Microsoft maakt Visual Studio 2017 beschikbaar

Microsoft heeft dinsdag tijdens de viering van de twintigste verjaardag van Visual Studio de nieuwste versie van de integrated development environment beschikbaar gemaakt. De softwareontwikkelaar heeft Visual Studio naar eigen zeggen onder andere sneller gemaakt.

Die snelheid zou onder andere bij het opstarten naar voren moeten komen: volgens Microsoft start Visual Studio 2017 drie keer sneller dan de 2015-voorganger. Ook de installatieprocedure is versneld; de software neemt minder ruimte in en gebruikers kunnen ervoor kiezen alleen de delen te installeren die ze nodig hebben.

De nieuwe versie van de ide geeft ontwikkelaars meer mogelijkheden om zich op mobiele toepassingen te richten, onder andere dankzij de integratie van Xamarin 4.3, dat direct ondersteuning voor Apples tvOS toevoegt. De software verbetert verder de koppeling van mobiele apps met clouddiensten. Daarnaast is er de mogelijkheid voor Linux te ontwikkelen met C++.

De mogelijkheden om samen aan projecten te werken zijn verruimd. Feedback is beter zichtbaar en er zijn nieuwe Git-functies geïntegreerd in Team Explorer. Een belangrijke toevoeging is daarnaast de Live Unit Tester, die aanpassingen live in de editor toont. Deze is echter alleen beschikbaar in Visual Studio 2017 Enterprise.

De prijs van de Enterprise-versie is identiek aan die van Visual Studio 2015 en voor dat bedrag krijgen ontwikkelaars ook Redgate Data Tools en een nieuwe DevOps Accelerator. De Community Edition blijft zonder kosten beschikbaar. De software draait op Windows 10 vanaf versie 1507, Windows 7 Service Pack 1, Windows 8.1, Windows Server 2016 Standard en Datacenter en Windows Server 2012 R2 Essentials Standard en Datacenter.

Microsoft zet de volledige lijst met veranderingen op de Visual Studio-site op een rij. Microsoft heeft tegelijkertijd de testversies van Visual Studio for Mac, Visual Studio Team Foundation Server 2017 en Visual Studio Mobile Center updates gegeven.

VS 2017 installer

Door Olaf van Miltenburg

Nieuwscoördinator

07-03-2017 • 18:07

88

Submitter: Michali

Reacties (88)

88
87
59
11
0
13
Wijzig sortering
Downloadpagina

En aangezien er geen .iso voor offline-installatie aangeboden wordt mischien wel handig:

Create an offline installer for Visual Studio 2017

[Reactie gewijzigd door ironx op 24 juli 2024 13:52]

Ik neem aan dat via de MSDN subscriptions de boel alsnog als ISO beschikbaar komt. Zo was het altijd (sinds Visual Studio 6), voor iedere editie van Visual Studio. Maar goed, we zijn op werk bezig met de overstap van VS2013 naar 2015. Dat is al een enorme bak werk.

Compatibiliteit van (met name statische libraries C/C++) is in Visual Studio altijd slecht (=nagenoeg afwezig) geweest. Wat dat betreft gaat dat in UNIX/Linux land makkelijk. Al is die vergelijking niet helemaal eerlijk, omdat een UNIX/Linux compiler veel beperkter is dan Visual Studio (runtime/libc is een onderdeel van het OS, GUI zijn aparte libs, en dit alles zit bij Visual Studio allemaal bij elkaar). Mogelijk moet Microsoft de visual studio runtime en MFC juist meer naar het OS drukken, en Visual Studio minder een mastodont maken, waarmee migreren naar iets nieuws (en ik spreek alleen voor C/C++, niet eens voor VB en allerlei andere .NET zaken) minder ingewikkeld wordt.

En hopelijk is VS2017 inderdaad sneller dan VS2015. VS2015 lijkt trager te zijn dan VS2013, die op zijn beurt ook weer trager was dan zijn voorgangers. Het wordt allemaal wel steeds groter, mooier, veelzijdiger, maar dat heeft wel een prijs (die een PC kennelijk niet helemaal bij beent, zeker als je geen SSD hebt, helaas...).
Ik denk dat .NET bijna makkelijker is te migreren naar een nieuwe versie van VS. Ik heb nog niet gekeken hoe erg alle MSBuild dingen veranderd zijn, maar dat valt vaak nog wel mee.
MSBuild is het probleem niet. Dat hebben ze wel op orde (sinds VS2013). Voorheen (voor VS2013) hadden we eigen plug-ins. Rampenplan (iedere keer zat dat anders). De problemen die ik met VS heb is de steeds grotere afwijking van Windows (C/C++) APIs met bijv. POSIX. Zo'n beetje alles uit de GNU wereld bijt met Visual Studio. Microsoft houdt zich regelmatig maar beperkt aan standaarden. Als je multi-platform ontwikkeld is dat niet fijn. Voor single (Windows only) is Visual Studio een prachtig product, wat bijna iedere versie weer beter wordt (al ben ik niet echt een fan van de minimalistische menu's, met alles in hoofdletters en windows zonder schermen).
Zo'n beetje alles uit de GNU wereld bijt met Visual Studio. Microsoft houdt zich regelmatig maar beperkt aan standaarden. Als je multi-platform ontwikkeld is dat niet fijn.
Buiten dat het omslachtig werkt houdt niets je tegen om d.m.v. GCC of Clang te compilen onder Visual Studio. Vooral die laatste is fijn, omdat die via een extension volledig aansluit bij het Visual Studio compilatieproces, maar wel met alle nieuwe C++ features overweg kan. Als je nu ook nog de linker kon veranderen...
In Visual Studio 2017 installeer je het zo mee.

Wanneer je desktop C++ installeert in VS2017 kan je deze (experimental) feature aanvinken.
Het gebruik van gcc levert als nadeel op dat je ook een afhankelijkheid krijgt naar een gcc runtime. Dat is ook niet handig.

Het is eigenlijk alleen het GNU spul wat lastig is, de rest (verreweg het grootste gedeelte) is gewoon goed geport voor Windows.
Het gebruik van gcc levert als nadeel op dat je ook een afhankelijkheid krijgt naar een gcc runtime. Dat is ook niet handig.
Ja, maar hetzelfde geldt voor compilen met MSVC. Elke compiler heeft nu eenmaal zijn eigen dependencies.
Dat is zo, maar als je al op MSVC gebaseerd bent, dan schakel je niet zomaar over.
Klopt. Alhoewel ik persoonlijk wel van mening ben dat als je je echt alleen op MSVC focust, je dan wel een beetje jezelf aan het martelen bent, want MSVC is vrij beperkt en antiek in vergelijking met de andere compilers.
Alleen op Windows :-). Ik werk gelukkig ook met andere platformen. Als is Visual Studio echt geen slechte IDE, integendeel. Alleen soms wat traag. Op alle andere platformen gebruiken we in de compiler van de OS leverancier (gcc op Linux, XL C/C++ op AIX etc). Eigenlijk is Windows een vreemde eend in de bijt, omdat dat het enige OS waar de C/C++ runtime NIET met het OS meekomt.
Voor de geïnteresseerden: Visual Studio 2017 installeert prima naast Visual Studio 2015 (heb ze nu beide geïnstalleerd staan).
Wil je van Visual Studio 2015 af, hier kun je vinden hoe je Visual Studio 2015 zo goed als volledig verwijdert.

[Reactie gewijzigd door Alphyraz op 24 juli 2024 13:52]

Het is aan te raden om je productie omgevingen project nog geen 2017 te gebruiken ivm kinderziektes, je kan het je niet veroorloven.
Och, het is maar een IDE. Zolang MSBuild / Roslyn het blijft compileren, kan je het nog met Notepad doen. Als je maar gewoon een goede fallback hebt als er net iets niet helemaal lekker werkt.
Ik heb al een tijd de RC versies gebruikt op mijn productie omgeving, naast vs 2015. Het enige waar ik "last" van had, was dat met de core tooling de overstap van json weer naar csproj werd gemaakt en het actieve framework werd gewijzigd naar een nieuwere versie. Dus ik zie geen enkele reden om het niet op je productieomgeving te zetten, want het kan prima naast 2015 en de RC versies waren ook erg goed en een verbetering t.o.v. 2015.
Je onderschat wat er fout kan gaan, en geloof me dan heb je een probleem. Vooral een dag voor de deadline.
Mocht het project corrupt raken, of de IDE opent niet meer.. en zo ontelbaar andere mogenlijkheden..

Ik zeg dit niet voor niks.
Er zijn iets van 4 release candidates geweest. Het enige wat echt brak was, was de .net core tooling. Waarvan werd gezegd dat het out of band van vs zal worden geshipped. Ook die is nu uit. Maar als je het goed wil testen, dan zal je in een VM of zo je productie omgeving moeten namaken en daar vs2017 installeren.
Weet iemand toevallig of ik dit klakkeloos over VS 2015 kan installeren of ga ik geheid tegen vervelende wijzigingen lopen? En is VS community 2017 nog gratis?
Je kan dit naast Visual Studio 2015 installeren, dus mocht je problemen ondervinden kun je daar altijd op terugvallen. De community versie is nog steeds gratis.
Ik dacht dat deze 2017 'suite' naast 2015 wordt geïnstalleerd, waardoor je dus beide varianten kunt gebruiken.
Echter durf ik het niet te garanderen, daar ik nu toch begin te twijfelen..
Ja, je kan alle versies naast elkaar installeren, ik heb zelf 2012 en 2015 naast elkaar (en 2010 een aantal maanden geleden pas verwijderd)
Ja 2012 pro & 2015 community in W10 pro
Tot nu toe is dat met iedere recente versie mogelijk geweest. Er zit zelfs een version selector bij :)
Ik weet dat er in de beta problemen waren dat xamarin voor vs2015 verwijderd werd als je vs2017 installeerde. Maar normaal gezien draaien deze vlekkeloos naast elkaar.

[Reactie gewijzigd door 1superheld op 24 juli 2024 13:52]

De nieuwe versie is inderdaad behoorlijk snel! Fijn dat je alle modules los kunt installeren.
Anoniem: 84766 @justVR7 maart 2017 19:12
Snelheid mag ook wel eens. Het kleine broertje VS Code rent rondjes om Visual Studio.

Veel single threaded com code is nu vervangen door nieuwe multi threaded project system geschreven in C#. Dat zal vast merkbaar zijn.
Het kleine broertje VS Code rent rondjes om Visual Studio.
VisualStudio heeft dan ook veel meer mogelijkheden. VS Code gaat vooral onderuit, net als Atom overigens, op het moment dat je met bestanden van redelijk formaat gaat werken. Dan gaat het tegen je werken dat VS Code en Atom mbv JavaScript zijn geschreven.
Toch is het wel belangrijk dat een IDE snel werkt. Xcode was met Objective-C razendsnel. Het kon een hoop dingen niet maar CMD+SHIFT+F en CMD+SHIFT+O werkten zelfs op langzame machines super snel en dat maakte een boel goed. Dan ben je samen met een snelle compiler die op de achtergrond meewerkt met warnings en errors real time toch behoorlijk productief.

Nu met Swift gaat de compiler nog regelmatig over zijn nek op de achtergrond waardoor de IDE langzaam wordt of je ineens code completion kwijt bent. Dan ben je wel productiever doordat de taal beter is maar je raakt wel een hoop rauwe snelheid kwijt tijdens het ontwikkelen.

Voor mij was 2015 al een verbetering samen met een SSD en 16GB aan RAM, ik vind hem nergens meer traag behalve wachten bij builden en dat soort dingen. Met ReSharper is het wel een hele complete IDE, geen betere naar mijn mening. Als 2017 sneller is dan ben ik blij.

Maar er is zeker een punt voor minder features maar een responsieve applicatie, absoluut.

[Reactie gewijzigd door BikkelZ op 24 juli 2024 13:52]

tja, VS Code is dan ook totaal niet te vergelijken met Visual Studio.. Dat is zoiets als notepad vergelijken met word..
Anoniem: 84766 @SuperDre8 maart 2017 11:17
Dat ben ik niet helemaal met je eens. Tuurlijk is Visual Studio, veel meer dan VS Code. Maar steeds meer van de onderliggende tooling wordt gedeeld. Roslyn Project System bijvoorbeeld is los van de applicatie. Deze wordt afaik nog niet gebruikt in VS Code.

Syntax kleuren in VSCode gebeurt nu nog middels regex, maar Roslyn draait onder de c# extensie en zou hetzelfde kunnen leveren als voor Visual Studio. Intellisense wordt door Roslyn gedaan. Project templates komen uit .Net Core Tools. Test framework is nu opensource.

Ja, VS is veel meer dan alleen een editor, maar het is ook een groot deel UI op onderliggende tooling of libraries, die of ook beschikbaar zijn via c# extensie of command line.

Volgens jouw vergelijking kan je VS Enterprise en VS Community op dezelfde manier vergelijken.
Ja, uiteindelijk is het de bedoeling dat VS Code gewoon VS Studio gaat worden, want voor zover ik begrijp is VS Code dus wel crossplatform..
Ja, daarom is het ook het kleine broertje. Maar als je je druk maakt over performance, Notepad rent rondjes om VS Code heen ;)
Anoniem: 84766 @Stoelpoot8 maart 2017 11:19
Maar die vergelijking slaat nergens op. VSCode en VS Community staan niet zo heel ver van elkaar vandaan qua features.
Kijk dat is goed nieuws.
Mijn volgende systeem wordt zeker weten een AMD 8 core dan.
Is deze versie al stabiel genoeg voor productie of is het beter om nog even te wachten?
Wanneer men een stabiele versie uitbrengt verwacht ik dat deze ... stabiel is. Dit is geen test versie meer. Dat betekend natuurlijk niet dat je snel je VS2015 solution moet nemen, op de compile knop moet gaan duwen om dan maar te kunnen zeggen: gecompileerd met VS2017.
Ervaring leert mij wel anders de laatste paar jaar. VS2015 was tot aan SP1 echt een drama. Ik wacht nog wel tot de eerste patch is uitgebracht.
Ik heb totaal geen problemen gehad met VS2015, ook niet voor SP1.
Alleen maar ellende. Mijn problemen zijn tweeledig:
1) Bugs in VS.Studio
- debugger laat iisexpress crashen als'tie het niet meer snapt.
- Changes in dependencies worden pas na een restart opgepakt.
2) Bugs om het via een remote desktop te gebruiken
- Traaaaaaaag, Screen refreshes zijn een paintAll equivalent.
- Dit leid vaak tot onbedoelde problemen (ik schakel en begin te typen, schakelen komt niet door, typen wel, zit je in de verkeerde file).

Oh, voordat de reinstall tip komt: dit is op 2 remote dev. machines. Reinstall al gedaan.

[Reactie gewijzigd door latka op 24 juli 2024 13:52]

Voor SP1 had ik bijna 1 van de 2 keer crashes met suspend/resume van changesets. Vreselijk irritant bij reviews. Al mijn collega's liepen hier tegenaan. Vanaf SP1 bijna geen crash meer gehad.
Het is Visual Studio hé, dat ga je niet op een productie server installeren. De ASP.NET Core is dezelfde als die van VS 2015. Die is stabiel.
Ik ga dit niet op een server installeren?
Nee, dat doet niemand.

ASP.Net Core is stabiel?
Fijn, voor zover ik weet draait Visual Studio hier niet op.


Maar dit is de final release. De Release Candidate zou zeer stabiel zijn geweest, dus het zal wel goed lopen. Ik neem het morgen in ieder geval in productie. Team Foundation Server 2017 hebben we vorige week al in gebruik genomen.
En waarom zou ik visual studio op een server installeren? Gaat die dan voor mij programmeren ofzo?
Bij ons staat het op build agents. Builden met VS is niet altijd hetzelfde als met MSBuild.
Dit is de volledige/'echte' release dus in principe is hij geschikt voor productie. :D
Heb met Visual Studio 2017 RC nog geen problemen ondervonden, dus ik verwacht niet echt dat de final versie onstabieler is.
Ik heb de RC al meer dan een half jaar of zo. Ik heb wel onstabiliteit gehad met de laatste 2 builds, maar ik denk dat het eerder komt door mijn Windows 10 fast-ring build. Na verloop van tijd crashed Visual Studio bij mij en dan herstart hij en crashed weer na een relatief korte tijd. Herstarten van de pc helpt voor een tijd. Misschien dat de problemen nu over zijn met de release, ik heb nog geen crashes gehad. Maar ik denk nog steeds dat de Windows 10 builds de schuld zijn in mijn geval. Ik had de eerste problemen na een update van een Windows 10 build en niet na een update van Visual Studio.
compleet offtopic hier, maar de laatste fast ring insider builds waren inderdaad niet top.
Gebruik de Release Candidate al enige tijd, de nieuwe installer is voornamelijk een verademing. Niet meer dat nietszeggende rijtje checkboxes voor welke features je wil.
Ben het met je eens dat de installer die je ook gebruikt voor de updates van de ene RC naar de andere een verademing is, maar persoonlijk vind ik de opstart snelheid de grootste verademing. Scheelt mij gewoon een kopje koffie per dag en dat maakt net het verschil met een cafeïne overdosis :+
Krijg je voor 2017 ook introductie prijzen. Ik hoop dan ook voor als je 2012 pro licensie hebt.
Had die introductie prijs periode van 2015 gemist.
Mensen ervaring met het ontwikkelen voor iOS in c#?
Kwam net langs in de keynote. Er zit nu een iOS simulator in VS zodat je je xamarin apps live kan testen en aanpassen (zoals dat ook al kon met browser link voor web apps)
Dit is geen simulator maar de release van de 'remote ios simulator' zodat je niet naar je mac hoeft te switchen als je ios wil testen

https://developer.xamarin...rm/windows/ios-simulator/

De simulator draait gewoon op de mac (waar de app ook gecompileerd wordt). Dit gebeurd mbv een SSH verbinding naar de mac welke eventuele dependencies automatisch voor je installeert (mono, xamarin etc).

[Reactie gewijzigd door 1superheld op 24 juli 2024 13:52]

Nog steeds te gek voor woorden dat je een Mac nodig hebt om te compileren voor iOS..
Wat wel leuk is, is dat ik dus op Windows een iOs app kan maken en testen met touch input. Iets wat op een Mac onmogelijk is.
LOL, juist, en dus waarom zou je dan nog een Mac moeten gebruiken om het te compileren? Uiteindelijk moet die dan toch de Apple store in en dus aan alle voorwaarden daarvoor voldoen.
Ik ben het met je eens!
Dit komt van de Xamarin "getting started"
To deploy applications to a device or to submit them to the App Store, an Apple Developer account is required. The relevant developer certificates and provisioning profiles must be created and installed on the networked Mac before Xamarin.iOS for Visual Studio can work. See the Device Provisioning article for steps to obtain a development certificate and to provision a device.
https://developer.xamarin...lation/windows/#Macintosh
Het kan dus helaas niet anders bij Apple.
Nog steeds te gek voor woorden dat je een Mac nodig hebt om te compileren voor iOS..
Maar die "Mac" kan wel een virtual machine zijn neem ik aan?
Nee, want als je geen Apple computer hebt, heb je ook geen licentie op het OS dus mag niet.

@biteMark: Dat is onzin, het is technisch prima mogelijk om vanaf besturingssysteem A te compileren voor besturingssysteem B, maar Apple houdt dit tegen (waarschijnlijk omdat anders geen hond nog Apple computers koopt ofzo, weet ik veel).
Dat is hetzelfde als zeggen dat het gek is dat je geen Big Mac bij de Burger King kan kopen...
Hoezo? technisch gezien is er geen reden om een Mac nodig te hebben, het is Apple die dit blokkeerd. Weet eigenlijk ook niet waarom het nodig zou zijn hoor, waarom dit niet mogelijk is onder windows zelf.
Crosscompilen naar een andere architectuur is toch niet zo vreemd? Mij lijkt het dat het vooral Apple is die dit juridisch afschermt.
Net zoals de mcDonald's zijn sausjes strikt geheim houdt en gepatenteerd heeft. Cross compilation is één ding, licenties is een tweede.
Je vergelijking slaat gewoon nergens op. Kan er niet meer over zeggen.
Let er wel op dat dit alleen kan als je Visual Studio Enterprise hebt, dat is de dure variant. De goedkopere versie, Professional, kan dit dus niet.
Yes dit zit niet in de gratis (community) variant :(
Ah ok. dan heb ik dat niet helemaal goed meegekregen.
In VS zelf? Heb je dan geen Mac meer nodig om te emuleren/compileren?
Voor de uiteindelijk build zal je vermoedelijk nog wel een mac nodig hebben, anders wordt het moeilijk ondertekenen denk ik maar voor een emulatie kan je perfect op Windows nabootsen. Je hebt dan geen geëmuleerde iOS eronder zitten, maar MS weet natuurlijk wel wat ze met elke API call willen bereiken en kan dit nabootsen.
Zover ik weet kon je al iOS simuleren in VS2015 maar is er wel een mac agent nodig, de mac doet eigenlijk al het rekenwerk. Volgens is dit niet anders geworden nu, ik werk ook met Xamarin en dit doe ik al enige weken op VS2017 RC en die vraagt weleens of ik wil verbinden met een mac computer op het netwerk.

[Reactie gewijzigd door BrutalCoding op 24 juli 2024 13:52]

Niet in C#, maar wel met Visual Studio 2015 en de Cordova Tools. Dat is dus met Phonegap. Visual Studio maakt het wel heel eenvoudig, en het compileren op een Apple toestel ging zonder problemen. De App werd ook voor de 1e keer direct goed gekeurd.
Ik heb sinds dag 1 2017 RC (release client) voor gamedevelopment in Unity en C#.
Nog nooit problemen mee gehad veel sneller dan 2015 en minder crashes.
vind visual studio toch nog steeds fijnste ide. keep up the great work microsoft
RC staat voor Release Candidate, niet voor release cliënt.
"volgens Microsoft start Visual Studio 2017 drie keer sneller dan de 2015-voorganger"

Dus vier keer zo snel?

Of: drie keer start hij sneller, daarna niet meer?
Hoezo "vier keer sneller", gewoon in 1/3de van de tijd.
Waar haal je nu "vier keer sneller" vandaan???

Vier keer sneller is hetzelfde als vijf keer zo snel...

Voorbeeldje:

Ik fiets 20 km/u, maar mijn buurman rijdt in zijn auto drie keer sneller. Dus mijn buurman rijdt drie keer 20 km/u = 60 km/u sneller dan 20 km/u, ofwel hij rijdt 80 km/u. Dat is vier keer zo snel.

[Reactie gewijzigd door Brousant op 24 juli 2024 13:52]

Dus dubbele snelheid is 1 keer sneller? En drie keer sneller is vier keer zo snel?
Dus Visual Studio start in een kwart van de tijd van VS2015?

Ik vind dat "x keer sneller" maar onduidelijk.
"Ik vind dat "x keer sneller" maar onduidelijk."

Helemaal mijn punt!!!

Als je in plaats daarvan schrijft: x keer zo snel, is er geen misverstand mogelijk.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.