van die 2 Watt? Da's gruwelijk veel voor zo'n bordje. Ter vergelijking, een Dual-core ARM Cortex A9 op 1GHz gebruikt minder dan 1W.
Ik zelf probeer mijn kleintjes met een PI te laten werken. Voordeel van de PI boven Arduino is de veelheid programmeer omgevingen die jet er op kunt installeren. En dan 'gewoon' met een muis en keyboad op de tv werken is toch wel erg laagdrempelig.

Zoonlief heeft met de arduino gepseeld en als er iets fout ging en de comiler meldde iets dan waren alle kinderen al heel erg de weg kwijt.

Op de PI doet ie het nu in Python en dat is al een heel stuk vriendelijker.

Als je kijkt op PI fora dan zie je heel erg leuke interessante kinder projecten en projectjes.
Ik zelf probeer mijn kleintjes met een PI te laten werken. Voordeel van de PI boven Arduino is de veelheid programmeer omgevingen die jet er op kunt installeren. En dan 'gewoon' met een muis en keyboad op de tv werken is toch wel erg laagdrempelig.
Ik denk dat één van de charmante kenmerken van een Pi (2) is dat deze alledaagse computers benaderen, wat de drempel om ervoor te ontwikkelen sterk verlaagd. Je kan Python gebruiken, maar ook een hele sliert aan andere talen en ontwikkelomgevingen (eigenlijk bijna alles wat je op een 'gewone' thuiscomputer kan gebruiken) in een omgeving die bekend is. En dat alles kan zelfs op het apparaat zelf draaien, met (zoals je al deels aangeeft) 'gewoon' een toetsenbord, muis en monitor/TV eraan.

Initieel is het een lage maar niet nihile investering (Pi, behuizing, geheugenkaart, voeding en benodigde en missende randapparatuur en bekabeling), maar daarna gaat er een wereld van mogelijkheden open. En als je aan het einde van de dag er klaar mee bent, dan kan je er ook nog eens media mee afspelen om te ontspannen. ;)

[Reactie gewijzigd door The Zep Man op 16 oktober 2015 13:37]

Pi is leuk maar is toch wel weer iets anders, hier leren ze de hardware wat beter kennen, ADC, timer, signaal generen, etc, dat gaat op PI allemaal veel lastiger omdat er laag tussen zit, anders kan je net zo goed PC pakken daar kan je nog meer op installeren dan op een simpele RPI
Die laag is toch gewoon een kant en klare library die je include bij je code. Handleiding bij de library voor de functies. En klaar. Even lastig als een microcontroller! Of zelfs nog simpeler! Omdat je hogere talen kan gebruiken.
Helaas heeft het maar 14 digital IO pennen. De (MEGA) Arduino heeft er veel meer. Onontbeerlijk als je veel met LED's werkt. Met die 14 moet je veel meer gaan multiplexen, wat toch wel weer jammer is. En de max stroom per pin (4mA) is ook niet echt veel.

Specs van de arduino site
 • Microcontroller Intel Curie
 • Operating Voltage 3.3V (5V tolerant I/O)
 • Input Voltage (recommended) 7-12V
 • Input Voltage (limit) 6-20V
 • Digital I/O Pins 14 (of which 4 provide PWM output)
 • PWM Digital I/O Pins 4
 • Analog Input Pins 6
 • DC Current per I/O Pin 4 mA
 • Flash Memory 196 kB
 • SRAM 24 kB
 • Clock Speed 32MHz
 • Features Bluetooth LE, 6-axis accelerometer/gyro
 • Length 68.6 mm
 • Width 53.4 mm

[Reactie gewijzigd door ArnieNFW op 16 oktober 2015 14:21]

IO Pennen voor LEDs gebruiken? Wat een verspilling van kostbare resources.
I2C of SPI LED controller(s) aansluiten. Met 4 lijntjes kun je honderden RGB LEDS aansturen.

Bijvoorbeeld 50m lichtslang met individueel aangestuurde RGB LEDs, leuk voor zwemtraining...

IO lijntjes heb je nooit genoeg. Daarover zeuren is prima, maar om dan LEDs als reden aan te merken is wel heel erg flauw.
Leuk, voor een handjevol LEDjes een extra IC met bijbehorende compexiteit en wellicht randcomponenten. Hoeveel producten met een dergelijke controller zuller er wel niet *juist* maar een SPI lijn naar een display hebben liggen, met een handjevol sensoren dan wel op die SPI bus, dan wel op een aparte I2C bus en verder alleen maar een paar LEDjes en knoppen? Dat kan juist prima zonder onnodige extra ICs.

Het zou me overigens wel verbazen als het genoemde I/O-arsenaal daartoe niet zou volstaan, dus ArnieNFW's zorgen deel ik ook weer niet echt. Aan de andere kant, wel een beetje jammer als je dan net één pinnetje tekort komt ;)

Keerzijde daaraan is dan wel weer dat dit soort dev bordjes de neiging hebben niet daadwerkelijk alle pootjes van de uC ook bloot te stellen via headers e.d. (vervelender met een BGA dan met een TQFP oid - daar kun je met wat handigheid nog beunen op je ene dev/proto bordje ;) ).
Het zou me dan ook niet verbazen als de gebruikte uC meer I/O biedt, maar deze gewoonweg niet is geimplementeerd in dit devboardje.

