Element krijgt betaalde One-app met bridges voor WhatsApp, Signal en Telegram

Element introduceert een betaalde versie van zijn chatapp, die wordt aangeboden via een Element One-abonnement. Hiermee kunnen gebruikers via de dienst gebruikmaken van WhatsApp, Signal en Telegram, naast het Matrix-protocol.

Het One-abonnement kost vijf dollar per maand, meldt Element in een blogpost. De app ondersteunt chatten via het Matrix-protocol en laat gebruikers daarnaast berichten versturen en ontvangen via WhatsApp, Signal en Telegram. Deze chatdiensten worden via zogeheten bridges ondersteund. Gebruikers kunnen hun accounts op die diensten koppelen door een QR-code te scannen.

Het bedrijf geeft aan dat het in de toekomst eventueel ondersteuning voor andere chatdiensten kan toevoegen. Element luistert daarvoor naar feedback van gebruikers. De reguliere Element-app, die gebruikmaakt van het Matrix-protocol en geen bridges naar andere chatdiensten biedt, blijft gratis te downloaden.

Element OneElement One

Afbeeldingen via Element

Via de drie chatdiensten kunnen Element One-gebruikers onder andere chatgesprekken voeren en afbeeldingen en bijlagen versturen via de drie chatdiensten. Element One biedt momenteel nog geen ondersteuning voor spraak- en videogesprekken via WhatsApp, Signal en Telegram, maar audio- en videobestanden worden wel ondersteund.

De dienst noemt zelf enkele nadelen van Element One in zijn blogpost. Gebruikers hebben een account nodig bij Telegram, WhatsApp en Signal om deze diensten te gebruiken via de app. Ook wordt de encryptie tussen Element One en de externe chatdiensten verbroken, en worden WhatsApp-, Signal- en Telegram-berichten zonder eind-tot-eindversleuteling opgeslagen. In de toekomst moet dat wel gebeuren. Gesprekken via het Matrix-protocol blijven wél versleuteld en daarbij is er ondersteuning voor spraak- en videogesprekken.

Element One

Door Daan van Monsjou

Nieuwsredacteur

26-10-2021 • 14:29

70

Submitter: Jelv

Reacties (70)

70
70
62
8
0
7
Wijzig sortering
De reguliere Element-app, die gebruikmaakt van het Matrix-protocol en geen bridges naar andere chatdiensten biedt, blijft gratis te downloaden.
Je kan natuurlijk Matrix bridges gebruiken om de betreffende chatdiensten te benaderen met een Matrix client (zoals de reguliere Element applicatie). Via je eigen server heeft het verbreken van end-to-end encryption minder impact.

Bridge code:
Signal
Telegram
WhatsApp

Er zijn ook andere bridges onder hetzelfde project: Facebook Messenger, Google Chat, iMessage, Instagram, en Twitter. Daarbuiten om zijn er nog veel meer bridges.

[Reactie gewijzigd door The Zep Man op 22 juli 2024 22:50]

Ja dit doe ik ook dus. Met name vanwege de beveiliging. Ik heb geen enkel probleem er 5 euro per maand voor te betalen, dat vind ik zoiets zeker waard. Maar mijn chats on-geencrypt via hun servers te laten lopen (en op te laten slaan in hun DB) gaat hem niet worden.

Dat Ansible script is echt heel goed gemaakt. Bijna alles wat je wil kunnen zit er wel in. Je kan er ook andere diensten mee opzetten zoals een Jitsi server.

[Reactie gewijzigd door GekkePrutser op 22 juli 2024 22:50]

Interessant! Daar wil ik me eens in verdiepen. Welke matrix client zou je adviseren?
Kijk wat je aanspreekt. :)

In het verleden heb ik wel eens Element (voormalig Vector/Riot) gebruikt. Dat werkte goed. Ik hou ook wel van consistentie tussen desktop en smartphone, dus de webapplicatie (eventueel wrapped als desktopapplicatie) is een mooie toevoeging.

[Reactie gewijzigd door The Zep Man op 22 juli 2024 22:50]

FluffyChat vind ik erg fijn op mobiel. WhatsApp-achtige-interface.
Cinny is leuke web client, wel nog erg nieuw. Slack-achtige-interface.
Welke server heb je daarvoor nodig? Is er één die zowel efficiënt als stabiel is?

Ben al een tijdje op zoek, maar kan geen goede versie vinden. Als ik het goed begrijp is de Python versie (synapse) traag en niet schaalbaar. De meeste alternatieven zijn in alpha of beta status (bijvoorbeeld de matrix go versie).
Welke server heb je daarvoor nodig? Is er één die zowel efficiënt als stabiel is?
Ik had zelf toen Synapse gebruikt. Die is redelijk makkelijk te installeren onder Arch Linux (ARM) (en waarschijnlijk elke andere distributie met een fatsoenlijke repository). Anders is er altijd nog Docker.
Ben al een tijdje op zoek, maar kan geen goede versie vinden. Als ik het goed begrijp is de Python versie (synapse) traag en niet schaalbaar. De meeste alternatieven zijn in alpha of beta status (bijvoorbeeld de matrix go versie).
Wat is 'traag' en 'niet schaalbaar'? Zie hier voor een voorbeeld van een server met rond 10 actieve gebruikers, waarvan de gebruikers actief zijn in een aantal grote Matrix kanalen. Die resultaten komen overeen met mijn ervaring. Voor een handjevol gebruikers had ik het ooit getest op een Pi 3B (totaal maar 1 GB geheugen beschikbaar). Dat werkte zonder problemen.

[Reactie gewijzigd door The Zep Man op 22 juli 2024 22:50]

Python staat over het algemeen niet bekend als efficiënt. Specifiek over synapse bijvoorbeeld hier.

Als je op een raspberry pi werkt, lijkt me alleen de matrix synapse installatie al aan de grens (en dat alleen voor het doorsturen van simpele berichten), als je er dan nog bijv Nextcloud bij wil runnen, wordt het lastiger.
Python staat over het algemeen niet bekend als efficiënt. Specifiek over synapse bijvoorbeeld hier.

Als je op een raspberry pi werkt, lijkt me alleen de matrix synapse installatie al aan de grens (en dat alleen voor het doorsturen van simpele berichten),
Het voorbeeld dat ik gaf spreekt je tegen. Er zullen wel veel gradaties zijn tussen een aantal willekeurige actieve kanalen, en #matrix:matrix.org (waarschijnlijk het drukste kanaal op Matrix).
als je er dan nog bijv Nextcloud bij wil runnen, wordt het lastiger.
Als ik Synapse en Nextcloud tegelijkertijd zou willen draaien (wat de doelposten best wel verzet, maar goed), dan zou ik geen Raspberry Pi 3B gebruiken. Ik zou dan eerder voor iets virtueels gaan op een krachtigere server, of een Raspberry Pi 4B met 8 GB geheugen. Eigenlijk zou ik dat sowieso niet op een Pi doen, omdat je voor Nextcloud best wel wat (idealiter redundante) opslag nodig hebt, en de Pi's te beperkt zijn in I/O door een gebrek aan SATA/M.2 aansluitingen.

[Reactie gewijzigd door The Zep Man op 22 juli 2024 22:50]

De code kan zeker efficiënter, maar de officiële Go-implementatie (Dendrite) is helaas nog niet feature-compleet. De alternatieven in andere talen zijn ook nog lang niet af met vaak belangrijke features als E2E en presence die nog ontbreken. Ik had graag geswitcht, omdat ik zelf geen groot fan ben van Python-applicaties die zo complex zijn, maar dan zal er eerst een concurrent moeten opstaan.

In de praktijk merk ik weinig van de inefficiëntie. Het joinen van een grote kamer is inderdaad irritant traag, maar ik draai het spul zelf op een enkele i7-700 core met 2GiB RAM en het werkt eigenlijk prima. Ik gebruik het vooral als bridge tussen andere berichtenservers met één of twee externe chatrooms, vooral omdat de meeste mensen nog niet over zijn te halen naar Element.

Voordat ik kamers op andere servers ging joinen (dus puur bridges en bots draaide) deed Synapse het eigenlijk prima met 750MiB, inclusief Postgres, Docker, nog een Postgres voor mijn bridges en de bridges zelf als container.

Mocht je bang zijn dat je server te veel resources vreet, kun je natuurlijk altijd het spul in een container met RAM-beperkingen draaien. Python zal meer moeten garbage collecten, wat tot vertragingen leidt, maar het hele systeem zal in mijn ervaring nog wel bruikbaar blijven.

Nextcloud is in mijn ervaring juist veel inefficiënter; PHP en Python 3 zijn op dat punt vergelijkbaar maar Nextcloud heeft bij mij veel meer last van stotteringen en performanceproblemen. Zelfs met een datacenter-core en meerdere gigabytes RAM heb ik Nextcloud eigenlijk nog niet echt vloeiend kunnen krijgen.

Als laatste wil ik toevoegen dat (een gedeelte van) het Matrix team als doel lijkt te hebben dat op elk apparaat een "server" draait, om het systeem compleet peer-to-peer te maken. Daarvoor zullen ze de server flink moeten verbeteren, en ik heb het idee dat men daar met Dendrite op lijkt te focussen.
De servers van mijn kinderen (Orange Pi zero's, 512 MB RAM + swapfile op uSD :X ) draaien Matrix via Yunohost.

Ze idlen niet veel, maar trekken het wel. De Duitze gezondheidszorg of de Franse overheid zullen vast iets zwaarders neerzetten, maar die hebben dan ook meer klasgenoten.
Voor overzicht je kan een publieke homeserver kiezen, een betaalde homeserver uitzoeken of het zelf hosten. Als je zelf bruggen wilt draaien is zelf hosten vaak wel het leukste. Als je iets betrouwbaarders wil zijn er wel paar opties. Er staat lijst met mogelijkheden in het GoT topic: Matrix-protocol en messengers zoals Element, FluffyChat
Dit dus. Als je niet je eigen Matrix-synapse instance wil draaien met de bridges die je wil gebruiken dan kan je nu dus kiezen voor een betaald abbo van 5 euro per maand.
Heb je je eigen matrix-synapse instance dan kan je gewoon gebruik maken van bijvoorbeeld de Signal bridge.
Meer achtergrond informatie over Matrix, Element en zelfhosten kan je vinden in het GoT-topic: Matrix-protocol en messengers zoals Element, FluffyChat.

Hier staan ook details over het p2p client experiment en andere clients die er nog meer.

[Reactie gewijzigd door Jelv op 22 juli 2024 22:50]

Voor de volledigheid: Voor mensen die een stuk meer protocollen willen zien (overigens kan Element One er ook meer, maar tegen bijbetaling!) is er ook Beeper, dat draait ook op hetzelfde Matrix netwerk en met dezelfde bridges enzo. Alleen biedt een eigen client (overigens kan je elke Matrix client gebruiken die je maar wil)

Dit is opgericht door Eric Migicovsky van Pebble, en Tulir Asokan, de developer van de meest gebruikte Matrix Bridges werkt er ook. Dus als je die gebruikt dan steun je meer de bridge ontwikkeling, als je Element One neemt dan steun je meer de Matrix ontwikkeling en de Element client zelf.

Ik denk zelf over Beeper maar het is lastig er info over te vinden omdat ze nog niet open zijn voor reguliere gebruikers, ze zijn nog in beta. Maar met Beeper schijn je je bridges thuis te kunnen draaien maar simpeler beheerd dan via het bekende ansible script. Dat is natuurlijk beter voor de privacy dan het zoals bij Element in hun cloud te draaien.

Momenteel gebruik ik dus ook de Ansible deployer voor alles self hosted. Die is helemaal gratis maar mij gaat het dus vooral om de privacy. Zo'n dienst is me wel wat waard en het steunen van de ontwikkelaars ook. Maar het moet wel privacyveilig gebeuren.

[Reactie gewijzigd door GekkePrutser op 22 juli 2024 22:50]

Moet ik bij een bridge voorstellen dat Element Whatsapp Web/Desktop heeft draaien en de chats doorstuurt?
Om een matrix bridge naar bijvoorbeeld whatsapp te draaien is het nodig om virtueel een android te hebben draaien waar whatsapp op draait. (alweer ff geleden dat ik hierin gelezen heb) zie dit voor referentie: https://docs.mau.fi/bridges/go/whatsapp/index.html

Daarna worden de appjes die je binnenkrijgt op whatsapp doorgespeeld naar matrix.
Dan vraag ik me wel af wat Facebook hiervan vindt en wat ze daaraan zullen doen.
Nu zijn er een handjevol computerfreaks die WA in een VM draaien, boeie.
Maar bij zo'n managed host die (iig bij succes) dat massaal zal gaan doen, dan heb je een enkele partij die de WA dominantie iig tot op zekere hoogte zal dwarszitten, dus kunnen ze daar mss wel eerder/makkelijker tegen optreden.
Bijv in de voorwaarden zeggen dat het niet in een VM mag draaien, en dan hebben ze een excuus om dat bedrijf te blokkeren.
De echte vraag is dan waarom een leverancier zou mogen bepalen hoe jij een product gebruikt.
Tegen een API praten is gebruik maken van een dienstverlening;
Een closed-source client verplichten om dat te doen is koppelverkoop.
Het Europees mededingingsrecht verbiedt koppelverkoop door een onderneming met een machtspositie op basis van artikel 102 VWEU.
Er zijn vier voorwaarden om te kunnen spreken van een koppelverkoop in de zin van het Europees mededingingsrecht
  • de onderneming moet een machtspositie hebben op de relevante markt
  • de gekoppelde producten zijn verschillende producten
  • consumenten krijgen niet de kans om het ene product te kopen zonder het andere
  • de concurrentie op de gekoppelde markt wordt belemmerd.
Nou dat lijkt me nogal vergezocht.
Het is tot nu toe iig normaal dat leveranciers tot op zekere hoogte mogen bepalen hoe hun software mag worden gebruikt, al kan je je idd afvragen of dat anders zou moeten zijn.
Zo'n API mag je mss wettelijk reverse engineeren en zelf een client voor maken, maar in het VM geval wordt dat niet gedaan, je gebruikt dan de WA software.
Mijns inziens is er ook geen sprake van koppelverkoop, want de API (en tegenwoordig ook app) is gratis te gebruiken, dus wordt niet gekocht, dus wordt niet aan de 3e voorwaarde voldaan.
(Dat je wel zou betalen maar dan met privacy/aandacht ofzo, staat vlgs mij niet in de wet?)
Ik moet ook denken aan bijv hoe Google de Youtube app voor Windows Phone dwarszat.
De wet, hoe die ook moge zijn, heeft iig dat niet kunnen tegenhouden.
Als het niet in een VM mag, dan kan het helemaal niet werken op Android. Daar draait iedere app in een VM (voorheen Dalvik. Huidige?)
Bovendien hebben zij echt niet het recht om dat te eisen, net zo als zij ook niet jouw energieleverancier eisen om je toestel mee op te laden. Ja, hartstikke gek! maar zo is het. Of eisen dat je de app niet ondersteboven bedient vanaf een klimrek? Dat gaat echt nergens over.

[Reactie gewijzigd door Mushroomician op 22 juli 2024 22:50]

Is dat koppelverkoop? Het product dat je afneemt is de service in de app die je gebruikt. Geen enkele app-maker is verplicht om hun API open te zetten.

Netflix wil ook niet dat ik hun app op een virtual machine zet en het scherm stream, maar dat maakt het niet meteen "koppelverkoop". Ik denk dat je zo de definitie wel heel ver uitrekt.
Ik denk dat van de 4 criteria, alleen het tweede bediscussieerbaar is, en eventueel voor een rechter is om te bepalen.
Een score van 75% staat eigenlijk al vast, maar je hebt gelijk in je initiële vraag: daar zullen vóór- en tegenstanders van zijn.

https://competitivedigitalmarkets.eu/
Deze groep lijkt het ermee eens. Ze noemen niet expliciet koppelverkoop, maar hebben het over digitale soevereiniteit en verplichte interoperabiliteit, en het onderscheiden van wat ik hier beschreef als koppelverkoop. Met dank aan @Jelv

