Tweaker maakt minuscule Macintosh Plus met smartwatchscherm

De Nederlander Jeroen Domburg, op Tweakers en ver daarbuiten bekend als Sprite_tm, heeft een werkende Mac Plus op broekzakformaat gemaakt. Hij gebruikte een oledschermpje van een smartwatch voor het beeld van de klassieke homecomputer.

Sprite_tm werkt voor de Chinese chipfabrikant Espressif en gebruikte dan ook een ESP32-soc met ondersteuning voor wifi voor de nano-Mac, maar met andere chips zou het volgens hem ook moeten werken. Domburg ontwierp zelf een printplaat en schreef eigenhandig een emulator voor de Mac-software, met de emulator voor de Motorola 68000 als basis. Een enkele core van de ESP32 heeft volgens hem net voldoende rekenkracht om de Motorola 68000-cpu te emuleren, de andere core zette hij in voor het schalen van het scherm.

Het monochrome scherm van de Macintosh Plus heeft namelijk een resolutie van 512×342 pixels, terwijl de smartwatch-oled 320×320 pixels toont. Door de subpixels afzonderlijk aan te spreken wist Sprite_tm desondanks een leesbaar beeld te verkrijgen, zij het met wat artefacten. De grootte van de muis is niet in de juiste verhoudingen. Waarschijnlijk zou de muis dan ook nauwelijks bruikbaar zijn, wat die nu wel is, maar ook zijn de sensoren van muizen niet klein genoeg om een bijpassende muis voor de minuscule Mac Plus te kunnen maken.

Sprite_tm Mac PlusSprite_tm Mac PlusSprite_tm Mac PlusSprite_tm Mac PlusSprite_tm Mac PlusSprite_tm Mac PlusSprite_tm Mac PlusSprite_tm Mac Plus

Door Olaf van Miltenburg

Nieuwscoördinator

01-12-2017 • 16:34

53

Reacties (53)

53
53
38
1
0
10
Wijzig sortering
Domburg ontwierp zelf een plintplaat
Ik zou patent aanvragen iot en computers die je netjes in plinten weg kunt werken.

I/O als USB aansluiting in je plint :)

Ontopic:
Een enkele core van de ESP32 heeft volgens hem net voldoende rekenkracht om de Motorola 68000-cpu te emuleren
Zit er in PHilips Hue lamp geen cpu die meer rekenkracht heeft?

Ik vraag me af hoeveel CPU/SOC er worden gebakken die minder krachtig zijn dan 68000/z80/8086 etc..

[Reactie gewijzigd door totaalgeenhard op 27 juli 2024 05:28]

Ik vraag me af hoeveel CPU/SOC er worden gebakken die minder krachtig zijn dan 68000/z80/8086 etc..
Vandaag de dag? Heel weinig waarschijnlijk. Maar de veel interessantere vraag: hoeveel chips worden er vandaag nog gemaakt die zelfs maar in de buurt komen van de iconische status van de Z80 en 68k? :+

Rekenkracht hadden ze (in verhouding met moderne chips) nauwelijks, maar als je er goed gebruik van weet te maken, dan kun je er stiekem nog behoorlijk veel prestaties uit persen! Bijvoorbeeld de TI 83+ grafische rekenmachine draait op een (als ik me goed herinner, op 6 MHz geklokte) Z80, maar dat is snel genoeg om een 3D grafiek met meerdere frames per seconde te laten roteren (niet ingebouwd; een enthousiasteling heeft die code geschreven). En de 68k zit zelfs in de CD-i (een volwaardige spelcomputer van Philips).
F16 schijnen nog Z80 te gebruiken en in assembler geprogrammeerd....

Vraag me af of ze überhaupt nog z80 bakken.... of recyclen (zaten vaak in een sip socket.)

Maar wat maakt het iconisch? Omdat veel mensen ooit met die CPU's en diens assembler zijn opgegroeid?

Als je weleens met iemand van ROC of HBO opleiding hebt gesproken over programmeren hebben ze totaal geen clue (en interesse) in hoe het hardwarematig allemaal zit. Als iets traag is gewoon snellere CPU en meer ram/opslag gebruiken.

Hopelijk dat einde aan wet van Moore er weer toe zal leiden dat efficient programmeren de enige manier is om het onderste uit de (processor) kan te halen.

Of dat C/C++ met assembler gaat worden zoals vroeger weet ik niet..

Maar 50GB voor een game..... slaat nergens op.
STM32 familie is op 45nm
Maar zijn al 32bit en Van af F4 met FPU.
F7 is de top wat voor quadcopter controlers gebruikt wordt. 168Mhz

Heb zelf op MTS ruim 20 jaar geleden ook met machine code 6800x controller met Hex tobo in moeten kloppen. En Assembler voor Z80 op een 8086 PC.

Toen was programmeren met assembler normaal want de hardware is zo beperkt in rekenkracht maar ook in memory en oplsag dat er zeer compact en efficient georogrammeerd moest worden.
FPU was er ook niet en mem was wel net zo snel als de CPU.

De moderne CPU heeft een surplus aan reken kracht opslag en tikt veel sneller weg dan memory dus cache nodig om dat te bufferen.

Met Gigabyte aan memory ipv Kbyte is low level programeren niet te doen omdat te low level complexe programma niet te doen zijn en jeleven lang bezig bent om dat op te kunnen leveren.

In de software branche is er ook zoiets als deadline en heel belangrijk "TIME TO MARKET"

C en C++ vooral C zit aardig dicht bij level van assembler maar is stuk beter leesbaar.
Je leverd niet al te veel in op dat level kwa taal hoger. Wat C compiler aan assembler genereerd is nog te overzien.
C++ is ander verhaal .
Hogere level talen genereren enorm veel code Java C# etc maar je bent dan ook meer bezig op aplicatie niveau dan hardware en. Waar performance en size mindere preoriteit heeft dan " GET THE JOB DONE "
In game industrie ook.
Waar meeste pro game studio ook voor grotere titels op DX11 blijven steken.
Pushen enkele de hardware. Maar vaak in de indiescene is heavy weight als Unreal of Crytech engine overkill voor de meeste projecten. En zijn Unity of gamemake stuk gangbaar.

De laaste meer pure assembler game was een van de oudere MS flight simulators.
Het is dat MASM als eerste betaalbaar werd voor mij maar in tijd dat software als executable al groot waren in Dos tijdperk. Is C++ compiler VS C++ 4.2 veel interresanter dus MASM was meer miskoop.
Dus toen die C++ compiler betaalbaar werd. Ben ik daar voor gegaan.

Nu is het C++14 / 17 Modern C++ |= C++98 voeld aan als andere taal. Ouwe is C met OOP
Mordern C++ is OOP met Functional Programming.
In heden is multicore groter ding geworden dan in die oer single core tijd perk.

Ik zie dat Assembler programmeren meer iets als Retro Programming hobby.
Wordt nog gedaan in specifieke branches waar hardware zeer compact is of firmware en driver toepassingen. Al is C daar ook gangbaar.

Zelf kijk ik liever vooruit. En vind Threadripper en daarmee efficient multithreeadding wat C++17 en C++20 in hun standaard libary wat toegankelijker maken belangrijker.

Ik zie liever een Mac mini met die nieuwe intel met Vega en HBM2 in Soc om met Xcode en Swift4

Als ze nu nog een Z80 bakken dan op zeer oude procede wat nog altijd veel moderner is dan release procede en zou zo een moderne Z80 hogere klok hebben enorm kleine chip en met max memory bestukt kunnen worden. Maar heden zijn veel krachtigere chip op wat betere procede al enorm klein en zuinig zoals 45nm STM32 .

Ik zou niet lager gaan dan een ULV chip AMD64/X86-64 .
Ik vind een Mac mini al enorm klein. Te klein , mag gerust 5x bigger met meer compute power erin.
Maar ja ben niet zo Retro minded.

Dit laat zien hoe krachtig chips zijn geworden wat nu in smartwatch zit tov wat er vroeger was. En vaak ook al dual core.

Ik denk dat eerder voor Apple watch ga en Gitaar tuner apje ontwikkel. Lijkt mij wel handig altijd tuner bij de hand.
Vraag me af of ze überhaupt nog z80 bakken....
Echt een chip die alleen een Z80 is? Ik betwijfel het. In bijvoorbeeld TI rekenmachines zit tegenwoordig een SoC, met Z80, ram en display driver geïntegreerd op één stuk chip; alleen flash is nog apart (als ik me goed herinner). Met de kanttekening dat ik het meegekregen heb tot de 83+; ik weet dat er een 84+ is, maar heb geen idee hoe die in elkaar zit.

[q]Maar wat maakt het iconisch? Omdat veel mensen ooit met die CPU's en diens assembler zijn opgegroeid?[/q]
Ik bedoelde meer dat als je allerlei oude machines met cult-status opnoemt er heel vaak een Z80 of 68k in blijkt te zitten. [small]Of heb ik een vertekend beeld / voorliefde voor een periode waarin dat zo was...?
Als je weleens met iemand van ROC of HBO opleiding hebt gesproken over programmeren hebben ze totaal geen clue (en interesse) in hoe het hardwarematig allemaal zit.
En als ik op een ROC of HBO ga kletsen over hardware ontwerp in plaats van programmeren? :)
Maar 50GB voor een game..... slaat nergens op.
Helemaal mee eens... maar komt dat doordat de executable zo groot is geworden? Of komt het vooral door de assets (meegeleverde filmpjes, gigantisch veel textures in zeer hoge resolutie, enorme hoeveelheden audio, ...)? Je kunt zo efficiënt programmeren als je wilt, maar daar worden assets niet kleiner van (en ook comprimeren houdt al vrij snel op).
De CD-I was niet helemaal volwaardig met alleen die chip.
Voor video moest een aparte videocartidge worden gekocht!
De duurdere Matchline uitvoering had die standaard wel ingebouwd.
http://www.icdia.co.uk/accesories/dv.html
Wat voor computers zou je in een plint willen hebben dan bijvoorbeeld?
Zoiets als een Nest met webinterface maar dan weggewerkt en als hij het niet meer doet met i/o debuggen of?
Plint verwarming dus gpu... plint opslag dus tesla plint accupack.

Overigens vroeg ik me af of er een Mouse apple store is voor dit product.

[Reactie gewijzigd door totaalgeenhard op 27 juli 2024 05:28]

Goed idee. Kan je direct je plinter op aansluiten
Plinter is ook ideaal. Gleuf in je plint... alleen papier.......
Ik zie de spraakverwarring met de chinese fabrikant al voor me... :P
Is allemaal plintel! Jij wil lijst? :P

totaal off-topic: ooit opgevallen dat waar wij bij chinezenglapjes de "r" in een "l" veranderen onze engelstalige vrienden juist de "l" voor een "r" velwisselen?
Ey! Alleen in het engels, hé! De minnetjes vliegen al weel in het lond!
Ik geloof dat de meeste slimme opmerkingen al wel gemaakt zijn, maar je mist een detail: 'om de 68000 te emuleren.' Als je CPU-architectuur a in cpu-architectuur b wilt emuleren heb je vaak iets van 10x de rekenkracht van cpu-architectuur a nodig. In mijn geval was het nog meer omdat de Xtensa-architectuur echt best wel anders is dan de 68000.
Ligt aan emulatie methode.

Als jij Linux onder Wintendo gaat draaien of vice versa en je gebruikt VMWARE op INTEL platform is dat maar 5 tot 10% "verlies" wat je voor lief neemt.
Dat is echter geen emulatie van de CPU-architectuur :) de instructies worden namelijk native op je 'echte' CPU gedraaid. Je emuleert op die manier alleen de hardware die eraan hangt, en dat is een heel stuk sneller dan dat je elke instructie die je uitvoert 'handmatig' moet gaan na-apen op je host.
Je zult je verbazen wat je allemaal met z'n ESP32 kunt maken. Deze week nog een smart-rolluik-bediening gemaakt :P
Anoniem: 131460 @Devaqto1 december 2017 17:31
Praat je ook tegen je rolluik 8-)
Zo smart is hij nog niet. Heb je toevallig libraries hiervoor?
Je kan via IFTTT spraakcommando's omzetten naar opdrachten die je via sockets kan versturen geloof ik.
Heb je toevallig libraries hiervoor?
Geen "nee, natuurlijk niet", maar gewoon serieus erop ingaan. Want ja..., waarom niet? Hulde! _/-\o_
Ze zeiden dat Smartwatches momenteel nog vrij weinig functionaleiten bieden, maar ik denk niet dat dit de oplossing is.

Wel leuk gedaan natuurlijk.

[Reactie gewijzigd door Jvann op 27 juli 2024 05:28]

Zo'n discussie heb ik ook met een Formule 1 baas gehad: Leuk dat je zo hard gaat, maar op de snelweg mag je toch niet harder dan wat aangegeven wordt. :+

Overigens heeft sprite_tm wel wat vaker leuke mods :9~
Heerlijk gevalletje 'omdat het kan'. En ik was al helemaal blij dat ik een volledig AMD systeem in een autoradio kon bouwen, dit formaat is behoorlijk stuk kleiner.

Wel jammer dat hij een blikje sprite gebruikt ter vergelijking, daar hoort natuurlijk gewoon een banaan.
Bolletje Moderator Harde Waren @SinergyX1 december 2017 17:42
Laat Sprite_tm nu net z'n nickname zijn ;)
Er is al PC on stick mogelijk.
Ah, I see you're a man of culture as well..
1 woord: ge-wel-dig !

Is het ontwerp al op thingiverse ? Ik bespeur bij mijzelf een grote me 2 wannahave emotie !
Komt eraan. Ik moet alles nog 'even' release-klaar maken, artikel schrijven en dan is de hele zooi (software, models etc) te downloaden.
Haha, leuk concept :D
Door de subpixels afzonderlijk aan te spreken wist Sprite_tm desondanks een leesbaar beeld te verkrijgen, zij het met wat artifacts.
Wel heel moeilijk leesbaar.
Cool project! Hier zal aardig wat tijd in hebben gezeten.
Anoniem: 372172 1 december 2017 16:46
Gaaf hoor allemaal :)
Dus een Mac Plus Mini?
Een Mac Pico dat is het

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.