JetBrains brengt crossplatform ide voor .NET-ontwikkeling uit

De ontwikkelaars van JetBrains hebben de rtm van Rider beschikbaar gemaakt, de .NET-ide die ontwikkelaars kunnen gebruiken op Windows, Linux en macOS. Later dit jaar volgen nog twee releases van Rider.

Versie 2017.1 van Rider is te downloaden vanaf de JetBrains-site voor Windows, macOS en Linux, nadat JetBrains de ide in november vorig jaar presenteerde. Met Rider kunnen ontwikkelaars software ontwikkelen op basis van Asp.net, .NET Core, .NET Framework, Xamarin en Unity, op Linux, Windows en macOS.

Rider combineert onder andere ReSharper met de IntelliJ IDEA. Daarnaast zijn standaard de JavaScript-ide WebStorm en de databasebeheerder DataGrip aanwezig. Daarnaast is er ondersteuning voor code-inspectie, refactoring en debugging, en zijn er verschillende tools voor code-navigatie.

JetBrains hanteert een licentiemodel, maar maakt Rider gratis beschikbaar voor een aantal partijen zoals studenten en niet-commerciële opensourceprojecten.

Helaas!
De video die je probeert te bekijken is niet langer beschikbaar op Tweakers.net.

Door Olaf van Miltenburg

Nieuwscoördinator

04-08-2017 • 10:54

114

Submitter: maartenba

Reacties (114)

114
113
59
10
1
40
Wijzig sortering
Heb het even gedownload:
Geen WinForms, WPF of Windows 10 support.

Direct maar weer van m'n computer gegooid.
Na een snelle test voor een ASP.NET (mvc core) solution:
+ Build alleen dat deel dat is aangepast, en niet, zoals VS wel doet, de gehele solution
+ Heeft ReSharper*, maar is ook los verkrijgbaar voor VStudio (en bied naar mijn mening steeds minder meerwaarde, ik weet dat Resharper voor vele mensen heilig is, dus zal verder weinig zeggen)
~ IDE zelf ziet er goed uit, bruikbaar, went snel, schermen kunnen worden gedetached, voordeel op VSCode, waar dit niet kan (split screen wel).
~ werkende intelisense (of hoe hun het ook noemen)
~ Gulp werkt, gelijk out of the box, VS include veelal oude versies en moet je wat moeite doen
- Geen aanpassingen tijdens debugging direct hercompilen, je moet steeds opnieuw builden na een kleine aanpassing
- Startup time van een nieuwe solution, is ietwat traag, ook al moet het veel doen (dependencies fetchen etc) 4 min, in een 50 project zware solution, VSCode instant, al werkt intellisens pas na 2 min, VStudio ook rond de 2 min.
- Gebruikt 1.2gB RAM, VS 600mb, VSCode 200mb
- Geen chrome debugging
- Compiled out of the box maar in 1 thread tegelijk, niet gekeken of je dit kan aanpassen, maar zonde van mijn 8 cores CPU, compilen van een hele solution dus initieel traag, maar bij aanpassingen snel (vergeleken met VStudio en VSCode), omdat het weet waar de files zijn veranderd.

In vergelijking met VSCode heeft het een groot pluspunt dat het directer werkt (gulp, debugging, docker + git werken zonder "gekloot"), echter VSCode is gratis en kan alles behalve ReSharper ook. Rider mist Chrome debugging (zit wel in VSCode) en is zwaarder. Todo's is beter uitgewerkt in Rider (plugins voor VSCode zijn slechter), Tasks management is duidelijker in Rider (VSCode went wel, maar is onduidelijker). VSCode kent verder alleen split screen, maar je kan niet direct een window detachen, rider kan dit wel.

In vergelijking met VStudio 2017, werkt directer wanneer gebruik wordt gemaakt van NPM / Gulp, maar is in VStudio ook makkelijk te fixen. Geheugen gebruik van VStudio is lager, snelheid openen is hoger, debugging werkt in VStudio met direct hercompilen van changes (gezien bouwtijden voor sommige projecten hoog zijn, voor mij soms een must), Rider compiled dan weer netter alleen dat deel wat ook echt is veranderd, VStudio gaat alle projecten langs en komt er na 1 sec per project achter dat die niet hoeft te worden veranderd (deed VStudio in het verleden beter, maar sinds men terug is op dotnet MSBUILD is het helaas trager). Rider kent ook Docker integration (kan direct pushen naar je registry), maar daar heb ik een buildservice voor.

Al met al, als je niet zonder ReSharper kan en je wilt graag naar Linux is het een aanrader, anders kan hetzelfde worden bereikt met een dag "kloten" in VSCode. VStudio blijft wat mij betreft aan de top staan door het tijdens debuggen kunnen aanpassen van de code. Dan heb ik het verschil in prijs (0 euro voor VSStudio community en VSCode vs betaalde versie van Rider, weggelaten).

Iets verder in de prijs:**
- VSCode:
-- Geheel gratis
- VSStudio:
-- Gratis voor OpenSource
-- Gratis voor Educatief gebruik
-- Tot 5 developers binnen een bedrijf, gratis (of meer dan 250pc's in je organisatie of meer dan 1 miljoen omzet)
-- Startup? 3 jaar VisualStudio Pro gratis (via Microsoft BizSpark)
-- Anders: $539 / jaar (excl. ReSharper), blijft deze prijs
- Rider:
-- Gratis voor OpenSource
-- Gratis voor Educatief gebruik
-- 50% korting wanneer startup
-- Anders: $349.00 / jaar (excl. ReSharper) tot 209 dollar in het 3e jaar

Voor sommige bedrijven die ASP.NET ontwikkelen kan het een 50% kosten reductie zijn, als je geen last hebt van het eigenlijk enige minpunt (moeten hercompilen na veranderingen).

Verder wat kleinigheden:
- Debug session werd op ENVIRONMENT Production gezet standaard in Rider
- UnitTests werden niet herkend indien gebruik gemaakt van Unit niet xUnit
- Starten van Debug x86, start een RUN, niet een DEBUG sessie, waardoor je breakpoints niet werken. Ik had er zelf voor gekozen dat onderscheid op te nemen in de config. Dus starten van een debugsessie, start ook echt een debugsessie en doet niet alleen een RUN zonder gebruik te kunnen maken van debug points.

* Met meerprijs, werkt wel cross platform, vandaar pluspunt.
** Vergelijking in prijs op basis van VSStudio Pro Cloud & Rider Business and Organizations. Prijs per user.
Bron:
https://www.visualstudio.com/vs/pricing/
https://www.jetbrains.com/rider/buy/#edition=commercial
https://code.visualstudio...ting/faq#_is-vs-code-free

[Reactie gewijzigd door XiniX88 op 23 juli 2024 03:07]

Om eerlijk te zijn, is een vergelijking tussen Rider en VS2017 legit, maar mag je VScode niet noemen, omdat dit puur en alleen een Code Editor is, geen IDE(A)...
Zijn WinForms of WPF dan cross platform? Dit lijkt mij eerder een alternatief te zijn voor monodevelop en dat kon je eerlijk gezegd al weten voor je het had gedownload.

Dat trouwens niet af aan de kwaliteit van een tool. Als iemand die Unity projecten doet heb ik niet echt nood aan een IDE met Winform support bvb.

[Reactie gewijzigd door simplicidad op 23 juli 2024 03:07]

WinForms apps werken vziw ook in Mono, WPF ben ik niet helemaal zeker van. Daarbij doet Visual Studio alles wat deze tool ook doet PLUS de zaken die ik noem EN is goedkoper in gebruik.
Het is juist goed dat er nieuwe tools komen voor .NET ontwikkeling. Zelf werk ik met Visual Studio, maar soms kan ik het echt vervloeken door alle bugs en doordaat het gewoon te traag is (vooral in combinatie met bijvoorbeeld een plugin als ReSharper).

Voordeel van deze tool is dat ReSharper er al in zit en het gewoon doet wat het moet doen: niet meer, niet minder. Visual Studio heeft enorm veel mogelijkheden, maar dat is te merken aan de mindere performance en de bugs.
ReSharper is van hetzelfde bedrijf als deze IDE, en idd Resharper maakt Visual Studio extreem traag, buggy en verziekt dingen als Intellisense en keyboard shortcuts. Maw. ik heb direct 100 redenen om deze tool niet te willen.
Dat het Intellisense en keyboard shortcuts verziekt is 100% persoonlijk en dat kan je nog aanpassen zoals jij dat zelf wilt. Het lijkt er meer dat je dit product geen kans wilt geven omdat je al eens een slechte ervaring met ReSharper hebt gehad (zonder je te verdiepen in de tool).
Ik ben het voor 'n deel wel met je eens.

De configuratieproblemen zijn wel op te lossen (IntelliSense, shortcuts, enz) maar ook mijn ervaring is dat ReSharper mijn Visual Studio enorm traag maakt en regelmatig laat crashen.

Zonder ReSharper is het een heerlijk snel pakket, en echt missen doe ik het niet.
Een "serieuze programmeur" zou ReSharper niet nodig moeten hebben. ;)
Flauwekul, er zitten ontzettend veel handige zaken in die je het leven ontzettend makkelijk maken, om maar wat te noemen, je kan vanuit je functie direct een class aanmaken door even alt enter op een niet bestaand object te rammen, zelfde voor nieuwe properties, op die manier kun je je focussen op functionaliteit in plaats van dom werk. Daarnaast is het automatisch toevoegen van namespaces of zelfs complete nuget packages enorm productief, en het oude gezegde gaat nog steeds op: Een goede programmeur is een luie programmer.
Flauwekul, er zitten ontzettend veel handige zaken in die je het leven ontzettend makkelijk maken, om maar wat te noemen, je kan vanuit je functie direct een class aanmaken door even alt enter op een niet bestaand object te rammen, zelfde voor nieuwe properties, op die manier kun je je focussen op functionaliteit in plaats van dom werk. Daarnaast is het automatisch toevoegen van namespaces of zelfs complete nuget packages enorm productief, en het oude gezegde gaat nog steeds op: Een goede programmeur is een luie programmer.
Veel van de productivity shortcuts zitten in nieuwere versies van Visual Studio gewoon in het kernproduct ingebakken. Functionaliteit om een niet bestaande class aan te maken zit gewoon onder de contextuele quick actions die je met [CTRL]+[.] kunt benaderen. Evenals andere refactoring tools zoals bijv. interface extraction.

Resharper voegt in nieuwere versies van Visual Studio significant minder toe dan het vroeger deed. Daarentegen is het over de tijd heen alleen maar lomper, lomper, en nog lomper geworden. Het is zo traag als dikke stront door een dunne trechter en zit inderdaad boordevol bugs. Dat laatste zou goed kunnen komen omdat een flink deel van Resharper ongetwijfeld nog leunt op oude extensibility APIs met veel meer delicate en versie-specifieke moving parts dan de nieuwe op MEF gebaseerde plugin architectuur.
Of je gebruikt StyleCop, maakt VS niet traag, verprutst geen shortcuts en veel rules hebben de mogelijkheid tot autofix.
De normale VS draait niet onder Linux en Mac.
De normale VS draait niet onder Linux en Mac.
Daar is Microsoft het anders mee oneens
Er zit wel echter de caveat dat de VisualStudio versie voor MacOS geen C++ support heeft ingebouwd. En nee mijn link verwijst niet naar VisualStudioCode.
Het is al een jaar geleden maar van Xamarin Studio (waar deze op is gebaseerd) werd ik toen echt niet vrolijk. Buiten de naam stond het mijlenver van Visual Studio of zelf XCode.
En nee mijn link verwijst niet naar VisualStudioCode.
Het is nog steeds niet de normale VS. ;)
[...]

Het is nog steeds niet de normale VS. ;)
Wat is dan de 'normale' VS? De VS die op Windows draait? Tuurlijk krijg je die niet op MacOS OF Linux je zult hoe dan ook code moeten herschrijven om de suite op andere platformen te draaien. De versie die Microsoft nu naar voren schuift heeft op de planning staan 100% van de features van de Windows versie te ondersteunen EN daarbovenop ook MacOS en iOS development.
Linux je zult hoe dan ook code moeten herschrijven om de suite op andere platformen te draaien.
Natuurlijk, maar dit is volgens mij een heel ander programma. Chrome en Firefox ondersteunen ook Linux, Mac en meer en zijn daar niet een heel ander programma met een hele andere feature set.
De versie die Microsoft nu naar voren schuift heeft op de planning staan 100% van de features van de Windows versie te ondersteunen EN daarbovenop ook MacOS en iOS development.
Dat is mooi, maar daar zijn ze nog lang niet.
Maar het is wel weer zo dat Mac gebruikers een andere interface verwachten ... een Mac interface. Iets wat veel cross-platform applicaties vergeten. De meeste cross-platform applicaties passen zich absoluut niet aan het besturingssysteem aan en wat de gebruiker gewend is (zoals dat het menu op een mac zich bovenin het venster hoort te begeven).. Ergens is het gek te noemen dat Chrome en Firefox er onder Windows, macOS en Linux vrijwel exact hetzelfde uitziet. Visual Studio voor de Mac werkt meer zoals Xcode en dat is terecht. Dat is immers hoe een macOS gebruiker gewend is te werken.
Dat Mac drie knopjes links uitgelijnd heeft met andere pictogrammen tov van de rechts van Linux en Windows zal de gemiddelde programmeur zich hopelijk wel overheen weten te zetten.

Een programma hoort gewoon te werken qua UI wat voor dat programma handig is, niet wat binnen het OS gebruikelijk is.
Maar draait niet op OSX wat ik gebruik om ArKit/Unity applicaties te ontwikkelen. Er is dus wel degelijk een markt voor.
WPF is niet cross platform maar dat gaat veranderen denk ik als ze met XAML Standard komen.

WinForms heeft in mijn ogen echt zijn beste tijd gehad, XAML is zo veel flexibeler en werkt vele malen beter, vooral als je MVVM werkt.
Ik moest gisteren ook een schroevendraaier hebben. Ga naar de dichtstbijzijnde DHZ-zaak XY-tools. "Ik moet een schroevendraaier hebben." - "Hier is een schroevendraaier meneer". Kom thuis, past die schroevendraaier niet eens op mijn schroef. Waardeloos. Ik ga nooit meer naar XY-tools.
Ik moest lachen om je sarcasme _/-\o_
Maar hij heeft wel een punt. Als een tool niet geschikt is voor jouw situatie betekent niet dat het een slechte tool is.
Wel als je een goedkopere tool (gratis VS Community) kan halen die alles doet wat de duurdere tool ook kan en de beperking niet heeft.

Dus hier heb je een dure tool die minder kan. Dus een slechte koop.
Voor jou een slechte koop, er zijn genoeg mensen die groot fan zijn van de Jetbrains IDE's en deze dus graag zullen gebruiken voor de .NET technologiën die wel ondersteund worden. Als iemand nooit Winforms, WFP of Windows 10 applicaties maakt, dan zullen ze die functionaliteit toch niet gaan missen?

Het is een beetje dezelfde discussie als Mac vs. Windows. "Met Windows kan je meer, er is meer software zoals games!". Kan wel zijn, maar als de Mac gebruiker nooit games speelt dan gaat dat argument hem echt niet overtuigen dat Windows beter is.

Uiteindelijk gaat het gewoon om het vinden van de beste tool voor een bepaalde klus. Je kunt de beste ergonomische muis hebben met de hoogste DPI en de best geplaatste knoppen, een linkshandige gaat een simpele muis preferen die in zijn hand past, ondanks al je toeters en bellen.
Doe mij eens even de VS Community versie voor MacOS of Linux dan.

Rider heeft die en volgens jouw worden kan VS Community dat dus ook.
Jij bepaalt niet voor anderen of zij Visual Studio prettiger vinden of deze nieuwe IDE prettiger vinden. Je kan niet zeggen dat Visual Studio objectief beter is, alleen dat het voor jou beter is.
Lijkt me niet heel gek dat een IDE voor crossplatform C# ontwikkeling geen support voor Windows only technieken heeft :)
Ben ik het niet mee eens. SharpDevelop heeft het wel voor elkaar gekregen. In principe is Windows Forms een abstractie op Win32 Windows forms... Zo moelijk is dat niet om hem te laten werken op een Linux specifieke library zoals GTK+.
Ik heb geen van bovengenoemde zaken nodig. Ik heb een achtergrond als web/java/mobile dev. Ik houd wel van tools die hetzelfde zijn dus voor mij is het voor nu prima :-).
In de 1e 2 minuten van het filmpje wordt uitgelegd wat gesupport wordt. Daar staat geen van de 3 dingen tussen die je noemt... ;-)
Dank voor deze post, scheelt weer een download...
JetBrains maakt echt kwaliteit spul !
Zeker een aanrader, ik denk dat mijn mede Java programmeurs daar mee eens zijn.
Ik draai al een tijdje Rider (in de EAP versie) voor .Net/C# en het is zeker de laatste releases een stuk stabieler geworden.
Snel, goede code navigation, refactoring. Prima IDE.
Enige minpunt vind ik de debugger. Die is nog niet van het nivo dat in Visual Studio zit.
Ik heb veel ervaring met hun IDE's maar moet inderdaad zeggen dat hun editors niet bepaald snel zijn bij grotere projecten ook Project Rider is erg traag en was erg buggy (2 maanden geleden) bij 20 projecten in 1 solution.

Visual studio kon er beter mee overweg, zelfs visual studio + Resharper werkte fijner, alleen wordt dat ook wat trager. Maar Resharper brengt veel features vooral als je Visual studio Community edition gebruikt.

Project rider is wat mij betreft alleen een aanrader als: je in dotnet core werkt EN je niet op windows werkt maar bijv ubuntu of mac.

Mijn verdere ervaring: PHP storm was echt de bom vroeger, werkte prima, super goede intellisense. Ik kon destijds geen tool vinden waarbij de experience zo goed was voor PHP development als PHP storm.

Voor javascript/typescript ben ik overgestapt naar VS code (Webstorm heeft bij me nooit aangeslagen). VS code is een erg fijne editor hiervoor.

PyCharm gebruik ik sporadisch voor python, prima editor erg vergelijkbaar voor PHPstorm (maar dan voor python natuurlijk).
JetBrains maakt echt kwaliteit spul !
Ik ken het alleen van Android Studio en als de rest van hun spul net zo slecht is dan zou ik er geen cent voor over hebben. Eclipse is gewoon snel in vergelijking met AS.

[Reactie gewijzigd door Aaargh! op 23 juli 2024 03:07]

Eclipse drijft mij tot razernij, en ik ken niemand die het nog vrijwillig gebruikt na IntelliJ te hebben gezien (voor Java) :)
Eclipse kan je 100+ projecten open hebben in je workspace zonder problemen. AS/IntelliJ wordt al onbruikbaar met 5-6 projecten open.

Ik had graag gezien dat Google bij Eclipse gebleven was.
Jij bent de eerste Android ontwikkelaar OOIT die ik tegenkom die Eclipse fijner vond dan AS...wow...
Er zijn er veel meer hoor. Eclipse heb ik sowieso open staan dus nu moet ik Eclipse + AS draaien in plaats van alleen Eclipse. En AS is veel zwaarder/logger/trager dan Eclipse ooit was.
https://stackoverflow.com...vs-eclipse-with-adt-2015/

wow, idd...bizar...

ik heb alleen maar drama gehad met Eclipse en AS was echt een verademing voor mij.
Ik heb bij een groot bedrijf aan een gigantisch Android project gewerkt. Veel modules e.d., kostte dik 20 minuten om clean build te doen.

Vaak vond Eclipse referenties niet meer, R.java werd niet goed gegenereerd etc. Je moest soms Eclipse paar keer opnieuw opstarten...

Dit bovenstaand heeft niets te maken met grootte van het project, want collega developers heb ik hetzelfde horen roepen
Er zijn er genoeg, met name mensen die er al heel lang mee werken. Mijn vorige werkgever had zo een lead die enkel eclipse gebruikte.

Prima het werkt ook gewoon als de rest Intellij gebruikt.
Anoniem: 890159 @Aaargh!4 augustus 2017 11:19
AS is traag ja, maar Eclipse is al helemaal een draak van een omgeving. En ik heb de indruk dat die traagheid vooral door gradle komt, en het continue herindexen doet Eclipse ook.
Android Studio is Google's IntelliJ fork. Is dus technisch gezien niet van JetBeans. Also, heb je wel eens Android development geprobeerd op de oude manier met Eclipse en ANT? Dat was pas echt een bug-infested hell.
De oude ADT plugin voor Eclipse was een ramp ja, maar dat ligt niet aan Eclipse maar aan Google. Ben wel eens de source-code van die plugin ingedoken (het zelf ook het e.a. aan Eclipse plugins ontwikkeld) en het is een goed voorbeeld van "Hoe hoor je een Eclipse plugin niet te bouwen".

Ik dacht altijd dat Google redelijk goede developers in dienst had, maar na het zien van de source code van de ADT Eclipse plugin begin ik daar erg aan te twijfelen.
hahah ik moest lachen om je JetBeans :-)
Eclipse sneller dan Android Studio? