Studenten maken 'Mac Pro-kloon' op basis van Raspberry Pi en rasp

Studenten aan de universiteit van Aveiro in Portugal hebben een Raspberry Pi 3 in een behuizing op basis van een rasp geplaatst, als knipoog naar de nieuwe Mac Pro. De body onder de rasp is met een 3d-printer gemaakt.

Het project is schertsend bedoeld met een duidelijke verwijzing naar het ontwerp van de nieuwe Mac Pro, die Apple begin juni aankondigde. Dat ontwerp deed velen denken aan een rasp, hoewel een oppervlak zoals de Mac Pro dat heeft, helemaal niet geschikt blijkt te zijn om kaas te raspen.

De studenten aan de universiteit van Aveiro in Portugal hebben die vergelijking in ieder geval doorgetrokken en de RasPro ontworpen. De RasPro is onder andere uitgerust met een 3d-geprint chassis in de rasp, een luidspreker om geluid te produceren, een Raspberry Pi 3 en een ventilator om het geheel koel te houden. Er is een uitleg online gezet voor wie zelf ook de RasPro wil maken.

Door Valentijn Demandt

Stagiair nieuwsredactie

21-06-2019 • 15:13

62

Reacties (62)

62
58
43
11
0
3
Wijzig sortering
Nou, eh, leuk :X

Mag ik van de gelegenheid gebruik maken om te klagen over de traagheid van zelfs de Raspberry Pi3B+ ?

De SD storage is het grootste probleem. Een yum upgrade of apt-get upgrade en je kunt eerst rustig een episode van je favoriete serie kijken voordat dit klaar is.

Je kan beter zoveel mogelijk op een VM of reguliere hardware testen en het op het laatste moment op je Pi zetten want het is allemaal veel te traag wat mij betreft. De Pi is goedkoop maar je hebt dan ook net niks. Als je een sata of m2 slot had gehad was het beter geweest misschien.

Maar besef dat Storage en netwerk allemaal op de USB bus zitten dus het is allemaal een beetje behelpen, vind ik dan.
Ik denk dat je verwachting van de Raspberry Pi en wat het is, verkeerd is.

De Raspberry Pi is helemaal niet bedoeld als een snelle, krachtige PC. Als je een kleine maar krachtige PC zoekt, dan is een mini-PC zoals een Intel NUC misschien wel iets voor jou.

De Raspberry Pi is bedoeld voor kleine hobbyprojectjes en is uitermate geschikt voor bijvoorbeeld het aansturen van kleine apparaatjes, bijvoorbeeld om je huis te automatiseren. Niet als snelle webserver of voor zwaardere taken die je op een gewone laptop of desktop zou doen.
Dat weet ik best wel, maar het maakt het werken met die dingen vaak een nare ervaring. Je kunt beter alles in een VM simuleren en voorbereiden en dan als alles werkt de boel pas op een Pi te zetten.
je hebt wel een beetje gelijk;
zelf heb ik er 4 en draai ik ze om die reden ook allemaal headless.
Ik had laast ook een opstelling met 2 pi 3s in een dockerswarm, maar het downloaden en compilen van images duurde rustig 2 afleveringen hoor.. (pihole, openvpn, tor)
snel iets deployen zit er zo niet in, en ben je met een vm of native linux os veel sneller met testen.
ook heb ik met qsynt een sampler gemaakt op een pi3, maar deze is toch te langzaam om fatsoenlijke drumbeat neer te zetten, of de "note repeat" te gebruiken.
Precies!

Maar ik heb net geleerd dat micro sd ‘a1’ kaartjes betere random I/O moet geven, ik heb er een paar besteld om mee te testen of dit de pi eindelijk wel bruikbaar maakt :)
Ik ben om die reden van de SD kaarten afgestapt en gebruik PXE om mijn raspis te voorzien van iscsi mounts. In mijn beleving werkt het wel sneller.

Vanaf Pi3 is netboot (en USB boot) standaard ingeschakeld en relatief simpel opgezet.
Alleen kun je raspbian niet echt in een vm draaien (arm)
Maar cross-compileren werkt anders prima. Ook debootstrap voor het bouwen van images werkt allemaal perfect. Of denk je echt dat al die ontwikkelaars voor de RPi hun tijd zitten te verdoen met het wachten op dat ding, terwijl ze op een krachtige PC / Laptop aan het ontwikkelen zijn ;) ?
Dat werkt inderdaad ook prima, maar het punt is dat de hardware ook weer niet zo traag is. Toevallig ben ik er vorige maand achter gekomen dat de prestaties van mijn Orange Pi Win Plus dramatisch verbeterden, nadat ik er een snellere microSD kaart in deed. Dit deed ik voornamelijk als proof of concept om te zien hoe Linux op zulke hardware draait.

En dat is niet eens zo'n nieuwe kaart, maar een Sandisk Ultra 32 GB van 4/5 jaar geleden. Dus met een nog nieuwere en snellere kaart zou het allemaal nog beter moeten presteren. Natuurlijk kun je geen x86 Ryzen/Core prestaties verwachten van Cortex A53 cores, maar voor een beetje webbrowsen en muziek/video luisteren is het meer dan genoeg.

Bovendien heb ik nu ook cross-compilers en zelfs QEMU geïnstalleerd en enkele distributies voor ARM64 en AMD64. Omdat het me nu na 2 jaar allemaal qua software al vrij goed bevalt, wil ik volgend jaar nieuwe krachtigere hardware aanschaffen.

QEMU op mijn laptop werkt prima, maar het is ook goed om te kijken hoe de software draait op echte hardware. We zitten nu echt op het punt dat ARM voor de low-end een realistisch alternatief wordt. En dan bedoel ik voor veel meer taken dan voorheen.

De Orange Pi mag dan met pensioen voor bewezen diensten en dan maak ik er alsnog een leuk project van met sensors, camera's en motoren :).
Dan ga ik alsnog geen C software ontwikkelen op die machines. Gebruiken gaat prima, dat doe ik ook volop, maar ik ga niet bij elke wijziging meer dan 5 sec. hoeven te wachten voor ik het kan testen.
Daar is het ook helemaal niet voor bedoeld en daar heb je binnenkort hele andere hardware voor zoals Snapdragon 8cx. Maar efficiëntie van software is ook een ding. Je kon 20 jaar geleden ook prima ontwikkelen op een 1 GHz processor en de enige reden waarom dat nu niet zou kunnen, is omdat software inclusief compilers opgeblazen is.
Efficiëntie van de software zegt toch helemaal niks over de compilatie tijd. Jouw punt ben ik het helemaal mee eens, maar is een andere dan ik probeer te maken.
Wat ik zeg is dat gcc en clang in de loop der tijd groter en relatief langzamer zijn geworden, wat de compilatietijden weer beïnvloedt. Dus het gaat vooral om de efficiëntie van de toolchain (gcc/clang, binutils, glibc). Met een geoptimaliseerde compiler zou dat veel sneller kunnen.

Misschien valt hier op Phoronix wat over te vinden en anders zou ik eens wat benchmarks moeten draaien op de verschillende soorten hardware die ik hier heb. Uiteraard zul je nooit de prestaties van een recente Core of Ryzen processor krijgen op iets als een Raspberry met zijn A53 cores.
Kan wel deels in Qemu volgens mij.

[Reactie gewijzigd door Anactia op 31 juli 2024 06:37]

Alleen is het nut van een Pi juist IoT/elektronica achtige dingen. Vandaar de focus op GPIO/I2C, en voor mensen die niet in staat zijn om een VM te starten. Pi + Breadboard is voor veel mensen een trigger om te beginnen met elektronica/microcontrollers.
Maar dat is natuurlijk niet het doel van de RPi. Die is gemaakt om kinderen kennis te laten maken met programmeren op eenvoudige wijze, zonder grote kosten. Dat wij er tegenwoordig veel meer mee doen dan waar het voor ontworpen is, is alleen maar goede bijzaak.

Maar ik deel je mening wel over de storage. Ik had graag gezien dat er een model kwam met een sata poort erop. Iets als RPi 4 en RPi 4 Pro ofzo :Y)
Ik heb een Orange Pi Win Plus met een Sandisk Ultra SD kaart van 32 GB en apt update/install/upgrade operaties gaan vrij snel. Met de Verbatim 16 GB kaart ging dat een stuk langzamer en voelde alles ook een stuk slomer aan. Apt dist-upgrade kon gemakkelijk heel de dag duren.

Dus ik zou je vooral aanraden om een goede snelle SD kaart te gebruiken met A1/A2 ondersteuning. Ik heb laatst zelfs Krita gecompileerd in 6 uur en dat was met de oude SD kaart onmogelijk. In de toekomst ga ik de kaart nog wel upgraden naar een moderne 64 GB met A1/A2 ondersteuning.
Ik heb me verdiept in die. a1/a2 kaartjes, was ik niet van op de hoogte. Ik heb er een zooi gekocht om mee te testen, ik ben benieuwd of daarmee de pi bruikbaarder wordt. Thanks.
Het zal een stuk schelen, maar het is ook belangrijk om realistisch te blijven. Ik ben ervan overtuigd dat de cores het probleem niet zijn, maar wel de I/O naar de opslag en het netwerk toe. En daarbij weet ik niet wat het maximum is wat je uit die interfaces kunt halen, omdat er weinig informatie over beschikbaar is.

Bovendien is veel software tegenwoordig niet geschreven met relatief trage hardware in gedachten. Daar valt ook nog veel qua prestaties te behalen. Zo heb ik bijvoorbeeld Pulseaudio uitgeschakeld, omdat het simpelweg niet goed werkt op zulke hardware.

Dus ik gebruik ALSA en JACK, maar gelukkig komt er nu Pipewire dat al deze audio frameworks zou moeten verenigen, zodat ze beter werken.

[Reactie gewijzigd door psychicist op 31 juli 2024 06:37]

Helder, voor wat het maximum betreft, dat is eigenlijk heel simpel, zover ik weet. Alles zit op 1 USB 2.0 bus. :'( Dus SD storage, Netwerk en USB gaat allemaal over dezelfde interface zover ik weet. WiFi en BT gaat separaat gelukkig meen ik.

Het enige wat ik weet is dat de limiet van de SD kaart ongeveer 20MB/s kan.

[Reactie gewijzigd door Q op 31 juli 2024 06:37]

Ik had al betere sd kaartjes gekocht maar ik vind het geen fijne ervaring.
Traag? Ik zou zeggen, koop een Raspberry Pi 4!
Het mag dan wel een grap zijn, maar ze hadden het best wat mooier af mogen werken, de video is ook niet heel goed gedaan. Noem mij een mierenneuker, maar heel boeiend vind ik dit niet.
Dit lijkt een leuk project voor bij techniek in havo 3, maar van studenten op een universiteit had ik eigenlijk gehoopt op iets mooiers. Natuurlijk is het een grap, maar pak het dan op een manier aan waarbij je in je presentatie mee kan komen met Apple: dat maakt het juist een stuk gaver! Nu heb je een filmpje met wat ruwe animaties, een sloppy 3D print, een ding met slechte afwerking en een video vol schrijffouten. Jammer, had best grappig kunnen zijn!
Cutting edge tecnology!
zal in het weekend mijn rasp ook even aanpassen :d inderdaad niet echt spectaculaiir.
Maar denk omdat het woord studenten erin zit dit dan weer goed te praten is./..
Mierenneuker XD

Ik vind de afwerking slecht. Daar had meer in gezeten. Verder leuk en creatief idee alleen maar aan te moedigen dit soort dingen.

Maar zoals ze vaak zeggen beter kunnen is uploaden.
Idd! Erg kinderachtig imo
Vind het zelf er erg grappig uitzien! Leuk dat mensen nog leuke grappen kunnen maken dan alleen maar zuur doen tegenwoordig.

Wat me leuk lijkt is dat ze beiden tegenoverelkaar zetten in een benchmark :) en dan prijs/prestatie per euro :9
Wat me leuk lijkt is dat ze beiden tegenoverelkaar zetten in een benchmark :) en dan prijs/prestatie per euro

Het zou me niks verbazen als de Raspberry Pi in een prijs/prestatie benchmark de Mac Pro ver achter zich laat.

De vergelijking met de rasp zal de Mac Pro in de huidige generatie blijven achtervolgen tot er een nieuw ontwerp komt, net zoals de vorige generatie z'n bijnaam had. Wat dat betreft wel een marketing faal van Apple, na de ashtray weer een design blunder.

[Reactie gewijzigd door gold_dust op 31 juli 2024 06:37]

Wat me leuk lijkt is dat ze beiden tegenoverelkaar zetten in een benchmark :) en dan prijs/prestatie per euro :9
Ik denk dat de rasp zal winnen t.o.v. de RasPro :+

[Reactie gewijzigd door djwice op 31 juli 2024 06:37]

"Vind het zelf er erg grappig uitzien! Leuk dat mensen nog leuke grappen kunnen maken dan alleen maar zuur doen tegenwoordig"

Er worden constant leuke grappen gemaakt..., het is natuurlijk niet zo dat mensen alleen maar zuur doen.
De wereld aan spelfouten in het filmpje, project vind ik ook niet zo spannend. Wel een leuke knipoog naar Apple
Het zijn Portugezen. Ik kan ze wat spelfouten vergeven. Ik vind het een goed stuk humor, een directe aansluiting rondom de absurde hoeveelheid memes die na de Rasp-Mac-Pro laatste apple event werd getoond. Want dat ding ziet er precies zo uit.
En draait het macos? 8-)
Helaas alleen CheesegraterOS.
De raspberry in de top-plaat doet het hem :)
ik hoop dat ze goede advocaten hebben. Is duidelijk een design patent overschrijding :+
Niet slecht, ze hebben ook aan de aarding gedacht, kan zo de markt op met CE-keurmerk.
Vrijdagmiddag-grappen in 3, 2, 1: rasp-berry :+
Dat youtubefilmpje is wel leuk iig, kaas willen raspen is clickbait maar tenminste iemand die wat kan:
https://www.youtube.com/w...continue=32&v=s29YZqe9Cso

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.