Fabrikant maakt kastje om Raspberry Pi als desktop te gebruiken

Raspberry Pi-fabrikant Premier Farnell heeft een kastje aangekondigd, waarmee de kleine pc als een desktop gebruikt moet kunnen worden. Zo is de behuizing voorzien van een aansluiting voor een msata-ssd, waarvandaan het systeem kan opstarten.

In de aankondiging schrijft de fabrikant dat het kastje voorzien is van eigenschappen die een standaard desktop-pc ook heeft, zoals bluetooth en wifi. Met de aanwezige msata-interface kunnen Raspberry Pi-gebruikers een ssd op het bordje aansluiten met een maximale capaciteit van 1TB. Het gaat om een zwarte behuizing met een blauw omrand logo van element14, een van de merken van Premier Farnell.

Naast de genoemde eigenschappen is er nog een aan-uitschakelaar aan de bovenkant van de behuizing en een realtimeklok voor het bijhouden van de tijd aanwezig. Aan de buitenkant van de kast zijn uitsparingen aangebracht om bij de aansluitingen van de Raspberry Pi te kunnen komen, zoals de ethernet- en hdmi-poort en de usb-aansluitingen.

De prijs van het kastje komt neer op ongeveer 46 euro. Daarbij is geen ssd inbegrepen, maar wel een heat sink, een usb-adapter en batterijen voor de rtc. Vorig jaar introduceerde de Raspberry Pi Foundation zijn eigen Pixel-desktopomgeving.

Door Sander van Voorst

Nieuwsredacteur

19-05-2017 • 18:46

181 Linkedin

Reacties (181)

181
150
71
4
0
37
Wijzig sortering
Vind het kastje niet lelijk. De prijs... als je deze vergelijkt tegenover de standaard kastjes is hij natuurlijk duur maar dit is wel iets anders dan een standaard kastje.

De Raspberry Pi 3 is krachtig maar persoonlijk heb ik het geprobeerd voor internet en klein beetje office werk maar misschien ben ik bevooroordeeld door snellere systemen maar het voelt net niet fijn genoeg (echt net niet). Ik wacht dan ook met smart op de Raspberry Pi 4. :)
De Raspberry PI 3 is qua floating point en 3D graphics al flink stuk sneller dan een Silicon Graphics O2 grafisch werkstation (ter waarde van een kleine auto) en dat was voor die tijd, toen mensen hun ogen uitkeken met de fenomenale 3D graphics van de dinosauriërs van Jurassic Park, top of the bill.

Wat zijn we tegenwoordig toch veel verwend :)

[Reactie gewijzigd door pharmacist op 22 mei 2017 08:44]

tja, inclusief pi 3 zit je toch zowat aan de 80!! euro. Dat maakt het ineens wel heel prijzig, dan leg ik hem wel aan de kant in z'n officiele kastje :+
De prijs zit vooral in de extra toepassingen, de rtc-clock, maar vooral de msata aansluiting

Ik heb er wel interesse in, een 128GB Msata maakt het best werkbaar
Er is geen msata aansluiting. Een msata ssd wordt schijnbaar via USB aangesloten (zie comments op https://www.element14.com/community/docs/DOC-83477).
Klopt, en van daaruit heb ik ( eindelijk) de procedure gevonden om USBbootable te krrijgen

https://www.element14.com...rypi%2Fbootmodes%2Fmsd.md


https://github.com/raspbe...pberrypi/bootmodes/msd.md
Tja, inclusief volle PC zit je zo een een paar honderd. Dit is nog best goed te doen voor dagelijks gebruik.
Je kan ook eens naar een upsquared kijken. Is misschien wel een stukje duurder. :+
Remote desktop erop en je hebt een prima RDP client voor weinig.
M'n moeder gebruikt naar volle tevredenheid sinds een jaar een pi 3 als desktop. Werkt perfect om wat te internetten en te patiencen.. ze had het laatst al liefkozend over 'haar framboosje' O+

En ik heb haar in tegenstelling tot de vista machine die ze daarvoor had eigenlijk nooit meer aan de lijn over computerproblemen. Sterker nog, ik heb zelfs een tijdje gedacht dat ze het ding helemaal niet gebruikte maar dat bleek niet het geval te zijn.
Leuk. Heb je nog wat gedaan om hem makkelijk aan en uit te laten zetten? Of gewoon stekker er in en na gebruik via het OS afsluiten?
Ze vond het altijd al een prettig idee om de stroom van de complete pc af te halen dmv zo'n schakelaar op een verlengsnoer. Dus dat ging vlekkeloos.

edit: oja, en ze wilde hem eerst niet eens proberen. "Ja dat kan toch niet dat je op dat ding kunt internetten.. waarom doet niet iedereen dat dan?"

[Reactie gewijzigd door Yucon op 20 mei 2017 08:22]

Leuk allemaal, maar dit word pas interessant als je een volledige windows op de raspberrry pi kan draaien, voor iets als kodi zie ik niet de 46€ hiervan in
Waarom zou je er windows op willen draaien?
Raspberry Pi heeft toch tig linux distro's met desktop omgeving waar je al goed mee uit te voeten kan.
"goed" is dan weer wat overdreven, het draait, en je kan 2 tabs tegelijk open hebben. Daar is alles mee gezegd.
Voor 3e wereld landen en scholen met een laag budget is het de uitkomst, maar voor de
'verwende' Nederlander/Belg is het niets.

Windows hoeft ook niet, maar een beetje meer performance voor Linux is wel vereist wil je een Pi gebruiken als desktop.

@xoniq Ik heb het over de Pi3. Uiteraard is het een verbetering tov de 2 en de 1b, maar het is nog steeds niet zover dat ik hem aan mijn (schoon)moeder kan geven en dat ze haar dagelijkse email/facebook/bankieren/recepten opzoek/etc. dingetjes ermee kan doen zonder terug te grijpen naar een "echte" desktop.

[Reactie gewijzigd door ThaStealth op 19 mei 2017 20:55]

Op de Raspberry Pi 3 is het allemaal al een stuk beter hoor.
Dat was niet mijn ervaring. Ik heb mijn Pi3 daarom ook aan mijn jongere huisgenoot gegeven. Ergens verwacht je minstens mainstream dual core Intel/AMD performance en die leveren de Raspberries gewoonweg niet.

[Reactie gewijzigd door goarilla op 21 mei 2017 10:34]

Misschien dat hij het al over een 3 heeft?
Valt me op dat je de Raspberry Pi flink de hemel in prijst, maar het blijft een fijt dat een standaard gebruiker er weinig mee kan...
En dat ie nu tevens veel verkocht is omdat mensen hem voor Kodi gebruiken is geen reden om te zeggen dat mensen hem thuis ook gebruiken...
Tevens is het gebruikt van Linux voor een simpele amateur gebruiker helemaal niet zo makkelijk als jij het voordoet komen, begin maar vast bij het er op krijgen, dan houdt het voor een amateur al op :-(
'Erop krijgen' is nou juist niet nodig want op de Pi zelf staat geen OS, het 'erop krijgen' betekent dat je er een SD kaart in stopt. Die kan je kant en klaar kopen, dus wie op internet iets kan kopen, een SD kaart in een gleuf duwen en een oplader erin kan stoppen kan Linux 'installeren'. Makkelijker dan Windows installeren, dat loopt bovendien al vast bij de 1e keer updates.
Anoniem: 917165
@ThaStealth19 mei 2017 22:14
Je kunt je pi3 prima aan je schoonmoeder geven. Je bent verwend. Wat je vergeet is dat je schoonmoeder ouder is, en dus bv. de tijd van de 386, 486, pentium etc nog meegemaakt heeft. Een pi performed MEER dan voldoende voor internet, office en email.

Natuurlijk performed jouw desktop of laptop beter. Die kost dan ook geen $50 voor de hele hardware zo'n beetje.

Maar beweren dat het niet geschikt is voor een normale thuisgebruiker om een beetje op te mailen internetten etc, is bewijzen dat je niet weet waar je het over hebt, imo.
<beweren dat het niet geschikt is voor een normale thuisgebruiker om een beetje op te mailen internetten etc, is bewijzen dat je niet weet waar je het over hebt>

Of dit geeft aan dat jij de context niet snapt... Hier wordt bedoelt dat een normale thuisgebruiker niet eens weet hoe hij Linux moet installeren...
Jajaja, natuurlijk, na wat uurtjes inlezen en proberen zal het vast eens lukken, maar wie doet dat?...
Heb je eindelijk Linux aan de praat, probeer je Office te installeren... O ja, na lange tijd proberen kom je er achter dat je daar weer wat anders voor nodig hebt... Enzzz. enzz, enz...
Een standaard thuisgebruiker heeft ook geen flauw idee hoe ze Windows moeten installeren, die wordt ook preinstalled geleverd op de computers die ze kopen.
En een RaspberryPi krijg je normaal zonder wat dan ook!
.............
Ligt eraan; volgens mij kun je ze ook bestellen met OS preinstalled op een SD-kaartje ;)
Alles kan... Maar we hebben het hier over een Raspberry Pi, niet over een Raspberry Pi met adapter, SD kaart, OS, enz...

Misschien handig om gewoon bij het onderwerp te blijven?
Een Raspberry Pi met ombouw kastje en lege SSD...
Omdat er genoeg mensen zijn die wel windows fijn vinden? Je kunt het ook zo stellen, waarom zou je uberhaupt Linux willen draaien op een RP?
Omdat Linux gewoon heel schaalbaar is, en super draait op een Raspberry Pi. Linux werkt tegenwoordig net zo gemakkelijk als Windows, en meer. Meeste mensen die op Linux neer kijken, hebben er zelf nog vrijwel niks mee gedaan. Zie bij mij op 't werk steeds meer collega's die Linux beginnen te prefereren. En dan is een Raspberry Pi voldoende.
Heb er regelmatig de afgelopen jaren naar gekeken.
Je wordt gek van de vele distributies die dan weer hun eigen eigenaardigheden, voor of nadelen hebben.
Sommige werken goed totdat het door een ruzie weer stil komt te liggen, hup fork van weer een Linux programma.
Voor de tweaker allemaal leuk te doen als hobby project. Voor de massa geen alternatief, die willen uit / aan knop en alles moet vanzelf werken.
Die mensen kopen dan ook niet zo'n behuizing.

De doelgroep is hier juist wij idioten die met iets kleins toch iets vets en bruikbaars willen maken. En dan kom je toch gauw uit op linux software omdat het zo klein en toch krachtig is.
laatst een keer in bulgarije geweest en daar hadden bijna alle hostels ubuntu, ik heb het gevraagd... ze hadden het genomen omdat het gratis is
Tja als geld niet voor over hebt voor windows of MAC dan is dat eerder wat er overblijft en keuze uit eigen beperking.
Mensen die voor dubbeltje op de eerste rij moeten.
Moeten ook verdiepen in een andere dan defacto standaard OS en die barrierre dus nemen.

Ik heb Ubuntu server op mijn WHS 4core+HT ivm kloten met CLI/CMD wat voor mij prehistorisch aan voeld op platform met genoeg power voor save server UI shell wat Windows server bied.

Ervaring met
SuSE // geen drivers voor banshee. Maand later pas VGA
Mandrake
Redhat als iNtranet server op Abit BP6 Dual Celleron
OS2warp // tja gebrek aan drivers
BeOS // ook gebrek aan drivers

Wat recenter
Ubuntu desktop
Ubuntu server
W2012 R2 essensials server

Denk dat volgende wat er komt eerder iets van Mac zal zijn voor native applicatie development voor Mac & IOS
Denk dat volgende wat er komt eerder iets van Mac zal zijn voor native applicatie development voor Mac & IOS

met de laatste micrsoft build key note die uit kwam,
https://www.youtube.com/watch?v=zSk-4w13fVY
die hebben al native applicatie development kit
Heb zelf één Linux test-machine, maar heb bij verschillende familieleden hun WinXP en Win7 vervangen door Linux Mint; allen zijn ze er zeer tevreden mee, hun "nieuwe Windows"(Linux dus) draait als een zonnetje.
Ze openen eens een office document, gebruiken een browser, dat is het dan wel zo'n beetje.
Pas als je méér wilt doen met je PC is het handig als je wat meer weet over Linux van je keuze.
Ik heb dat met IOS gebruik de derde generatie nog steeds. Doe er alleen internetten en YT mee op de bank heel fijn. En zolang nieuwe OS versies die hardware blijven ondersteunen. Blijf ik het gebruiken. Geld niet voor de eerste iPad. Die wordt niet meer ondersteund.

Sommigen gebruiken Pc zo beperkt zoals ik iPad. Tja als je brouwser YT mail en PDF reader of doc viewer kan vinden. Merk je niet veel van OS.
W10 is mijn ontwikkelomgeving met Visualstudio .
Maar ja Oom had een Mac schoonzoon gebruikt Mac professioneel maar is vaak ver weg. Tja lokale kennissen kring heeft niks met Mac dus geen Hulp.
Woon ver weg voor mij. Dus ooit eens PC gebouwd voor hem met windows.

Overstap naar ander OS gaat makkelijk als je wat ervaren gebruikers in de buurt hebt.
Als je een stabiele distro kiest valt dat wel mee. Sterker nog, ik denk dat Windows 10 de komende jaren vaker onder je vingers wegverandert dan die stabiele Linuxdistro.
Hoe populairder hoe meer virussen en zonder office kunnen ze helemaal niks...


En er is nog heel veel liefde voor windows alleen zie JIJ dat niet! Microsoft ontarmt lunix :) bij hun laatste build conferentie !
Tja jij moet nog met je tijd mee gaan.
Apps van uit lunix kunnen binnen kort gedownload worden op windows!

[Reactie gewijzigd door solozakdoekje op 20 mei 2017 00:34]

Neem aan dat je Linux bedoelt?

Microsoft gebruikt al jaren Linux, enkel is de zichtbaarheid en integratie sterker geworden. Jaren geleden was een nog een 'relletje' (althans, zo werd het door sommigen genoemd), omdat Microsoft Linux servers had draaien voor de MS download infrastructuur.

Verder is het geen kwestie van moderner of beter, dat verschilt gewoon enorm per beoogt scenario. Linux geniet meer populariteit voor webservers, waar ze het onderspit delven van Windows voor gaming.
Anoniem: 145867
@jurroen20 mei 2017 08:31
Linux is overal terrein aan het winnen tot bijna monopolie aan toe..... behalve de Desktop. :) True story helaas.

Maar als Linux gebruiker snap ik het wel, het is gewoon een regelrechte zooitje van mensen die niet willen samenwerken en dan maar een fork maken en dan heb je heel veel verschillende onzin.

Er zijn maar 2 echte desktop omgevingen. Dat is KDE 5, en GNOME 3. De rest moet iedereen gewoon negeren. Laat die twee lekker competitie maken. Maak van die twee geen fork!!! Als je linux wil zien slagen op de desktop moet je forks ontwijken. Ga niet die kant op als Linux gebruiker, want dan werk je gewoon mee aan het feit dat Linux nooit populair gaat worden op de Desktop.

Het is de schuld van die betweters die niet willen samenwerken en forks gaan maken in plaats van bij te dragen.

Linux als Kernel is gewoon een pyramide structuur met Linus Torvalds als de baas. Een strict communistisch structuur dat blijkbaar werkt.

Linux is verder zeer succesvol op alle andere terreinen. In de embedded wereld, en steeds meer ook in de industriele wereld, en thuis zie je ook steeds meer apparaten met Linux.
Straks is alles Linux, behalve de desktop. En voordat dat ooit overgaat duurt nog heel lang. Microsoft heeft nog een hele belangrijke houtgreep op de wereld. De Win32.api waar gewoon super veel applicaties mee werken... maar ook veel oude applicaties.

Op dit moment zijn alle applicaties aan het verdwijnen naar een backend op Linux. En de frontend is een webapplicatie. Dit is niet voor alle applicaties geschikt... maar zal me niks verbazen straks met webassembly en andere zaken dat de browser zelf een soort OS zal worden.. We zien het wel.

Linux heeft genoeg andere dingen aan het hoofd. Namelijk de gehele wereld op Linux laten draaien. Fabrieken, supercomputers tot aan domotica en robots. En dat is veel interessanter dan die domme desktop PC's.
Je hebt een aantal sterke argumenten, hoewel ik het niet compleet eens ben.

Een fork kan twee kanten opwerken. Het kan communities doen versplinteren (geen wenselijk effect, lijkt mij) of het kan daadwerkelijk zijn om dingen te verbeteren. Een voorbeeld van een goede fork is in mijn ogen LibreSSL.

De desktop omgevingen, moeilijk punt. KDE en Gnome zijn de meest grote en populaire - maar dat neemt niet weg dat bijvoorbeeld XFWM ook bestaansrecht heeft. Die hebben hun eigen doel, bijvoorbeeld een vele lichtere resource footprint en daardoor beter voor oudere hardware. Voor ons wellicht wat ver van ons bed - maar in armere delen van de wereld zijn dat zeer goede ontwikkelingen.

De opzet van het project rondom de Linux kernel is denk ik ook de enige structuur die werkt. Er is een eindverantwoordelijke nodig die een beslissing kan nemen. Stel dat iedereen precies dezelfde commit rechten zou hebben, dan zou het binnen no-time klappen en omvallen. En dat is los van mijn persoonlijke mening over Linus Torvalds.

Wat betreft een browser een soort van OS, dat zou an sich nog wel een interessante opzet kunnen zijn. Dan wel als een OS in een VM, een browser met direct hardware access, toegang tot alle data op het systeem, dat moeten we niet willen ;)

Je laatste punt, helemaal eens. Het zou mij ook niets verbazen als dat langzaam aan steeds meer gaat verdwijnen. Bedrijven als Microsoft, Google en Apple gaan zich steeds meer richten op de dienstverlenende opzet, waarbij (bijvoorbeeld) Windows geen eindproduct / doel is, maar meer the means to an end. Consumenten gebruiken ook steeds meer mobiele devices zoals smartphones en tablets. Professionals zullen altijd wel behoefte blijven houden aan workstations, maar de gewone huis, tuin en keuken PC zal steeds verder verdwijnen.
Met name dit laatste zie ik ook al een tijdje aankomen, het gevaar dat de desktop weer een zelfzaam gereedschap voor specialisten wordt en daardoor misschien wel duur en exotisch en onbekend / onbemind. Ik hoop echt dat ik het mis heb eant het werkt zoveel prettiger op een grote desktop imho.
XFCE is geen echte desktopomgeving? Wat een BULLSHIT.
Nee, waarom? Volgende argumenten:
- XFCE pakt gewoon de ontwikkelde techniek van GNOME en maakt daar een DE van, in plaats van dus mee te werken aan GNOME.
XFCE is gebaseerd op GTK en gaat gewoon mee leunen op GTK2 en GTK3 wat ontwikkeld is door GNOME ontwikkelaars.

Dus nee het is niet een opzichzelfstaande echte desktopomgeving. Het is een halve fork.
Niet echt voor AD services wordt nog veelal Windows gebruikt.
Wat betreft je gehele geraas over al die forks etc, dat is wat voor mij juist de kracht van linux is. Je kunt het letterlijk 100% naar je eigen wensen zetten. Hoeft niet, maar het kán wel. Het geeft je die mogelijkheid.

Tevens een van de redenen waarom ik zo'n fan ben van kodi. Zit er me iets niet helemaal lekker? Pas ik het voor mij toch gewoon aan. Wil een ander toevallig hetzelfde? Laad die mooi m'n fork in.

*Natuurlijk gaat dit overigens meer over open source dan linux alleen, maar het resultaat blijft hetzelfde.
Als ik je reactie lees zeg je dus in feite dat er geen reden meer is om bij windows te blijven behalve liefde? Zelfs Microsoft is overstag en probeert linux in windows in te bouwen :+

Edit: Je mist de grap, ik had het over dit stukje van je ;)
Microsoft ontarmt lunix :) bij hun laatste build conferentie !
Tja jij moet nog met je tijd mee gaan.
Apps van uit lunix kunnen binnen kort gedownload worden op windows!

[Reactie gewijzigd door NightFox89 op 22 mei 2017 09:29]

nee ik had het over linux !
elk OS dat popilair wordt krijgt altijd te maken met virussen, nu is linux nog leuk maar wacht maar dat de helft van de bevolking het gaat proberen dan weetje dat daar ook veel virussen op zitten !

[Reactie gewijzigd door solozakdoekje op 22 mei 2017 08:11]

Android is dan ook het grootste OS ter wereld voor consumenten. Groter als Windows op Desktop. Dat had je niet verwacht zeker? :) Geen wonder dus dat veel hackers naar Linux en Android kijken.
mobiel OS, op mobiel zijn ze de grootste !

het is geen desktop OS zoals OSX-WINDOWS en deze laatst genoemde zijn ook heel erg anders opgebouwd dan.

tja dat weet ik wist ik allemaal al :)

[Reactie gewijzigd door solozakdoekje op 25 mei 2017 12:59]

Anoniem: 917165
@bbob20 mei 2017 11:35
Er zijn veel distro's, maar er is eigenlijk altijd wel één die qua gebruikerspool met kop en schouders boven de rest uitsteek. Vroeger was dat RedHat, tegenwoordig Ubuntu. Die kun je beide probleemloos pakken. Het is een beetje een non-argument, ver gezocht.

Eén van de voordelen van linux is juist dát je de keuze hebt. Bij Microsoft heb je dat niet.
Uuuhm op linux loop je juist veel sneller tegen zaken aan als missing codec die je noemt. Het is ook nog heel afhankelijk van welke distro je neemt. Veel codecs zijn niet open source en zitten er bij veel distros dus niet standaard in.

Voor mensen die er echt niets van snappen is het beide lastig en ze maken het altijd kapot. Die mensen zouden gewoon geen root pass of admin account op windows mogen hebben. Willen ze iets installeren dan vragen ze maar iemand die het wel snapt.

Zo draait de w10 pc van mijn oma nog steeds vlekkeloos. 1x goed opleveren met alles wat ze nodig heeft en windows updates op auto. Wilt ze iets meer dan moet ze een familielid vragen die het admin passwoord heeft.

Ook op mijn eigen pc werk ik niet onder een admin account. (Zoals het hoort).
Wat adviseer je mensen die Linux voor de eerste keer gebruiken en altijd alleen maar Windows hebben gebruikt?
Ubuntu?
Voor de looks Kubuntu, voor het gemak Linux Mint.
Anoniem: 145867
@Snowmiss20 mei 2017 08:17
Voor bleeding edge technologie zoals Multitouch touchscreen en high DPI schermen en dergelijke en gewoon de nieuwste dingen kunnen aansluiten zoals Wacom pads e.d. moet je denk ik eerder kiezen voor Ubuntu Gnome. (wat straks ook de standaard zal zijn voor Ubuntu)

Dus gewoon straks de standaard Ubuntu distro zou ik adviseren.
Anoniem: 167912
@Snowmiss20 mei 2017 09:15
is kubuntu dan minder gemakkelijk dan linux mint? En waarom dan?
Goede vraag, voor mij niet ;-)

Ikzelf ben ruim 10 jaar geleden overgestapt van Windows op Kubuntu (gekozen vanwege de looks, ik vond Ubuntu gewoon niet prettig eruit zien) en heb daar nu meer dan genoeg ervaring mee. Daarvoor overigens al Linux ervaring opgedaan met RedHat, Suse en VectorLinux. Tegenwoordig is Mint natuurlijk behoorlijk sterk vertegenwoordigd en is er dus vooral makkelijk/snel info voor die distro te vinden (door een leek)
OpenSuse met Gnome of KDE als gui.

[Reactie gewijzigd door dezwarteziel op 21 mei 2017 14:30]

Ik ben het helemaal met je eens. Ik denk alleen dat Linux pas écht succesvol kan zijn als óf Microsoft Office beschikbaar komt voor Linux, óf er een waardig compatible pakket voor is. Because let's face it: een overgroot deel van de wereld gebruikt vooral een browser én Microsoft Office. En als de ondersteuning op Linux ergens slecht voor is, is het voor dat laatste.

