Eerste ESP32 die 5GHz-wifi ondersteunt gaat in massaproductie

Espressif Systems is begonnen met de massaproductie van de ESP32-C5. Dat is de eerste ESP32-module die 5GHz-wifi ondersteunt. De RISC-V-soc werd bijna drie jaar geleden aangekondigd.

De ESP32-socs die wifi ondersteunden, maakten tot dusver enkel gebruik van 2,4GHz, maar de ESP32-C5 biedt voor het eerst ook ondersteuning voor Wi-Fi 6 op basis van de 5GHz-frequentieband. Daarnaast is er ook een standaard 802.11b/g/n-modus aanwezig.

De module ondersteunt verder Bluetooth 5 Low Energy en IEEE 802.15.4 voor Thread 1.3 en Zigbee 3.0. De domoticacontroller is uitgerust met een 32-bit-singlecore-RISC-V-chip met een maximale snelheid van 240MHz. Er is 320kB opslag en 384kB geheugen aanwezig, die beide uitbreidbaar zijn.

Espressif Systems kondigde de controller in juni 2022 al aan, maar is nu begonnen met de massaproductie. De fabrikant verkoopt developmentboards van de ESP32-C5 op AliExpress voor 16,45 euro. Er worden vooralsnog geen losse modules aangeboden.

ESP32-C5

Door Kevin Krikhaar

Redacteur

03-05-2025 • 12:42

77

Reacties (77)

77
74
51
0
0
18
Wijzig sortering
Ik kan me niet helemaal indenken wat de doelgroep is voor de 5GHz functionaliteit. 2.4 is snel genoeg voor alles wat je op zo'n microcontroller wilt doen toch? En het bereik is ook beter...
Mocht de rest van je netwerk op wel op 5/6Ghz zitten, zouden devices als de ESP8266/ESP32 kunnen voorkomen dat je de 2.4Ghz band helemaal uit kan zetten. Als je de Esp32 gebruikt voor hobby of home automation op plekken waar je wel dekking hebt op de 5Ghz band, zie ik verder geen nadeel om ze lekker op de 5Ghz band te plaatsen.

Bovendien is de 2.4Ghz band vaak overvol, zeker in flatgebouwen. Ik zou het dan ook geen probleem vinden als ik er zelf helemaal van af kan stappen, scheelt ook voor de buren.
Het voordeel van 2.4 is dat het minder stroom eet. Alles wat op een batterij werkt is met 2.4 beter af.
Alleen als ie met 2.4 bereikt wat ie wil bereiken. Bij ons versturen zelfs magnetrons van buren het 2.4 signaal tot 0-bereik als ze even wat opwarmen.

En kun je met ax niet ook meerdere antennes gebruiken en bundelen tot 1 doel richting. Zodat de meeste energie de kant op gaat waar ie naar toe moet.

[Reactie gewijzigd door djwice op 3 mei 2025 13:51]

Dicht bevolkt gebied is ziezo lastig. Het bereik van 5g is ook weer minder ver. Wifi 7 is dan wel weer beter
Dicht bevolkt gebied is ziezo lastig. Het bereik van 5g is ook weer minder ver. Wifi 7 is dan wel weer beter
Juist dat het bereik minder ver is, is gunstig voor dichtbevolkte gebieden
Ja en nee. Soms weer net niet ver genoeg voor iets wat wifi nodig heeft dus weer een extra wifi punt die ook weer voor storing kan zorgen.
Ja, als je geen signaal hebt op een plek, heb je daar ook geen last van interferentie :)
Je gaat niet twee accesspoints in één kleine kantoorruimte hangen en het liefst ook niet in aangrenzende kamers.
Maar het feit dat het signaal (met beperkte hoeveelheid banden) van de tegenover buren door beide gevels heen gaat is natuurlijk niet gunstig.

