Raspberry Pi OS krijgt ondersteunde legacy-versie op basis van Debian-oldstable

Raspberry Pi brengt een oudere versie van Raspberry Pi OS op de markt voor gebruikers die langere tijd stabiliteit willen. Raspberry Pi OS (Legacy) betreft de voorgaande release die is gebaseerd op Debian Buster-oldstable.

Raspberry Pi OS (Legacy) loopt telkens een Debian-release achter: zodra Debian Bookworm verschijnt, stapt Raspberry Pi met (Legacy) naar eigen zeggen over op Bullseye. Debian Buster, waar de huidige versie van (Legacy) op is gebaseerd, wordt tot juni 2024 ondersteund. De ondersteuning voor Linux 5.10 is begin dit jaar verlengd tot december 2026. De kernel ontvangt alleen beveiligingspatches.

De versie van Chromium met hardwarematige versnelling is verwijderd, omdat onderhouden van deze functie volgens Raspberry Pi teveel onderhoud vergt. Komende Raspberry Pi-modellen krijgen geen ondersteuning voor Raspberry Pi OS (Legacy), maar revisies van bestaande modellen wel.

Raspberry Pi zegt dat een aantal gebruikers mogelijk de voorkeur geven aan een stabiel OS. Daaronder vallen educatieve instellingen en industriële gebruikers van software die op bepaalde libraryversies rust. Raspberry Pi OS (Legacy) is te downloaden via de softwarepagina en is ook onderdeel van Raspberry Pi Imager.

Raspberry Pi OS Legacy

Door Olaf van Miltenburg

Nieuwscoördinator

03-12-2021 • 15:12

10

Submitter: TheVivaldi

Reacties (10)

10
10
2
0
0
6
Wijzig sortering
Hopelijk gaat het dan zo dat bij de installatie de huidige versie wordt geïnstalleerd. En als/zodra de nieuwe versie uit komt kan er gekozen worden tussen legacy (bij de huidige versie blijven) of upgrade naar de nieuwe versie.

Daarbij dan misschien zelfs op voorhand kunnen kiezen welk pad bewandeld gaat worden, zoals bij ubuntu ook een vinkje gezet kan worden of je mee gaat of op lts blijft.
Hopelijk gaat het dan zo dat bij de installatie de huidige versie wordt geïnstalleerd. En als/zodra de nieuwe versie uit komt kan er gekozen worden tussen legacy (bij de huidige versie blijven) of upgrade naar de nieuwe versie.
Via NOOBS Raspberry Pi Imager zullen beide wel aangeboden worden. En natuurlijk kan je altijd zelf met losse images aan de slag.

[Reactie gewijzigd door The Zep Man op 23 juli 2024 05:47]

Natuurlijk, bij de installatie is het wat er in noobs of in de imager word aangeboden. Zelf trek ik altijd gewoon het image van internet en dump dat met dd op een kaartje.

Het gaat mij meer om de al geïnstalleerde systemen, hoe gaan ze met patches en updates om als de volgende versie er is. Dat is vooral voor de systemen die nu ergens voor worden ingezet en door moeten werken als de nieuwe versie er is.
Het gaat mij meer om de al geïnstalleerde systemen, hoe gaan ze met patches en updates om als de volgende versie er is. Dat is vooral voor de systemen die nu ergens voor worden ingezet en door moeten werken als de nieuwe versie er is.
Dat zal waarschijnlijk op de Debian methode gaan: grote upgrades (naar een nieuwe major version gaan) dient de gebruiker handmatig uit te voeren. Totdat de gebruiker dit doet, blijft het systeem op de huidige versie, of er nu wel of geen updates voor uitkomen.

[Reactie gewijzigd door The Zep Man op 23 juli 2024 05:47]

Hoe upgrade je dan naar de de nieuwste versie? Ik heb een shortcut gemaakt op de Pi die bevat ''sudo apt-get update && sudo apt-get dist-upgrade" Die draai ik meestal 1 x per week ofzo. Ik zit nu op buster / debian 10. Volgens het Tweakers artikel zit je dan goed tot juni 2024. Echter op deze pagina zie je dat die 2024 nogal discutabel is: https://wiki.debian.org/LTS

Maar mocht deze op den duur dus Buster outdated is, dan zal ik een nieuwe image moeten flashen naar het kaartje. Of via allerlei ingewikkelde terminalinvoertjes hem upgraden naar de nieuwste build.
Hoe upgrade je dan naar de de nieuwste versie?
Bij armbian is dit naast de genoemde apt commando's 'do-release-upgrade'. Ik weet niet in hoeverre ports naar raspian beschikbaar zijn ...

1 x per week is IMHO een beetje veel als je backups, testen, rollforward en rollbacks betrouwbaarheidshalve zou willen doen. Ik zou primair kijken naar zaken die je extern aanbiedt, functionaliteits of stabiliteits updates..
Als je een raid-1 disk (externe hardware) kunt afsplitsen dan zou je updates met minder risico/werk kunnen doen, maar dan nog is zeg op elke week op woensdag gehaktdag patchen wel errug vaak ...

naschrift : ik lees 'het kaartje': een sd kaart is niet zo betrouwbaar als een (usb) sata disk, daar kan een rpi prima van werken...

[Reactie gewijzigd door tweazer op 23 juli 2024 05:47]

Ter context. Ik heb nooit issues met een microsd in de pi. Echter gebruik ik slechts een default raspbian OS. Het enige wat de pi doet is een samba share delen in het netwerk. Voorheen gebruiktte ik mijn mainpc als fileserver, maar de pi is energezuiniger. Ik heb aan de pi één 1 hdd hangen, het is voor erbij.
Of via allerlei ingewikkelde terminalinvoertjes hem upgraden naar de nieuwste build.
Dit is een feature. Je kunt precies zien wat je aan het doen bent en hebt volledige controle. Het blijft Debian op een semi-supported doe-het-zelf-socje he.
Tuurlijk, ik zou het wel kunnen. Even googlen naar “upgrade raspberry pi os Buster to xxx” Maar ik denk dat als de updates stoppen op Buster, een clean install van de nieuwste raspberry pi os makkelijker is. Ik heb toch weinig op de pi draaien, eigenlijk alleen een samba share.
Had nieuwe release (Bullseye) geïnstalleerd op Raspberry pi 4 maar deze geeft echter problemen met beeld direct op monitor via HDMI en aanvankelijk ook via VNC (dit is nu opgelost) dat ik terug ben gegaan naar vorige versie (Bustier). Deze is een stuk sneller en stabieler. Het lijkt erop dat Bullseye te vroeg is uitgebracht. Er zijn in korte tijd al heel veel systeem updates geweest.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.