Bedrijf brengt ai-stemherkenning naar Raspberry Pi

Matrix Labs brengt na een succesvolle crowdfundingcampagne de Voice uit voor de Raspberry Pi. Met de accessoire krijgt de mini-computer toegang tot een set microfoons, waarmee een koppeling met bijvoorbeeld Googles en Amazons platformen voor spraakbediening mogelijk is.

De Voice is een schijfvormige accessoire met een diameter van 3,14 inch die rechtstreeks op een Raspberry Pi past. Het devbord bevat zeven mems-microfoons die verbonden zijn met een Spartan6-fpga van Xilinx, aangevuld met 64Mbit sdram. Bovenop zitten achttien rgbw-leds. Optioneel is de ESP32-module, die voor wifi- en bluetooth-ondersteuning zorgt.

Matrix Labs spreekt van een opensourceplatform en ontwikkelaars kunnen onder andere JavaScript, Python en C++ gebruiken om ervoor te ontwikkelen. Ze kunnen met apps inhaken op onder andere de stemherkenningsdiensten Microsoft Cognitive Service, Amazon Alexa Voice Service, Google Speech API, Wit.ai en Houndify. De Voice bevat onder andere algoritmes om ruis te onderdrukken, het op afstand opvangen van stemmen en dereverberation.

De makers hopen hun apparaat in mei te leveren, de startprijs op Indiegogo bedraagt 55 dollar. Matrix Labs kwam eerder met een uitgebreider devbord: de Creator. Die bevat ook nog een temperatuur-, ultraviolet- en druksensor en een accelerometer, gyroscoop en magnetometer. De Creator is voor 99 dollar te krijgen.

Wat vind je van dit artikel?

Geef je mening in het Geachte Redactie-forum.

Door Olaf van Miltenburg

Nieuwscoördinator

30-03-2017 • 22:02

64 Linkedin

Reacties (64)

Wijzig sortering
Opensource software oplossingen voor spraakbesturing bestaan al langer, zo is er Jasper waar ik niet heel lang geleden een Domoticz module voor schreef om mijn Domotica te besturen. Het was een interessant projectje maar liep tegen het probleem aan dat het geluid dat de microfoon opving vaak van te lage kwaliteit was ivm ruis. Ik ben dus benieuwd naar de kwaliteit van deze accessoire.

[Reactie gewijzigd door nlooije1 op 31 maart 2017 10:48]

En je hebt het al geprobeerd met een supernier? Of gewoon een standaard SM57?

Ik kan me namelijk heel goed voorstellen dat een goedkoop microfoontje uit china de boel verprutst. Daarnaast is softwarematige ruisdetectie ook van groot belang. In hoeverre corrigeert deze module daarvoor?

[Reactie gewijzigd door supersnathan94 op 31 maart 2017 08:50]

supernier? :P tja, wat is superieur (bedoel je volgens mij)? Mijn insteek is om zoveel mogelijk functionaliteit te krijgen voor zo min mogelijk geld met dit soort projecten, vandaar ook dat ik opensource software prefereeer en geen dure hardware.

Ik heb voor dit project een Akiro USB mic laten komen voor 15 euro. Deze had goede reviews, ook via het Jasper support forum maar moest voor mijn gevoel te dichtbij zitten en te hard praten zonder teveel achtergrond geluid om echt nuttig zijn. Idealiter hang je een mic ergens in de bovenhoek van de kamer en roep je zo nu en dan commando's maar dat lukt niet met deze mic. Misschien dat een duurdere mic beter is, we zullen het zien met het product uit dit artikel.

Het is bij mij niet bekend of er softwarematig filtering van ruis plaatsvond maar ik liet de commando's via Google omzetten to text (ik weet het, neem het niet zo nauw met privacy), ik kan me voorstellen dat daar standaard filtering inzit.

[Reactie gewijzigd door nlooije1 op 31 maart 2017 11:04]

Supernier zegt iets over de richtingsgevoeligheid van de microfoon. Een soort richtmicrofoon is het in feite.

http://blog.shure.com/mul...hones-what-where-and-how/
Ah my bad, antwoord is nee, heb dat dus niet geprobeerd
Hier dacht ik dus ook meteen aan - Jasper bestaat al 'n tijd, maar ik meen dat het project nogal dood is? (Of in ieder geval, zo zag het er een paar maanden geleden uit).
Ik ben niet geheel op de hoogte van de vorderingen maar heb onlangs de Domoticz module nog een update gegeven omdat het plugin framework van Jasper was veranderd. Er wordt dus kennelijk nog aan geklust. De master-branch op hun github repo heeft voor het laast eind Januari een pull request gemergd dus het lijkt er op dat het nog leeft.

