Raspberry Pi Zero W-variant voegt header toe aan ontwikkelbordje

De Raspberry Pi Foundation heeft een variant van de Raspberry Pi W aangekondigd, met als enige toevoeging een van tevoren geïnstalleerde header. Het model draagt dan ook de benaming WH en moet geschikt zijn voor uiteenlopende toepassingen.

Volgens de stichting is het licht aangepaste bordje geschikt voor mensen die niet kunnen of willen solderen, maar wel gebruik willen maken van de gpio-headers. Dat is bijvoorbeeld het geval als iemand eerst een prototype van een project wil uitproberen en niet direct op het bordje zelf wil solderen voordat er een definitief ontwerp is.

Hetzelfde geldt voor een tijdelijke toepassing van het bordje. De toevoeging maakt de Raspberry Pi WH ook geschikt voor gebruik met de Gpio Expander-tool, waarmee de gpio-pinnetjes van het apparaat toegankelijk zijn via de software die draait op een Debian Stretch-systeem.

De Raspberry Pi Foundation introduceerde de W-variant van zijn kleine Zero-ontwikkelbord begin vorig jaar. Deze variant voegde connectiviteit via wifi en bluetooth toe aan de in 2015 geïntroduceerde Zero-versie.

RPi Zero WH
Raspberry Pi Zero W met header, dus een Zero WH

Door Sander van Voorst

Nieuwsredacteur

15-01-2018 • 15:33

49

Reacties (49)

49
49
23
1
0
19
Wijzig sortering
Raar dat ze een variant introduceren terwijl levering van de 'niet H' versie al lastig genoeg is, ik kan me niet voorstellen dat ze dit achteraf toevoegen op basis van de bestelling(en)...
Ze zijn anders tegenwoordig best goed te verkrijgen via Kiwi Electronics. Ik ben er een tijd naar opzoek geweest, maar samen met SOS solutions kun je de Pi Zero hier eigenlijk altijd wel bestellen.

Hier heb je zelfs een Pi zero W met voorgesoldeerde header, eigenlijk gewoon de Pi zero WH dus.
https://www.sossolutions.nl/raspberry-pi-zero-w-1
Ze zijn wel goed te krijgen maar die vervelende '1 per klant' beperking is er nog steeeds. Dat betekent dat je al gauw 2x zo duur uit bent door de verzendkosten; je kan er niet gewoon 10 halen en de verzendkosten bundelen.

Maar inderdaad een van elke variant lukt meestal wel.

[Reactie gewijzigd door GekkePrutser op 23 juli 2024 14:14]

Bij thepihut.com kan ik er toch meerdere bestellen..
Ik heb er laatst 3 bestelt bij SOSsolutions. Ondanks dat er stond “maximaal 1 per klant” werden ze netjes verzonden.

Ik heb wel gekozen voor de versie zonder header, deze is 11 euro in plaats van 17 euro.

[Reactie gewijzigd door marc574 op 23 juli 2024 14:14]

Die Orange Pi zeros zijnbwel goed verkrijgbaar, is dat geen goed alternatief?
Anoniem: 603170 @E-Flex16 januari 2018 08:44
Van wat ik weet zijn orange pi's wel heel brak qua software support, omdat de producent niet zoveel informatie (drivers/software, weet de precieze termen niet) vrijgeeft. Een voorbeeld wat ik ergens las was dat werken met de gpio veel lastiger was dan bij de pi bijvoorbeeld.

Je werkt dan toch met een DIY product waar veel minder Community bij zit dan bij de Raspberry pi. Daar betaal je op een manier toch voor.
Zoals @GekkePrutser al aangeeft, 1 per klant iaw ik wil er 4 a 5 (home automation) en moet dus ook 5x verzendkosten betalen. Zo lang dat het geval is vind ik een product niet echt goed beschikbaar meeste webshops gaan hier (terecht) ook niet vanaf zodat niemand continu misgrijpt maar zo kom ik er toch nooit? Het idee van 5,- machines is cool maar dan moet het niet met minimaal eindigen met 11,- vanwege verzending (oh de W is trouwens 9,60 pond of zo.. maar je snapt 't punt)

[Reactie gewijzigd door ultimasnake op 23 juli 2024 14:14]

Orange Pi zeros bij Ali zijn niet duur, wellicht kun je die gebruiken?

Vergelijking rpi zero van opi zero

https://howtoraspberrypi.com/orange-pi-zero-com/

[Reactie gewijzigd door E-Flex op 23 juli 2024 14:14]

Oh! thanks voor de tip! ik begreep dat veel al packages (images) niet compatible waren en daardoor allemaal wat rot was in uitvoer maar ik zal eens kijken of die voor mijn doeleindes werken!
Nog altijd 1 per persoon? ( per winkel )
Ik heb er 2 besteld en ontvangen bij SOS.
Heb er laatst een 0 + 0W tegelijk gekocht bij Kiwi, en daar eerder al los een 0, was geen probleem. Gewoon proberen ;)
Lijkt me ook geen probleem, zolang je maar geen tien gaat bestellen omdat ze elders zo lekker verkopen.
Anoniem: 105188 @OmegaII15 januari 2018 17:43
Ik heb er hier 5 voor me liggen, is dat ooit een ding geweest dan? Laatste keer dat er een tekort was, was met de release van de B dacht ik.
De Pi Zero (dus niet een Pi 3 B) is belachelijk lang slecht tot niet leverbaar geweest, en sindsdien is het bij de meeste webshops nog steeds zo dat je er maar 1tje mag bestellen. Met de Pi Zero W ('nieuwe' versie met Wifi) is hetzelfde gebeurd, en dat zal nu met die WH versie waarschijnlijk ook weer gebeuren.
De zero w is echt een leuk dingetje. Heel makkelijk weg gewerkt en nog best krachtig voor zaken als pihole etc.
Anoniem: 310408 @Webgnome15 januari 2018 16:36
Maar pihole op wifi is niet echt ideaal hoor.
Maar daar kan je een eth<-->usb kabeltje voor gebruiken.
En dan introduceer je weer een storingsgevoelig stuk met de usb connectie en het usb device

Maar iedereen moet gewoon doen wat zij prettig vinden toch. Als het via de wifi goed genoeg voor de gebruiker dan waarom niet...
Oh het draait hier anders toch al weer een aantal maanden zonder problemen. Waarom zou het niet ideaal zijn?
Lijkt het logisch: het is storingsgevoelig(er) want het is afhankelijk v/d stabiliteit van het draadloze signaal.
Waarom zeg je dit? Heb je hier voorbeelden van?

Hier draait het ondertussen al enkele maanden zonder problemen (aangesloten op de USB poort van m'n router)
Ik gebruikte deze handige guide om de gpio poort te gebruiken zonder te solderen:

http://www.instructables....Without-Soldering-Header/
Handig, maar ik zou er niet te veel op vertrouwen dat je daarmee een kwalitatieve connectie krijgt, los van dat je daarmee het contact op het bordje beschadigd (als je die header er weer uit haalt schraap je waarschijnlijk die contactjes op den duur stuk)
Klopt, ik gebruikte dat alleen om te ontwikkelen, waarna ik aan de juiste connectors direct een draadje soldeerde. Op deze manier kun je de W maximaal klein inbouwen, zonder header.
Een raspberry pi is iets geweldigs - alleen de stroomtoevoer zou ik graag steviger zien - niet van dat mini of microusb-gedoe, maar een mooie stevige stekker.
Waarom niet gewoon GPIO header pin 2 of 4 (+5V) en pin 6, 9, 14, 20, 25, 30, 34 of 39 (GND)?
Ik vind het best apart dat ze nu de header van te voren installeren. Het bordje is zonder header heerlijk klein en plat en wordt voor die karakteristieken ook vaak zo gehouden. Het van te voren installeren van een header zou voor veel mensen nu dus eerst een de-soldeer actie betekenen.

Edit:
Het lijkt een extra variant te zijn, in dat geval heb ik niks gezegd.

[Reactie gewijzigd door Praetorian op 23 juli 2024 14:14]

Als ik het goed lees, is het een extra variant. Als je de versie zonder header wilt, kan dat dus ook nog gewoon.
Je hebt de keuze deze te kopen(WH variant) of de W variant zonder Header.
Ik meen te begrijpen dat dit een extra variant is, de bestaande versie wordt dus niet vervangen door deze. Dit is een mooie versie voor mensen die /niet/ willen/kunnen solderen maar /wel/ de GPIO pins tot hun beschikking willen hebben.
Tenzij je hem gebruikt in een tijdelijk test opstelling.

Ik heb meerdere Pi Zero's waarbij ik bij 1 de header heb toegevoegd. Hierdoor kan ik makkelijk testen. Zodra het dan werkt en ik wil het permanent maken, bestel ik een Pi zonder header en soldeer de draadjes vast.
Weet je wat echt handig zou zijn? Een clip-on/clip-over connector die je er op kunt clippen (als een knijper) of erop kunt schuiven. Want stel nou dat zonder headers niet beschikbaar is maar wel met headers, dan moet je, als dat nodig is voor je project, de header er af solderen.

Wat ik ook niet snap is dat ze altijd rechtop staande pinnen gebruiken ipv liggend. Vaak maakt de breedte niet zo uit maar de hoogte wel en kabels gaan vaak naar een onderdeel dat naast de PI ligt Ik snap wel dat de headers ook bruikbaar zijn voor hats maar als je het project laag wil houden, plat wil houden, dan zijn deze headers niet fijn.

[Reactie gewijzigd door codebeat op 23 juli 2024 14:14]

Anoniem: 896479 @codebeat15 januari 2018 17:23
De Raspberry zonder header is dermate goedkoop dat je beter die kunt kopen, i.p.v. met een soldeerbout de header van de H editie probeert te verwijderen.

Alinea's toepassen in jouw tekst zou je ook wel sieren trouwens. Wat een blok tekst zeg.

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 896479 op 23 juli 2024 14:14]

misschien iets minder op twitter zitten.
Ik bestel daar inderdaad angled headers voor
Meestal soldeer ik dan ook alleen de benodigde headers, ipv alle 40
Clip on is lastig omdat het goed contact moet maken, maar dit komt wel aardig in de buurt:
https://cdn-shop.adafruit.com/1200x900/3662-00.jpg
Die kun je met een hamer erop tikken waardoor het zichzelf vastklikt. Zonder solderen dus en eventueel (waarschijnlijk wel met veel moeite) te verwijderen! :)
Op zich wel een mooi idee maar ja, inderdaad, het verwijderen.... Ik heb een tijdje geleden een bordje gemaakt met programmer voor een aantal Arduino Pro Mini's. Die wilde ik programmeren zonder eerst te solderen. De pootjes staan scheef (onder een kleine hoek) en priemen als het ware in het soldeereilandje. Dat werkt prima. Er zijn ook adapters voor SMD IC's die met een klemsysteem werken en dan op een breadboard kan prikken zodat je ermee kunt werken zonder te solderen. Dus er moet toch wel iets voor te bedenken zijn dat niet permanent is. Bijvoorbeeld een contactpunt dat op het soldeereilandje rust, geklemd.

[Reactie gewijzigd door codebeat op 23 juli 2024 14:14]

Ja, dat kan maar zoiets werkt inderdaad alleen voor wanneer je snel grote hoeveelheden bordjes wil programmeren. Wanneer je echt gebruik ergens van wilt maken, dan wil je dat de verbinding goed is. Anders kun je onverklaarbare problemen krijgen omdat er weerstand of wisselende verbinding optreed.

Maar als ik de Raspberry pi foundation was had ik zo'n solderless stripje bijgeleverd bij deze versie, en dan was je klaar geweest. Maarja, wie weet, ze hebben nu wel weer een nieuwsartikel te pakken zonder feitelijk een nieuw product te hoeven maken...
Ik heb een paar keer gezien, bij bepaalde breakout boards, dat ze 'pogo pins' gebruiken om de IC te herprogrammeren.
Ik ben benieuwd of er binnenkort een nieuwe variant van de zero uitkomt, eentje waar win10 IOT op kan draaien.
Deze kan je dus ook perfect gebruiken voor het uitlezen van je P1 poort
Yes! Dit doe ik nu met een Pi2 maar kan prima met een Pi Zero W
sluit je deze dan aan op je header? ik heb 'm op m'n pi2 op usb zitten...
Voor zover ik weet kan de rs232 poort die op de header kan worden aangesloten net niet goed met de p1 poort overweg. Ook de usb-rs232 kabeltjes zijn wat selectief of en hoe het werkt. Voor zover ik weet heeft dat met de spanning niveaus te maken. Maar dat kan ondertussen natuurlijk verbeterd zijn.
een tip voor iedereen wie meer dan een pi zeros wil kopen: koop er gewoon van alle varianten een. Een zero, zero W en nu ook een zero WH ;)

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.