Meerdere (5Ghz) accesspoints op strategische plekken (kantoor, woonkamer, game/slaapkamer) met langere zendsterkte is beter dan één 2,4Ghz in de meterkast (omringd door een betonnen wandelgang aan de rand van het huis).
En op 5Ghz zijn er meerdere banden beschikbaar, wat interferentie tegen gaat.

Ook met 5Ghz heb je in je tuin prima WiFi; als je in de tuin wil videobellen, kun je het accesspoint meer die richting op plaatsen of juist aan de andere kant van de woning en in de tuin nog een extra accesspoint.
Je bedoeld 6ghz wifi? Of echt wifi 7 op alle banden (2.4, 5, en 6ghz).
En dat kortere bereik is juist ideaal voor hele dichtbevolkte gebieden. Want storing dringt ook minder ver door.

[Reactie gewijzigd door Llopigat op 3 mei 2025 18:48]

5Ghz is niet echt slecht qua bereik.

En met de hoeveelheid storing in een appartement met iedereen op 2.4Ghz (17+) en dan vergeleken met 5Ghz (3) dan is de keus voor mij snel gemaakt. Dan liever nog 6Ghz, veel meer ruimte en geen DFS.
Wanneer je de bandbreedte de 2,4 GHz golflengte (2,4 tot 2,462 Hz) beperkt tot 20 Mhz gebruik je slechts één kanaal en zul je weinig tot geen last hebben van interferentie. Veel van mijn IOT-devices zijn ingebouwd in de muur, dus op 5 GHz zouden ze nagenoeg geen bereik hebben.
Hangt dat niet met name af van van waar de antenne zit en of die slechts achter plastic zit of dieper in het beton?
Dat is met name waar als er vooral IOT devices op de 2,4Ghz band zitten die maar heel sporadisch weinig data sturen. Ons kantoorpand staat op een bedrijventerrein waar de gebouwen dicht op elkaar staan. Een wireless survey laat zien dat op een typische doordeweekse dag meer dan 300 access points binnen bereik zijn. Alle 2,4Ghz banden zitten dan ook propvol en het is bijna niet te doen voor elk device om een stabiele verbinding te krijgen en te houden op deze frequentie. De weinige ESP32 clients die we hebben verliezen regelmatig verbinding en hebben heel veel last van het torenhoge percentage retries. In dit soort omgevingen zou een 5Ghz ESP32 erg welkom zijn.
Grappig dat je over de magnetron begint. Vroeger ging het auto alarm van mijn vader zijn auto ook raar doen als hij zijn auto bij de magnetron in de buurt zette. Zat natuurlijk nog een muur tussen. Maar blijkbaar zitten auto afstandsbedieningen ook op de 2.4ghz band
Alle RF voor auto's zit op 434MHz of 315MHz (Amerika, in geval van een import).

Daarvoor was het nog op infrarood basis.
daar komt bij dat sommige iot apparaten het helemaal niet prettig vinden dat er ook een naast 2.4ghz ook 5ghz zit op het zelfde netwerk. deze zullen daar ook minder/geen last van hebben.
Ik zie mezelf de meest 2.4ghz apparaten die ik heb nog niet zo snel afschrijven. Dus als ze elkaar minder bijten is dat ook al winst
Best heb je IOT toch beter op een aparte SSID met dedicated VLAN
Bor Coördinator Frontpage Admins / FP Powermod @maevian3 mei 2025 22:18
Maar ook daar kan je het zelfde probleem hebben wanneer je 2.4 en 5 GHz gaat combineren. Deze devices hebben daar naar verwachting geen last van.
Het idee van een aparte VLAN is dat je dan puur 2,4ghz kan hebben zonder dat bv. je laptop daar last van heeft. steeds meer routers hebben deze functie ingebouwd.
"zeker in flatgebouwen"
Helaas niet alleen daar, een gevoelige wifi USB-adapter pikt hier (buurt met jaren 30, label F rijtjes woningen) binnen ruim 200 netwerken op en dat was een jaar of 10 terug. Heb ooit zelfs iemand gezien (in inSSIDer) die op kanaal 14 is gaan zitten vanwege de drukte hier :X

[Reactie gewijzigd door Raven op 3 mei 2025 13:26]

Veel microcontrollers kunnen niet goed om met "band steering". Dit gaf dan vaak het probleem dat deze niet meer benaderbaar waren en moesten heropgestart worden (en dat kan een issue zijn als deze in een wanddoos zitten of in een lichtpunt 3m boven je hoofd.
Dit is ook waarom mijn IOT netwerk 2.4GHz only is.