Een arduino-nummer-eleventy is ook heel niet bedoeld als basis voor een product, maar als experimenteerbordje, als leermiddel e.d..
Als je per se de volledige mogelijkheden van die Intel Quark thingamajig wilt evalueren kun je dan ook beter een volwaardige dev-kit kopen, niet iets wat in essentie toch primair als leerspeelgoed met zijwieltjes-IDE bedoeld is (NTTAWWT, uiteraard - eer ik hier door het lokale team Arduino besprongen word :+ )
De naam genuino is trouwens alleen voor Europa. Arduino kunnen ze niet meer gebruiken door een interne conflict. Arduino word nog wel in de VS gebruikt.

Edit:autocorrect

[Reactie gewijzigd door Bonobo op 16 oktober 2015 17:52]

Ik denk dat het ook helemaal niet voor 'genuine' staat maar voor 'generic'.
De oprichters komen uit Italië, het woord genuino is Italiaans voor authentiek of legitiem, oftewel 'genuine'.

Die naam gebruiken ze overigens al enkele maanden voor hun door Adafruit geproduceerde Arduino's die ze buiten de USA verkopen.

[Reactie gewijzigd door SirNobax op 16 oktober 2015 22:24]

De Genuino 101, een samentrekking van Intels Genuine Intel en Arduino
Wie heeft dat verzonnen? 8)7

Genuino is de naam voor de Arduino's die Arduino.cc buiten de USA scheept, gezien de vormalige producent "Arduino.com" hier in Europa het merkrecht op de naam Arduino heeft.

Het woord genuino is overigens Italiaans, net als de oprichters van Arduino.

[Reactie gewijzigd door SirNobax op 16 oktober 2015 13:23]

Wat SirNoBax zegt

https://www.arduino.cc/en/Main/ArduinoBoard101
Arduino 101 (USA only) & Genuino 101 (outside USA)
Wat jij zegt is waar, maar alleen voor dit product, wat het artikel zegt is ook waar.
http://hackaday.com/2015/03/12/arduino-v-arduino-part-ii/

Ze zijn er onderling nog helemaal niet uit hoe ze het gaan doen, maar het lijkt er sterk op dat ze gewoon allebij de Arduino naam zullen blijven voeren, de verschillende rechtzaken lopen echter nog, dus vandaar dat ze nu voor de veilige weg hebben gekozen.
Wat jij zegt is waar, maar alleen voor dit product, wat het artikel zegt is ook waar.
Nee hoor, Genduino geld voor heel Arduino.cc. Dat "samentrekking van Genuine Intel en Arduino" is volledig uit iemands duim gezogen.

Het complete aanbod van Arduino.cc bestemd voor buiten de USA is of word "gerebrand" naar Genuino gezien Arduino.com met het Europese merkrecht ervandoor is gegaan. Deze naam staat dus ook op alle op Atmel ATMega gebaseerde Arduino dev-boards, en de recente Arduino Zero met een Atmel ARM CPU.

Intel heeft echt helemaal niets met de Genuino naamgeving te maken.

[Reactie gewijzigd door SirNobax op 16 oktober 2015 20:25]

ben zeer benieuwd. zeker voor die prijs
Dus als ik het goedheb een x86 maar toch arduino pin compatible?
Het maakt bar weinig uit welk architectuur je gebruikt, de c compiler kan je arduino programma naar van alles compileren
Misschien een heel stomme vraag maar wat is nou het voordeel van dit ten opzichte van een gewone arduino? ik heb dezelfde pinouts en programeer in dezelfde omgeving. Het is misschien iets sneller, maar de snelheid is (voor de meeste hobbyisten) niet echt een probleem bij het programmeren van een arduino dacht ik.
Anoniem: 407853
@antubus16 oktober 2015 14:02
Je krijgt nu onboard Bluetooth LE mogelijkheden en een 6-assige accelerometer/gyro er bij. Dat is de bijdrage van Intel via de Curie Module

Het board heeft naast een x86 (Quark) core ook een ARC core
okee, dat is voor die prijs wel leuk als je van plan was om zulke sensoren te gebruiken :)
Een bluetooth-module, bewegingssensor en sensor-dsp. onboard ;)
Scheeld je weer een aantal I/O pinnen.
Het scheelt, maar de voor mezelf (en met dat zelfde doel voor mijn kinderen), iets meer met de h/w 'moeten' spelen geeft een stuk inzicht (en ook respect) voor hoe dingen in het alledaagse leven werken.

B.v IoT allemaal heel erg leuk. Ik heb een weekje een Arduino met Ethernetshield elke 10 minuten temperatuur, vochtigheid en lichtsterkte naar Google Spreadsheet laten sturen. Stelt geen bal voor, maar het inzicht, ervaring en waardering voor commerciële apparaten dat het geeft ...fantastisch.
Niemand die hier denkt dat dit ideaal is voor simpele robotics? Communicatie over bluetooth, positie bepaling dmv wiel encoders (via I/O) en de onboard gyro en accelerometer, sensoren aansluiten op de I/O (bumper, proximity sensors) en actuatoren voor voortbeweging.
En meer CPU power dan een Atmel om alle data heen en weer te sturen met bijv. R.O.S.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee