'Google Pixel 8 krijgt ondersteuning voor desktopmodus met DisplayPort Alt Mode'

De Google Pixel 8 krijgt mogelijk ondersteuning voor de DisplayPort Alt Mode. Daarmee moet het mogelijk worden om de telefoon via USB-C met displays te verbinden, zoals een tv of monitor, om zo de Pixel 8 als desktop te gebruiken.

Android Authority schrijft op basis van een anonieme bron bij Google dat zowel de Pixel 8 als Pixel 8 Pro ondersteuning krijgen voor de DisplayPort Alt-modus. Hoewel de bron niet specifiek vermeldt dat het hiermee mogelijk wordt om een desktopmodus te creëren als de telefoon aan een display gekoppeld wordt, verwacht de site dat wel, aangezien dat de populairste functie is van deze modus.

Ontwikkelaar Mishaal Rahman ontdekte eerder dit jaar al dat Google in Android 14 ondersteuning voor de DisplayPort Alt Mode heeft toegevoegd. Ook werkt Google al sinds Android 10 mondjesmaat aan een vooralsnog verborgen desktopmodus, waar ook in de recente Android 14-bèta wat verbeteringen in zijn aangebracht.

Meerdere telefoonmerken bieden sinds enkele jaren ondersteuning voor een desktopmodus door middel van de DisplayPort Alt Mode, waaronder de Samsung Galaxy S-modellen onder de naam Samsung DeX. Google heeft daarentegen actief de DisplayPort Alt-modus van USB-C gedeactiveerd voor zijn Pixel-telefoons. Waarom Google al jarenlang besluit om deze functie uit te schakelen, is onduidelijk.

Telefoon desktopmodus

Door Kevin Krikhaar

Redacteur

25-06-2023 • 11:57

70

Reacties (70)

70
70
22
0
0
45
Wijzig sortering
Als je mij 8 jaar geleden had gevraagd of dit allang een ding zou zijn geweest tegenwoordig had ik vol mondig ja geantwoord. Ik denk nogsteeds dat ooit de laptop, sommige desktops en tablets vervangen zullen worden door een telefoon + hardware.
Er is geen reden dat het niet gaat gebeuren, momenteel mist de rekenkracht + warmte afvoer deels nog en is de desktop experience van de devices nog niet geweldig. Maar dat is in principe allemaal op te lossen met tijd, had verwacht dat dat allang opgelost was.
Sterker nog, mijn oude HTC One M7 van meer dan 8 jaar geleden kon je gewoon aansluiten op een tv hoor met een HDMI adapter in de microUSB poort.

Pure achteruitgang dus.. en nu zogenaamd vooruitgang om weer een bekabelde aansluiting voor schermen te introduceren.
Klopt, mijn Sony Ericsson Xperia Arc S uit 2012 had zelfs een aparte mini HDMI poort er op en heb daar door omstandigheden best vaak gebruik van gemaakt. Werkte eigenlijk prima wanneer het 4,2 inch scherm echt te priegelig was. USB otg kabeltje in de micro USB waar je dan de rest van het spul op aansloot.
11 jaar geleden, weliswaar niet draadloos of supersnel allemaal maar het werkte wel.

Briljant telefoontje was dat, plat, licht. kunststof achterkant, verwisselbare accu, geen selfiecam :) , prima camera op de achterkant, notificatieledje, audiojack, FM radio, mini HDMI, cyanogen roms hebben hem nog wat kunnen rekken. R.I.P.
Inderdaad.. ik ken die. Top telefoon. Eigenlijk zijn smartphones daarna juist domme telefoons geworden want alle features waren gestript en moest je dan maar een app voor zoeken..
Heb ook een Xperia Arc gehad, de niet S versie. Iets langzamer, maar verder zover ik weet gelijk. Ik had destijds wel eens een scherm aangesloten op de micro HDMI, een draadloos toetsenbord en muis via USB OTG en dan een Citrix sessie gestart. Natuurlijk is dat laatste een beetje valsspelen, maar ik kon mijn telefoon als een soort thin client gebruiken en daadwerkelijk er mee werken.

Echt een briljant toestel. Daarna heb ik een Xperia Z gehad. Een van de eerste waterdichte telefoons. Heerlijk formaat toestel, voor zijn tijd lekker snel en ook veel custom roms.

Momenteel heb ik een Pixel 4a. Die krijgt nog enkele maanden updates en ik denk dat ik maar Lineage ga flashen als dat voorbij is. Telefoons van maximaal 15cm lang zijn dun bezaaid, ik heb ooit de grens op 15cm gelegd en blijf daar ook bij. In principe vind ik dit al te groot, het is een beetje een principe ding geworden.

Zodoende dus ook geen nieuwe Pixel of Sony telefoon voor mij. Jammer maar helaas.
Deze feature gaat niet over het kunnen aansluiten, dat kunnen de meeste telefoons namelijk wel. Dit gaat over het hebben van een desktopomgeving bedoeld voor muis en toetsenbord.

Al mijn telefoons sinds mijn eigen HTC One M7 hebben het ook gewoon gekund, alleen dan had je gewoon een mirror van je telefoon, niet een los scherm met een heel andere UI.
Het zal je verbazen maar geen enkele Pixel ondersteund beeld via USB-c. En zo zijn er wel meer nieuwe modellen die dat niet kunnen.
Dus zelfs dat niet. Even los van bediening.
Oh, ja wel hoor. Screenmirroring via displaylink gaat gewoon goed. Toen ik digitaal onderzoek deed heb ik genoeg Google pixels aan een usb-c dockingstation gehangen omdat het scherm onwerkbaar was.
Vreemd, in elk geval met de Pixel 1 en Pixel 4a is het mij niet gelukt.
ZenFone 8 en 9 trouwens ook niet.
Had jij toen ook een desktop experience? Of mirrort hij gewoon je scherm van je telefoon..
Ik heb vroeger ooit zo'n verloopje gehad, weet niet eens meer wat voor telefoon ik toen had. Sindsdien nooit meer genoeg behoefte aan gehad om een verloopje te kopen. Maar ging er gewoon vanuit dat al jaren lang iedere telefoon dit ondersteund. Kennelijk niet dus.
Heeft een telefoon echt zoveel minder rekenkracht als een simpele laptop? Het deel van de mensen dat echt een workstation nodig heeft is vrij klein denk ik. En veel zware applicaties kun je ook in de cloud draaien.

Misschien is het gewoon niet zo'n voordeel om je telefoon als desktop te kunnen gebruiken? Lijkt mij persoonlijk niet zo praktisch iedere keer als je wegloopt en terugkomt weer verbinden e.d.
Een simpele laptop heeft vaak al een TDP van 35 watt, telefoons zitten rond de 5 watt.
Omdat telefoons zo klein zijn kunnen kan de chip lastig zijn hitte kwijt dus is de chip bottlenecked op hoeveel watt die mag gebruiken.
Op zich is dat niet veel anders dan met een laptop, je loopt weg voor een vergadering en komt terug en sluit weer aan.
Enige is, de laptop met 13 inch scherm en toetsenbord tijdens de vergadering. Zelf vind ik dat wel makkelijker dan vanaf de telefoon een presentatie te doen.
Veel telefoons ondersteunen dit dan ook al.

Als ik me niet vergis, heeft de Pixel 7 hier bijvoorbeeld zelfs al de hardware voor, maar is dit via de software uit gezet.

Edit: Oh, dat staat dus ook letterlijk in het artikel. :X

[Reactie gewijzigd door laurxp op 23 juli 2024 10:07]

Ik sluit mijn nexus 5 nog wel eens aan op de beamer met een micro usb naar hdmi met power input. Werkt nog perfect.
Nexus 5, das een tijd geleden :) Vond het een heerlijk toestel. Helaas na 3 jaar ongelukkig gevallen met als gevolg kapot scherm. Nog tweemaal geprobeerd een nieuw scherm te plaatsen, maar eerste keer brak ik zelf tijdens de replacement het nieuwe scherm, en het tweede (derde?) scherm bleek een halfwerkende nockoff te zijn.

Heb hem nog steeds in de la liggen :p
Nexus 5 is denk ik de beste Android tot nu toe geweest. Prachtig ding.
De Pixel 7 heeft daar helaas niet de hardware voor. Pixels hebben al vele generaties hardware die krachtig genoeg is om het te kunnen, maar het is hardwarematig uitgeschakeld. Er zijn custom roms die geprobeerd hebben de flag in de kernel om te zetten, maar dat werkt niet. De pinnetjes in de USB poort zijn niet aangesloten.
Een telefoon voor desktop gebruik vergt een extra scherm in 1 of andere verschijning. Als je ergens op je bestemming zeker wilt zijn van een goede setup bijv voor je werk dan is een laptop nu eenmaal nog steeds het aangewezen apparaat. Je hebt je scherm immers al bij je. En meteen een toetsenbord erbij, ook wel handig.
De HP Elite X3 met Windows software deed dit prachtig. Een dock met toetsenbord/muis en je kon zo beginnen werken.
Ik heb dit pareltje toendertijd +-2 maanden getest als alternatief voor mijn laptop op werk voor een project. Het werkte echt goed. Vind het nog steeds jammer dat het product / os geflopt is.
Valt mee hoor.. Op mijn S8 was DeX prima bruikbaar, alleen het geheugen (4GB) liet wat te wensen over. En dat was nota bene de allereerste versie van DeX. Ik werkte er vaak op, vooral als ik wat prive moest doen op het werk. Gewoon in de Lenovo usb-c laptop dock steken en je hebt een compleet prive workstation.

Helaas heb ik het nu niet meer doordat de laatste S-series gewoon extreem duur zijn geworden (mijn S8 was 440 euro toen die net een jaartje op de markt was).

[Reactie gewijzigd door GekkePrutser op 23 juli 2024 10:07]

Ik heb nog een Nokia 950XL (van exact 8 jaar oud) liggen die een windows desktop experience bood wanneer je deze op een scherm aansloot via usb-c, werkt opzich wel, maar je mist inderdaad de rekenkracht. Mede daardoor kon je er ook niet zoveel mee, al moet ik zeggen dat ik het nooit echt uitgebreid heb getest, want ik kwam erachter dat het geen support heeft voor ultrawides, waardoor het nogal uitrekte.
Anoniem: 420148 @Horatius26 juni 2023 10:40
Ik denk dat rekenkracht het probleem helemaal niet is. Mijn telefoon is qua specs volgens mij veel sterker dan menig huis-tuin-en-keuken laptop onder de $500. Veegt sowieso met gemak de vloer met de i3 en Celeron HP/Dell laptops van mijn familieleden.

Het OS is er gewoon niet, voor zowel Android als iOS. Ik heb mijn iPad Pro ook wel eens aangesloten op een scherm, maar de ervaring is gewoon geen desktop. Dit is bijna puur een software-probleem. Naast dat het OS gebrekkig is voor desktopgebruik, zijn er ook gewoon te veel apps van derde partijen die er niet voor gemaakt zijn. Die enkel in portret-orientatie werken of niet lekker meeschalen met je beeldscherm. Dingen zoals even snel een bestandje van de ene app naar de andere kopieren of slepen is al een hele klus of kan helemaal niet. De meest basic gebruikersacties kosten nog te veel moeite.

Samsung Dex komt redelijk dichtbij een goede ervaring, maar is nog steeds vrij gelimiteerd.

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 420148 op 23 juli 2024 10:07]

Volgende jaar of de jaar daarop kan dit mogelijk zijn. Frore Systems brengt een compact efficient cooling systeem.

https://www.froresystems.com/
Goed nieuws! Hopelijk komt er dan ook ondersteuning om versleutelde beelden van streamingdiensten zonder chromecast op een scherm te tonen. Wil wel eens op vakantie F1 TV via mijn Pixel 6 Pro op TV tonen maar dat wordt niet toegestaan. Tips ook welkom :)
Momenteel doe ik dat inderdaad via Samsung DeX en een USB-C naar HDMI kabel. F1 TV of andere content speelt zonder issues af op groot scherm. Verwacht dat dit dan niet anders zou zijn voor de Pixels.
Anoniem: 80910 @B1OO25 juni 2023 12:33
Ik gebruik een Samsung galaxy 21 die een optie heeft smart view, dan cast ik via WiFi naar de tv en kan met elke app op de telefoon werken.
Waar ik woon is F1 op geen enkele manier legaal te zien. F1TV Pro is hier niet actief en geen zender die het aanbiedt. Wel zijn er genoeg alternatieve kanalen en die doen het ook fantastisch. En gewoon op mijn Pi met Kodi inclusief tv gids. Werkt altijd en overal en in uitmuntende kwaliteit. Het kan makkelijk maar je moet het wel willen. Technisch zijn er geen belemmeringen.
Naar de website gaan in een browser, niet in de app. Zo deed ik het altijd voordat F1TV chromecast support had.
Typisch zo'n voorbeeld van een optie die ze 10 jaar geleden al in hadden moeten en kunnen voeren.

Waarom wordt dat niet gedaan? Is dat echt puur alleen om het geld op de een of andere manier? Ieder jaar een nieuwe Android versie, maar iets echt nuttigs toevoegen, ho maar, wat rondere hoekjes hier, nieuw icoontje/logootje daar.

Wat, het is zelfs erger, ze slopen nuttige functionaliteit er uit. Waarom kan ik niet meer per app bepalen of die internettoegang heeft?
dat bestond toen al, werd alleen niet opgepikt door de consument
Microsoft Continuum was echt een mooie oplossing
Wat, het is zelfs erger, ze slopen nuttige functionaliteit er uit. Waarom kan ik niet meer per app bepalen of die internettoegang heeft?
Op m'n OnePlus 6 kan ik per app wifi en/of mobiele data uitschakelen. Is dat een feature van OxygenOS dan? Dacht dat het redelijk standaard was, maar nee dus.
Ik heb geen ervaring met OXygenOS, maar heb het ook over Android. Tot Android 10 kon je permissies per app instellen, met Android 11 kan dat ineens niet meer. '

Gevolg: ik zie nu bijvoorbeeld weer in reclame in m'n favoriete spelletje dat internet alleen maar nodig heeft/gebruikt om reclame te downloaden. Tot dat ik Android updatete zag ik geen reclame vanaf het moment dat ik de internet permissie had ingetrokken.

Wat ik ergens las was dat ze hiervoor gekozen hebben tbv het gebruiksgemak/ervaring of weet ik wat voor onzin reden. Net als het register in Windows: ik wil alles in kunnen stellen/aan kunnen passen - niet dat ik dat vaak doe, maar ik wil het gewoon kunnen!
Huh, app permissions bestaan toch gewoon nog altijd in Android?
Klopt, ook in Android 13.
Maar wat mist is permissie om met internet te verbinden. Alle apps kunnen klakkeloos met internet verbinden wat ik een van de grootste veiligheids- en privacylekken vind. Veel gedoe over veiligheid, maar elke app mag wel met internet verbinden zonder permissie.
iOS is nauwelijks beter, daar schijn je alleen voor mobiel internet wel internet toegang per app uit te kunnen zetten, maar niet voor wifi.

Overigens kun je met de bestaande Android een Linux desktop maken met Termux en Andronix. Dan krijg je een prooted Linux omgeving waar je met VNC bij kunt en de meeste Linux apps werken gewoon. Bij mij werkt het prima.
Stukken beter dan VNC is Termux-X11 met VirGL. Geen latency en hardware matige acceleratie van het desktop environment (en alles wat je daarbinnen draait)

[Reactie gewijzigd door De Vliegmieren op 23 juli 2024 10:07]

Dat wel, maar beperkter dan in de vorige versie. Hoop dat ze dat snel weer terugdraaien, maar zal wel niet.
Typisch zo'n voorbeeld van een optie die ze 10 jaar geleden al in hadden moeten en kunnen voeren.

Waarom wordt dat niet gedaan?

[...]

Wat, het is zelfs erger, ze slopen nuttige functionaliteit er uit.
Dat komt er van als een partij als Google de vrijheid krijgt om andere ecosystemen te vernietigen met concurrentievervalsing door bijvoorbeeld Android veelal illegaal te positioneren als een Google ecosysteem.

Nu is Google de monopolist en krijgen we nooit meer een alternatief, dus er is ook geen reden om te innoveren.
Het vermoeden is om mensen aan de ChromeCast te krijgen.
Kunnen ze dan niet ChromeOS integreren in Android? Zoals ze dat andersom al gedaan hebben ;)

Van de week voor het eerst gewerkt met Dex op het werk, dat liep soepel! Zelfs via de Galaxy S9 die ik van het werk heb. Enige nadeel was nog dat ik maar 1 scherm kon aansturen (via het dock) en geen 2.
Dat zou inderdaad een top idee zijn, maak het een optionele download die men kan doen als ze het willen gebruiken want ik denk dat een ChromeOS meer dan genoeg is voor 70% van de mensen als ze willen wennen aan web apps velen hun telefoons zijn sneller dan Chromebooks die tegenwoordig worden verkocht
Perfect voor op reis! Telefoon aansluiten aan de TV. Mini muis/keyboard en klaar. Foto bewerken, films, YT, wat schrijven. Gaat allemaal prima.
Waarom niet draadloos?
Dan moet je monitor/TV daar ook speciaal ondersteuning voor hebben. Displayport is gewoon een vrij standaard aansluiting, en veel mensen hebben daar inmiddels door hun laptop al een kabeltje voor in huis.
Klinkt logisch. Alleen een telefoon is van nature al draadloos en wil je ook alle verbindingen draadloos hebben en niet in 2023 nog met een soort van bedrade noviteit komen toch?
Het is geen noviteit, je telefoon op een display/tv aansluiten is al jaaaaren een ding. Vroeger was daar MHL voor nodig, maar daar had de tv aparte ondersteuning voor nodig.

DisplayPort Alt Mode is sinds 2014 al een ding en heeft vrij universele ondersteuning. De benodigde kabel kan je gewoon bij de lokale Mediamarkt halen. Waarom zou je dan willen gaan rotzooien met een proprietary draadloze standaard die maar op een kleine fractie van de tv's zal werken?

Sterker nog, er is al sinds 2012 een draadloze variant, Miracast, maar dat is niet echt aangeslagen. En Google Cast / AirPlay bestaan uiteraard ook nog.

[Reactie gewijzigd door laurxp op 23 juli 2024 10:07]

Niet onmogelijk, maar de bandbreedte van draadloos is nog veel te laag voor zelfs 1080p zonder compressie, laat staan voor 4k. HDMI 1.4 / Displayport 1.1 met 10Gbit/s waren genoeg voor 1080p op 60hz of 4k op 30hz, op een moderne monitor wil je vast meer dan dat. Maar voor 4k op 60hz heb je HDMI 2.0 / DisplayPort 1.2 nodig met 20Gbp/s.

Als je dat met draadloos wilt halen, heb je flinke compressie nodig. Boveop de reductie in beeldkwaliteit, krijg je dan nog een flinke hoop latency.
Valt mee hoor, met mijn Quest 2 kan ik met een bandbreedte van 200MB/s al prima VR streamen. Latency is niet te hoog (op VR merk je dat meteen!) en de kwaliteit is ook goed.

Het is ook wel logisch, want als je pixel-perfecte resultaten nodig hebt, ben je meestal met statische content bezig en dan verandert er zo weinig dat de compressie goed zijn werk kan doen.

Is continu het hele scherm aan het veranderen dan is er zoveel actie dat je een pixel die een beetje afwijkt toch niet merkt.
Zelfs een bluray disk heeft gecomprimeerde video. Ook de 100G versies.
Dus ongecomprimeerd hoeft niet perse. Maar een telefoon zie ik niet zomaar, on the fly, een videostream coderen.
Omdat je in hotelkamers wel vaak een HDMI poort tot je beschikking hebt maar niet op hetzelfde netwerk komt als waar het scherm op zit?
Dat is waar maar dit soort streaming gaat meestal niet via het WiFi netwerk maar via een directe adhoc verbinding.

Miracast bijvoorbeeld gebruikt standaard adhoc verbindingen, over de bestaande infrastructuur is slechts optioneel.

Het vervelende met DeX is wel dat Samsung het expres limiteert tot bepaalde modellen van hun eigen merk.. :/

[Reactie gewijzigd door GekkePrutser op 23 juli 2024 10:07]

Het enige gemis ook op de iPad dit, het apparaat dat juist de kracht ervoor heeft. Uiteraard dat Apple dit liever niet doet omdat anders nog maar weinig mensen een MacBook(s) (Airs) erbij kopen :+

[Reactie gewijzigd door Executor16 op 23 juli 2024 10:07]

De iPad Pro kan ik prima op een USB-C scherm aansluiten en dat scherm dan als 2de scherm gebruiken met toetsenbord en muis. Helaas is multitasken dan nog steeds redelijk beperkt en missen bepaalde iPadOS apps veel functies die wel op MacOS beschikbaar zijn. En dat doet Apple inderdaad wel heel bewust, aangezien de specs gelijk zijn zullen ze dan nog maar macbook air verkopen. (iPad Pro 12,9 + keyboard cover is zelfs duurder als een macbook maar kan minder)
Is dit gewoon display port zoals Windows Phone Continuum? Of is het een alternatief op het displayport protocol?

Dit sloeg 10 jaar geleden niet aan, waarom zou het nu wel aan slaan?
Ik neem aan dat het gewoon normale Displayport is.
Wacht met smart op deze telefoon. Wil nu geen geld uitgeven aan de Pixel 7. Mooi dat deze functie er op komt.
Ik vind dan toch ChromeOS 10x beter in dit soort mobiel -> desktop gebruik dan Android. Heel eerlijk gezegd vind ik het gewoon jammer dat van al Google's OS'en juist Android nog steeds als uitverkorene wordt gezien.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.