Door deze 5GHz ondersteuning gaat dit issue niet enkel weg, maar zal er gekozen kunnen worden voor een stabiele verbinden met het minste aan interferentie voor andere toestellen. Dit betekent ook dat er meer "airtime" vrij komt voor mijn zigbee devices.
Ja dat komt doordat band steering werkt door het device te deassociaten als hij op de verkeerde band zit. Veel simpelere devices nemen aan dat het wachtwoord fout is een springen in een soort error stand.
Klopt; en dit kan daar een einde aan brengen... welja, niet dat ik alles ga wisselen wat er reeds in mijn huis zit... Maar goed voor de komende generatie aan "home-automation-startende"-mensen. :-)
Exact, alle esp32's en aanverwanten zitten op 2.4ghz. Retestabiel, maar nou is in dit appartementencomplex de woningscheidende wand gestort beton icm breedplaatvloer. Ik pik 4 andere AP's op op 2.4 en 5 op 5ghz. Op 2.4ghz heb ik geen overige devices zoals laptops en telefoons.
Wellicht zou het ondersteunen van 5GHz dit probleem oplossen, maar dat zie ik dan meer als bijkomstigheid.

Maar mij lijkt het pragmatischer om de (2.4 ghz only) firmware / wifi driver te fiksen dan om 5GHz ondersteunen (als dat verder geen meerwaarde biedt).
Beetje dom gekozen titel mijn inziens .. het nieuwtje is de zigbee/thread ondersteuning! Maar ja ook 5ghz heeft nut. bijvoorbeeld omdat er meer apparaten op kunnen en het minder druk is. Met 30 IoT apparaten in huis tikt het snel aan. keuzes hebben is fijn

[Reactie gewijzigd door TWeaKLeGeND op 3 mei 2025 14:56]

Voor mij niet, het nieuwtje voor mij is de (eindelijk!) 5GHz ondersteuning. 't Enige wat hier nog op 2.4GHz draait zijn een paar ESP32's, kan die overvolle band eindelijk uit hier ...
Maar die zigbee/thread zit al in de C6 … maar wel enkel 2.4ghz.

https://www.espressif.com/en/products/socs/esp32-c6

Ik heb er vorige maand 2 gekocht, maar wel nog niet getest.

[Reactie gewijzigd door klakkie.57th op 4 mei 2025 02:26]

hoop dat esp-home snel komt met zigbee ondersteuning
Gebruikt ESP-Home dan al ESP-IDF 5.4 / Arduino 3.2.x?
Dat is namelijk wat nodig is om de basis-dingen van de ESP32-C5 uberhaupt gecompileerd te krijgen.
Uiteindelijk heb je minimaal ESP-IDF 5.5 / Arduino 3.3 nodig.
Gezien de staat van die combi op dit moment, zal het nog wel even duren.

Ik ga in elk geval voor ESPEasy al wel vast zo'n C5 bestellen.
Zigbee/thread is ook al mogelijk bij de ESP32-C6. (en de ESP32-H2, maar die heeft verder geen WiFi)
Nou, ik weet dat de 2.4 Ghz-band in sommige gebieden best wel vol zit, vooral in drukke wijken is daar soms best wel wat krapte op bepaalde kanalen in die band.

Dan kan een 5 Ghz connectie een goede optie zijn, die wordt nog minder vaak gebruikt waardoor de kans op overberzetting wat lager ligt.

En de 2.4 Ghz band is ook gevoeliger voor interferentie van andere devices die ook (rond) die frequentie werken. Babyfoons, magnetrons etc. De 5 Ghz band heeft daar ook wat minder hinder van.
Maar 5ghz reikt toch ook minder ver? Dan 2,4ghz? Daardoor is het toch ook sneller. (Weet even niet meer hoe het precies zat)

[Reactie gewijzigd door rob12424 op 3 mei 2025 14:18]

Hoe lager het aantal Ghz, hoe makkelijker het signaal door muren e.d. gaat. ;)
Hoe hoger het aantal Ghz, hoe korter de afstand kan worden tussen verzender en ontvanger.

[Reactie gewijzigd door Tourmaline op 3 mei 2025 14:26]

Hoe lager het aantal Ghz, hoe makkelijker het signaal door muren e.d. gaat. ;)
Hoe hoger het aantal Ghz, hoe korter de afstand kan worden tussen verzender en ontvanger.
Dit is een tech website, zullen we het gewoon frequentie noemen wat uitgedrukt wordt in Hz. (en dus ook gigahertz GHz, megahertz MHz etc).
Grappig reactie, top idee.
Hoe hoger de frequentie, hoe korter de afstand tussen de radiogolven en hoe meer bandbreedte je kwijt kan. Dat is natuurkunde. Je kan op 27MHz geen 160MHz bandbreedte kwijt (want dan overlap je alle FM zenders ook gelijk). Maar op 5.000MHz is het ineens niet zoveel meer.
't Heeft helaas meer met natuurkunde te maken dan met developers ...
Volgens mij is het niet meer of minder dat 5 ghz een snellere frequentie is, dus daar kun je ook meer data in proppen.
In grote WiFi omgevingen wil je idealiter af van 2.4 Ghz. Maar dat kan momenteel eigenlijk nergens omdat er nog dit soort legacy spul bestaat.

Het grotere bereik van 2.4 Ghz is in huis misschien fijn, maar in een high-density (qua gebruikers) wil je vooral veel accesspoints. Die accesspoints moeten elkaar niet allemaal gaan storen, en dat is met 2.4 Ghz vaak wel het geval door het beperkte aantal channels.
Het ergste van 2.4 GHz channels is dat het lijkt alsof je er uit 11 kan kiezen. In werkelijkheid zijn alleen 1, 6 en 11 zinnig. Meer info hier: review: Hoe werkt wifi? - Van modulatie tot mu-mimo. Maar leg dat maar eens uit aan iemand die zijn AP op 3 zet, want die was nog lekker leeg, als je al kan vinden wie dat is.
heb al 10tallen keren gehad dat klanten mij bellen dat sommige van hun toestellen niet meer werken op wifi , meestal is dat dan een printer, deurbel, lamp, oude laptop, ...

mijn eerste vraag is dan altijd, pas technieker van Telenet / proximus gezien of pas nieuwe modem gaan halen ?

voor één of andere domme reden staat tegenwoordig standaard (of wordt het gedaan door de techniekers) het 2.4Ghz signaal gewoon af op de modems en moeten de klanten dan even inloggen en het 2.4Ghz signaal terug opzetten,

ik weet niet waarom, maar ik vrees dat als de providers binnenkort weer nieuwe modems iets goedkoper kunnen krijgen met enkel 5Ghz in dat die gasten dat weer zouden durven doen en dan doodleuk zeggen tegen iedereen, koop maar nieuwe spullen !!!!

dus een ESP32 die ook op 5Ghz werkt is geen probleem voor mij, en zal zeker in de toekomst wel zijn gebruik vinden, alhoewel in mijn geval de 2.4Ghz altijd beter zal zijn, want zo een ESP32 die moet niet snel gaan, die moet betrouwbaar zo ver mogelijk en door zoveel mogelijk muren mijn MQTT data doorgeven :)
Ik kan je een voorbeeld geven, al denk ik dat het probleem met fatsoenlijke firmware voorkomen had kunnen worden. WiFi modules van Mitsubishi Heavy Industries airconditioning gebruiken een ESP SoC, net zoals die van vele andere merken. Die kunnen erg slecht overweg met mixed 2.4/5Ghz netwerken. Vaak moet er een 2.4ghz only netwerk gemaakt worden als het provider modem gebruikt wordt.

Mensen verwachten dat wifi gewoon werkt. Als iets niet met je netwerk wil verbinden is dat voor veel mensen een grote uitdaging.
Nou, ik wil 2.4Ghz dus gewoon uitschakelen en omdat alle ESP’s tot nu toe alleen op 2.4Ghz werken kan dat dus niet. Met deze chips straks dus wel :-)
Ik moet een extra 2.4ghz netwerk activeren voor domotica spul.
Ik verwelkom 5ghz volkomen om de boel hier proper te houden
1) Erg fijn, omdat je nu keuze hebt! Ik wil graag zo min mogelijk op 2.4 ghz hebben zitten.
2) Minder last van interferentie.
3) De oude esp chips hadden regelmatig last als 2.4 en 5 ghz samen op 1 ssid zitten. Door mee te gaan met de tijd werkt alles gewoon beter.

Dus nee, bijna niemand zal de snelheid nodig hebben, maar wel alle andere fijne functies.
Ik wil ook het liefst zo min mogelijk op 2.4ghz zitten.. en daarom vind ik het dan ook SUPER naar dat er meer en meer wifi/thread smarthome apparaten bij komen en dat Zigbee beter is aangeslagen dan Z-wave. ;(
Ik denk dat de Deauther community hier heel blij van wordt.
Systeembeheerders op hun beurt ietsjes minder.
Ik heb dit een keer geprobeerd met een ESP32, maar met de nieuwste Wifi protocollen werkte dit niet meer (op 2.4 gHz). Details weet ik niet meer omdat het een hele tijd terug is, maar op mijn oude laptop kreeg ik het voor elkaar om de verbinding te verbreken, maar niet met het nieuwere spul.

[Reactie gewijzigd door carbidsjitter op 3 mei 2025 20:03]

Ik weet niet of dit specifieke probleem wordt opgelost met deze nieuwe, maar de "oude" ESP32's kunnen niet tegelijkertijd Bluetooth en Wifi doen. Je hoeft niet te kiezen, maar als je luistert naar Bluetooth-signalen dan luistert hij niet meer naar Wifi. Dus je hebt korte periodes waar het ding bijv geen signaal van een bluetooth sensor kan verwerken omdat het net bezig om sensor-data via wifi door te sturen. Ik kan me voorstellen dat als je voor wifi een 5ghz frequentie gebruikt dat de 2,4ghz vrij is voor andere dingen.

En een veel interessantere nieuwe feature (volgens mij? heb het nog niet eerder gezien) is dat deze ESP32 ook Zigbee en Thread doet. Dat zijn ook 2,4ghz protocollen en als dat niet tegelijkertijd met wifi kan werken dan zijn de usecases daarvoor wel heel beperkt. Als je dit als "bridge" wil gebruiken dan moet je niet de kans hebben dat hij een signaal van een schakelaar mist.
Klopt, 802.15.4 communicatie werkt uiterst instabiel als je ook WiFi op 2.4 GHz tegelijkertijd wilt gebruiken.
Ditzelfde, al in iets mindere mate, voor Bluetooth en WiFi op 2.4 GHz.

Maar... de C5 gebruikt dezelfde antenne voor 2.4 als 5 GHz, dus vermoedelijk zal de een ook "doof" zijn als de ander aan het zenden is.
Geen idee of je ze uberhaupt tegelijkertijd zou kunnen gebruiken, gelet op stroomverbruik en het moeten blokkeren van de andere input als je met de ene aan het zenden bent.
lagere latency, meer fps, misschien dat het uitmaakt voor firefly luciferin not sure
Zoals anderen zeggen, je hebt er weer een paar kanalen bij in drukke gebieden. Het voor- en nadeel van hogere frequenties is dat ze lastiger door muren heen gaan, je hebt dus minder last van het netwerk van buren, maar je hebt meer verliezen in je eigen muren. En dat is voor IOT-netwerken ook wel weer jammer. Ik denk dat ik voor WiFi in de tuin (temperatuursensoren) een extra accespoint nodig heb.
True, maar is 2.4 binnenkort niet deprecated? GPRS is ook prima voor veel toepassingen, maar toch zul je over moeten op LTE of 5G.

Bovendien willen veel mensen juist van 2.4 GHz af. Te veel interferentie met magnetrons en super irritant om 40 andere netwerken te moeten zien. Misschien dat 2.4 GHz in Nederland wel goed werkt met betonnen woningen, maar met houtbouw wil je zo'n hoog mogelijke frequentie.
Dacht ik ook … voor de meeste doeleinden is bereik van veel groter belang dan snelheid
Pittig prijsje, paar weken geleden nog de c3 gekocht voor 13 euro.. maar dan een 10 pack. Dat is wel een lager geklokte en zuinigere variant, is deze full speed?

EDIT: Nee dit is net als de C3 singlecore 240mhz

[Reactie gewijzigd door TWeaKLeGeND op 3 mei 2025 16:39]

Bor Coördinator Frontpage Admins / FP Powermod @TWeaKLeGeND3 mei 2025 20:28
Een 10 pack ESP32's kent altijd een aardig lagere stuksprijs op diverse platformen. Dat is niet echt een helemaal eerlijke vergelijking vind ik. Eerst maar eens afwachten wat dit nieuwe model in multipack gaat kosten.
Meer dan 10 euro, het begint uiteraard al met het feit dat ze deze chip niet verkopen maar alleen het hele bord waardoor andere fabrikanten dus geen scherp aanbod op de markt kunnen zetten. Dat te zijner tijd de prijs wel zal zakken is niet wat je wil zeggen met 'eens afwachten' toch?

1 c3 incl verzenden kost ook maar 2 dollar dat een 10 pack voor 13 euro in huis te halen is heeft niks met de afname van 10 chips te maken maar met de logistiek van een bundel ipv een enkel exemplaar. Als ze deze nieuwe per stuk voor 16 euro verkopen dan betaal je ook bij 100 stuks nog geheid 10+ euro. Maar prima ik heb een minuscuul hoopje met je mee.

[Reactie gewijzigd door TWeaKLeGeND op 4 mei 2025 12:31]

Ik ken die ESP32-C3's die je bedoelt.
Quality Control van die specifieke modules is nagenoeg 0.
Ik heb ze hier liggen waar simpelweg weerstanden ontbreken of overduidelijk soldeer-pasta gebruikt is wat ver voorbij de houdbaarheid is. Kenmerkend dat er allerlei hele kleine soldeer-bolletjes op de PCB zitten en uiteraard soms ook tussen de pinnen van de ESP.

En daarbij die chip-antenna (rode component, vaak met "C3" erop gedrukt) is compleet verkeerd geplaatst.
Een chip-antenna heeft ruimte om zich heen nodig waar er geen PCB traces of ander metaal zit.
Heel specifiek per chip antenne en de fabrikant levert altijd zeer duidelijke documentatie over hoe die chip-antenna te gebruiken is.
Zo ook bij die "C3" chip-antennes en daar is 100% niets mee gedaan bij het ontwerpen van dat bordje.

Je kunt ze wel 'fixen' door zelf en antenne-draadje erop te solderen.
Draadje van ik meen 34 mm, een 180-graden bochtje vouwen om een 5mm boortje en dan de rest haaks omhoog buigen. Beide 'hoekpunten' van dat bochtje op beide kanten van de chip-antenne solderen en je hebt zo 20 - 30 dBm betere antenne performance.

Die ESP32-C3 modules met een prijs van < 2 euro zijn een enorme gok.
Ik heb er hier zo'n 30 liggen, maar weet nog niet goed wat ik ermee aan moet.
Ze zijn wel een prima test-kandidaat om vreemde WiFi bugs te testen die gerelateerd zijn aan zeer slechte WiFi antennes.
Dat je op moet letten welke je koopt klopt, maar er zijn zowel perfecte goedkope als slechte goedkope. Ook zijn er meerdere referentie modellen (of eigenlijk, clones van de betere ontwerpen, zoals clones van seeed studio) en modellen met onboard lithium charger circuit bijv. In mijn ervaring zijn die met dat laatste altijd goed maar die kosten minstens 3 euro, de 10 stuks die ik recent voor 13 euro gekocht heb zitten inmiddels in WCD's omdat ze gelukkig wel goed waren. Ik kijk tussen de reviews bij aanschaf van dit soort producten specifiek naar mensen die commentaar hebben op de QC en gedetailleerde fotos maken etc

De slechte c3's die ik ook wel heb gehad heb ik trouwens maar gewoon weggooid

[Reactie gewijzigd door TWeaKLeGeND op 4 mei 2025 12:45]

Ik zal eerlijk zijn, ik zie er niet enorm veel nut in. Voor IoT devices biedt 2,4GHz betere dekking, en voor de snelheid hoef je het niet te laten, want dat hebben ze toch niet nodig.

Desondanks vond ik het wel tijd worden. Want nu heb je tenminste de keuze voor 5GHz. Als je een use case hebt ervoor, dan heb je ook de optie. Meer opties is gewoon beter. Ook al zie ik maar beperkte use cases.
Ik zal eerlijk zijn, ik zie er niet enorm veel nut in. Voor IoT devices biedt 2,4GHz betere dekking, en voor de snelheid hoef je het niet te laten, want dat hebben ze toch niet nodig.
Buiten een enkel ESP-gebaseerde appliance (sensor voor de watermeter) heb ik niets in huis dat 2,4 GHz Wi-Fi nodig heeft. Op 5 GHz is overal voldoende bereik. Dus als ik dat ene apparaat ooit kan vervangen dan kan 2,4 GHz Wi-Fi helemaal uitgeschakeld worden. Minder ruis in de ether en meer ruimte voor zaken die echt 2,4 GHz nodig hebben (zoals Zigbee) lijkt mij prima.
Zigbee maar bijvoorbeeld ook Bluetooth!!
@Kevinkrikhaar / @WoutF wellicht leuk om een hands-on .geek te maken "how to matterfy my house" met esp32's enzo.
Wellicht in de komkommertijd een serie er voor voorbereiden, wellicht in combinatie met
Espressif Systems waar we 3 verschillende speciale Tweaker.net setjes kunnen kopen. Waar we mooi mee kunnen starten, al werkende functies en zelf extra er bij kunnen tweaken. Leuk ook om met de community in die tijd verder te ontwikkelen, kan de huidige esp32 en matter expertise op het forum mooi al ingebracht worden. Wellicht een start van een nog grotere eesp32 bloei op tweakers.

[Reactie gewijzigd door djwice op 3 mei 2025 23:27]

Misschien herinner ik het me verkeerd, maar hadden deze ESP32 onlangs geen backdoor die ontdekt werd? Zou die dan gedicht zijn in nieuwe modellen?
Die zogenaamde backdoor stelde niets voor. Was sterk overdreven mediaberichtgeving.
Tof! Want die optie miste al heel lang!
Oeps dubbele reactie

[Reactie gewijzigd door TWeaKLeGeND op 3 mei 2025 16:39]

Had dan mee de sprong gemaakt naar 6gHz…
nog maar heel weinig toestellen ondersteunen het en dit ding is al 3 jaar geleden in ontwikkeling gegaan, toen er nog helemaal niemand AP's had die die frequentie gebruikten.
Nog een extra radio, nog meer stroomverbruik. En in Europa is die band voor zulke devices niet interessant ivm de lage Tx power en kleine antennes.
Hoeveel access points heb jij al gezien bij mensen thuis die de 6 GHz band ondersteunen?
En hoeveel apparaten die die band ondersteunen?


Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn