Tool maakt installeren Windows 10 op Raspberry Pi mogelijk

Een tool, niet afkomstig van Microsoft, maakt het installeren van de ARM-versie van Windows 10 op een Raspberry Pi mogelijk. Voorheen kon alleen het uitgeklede Windows 10 IoT Core eenvoudig op de kleine computer gezet worden.

De WoA Installer is ontwikkeld door José Manuel Nieto, die de code op Github heeft gepubliceerd. De installer helpt gebruikers bij het plaatsen van Windows 10 voor ARM op de Raspberry Pi en is volgens de maker 'supereenvoudig' in gebruik.

De tool draait op Windows 10 in combinatie met .NET Framework 4.6.1 en kan een image van Windows 10 voor ARM op een Raspberry Pi 3 Model B of B+ zetten. Verder zijn Core Package-binaries vereist, waar Nieto naar linkt maar die hij niet zelf ontwikkeld heeft.

Nieto is niet de eerste die Windows 10 op de Raspberry Pi werkend heeft gekregen. Ook de Nederlandse ontwikkelaar NTAuthority lukte dat vorig jaar. De software draaide niet helemaal soepel. Niet bekend is hoe dat bij gebruik van de installer van Nieto is. De ontwikkelaar demonstreerde eerder het draaien van Windows 10 voor ARM op een Lumia 950 XL.

Microsoft zelf heeft Windows 10 IoT Core voor processors en computing boards met relatief weinig rekenkracht, zoals de Raspberry Pi.

Door Olaf van Miltenburg

Nieuwscoördinator

14-02-2019 • 19:15

64 Linkedin

Submitter: _Arjen_

Reacties (64)

64
54
25
4
0
12
Wijzig sortering
Gisteren al geprobeerd op een 3B, enorm traag. En de Pi werdt regelmatig heet. Gedoe om hem door de instalallatie wizard te krijgen (usb gedoe) en geen internet. (iig geen WIFI)

Ik heb tijdje terug een soortgelijk iets gedraaid, kwam op hetzelfde neer :p

Wel leuk dat het kan, maar van alle linux distro's voor de Pi vindt ik Raspbian nog steeds het ''snelst'' en stabielst, als je het hebt over een distro met desktopomgeving althans.
Jammer alleen dat Raspbian moeite heeft met nieuwe packages. Half jaar geleden dat ik het probeerde hielp bijv een update naar de nieuwste Firefox de browser om zeep. Of wil je Remmina gebruiken op Raspbian en dan versie 1.2 (ivm gateway server support) of inmiddels 1.3 dan start ook die applicatie helaas niet meer op nadat je ergens de armhf packages vandaan hebt getoverd en geinstalleerd. Jammer want het zou een leuke, goedkope thin client kunnen zijn waar je ook lokaal nog wat aan hebt.
Nja laat ik het zo zeggen ik heb ook dingen als Lubuntu en Ubuntu Mate geprobeerd en die waren buggy en/of trager dan raspbian. Wat ik gemerkt heb tijdens het Windows 10 proberen op de Pi. De 1 GB ram was niet de grootste bottleneck. Voornamelijk was het de CPU die bij het minste of geringste op 100% stond, en de I/O bottleneck.
Raspberry Pi heeft softwarematige IO controllers dus netwerk, usb en SD kaartje kosten sowieso CPU
Ik las laatst dat de UTP en het geheugenkaartje via de USB loopt, waardoor dat traag gaat.
Ethernet is inderdaad een USB-Ethernet bridge. En omdat ze alleen USB2 hebben is het ook geen snelle bridge. Ook is die USB2 niet hardware-accelerated.
Jammer alleen dat Raspbian moeite heeft met nieuwe packages.
Dan installeer je Arch Linux ARM. Dat heeft een rolling release, waardoor je Pi na elke update de laatste (stable) versies van software draait.
Arch is wel een stap verder op gebied van customization. Voordeel van Raspbian is dat je een kant en klare distro op een SD kaartje flasht. Booten, klaar. Arch wil ik mij tzt wel een keer aan wagen, als ik meer tijd heb om te hobby'en zeg maar. Op de laptop gebruik ik Kubuntu en dat vind ik een fantastische distro. Raspbian/debian tapt min of meer uit hetzelfde vaatje dus dan is Raspbian als goed geoptimaliseerde distro voor de Pi natuurlijk ideaal, onder meer omdat ik nu apt gewend ben.

Overigens heb ik een weliswaar korte maar niet al te beste ervaring met rolling releases. Ik heb zeer korte tijd de Manjaro distro geprobeerd. Die draaide goed tot een update het systeem om zeep hielp. Het OS bootte niet meer en de troubleshooting dreigde zoveel tijd op te gaan slokken dat ik toen maar Kubuntu heb geinstalleerd. Dit was op mijn laptop voor productiviteit dus uiteindelijk moet daar de boel gewoon werken. :) Dan heb ik liever klassieke versies die voor release eerst getest worden. Ik zit nu op Kubuntu 18.04 LTS en zal daar in ieder geval op dit systeem de komende jaren niet van afwijken.
Een aantal jaren geleden was DietPi toch wat meer een lichtgewicht te noemen vergeleken met Raspbian, wat betreft het gebruik van middelen maar ook uitgebreider qua tweaks en tooling. Al ben ik benieuwd of dat tegenwoordig ook nog aan de orde is.
Qua grote van de distro licht? Of ook qua performance? Want volgens mij heb ik dieet pie en puppy ook geprobeerd, je had een minimale installatie (past op klein sd kaartje) maar de performance was niet beter, of nauwelijks beter hooguit.
De gelinkte Google Docs spreadsheet spreekt voor zich. En je kan de CPU overclocken indien nodig vanuit de configuratie menu van DietPi.

[Reactie gewijzigd door Indir op 14 februari 2019 23:05]

Ik maak al enkele jaren gebruik van DietPi, het is niet echt zwaarder geworden, meer gestroomlijnd. Vroeger zat het meer in de kinderschoenen en nu werkt het erg fijn.
Je kunt alles instellen in een txt bestandje, in de Pi stoppen, even 10 minuutjes wachten en je kan hem benaderen via SSH/VNC/whatever.
Ubuntu Mate is ook een aanrader op de pi hoor!
Ik zie op youtube al lang videootjes vooral uit India waarop men windows x, 7, 8, 10, instaleerd op ARM devices. Is dit ook zoiets maar dan voor de Raspberry? Dus gewone windows,of de ARM versie, of een uitgeklede versie.

Vroeger hadden we ook ook de XP Lite van Yoshi?
Zoals ik al zei heb ik wel eens vaker een soortgelijk iets geprobeerd aan de hand van een tutorial op Github. Nu dus een iets andere versie, maar resultaat is nagenoeg gelijk.

Er zijn meer goedkope speelbordjes zoals de Orange Pi, zelf heb ik alleen de RPI omdat die breed ondersteund wordt. Enorm veel mensen hebben die, dus zijn er ook veel projecten / distro's voor.
Probeer DietPi. Is een ver doorontwikkelde Raspbian.
Ik vraag me af of dat je voor zo'n computertje niet beter geen desktop gebruikt? Typisch sluit je daar een klein schermpje op aan dus veel zie je niet en dan is het best wel een gedoe om icoontjes te klikken op een desktop of uit menu's iets te selecteren, lijkt mij. Dan beter de CLI gebruiken?
Biedt dit ook perspectieven voor de Surface RT apparaten?
Nee, de Surface RTs draaien op 32 bits Tegra SoCs, terwijl Windows 10 for ARM alleen voor 64 bits ARM is.
Biedt dit ook perspectieven voor de Surface RT apparaten?
Daar dacht ik ook gelijk aan, maar dat schijnt niet echt te werken. (al vele malen eerder geprobeerd) iets met 32 bit en 64 bit versie van ARM in de IoT build.
Plus het UEFI Certificaat dat niet klopt, om met de MS Windows 10 licentie werkend te krijgen.
De Windows IoT build voor de raspberry pi is juist 32-bit, anders was het een stuk makkelijker om bijvoorbeeld WiFi en dergelijke aan de gang te krijgen op deze build.

Doordat deze build ARM64 is kunnen ze niet of nauwelijks drivers gebruiken van de IoT build.
De software draaide niet helemaal soepel. Niet bekend is hoe dat bij gebruik van de installer van Nieto is.
Zal niet lang duren voordat een van onze medetweakers dit ons kan vertellen :) Dat is het mooie van Tweakers.

Verbaast me zelfs wel dat de redactie het zelf nog niet heeft geprobeerd maar dat zal ook met het tijdstip te maken hebben denk ik.

Het is trouwens alleen voor de Raspberry 3 en 3+. Logisch want 64 bit.

[Reactie gewijzigd door GekkePrutser op 14 februari 2019 19:22]

Is de core van Windows 10 niet veel te groot en daarvoor veel te zwaar om op een budget ARM-processor te draaien?
Om een vergelijk te maken: de Xbox One gebruikt een "geoptimaliseerde" versie van Windows 10. Nou weet ik niet wat Microsoft onder geoptimaliseerd verstaat, maar het is duidelijk wat anders dan dat de rest van de wereld doet. Ja, de Xbox One laadt Windows 10 vanaf de HDD, wat het opstarten al ernstig vertraagt, maar ook tijdens gebruik, dus bij het wisselen tussen apps en games blijft het allemaal, ondanks aardige verbeteringen door de updates, veel stroperiger aanvoelen dan Windows 10 zelf. En de Xbox One gebruikt een niet bepaald kinderachtige processor, zeker vergeleken met de ARM-processor die de Raspberry gebruikt.
Ik heb windows 10 geïnstalleerd op een 10 jaar oude laptop met een i3 processor en 3GB RAM. Wel de ltsc versie.
Maar een i3 processor is wel iets krachtiger dan een superzuinig ARM-processor bedoeld voor telefoons lijkt mij. Een Raspberry 3 kan gevoed worden met een 5V 1A adapter, dus met 5W vermogen

[Reactie gewijzigd door TJ Roelsma op 16 februari 2019 10:12]

Het is trouwens alleen voor de Raspberry 3 en 3+. Logisch want 64 bit.
Als dat de reden is dan zou het ook op de 3 A+ moeten werken. Maar die staat er niet bij :/
Maar dat is alsnog geen reden om het morgen even op mijn A+ te proberen :+

[Reactie gewijzigd door MarnickS op 14 februari 2019 19:34]

De 512Mb ram van de A+ zal wel het probleem zijn, ik weet niet of Windows 10 boot met minder dan 1Gb ram?
Zal niet lang duren voordat een van onze medetweakers dit ons kan vertellen :) Dat is het mooie van Tweakers.
NOFI, maar wat houdt jou tegen? :+ :p
Verbaast me zelfs wel dat de redactie het zelf nog niet heeft geprobeerd maar dat zal ook met het tijdstip te maken hebben denk ik.
Ja, zou tof zijn, maar de redactie is er aan de andere kant natuurlijk voor de nieuwsberichten, primair gezien. ;)

[Reactie gewijzigd door CH4OS op 14 februari 2019 20:20]

NOFI, maar het gros van het “nieuws” gaat over speculaties, geruchten en renders van voornamelijk smartphones en clubs als facebook die weer eens betrapt met hun fratsen.
Dergelijke tests (bijv. win10 op de pi) zou ik juist toejuichen. Ok, eigenlijk probeer ik win10 zoveel mogelijk te vermijden, maar als het kan draaien op hardware, waar het niet voor bedoeld is, is dat wel weer mooi. Dat is toch een stuk interessanter dan het gerucht dat fabrikant X een render heeft met 8 UHD camera’s in de bezel.
Mijn punt is meer dat het niet per se gebonden is aan de redactie; er is ook een grote levendige community op het forum!
Daar kan ik me op zich wel in vinden.
Toch blijf ook ik bij wat ik schreef over het niveau van het “nieuws”
[...]
NOFI, maar wat houd jou tegen? :+ :p
Ik zit in de metro op weg naar huis ;) Ik ga het straks zeker proberen ja.

En de redactie is ook heel goed in diepte artikelen met filmpjes enzo. Maar dat kost tijd natuurlijk.

[Reactie gewijzigd door GekkePrutser op 14 februari 2019 19:28]

NOFI, maar wat houdt jou tegen? ;)
jou is het leidend voorwerp en niet het onderwerp.

"Wat maakt jou dat uit?" is misschien duidelijker ;)
Het is trouwens alleen voor de Raspberry 3 en 3+. Logisch want 64 bit.
Er is ook een 32 bit versie van Win 10 hoor.
De factor die Windows 10 op de Pi beperkt bruikbaar maakt is de hoeveelheid geheugen van de Pi (1 GB voor de betreffende modellen). Windows is 'kaal' helaas niet zo efficiënt met geheugengebruik zoals Linux dat is.
Dat is enigszins op te lossen door een PageFile te gebruiken en een USB-HDD, vooralsnog is het standaard niet mogelijk om Windows 10 vanaf een USB-HDD te draaien op de Pi (Met wat tweaks mogelijk wel)

Onder Raspbian gebruik ik ook een SwapFile (2Gb) op mijn USB-HDD wat voor het desktop een verademing is.
Heb twee pogingen met de tool ondernomen. Deze blijft telkens hangen op "Making Windows installation bootable".
In de categorie: omdat het kan.
Waarom zou je dit in godsnaam willen?
Waarom zou je überhaupt Windows 10 willen. Maar dat is geen populaire vraag :Y)
omdat veel mensen windows gewoon zijn.
omdat veel mensen windows gewoon zijn.
Dit is de core only, geen venstertjes en muiskliks ...
Dit is een vervanging/alternatief voor een linux-core die er nu standaard voor gebruikt wordt
Dit is de core only, geen venstertjes en muiskliks ...
Nope, lees het artikel maar eens.
Een tool, niet afkomstig van Microsoft, maakt het installeren van de ARM-versie van Windows 10 op een Raspberry Pi mogelijk. Voorheen kon alleen het uitgeklede Windows 10 IoT Core eenvoudig op de kleine computer gezet worden.
Leuk voor de ontwikkelaar natuurlijk dat het gelukt is om het werkend te krijgen maar ik blijf toch bij Raspbian voor op mijn pi. Heb toch iets meer vertrouwen in Raspbian wat gebaseerd is op de bekende Debian distro. Heb al geruime tijd een pi 3b+ en eigenlijk nooit problemen gehad.

[Reactie gewijzigd door Toet3r op 14 februari 2019 21:15]

Je kan zelfs W10 Arm op een Lumia 950XL installeren.
https://www.techradar.com...ng-on-an-old-lumia-950-xl

[Reactie gewijzigd door Jay47 op 15 februari 2019 07:32]

Hmm windows 10 draait inmiddels op de Raspberry Pi; het is ook gelukt om het aan de praat te krijgen op een Lumia 950XL: zal het ook lukken op de gewone Lumia 950?
Dit is een beetje laat bericht,
Ik heb 2 pogingen gedaan met de raspberry 3B, Niet de plus,
core Tools 1.4
maar het lukt me niet,
de eerste keer kreeg ik na het ivullen van username en netwerk kiezen een "OOBEnogwat" error.
iedere keer.
bij mijn 2e poging kreeg ik iedere keer tijdens het booten een BSOD.
ik ben er zeker van overtuigd dat het kan werken, alleen misschien op de 3B+ of microsoft moet de errorhandling voor onbekende hardware verbeteren.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

    Relevantere advertenties

    Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

    Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

    Ingesloten content van derden

    Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

    janee