[Reactie gewijzigd door Mushroomician op 22 juli 2024 22:50]

Element, Nextcloud en anderen zijn op EU niveau aan het lobbyen om data delen verplicht te maken:
"Extend the interoperability provision to all core platform services, for all business and consumer offerings." https://competitivedigitalmarkets.eu/
Als in de toekomst Element One massaal gebruikt wordt, en daarna FB moeilikk gaat doen, dan stel ik voor dat alle Element One gebruikers gewoon over gaan op native Matrix. Als we dan met genoeg zijn, wordt het overhalen van vrienden/familie om te stoppen met WA wellicht ook makkelijker.
Je kan ook gewoon whatsapp op je telefoon houden, of een oude telefoon die je nog hebt liggen. Of zelfs een raspberry pi met Android. Als je het afschermt binnen een Work Profile (zoals met de app Island) dan kan het niet meer bij je contacten en plaatjes tenzij je er voor kiest om die te delen.
Om een matrix bridge naar bijvoorbeeld whatsapp te draaien is het nodig om virtueel een android te hebben draaien waar whatsapp op draait.
Dat hoeft niet: er moet een actieve Whatsapp-sessie zijn. Dat kan door een Android-VM te draaien, maar ook door een oude telefoon in een hoek te leggen, of door het op je dagelijkse telefoon te hebben draaien.

-- edit, zoals @GekkePrutser een halve dag geleden dus als aankaarte :-P

[Reactie gewijzigd door wankel op 22 juli 2024 22:50]

€5 in de maand betalen om alleen chatapps met elkaar samen in 1 venster te hebben, en dan ook nog eens voor een (voor mij) onbekend bedrijf? Ehm... Leuk idee, maar ik denk niet dat het een goede geldschuiver is. Of vergis ik mij hierin?
Ik denk dat het wel heel gaaf is, het zou wel nog leuker zijn als meer mensen matrix gaan gebruiken, net zo compatible als email in theorie, maar dan voor chatberichten.

Je kunt trouwens al deze 'bridges' ook al lang zelf hosten, net als dat je je eigen messagingserver kunt hosten (zoals je email kunt hosten). Element is het bedrijf achter de grootste (en eerste denk ik) matrix-client.
Ik zal je eens wat vertellen... Ik ken dat hele "matrix" niet eens. En ik ken ook niemand die mij ooit heeft verteld dat hij/zij/het heeft gebruikt.
Het is een open standaard van gefedereerde chatservers. Een beetje zoals IRC maar dan met koppelingen tussen alle netwerken. Of zoals XMPP.

Het maakt instant messaging weer een open gedecentraliseerde structuur zoals de diensten op het internet altijd waren (en dingen als email nog steeds zijn, je kan gewoon vanaf je microsoft account naar een google account mailen en ook gewoon zelf een eigen mailserver opzetten). Zeker een groot goed, en je hoeft helemaal niks commercieels te nemen om er aan mee te doen. Alles kan 100% self hosted zijn.

Element is hun commerciele tak ervan, maar het is maar 1 van de vele clients en de client is ook open source en gratis. Ze proberen het te monetiseren via het soort diensten als in dit artikel.

[Reactie gewijzigd door GekkePrutser op 22 juli 2024 22:50]

en je hoeft helemaal niks commercieels te nemen om er aan mee te doen.
Dit gaat toch alleen op als iedereen Matrix gebruikt? Zolang dat niet het geval is (wat waarschijnlijk voor altijd het geval blijft) zul je altijd bridges moeten gebruiken en neem je toch deel aan de commerciele oplossingen.

Het klinkt op dit moment vooral als iets dat in een ideale wereld een mooie oplossing is. Nu die ideale wereld nog creeeren.

[Reactie gewijzigd door .SnifraM op 22 juli 2024 22:50]

De bridges koppelen naar commerciele netwerken ja. Worden meer gezien als een "tussenoplossing" met als "endgame" natuurlijk dat iedereen op Matrix zit. Ze snappen ook wel dat je met meer fragmentatie het probleem niet oplost.

Maar wat ik bedoel is: Je hoeft niet te betalen voor Element One of wat dan ook om op Matrix te kunnen.
Maar hoe moet ik verlies van decryptie dan zien, corrigeren ze dat later in het proces of lever je in op veiligheid?
Dat is alleen bij de bridges naar andere netwerken. Als je matrix gebruikt is het wel E2E encrypted (overigens optioneel, maar met 1:1 chats is het standaard als je Element als client gebruikt).

Om deze reden draai ik de bridges ook zelf op een computer thuis, dat kan ook gewoon. Ik zou het om die reden niet graag in de cloud hebben nee. Maar vergeet niet: Het doel van Matrix is zelf een groot chatnetwerk te worden. De bridges zijn meer een bijkomstigheid om mensen makkelijker te laten overstappen door toegang te bieden tot mensen die er nog niet op zitten.

[Reactie gewijzigd door GekkePrutser op 22 juli 2024 22:50]

Dat geloof ik graag, maar als je toevallig iets hebt tegen whatsapp/facebook is het best leuk om eens naar te kijken. Vergelijk het met de veiligheid van signal, maar dan zonder de ‘walled garden’.

Zie het als een moderne variant van irc.
Voor mij als leek :X ; wat is het verschil dan als ik via Matrix met iemand praat die op Whatsapp zit? Mijn communicatie loopt toch nog steeds door Whatsapp heen (via een bridge?).
Het is een tussenstap. Als een deel van je contacten al op het Matrix netwerk zitten, en een deel niet, kan je met zo'n bridge iedereen bereiken vanuit een enkele chatapp.

De hoop is natuurlijk dat op den duur iedereen van WA af gaat, maar voor het zover is kan dit nog wel interessant zijn.
Ik denk persoonlijk dat dit het nooit zal worden buiten de techies om. Als ik nu een poging doe om iemand naar Signal te krijgen wordt het al afgewezen omdat 'iedereen op whatsapp zit en dan niemand meer te bereiken is'. Laat staan als ik aan kom zetten met een app genaamd fluffychat :+
Ik gebruik het sinds eind 2018. In het begin wist ik ook niet wat het inhield. Maar nu is het mijn meest gebruikte communicatieplatform vanwege de vele bridges die ondersteund worden naast het native Matrix protocol zelf.
Ik gebruik het als alternatief voor slack/mattermost juist omdat ik het zelf kan hosten.
De insteek is inderdaad een beetje vreemd. Zelf neem ik denk ik wel zo'n abo, maar puur om Element als Matrix client te steunen. (Eventuele bridges installeer ik zelf wel.) Als je het puur voor de geboden extra functionaliteit doet is het geen goede deal.
Toen ik de comment schreef, had ik geen benul van het bestaan van iets zoals 'Matrix'. Nu ik iets meer informatie heb, is mijn comment niet heel acuraat meer. Maargoed, mijn complete wijde omgeving, heb ik nog nooit iemand horen praten over 'matrix', dus ik weet niet hoeveel nut ik er verder voor zou hebben.
Ooit kende niemand in je omgeving Whatsapp.
Zo kun je dat wel met alles doen ja..
Voor whatsapp was er sms, of blackberry ping. Voor de ene moest je betalen per bericht en voor de andere moest je een blackberry hebben. (Wellicht dat apple iChat er al was, kan ik mij niet herinneren).

Toen kwam whatsapp als een gratis platform onafhankelijk chat app, met ondersteuning voor groepen. Toen was het makkelijk om over te stappen omdat het beter was. Zeken omdat destijds telecom providers aan het stunten waren met onbeperkt internet voor 10 euro, en anders wifi vaak goed genoeg was.

Nu met Matrix (en vergelijkbare technieken) is het technisch wel beter, maar voor de eindgebruiker is er geen verschil. Dan is de barriere om over te stappen toch hoger.
Msn Messenger, icq (de eerste grote voor zover ik weet), Yahoo Messenger en nog een handvol.
Ik gebruikte Miranda IM waar met plug-ins vrijwel alles in een 'app' (toen heette een programma nog programma)
IRC bestaat ook nog trouwens ...
'Spread the word' zou ik zeggen. Het vervelende voor de niet commerciële messengers is dat ze weinig reclame maken en weinig in het nieuws komen. Omdat niemand ze kent worden ze bijna niet gebruikt. Ik denk dat Element dit voornamelijk doet voor extra aandacht, om een beetje reclame te kunnen maken en zo een grotere userbase te krijgen. Niet verkeerd, want het werkt net zo goed als andere messengers alleen ken ik maar weinig mensen die het (willen) gebruiken.
Het nut is even groot als met iets als Whatsapp, Signal, Telegram enz. Het doet letterlijk hetzelfde.

Alleen dit is niet van 1 bedrijf en helemaal open.
Daar vergis je je redelijk in ja. Je moet je voorstellen dat de bridges alle communicatie naar één node brengt en vanaf daar met het veilige Matrix protocol naar de apparaten propageren die je hebt verbonden. Als je bijvoorbeeld GrapheneOS hebt op je telefoon, kan je dus alsnog WhatsApp gebruiken zonder de invasie van Google en Facebook op je toestel. Dat is weer een betere concessie dan bijvoorbeeld MicroG installeren.

Er zijn best wel wat mensen die hier oor naar hebben, alleen ben ik bang dat die zelf toch al een homeserver hadden draaien.
Hmm, dan denk ik dat ik maar eens even een beetje ga spitten. Ik vind het vaak sowieso wel interessant als er een Self-Hosted versie van is. Thanks for the info!
(mee eens - leuke en handig maar niet voordelig qua prijsstelling)
Mits privacy goed gewaarborgd is en je bijv. kan kiezen om een bepaald protocol te forceren wanneer gebruikers beiden hebben... moah, best te overwegen.
Ik merk dat ik toch weer terug neig naar WhatsApp omdat sommigen gewoon nooit op hun Signal kijken...
Zodra de encryptie/privacy/veiligheid geregeld/gewaarborgd is en (video)bellen ondersteund wordt klinkt het mij toch wel als 5 euro waard.
matrix is een mooi protocol, heb zelf ook tijdje een servertje ervan gedraait, maarja niemand gebruikt het in mijn omgeving. Dus maar weer offline gehaald.
En op die manier zullen anderen hetzelfde denken als ze zien dat jij nooit Matrix gebruikt. "Be the change you wish to see", probeer bijvoorbeeld directe familie en vrienden over te halen. Ik heb mijn directe familie en vriendin over gekregen en dat werkt allemaal prima en zonder gedoe.
Weet ik wel, heb ook mijn eigen vriendin op men eigen homeserver maarja, verder nog niemand.
Weet ik wel, heb ook mijn eigen vriendin op men eigen homeserver
Als in,
# apt-get install eigen-vriendin
Gaaf :-P
maarja, verder nog niemand.
Als het lekker draait, gaan er vast meer hetzelfde installeren.

Free software FTW!

[Reactie gewijzigd door wankel op 22 juli 2024 22:50]

doet mij een beetje denken aan Trillian van vroeger... daar had je ook irc, msn, icq en yahoo messenger in één applicatie.
Ja alleen Trillian deed alles op de client. Matrix bridges draaien ergens in het midden. Tussen de Matrix "cloud" en je client.

Dat is natuurlijk ook veel handiger in het moderne landschap waar veel diensten maar op 1 client kunnen werken en je toch meerdere apparaten wil hebben.
Ja en eBuddy en imo.

Het mooie aan Matrix-protocol, Element en de bruggen is wel dat het allemaal open source is. En echt vrij in de zin dat het een non-profit stichting met duidelijke statuten is die het in beheer heeft.
Heeft iemand een eli5 wat Matrix is en wat deze bridges zijn?
Allemaal heel ingewikkeld. Is het niet makkelijker om een desktop app als Franz te draaien om al je chat apps te gebruiken in 1 UI?
Dat kan wel maar dat werkt alleen op desktops. Op je Matrix homeserver kan je ook met je mobiel inloggen.

Franz is gewoon een browser met vaste tabjes voor de webversies van de verschillende protocollen. Als dat voldoende is voor je gebruik, super. Maar voor mij is het dat niet.
Was te verwachten, ik hoop dat dit de ontwikkeling van Beeper niet gaat benadelen.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.