Espressif kondigt ESP32-S2-chip aan

Espressif heeft de ESP32-S2 Secure Wi-Fi MCU aangekondigd. Het is een variant van de populaire ESP32-microcontroller met ingebouwde wifi. Onder andere heeft de microcontroller ondersteuning voor USB OTG. Bluetooth-ondersteuning is er niet.

ESP32-S2Espressif heeft de ESP32-S2 opgetrokken rond de Xtensa LX7, een 32bit-singlecore die zijn werk op 240MHz doet. Deze biedt een rekenkracht van 2 tot 64flops per cyclus, afhankelijk van de implementatie. De reguliere ESP32 is op de langzamere LX6 gebaseerd maar had wel twee cores.

De belangrijkste toevoeging ten opzicht van de ESP32 is echter dat de S2 directe ondersteuning heeft voor USB OTG. Verder heeft de chip 320kB sram, 128kB rom en 16kB rtc-geheugen. Uiteraard is er ondersteuning voor wifi-n maar bluetooth-ondersteuning is er niet. Wat i/o betreft zijn er onder andere 42 gpio's. De chip is vervat in een qfn-package van 7x7mm waardoor deze onder andere in wearables te integreren is.

De ESP32 is een populaire chip voor elektronicahobbyprojecten dankzij de combinatie van zuinigheid, beperkte omvang, lage prijs van een paar euro en ondersteuning voor wifi.

Door Olaf van Miltenburg

Nieuwscoördinator

24-05-2019 • 18:40

25

Submitter: JapyDooge

Reacties (25)

25
25
11
3
0
7
Wijzig sortering
Gaat de sdk dan native hid (als host) supporten? Dan wordt het echt een leuke tinkerchip om rare hid inputs naar iets anders te vertalen.
Scheelt ook weer een USB naar serieel converter. Die zijn toch ook een 10-20 cent,.
Gisteren direct contact opgenomen met espressif, massaproductie staat voor eind 2019 gepland.
Voor de mensen die afvragen wat OTG is:
USB On-The-Go, often abbreviated to USB OTG or just OTG, is a specification first used in late 2001 that allows USB devices, such as tablets or smartphones, to act as a host, allowing other USB devices, such as USB flash drives, digital cameras, mice or keyboards, to be attached to them. Use of USB OTG allows those devices to switch back and forth between the roles of host and device. A mobile phone may read from removable media as the host device, but present itself as a USB Mass Storage Device when connected to a host computer.
Bron https://en.wikipedia.org/wiki/USB_On-The-Go

[Reactie gewijzigd door OMEGA_ReD op 23 juli 2024 05:23]

ik gebruik persoonlijk zelf nog de ESP8266, en gebruik de ESP32 maar zelde omdat deze vaakvastloopt. dit kan natuurlijk ook aan mijn code skils liggen maar ondervind deze problemen niet met de ESP8266, wel is het jammer dat je Interrupt pin van de ESP8266 zo goed als onbruikbaar is, tenzij je de function die je aanroept al van te vooren in het ram laat. en zelfs dat is niet altijd de oplossing. |:(

ik hoop dat dit soort probleemen zich niet voor bij de nieuwe ESP32 S2 dan. :*)
Er zit ook nogal verschil in de kwaliteit van die ESP32 bordjes, er zijn verschillende fabrikanten die ze maken. Uiteindelijk het meeste success met het merk WeMoS van Banggood.com.
Ja ik wist dat er verschillende fabrikanten waaren maar, het lijkt mij toch niet dat dat z'n groot verschil maakt?

Je kan trouwens WeMos ook op eBay krijgen. Daar haal ik al m'n zooi vandaan 8)7
Jazeker wel, je moet iig niet voor de goedkoopste gaan. Dan krijg je issues zoals upload errors, crashes en niet werkende dingen :+
Mmmmm nooit echt bij stil gestaan maar klinkt wel logisch ja. Bedankt voor de tip
Een single-core processor lijkt mij persoonlijk hoe dan ook al te onhandig voor hobbyisten.
Als jouw code per ongeluk een core laat vastlopen zoals je zelf al noemde als mogelijkheid, is het altijd makkelijk als het een multi-core processor is zodat je niet gelijk hoeft te rebooten lijkt me.

Misschien kun je dan nog ingrijpen op een of andere manier. Ik weet niet hoe zo'n ding omgaat met verschillende prioriteitsklassen van processen, maar dat zal vast niet zo goed uitgewerkt zijn dat het een complete lock-up kan voorkomen.
Maar meestal draai je maar 1 proces op zo'n ding. Ja, er draait ook een webserver vaak op, maar als het hoofdproces niet meer reageert, heb je aan de input van een webserver ook weinig.
Ah, ik wist niet echt waar het voor gebruikt werd dus ik had verkeerde aannames gemaakt, oopsie :P.
Gezien het prijsverschil is de ESP8266 wat mij betreft ook nog lang niet EOL. Ik zie het in de praktijk ook niet echt als een opvolger, maar eerder als een toegevoegde optie voor diegene die zwaarder materieel nodig hebben. Ik heb ook een bak met STM32s, maar dat maakt de STM8s er niet minder nuttig op.
Ik heb dit ook gehad, en het leek toen te maken te hebben met de kwaliteit van de PSU.

Zelfs al komt er netjes het correcte voltage uit op de multimeter: het blijft toch een gemiddelde.
Het kan zijn dat er toch inconsistentie in de aanlevering zit, onder belasting.
En de ene chip zal daar gevoeliger voor zijn dan de andere.
Combinatie v. factoren dus wss.

Dat was mijn conclusie destijds i.i.g.
De andere aangevoerde argumenten lijken mij (dus) ook correct.
Dus ten opzichte van de normale esp32:
USB otg, maar geen Bluetooth en ook een core minder
Die bluetooth was altijd wel een leuke feature voor InHome syncen met bijvoorbeeld NodeJS. Echter zal ik het persoonlijk niet snel missen. Daarnaast is die 2de core denk ik nog even afwachten. Persoonlijk zal ik het jammer vinden maar als vervanger daarvoor heb je natuurlijk de USB-OTG, Verder vraag ik me af of er een vorm van FreeRTOS op komt. die is namelijk nu aanwezig maar best lastig in gebruik. Zou het graag terug zien.

Mocht je dan toch een vervanger nodig hebben voor de Dual Cores naast de ESP32's. Zou eens kijken naar ColdFire CPU's van NXP. Deze zijn ook in dualcore varianten aanwezig en hebben zelfs mogelijkheid voor een Linux distro erop te zetten.
Was het mooie van de ESP32 niet de 2 cores zodat processing en wifi-gebruik op andere cores draaien en elkaar niet beïnvloeden? Blijkbaar is USB OTG een voldoende belangrijke feature voor deze opoffering. Iemand hier die wat goede voorbeelden heeft van de OTG mogelijkheden?
Een USB Bluetooth-dongle. :+
Dus wat is dat 'secure wifi' nou?
secure slaat op de module voor encryptie en opslag van secret key's. wi-fi zijn de radio golven zodat apparaten kunnen verbinden. Het zijn dus beide features op de chip die verder weinig met elkaar te maken hebben.
2 tot 64flops per cyclus?

Edit: ik dacht eerst dat het om een foute formulering ging, maar heb een bron gevonden die het uitlegt, inclusief wat vergelijkings materiaal: https://en.wikichip.org/wiki/flops

[Reactie gewijzigd door Remenic op 23 juli 2024 05:23]

Bluetooth en multicore support kon ik in m’n laatste project juist goed gebruiken, en de prijs verschilt niet veel meer van de ESP8266, dus helemaal duidelijk waar dit past is het me niet. Maar de ESP8266 was met WiFi aan op full power wel zuiniger. Wellicht dat deze nieuwe revisie daar weer aan tipt.

Nu gebruik ik BT juist voor energie efficiënte oplossingen om makkelijk met een smartphone te kunnen verbinden. (Pak met LED verlichting besturen, in mijn geval.)
Mooi! Is precies wat ik nodig heb voor een project. En tja, bluetooth is niet echt een gemis omdat SDK is zo ingewikkeld, zeker BTLE. Spreek maar gerust van een puinhoop. Als je dan toch bluetooth serial wil gebruiken kun je ook een HC-05/HC-06 erbij plaatsen. Maar beter is nog gewoon de WiFi mogelijkheden gebruiken, bijvoorbeeld met webssockets kun je echt indrukwekkende real-time features bouwen. Het is verbazend wat je allemaal met deze ESP dingen kan doen, zelfs VGA video (Oude LCD VGA monitoren dus niet weggooien)!
https://www.youtube.com/watch?v=G70CZLPjsXU

Zou het fijn vinden als ook wifi-direct mogelijk is maar zie dat nergens terug. Heeft iemand daar informatie over? Dat zou echt fantastisch zijn, veel beter (eenvoudiger) dan bluetooth, groter bereik en uiteraard veel sneller.
Wellicht is "ESP Now" daar een mooie oplossing voor, ben je daar al bekend mee?
https://www.espressif.com...software/esp-now/overview
https://www.youtube.com/watch?v=6NsBN42B80Q
Hai, nee was ik nog niet bekend mee, leuk om te weten. Maar wat ik eigenlijk wil is dat je een smartphone kan koppelen aan een ESP zonder dat de WIFI internet verbinding verloren gaat en dus ook dat het apparaat niet in het netwerk hoeft te hangen (zoals bij bluetooth dus direct verbinding maakt). Nu gebruik ik de WIFI portal feature in AP-mode maar dat is niet ideaal en vereist configuratie en eist de gehele WIFI connectie op. Heb een clock-mp3-radio etc ding ontworpen voor mijn broer en wil de smartphone als afstandsbediening gebruiken (welke dan ook) waarmee alles geregeld/ingesteld kan worden. Liefst zonder extra configuratie dat het ingewikkeld maakt.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.