Programmeren hoort een basisvaardigheid te zijn. De zorg krijgt ook steeds meer robots en programmatuur. Net als de logistiek, de fabrieken, het onderwijs zelf, you name it.
Tip: als je over bepaalde beroepen begint dan is het wel zo verstandig om je in te lezen wat die beroepen inhouden en wat je daar zoal voor aan onderwijs krijgt. Bovendien maak je hier heel wat aannames en cruciale denkfouten. Je lijkt je bijvoorbeeld totaal niet te beseffen dat je voor programmeren zelf al het nodige aan basiskennis dient te hebben. Probleemoplossend denken en een beetje wiskunde bijvoorbeeld.
Laten die zaken nou ook basiskennis zijn voor iets als verpleegkundige. Dit zijn dan ook zaken die je tijdens de HBO-V opleiding zal krijgen. Je moet namelijk wel de juiste doseringen kunnen uitrekenen van de diverse medicamenten die je later aan je patiënten gaat geven. Bovendien is het ook wel zo handig dat je een beetje dingen als een ECG e.d. kunt lezen.
Verder is het pertinent onjuist om te denken dat wanneer je gebruik maakt van iets als robotica je dan ook moet kunnen programmeren. Zeker niet met hedendaagse robotica waarbij programmeren niet anders is dan het leer-knopje indrukken en vervolgens de robotarm met je eigen handen naar de juiste positie te bewegen. Dat ontwikkelt zich nu steeds verder waardoor robotica heel wat laagdrempeliger wordt en daarmee ook de vereiste om te kunnen programmeren vervalt. Dit zal voor heel veel meer aspecten gelden. Je maakt hier dan ook de enorme fout door te denken dat dit soort technische zaken pas nu hun intrede doen terwijl de werkelijkheid is dat dit al meer dan een halve eeuw aan de gang is. Machines in bijv. de instant film fabrieken van Polaroid zijn ook niet bepaald eenvoudig. Dat vereist ook enorm veel instelwerk en inhoudelijk technische kennis. Het hele CNC verhaal is niet anders. Mensen in de fabrieken hebben al jarenlang eenzelfde soort basiskennis aangeleerd gekregen als die je nodig hebt voor programmeren of ander technisch werk.
Programmeren an sich moet dus ook helemaal geen basisvaardigheid zijn. Sterker nog, het is ook nergens voor nodig omdat de basisvaardigheden die je voor programmeren weer nodig hebt via andere wegen ook aan te leren zijn en dit ook al sinds jaar en dag gebeurd. Het gaat immers om het denkproces en niet om je vermogen om iets in bijv. Python te kunnen schrijven.
Omdat die snapt hoe en waarom systemen op een bepaalde manier werken, en er een scriptje omheen kan bouwen, of ze op een andere manier kan inzetten dan getraind.
Als ie niet van wanten weet ja. Iemand die dat wel weet, weet dat je systemen op een dusdanige manier in elkaar moet draaien dat er weinig tot geen kennis voor nodig is om er mee om te gaan. In bepaalde gevallen is dat ook een wettelijke vereiste omwille van veiligheid.
We hoeven echt niet allemaal een 3D engine te kunnen bouwen, maar het staat buiten kijf dat echt inhoudelijk begrip van hoe computers en software werken de komende jaren steeds meer waarde gaat betekenen op de arbeidsmarkt. En dat leer je van programmeertechnisch inzicht.
Onzin. Kennis van computers en software is maar beperkt nodig. Het volstaat om te weten hoe je er mee om moet gaan en dat leer je met algemene IT lessen op school en zaken als ECDL. Daar zijn die lessen ook specifiek voor bedoeld. Dat leer je dus niet van programmeertechnisch inzicht en dat heb je er ook niet voor nodig.
Daarnaast is hetgeen je hier schetst helemaal geen vaardigheid gelieerd aan programmeren. Wat je noemt zijn allemaal beheertechnische zaken en vereisen wat andere vaardigheden dan programmeerwerk dat doet. Dat is iets wat ik in de praktijk in de afgelopen jaren ook heel erg goed heb gemerkt. Programmeurs weten feilloos hoe ze een stuk software moeten maken maar op moment dat er geen netwerkverbinding meer is dan kloppen ze bij de systeembeheerders aan omdat ze niet weten waar ze het moeten zoeken. Niks mis mee, ieder zijn eigen werkterrein

Of van die programmeurs die alles vanuit hun IDE doen omdat ze helemaal niets snappen van de commandline (lekker handig als je dan met iets als git moet werken...dit zegt overigens totaal niets over hun programmeerwerk, er zijn er die gewoon geniaal zijn).
Verder mis ik hier ook een stukje didactische kennis. Wat in je verhaal enorm mist is het feit dat niet iedereen gevoel voor techniek heeft en al dat technische gedoe begrijpt. Hoe zinvol (en ethisch) is het om iemand die a-technisch is, iets wat nogal technisch is aan te proberen leren? Mij lijkt dat trekken aan een dood paard. Dat is ook gevaarlijk omdat dit iemand erg demotiveert en depressief maakt.
Programmeren als basisvaardigheid? Onzinnig. Je hebt 1000x meer aan leren rekenen (doen we al eeuwen) en leren hoe je een probleem moet aanpakken (iets waar het onderwijs in de afgelopen 18+ jaar al op gebaseerd is: het welbekende projectmatig werken). Digitale vaardigheden leert men nu ook meer. Er worden namelijk ook steeds meer digitale apparaten in de klas gebruikt. Daarnaast is er ook nog gewoon technisch onderwijs in de vorm van natuur-/scheikunde en techniek. Deze vakken geven je ook al heel wat aan basiskennis van het programmeren mee. Je moet het alleen wel willen zien
Het bedrijf waar ik nu werk kijkt dan ook niet meer naar diploma's maar naar vaardigheden. We hebben inmiddels meer niet-ict'ers in dienst dan ict'ers. Die doen van alles van programmeren tot testen. Programmeren is echt niet de enige manier om die vaardigheden op te doen.
Hoe dan ook, een discussie als deze onder een artikel dat over Visual Studio Code dat op ARM apparaten kan draaien is zwaar offtopic.