Voor mij was dat ook de dealbreaker. Ik heb jaren Ubuntu gebruikt, maar een half jaar terug werd ik de ellende zat. LibreOffice is zeker geen vervanger voor Microsoft Office, al helemaal niet als je naar een vervanger van PowerPoint zoekt. En dan laat ik Outlook nog buiten beschouwing. Online heeft Microsoft steeds betere applicaties, maar hun online applicaties zijn lang niet zo gebruiksvriendelijk/feature-complete als hun desktop applicaties.

Ik denk dat als de Microsoft Office voor Linux hurdle genomen is dat bepaalde Linux distributies dan opeens een vlucht kunnen gaan nemen.
Met Office 365 kan krap aardig in de browser werken. Je netwerk/internet moet snel zijn maar dit werkt natuurlijk cross platform.
Om te beginnen is een Pi natuurlijk een vrij lichte machine. Dan denk je eerder aan een Linuxwerkstation waarop je voor het incidentele noodzakelijke Windowsgebruik een rdesktopsessie opent naar een Windowsserver. Anders kun je kijken naar manieren om Windowsapps te draaien zoals Wine. Als ik het zo zie kom je daar metr Powerpoint en Outlook ook een heel eind mee.
WINE op een non-x86 CPU? Sterkte. WINE emuleert de cpu niet, alleen de win32 API (en wat dingetjes eromheen, geloof ik - doet er niet toe). op een ARM chip ga je daar bitter weinig mee kunnen.

WINE is wel supported op non-x86 arch's, maar dat is om developers in staat te stellen een programma met geen (of weinig) aanpassingen te compileren voor gebruik onder Linux (of bepaalde BSD's, geloof ik?) op die arch's. Zonder een pakketje broncode om die app te compileren ga je er niet ver mee komen op een rPi :)
Anoniem: 917165
@mpkossen19 mei 2017 22:11
Je KUNT Office gewoon op een linuxbak draaien. Werkt prima. Dat ten eerste.

Ten tweede, de mening over linux is een beetje uit 1980. Linux anno 2018 kan zich prima meten met Windows, sterker nog, in de meeste gevallen beter, omdat apps makkelijker te krijgen zijn en meestal geen geld kosten.

Geil je op Apple, kun je je raspberry pi zo skinnen dat alleen een echt doorgewinterde apple-kenner het verschil nog kan vinden.

Je kunt overigens ook windows op een pi draaien, in een VM. Dan zit je ongeveer op het performance niveau van computers eind 90-er jaren, wat voor office en internet al prima is.
Geil je op Apple, kun je je raspberry pi zo skinnen dat alleen een echt doorgewinterde apple-kenner het verschil nog kan vinden.
Totdat je een willekeurige app opent - op je browser na - en de interfaces totaal anders zijn en de diepe integratie met je iPhone ineens compleet mist. macOS gaat wel iets verder dan mooie symbooltjes, Dock en Menubalk.
Anoniem: 917165
@n-evo20 mei 2017 11:30
Klopt, er onder draait bij de Mac nagenoeg hetzelfde als bij linux. Dingen als settings schermen zijn hetzelfde, en de interfaces in die browser hangen van je windowmanager af etc, is dus ook kwestie van skinning.
Alle build-in apps ontbreken simpelweg of zien er compleet anders uit op Linux. Daar ontkom je echt niet aan. macOS, iOS en iCloud integratie waar inmiddels veel van die gemiddelde consumenten gebruik van maken (al dan niet bewust) ga je op Linux niet krijgen. Hoe komt die gemiddelde consument bij z'n iTunes-aankopen of wat gebeurd er wanneer ie de Photos app zoekt om foto's van z'n iPhone af te trekken? De Office-oplossingen op Linux hebben een compleet andere look-'n'-feel dan Pages/Keynote/Numbers of Word/PowerPoint/Excel Het is op Linux echt een stukje anders qua manier waarop die programma's werken, daar veranderd een icon pack niks aan.

Het enige waar ik je gelijk in kan geven is dat je de macOS desktop en Finder tot op zekere hoogte kunt emuleren op Linux en iemand eventjes voor de gek houdt. Maar tenzij je alle build-in apps en andere functionalitetien volledig nabouwt - je hebt het dan niet langer over puur skinnen of themen - blijft de gelijkenis erg beperkt.

[Reactie gewijzigd door n-evo op 20 mei 2017 11:43]

Geil je op Apple, kun je je raspberry pi zo skinnen dat alleen een echt doorgewinterde apple-kenner het verschil nog kan vinden.
Dat vind ik nogal een stelling. Natuurlijk is dat afhankelijk van wat jij als doorgewinterd beschouwd, maar ik heb tot dusver geen enkele skin gezien waarbij ik niet binnen 1 seconde doorhad dat het geen Mac Os is. Er komen een aantal zeker goed in de buurt, maar er zijn te veel details gewoon niet hetzelfde waardoor het meteen opvalt.
Anoniem: 917165
@cmegens19 mei 2017 23:07
Dit zit 'm inderdaad op het punt doorgewinterd. En inderdaad ben je niet ff met één skin klaar, je moet er tijd in steken. En ja, dan gelooft 90% van de consumenten dat het een mac is.
Ik kan op YouTube geen een voorbeeld vinden van een overtuigende namaak, dus ik denk dat die 90% een nogal ruime schatting is.
Elementary OS doet precies dat. Maar het is geen 'kopie' van de interface maar heeft enorm veel overeenkomsten. Wellicht ook omtrent auteursrecht, patenten etc.

Wellicht dat je de interface tot in detail kan klonen, dat maakt het nog geen Mac. Ik denk dat menig gebruiker binnen redelijke tijd gebruik je kan vertellen dat het echt verschillend is.
Ano 2018 :P, tuurlijk.
Heb je tips hoe ik Office 2016 werkend kan krijgen op Ubuntu? Want dat zou interessant zijn.

Begrijp mijn comment ook niet verkeerd: ik ben ontzettend fan van Linux. Maar ik realiseer me ook goed dat het zich op bepaalde gebieden nog niet kan meten bij Windows. Daar ben ik niet blij mee, maar het is wel de realiteit. (Andersom geldt trouwens hetzelfde: op bepaalde gebieden kan Windows zich niet meten bij Linux.)
Anoniem: 917165
@mpkossen21 mei 2017 19:46
Office 2016 ken ik niet. Ik heb zelf 365 personal draaien op 16.04LTS.
Daar zit Office 2016 bij. Let wel, ik heb het hier over de Desktop-applicaties en niet over de online applicaties die in je browser draaien.
Linux anno 2018 kan zich prima meten met Windows, ...
Nog een jaartje geduld dus. :)
Werk er al tijden mee en het werkt echt prima.
En nee, ik ben geen Python-held, sterker nog, zelfs een MS-aanhanger. Heb alleen geen zin om prive geld in licenties te gaan steken en vind het wel nuttig om wat verder te kijken dan m'n neus lang is.
"Linux werkt tegenwoordig net zo gemakkelijk als Windows"
Humor! :')
Apt-get *gewone gebruiker haakt af*
Het werkt gewoon niet zo out-of-the-box als Windows. Zeker qua drivers en dergelijke lukt het als gemiddeld gebruiker niet, en veel mensen zullen er ook de tijd niet in willen steken. Dat prutsen met computers onze hobby is moeten we dan ook niet projecteren op de rest van de bevolking, die gaat liever iets anders doen. Windows is daadwerkelijk het enige OS wat een gewone gebruiker succesvol zelf kan installeren, zeker met Windows 10. En niet geheel onbelangrijk: Je kunt gewoon met een helpdesk bellen als er iets mis is, en iedereen heeft wel een "tweaker" in de familie die er wat meer van weet. Weinig mensen hebben die sprong in het diepe gewaagd, en ik voorspel dat er weinigen zullen volgen. Men is afhankelijk geworden van een apparaat waar de meesten niet zoveel van begrijpen en overstappen betekent het kwijtraken van je vangnet, en dus blijft het zoals het is.
Alsof het met drivers op windows dan wel lukt 8)7

Mensen die weinig op een computer kunnen maken weinig onderscheid qua OS. Helpdesks, preinstalls, complete grafische installs, kan prima met Linux. Er zijn ook gewoon Nederlandse retailers van hardware met preinstalled Linux, of voor puur support. Geen van de zaken die je noemt zijn exclusief aan windows. Daarnaast zijn veel zaken ook gewoon slecht. Die 'handige neef' weet in de meeste gevallen zelf helemaal niks maar is toevallig goed genoeg met google en wat instructies opvolgen (wat ook weer compleet OS-onafhankelijk is).
Alsof het met drivers op windows dan wel lukt 8)7
Hele obscure hardware misschien niet, de rest werkt in principe allemaal out of the box.
Denk ook niet dat de noob consument zelf met linux begint.
Eerder compleet systeem gaat of extern iemand hun eraan toe zet.
Of door de prijs gelokt worden door webshop van een PC OEM

Diegene die zelf voor Linux gaat zijn vaker de al wat ervaren gebruikers. De laaste jaren door Windows 8 UI overhaul en W10 privacy soap . Heeft de overstap een flinke puls gekregen.
Anoniem: 917165
@Steyn_E20 mei 2017 11:37
En nu eerlijk: wanneer heb je voor het laatst met de Microsoft Helpdesk gebeld? Het antwoord is: nooit. Want dat doet niemand.
Vorige week nog in verband met office 365 problemen, heb amper hoeven wachten. Was dus niet druk nee :+
Was trouwens ook niet iets wat zelf op te lossen was (iets mis met de configuratie icm een custom domeinnaam als Microsoft account).
Anoniem: 917165
@Steyn_E20 mei 2017 11:37
Wanneer heb je voor het laatst linux geprobeerd? Als je denkt dat een consument in linux nog apt-get zou moeten gebruiken, heb je het gewoon fout.

Elke moderne linux heeft daar gewoon een app achtig iets voor, vergelijkbaar met windows update. Die zelf de updates regelt.

Dat geldt ook voor de rest van je post, mijn opa kan nog ubuntu installeren, omdat dat niet veel anders gaat dan Windows installeren.
Helaas geld dat niet voor de server. Zou fijn zijn als er app is die de complete server beheerd.
Anoniem: 917165
@SG20 mei 2017 15:59
Het ging over gewone gebruikers. Die beheren geen servers ;)
Begrijp me niet verkeerd, maar vanuit een tweaker standpunt heb je helemaal gelijk. Echter voor de doorsnee gebruiker zoals mijn vrouw was het constant de vraag "waar is dit", "waar is dat", "waar gaan de files heen", "waar is outlook", etc. Ja linux werkt goed als je een beetje openstaat. Maar juist veel functies zijn of teveel of dien je te zoeken waar die zich bevinden. Linux zal nooit mainstream worden tenzij de ontwikkelaars eens inzien dat de gewone Windows gebruiker geen intresse heeft in een slimmere/andere GUI. Voor hun is Windows hetgeen wat ze kennen en al die kleine quirks die alle smaken van Linux heeft is het enkel disruptie en ergenis van hun gebruikersgenot.

Ik heb na een jaartje dan ook maar weer Windows geinstalleerd omdat ik het zelf moe was om uit te zoeken waar wat is om het vervolgens makkelijker te maken voor mijn vrouw cq aan te passen voor haar.

Again, linux is mooi voor een tweaker. Voor mainstream ondanks jaren en jaren ontwikkeling is het verre van intuitief noch functioneel.
Omdat Linux gewoon heel schaalbaar is, en super draait op een Raspberry Pi.
Ik denk niet dat je een echte hedendaagse Desktop wilt draaien op een Raspberry Pi. Je zal altijd op een activiteit (media) stuiten die de zwakheden van het platform tonen (zwakke cpu, zwakke gpu, gedeelde bus voor IO,... ).
Anoniem: 904103
@xoniq21 mei 2017 11:15
Het probleem is dat veel consumenten geen besturingssysteem durven te installeren. Dat heeft niks te maken met Mac OS, Windows of Linux. Ze weten niet eens wat dat inhoudt: een besturingssysteem installeren. En aangezien linux niet of nooit preinstalled op desktops komt zullen de meeste consumenten nooit aan linux beginnen.

Een ander iets is naamsvertrouwdheid. Mensen vertrouwen wat ze kennen en van anderen kennen. Als mensen weten dat een Volkswagen een betrouwbare auto is omdat mensen om hun heen een Volkswagen rijden zullen ze zelf ook snel zo'n wagen kopen. Zelfde met Windows.
Anoniem: 217535
@xoniq21 mei 2017 23:06
Ik zou juist zeggen iemand die zegt dat Linux net zo gemakkelijk is als windows nog nooit Linux gebruikt heeft. Tuurlijk een beetje surfen en mailen kun je Linux zonder echte kennis prima gebruiken. Maar wil je wat meer is de kans groot dat je moet gaan stoeien in Terminal. En wanneer de zaken niet zo gaan zoal je ze graag wilt zien zit je al gauw te spitten op sites/fora. Windows wordt in meeste gevallen ondersteund, Linux, laat ik het voorzichtig zeggen, minder....
Omdat je er toch íets mee moet 😋

Desktop snap ik hier in Europa ook niet, maar de oorspronkelijke opzet was toch juist de armere gebieden op de wereld en daar is het prima geschikt voor.

Linux desktop dus ;)

[Reactie gewijzigd door mr.paaJ op 19 mei 2017 20:49]

Windows op een Raspberry Pi is alsof je naar de Wallen gaat voor een knuffel.... ja, het kán technisch misschien bijna wel, maar je hebt er helemaal niks aan...
Windows 10 IoT Core is totaal niet te vergelijken met bijvoorbeeld Windows 10 Home of Pro, maar dat is dan ook nooit de bedoeling geweest vanuit Redmond.
Anoniem: 145867
@jurroen20 mei 2017 08:33
Alsof mensen Windows 10 IoT Core overal in huis wil hebben draaien. Waarom zou je jezelf beperkingen opleggen. Het is allemaal heel mooi bedacht hoor qua .NET maar .NET is niet voor raspberry pi. Dat is meer voor kantoor appicaties te maken voor enterprise gedoe...
En dat wil je niet in je IoT hebben.

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 145867 op 20 mei 2017 08:34]

Eh, afhankelijk van de toepassing is IoT Core imo erg gaaf, en is de hele integratie enorm fijn.
voor de prijs van een rpi en deze behuizing heb je geen pc met windows, dus dat zal wellicht een reden zijn om hier linux op te draaien. alleen windows is al duurder dan dit bij elkaar.
los daarvan, als iemand een rpi koopt om als normale desktop te gebruiken, zal die vaak niet zelf een ander os er op proberen te zetten.
Als de raspberry alleen gebruikt word om te internetten heb je niet meer nodig. Linux is voor de leek te ingewikkeld vind ik i.v.m. programma's uitbreiden. Bij Windows desktop download en installeer je op een veel gemakkelijkere manier.
Mwa, Windows kan nog wel voldoende leren van verschillende Linux-distributies op dit punt. De Store is Microsoft-only waarbij vergelijkbare programma's op Linux uitgebreid kunnen worden met andere bronnen. Ook ben ik nog geen knoppen op websites tegengekomen waarmee ik een Windows-programma kan installeren met het door het OS geleverde installatiesysteem.
Ik zou juist windows erop willen draaien omdat ik .net developer ben. Linux kan me juist gestolen worden ;)
Anoniem: 24417
@Neko Koneko19 mei 2017 19:25
maar dan kun je beter gewoon een dikke desktop bouwen :) .net is toch wat te zwaar voor lightweight minicomputertjes lijkt me!
maar dan kun je beter gewoon een dikke desktop bouwen :) .net is toch wat te zwaar voor lightweight minicomputertjes lijkt me!
Ik bedoel om applicaties op te draaien, voor programmeren heb ik al een desktop :P
Anoniem: 24417
@Neko Koneko22 mei 2017 00:23
owja op die manier :) handig
.NET core met VS Code werkt gewoon hoor ! :Y)
GUI's vergeet iedereen voor het gemak als ze dit roepen... Kom niet aan met GTK bindings oid.
neem je toch een nuk van intel
Correctie: NUC
Next
Unit of
Computing
Kost ook een paar centen extra...
Een echte .net developer maakt het niet uit op welk os het draait ;)
Anoniem: 145867
@Neko Koneko20 mei 2017 08:37
Hou .NET alsjeblieft buiten IoT en embedded devices. Hou Garbage Collectors alsjeblieft uit die wereld. Ga daarmee niet zulke zaken programmeren. Dan gebruik je de verkeerde tool. Of ben je zo iemand die denkt dat .NET overal voor is?

Gebruik .NET voor kantoor applicaties op desktop PC's daar is het goed voor. Niet de embedded wereld.
...want spullen zoals python en lua hebben geen garbage collectors? :?
Anoniem: 145867
@boe225 mei 2017 12:50
Die hebben ook garbage collectors inderdaad. Python en Lua zie je dan ook niet bij professionele embedded systemen. Daar is alles C++ of C. En straks misschien steeds meer Rust.

Garbage Collection is een oplossing voor een probleem, echter deze oplossing heeft ook negatieve kanten. Rust probeert nu dit probleem aan te pakken op een andere manier. En C++ evolueert ook steeds het geheugen management. Maar deze evolutie gaat dus gepaard met deterministisch voorspelbaar geheugen management. Een garbage collector is dat niet.

Bepaalde talen kiezen niet voor een compromis. Omdat bepaalde applicaties zoals in embedded apparaten dat niet toelaten.
professionele embedded systemen.
Het punt van de rPi is net dat je er gemakkelijk voor kan programmeren, met python als DE voorbeeldtaal.
Ja, ipv zo minimalistisch kan net ietsje groter dat je micro PC met volwaardige x86 EM64T/AMD64 Soc waar W10 pro op kan. Kan ik het ook makkelijk in mijn domein zetten.

Enige niet X86 wat ik gebruik zijn
STM32 F1 & F3 & F4 boordjes voor Race drones.
Denk dat vrijwel niemand die een RP gebruikt het nut inziet van er Windows op draaien.
als een uitgeklede versie van win 10 op een raspberry pi zou werken zou ik dat zeker interessanter vinden dan een Linux distro.

ik ben hier thuis de enige die voor de hobby een paar x met Linux aan de slag is gegaan, als ik nu een raspberry pi aan de tv zou hangen met Linux weten ze hier totaal niet wat ze er mee moeten doen, windows 10 kent mijn vrouw goed, onze oudste zoon kan er al aardig mee overweg, dus veel minder gezeur qua werken.
Een uitgeklede versie van Windows?
Windows 10 IoT, draait zelfs al op de PI 2 las ik net in dit artikel uit 2015 https://www.raspberrypi.org/blog/windows-10-for-iot/

edit:
verwacht geen bureaublad, dan kun je toch beter uitwijken naar een linux desktop als pixel.

[Reactie gewijzigd door roller12358 op 19 mei 2017 23:04]

Als je een RPi aan de TV hangt neem ik aan dat het met als doel mediaspeler dient. Corrigeer mij als deze aanname fout is.

Als je een applicatie als Plex of Kodi gebruikt, maakt het OS vrij weinig uit, daarmee heeft de gebruiker vrij weinig te maken.
Ik hoor mensen zeggen dat je maar 2 internet tapbladen kan draaien...
Dan gaat ie vast en zeker vaak vastkopen!
Ben ik de enige die Windows 10 IOT draait? Ik vind het workflow met VS + C# + Remote debugging heel goed out of the box werkt. :)
Waarom zou ik Windows willen draaien op een rpi?? 8)7 afgezien van Windows 10 iot lijkt het mij juist niks...
Opzich een RDP client zou nog wel kunnen denk ik?
en misschien een Windows S variant met alleen apps en gene desktop omgerving ?
Maar denk dat je het absoluut niet kan zien als een desktop vervanger.
nieuws: Microsoft presenteert ARM-versie Windows 10 die x86-programma's kan d...

Mogelijk binnenkort. Je kan in elk geval Windows RT proberen of het werkt? :+
Eh... Nee. De nieuwe Windows voor ARM wordt exclusief uitgebracht voor moderne Qualcomm processoren (te lezen in het bericht waar je aan refereert).

Windows RT is niet verkrijgbaar voor consumenten, en wordt niet meer aan OEM's geleverd. Dat gaat dus ook nooit lukken.

Wil je er toch Windows op draaien? Dan ben je gelimiteerd tot Windows 10 IOT Core, of Windows 95/98 binnen QEMU.
Vmware view werkt goed genoeg hoor om windows op de raspberry te laten draaien
Nee, niet interessant. Een volledige Windows is veel te log en te groot om snel werkbaar op een Raspberry Pi te kunnen draaien.

Een volledige Linux distributie kan wel prima werken. Met Chrome, YouTube, Kodi, Plex heb je dan voor weinig een volledig systeem waar de gemiddelde gebruiker prima mee kan werken.

En geen ellende van virussen, malware of ransomware.
Een kale Windows met kodi zou volgens mij perfect werken. Ik bedoel dat er geen office bij hoeft. Wel internet natuurlijk met browser. Een harde schijf voor opslag is ook niet nodig voor mij, op de raspberry.
hoe word die msata ssd dn aangesloten op de pi - zelfde voor de RTC.
SSD gaat via USB... Zie de comments hier: https://www.element14.com/community/docs/DOC-83477

Rtc zal gewoon in het kastje op de Pi zitten, via I2C of GPIO, neem ik aan.
Grappig doosje. Alleen voor de prijs van de pi + kastje heb je ook al bijna een Atom-NUC. Dan heb ik dat toch liever, zit toch een stuk meer performance in zodat je een volwassen Linux desktop kan draaien. Of Windows als dat je ding is.

Leuk ding hoor verder en een MSATA slot is erg handig, vraag me alleen af die dan aangesloten is. SDIO? Want de USB's zijn vrij zo te zien.
Vind het er leuk uitzien. Maar heb liever ook volwaardig PC tje een wat veelzijdiger Nuc zou ik ook voor gaan. Om een niet zo smarte TV smart te maken.
Met de komst van de ssd is het stukken beter geworden, maar toen ik voor het eerst linux installeerde sloeg ik stijl achterover over de enorm snelle gebruikerservaring van linux vergeleken met windows.
De reden dat windows 10 er niet op draait zal ook wel liggen aan het feit dat het in verhouding tot linux veel meer resources vraagt. Daarnaast is het natuurlijk ook zo dat met windows inclusief office de prijs van de software de hardware prijs gaat overstijgen
Nee het ligt meer aan het feit dat Windows het ARM platform dat de pi gebruikt niet ondersteunt.

Het gaat sinds kort wel ARM ondersteunen maar niet het al redelijk oude platform van de pi. Alleen Windows IoT draait er op een dat heeft geen desktop.
Geen kastje nodig. De kabels houden hem al van de grond. :+
Ik vraag me af hoe ze dat met die mSATA aansluiting gedaan hebben aangezien de 4 USB-poorten allemaal nog vrij lijken. Wel lelijk als ze 1 van die poorten intern met een extra 2 poorts USB hub/controller gesplitst hebben. Als ze het via de GPIO-headers doen ben ik benieuwd wat er van de doorvoorsnelheid over blijft.
Gaat via GPIO header inderdaad, en het lijkt me vrij matig.
Het is ook niet nieuw ofzo, er zijn al meerdere fabrikanten die het op deze manier doen, en ook reviews over de snelheid.
Ik gebruik mijn raspberry pi's meestal als een server (al is één daarvan een dedicated live-stream monitortje tegenwoordig.) en zo'n kastje als deze lijkt wel aantrekkelijk om te gebruiken hiervoor. Misschien niet de bedoeling, maar wat stopt men van creativiteit? :)
Hoe bedoel je om de Pi als desktop te gebruiken, dat kan toch ook gewoon zonder dat ding? Tenminste dat heb ik mijn broertje een maandje aangedaan O-)
Leuk kastje maar zie de meerwaarde er niet zo van in. Je kunt er nu al een microsd kaart in stoppen in een behuizing van 10 euro. Meer dan genoeg voor linux

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

    Relevantere advertenties

    Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

    Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

    Ingesloten content van derden

    Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

    janee