[Reactie gewijzigd door nlooije1 op 31 maart 2017 10:48]

Ah da's fijn om te horen!
Microfoon was idd het probleem. Moest wel erg hard schreeuwen. Had ook het idee dat Jasper gewoon niet zo goed is.

Ben erg benieuwd naar dit bord. Als het een beetje werkt komt die zeker in mijn domoticz setup terecht!
Jasper is eigenlijk niets meer dan een interface tussen verschillende speech-to-text (TTS) en text-to-speech (STT) engines. Jasper is dus zo goed als deze engines. Ik koos ervoor om het via de Google STT en TTS engines te doen omdat deze mijn commando's altijd goed ontvingen zonder veel fouten en ik zag potentie om via de Google assistant dezelfde functionaliteit te krijgen. Probleem was dat de hardware nog niet rijp genoeg was voor mijn toepassing; misschien met dit product wel.
kijk. dat is nog is een leuk dingetje. maar 100$? dan word mijn hobby echt veel te duur heb.. heb ook al voor €75 een 7" touchscreentje aangeschaft
Ja al die toevoegingen zijn leuk maar soms iets te duur om nog in de categorie 'goedkoop speeltje voor je Pi' te vallen.

De prijs van zo'n schermpje houd mij vooralsnog ook tegen om er één te kopen .
Prijs van zo'n schermpje vind ik NL wel duur ja, echter hebben ze bij de bekende Chinese webshops 8-) 5-7 inch schermpjes nog wel voor een paar tientjes, dus dan is het nog wel te doen met de verschillende accessoires. :P
Dat dacht ik ook, toen kwam er echter nog 35 euro aan verzending en douanekosten bij....
Je kunt altijd een keer pech hebben. Zelf bestel ik al jaren via AliExpress, en heb na bijna 100 orders nog geen aanslag gehad /even-afkloppen. Daarmee moet ik wel zeggen dat als ik zaken bestel die waardevol kunnen lijken (zwave stekkers bv) ik soms in meerdere keren koop (indien mogelijk) om hele grote bedragen te vermijden.

OT: Dit boardje ziet er leuk uit, zeker als je van knutselen houdt. Moet wel zeggen dat je voor om en nabij de 100 euro al hele nette omnidirectionele grensvlak usb microfoons hebt, die in mijn eigen ervaring redelijk goed presteren op een pi-3 met jasper/pocketsphinx. Ik laat hem daarom links liggen, maar ben wel benieuwd naar de prestaties van dit bordje. Wellicht zien we hem nog een keer voorbij komen hier op tweakers in een van de fora. :)
Dan zit jij niet op de juiste sites, probeer www.dx.com, www.wish.com en www.aliexpress.com eens. Vrijwel geen verzendkosten en meestal geen douanekosten.
Douanekosten staan volledig los van via welke site je bestelt. Een belangrijke factor is hoe je het laat verzenden. Via DHL bv is de kans groot dat de douane het pakje onderschept. Ik heb al enkele keren iets laten versturen via China mail/Hong Kong post en nooit douanekosten aan mijn been gehad.
Daarom zeg ik "meestal geen douanekosten", je kunt altijd een keer pech hebben maar die drie websites sturen normaal altijd zo verpakt dat de douane het met rust laat. Ik heb denk ik ondertussen toch wel 20-30x besteld en pas één keer douanekosten moeten betalen.
ik had alles afgespeurd. alibaba.com aliexpress.com wish.com geek.com een paar chinees zaakjes. maar ik vertrouwde het toch niet. ik heb het schermpje zojuist besteld als iemand een betrouwbare link heeft hoor ik het graag en annulleer ik hem. want op het moment dat ze een dsi display aansluiting hebben zijn ze gruwelijk duur
Heb op dit moment geen linkje voor je, echter weet wel dat als je op Aliexpress, Wish en ebay besteld je altijd je aankoopgarantie hebt, al een paar keer gehad en na aanleveren van bewijs kreeg ik gewoon mijn geld terug. (Je hebt sowieso wel aankoopgarantie als je via credit card of PayPal betaald, maar heb daar niet de beste ervaringen mee)
Dit is ook meer bedoeld als je Pi al gewoon serieus in productie staat. Zoals bij mij thuis als domitica server. De pi is inmiddels veel meer dan alleen een goedkoop hobby computertje.
Ik zie 55 euro? Tenzij je het hebt over de Creator.
Ik vind dit een wat vreemde module, een snelle google-zoektocht leverde al gelijk veel resultaten op om de raspberry pi met stembesturing te bedienen, bijvoorbeeld http://raspberrypi-hacks....rry-pi-via-voice-control/ werkt via een Google-dienst en heeft alleen een USB microfoon nodig (bijv. webcam). Zelfs met een extra USB-hub ben je veel goedkoper uit. En dat as nog maar mijn eerste hit, er is vast veel meer mogelijk.
Dit bord heeft zeven microfoons en nog een hoop meer. Uiteraard betaal je daar voor.mm
In wezen gaat dit maar om 1 ding : Geluidskwaliteit en dan eigenlijk in een open ruimte. Je wilt gewoon op de bank zitten en iets zeggen en je pi moet iets gaan doen.

En dat ga je nooit echt goed krijgen met 1 USB microfoon
Ga met een simpel USB microfoontje maar eens fatsoenlijk praten met je Raspberry... ;) Geluidskwaliteit is dan echt veel te laag.
Gebruik spraakaansturing zelf op een PC met Windows. Zeer redelijk omnidirectionele microfoon, maar alsnog moet ik m.u.v. de eenvoudige commando's bijna standaard dingen twee-drie keer roepen voordat Cortana het begrijpt. En met enige regelmaat lukt het in het geheel niet en moet ik er toch weer naartoe lopen. Zeer vermoeiend allemaal! :P
Ik ben dan misschien een taalpurist, maar Voice Recognition en Speech Recognition zijn voor mij twee verschillende dingen. Ik had even de hoop dat dit ding letterlijk verschillende stemmen kan herkennen (Voice A = Tom, Voice B = Ann,...).

Ik heb zelf een Jasper home assistant draaien, die momenteel herkent wanneer ik thuiskom met behulp van een RFID sleutelhanger. Het zou supercool zijn moest ie gewoon mijn stem (en die van mijn huisgenoten) herkennen en ons bij naam aanspreken.

Ik speel nog met het idee om honderden clips van onze stemmen op te nemen en Watson erop los te laten. Wetende dat onze stemmen waarschijnlijk simpelweg op een verschillende frequentie trillen lijkt mij dat echter overkill... Er zou een makkelijke manier moeten zijn om de frequentie te analyseren en te herkennen wie het is, zeker als er maar een handvol (zeer verschillende) stemmen te vergelijken zijn.

[Reactie gewijzigd door Gwyllion op 30 maart 2017 23:55]

Wat jij wilt is niet echt consument-vriendelijk. Het vereist veel training van een systeem (je klinkt anders of het zomer of winter is, als je verkouden bent etc. etc.)

En eigenlijk werkt het alleen maar na het trainen, want als jij zegt muziek aan dan wil jij wel je eigen muziek horen en niet de k3 die je nichtje bij het laatste bezoek als onbekende stem heeft erin gezet.

Oftewel de fout-marge is te groot en te duidelijk, waardoor het niet consument-vriendelijk is.

En niet consument-vriendelijk is slecht verkoopbaar en wordt dus ook niet echt ontwikkeld.
Je stem zou tussen zomer en winter wel kunnen veranderen, maar dat gebeurt geleidelijk. Ik kan me voorstellen dat het goed mogelijk is algoritmes te maken die in eerste instantie het verschil tussen twee personen niet kent, en dus af en toe moet vragen wie je bent, maar steeds beter verschillende stemmen gaat onderscheiden. Als je stem dan elke dag een beetje veranderd zou dat prima te volgen moeten zijn.
Dat is te ondervangen door eerst een woord te zeggen dat altijd hetzelfde is, zoals Hey Siri of Hey Google bij resp. iOS en Android. Daarmee heb je een "handtekening" van de desbetreffende stem en kun je daarmee de stem onderscheiden van andere stemmen. Dan maakt het niet uit of je stem verandert of dat je zelfs verkouden bent.
Dan heb je het echter niet meer over voice identificatie, maar gewoon over spraak herkenning. Geef iedereen een ander codewoord en daarop wordt het uit geselecteerd dan.
Je kunt een stem niet identificeren zonder eerst te weten wat de eigenschappen van die specifieke stem zijn. Daarvoor zul je eerst een standaard tekst moeten gebruiken om de specifieke kenmerken te achterhalen.

Het gaat juist om identificatie van de juiste stem, niet om wat er gezegd wordt. Door een standaard tekst te gebruiken heb je geen externe API nodig om die te detecteren maar kun je gebruik maken van de algemene eigenschappen van het specifieke stukje tekst (klanken als "ey", de "S" en "I" of "Goo"). Met Fourier-transformatie kun je achterhalen of dat specifieke stukje tekst gezegd is omdat die klanken heel kenmerkend zijn. De analyse van de specifieke karakteristieken in de stem zelf maken dat die stem daarna gebruikt kan worden voor identificatie, denk hierbij aan snelheid, toonhoogte, ruis in de stem door uitademen tijdens spraak etc.

-edit-
De methode om met een vaste tekst een stem te herkennen (restrained speaker recognition) levert een hogere betrouwbaarheid op om een specifieke stem te kunnen filteren uit meerdere stemmen of omgevingsgeluid.

[Reactie gewijzigd door Sleurhutje op 31 maart 2017 16:23]

Nou ik kan mij best voorstellen dat wanneer je 's ochtends brak wakker word en met zo'n lekkere brakke stem zegt "Hey, doe de lichten aan" jij in het donker blijft liggen, stel dat je echt keiharde autorisatie koppelt aan een bepaalde stem.

Ik weet niet of er een bepaald uniek patroon te herkennen is in een stem (buiten verregaande stem analyse) dat hetzelfde blijft wanneer jij van de een of de andere dag een andere stem hebt. Want dat kan best, bijv. vergeten je verwarming uit te zetten op je slaapkamer 's nachts, brak zijn, ziek zijn. Dan wordt je wakker en klink je toch heel anders dan voor het slapen gaan.
Dat het technisch uitdagend is wil natuurlijk niet zeggen dat het niet interessant is!
Een computer zou in principe prima stemmen moeten kunnen herkennen... Wij als mensen kunnen het toch ook? Als de computer maar slim genoeg is en uiteraard de microfoon genoeg om de verschillen op te vangen, dan moet het prima kunnen! En een dergelijk systeem zal zeker met AI moeten werken en je stem moeten leren herkennen en de herkenningspatronen met de tijd moeten aanpassen als je stem verandert.... Maar dat is tegenwoordig best te doen! Niet gemakkelijk, maar wel te doen!... Denk niet meer dan een kwestie van tijd voordat daar een oplossing voor is.
Dat het technisch uitdagend is wil natuurlijk niet zeggen dat het niet interessant is!
Technisch uitdagend is over het algemeen commercieel niet interessant :)

Het is inderdaad een kwestie van tijd, alleen dan moet het wel iets verder zijn.
Goed punt. Maar zeker binnen de ontwikkeling op het gebied van thuisautomatisering gaat het niet iedereen om geld (veel domotica is geboren vanuit uit de hand gelopen hobby's).... En verder: technisch uitdagend kán bij de juiste business case juist interessant zijn. Immers is het niet zomaar te doen: dus meer kans dat je eventuele concurrenten voor bent en dus flink kunt gaan cashen tot het moment dat zij je inhalen.
Toen ik dit artikel las was dat dan ook mijn hoop: 'Een bedrijf heeft uitgevogeld hoe ze speaker recognition kunnen commercialiseren'. Da's ook de reden waarom ik dagelijks naar Tweakers kom. Om op de hoogte te blijven van de nieuwste ontwikkelingen. Ontwikkelingen die gisteren nog onmogelijk bleken. In dit geval, blijkbaar vandaag nog steeds onmogelijk :D Maar morgen misschien niet!
Waarom gebruik je een RFID sleutelhanger, met een scriptje ziet je Pi meteen als je mobieltje contact maakt met je netwerk via wifi.....
Waarom gebruik je een RFID sleutelhanger, met een scriptje ziet je Pi meteen als je mobieltje contact maakt met je netwerk via wifi.....
Als je wifi verbinding dan even wegvalt of de batterij van je telefoon leeg raakt dan denkt je Pi meteen dat je niet meer thuis bent, elke oplossing heeft zijn eigen nadelen en is niet 100% waterdicht. Daar kan elke persoon zijn of haar afwegingen bij maken.

[Reactie gewijzigd door Donvermicelli op 31 maart 2017 08:43]

offtopic:
Ik heb zo'n scriptje geprobeerd voor domoticz en wat blijkt: je telefoon gebruikt WiFi heel weinig. Als je actief bezig bent is hij continu verbonden, maar wat ik deed was elke seconde een ping request sturen, en na 5 minuten geen reply de telefooneigenaar als 'afwezig' markeren. Dat zijn dus 300 gemiste pings. Nog steeds verlaat ik volgens de logfiles een paar keer per avond het huis, ook als ik heel goed weet dat ik die avond niet weg ben geweest. Er is vast wat verbetering mogelijk, maar mijn conclusie was dat dit geen bruikbare toepassing was.
In plaats van een RFID-reader zat ik te denken aan vaste haakjes voor mijn sleutel. Deze haakjes moeten dan een sensor bevatten. Een voordeel hieraan is dat je in huis een vaste plaats voor je sleutels hebt en een motivatie om deze ook als zodanig te gebruiken.
Het was één van de opties. De sleutelhanger was spotgoedkoop (5 voor $10) en net zo makkelijk te implementeren. Hier in Californië zijn we zo verwend met 4G (& unlimited data) dat ik noch mijn huisgenoten standaard met wifi verbinden. Tegenargument is dat er alweer iets extra aan de sleutelbos komt te hangen. Gezichtsherkenning misschien? ;)
Ik speel nog met het idee om honderden clips van onze stemmen op te nemen en Watson erop los te laten. Wetende dat onze stemmen waarschijnlijk simpelweg op een verschillende frequentie trillen lijkt mij dat echter overkill.
Spraak is ietsjes ingewikkelder dan dat. OK, veel ingewikkelder. Geluid met 1 frequentie is een pieptoon, en spraak is duidelijk ingewikkelder dan wel/geen piep. Spraak bestaat uit tientallen fonemen, die elk bestaan uit meerdere frequenties die ook nog eens in de tijd veranderen. En verschillende mensen hebben verschillende sets fonemen.
Gemakshalve had ik mijn post wat simpeler voorgesteld dan het eigenlijk is, daar ben ik mee akkoord. Neemt niet weg dat mijn stem in een specifieke, recurrente situatie ('ik richt mij tot mijn personal assistant') binnen een bepaald interval aan frequenties trilt. Als ik er achter zou komen wat dat interval is, dan kan ik het systeem leren mij te herkennen.

De keerzijde is dat er uiteraard miljoenen mensen zijn wiens stem in die situatie binnen een gelijkaardig interval aan frequenties trilt. In mijn usecase is dit een non-argument, want ik woon samen met 4 vrouwen die elk nog een sterk verschillende stemmen hebben (maar voor wie deze methode mogelijk al in de problemen komt).

Hoewel IBM Watson nog niet aan Speaker Recognition doet (toch niet out of the box), doet het wel al aan Speaker Diarisation.

Speaker Recognition = Herkennen WIE spreekt
Speaker Diarisation = Herkennen WANNEER een bepaalde spreker aan het woord is

Ik heb er nog niet mee gespeeld, maar het project is wel al in beta.
Neemt niet weg dat mijn stem in een specifieke, recurrente situatie ('ik richt mij tot mijn personal assistant') binnen een bepaald interval aan frequenties trilt. Als ik er achter zou komen wat dat interval is, dan kan ik het systeem leren mij te herkennen.
Tja, nee. Dat interval is 100 tot 3000 Hz, ruwweg. De variatie binnen de uitspraken van 1 persoon zijn van dezelfde orde-grootte als de variatie tussen personen. Het gaat dus niet om miljoenen mensen, maar miljarden, als je alleen kijkt naar overlap in frequentie banden.

Watson is misschien wel een bekende AI, maar mijn bedrijf levert geluidsherkenning op basis van AI, en wij zijn al jaren uit de beta fase.
Ziet er handig uit, en met eventuele koppeling aan speakers enz. goedkoper dan bijvoorbeeld een Amazon Echo. Weet alleen niet of Amazon Alexa en Google Home heel bruikbaar zijn in NL, ivm koppeling aan diensten. Wel leuk om natuurlijk je smart home ermee te bedienen ;)

/edit opgezocht welke diensten ermee mogelijk zijn in NL

[Reactie gewijzigd door Yeebo op 30 maart 2017 22:08]

Maar ook niet vergelijkbaar met een Amazon Echo.
Eerder vergelijkbaar met een Echo Dot en die kost 50 dollar/euro.

Ik waardeer het idee hoor, maar via Amazon's services ben ik net zo flexibel als je een custom skill maakt :)
...met een diameter van 3,14 inch ...
I see what they did there 8-)
Eerste wat ik dacht :+
Zou net reageren: voor de Raspberry Pi.
De Voice is een schijfvormige accessoire met een diameter van 3,14 inch die rechtstreeks op een Raspberry Pi past.

Dit is echt zo mooi. :)
Ik heb al meer dan een jaar mijn omgebouwde Jasper build, die ik Athena heb gedoopt draaien als voice control voor mijn kamer.
Mijn bevinding is dat het van beperkt nut is voor mijn doeleinde. Ik gebruik de Pi hoofdzakelijk als MPD (muziek) server en bewakingscamera controller.
Helaas is een voice controlled muziekspeler niet de beste combinatie. Zelfs met goede plaatsing stopt de muziek af en toe als het systeem denkt dat het geroepen wordt.
Momenteel bedien ik de MPD via de smartphone met MPDroid, en de beveiligingscamera via een NodeRed UI.
Het wordt mij niet echt duidelijk of deze ook Nederlands zou kunnen verstaan, iemand?
Deze module zorgt er simpel weg voor dat het geluid word opgevangen. Je moet zelf nog een verbinding maken met diensten zoal Google Now en Amazon's Alexa.
Het "verstaan" wordt volgens mij vooral gedaan door een externe API zoals bijvoorbeeld google Speech Recognition. Als je een API vindt die Nederlands kan verstaan, kan de Matrix ook Nederlands verstaan.
kijk, hier zat ik op te wachten - afhankelijk van implementatie en uitvoer; daarmee doel ik op, lokaal / offline functionaliteit. mijn smart/domotica crap hoeft van mij niet via internet te verlopen, ookal gaat het om aansturing van lokale devices. Hopelijk meer controle dat bij amazon/google mbt het verkeer.
Hier zat je dus niet pp te wachten, dit apparaat werkt namelijk alleen met cloud speech API's
kijk, hier zat ik op te wachten - afhankelijk van implementatie en uitvoer; daarmee doel ik op, lokaal / offline functionaliteit. mijn smart/domotica crap hoeft van mij niet via internet te verlopen, ookal gaat het om aansturing van lokale devices. Hopelijk meer controle dat bij amazon/google mbt het verkeer.
Dit is een module die alleen het geluid opneemt, je zult vervolgens een andere dienst nodig hebben om de daadwerkelijke speech recognition mee te kunnen doen. Als je thuis een flinke server hebt staan die een neuraal netwerk kan vormen dan kun je dit wellicht offline draaien, anders ben je waarschijnlijk genoodzaakt om van een cloud dienst gebruik te maken voor die speech recognition.
Flinke server? Welnee. embedded oplossingen werken redelijk met een 200 Mhz ARM en 16 MB geheugen. Dat is nog minder dan een Pi 1.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.


Nintendo Switch (OLED model) Apple iPhone SE (2022) LG G1 Google Pixel 6 Call of Duty: Vanguard Samsung Galaxy S22 Garmin fēnix 7 Nintendo Switch Lite

Tweakers vormt samen met Hardware Info, AutoTrack, Gaspedaal.nl, Nationale Vacaturebank, Intermediair en Independer DPG Online Services B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2022 Hosting door True

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee