Android Authority krijgt desktopmodus werkende in Android 16-bèta

Er zijn beelden verschenen van de desktopmodus die in een toekomstige Android-update beschikbaar moet komen. Het wordt daardoor onder andere mogelijk om meerdere apps naast elkaar op een pc weer te geven.

Mishaal Rahman van Android Authority heeft de verborgen functie werkende gekregen in Android 16 Beta 3. In een videodemonstratie koppelt hij zijn Pixel 8 Pro met een USB-C-kabel aan een computer, waarna er een desktopmodus op het grote scherm verschijnt.

Er is onder meer een taakbalk aanwezig waarop veelgebruikte apps kunnen worden vastgezet. Daarnaast is het mogelijk om de statusbalk bovenin beeld uit te klappen en bijvoorbeeld telefoonmeldingen te zien. Apps worden in een los venster geopend. Ze kunnen worden vergroot of verkleind en het is mogelijk om meerdere appvensters tegelijkertijd open te hebben staan.

Pixel-telefoons hebben momenteel al een versimpelde desktopweergave, waarmee het mogelijk is om smartphoneapps op een pc te gebruiken. De nieuwe pc-achtige interface lijkt meer op de modus die Samsung al jaren aanbiedt onder de naam DeX. Rahman verwacht dat de desktopmodus niet in de initiële versie van Android 16 beschikbaar komt, maar waarschijnlijk aan een latere software-update wordt toegevoegd. Google werkt naar verluidt al jaren aan een desktopmodus voor Android.

Door Kevin Krikhaar

Redacteur

03-05-2025 • 13:23

76

Reacties (76)

76
75
59
0
0
14
Wijzig sortering
“Pixel-telefoons hebben momenteel al een versimpelde desktopweergave, waarmee het mogelijk is om smartphoneapps op een pc te gebruiken.”
Fairphone 5 idem, ik dacht dat het een standaard functie in Android was geworden en Dex een alternatief zoals Samsung ook een eigen launcher/ui heeft.

Ik heb het niet veel gebruikt maar vond het op zich best redelijk werken voor lichte taken als browsen, text, (remote client naar een server misschien, zeker ssh moet kunnen,) of een video kijken. Met de concurrentie zoals de iPad zijn er wel wat problemen met de desktop mode waarbij bijvoorbeeld de ene video streaming app niet fullscreen te krijgen en de ander wel. Het zou juist een goed alternatief kunnen zijn voor de browser want dan krijg je i.v.m. drm gereduceerde kwaliteit.
De muis/toetsenbord werkt allemaal wel dmv usb dock in de monitor.
https://www.fairphone.com...-with-your-fairphone/amp/
Ze schrijven daar “All you need is a monitor and an HDMI to USB-C cable to hook it up” echter USB-C naar USB-C werkt ook en is denk ik vereist voor muis/tb of anders moet je die met Bluetooth oid koppelen.

[Reactie gewijzigd door bite op 3 mei 2025 14:02]

Ik gebruik de desktop modus van de iPad Pro best vaak als ik een dagje thuis werk, veel dingen werken best goed (voornamelijk browser-based applicaties), maar het window management is echt heel slecht, en veel native iPad apps zijn niet gebouwd voor muis/keyboard bediening.

Het zou makkelijker zijn als ze gewoon de desktop macOS UI zouden activeren zodra er een extern scherm is, inclusief de desktop apps. Ik bedoel, de macOS UI draaide al soepel op een 1.66 GHz Core Duo op 512 MB RAM, het is echt niet alsof dat een extra belasting is voor een modern apparaat.
Microsoft was wel koploper met Windows 8 en Windows Phone 8, ze hadden echt mooie tech met C# en moderne XAML GUI. Later nog een keer geprobeerd met UWP en Windows 10, helaas heeft Satya de stekker uitgetrokken van Windows 10 mobiel editie. Zonder Windows 10 Mobiel werd UWP een stuk minder aantrekkelijk.

Tja en nu heeft Microsoft praktisch niks interessants meer.. webbrowser apps en legacy Win32 applicaties en lompe frameworks als WinUI3 wat ook gebouwd is op legacy Win32 code. Best wel jammer als je het me nu vraagt.
Ik ben het helemaal met je eens. Nadat Windows Phone eindelijk een beetje op kwam, besloten de de stekker eruit te trekken.
Ze hadden met wat meer doorzettingsvermogen nog best de 3e speler kunnen worden.
Maar dat hadden ze ook pas vandaag de dag kunnen bereiken.

Thuis werken met de moderne werkplek (intune managed), daar had “windows 11 phone” prima bij kunnen aansluiten.
Een mobiel OS dat naadloos zou aansluiten bij MDM management en Windows was een draak geweest.

Ten tijden van Windows 8 en het begin van Windows 10 was dit gewoon nog niet het geval. Vandaag de dag hadden ze zeker 20-30% van de zakelijke markt in handen kunnen hebben als ze het goed hadden gespeeld.
Wat een onzin, ze hebben vrij lang een verlieslatend project getrokken, met alleen maar dalend marktaandeel, waardoor grote spelers zoals banken hun apps stopzetten en andere apps ook minder updates kregen omdat de doelgroep te klein is. Op welk punt had jij dat zien omslaan naar 20-30% marktaandeel? Ze had de in 2013 3% en in 2017 nog 0.1%. Dan ben je gewoon irrelevant en daarom slim dat MS zich op Android is gaan focussen.

Natuurlijk hebben ze in de periode van 2006-2013 bij het opkomen van de smartphonemarkt veel strategische missers gemaakt. Windows mobile had ten tijde van de HTC touch diamond een goed marktaandeel en reputatie. Ze hebben te langzaam op Apple en Google gereageerd

[Reactie gewijzigd door arjandijk162 op 3 mei 2025 17:32]

Die dalende trent is in gang gezet omdat Microsoft niet genoeg investeerde.
Ja ze kochten Nokia, wat de investering behoorlijk opdreef in kosten.
Maar het besturingssysteem zelf had gewoon meer aandacht moeten krijgen.

De officiële bekendmaking dat ze zouden stoppen was in 2017, maar al lang daarvoor stopten ze al met de support van diverse functies. Waardoor iedereen dit al zag aankomen.

Ze hadden in mijn ogen door moeten zetten.
In 2013 was de intune echt nog een product in kinderschoenen.
In 2017 begon het een beetje op te komen, en pas na 2019 begon intune pas echt een aanzienlijke rol te spelen.

De intune MDM voor Apple en Google apparaten is het gewoon net niet, als ik als beheerder nu mobiele telefoons kon beheren op eenzelfde manier als ik nu Windows Desktops/Laptops doe, dan had ik zonder twijfel Windows Phone in in elke organisatie gewoon opgedrongen.
De ellende met Windows Phone/Mobile begon met de update van 7 naar 8, wat een hoop gedoe met zich meebracht. Het was meer een reboot dan een update, met onder andere een nieuwe kernel. Ik kan me niet meer precies herinneren wat er precies mis mee was, maar volgens mij was het geen gegeven dat apps bleven werken en niet alle telefoons konden geüpdatet worden. Vervolgens herhaalde Microsoft datzelfde trucje nogmaals met de 'update' naar Windows 10 Mobile, wat ook weer min of meer een reboot was met dezelfde issues.

Dan had je ook nog grote apps die het af lieten weten qua ondersteunen zoals Instagram en Snapchat, maar ik kan me ook herinneren dat bijvoorbeeld Spotify hopeloos achterliep qua functies vergeleken met Android of iOS. Maar je had ook Google die het vertikte Windows Phone/Mobile fatsoenlijk te ondersteunen. Ik kan me nog het debacle rondom de Youtube-app herinneren. Google verrekte het er eentje te maken dus deed Microsoft het maar zelf, maar omdat reclames niet werkten vanwege gedoe rondom een API kregen ze Google op hun dak, want Youtube zonder reclames mag natuurlijk niet...

Ik heb echt met enorm veel plezier WP8 en W10M gebruikt (Lumia 800, 920 en 950XL zelf gebruikt), maar Windows Mobile heeft nooit echt een kans van slagen gehad. Iedere keer als het een beetje op stoom kwam gebeurde er wel iets waardoor alle momentum opeens weg was, en dat een aantal grote app-spelers er niet of nauwelijks moeite in staken hielp ook niet mee.

Microsoft heeft er goed aan gedaan dit project te staken want het ging gewoon nergens heen helaas. Ze waren op een aantal fronten enorm vooruitstrevend en Lumia's hadden features die pas jaren later gemeengoed werden zoals draadloos laden, optische beeldstabilisatie, meerdere microfoons op audio op te nemen, OLED-schermen, USB Type C en vast nog wat andere dingetjes. Ik heb (of had, denk ik) hier zelfs een Continuum Dock liggen, wat qua idee echt enorm tof was, maar qua features te beperkt bij de launch en daarna nooit echt uitgebreid.
Omgekeerd vrees ik dat iphone ten dode is opgeschreven.
Het voelt voor mij steeds meer aan als de dominantie die nokia of blackberry ooit hadden.

Beide merken waren dominant tot er iets beter was, en dan konden ze ook meteen de boeken sluiten.
Ondanks dat ik een iPhone gebruiker ben, ben ik het compleet met je eens dat Apple niet innoveert.
Ze lopen achter in camera’s en AI.
Dat laatste is echt wel een gemis, als ik zie wat Google op dit moment allemaal kan hierin.

Een assistent die begrijpt wat ik zeg, en niet in verwarring raakt als ik in het Nederlands praat en hierin een Engelse (muziek) titel op noem.
Het enige wat mij echt binnen iOS houd is de vender-lock-in met alle aankopen die ik binnen iOS gedaan heb en apparatuur die met HomeKit samenwerkt.

Maar Google heeft hetzelfde. Veel diensten zitten zo erg geïntegreerd dat overstappen lastig is(of in elk geval tijdrovend).

Een nieuwe speler zal het nu lastig krijgen om echt to innoveren. Mensen zullen dus niet zomaar overstappen van iOS of Android.
Ik vraag me af waarom het niet lukt. Ze moeten die hele app-business vergeten en een smartphone PC maken. Programma's draaien met lokale admin permissies. Wat houdt ze tegen? Als ze iets vergelijkbaars met Windows XP doen zou ik het kopen. Lang geleden een permanente rdp-verbinding gehad naar een XP-systeem thuis. Dat is nog steeds het meest btuikbare wat ik ooit op een telefoon heb gedraaid. Die hele vernauwende UI waar de gebruiker niet uit kan is onzin. Een smartphone is gewoon een computer. De hele Android/iOS toestand waar iedereen tegenaan kijkt is een enkel programma.
Programma’s draaien met lokale admin permissies? Laten we van de telefoons wandelende bots maken, lijkt me heel verstandig.
Terug naar Windows CE… daar zit echt niemand op te wachten.
Een consumenten-computer waar de eigenaar volledige controle over heeft vanaf het inschakelen, in plaatts van een commercieel ecosysteem met alle kenmerken van een rootkit die alles voor de gebruiker regelt zonder te laten zien wat we doen De grap begint als er by default processen worden gestart die meer rechten hebben dan de gebruiker. Dat is een gekaapte computer.
Nu is het dus hopen dan ipados en ios 19 hier verandering in gaan brengen. Er word al gespeculeerd over vernieuwde window management/multitasking.
Het is een standaardfunctie die al jaren in Android zit, maar de standaardimplementatie is echt zwaar ondermaats. De afgelopen versies is de situatie wel beter geworden, maar ik denk niet dat veel mensen met de standaardimplementatie die nu in Android 15 zit hun werk kunnen doen.

Sommige fabrikanten hebben die functie uitgebreid en bruikbaar gemaakt, anderen hebben hem uitgezet zodat mensen niet met slechte ervaringen wegkomen.
Ik gebruik het ook heel veel (de echte DeX dan). Ik kan er zo hele dagen op werken. Een van de redenen is dat Samsung een paar jaar geleden met Microsoft wat heeft lopen knutselen om de office apps meer als desktop apps te laten werken op DeX. Wat veel geholpen heeft.

De implementatie van Google was tot nu toe veel meer barebones. Niet echt bruikbaar, veel DPI problemen en er ontbrak een bruikbare launcher in desktop mode. Het was meer een ontwikkelaars functie om te testen of je app goed in DeX mode werkte buiten Samsung had Huawei ook een desktop mode. Een Motorola ook ("Ready For" genaamd)

En ja USB-C naar USB-C kan ook. In het begin was dat de enige optie, toen werkte het alleen met de docks van Samsung zelf. De USB naar HDMI optie kwam later vanwege de extra koeling die in die docks zit. DeX kwam uit met de S8, 1 jaar na het hele Note 7 drama, dus ik denk dat ze extra voorzichtig waren met oververhitting.

[Reactie gewijzigd door Llopigat op 3 mei 2025 17:47]

:+ Zojuist mijn FPh5 aangesloten op een usbc-docking system met usb muis en toetsenbord en een display-port monitor. Muis en toetsenbord werken, monitor komt niet op.

Daarna aan een montor die beeld via usbc binnen kan krijgen (uitvoering: Philips 1000-serie 27E1N1600AE Zwart). Daar werken usb-muis en usb-toetsenbord en ook het beeld komt netjes op: het beeld op de monitor is gelijk aan dat op de telefoon. Detail instellingen ga ik later eventueel uitzoeken.

Helaas: Op het plaatje bij het artikel meen ik de ChromeOS interface te herkennen. Die komt bij mijn FPh5 zo even snel niet automatisch op. Of is dat ergens een instelling?
shit dit ga ik serieus waarderen denk ik op een volgende telefoon
@atthias ik vind het vreemd dat je ge-min-d wordt. Ik vind jouw comment juist zeer relevant.

Dex van Samsung is een erg krachtige tool, welke een laptop op telefoon formaat realiseert. Wel even een scherm en extern toetsenbord op aansluiten.

Ik zit zelf ook een beetje te wachten tot Apple dit eindelijk volledig doorzet. Ze zijn er al jaren tegenaan aan het “hikken” met o.a. de iPad, hun ARM SoC, en niet te vergeten de mirroring functie die de home screen van de iPhone op een workstation laat zien.
ach ja mensen zijn wat apart zeer fijn dat deze functie naar base android komt ik had geen zin hiervoor specifiek een Samsung te moeten halen
Zou Apple niet bang zijn voor kannibalisatie van de Macbooks? Qua hardware is een iPad hetzelfde als een laptop zonder toetsenbord.
En een third party zou best een toetsenbord op de markt kunnen brengen dat meer is dan een key cover, en er een echte laptop van maakt.
Dat snap ik zeker, ik ben zelf erg blij ook met dex op samsung telefoons en het is waarom ik de s21 ultra haalde (en nog heb)
sluit je dat dan direct op je scherm (max 5gbits in mijn geval) aan of gebruik je een poort direct op je PC met meer bandbreedte zoals 10 of 10 gbits
Displayport in DP-alt modus gebruikt het USB protocol niet, dus de USB bandbreedte heeft totaal geen invloed op het beeld.

Als de telefoonfabrikant de USB-C poort data beperkt tot USB 2.0 maar wel met DP-alt, dan werkt het externe scherm nog steed net zo goed.

[Reactie gewijzigd door De Vliegmieren op 3 mei 2025 15:03]

aaah ideaal op die manier

hoe gaat dit dan werken als ik de monitor aan een PC gekopeld heb via DP krijg ik dan keuze tussen 2 schermen het moment dat ik mijn telefoon aansluit?
Als je een pc aan je monitor hebt hangen, dan moet je een andere monitor aansluiting voor je telefoon gebruiken. De meeste monitoren hebben displayport, usb-c (dp alt) en hdmi, en een knop om te schakelen tussen deze poorten voor de actieve ingang.
degene die ik op oog heb heeft USBC in dus dan zal er ook wel schakel knop bij zitten neem ik aan naat de DP ingang

deze uitvoering: ASUS ROG Strix OLED XG27UCDMG Zwart
Elk scherm heeft wel een video ingang knop, sommige wat onhandig geplaatst en andere weer wat beter nagedacht.
Ook kijkt het scherm tijdens aanzetten naar een actief videosignaal en schakelt daar naar toe.

[Reactie gewijzigd door mr_evil08 op 3 mei 2025 22:58]

Helder hartelijk dank
Ja met een dikke thunderbolt kabel, rechtstreeks op de monitor. Toetsenbord en muis kunnen dan zelfs via een usb hub als de monitor die heeft
Om desktop modus een goede push te geven, zouden laptop fabrikanten door Google gestimuleerd moeten worden om goede 'lapdocks' uit te brengen.

Als er een goede zou zijn met 16" 2560 x 1600, 500 nits helderheid, pen ondersteuning, goede touchpad... dan ben ik om en zeg ik m'n Windows laptop vaarwel.
Die dingen bestaan wel, maar een combinatie van matige support op de meeste niet-Samsung-telefoons en de prijs heeft mij tot nu toe weerhouden om zo'n ding te kopen. Die docks kosten de helft van mijn telefoon, en voor hetzelfde geld heb je er ook een moederbord met CPU en RAM bij in de vorm van een Chromebook.

Misschien dat Google zelf met een versie komt die mensen over de streep kan trekken, ik ben er op zich wel in geïnteresseerd.
Doorgaans plug je dit in dezelfde usb-c dock waar je ook al je laptop in plugt.
Dat heet toch een Chromebook? Die heb je ook met wat betere specs zoals de HP Elite Dragonfly. Alleen de 16" heb je dan niet.
De eerste keer dat ik Samsung Dex heb gebruikt was met de Galaxy S8. Daarna overstap gemaakt naar Apple Iphone SE. Terug naar Samsung Galaxy S23, Dex weer de kans gegeven en is gewoon meer als beter geworden sinds de S8.
Voor de S23 een Lapdock gekocht, De Uperfect 15.6 .
Met mini USB C - C Kabel aangesloten werd het gewoon een prettig laptop ervaring.
Nadien de Galaxy S24 Ultra gekocht, deze met de Lapdock is nu op dit moment mijn hoofd-PC.
De Gaming PC staat zelden aan, enkel in het weekend als ik vrij ben en ook de tijd heb om even wat achter te zitten.
De S24Ultra + Lapdock gebruik ik de hele werkweek door.
Ja, Dex heeft ook genoeg zwaktepunten. maar zelfde ook Windows, Apple en Linux.
Als je voornamelijk NetFlix, Prime Video, Internet, E-Mail, Whatsapp gebruikt en soms een spelletje met een emulator of minecraft, Is de Lapdock wel het overwegen waard.
Gebruik ook niet alleen de S24U met de lapdock maar ook de gaming pc, mini pc etc hier mee.
Of zoals sinds afgelopen week de PS4.
Doet dit nog iets anders dan alleen window management en een taakbalk?

De taakbalk mis ik niet maar window management soms wel. Al is dat eerlijk gezegd ook vrij zeldzaam, ik werk meestal full-screen.

Ik gebruik al een tijdje een los USB-C touchscreen in combinatie met een Lineage-OS telefoon als extra grote tablet en dat bevalt zo goed dat ik niet het gevoel heb iets te missen. Verbetering is altijd welkom maar wat mij betreft is deze feature al klaar voor gebruik.

Ergens voelt het ook wel een beetje vreemd, window management associeer ik meer met de jaren '90 dan met cutting-edge technologie. Ik kijk nu al uit naar discussies over de enige juiste tiling window manager op je mobiel.
Jaren 90? Toen hadden we amper resoluties die hoog genoeg waren om window management te rechtvaardigen. :+ Tegenwoordig is dat op 4k of ultra wide screens een heel ander verhaal.

Overigens is Samsung Dex ook heel handig om op een wat groter scherm in landscape een app te kunnen gebruiken die alleen in portrait stand werkt. Je maakt dan immers het app window zelf vertikaal.

In de praktijk gebruik ik het echter zelden maar in een toekomst met steeds meer web toepassingen en dus minder afhankelijkheid van Windows kan het wel handig zijn.
Jaren 90? Toen hadden we amper resoluties die hoog genoeg waren om window management te rechtvaardigen. :+
Je verwart de jaren 80 met de jaren 90. Als je in de jaren 90 iets verder ging dan low-end dan was een resolutie van 1024x768 op 17-19" al gebruikelijk en waren hogere resoluties zeker een optie. Naast resolutie was refresh rate ook belangrijk om minder hoofdpijn te krijgen bij her staren naar CRT-schermen.

[Reactie gewijzigd door The Zep Man op 3 mei 2025 14:59]

Ik had ergens rond 1997 een 4:3 800p CRT van 80 Hz. Dat was prima voor die tijd maar met zo weinig pixels draai je niet zo snel applicaties naast elkaar. Zeker niet voor productiewerk want daar is de werkruimte simpelweg te klein voor. En verwarren met de jaren 80 is onmogelijk want toen moesten ze moderne windowed gui's nog uitvinden. ;)
Ik had ergens rond 1997 een 4:3 800p CRT van 80 Hz.
800 verticale pixels? Ik ben benieuwd wat je resolutie was.
Kom op, niet zo flauw, je weet best dat het om een 800x600 monitor gaat. :)
-

[Reactie gewijzigd door mr_evil08 op 4 mei 2025 09:22]

Eind jaren 90 inderdaad.
17" CRT was gewoon 15" TFT.

[Reactie gewijzigd door mr_evil08 op 3 mei 2025 23:04]

1280 bij 1024 hadden we al, in feite bijna 1080p maar dan in 4 bij 3 format.

Realiseer je goed dat de ontwikkeling op resolutie gebied heel lang stil gestaan het terwijl tv's de computerscherm in haalden.
Jaren 90? Toen hadden we amper resoluties die hoog genoeg waren om window management te rechtvaardigen. :+ Tegenwoordig is dat op 4k of ultra wide screens een heel ander verhaal.
MS Windows kwam in 1985 uit, de naam zegt iets over wat ze toen een belangrijke ontwikkeling vonden ;)
In de jaren '90 waren alle grote concepten van windowmanagent wel bekend. Minimaliseren, maximaliseren, kruisje, menu, alt-tab, titelbalk, resizen, full-screen was er allemaal en zijn sindsdien nauwelijks veranderd.

Onderschat niet hoe goed de monitoren toen waren, de "platte" schermen waren wat resolutie betreft een hele stap terug in vergelijking met een high-end CRT.
Overigens is Samsung Dex ook heel handig om op een wat groter scherm in landscape een app te kunnen gebruiken die alleen in portrait stand werkt.
Je kunt hiervoor ook Labs/Liggende weergave voor portret-apps gebruiken, tenminste op een tablet.

[Reactie gewijzigd door hcQd op 3 mei 2025 18:04]

Wat een nonsens. Commodore Amiga, Atari ST en Apple Macintosh draaiden in de 80s al multitaskend vloeiende GUIs op hogere resoluties dan je CRT televisie had. Dan vergeet ik de Commodore 64, die draaide al GEOS.

Dit was voordat Windows uberhaupt bestond. De eerste versies, 1.0, 2.0, 3.0, kon je nauwelijks een GUI noemen, dat was wat matig getekende meuk. Die versies waren niet multitaskend, ze werkten zoals DOS op een interrupt. Eén programma tegelijk dus. Pas in 95 kwam MS uit met een echt multitaskend systeem dat er een beetje gelikt uitzag. Overigens niet zo stabiel als de GUIs op genoemde computers die op de Motorola 68000 draaiden, maar het begon ergens op te lijken.

[Reactie gewijzigd door ABD op 4 mei 2025 10:28]

3.0 was wel al heel volwassen, het waren 1.0 en 2.0 die nog erg knullig waren.
Hoop dat het terzijde tijd wel meerdere resoluties aan monitoren ondersteunt, da's namelijk nogal een dingetje, na dat ik er achter was gekomen dat mijn monitor via een HDMI kabel niet wil werken, en dus beeld wil tonen. En heb dit vervolgens opgelost door em aan te sluiten via een Display-port kabel, past wat meer data door namelijk. Anyhow ik ga het wel zien terzijde tijd, maar dacht plaats het hier wel even onder het artikel als opmerking, je weet immers maar nooit :)
Als je HDMI gebruikt met een USB-C poort, dan moet er actieve conversie van het DisplayPort signaal gebeuren middels een HDMI bridge chip.

Die chip zit in usb hubs en usb-c naar hdmi verloop kabels, gebruikt extra stroom en ondersteunt niet per sé de hdmi specificaties die je monitor aankan.

In de meeste gevallen ben je beter af de conversie naar HDMI over te slaan en direct DisplayPort te gebruiken.
Heb het dus uiteindelijk opgelost door er een Display-port kabel voor te gebruiken, inplaats van een HDMI kabel, welke zijn signaal krijgt vanuit de display-port uitgang van mijn videokaart, en deze uiteindelijk via de display-port ingang op mijn monitor, mijn monitor van beeld voorziet, dus ben al geholpen, maar stond er destijds best van te kijken toen het ding geen beeld wou geven via een HDMI kabel welke er werd bij geleverd. Wellicht heeft het te maken mijn type monitor, betrefd een ultra wide monitor namelijk, eentje met een resolutie van 3840 x 1600, wat maakt dat het nog niet eens de 4K resolutie betreft van 3840 x 2160. Maar zoals reeds aangegeven, het werkt nu inmiddels, en dat is uiteindelijk waar het om gaat, en kijk terzijde tijd dan wel weer hoe ik ook dit aan het praat ga krijgen ;)
Als je een Samsung hebt, DeX gebruikt en Fine Lock hebt geinstalleerd dan kun je de MultiStar plugin gebruiken, daarmee past de resolutie van DeX zich bijvoorbeeld aan naar Ultra Wide schermen.
Het wordt hoog tijd dat we onze smartphone als vervanger voor een laptop met tb, muis en monitor kunnen gaan inzetten als onze draagbare computer met de hardware die er in onze smartphone zit.

Een supersnelle ARM CPU en 8-16GB ls volgens mij meer dan genoeg voor de meeste kantoortoepassingen. Het enige wat ontbreekt is een goede GUI, maar dat zou een kwestie van tijd moeten zijn.

Overigens moet je smartphone wel alt-mode ondersteunen, dus er moet een beetje extra electronica in gesoldeerd worden. Dit zit waarschijnlijk niet in de goedkope Chinese telefoontjes zoals Xiaomi of POCO, om twee in Nederland populaire merken.

[Reactie gewijzigd door ABD op 4 mei 2025 10:24]

Nou ja Xiaomi levert ook telefoons met vlaggenschip chipsets aan boord zoals Snapdragon e.d. dus dat zou geen belemmering moeten zijn. Zelfs op goedkopere mediatek chipsets is alt mode Al wel te vinden.
Ik heb een aantal flagship Xiaomi telefoons gehad, allemaal met de laatste Snapdragon 8 serie. Geen van deze telefoons had support voor video over usb. Ja, de GPU van een Snapdragon zou het moeten kunnen, zeker wanneer de SoC usb 3 ondersteunt, kan er in theorie video overheen, maar het is niet alleen de SoC die dat regelt, er is een beetje extra hardware voor nodig. Dáár wordt op bespaard.

Sommige Xiaomi's hebben het, bv de Black Shark gamertelefoons, maar op de honderden modellen die Xiaomi heeft uitgegeven is het bar slecht gesteld als je dat met b.v. Samsung vergelijkt. Hopelijk dat het in de toekomst beter wordt.

Hoe dan ook, alt-mode is vooralsnog uitzonderlijk en als je het wil hebben op je volgende toestel, moet je specifiek een model uitzoeken, ben ik bang. Tenzij je altijd Samsung koopt. ALs ik mij niet vergis hebben Apple toestellen het ook standaard. Ik ben niet zo goed ingevoerd in Apple producten.

[Reactie gewijzigd door ABD op 4 mei 2025 17:41]

Opzich is het ook wel logisch dat er nu geen aandacht aan besteed wordt, omdat het vrij nutteloos is. Als Android dit breed uitrolt en ook echt goed ondersteunt, en het enige tractie krijgt, is het voor een merk als Xiaomi wel waarschijnlijk dat ze het inbouwen in hun hardware. Veel fabrikanten hebben ook software om je oude telefoon data te kopiëren naar je nieuwe, daar is ook bijna hetzelfde voor nodig als hiervoor.

Het enige merk die er nu moeite voor doet is Samsung, vanwege hun eigen dex functionaliteit, en daarbij is het dan bewust bij de hogere segmenten, ookal zou het breder kunnen.
Je hebt ook nog Miracast. Dat loopt de verbinding via wifi. Monitoren hebben dat niet vaak, televisies wel.
Side note: in de Pricewatch wordt "WiDi" genoemd. En dat bestaat sinds 2015 niet meer en is vervangen door Miracast.
Hmm, ja, zo bijzonder is dit toch niet want b.v. Samsung tablets/smartphones hebben al een tijdje DEX mode wat op hetzelfde neer komt. Ook b.v. Lenovo tablets hebben een z.n. pc-mode wat wel heel veel lijkt op DEX van Samsung.

Maar om eerlijk te zijn, ik gebruik eigenlijk bijna nooit die DEX mode en zie er ook niet zozeer het voordeel van.
Nou ja ik zie wel voordeel. Bij mijn werk bijvoorbeeld heeft iedereen een "laptop" van de zaak. Op elk bureau staan usb-c docking stations waar je die in kunt prikken, en in feite zijn die laptops veredelde thin clients, want het enige wat je ermee mag doen is inloggen op je online werkplek omgeving. Dat zou je telefoon van de zaak (die we ook hebben) ook prima kunnen doen. Veel collegas werken nooit thuis of onderweg, en hebben dus geen laptop nodig eigenlijk, maar moeten wel om te kunnen werken. Met alleen een telefoon zou je apparatuur besparen en het gemak voor de gebruiker vergroten...
Ik weet niet of je bekend bent met DEX maar het stelt echt niet veel voor, het is puur een schil die het doet lijken alsof je met Windows werkt en meer niet. Apps zien er hetzelfde uit en je in principe hetzelffde kan doen als in de zeg maar gewone modus. Dus je zou ook zonder een desktop modus de smartphone kunnen gebruiken.
Waarom android voor desktop? Er zijn toch betere oplossingen, dit lijkt me weggegooid geld aan ontwikkelingstijd.
Bied wel kansen. Als je het op termijn ook op chromebooks kan draaien hoef je geen twee codebases te onderhouden.
Je hebt Windows, Mac en Linux en wat kleine dingetjes dit is gewoon onzin weer om android voor desktop te doen. Alsof je ooit in MediaMarkt een Android Desktop gaat kopen..
Niemand beweert dat dit een alternatief is voor een volwaardige desktop als Windows or Mac.

Dit is meer voor situaties waarin je alleen webapps of simpeler apps zoals remote desktop gebruikt. Als je tussen verschillende locaties reist en je weet dat er een usbc monitor aanwezig is dan kan dat best handig zijn.

Ik woon bv in het buitenland en als ik een week of twee bij familie op bezoek ga dan hoef ik geen laptop of nuc mee te slepen zoals ik nu doe als ik Android desktop zou kunnen gebruiken. Want 99% van wat ik in die periode zou doen kan met simpele (web) apps.
Je telefoon is steeds meer je leven. Het lijkt mij wel handig als je overal waar een scherm staat je telefoon in kan pluggen om een desktop omgeving te krijgen.
Precies, ik heb al jaren Samsung-telefoons en prik zo nu en dan mijn telefoon even in een dockingstation op mijn werk als ik mijn laptop niet in de buurt heb. Kan zo Citrix in om verder te werken.
Op een hotelkamer met Miracast naar de tv. Al heb je dan niet een echt fijne werkhouding.
Volgens Android Authority werkt Google aan 'een meerjarenproject om ChromeOS volledig om te vormen tot Android'. Het bedrijf zou zijn twee besturingssystemen willen samenvoegen om zijn technische middelen effectiever in te zetten. Google wil daarmee ook beter concurreren op de tabletmarkt. ChromeOS zou daaarmee dus komen te vervallen.

[Reactie gewijzigd door g_v_rijn op 3 mei 2025 15:27]

Zo goed wil ik de integratie tussen ChromeOS en android ook weer niet noemen. Het is vaak werkbaar maar meestal zijn de android apps te hard gecodeert voor telefoon-schrem (in portraid mode) of voor tablet-scherm (landscape mode) en dan ook vaak vast in die stand. ChromeOS biedt daar opties voor. Met name de apps die apart voor tablet en apart voor de telefoon zijn gebakken is dat een uitdaging.
Dat is ook wel logisch, ChromeOS is er nu al ruim tien jaar zonder veel marktaandeel te krijgen buiten de educatieve sector. Het is ofwel integreren in Android, ofwel de stekker eruit.
Er zijn genoeg embedded producten waar Android als besturingssysteem gebruikt wordt onderhand. Niet direct relevant voor Google maar het lijkt mij wel handig om een Android desktop UI te kunnen gebruiken op m'n oscilloscoop bijvoorbeeld.
Als je een product wilt bouwen met een beetje leuk UI en geen zin hebt om alles zelf te bouwen is Android tegenwoordig vaak het makkelijkst om gebruik van te maken.
Bedenk dat android al jaren op de desktop beschikbaar is. Bijvoorbeeld in ChroneOS.
M'n BlackBerry KEY2 met Android 8 kon dit al. Toegegeven had je hier wel een aparte app voor nodig die een "DeX" omgeving kon genereren, maar vanuit de USB-C poort naar een dockingstation had ik m'n telefoon op een beeldscherm zitten.
Ah dus een beetje zoals Samsung DeX?


Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn