NEC gaat Raspberry Pi's in bepaalde monitoren integreren

NEC gaat de Raspberry Pi 3-minicomputer in de grotere monitoren van het bedrijf integreren. Hiermee wil NEC schermen op de markt brengen die eenvoudig in te zetten zijn voor presentaties en als digitale reclameborden.

Naast modellen die met een geïntegreerde Raspberry Pi 3 geleverd worden, werkt het Japanse bedrijf ook aan versies met een 'aangepaste' computermodule, die 'voldoet aan de eisen van de display-industrie'. NEC geeft echter geen verdere details over de aanpassingen.

De beeldschermen met mogelijkheid tot Raspberry Pi-integratie vallen binnen de P- en V-productseries van het bedrijf. Dat zijn veelal schermen van 40" of groter die bedoeld zijn om als digitaal reclame- of informatiebord te dienen en dag en nacht aan te staan.

NEC heeft momenteel ook twee desktopmonitoren in de P-serie, dus voor wie een dergelijk apparaat op zijn bureau wil hebben staan, is er wellicht nog hoop. Wat de formaten worden van de nieuwe modellen met Raspberry Pi 3-integratie is echter nog niet duidelijk.

NEC-monitor met Raspberry Pi 3-integratie

Door Mark Hendrikman

Redacteur

14-10-2016 • 12:48

80

Reacties (80)

80
78
45
6
0
25
Wijzig sortering
Interessant om te vermelden is dat het lijkt te gaan om een "compute" versie van de raspberry pi 3; een sodimm-sized variant van de raspberry pi zonder eigen connectoren. Deze was voorheen alleen beschikbaar in de oude single core "raspberry pi 1" variant, maar er komt binnenkort dus waarschijnlijk in een snellere quad core versie op de markt.

Update: data over de CM3: https://www.raspberrypi.o...RPI-CM-DATASHEET-V1_0.pdf
De CM3 module heeft dezelfde processor als de Raspberry Pi 3 (met 1 Gb RAM) en 4Gb eMMC opslag op het bordje, maar er komt ook een versie zonder (CM3L). Verder helaas geen wifi/bluetooth aan boord, maar dat kan natuurlijk wel extern worden toegevoegd.

[Reactie gewijzigd door ahoeben op 23 juli 2024 13:38]

maar dan heb je geen SD-card, dus ook is het veiliger, aangezien die niet corrupt kan raken?

Ik ben naar een oplossing aan het zoeken waarbij je niet het risico hebt dat de SD card corrupt raakt. Zijn deze ook zo te krijgen?
Voor zover ik weet is het corrupt raken van de SD-kaart meestal een gevolg van wegvallen van de voedingsspanning terwijl er net naar de SD-kaart werd geschreven, die krijgt dan niet de gelegenheid om de schrijfactie naar behoren te voltooien. Bij een SD-kaart kan dat ingrijpender gevolgen hebben dan bij een harde schijf, zodat ook een journaling filesysteem een en ander niet meer kan herstellen.

Een mogelijke oplossing is het gebruiken van een UPS-bordje zoals de UPS Pico, zodat de Raspberry Pi bij wegvallen van de voeding nog op batterij netjes kan afsluiten.

Een radicale aanpak is het bestandssysteem read-only maken, zie http://hallard.me/raspberry-pi-read-only/

[Reactie gewijzigd door Brousant op 22 juli 2024 17:23]

Bedankt voor je reactie! Het geeft me vertrouwen om te horen (wat ik ook vermoedde) dat corruptie hoofdzakelijk komt bij het wegschrijven terwijl de stroom wegvalt.

Ik heb ook een opzet waar de Pi's ALTIJD niet netjes afgesloten worden, klant will gewoon de stekker eruit trekken. Ik heb de link die jij hierboven gaf toen ook gevonden en uiteindelijk bij diegene terecht gekomen wat hij als basis genomen heeft: http://k3a.me/how-to-make...eliable-and-trouble-free/

Ik heb ook ervoor gezorgd dat de home directory in de varorg staat, zodat je netjes x server kunt starten

Als dit allemaal ok is tegen corruptie, ben ik tevreden. Ik ga namelijk alle SD-cards dan readonly maken sowieso

[Reactie gewijzigd door Boy op 24 juli 2024 22:13]

Gebruik dan sowieso geen SD, da's onbetrouwbaar.

Beste is NOR-flash (serial), in combinatie met een read-only OS deel en een flash filesystem voor de rest (UBI of JFFS2) kun je dat gerust vele malen per dag lomp uitschakelen.
Ergens meer informatie hoe dit te doen met een Pi? Ben een redelijke bleek op dit gebeid
Die klanten toch, willen altijd zomaar de stekker er uit trekken. Ik stel voor de stekker van metaal te maken en aan de sluiten op de fase. Dat gebeurt dan nog maar 1 keer, ervarend leren noem ik dat. :X
Onboard flash kan ook gewoon corrupt raken.
Als het altijd dezelfde configuratie is hoef je niet direct met dezelfde geheugenstructuur te werken als dat bij de normale pi het geval is.

Voorzie in zo'n toepassing eigenlijk weinig problemen.
Alleen door menselijk prutsen.

Als de bouwer van het systeem zijn vak een beetje verstaat dan heeft dit verder geen gevolgen, afgezien van dat je natuurlijk wel het laatste beetje data kwijt kunt zijn. Flash filesystems zijn bovendien heel erg resistent hiertegen ontworpen.
Je kan ook gewoon je boot-files op de SD zetten en de rest op een stick of zo.
Heel weinig kans dat er iets corrupt raakt op die manier.
momenteel maak ik van de SD card een readonly file system. Zou dat al voldoende zijn?

zo'n stick zal toch ook op een gegeven moment z'n beste tijd gehad hebben lijkt me
Geen idee of readonly je daartegen zal beschermen, corrupte kan allerlei oorzaken hebben..

Je kan er ipv een stick ook een HD of SSD aanhangen natuurlijk, weinig kans dat je die 'opgebruikt' :)
Ik ga het eens bekijken.

Het is zo, dat de Pi ingezet zal worden bij klanten, dagelijks gebruik om plat gezegd apparaten aan te sturen door pinnen hoog en laag te zetten. Ik wil niet dat opeens na een jaar dit niet werkt en ik op moet komen draven voor een corrupte SD card....
coruptie op sdkaarten is alleen bij een failed write, ergo readonly op de sd kaart gaat zeerzeker werken, andere oplossing is om je pi's aan een netwerk te hangen en over lan te booten zo kun je ook nog een een system-image updaten. enige dat je dan nodig hebt op je sdkaart is een bootloader met netwerksupport... die zijn er wel.
D'r zit een zeker limiet aan het aantal write acties naar SD-kaarten, voor zover ik weet is dit bij de compute module minder een probleem. (weet echter niet zeker)
Anoniem: 58485 @Boy14 oktober 2016 14:04
Raid oplossing ?
Dit is iets waar ik op had gehoopt. Een goedkoop beeldscherm met een raspberry.
Je ziet het steeds vaker terugkomen (bioscoop bijv.) dat ze een raspberry er achter plakken, nou is dat niet meer nodig!
Nu nog de smart-TVs die eenzelfde iets ingebouwd krijgen zodat je zelf kan beslissen welke software je erop draait.
Wat je nu hebt is een TV met software waar je niet op zit te wachten, om dan vervolgens een losse HTPC of Raspberry Pi eraan te hangen die in principe hetzelfde doet als de smart functionaliteit.

Het is inderdaad te hopen dat meer fabrikanten dit overnemen :) .
En dan graag de smart hardware als losse module, zodat ik geen hele nieuwe tv hoef te kopen als ik die module wil upgraden.

Mijn tv is weer dom, omdat de smart module de nieuwe YouTube api niet kan/wil ondersteunen
En dan graag de smart hardware als losse module, zodat ik geen hele nieuwe tv hoef te kopen als ik die module wil upgraden.
Eigenlijk een Raspberry Pi die je koppelt, via - ik zeg maar wat - HDMI, maar dan geïntegreerd, maar dan los? Mijn TV heb ik plat tegen de muur geschroefd, maar plek voor een Pi onzichtbaar erachter was er echt nog wel. De smart features van die TV zelf gebruik ik dan ook niet, al zitten ze wel op die TV.

Denk zelf dus dat dit voor de doelgroep die NEC op het oog heeft nog wel een beetje meerwaarde heeft, maar verder is het meer een leuk idee dan iets dat we dringend nodig gaan hebben.
Erachter plakken bied een mindere vorm van integratie.
Ik vermoed dat deze insteek modulles dan ook samen zullen werken met je afstandbediening van je TV.

Nu weet ik dat er tv's zijn die dit signaal via HDMI door kunnen geven, maar ik ben ondanks mijn IT kennis toch een groot voorstander van plug&play, met de garantie dat hardware naadloos samen werkt.
Juist RaspBerry Pi werkt prima samen met je afstandsbediening, vanwege de ondersteuning van het CEC protocol via de HDMI-aansluiting.
Dus als ik op de netflix knop van mijn tv druk start de netflix app op vanuit de rasberry? En als ik op de smart knop druk, start de het smart systeem vab de rasberry?
Bij mij is dit namelijk niet het geval, en kan ik dus ook niet van naadloze intergratie spreken.
$699 (24") en $569 (23") vind ik niet echt goedkoop, oplossing om een simpel schermpje met een losse PI heb je denk ik voor de helft van de prijs.

Leuk idee, maar als de Pi 4 uit is wil iedereen natuurlijk weer upgraden, is dat ook mogelijk met deze oplossing?
De raspberry pi in het plaatje is het bordje dat lijkt op een SODIMM geheugenkaartje. Het kan in theorie worden uitgewisseld met een nieuwer model (als het nieuwere model tenminste niet meer stroom nodig heeft, of meer koeling, of net iets dikker is, etc)
Zullen veel non-tweakers (waar dit product voor bedoeld is), echte tweakers maken hem zelf wel passend (met een hamer desnoods 8)7) het aandurven om een duur scherm open te gaan schroeven om een printplaat te vervangen?
Je hoeft geen print plaat te vervangen. Het is de module die je er in klikt.
En, zoals ahoeben aangeeft, verwisselt kan worden als er een nieuw model zou komen.

Vind het wel een leuke optie. Ik heb nu een losse PI staan in mijn werkkamer en een losse PI hangt in de meterkast voor een webservertje, de PI in de werkkamer zou dan niet meer nodig zijn. Terwijl ik wel gewoon kan knutslelen op de PI in de monitor. Alleen wat minder handig voor dingen als webserver ofzo. Want dan moet, neem ik aan, de monitor aanstaan.
Want om nu de complete monitor met PI in de meterkast te hangen is ook niet heel handig :+
> Je hoeft geen print plaat te vervangen. Het is de module die je er in klikt.

Die module zit ook op een print plaatje :P
Ja, en die print plaat hoef je niet te vervangen? Waarom zou je dat willen?
Het gaat toch om de PI en dat is de module, niet de printplaat.
Het is exact dezelfde aansluiting als de geheugenbankjes in een laptop.

Niet elke "consumer" zal zo iets doen.
Maar het is wel fijn dat het überhaupt mogelijk is.

Als je 'm bereikbaar maakt met een klein klepje op de achterkant, dan zou het zelfs geen probleem moeten zijn.
Dan vergeet je de kosten om het fatsoenlijk te monteren.... Als je zo'n ding professioneel wilt gaan gebruiken kan je niet aankomen met een display met daaraan een doosje met een Pi aan vastgeplakt. Nou ja, het kan wel natuurlijk maar maakt het allemaal wel kwetsbaarder en lelijker.
Dan vergeet je de kosten om het fatsoenlijk te monteren.... Als je zo'n ding professioneel wilt gaan gebruiken kan je niet aankomen met een display met daaraan een doosje met een Pi aan vastgeplakt. Nou ja, het kan wel natuurlijk maar maakt het allemaal wel kwetsbaarder en lelijker.
Pathé gebruikt dit door het hele pand, een monitor met achterop gekitte Pi vastgemaakt.
Netwerkkabeltje naar het plafond/in de muur en stroom trekt die uit de monitor.
Die dingen zijn centraal aangestuurd, en laten de hele tijd trailers en reclame zien.

Zelfs in een aantal 'grote' bedrijven gezien, klitteband en tie-wraps en opgehangen tv-monitoren, easy-peasy simeple oplossing.
Juist, omdat er geen standaard monitoren zijn waarbij dit mogelijk was, anders hadden ze waarschijnlijk gewoon dit soort monitoren gekocht..
OPS is een standaard voor digital signage. PC-modules die je in een scherm kunt steken. Kostbaar, maar het is er wel.
Sommige monitoren hebben nog wel redelijk wat holle ruimte, een Pi bordje kun je, eventueel met wat modificaties in het verwijderen van overbodige aansluitingen, vast wel kwijt ergens.
Ja ga maar eens de kosten van het modden van 50 standaard monitoren naar monitoren met een ingebouwde pi. Plus de problemen bij het modden en de garantie die dan vervalt.
Je bent een tweakers of je bent het niet :).

En waarom zou dat duur zijn? Een 24 inch monitor en een Pi 3 heb je wel voor een euro of 200 en als je daar in je vrije tijd even wat mee prutst ben je onder aan de streep geen 500+ euro kwijt.
Maar dit soort monitoren zijn niet bedoeld voor de doorsnee twealer, en als bedrijf zijnde wil je niet met een houtje touwtje oplossing komen voor je klanten..
Exact, als bedrijf moet je dit niet zelf willen doen.
Dit soort beeldschermen zouden inderdaad wel wat betaalbaarder mogen zijn.

Maar leuk om Kodi op te draaien, of een emulator.
Vooral interessant als je het ook nog als normaal beeldscherm kunt gebruiken.
Als de Pi4 ook met een compute versie komt zo te zien wel. Zie het plaatje bij de post. Schroefjes los, Pi3 eruit, 4 erin en klaar
Dus zonder pi kost die nec monitor 100 euro?
Ook wel je weet niet eens wat voor monitor het is en je zegt al duur...
Dt is niet wat ik beweer. Ik beweer dat een los scherm van merk X + een PI voor de helft van de prijs te realiseren is.

De helft van $569 is +- €258, een PI kost 35 euro (oid) dus een 23" scherm voor €220 moet te doen zijn:
pricewatch: LG 24MB67PY Grijs, Zwart
Is een LG scherm, 24" zelfs, zelfde soort paneel, zelfde verhoudingen als de NEC variant.

Dit zijn de belangrijkste specs van het scherm, in ieder geval waarop ik begin te zoeken als ik een nieuw scherm koop. Daarom was mijn reactie op icreative (die als ik zijn tekst interpreteer vond dat het goedkope schermen waren) dat ik 569 niet echt goedkoop vond voor een scherm wat als USP een ingebouwde PI heeft.
dit gaat niet over simpele schermpjes, maar reclameschermen die veel langer moeten meegaan op een hogere helderheid en ook steviger gebouwd moeten worden dan je doorsnee bureauschermpje
Tsjah, dat is natuurlijk altijd een kwestie van hopen. Maar dit is al een stuk handiger dan dat smart-tv gebeuren, dit is open en heeft een goede community!
Bedrijven rekenen anders. Een Pi achter een scherm hangen is niet echt profi. Soms hangen ze omdat er een connectortjes wankel zit ofzo. Sowieso zijn die grote schermen voor presentatie al duurder. Bedrijven willen een plug& play oplossing, geen gekloot waar je iedere keer weer een techneut voor moet roepen. Dat werkt niet en is in the long run duurder.
Die 2 monitors uit de linkjes zijn niet die met een RPi. De monitors met RPi zijn nog geen prijzen of afmetingen van bekend.
Een goedkoop beeldscherm met een raspberry.
Het goedkoopste scherm in de P-serie is nog steeds 479 euro
Nu nog op consumenten TV's. Dat we overal een slot krijgen voor een plug-in PC.
Zodat we niet meer vast zitten aan de brakke, door de fabrikant geleverde, "Smart" functies. En de community zelf een mooie interface kan maken welke je gewoon met de remote van je TV kunt bedienen.
Maargoed, waarschijnlijk is dat een te hoog tweaker gehalte. Met een Pi moet je toch al snel met SSH overweg kunnen.
Anoniem: 167912 @_ferry_14 oktober 2016 14:41
is dat niet wat google doet met zijn chromecast?
Anoniem: 122462 14 oktober 2016 12:58
Hoe bedien je de raspberry PI dan? USB aansluitingen op het scherm waar een toetsenbord/muis aangesloten wordt?
gokje bluetooth muis en toetsenbord ?

hdmi sticks worden ook steeds kleiner, dit is natuurlijk wel een mooiere oplossing maar de vraag is idd of de usb verbinding van je tv in verbinding staat met dit bordje.
Of als er een ethernet verbinding is ssh een makkelijkere manier om het verbinden.
Pi3 (standaard) heeft ook WiFi.
Als alhoeben gelijk heeft en het om de Compute versie van de Pi3 gaat, dan zit er geen UTP of Wifi op, maar nog wel een USB2.0 aansluiting.
De computeversies hebben de aansluitingen voor I/O niet als 'connector' direct, maar zijn verbonden aan de spreekwoordelijke zijkant.
Hierdoor creëer je een insteekmodule, op het formaat van een SO-dimm.
Het 'moederbord' waar je deze op prikt, bepaald welke aansluitingen je hebt, en belangrijker wáár ze terecht komen

HDMI+CEC zijn dan direct 'intern' aanspreekbaar, en de USB2 kun je over het hostsysteem plaatsen naar een interne usbhub in de TV/Monitor zelf.
Op de Compute Module vorm van de Raspberry Pi worden de HDMI en USB lijnen aan de 'host' doorgegeven.

Aangezien NEC het product bedoeld heeft voor reclame en presentatie doeleinden kan het zijn er een webservertje opdraait waarmee je de content kan streamen. De bedoeling (wat ik uit de tekst kan opmaken) is niet een stand alone pc met alles in het scherm verwerkt.
Ik denk dat je via SSH erbij zal moeten. Dan kun je daarna doen wat je wil.
Kijk, dit is nu eens een interessante ontwikkeling. Een raspberry Pi kost al niks aan de consument, als een bedrijf als NEC een deal kan afsluiten voor pakweg 10000+ pi's, komt het toch goedkoop uit denk ik.

Ik wil gerust 30 euro meer geven aan een scherm waar dat in zit. Vaak ga je het wellicht niet gebruiken als consument, maar bv. als 'home cinema' systeem is dat toch ideaal als je een nas hebt? Moet die (soms lawaaierige) pc niet staan draaien.

Anderszijds voor de consument gaat het dan imo weer net niet echt aanslaan. Een monitor hangt altijd al aan een pc/console/... Tweakers gaan eerder een 'deftige' Pi kopen om aan hun noden te voldoen. Grote bedrijven zullen wellicht ook wel een andere installatie voor projectie gebruiken dan een ingebouwde Pi.
Leuk hebbedingetje dat ik zeker zou willen, maar dat volgens mij niet echt een meerwaarde zal hebben.
Anoniem: 149075 @Zymp14 oktober 2016 13:10
Waarom denkt de consument alleen aan de kostprijs als er iets extra's in zit ?

Denk dat dat geen 30 euro meer gaat kosten, development betaal je ook... zal wel +/- 100 euro zijn en op zich nog niet gek.
Anoniem: 426269 @Zymp14 oktober 2016 13:36
"Moet die (soms lawaaierige) pc niet staan draaien."

Ach, ik zou het alleen vergelijken met een losse Raspberry Pi.

Ik heb trouwens al jaren geen lawaai (HT)PC bij de tv staan, maar geheel fanless. Dat is een NUC Core i5 in een fanless Tranquil (UK) behuizing, een fanless Atom quad core met 9" touchscreen en een fanless Celeron N3000 (Beebox).

Ik bestuur ze overigens liever met een normale draadloze muis (Logitech unifier) dan met bluetooth. Vaak valt met bluetooth de verbinding toch weg en moet je met de schakelaar je muis weer aan/uit zetten, of gaan lopen klooien. Maar misschien mis ik daarin iets. :) Tips welkom dan. :)
Dit soort oplossingen zijn gemaakt voor een bepaalde markt. In een 24x7 monitoring opstelling kan ik me goed voorstellen dat dit een ideale oplossing is. Nu hebben veel bedrijven een scherm met daaraan nog een standaard laptop welke echt niet gemaakt zijn om 24x7 aan te staan á €1000 elk die ook maar maximaal 2 schermen aan kunnen sturen. Puur om een of twee webpage's weer te geven. Dit soort oplossingen lijkt me een stuk beter. Sommige fabrikanten hebben een "smart os" geïntegreerd in het scherm maar die werken niet goed. Raspbian en familie wordt goed onderhouden en ondersteunt scheelt voor de fabrikant ook weer heel wat resources
Een raspberry Pi kost al niks aan de consument, als een bedrijf als NEC een deal kan afsluiten voor pakweg 10000+ pi's, komt het toch goedkoop uit denk ik.
Het zou nog best wel eens tegen kunnen vallen, de Raspberry Foundation richt zich voornamelijk op educatie, en heeft als stichting geen winstbejag. Productie capaciteit verschuiven naar een heel andere doelgroep zou best ongewenst kunnen zijn.
Prima initiatief, een monitor met de mogelijkheid een computer/module "in te steken", maar (hopelijk wel) met vaststaande afmetingen (standaardnorm/form factor) voor dergelijke modules.
Volgens mij moet het ook mogelijk zijn met dergelijke afmetingen om een eenvoudig Windowssysteempje te integreren. Dat maakt het voor een bredere doelgroep toegankelijk(er) c.q. bruikbaar(der).
Nec heeft in de P en V serie nu een slot-in mogelijkheid.
Beschikbaar in OPS Android en OPS Intel Celeron.
(https://www.nec-display-s...igitalSignagePlayer.xhtml)
Maar niks nieuws onder de zon. Panasonic heeft de AF1 lijn waar een Android SOC geintergreerd is. (Non branded/Google certified)
Samsung komt binnenkort met een Tizen variant. Sony en Philips leunen richting HTML5.

Al deze schermen zijn vooral bedoeld voor de Digital Signage markt waar de grote software spelers (Scala/Grassfish/Navori/Smartsign/etc) hun eigen app hebben die dan direct op het scherm draait.

Waarom NEC voor Raspberry kiest is mij niet helemaal duidelijk. Zo'n scherm staat en valt met de mogelijkheid voor de software ontwikkelaars om probleemloos hun bestaande software te porten naar een nieuw platform en alle hebben een standaard Android app klaar.
Ik weet uit ervaring dat de grote spelers niet blij worden als hardware leveranciers keer op keer het OS aanpassen...

[Reactie gewijzigd door felixk op 24 juli 2024 22:13]

Zijn er al goede software / oplossingen (open source) voor digital signage met de raspberry pi dan? Verder vind ik dit wel een mooie ontwikkeling :)
Interessant, zeker als je straks vanaf USB en Ethernet kunt booten.
Winkels als bijvoorbeeld blokker gebruiken nu externe kastjes van mood media om digits schermen te voorzien van reclame. Prachtige kastjes maar het is natuurlijk fijner als je je eigen SD kaartje in een ingebouwde raspberry kunt prikken. Minder storing gevoelig (geen defecte adapters bijvoorbeeld) en ik gok ook een stuk goedkoper.

Ik ben voorstander, mits je externe partijen de mogelijkheid geeft hun eigen software te laden op de PI.

[Reactie gewijzigd door Luchtbakker op 24 juli 2024 22:13]

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.