Cookies op Tweakers

Tweakers maakt gebruik van cookies, onder andere om de website te analyseren, het gebruiksgemak te vergroten en advertenties te tonen. Door gebruik te maken van deze website, of door op 'Ga verder' te klikken, geef je toestemming voor het gebruik van cookies. Wil je meer informatie over cookies en hoe ze worden gebruikt, bekijk dan ons cookiebeleid.

Meer informatie

Door , , 89 reacties
Submitter: MacWolf

Microsoft heeft aangekondigd dat het een macOS-previewversie van de ontwikkelomgeving Visual Studio zal uitbrengen. De functionaliteit moet overeenkomen met de Windows-variant. Microsoft wil de preview tijdens zijn Connect-evenement beschikbaar maken.

Microsoft Visual StudioVolgens Microsoft ligt de nadruk op compatibiliteit en moeten Visual Studio-gebruikers projecten zonder conversie op verschillende platforms kunnen gebruiken. Ondersteuning voor alle projecttypes is er echter nog niet. De macOS-versie is vooral gericht op de ontwikkeling van native iOS-, Android- en Mac-toepassingen met Xamarin, dat begin dit jaar door Microsoft werd overgenomen en geïntegreerd in Visual Studio.

Daarnaast is deze versie geschikt voor het ontwikkelen van serverapplicaties met .Net Core. De previewversie biedt ondersteuning aan zowel C# als F# en is gebaseerd op Xamarin Studio. Gebruikers kunnen hun bestaande C#-bibliotheken gebruiken en code hergebruiken via Xamarin.Forms, aldus Microsoft.

Net als Xamarin Studio is de macOS-software gebaseerd op de opensource-MonoDevelop-omgeving. Andere overeenkomsten met Visual Studio zijn het gebruik van het Roslyn-compilerplatform en ondersteuning voor TextMate-bundels. De workspace moet bovendien herkenbaar zijn voor bestaande Visual Studio-gebruikers. Er zijn wel verschillen, bijvoorbeeld in de werkbalk.

Eerder maakte Microsoft een afgeslankte versie van Visual Studio beschikbaar voor de Mac. Het Connect-evenement vindt plaats van 16 tot en met 18 november.

visual studio macOS

Moderatie-faq Wijzig weergave

Reacties (89)

wat ik dan niet begrijp is dat Microsoft wel hun Language gaat brengen naar apple maar apple dat dan niet terug doet.

ach ja je kan niet alles hebben he :P
Microsoft is een veel grotere bedreiging voor Apple dan dat Apple dat voor Microsoft is.
Juist daarom is het vreemd dat Apple blijft vasthouden aan de gesloten mentaliteit. Door het opengooien van je eigen platform en te kiezen voor een multi platform omgeving maak je het voor je eigen developers mogelijk om nieuwe markten aan te boren en maak je het eenvoudiger voor developers van andere platformen om ook je eigen platform te ontdekken.

Microsoft zet deze stappen niet omdat ze filantropisch willen doen, maar wel om hun eigen marktpositie te verbeteren. Als ze developers zo ver krijgen om hun Android en iOS apps te ontwikkelen in Xamarin is het daarna maar een kleine moeite om hen die app bijvoorbeeld te laten porten naar W10M.
Juist daarom is het vreemd dat Apple blijft vasthouden aan de gesloten mentaliteit
Geen iedee wat je precies gesloten vindt. Een hele hoop tools van Apple zijn open source of de API is goed beschikbaar. Het is nu echt niet zo dat je nu met Visual Studio nu opeen cross-platform kunt gaan ontwikkelen. Het is alleen de IDE die nu op OS/X beschikbaar komt. Maar een Windows application zal je nu niet kunnen compileren op OS/X.

Ook Apple heeft bijvoorbeeld hun Swift taal open source gemaakt (zie : https://swift.org).
Ga je het echt hebben over het echte cross platform ontwikkelen dan kom je al snel uit bij frameworks zoals Qt. En je kunt je natuurlijk voorstellen dat elke fabrikant zijn eigen API's niet overal zelf beschikbaar stelt (dus cross platform ontwikkelen zonder externe frameworks), dat doen ze allemaal, zowel MS, Google (met android) en Apple (de grote 3).

Success met het vasthouden van de stelling "gesloten mentaliteit", ze doen het allemaal hoe je het ook went of keert.
Het is nu echt niet zo dat je nu met Visual Studio nu opeen cross-platform kunt gaan ontwikkelen. Het is alleen de IDE die nu op OS/X beschikbaar komt. Maar een Windows application zal je nu niet kunnen compileren op OS/X.
Waarom niet, precies? Het is al langer mogelijk om een Windows Forms applicatie te draaien met bijvoorbeeld het Mono framework. Mijn C# CLI applicatie werkt zonder hercompilatie onder Linux. En het nieuwe .NET Core platform is er voor zowel Windows, Linux als Mac.
Ook Apple heeft bijvoorbeeld hun Swift taal open source gemaakt (zie : https://swift.org).
Ga je het echt hebben over het echte cross platform ontwikkelen dan kom je al snel uit bij frameworks zoals Qt.
Waarom Apple steeds een eigen programmeertaal probeert te pushen is mij een raadsel.
Eerst was het objective C, een taal die sinds de opkomst van C++ (begin jaren '90) een dubieus bestaansrecht had en alleen door Apple werd gepusht. Nu het jonge Swift, terwijl er volwassen, goed gedocumenteerde alternatieven bestaan waar instanties zich jarenlang voor hebben ingezet, die evengoed toegepast kunnen worden. Het kan wel zijn dat Swift open source is, maar toch is het een vorm van vendor lock in, door iets anders te doen dan de rest. Net als de voorkeur voor toepassing van eigen standaarden en technieken in de hardware.

In de toekomst zullen platforms steeds meer open en compatibel met elkaar worden en zal het minder vaak nodig zijn om platformspecifieke software te maken. Het verdienmodel zit in producten en diensten die een hele brede markt kunnen bestrijken, niet in belemmeringen. Google en Microsoft lopen hierin voor op Apple. Het verdienmodel van Apple, dat leeft van proprietary producten en diensten, is totaal anders.
Waarom Apple steeds een eigen programmeertaal probeert te pushen is mij een raadsel.
Een moderne taal die met Objective-C overweg kan had jij natuurlijk al op de plank liggen.
Eerst was het objective C, een taal die sinds de opkomst van C++ (begin jaren '90) een dubieus bestaansrecht had en alleen door Apple werd gepusht.
Objective-C is ouder en gebruiksvriendelijker dan C++. Bovendien is C++ een subset van de Objective-C++ standaard zoals C een subset is van de C++ standaard dus je C en C++ codebase was prima portable.
Nu het jonge Swift, terwijl er volwassen, goed gedocumenteerde alternatieven bestaan waar instanties zich jarenlang voor hebben ingezet, die evengoed toegepast kunnen worden.
InstŠnties nog wel? :D Ik heb echt geen idee buiten Kotlin welke talen met de bestaande Objective-C libraries overweg zouden kunnen en toch de mix van hele strikte types en "losse" syntax hebben.
Het kan wel zijn dat Swift open source is, maar toch is het een vorm van vendor lock in, door iets anders te doen dan de rest. Net als de voorkeur voor toepassing van eigen standaarden en technieken in de hardware.
Deze rant had je ook onder een artikel over JavaScript in 1994 kunnen zetten en dan was het zelfs nog zo geweest dat JavaScript niet eens open was. En kijk nu waar JavaScript overal draait.
Bedankt voor je informatieve reactie!
Objective-C is ouder en gebruiksvriendelijker dan C++.
Dat lijkt mij niet helemaal waar. C++ werd eind jaren '70 bedacht en kreeg zijn naam midden jaren '80. Objective C werd begin jaren '80 bedacht, maar pas eind jaren '80 bekend nadat NeXT het ging toepassen. NeXT is in 1996 opgekocht door Apple, zo komen ze aan Objective C.
Bovendien is C++ een subset van de Objective-C++ standaard zoals C een subset is van de C++
Objective C is een superset van C en C++ is bijna een superset van C.
Maar C++ is geen subset van objective C en geen exacte subset van C. Het is gebaseerd op C, maar accepteert niet alle C code. En veel C++ code draait niet in Objective C.
C++ is uit '83, Objective-C uit '84. Dus ze zijn eigenlijk parallel ontwikkeld. Maar goed, Objective-C was een beetje bedoeld als C + NextStep waar C++ een andere filosofie had. Objective-C is een kleine bescheiden en semi-dynamische taal, waar C++ heel omvangrijk, complex en niet dynamisch is.
Maar C++ is geen subset van objective C
Klopt, voor C++ gebruik je Objective-C++ door de extensie .mm in plaats van .m te gebruiken bij je implementatie file. Ik weet niet of Šlle C++ inline in een Objective-C++ methode werkt maar je hebt wel naadloze interop tussen je C++ libraries en Objective-C++.

Objective-C werd wel buiten NeXT gebruikt, je ziet het nog wel eens voorbij komen als John Carmack code online komt maar goed C++ werd uiteraard veel populairder.

[Reactie gewijzigd door BikkelZ op 15 november 2016 20:46]

Er is best ruimte voor nieuwe talen op het systeem niveau. Er is de laatste tien jaar veel vooruitgang geboekt met internet talen die nog niet echt is doorgedrongen op het systeem niveau, met uitzondering van Google Go. Swift was dus een welcome vernieuwing, en ik zou het nieuws van Visual Studio op Mac meer welkomen als deze ook directe ondersteuning had voor native Swift programmeren - het is een efficiŽnte en fijne taal om in te werken, minder complex dan Objective-C en minder moeilijk dan C++, en moderner dan C#.

Maar Visual Studio is het zwaargewicht onder de IDE's, als ze al die functionaliteit zoals code analyses en profiling naar de Mac brengen dan is dat toch wel een flinke stap voor programmeren op de Mac, en zal je als leidinggevende toch een afweging moeten gaan maken van waar haal ik het meest efficiŽnte team vandaan, door op VS te programmeren met al zijn greedschappen maar onder Xamarin, of native Swift in de wat mindere X-code.
Wat Microsoft nu op OS/X heeft uitgebracht is een IDE, daar zit geen framework support bij. Je kunt dus nog steeds niet met deze IDE opeens cross compileren, dat wilde ik aangeven.

Ook de naam Visual Studio is een beetje dubious natuurlijk. Deze Visual Studio for OS/X is iets heel handers dan dat je kunt van Visual Studio onder Windows, het zijn totaal andere producten.

De rest laat ik over aan BikkelZ... :)
Swift is een leuk taaltje. Doet me denken aan Kotlin. Ik heb het nog nooit gebruikt maar dat lijkt me echt iets dat ze cross-platform moeten gaan promoten.

(of laat Jetbrains komen met een Swift IDE)

[Reactie gewijzigd door Cilph op 14 november 2016 12:46]

Jetbrains heeft ook een Swift IDE: AppCode :)
Volgens mij kan ik AppCode alleen op OSX draaien.
Gesloten? Voor zover ik weet is Swift open source... https://github.com/apple/swift
Dat is Apple die maar een botje gooit naar de developers om te kunnen zeggen dat ze bijdragen aan de open source community
Haters gonna hate.. Apple draagt al jaren bij aan de open source community. https://opensource.apple.com
Volgens mij is dit mede omdat ze verplicht zijn delen van code opensource te maken toch? (Ivm gebruik van stukken code waar dit een eis van is)

Niet alles zal dus ook daadwerkelijk openbaar staan.
No shit, da's het kenmerk van propriťtaire code
UWP is ook voor xbox, surface hub, hololens en PC, niet uitsluitend w10m :)
Ooit gehoord van POSIX Unix? OS X is al een paar jaar een zgn POSIX Unix.

Dat gesloten systeem valt wel mee, Apple heeft alleen een heleboel "dichtgetimmerd" voor de eindgebruiker.
In het verleden was opengooien toch niet het recept voor succes voor Apple....
Microsoft is een veel grotere bedreiging voor Apple dan dat Apple dat voor Microsoft is.
Microsoft is helemaal geen bedreiging voor Apple.

Dit is een enorm slimme zet geweest van Microsoft! App-ontwikkelaars kunnen zo in ťťn keer een app maken voor zowel iOS, Android als Windows Mobile. Zo blazen ze weer leven in Windows Mobile!
Ach je ziet wel een trend. Microsoft dacht op een gegeven moment ook gewoon te focussen op bestaande producten en inderdaad dat hielp een paar jaar maar toen haalde de stilstand ze echt wel in en moesten ze weer uit een gat gaan klimmen. Hetzelfde gebeurd nu een beetje met Apple. Ze vernieuwen bijna niet en focussen vooral op hun bestaande business, als ze niet opletten gaan ze net zoals Microsoft vallen over een poosje. Dus in dat opzicht is Microsoft een bedreiging nu aan het worden omdat ze hard aan het opkrabbelen zijn.
En wat zou dan de Apple language zijn waar je het over hebt? Objective C++? Ik vraag me af wie daar blij van wordt als je al C++ hebt en C# op het Windows platform.
Het zou wel leuk zijn als Apple's programmeertaal Swift bruikbaar zou zijn op andere platformen dan macOS en iOS.

Objective C(++) is op weg naar de uitgang, tegenwoordig gebruiken mensen Swift voor Apple apps.
Was Swift niet open source gemaakt? Dacht gelezen te hebben (ik weet helaas niet meer waar) dat Google aan het kijken was of Android die overstap misschien ook kon gaan maken. Lijkt mij dat Microsoft dan zelf hetzelfde zou kunnen doen toch?
Swift is al open source, zie:

- https://swift.org
- https://github.com/apple/swift

IBM is bezig met Swift op de server: https://developer.ibm.com/swift/

[Reactie gewijzigd door MacWolf op 14 november 2016 12:28]

Dat bedoelde ik inderdaad te zeggen, thanks voor de aanvulling!
Swift kun je ook op Ubuntu gebruiken.

[Reactie gewijzigd door z1rconium op 14 november 2016 12:20]

Apple met Swift ondersteund Linux ook officieel. Je hebt dan wel niet toegang tot alle frameworks die je op OSX hebt als Cocoa. Wel heb je toegang tot de Core en Foundation Library.

[Reactie gewijzigd door ZpAz op 14 november 2016 12:22]

Swift wat intussen ook al op Linux te gebruiken is...
Swift werkt ook op Windows hoor...
Onofficieel met een port ja
Swift is gewoon open source, je kan het gebruiken zoals je wil. Hoezo onofficieel? En ja, iets naar een nieuw platform brengen heet porten, dus ja, dan heb je een port, so what? Objective-C werkt bijvoorbeeld ook gewoon op Windows.
Misschien heeft Rockster34 het over Swift?
Ubuntu en MacOS lijken te worden ondersteund, Windows nog niet: https://swift.org/download/#using-downloads
Alhoewel: https://swiftforwindows.codeplex.com/

Maar terug naar het onderwerp: goede zaak. Microsoft lijkt te hebben geleerd van het verleden om een monopoly te willen van hun eigen platform en daar dan ook alleen producten voor te ontwikkelen.
Het simpele feit dat je iOS apps kunt compileren op een Niet Mac omgeving zou veel bedrijven en mensen gelukkig maken. Zo draaien veel Jenkins of andere Build Servers in de cloud.

Maar Mac OS in the cloud is nog een fenomeen wat niet goed uitgevoerd word.

Ja er zijn websites die het aanbieden, maar vaak betaal je dan direct voor een mac mini box.
Simpel, Dat doet Apple om meer Macs te verkopen.
Zelfde als dat je een app ontwikkelt in Xamarin en je deze wilt publiceren naar de appstore dit alleen mogelijk is via een Mac. Dit mag er overigens 1 zijn in je netwerk, maar het mag niet via een VM.

Edit: Ik weet vraag me serieus af waarom dit een -1 waard is. Ik zeg niets wat onwaar is volgens mij en mocht dat wel zo zijn dan lees ik graag de argumenten waarom dat onwaar zou zijn. Het is in ieder geval niet als trollactie bedoeld.

[Reactie gewijzigd door Vexxon op 14 november 2016 13:35]

Op je edit: Ik zie anders ook geen onderbouwing waarom het _wel_ waar zou zijn.
Misschien hebben zij gewoon een ontwikkelomgeving gemaakt waarmee je apps kunt maken voor hun iOS apparaten op hun desktop OS.

Je zou kunnen beargumenteren dat het is om meer spullen te verkopen, ze zijn een commercieel bedrijf dus dat lijkt me ook niet heel onwaarschijnlijk. Een ander punt is dat, doordat zij alles in eigen beheer hebben, dat ze een bepaalde kwaliteit kunnen garanderen. Iets dat niet kan op het moment dat je het toelaat om via allerlei andere tools of platformen dat te doen.

En zo zijn er voor alle kanten nog veel zaken te verzinnen zonder dat dit echt te onderbouwen is met bronnen.
Hoe controlen ze dat dit een VM is? Of bijvoorbeeld een hackintosh?
Voor zover ik weet is daar geen controle op. Maar Apple's licentie staat het niet toe om AppStore apps op een hackintosh te bouwen.
Voor zover ik weet controleren ze dat niet. Maar dat neemt niet weg dat ze het niet toelaten.
Ik begrijp dat wel hoor. Visual studio is de enige IDE die nog ontbreekt in het rijtje IDE's voor OSX. Tevens ook het grootste ding voor developers aangezien VS echt wel een goede IDE is.

Waar applicaties ontwikkeld in Visual Studio vaak prima werken op macs (visual studio wordt veel gebruikt voor C afgeleiden) werkt swift absoluut niet op windows. Daar zit microsoft en de windows gebruikers ook helemaal niet op te wachten.

Niemand wil in swift gaan ontwikkelen op windows, terwijl er wel heel veel ontwikkelaars zijn die visual studio willen draaien op een mac. Dat ze dat nu moeten doen via bootcamp is dan jammer.
maar er zijn ook genoeg mensen die wel Swift willen proberen maar de kans/Geld er niet voor hebben omdat het exclusive is wat best wel stom is..
https://swift.org/download/#releases

Please try again.
Swift is gratis te gebruiken onder Linux. Geld is never een argument bij open source talen.

Swift zelf past alleen totaal niet bij de code strategie en alle design principes die microsoft heeft. Swift applicaties bouwen gaat heel anders dan bijvoorbeeld .Net. Ik zie ze dat dus nog niet zo snel doen.
Training kost nog steeds tijd en geld, ook voor open source talen (misschien wel vooral).
Hoho. Het kost hoogstens tijd. En het is nog steeds een vrijwillige keuze. Als je het wil proberen, kan dat geheel kosteloos. Dat jij het in de baas z'n tijd wil gaan doen zodat het wel geld kost is niet het probleem van een Apple of MS.
Niet iedereen hier is hobbyist...
Tsja en binnen het bedrijfsleven is het heel simpel: shit kost geld.

Als jij een Swift programmeur wil hebben a 40-50K in t jaar, dan kan je ook wel §300 missen voor het verschil tussen een Macbook en een windows laptop. Of je doet ff een dualbooter met Linux op je Dell XPS.

Dus. Geld is absoluut geen argument. Dat slaat nergens op. Wil je het ff proberen dan hoef je er geen geld aan uit te geven (ubuntu iso is immers gewon gratis verkrijgbaar), wil je er echter geld mee gaan verdienen dan is het wel verstandig om er iets aan uit te geven zodat je dat ook kan doen. Net zoals je een goede windows bak koopt voor je Visual Studio gebruiker.
"Even proberen" kost gewoon geld hoor als je een bedrijf hebt. Of wordt jouw salaris tijdelijk gestopt op het moment dat je nieuwe dingen probeert?
"Even proberen" proberen van Swift kost net zo veel geld als even proberen van .Net. Als het wil proberen KAN dit geheel kosteloos. Vrije tijd kost geen geld. Dat je dit ook aan iets anders had kunnen besteden betekent niet dat het je geld kost. Een tijdsinvestering in iets wat je wil proberen kost tijd en tijd is niet per se geld voor dit soort dingen.

Je snapt natuurlijk wel dat deze discussie over tijd natuurlijk volledig niet het probleem is van Apple of MS en dat deze net zo goed geld voor python (geheel gratis), java (geheel gratis), javascript/angularJS (ook kosteloos) of eender welke (open source) programmeertaal.

Geld is in deze dus absoluut geen argument tegen swift. Dat is totale BS.
Microsoft wilt dat iedereen hun services gaat gebruiken, daarom is het beschikbaar op meer dan alleen Windows.

Apple wilt volgens mij vooral veel hardware verkopen, waardoor ze het niet mogelijk maken om zonder een Mac software te ontwikkelen voor hun platforms.

De insteek is anders, maar het doel uiteindelijk het zelfde (meer geld verdienen).
Swift is anders gewoon open-source.
Als je met Swift voor .net wilt ontwikkelen kun je gebruik maken van http://www.elementscompiler.com/elements/silver/
Silver werkt in VisualStudio en is ook nog eens gratis! :*)
Apple had al vanaf 1977 een Microsoft IDE. Microsoft is van origine een IDE software bakker, pas later en op specifiek verzoek van ťťn klant kwam er ook een besturingssysteem bij.

Daarom is Visual Studio als IDE niet te verslaan, dat is het hart van het bedrijf.
----

typo

[Reactie gewijzigd door BikkelZ op 14 november 2016 13:34]

Doel is voor Microsoft dat mensen meer apps ontwikkelen met C# en Visual Studio. Hopelijk worden er dan ook meer apps voor Windows Phone / Windows 10 Mobile gemaakt, maar dat laatste is meer 'wishful thinking'.
wat ik dan niet begrijp is dat Microsoft wel hun Language gaat brengen naar apple maar apple dat dan niet terug doet.
Dat is vrij simpel te verklaren, ze hebben allebei hun eigen business model.

Microsoft verdient het geld (voornamelijk) met de verkoop van software en maakt het daarmee minder uit welk platform mensen kiezen.

Apple verdient het geld (voornamelijk) met de verkoop van hardware en geeft hun software (bijna) gratis weg, maar dan moeten mensen wel hun hardware kopen.
Switft komt toch wel ook voor Windows beschikbaar?
https://github.com/tinysun212/swift-windows
http://webwereld.nl/devel...ag-met-swift-voor-windows

Apple heeft laten weten dat de lange termijnplannen voor Swift 3.0 ook platformonafhankelijkheid bevatten. Swift code kan met weinig veranderingen op meerder platformen gebruikt worden. Het lijkt er daarom ook op dat de beschikbaarheid van een officiŽle versie van Swift voor Windows slechts een kwestie van tijd is. Tot dat zo ver is, kunnen Swift-fans alvast aan de slag met deze versie zonder van platform te wisselen.

[Reactie gewijzigd door Antarloka op 14 november 2016 13:30]

Tja, Apple he.
Nog steeds onzin dat als je een IOS app wilt builden (zelfs met IONIC of Xamarin) je een mac nodig hebt.
Mac OS in een VM werkt prima, gelukkig. Maar wel een beetje een vervelende beperking. Helaas (wat dit betreft dan) op beide gebieden (desktop en smartphone) geen echte machtspositie dus er kan juridisch niet zo veel aan gedaan worden. En blijkbaar werkt het wel; er zijn maar weinig app-bouwers die iOS links laten liggen. Al die developers hebben dus iig Mac OS gebruikt, en de kans dat dat daadwerkelijk met een Mac gebeurt is is niet heel klein natuurlijk. Levert Apple nog weer extra inkomsten op.
Als je niet kunt investeren in een Mac ben je ook niet serieus aan het ontwikkelen. En waarom zou Apple hobbyisten moeten helpen?
Precies een mac ergens in een kast om te laten verbinden en ontwikkelen op een windows machine met touchscreen zodat je makkelijk kan zien wat de app doet als je het aanraak.
Je hebt in Xcode geen aanraakscherm nodig om te zien als je een app ergens aanraakt.
Wel om het swipen goed te kunnnen tweaken.
Het is onzinnig om het builden te forceren op een Apple.
Dat heeft niet te maken met of je serieus aan het ontwikkelen bent of niet.
Maak ik goede code met goede documentatie en heb ik nagedacht over software architecture, standaarden die ik gebruik, security e.d. dan ben ik serieus bezig, niet omdat ik wel of niet een Mac wil kopen.
Volgens mij heb je niet helemaal meegekregen waar dit artikel over gaat. Nu heb je dus VS en kun je .Net server applicaties ontwikkelen op de Mac. Het is natuurlijk een kwestie van tijd voordat je ook gewoon Windows 10 Mobile applicaties kunt builden, de grootste horde is hiermee al genomen. Dat daar nu nog niet de focus ligt is natuurlijk niet zo vreemd, gezien het geringe marktaandeel en installed base van W10M
Iemand het download linkje al gevonden voor de preview? :Y)
Nee, dit is Visual Studio Code, om het nog verwarrender te maken ;)

Dat is waar in het artikel in de laatste alinea ook aan gerefereerd wordt:
Eerder maakte Microsoft een afgeslankte versie van Visual Studio beschikbaar voor de Mac
Overigens in het originele artikel verwijzen ze naar https://www.visualstudio.com/ maar daar kan ik nog niets vinden. Waarschijnlijk wordt die pas beschikbaar gemaakt tijdens Connect();

[Reactie gewijzigd door jfversluis op 14 november 2016 13:10]

Nee, dat is Visual Code.

"Eerder maakte Microsoft een afgeslankte versie van Visual Studio beschikbaar voor de Mac."

Deze variant dus.

[Reactie gewijzigd door Vaniska op 14 november 2016 13:07]

Daarnaast is deze versie geschikt voor het ontwikkelen van serverapplicaties met .Net Core.
En zijn dingen zoals het Entity Framework hierin ook beschikbaar? Allemaal leuk, maar het is natuurlijk de vraag hoelang Microsoft de ondersteuning op een "vreemd" OS volhoudt.
[...]


En zijn dingen zoals het Entity Framework hierin ook beschikbaar?
Jep je hebt een speciale Entity Framework voor .NET Core.
Die ondersteuning is er al heel lang, maar tot nu toe was daar geen "Visual Studio" voor. Wel MonoDevelop / Xamarin Studio, dus daarom hebben ze het nu maar een rebrand gegeven, dan is het cirkeltje rond.

Maar zaken als Entity worden allemaal via NuGet package verspreid die tegenwoordig allemaal heel uitgebreide platformondersteuning hebben. Dus ik zou niet bang zijn dat dit snel verdwijnt. :)
Dat gaan ze wel een poos volhouden. Ze hebben ook gezien dat gesloten mentaliteit niet werkt en richten zich dus volledig op crossplatform apps en standard interfaces die ze op meerdere OS'es kunnen implementeren. Kijk maar eens naar .NET Core, ASP.NET Core ect.
Microsoft zet hiermee in ieder geval een stap richting multi platform applicaties.
Apple's programma Xcode draait alleen op Mac's. En ik denk niet dat apple dat gaat veranderen.
Waarom zouden ze ook? Wat wint Apple daar mee?
De blog post is inmiddels alweer verwijderd door Microsoft. Er stond ook dat je naar visualstudio.com kon gaan en de preview kon downloaden, maar dat kan helemaal niet. Lijkt me dus een gevalletje onbedoelde premature publicatie.
Er stond ook dat de aankondiging gedaan zou worden op Connect(); wat ook pas de 16de begint.
Ik heb zelf niets met Apple/Mac, maar het multiplatform beleid staat me wel aan.
Hulde, hulde, hulde, ik ben zo blij nu!
Dit is extreem goed nieuws voor mij als Apple / Microsoft specialist. Hoewel ik gewoon soepel werk met Parallels is het natuurlijk veel fijner om native in macOS te kunnen werken voor alles. Ik weet niet of ik ook Windows applicaties kan ontwikkelen en die dan via Parallels of een VM kan runnen in een native environment maar ik verheug me wel op een toekomst waarin ik niet zo veel applicaties dubbel hoef te installeren.
Mijn brein dacht 'joepie', mijn gezicht deed :) bij het zien van dit bericht.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.



Nintendo Switch Google Pixel Sony PlayStation VR Samsung Galaxy S8 Apple iPhone 7 Dishonored 2 Google Android 7.x Watch_Dogs 2

© 1998 - 2016 de Persgroep Online Services B.V. Tweakers vormt samen met o.a. Autotrack en Carsom.nl de Persgroep Online Services B.V. Hosting door True