Espressif brengt ESP32-C61-domoticacontroller met Wi-Fi 6-ondersteuning uit

Espressif brengt een nieuwe ESP32-module uit die Wi-Fi 6- en Matter-ondersteuning heeft. Ook heeft de soc ondersteuning voor psram-geheugenuitbreiding, waarmee de domoticacontroller volgens de makers toekomstvaster is.

Espressif noemt het apparaat de ESP32-C61, een opvolger van de C2 en C3. De soc op de module heeft ondersteuning voor 802.11ax of Wi-Fi 6, met daarnaast een standaard 802.11b/g/n-modus. De doorvoersnelheden ervan zijn niet bekend. De Wi-Fi 6-module heeft ondersteuning voor Ofdma en MU-MIMO voor apparaten die weinig verbruik nodig hebben. In de soc zit verder een Bluetooth 5 Low Energy-module. Ook krijgt het apparaat ondersteuning voor de Matter-smarthomestandaard via Espressifs eigen sdk.

De module heeft 320kB geheugen, maar Espressif zegt dat dat kan worden uitgebreid. De soc krijgt ondersteuning voor uitbreiding door middel van pseudostatische ramchips of psram met Quad SPI tot maximaal 120MHz, zegt het bedrijf.

De ESP32-C61 krijgt verder een singlecore-RISC-V-chip met een maximale snelheid van 160MHz. Verder noemt Espressif onder andere I2C, I2S, SPI, UART, LED-PWM, ADC, Timers en DMA als peripherals, en er komt een aansluiting waarmee het apparaat kan worden aangezet met automatiseringstriggers.

De beschikbaarheid van de controller is nog niet bekend, evenmin als de prijs. Ook is niet bekend wat het energiegebruik van de module is.

ESP32 C61 block diagram

Door Tijs Hofmans

Nieuwscoördinator

12-01-2024 • 09:37

55

Submitter: TD-er

Reacties (55)

55
55
18
3
0
36
Wijzig sortering
Toevallig net een interessante blogpost gelezen over side-channel attacks op de ESP32 / ESP32-C3 / ESP32-C6. Aangezien we hier op tweakers zitten neem ik aan dat anderen dit wellicht ook een leuke vinden.

Breaking the Flash Encryption Feature of Espressif’s Parts

[Reactie gewijzigd door D_el_p op 22 juli 2024 17:36]

thanks, was een toffe read! jammer dat het powermodel niet heel erg uitgebreid wordt besproken voor mijn gevoel; het concept wordt goed geschetst maar de wiskundige in mij snakt toch een beetje naar de details.
Kan iemand mij de drang uit leggen om met smarthome heel het toch al overvolle WiFi te verzadigen met 10tallen, zo niet 100en kleine devices? Ipv gebruik van de purpose build protocollen.

Voor het gemak kan het niet zijn. Dat spul werkt voornamelijk alleen op 2.4 en lijkt niet fijn te spelen met shared SSIDs waar de meeste routers tegenwoordig standaard mee werken, waardoor je hetgeen weer moet scheiden.
Shared SSIDs is met sommige access points wel een probleem inderdaad.

Menig access point wat "WiFi mesh" ondersteunt, heeft ook 2.4 GHz en 5 GHz.
Dus als je met een device op 2.4 GHz wilt verbinden zal zo'n access point je verbinding verbreken in de hoop dat je met 5 GHz gaat verbinden. Dit heet "Band Steering" en bestaat eigenlijk al zo lang als dat er "n" WiFi is voor zowel 2.4 als 5 GHz band.

Als er meerdere access points in een WiFi mesh zitten, overleggen de access points ook onderling (of in elk geval met de mesh master) om te zien of er een betere kandidaat is voor jouw verbinding.
Wanneer er besloten is dat je beter met een ander access point kunt verbinden (bijv. omdat je signaal daar sterker is of omdat die minder te doen heeft), zal je verbinding met het access point verbroken worden. Dit verbreken kan soms al heel snel zijn na het opzetten. Zo snel dat je de events voor 'connected' en 'disconnected' in de verkeerde volgorde krijgt en dan raakt de WiFi code van Espressif behoorlijk in de war.

De oplossing is heel simpel:
Forceer een 802.11g (of 802.11b, maar beter niet doen) verbinding en sluit 802.11n expliciet uit als optie.
Hiermee win je ook nog een aantal dB aan "marge" qua gevoeligheid en gebruik je ook minder bandbreedte waardoor je anderen minder in de weg zit in het spectrum.
Kan iemand mij de drang uit leggen om met smarthome heel het toch al overvolle WiFi te verzadigen met 10tallen, zo niet 100en kleine devices? Ipv gebruik van de purpose build protocollen.
Als ik naar mijn eigen inzet van wifi kijk: ik weet in die gevallen niet goed hoe ik dat met protocollen zoals Zigbee zou moeten doen. Het kan wellicht wel hoor, maar het is een stuk lastiger dan lekker met een ESP spelen.

Dan heb ik het over:
  • LED-strips aansturen met WLED
  • Sensor.community weerstation met o.a. fijnstofsensor
  • Puls-sensor voor de watermeter
  • Fijnstofsensoren in huis
  • CO2-sensoren in huis
  • Legertje ds18b20-thermometers op verwarmingsbuizen, radiatoren
  • OTGW
  • E-inkschermen
  • Maar ook kant-en-klare producten zoals een Ulanzi-klok waar je dan andere firmware op zet om als tweaker je gang te kunnen gaan, die niet met een ander protocol beschikbaar zijn
Sommige dingen zijn wellicht nog op te lossen met een vaste netwerkaansluiting ipv wifi, of natuurlijk alles bedraad a la KNX, maar vaak is de plaatsing van het apparaat daarvoor erg ongunstig (zeker in een bestaande woning).
Maar bovenstaande apparaten gaan bouwen op basis van bijvoorbeeld zigbee: geen idee hoe dat moet, terwijl het erg eenvoudig is op basis van wifi met een gigantische community die ESPs als basis neemt :)

[Reactie gewijzigd door Gizz op 22 juli 2024 17:36]

Zigbee is niet heel veel anders. Heel veel is al zigbee, vaak is het spul wat niet te vinden is op WiFi te vinden op Zigbee.

Zaken zoals Hue lampen en de meeste moderne "SmartHome hubs" zijn Zigbee (zoals die van de Ikea en Philips zelf)

Questie van een Zigbee dongel in je PC/Servertje stoppen en Zigbee2MQTT gebruiken. Vanaf daar kun je het zelf oppakken of iets als HomeAssistant gebruiken.
Ik begrijp je reactie niet helemaal, ik ben op de hoogte van wat zigbee is en heb zelf een Z2M-mesh met 88 nodes :)

Juist de dingen die ik noem bestaan niet in een zigbee-variant of zijn (in het geval van alle zelfgebouwde sensoren) niet makkelijk zelf te maken met een zigbee microcontroller.
Nu ik het terug lees ik ook niet.

Je hebt het duidelijk over kant-en-klare en easy DIY artikelen die niet op Zigbee beschikbaar zijn en ik brainfarte dat naar "Je kunt niet eens dit soort spullen op Zigbee kopen".

Even een dubbel check gedaan op je lijstje:

- Inderdaad niks/weinig over te vinden, wordt nu wellicht wel mogelijk.
- idem
- idem
- idem
- idem
- idem
- Er zijn wel temperatuur sensoren op Zigbee te vinden, maar die zijn vaak duurder en niet deze specifieke.
- Deze vind ik minder gek door de hardware die je nodig hebt om OTGW te draaien en de toegevoegde complexiteit van een Zigbee hub. Maar wel technisch mogelijk nu.
- Dit zou nu wel mogelijk moeten zijn met de nieuwere ESP32 varianten

Veelal is het de wifi capabiliteiten van de reguliere ESP32s wat ze zo aantrekkelijk maakt voor simpele applicaties waarbij je vanaf de ESP32 info ophaalt van het internet. Dat gaat natuurlijk minder gemakkelijk als je dat over Zigbee moet doen.

Al met al heb je een punt natuurlijk. Zeker als het aan komt op zaken als sensoren zou dat prima kunnen werken over Zigbee.
Ik ben juist groot fan van mijn wifi plugs. Werken native met HA, zonder gedoe met een bridge er tussen.
Omdat ze op de 2.4 GHz band zitten, maakt het allemaal niet zo veel uit. Die is juist goed om veel devices met lage doorvoer aan te kunnen. Mijn 'echte' devices gebruiken 5 GHz, alle IoT dingen zitten op een aparte SSID die alleen 2.4 GHz doet.
Tja of je koopt een zigbee stick voor wat, 20 euro? en al die meuk werkt even native, alleen kan het niet zelfstandig het internet op :+
Persoonlijk ben ik heel blij dat mijn zigbee apparaten niet zelfstandig het internet op kunnen. Ik verwacht niet dat Lidl wifi plugs van 7 euro per stuk lang security updates krijgen...
Mijn IoT kan ook het internet niet op. Gewoon een rule dat de gateway niet bereikbaar is, enkel mijn home assistant kunnen ze mee lullen.

Ook hebben ze volledig 2.4ghz voor zichzelf, mijn overige devices hebben enkel een ssid op 5ghz.

Nu ben ik een nerd en heb ik geen devices op 2.4 en gasten die 2.4 only hebben gebruiken maar hun mobiele abonnement ofzo.

Wifi van een esp32 is echt nihil qua bandbreedte. Ik denk dat je beacons meer bandbreedte kost...
Of je het internet op gaat of niet bepaal je toch ook gewoon zelf? Je moet toch die code maken, dus dan bepaal je ook wat er precies mee gebeurd.
Of een ESP32 veel of weinig bandbreedte verbruikt is dan ook niet zo direct te stellen, omdat het afhankelijk is van wat je het ding laat doen. Over het algemeen is het niet logisch om grote hoeveelheden data binnen te halen en te proberen te verwerken in verband met de beperkte capaciteiten van zo'n ESP, maar je kan het best gek maken.

Ik zie niet direct ook een issue in 2.4Ghz. Qua snelheid is dat meer dan voldoende, en bijkomend voordeel is dat het bereik een stuk beter is dan op 5Ghz. Zeker voor dergelijke devices heb je liever een stabiel netwerk met goed bereik dan snelheid.

Wat wel een (groot) nadeel is, is dat het ding weer single core is, en daarmee voor veel taken voor mij niet zinvol is. Meestal dat ik de ene core dedicated de gebruik voor het ophalen van de status van (bijvoorbeeld) domoticz over wifi, en de andere core dedicated voor het verwerken van de job (meestal het aansturen van LEDs of relays). Kan uiteraard ook wel over 1 core, maar dan merk je nog wel eens wat delays optreden. Voor alsnog blijf ik dus nog liever bij de oorspronkelijke ESP32's (bij voorkeur neem ik dan ook altijd de Devkit V1)
Ik gebruik de devkit v1 voor het aansturen van led strips (middels de pwm output en een mosfet) en wat inputs zoals een sensor voor beweging e.d. of temperatuur.

De code maak je zelf, maar soms heb je iets als een shelly waar code op staat die je niet zelf hebt geschreven. Dan heb je liever dat je de toegang op layer 2/3 afschermt. Het spul komt gewoon niet op het internet, klaar.
Je moet ook niet klakkeloos zomaar iets erin dumpen waarvan je niet weet wat het doet, of de maker / uitgever ervan niet vertrouwd uiteraard. Ja, je kan natuurlijk zorgen dat de rommel nooit naar buiten kan communiceren, maar dat is eigenlijk een fix voor iets wat in eerste instantie al niet mis had moeten mogen gaan. Wat dat betreft is het dan ook niet anders dan welke willekeurige andere computer dan ook. Ook daar is het handig dat je wel weet wat er op het systeem gebeurd
Meerdere lagen zijn vaak beter dan 1 laag. Ja ik kan iets gerenommeerds kopen. Maar stel dat iemand malware injecteert in de code van iets als een hue bridge of ander stuk apparatuur wat aan netwerk hangt. Dan ben je toch blij dat het niet naar buiten kan communiceren ondanks dat het een gerenommeerde partij is. Ook daar kunnen dingen fout gaan. Sterker nog, de LG's, Samsungs, Philipsen van deze wereld zijn denk ik wel 'gerenommeerd' maar ook die verzamelen een bult onzin en sturen dat naar buiten. Op die manier kan je natuurlijk alleen maar zelf software blijven schrijven voor de hardware en nooit iets kopen.
Of een rp2040 of ander chipje erachter die het werk doet dan heeft de ESP alleen data te verzenden en als een watchdog te spelen.
Nu ben ik een nerd en heb ik geen devices op 2.4 en gasten die 2.4 only hebben gebruiken maar hun mobiele abonnement ofzo.
Als die gasten een device hebben wat alleen nog maar 2.4 ondersteund, hebben ze ook vast geen (groot) data-abonnement ;)
Er zijn vrijwel geen tablets/telefoons meer te krijgen die geen WiFi AC ondersteunen.
Dan horen ze hoogst waarschijnlijk ook niet bij mij thuis. Voor die ene persoon maak ik dan wel een keer een uitzondering en vink ik 2.4 aan of ik zeg dat ik de code niet weet uit mijn hoofd (overigens oprecht waar, iets van 16 random karakters).
Mijn zigbee spul stoort meer dan de wifi dingen. Vaak toch dat ze gek doen met de mesh waardoor apparaten even wegvallen en een minuut later weer terug komen. Al meerdere keren opnieuw alles gekoppeld, verschillende kanalen gehad. Op elke verdieping devices dus routers.

Wifi altijd stabiel.
Jouw Zigbee stoort echt amper. Iemand beweerde ooit dat mijn lampen stoorden op een wifi-netwerk. Ik heb een hele spectrum analyzer erbij gehaald en ben als een malle de lampjes aan en uit wezen doen, echt niks te zien in het spectrum. Het kan wel zijn dat je wifi-apparatuur stoort op jouw zigbee lampen. Ik heb daar thuis echt geen last van overigens. Het is ook moeilijk te troubleshooten waar het mis gaat. Transmissie is draadloos maar er zit nog meer achter.
Hier net zo, en dan ook nog in een apart LAN zodat de Chinezen niet op mijn productie netwerk komen :)
Omdat je hierdoor geen aparte hub nodig hebt.
Maar wel weer extra repeaters/mesh-routers.
extra? of gewoon op je bestaande systeem, dat kan ook gewoon.
Hangt af van je doel. Voor een slimme stekker ligt zigbee of iets dergelijks voor de hand, maar voor een slimme deurbel met videostream heb je veel meer bandbreedte nodig en dan ligt wifi voor de hand. Wifi heeft zeker zijn plaats in een smarthome.
‘Omdat het kan’ lijkt mij hier toch wel een factor…

Smarthome is een emerging market (verre van uitontwikkeld iig) en nog niet gestandaardiseerd (er zweven ook nog heel wat oudere spullen rond immers die je mogelijk ook nog wilt verbinden?) dus wifi heb je iig meer zekerheid dat het er is en bredere afzet mogelijkheden voor je controller.

Tevens is het een controller dus daar kan je ook zelf mee spelen en je eigen code/Logic in schieten: je kunt dus ook iets maken dat helemaal geen smarthome dinges is :)
Wel een enorm luxe ding, ik kom nog uit de tijd dat je met een paar honderd bytes ram tegen een z80 cpu aan het babbelen was op een paar MHz…van die low power philips 78x (20+ jaar geleden, ik kan me vergissen) ICs…
ESP zijn echt niche. Een gemiddeld persoon vindt home assistent al te moeilijk.
Nu moet je ook nog eens bezig gaan met het flashen via bv ESPhome en snappen wat de code doet.

Leuk voor de tweaker die iets unieks wilt maken. Maar zolang je dat niet doet zijn zigbee en zelfs RF IOT dingen een stuk makkelijker in gebruik.

- geen gescheiden netwerk nodig
- geen Android / ios app nodig om het de eerste keer te kunnen koppelen.
- werkt ook zonder internet.
Dat valt redelijk mee; er zijn meerdere bedrijven die smart home accessoires leveren met ESPHome voorgeïnstalleerd, en het flashen is ook erg eenvoudig geworden (gewoon via je browser).
Zo niche is dat toch niet hoor. ESP wordt veel geïntegreerd in consumerproducts zoals Shelly. Voor een leek is dat toch redelijk simpel in gebruik hoor. Alles kan via de Shelly app.
Ten eerste gebruiken sensoren en slimme lampen maar een fractie van een fractie van de draadloze bandbreedte en tijd. En ten tweede is juist de ondersteuning voor ZIgbee / Matter een oplossing voor de inefficiëntie van Wifi. Hiermee wordt ook meshing ondersteund (ook via Bluetooth) en kun je in principe tientallen, zo niet honderden IoT devices ondersteunen in een enkel huis zonder problemen.
Ik denk alsnog gemak. ESP32 is erg goedkoop en praktisch ieder thuisnetwerk heeft wifi. Het zal dus een lage drempel zijn om in domitica te stappen en gros van de mensen heeft nog niet zoveel in zijn huis hangen. Daarnaast verbruiken veel sensoren niet veel bandbreedte.
Mocht je huis al vol hangen met Zigbee en Z-Wave kun je waarschijnlijk nog best 4 goedkope ESP32 modules erbij hebben die je wifi netwerk gebruiken.
Er bestaan modules met UTP ondersteuning, maar die zijn 'veel' duurder (€12 ipv €7).
ik ben hier groot fan van,
voor sommige zaken heb ik zigbee overwogen, maar ik kan met zigbee geen scripts maken wat ik esphome en tasmota wel kan. Dan ben ik afhankelijk van automations in homeassitant, maar als die eer keer er uit ligt werkt niks meer.
Ik heb nu de scripts zoveelmogelijk in de schakelaars zelf zitten zodat het iets meer fool proof is.

mocht het in de toekomst mogelijk zijn om dit met zigbee of matter ook te kunnen dan houdt ik me aanbevolen, zeker omdat het energygeruik van wifi wat aan de hoge kant is.
Ik heb een apart domotica wifi netwerk. Omdat ik toch al allerlei protocollen doorelkaar gebruik.
Ik zie zo snel niet wat het verschil is tussen de C6 en C61 versie, maar ik heb een vijftal ESP32-C6-WROOM-1-N8 development bordjes thuis liggen die ik op AliExpress heb gekocht. Daar zit ook Wifi 6, Zigbee / Thread en BLE 5 support op. Sinds een (klein?) tijdje dus gewoon al te koop. En heel betaalbaar ook, ik heb nog geen 7 euro per bordje betaald.
C6 heeft een 2de low power risc core. C61 lijkt dat niet te hebben.

Ik heb ook een ESP32-C6 boardtje. Ik was vooral blij dat je eindelijk de USB kan nuttig kan gebruiken door dat ze er een USB hub erop hebben gezet. Dat vond ik een groot gemis van de andere ESP32 devices.
- support for the BLE Mesh 1.1 protocol
- Quad SPI PSRAM at a frequency of up to 120MHz.
Als ik in de datasheet kijk en in de programming guide, dan zie ik overal dat BLE Mesh support ook gewoon in de "reguliere" C6 aanwezig is? Mesh versie 1.1 lijkt geen hardware feature te zijn, maar onderdeel te zijn van de software library

[Reactie gewijzigd door DexterDee op 22 juli 2024 17:36]

Hmm dat is wel interessant, want die 8MB flash van de reguliere C6 is wel een beetje krap.
Ik zal eens kijken of ik die ook kan inslaan.

Maar het grootste verschil tussen de C6 en C61 lijken vooralsnog te zijn dat de C61 PSRAM heeft (geen enkele andere uit de "C" reeks heeft PSRAM) en Bluetooth Mesh 1.1
Ik heb dat laatste nog niet gebruikt, maar Espressif heeft het er best wel vaak over.
Ik ben wel verbaasd om te lezen dat je 8MB krap vindt. Waar heb je zoveel plaats voor nodig? Het enige dat ik kan bedenken is als je een display aan wil sturen en daar veel grafische assets voor nodig hebt. Als IoT domotica device lijkt het me dat je nog niet eens in de buurt komt van de limieten.
Ik ook, want ik bedoelde eigenlijk de "standaard 4 MB"
Jouw module heeft 8M, wat wel fijn is, al is 16M wel prettiger.

Mijn (ESPEasy) builds met alle plugins erin zitten nu op zo'n 2.5 MB. Dat 2x ivm. OTA updates en nog ruimte voor file systeem maakt dat je maar tot zo'n 3 a 3.5 MB voor je 'sketch' kunt groeien.
Daar zit je vrij snel aan nu er steeds meer vraag komt naar support voor displays van allerlei resoluties die dus ook weer fonts vragen en wellicht later ook bitmaps.
Dan wil je dus ofwel meer ruimte in de sketch, of meer filesysteem ruimte.

Of zoals Tasmota doet, werken met een "safeboot" van 1 MB die de OTA update voor je doet.
Edit: Laat maar, WPA3 wordt blijkbaar allang ondersteund en dat had ik volledig gemist...
Nog even ter aanvulling:

WPA-beveiliging wordt verzorgd door een Wi-Fi stack in software (vaak closed source met dit soort bordjes). Er zijn Wi-Fi stacks in SDK's voor ESP's die WPA3 ondersteunen. Volgens mij is dat enkel zo voor ESP32-gebaseerde modellen, en niet bijvoorbeeld voor de ESP8266 (waarvan de specificaties hier en daar zeggen dat die WPA3 zou moeten ondersteunen, maar waarbij ik wat gebruikerservaringen lees dat geen enkele SDK dit daadwerkelijk doet).

In Linux zie je dat met wpa_supplicant, waarmee je zelfs met oudere hardware kan verbinden met WPA3 access points (zolang maar dezelfde Wi-Fi standaard ondersteund wordt door beide kanten).

[Reactie gewijzigd door The Zep Man op 22 juli 2024 17:36]

De soc op de module heeft ondersteuning voor 802.11ax of Wi-Fi 6, met daarnaast een standaard 802.11b/g/n-modus
Het lijkt mij dat die ook gewoon 802.11ac ("Wi-Fi 5") ondersteunt.

[edit]
Zoals verduidelijkt door medetweakers werkt 802.11ac enkel op 5 GHz, wat iets is dat ESP's tot nu toe niet ondersteunen. 802.11ax kan wel gebruikt worden op 2,4 GHz.

[Reactie gewijzigd door The Zep Man op 22 juli 2024 17:36]

Volgens mij moet je de fancy shit expliciet activeren. En dat de b/g/n default is.
Heb je voor die 'fancy shit' niet ook extra antennes nodig?
Ja, en ook een pcb om überhaupt de soc te benaderen.
Nope, zekers niet.
Vooralsnog heeft Espressif geen modules die 5 GHz band gebruiken.
De ESP32-C5 is al wel een tijd geleden aangekondigd als zijnde de eerste voor 5 GHz band, maar vooralsnog is daar geen silicon van beschikbaar.

802.11ax heeft ook op 2.4 GHz best wel leuke features die de andere standaarden niet hebben.
Bijvoorbeeld Target Wake Time (TWT) waarbij je met je access point kunt afspreken dat je ff gaat pitten en in elk geval tot een bepaalde tijd nog steeds als "connected" moet worden gezien. Dat scheelt enorm in de tijd die je nodig hebt om opnieuw te verbinden.

Ook heb je dan de beschikking over "HE40" oftewel een stuk meer bandbreedte...
Echter dat is in de praktijk totaal niet praktisch omdat je dan eigenlijk het volledige spectrum van de 2.4 GHz band pakt en dus de kans op interference maximaliseert.
In de praktijk is dat dus zelfs langzamer dan de 20 MHz brede channels.
Voor ESPEasy heb ik die mode bij gebruik van 802.11ax dan ook expliciet uitgezet.
Nope, zekers niet.
Bedankt voor de verduidelijking. Dat 802.11ac enkel werkt op 5 GHz was mij even ontschoten, net als dat (de meeste/alle) ESP's geen 5 GHz ondersteunen. :)

[Reactie gewijzigd door The Zep Man op 22 juli 2024 17:36]

Een WiFi standaard omvat meerdere lagen:

- De frequentie banden die worden gebruikt (2.4GHz, 5GHz en 6GHz). Maar subimplementaties is mogelijk (802.11ac is enkel voor 5GHz).
- De modulaties die binnen een kanaal worden ingezet. Denk ook aan het ophakken van kanalen mbv OFDM of hogere orde QAM constellaties (802.11n max 64-QAM, 802.11ac max 256-QAM, en WiFi6 max 1024-QAM).
- Alle protocol ondersteuningen die er boven op komen, zoals WPA3 of WMM.

De frequentiebanden vereist meer hardware (antennas, RF deel van de SoC). Deze ESP32 ondersteunt dat niet.
De modulaties kunnen wel verplicht zijn om te ondersteunen voor WiFi 6. Dit reduceert de tijd dat een client het RF kanaal bezet houd. Maar voor de rest zijn daar de voordelen wel beetje mee gehad. De ESP32-S2 zou ook 150Mbps baudrate aan moeten, maar je ziet regelmatig forum posts waarin mensen trage TCP verbindingen ondervinden. Dat komt omdat het een embedded SoC blijft met weinig RAM. Voorbeeld: een remote TCP server heeft 100ms RTT, en bvb de TCP stack heeft 10kB (Rx) buffer. De maximale download snelheid is dan 10kB/100ms=100kB/s.

De leukste verbeteringen zitten m.i. vaak op protocol niveau. Met WMM kan zo'n SoC een power-save mode afspreken. Dit verhoogt de latency van de verbinding met bvb 100ms, maar daardoor kan de (RF) SoC grootste deel van in slaap. Dit bespaard veel energie, maar bovenal, houd wel de WiFi verbinding actief. Ik heb een flinke afname in idle verbruik gezien toen met de ESP32-S2 (80mA Rx) naar ESP32-C3 (12-20mA IIRC).
Ik heb een flinke afname in idle verbruik gezien toen met de ESP32-S2 (80mA Rx) naar ESP32-C3 (12-20mA IIRC).
Dan heb je niet hetzelfde vergeleken vermoed ik.
60 - 80 mA "idle" dus zonder de DTIM aan te passen of TX power is vrij gebruikelijk voor alle ESP32's.

Je kunt de TX power omlaag schroeven (mits je verbinding goed genoeg is) en de DTIM omhoog laten gaan.
Dat scheelt al aanzienlijk in gemiddeld verbruik.
Daarnaast kun je de klok ook lager zetten. (ga niet lager dan 80 MHz als je WiFi wilt blijven gebruiken)
Alle ESP's, dus ook de ESP8266, kun je op die manier al richting de 25 mA krijgen.

Daarnaast kun je ook nog 'light sleep' gebruiken en dan begint het verschil tussen de generaties pas echt zichtbaar te worden. Echter alle ESP32's kun je dan al onder de 1 mA krijgen. Verschil is dan meer dat de ESP32-classic rond de 1 mA zit en de C2/C3 richting de 150 uA gaan.

Als je met vergelijkbare settings de S2 rond de 80 mA ziet gebruiken en de C3 12-20 mA, dan zit je ofwel naar sluipverbruik van componenten op je bord te kijken of er zijn toch echt andere dingen ook aangepast op de C3 zoals genoemde klokfreq. DTIM, WiFi light sleep, etc.
Helaas zit de bluetooth LE module nog in de zelfde wifi/RF modules, dus zodra je bluetooth nodig hebt, dan gaat hij in de minder zuinige modus, waardoor het moeilijk blijft de esp32 in een battery opstelling te gebruiken.
Als het maar WPA3 aan kan, dan zitten we straks ook niet te klooien met WiFi7 (6GHz, waar WPA3 verplicht is, ook voor de 5GHz en 2,4GHz).

Edit:
Oh, wacht... dat ligt aan de software laag waarin de boel gedraaid wordt, niet aan de hardware.

[Reactie gewijzigd door Shaggy_NL op 22 juli 2024 17:36]

In principe is wpa3 inderdaad softwarematig toe te voegen, ik denk alleen dat men dat niet doet omdat het meer resources vraagt en de processor te veel belast.

Ik heb een aantal fijne ac routers, maar zou graag een update van de firmware zien naar wpa3 voor de 5 -GHz clients maar dat gaat ASUS echt niet doen (die willen dat ik Ax routers bij ze koop). Zo zonde al die e-waste, als AP in de tuin is een oude ac router prima geschikt..
Ah, een leuke module voor mijn F0 dus. Hopelijk komt die snel beschikbaar.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.