Eric Muhlheim, de financieel directeur van Mozilla, heeft gezegd dat het bedrijf in financiële problemen kan terechtkomen als de zoekmachinedeal tussen Mozilla en Google wordt verboden. Mozilla zou in dat geval zelfs moeite hebben om te blijven voortbestaan.
Als Mozilla de inkomsten van Google in één keer verliest, zal het in een neerwaartse spiraal terechtkomen, zei Muhlheim volgens The Verge tijdens een vervolgrechtszaak tussen het Amerikaanse ministerie van Justitie en Google. Zo'n neerwaartse spiraal zou volgens de cfo enkele gevolgen hebben: er zouden aanzienlijke besparingen in het bedrijf moeten worden doorgevoerd en de productontwikkeling van Firefox zou ook teruggeschroefd worden. Hierdoor zou de webbrowser minder aantrekkelijk worden voor klanten en op termijn cliënteel verliezen. “Dergelijke neerwaartse spiraal zou het voortbestaan van Firefox kunnen bedreigen”, aldus Muhlheim.
De financieel directeur zei dat Firefox goed is voor ongeveer negentig procent van Mozilla’s omzet. Ongeveer 85 procent van dat bedrag is rechtstreeks afkomstig uit zoekmachinedeal die Mozilla met Google heeft afgesloten. Om hoeveel geld het precies gaat, is niet duidelijk. Mozilla zou in het verleden ook al onderhandeld hebben met Microsoft over een soortgelijke Bing-zoekmachinedeal, maar zo’n overeenkomst zou minder lucratief zijn voor het bedrijf. Als Google niet zou kunnen meebieden, wordt zo’n deal volgens naar verluidt minder waard en de Bing-zoekmachine zou het internetverkeer ook niet zo efficiënt monetiseren als Google vandaag de dag doet.
Muhlheim deed deze uitspraken in het kader van een vervolgrechtszaak tussen het Amerikaanse ministerie van Justitie en Google. In augustus van vorig jaar oordeelde een rechtbank al dat Google een illegaal monopolie heeft op de zoekmachinemarkt en zich als een monopolist heeft gedragen. De rechtbank verwees toen naar de overeenkomsten die Google met bedrijven en platformhouders had gemaakt waardoor Google als standaardzoekmachine op heel wat producten en diensten wordt gebruikt. De rechtbank was van mening dat Google bedrijven had ontmoedigd om voor alternatieven te kiezen. In april van dit jaar concludeerde een andere Amerikaanse rechtbank dat Google een illegaal monopolie heeft met zijn online advertentietechnologie. De gevolgen van deze rechtszaak en bijbehorende maatregelen worden ook in een vervolgrechtszaak bepaald.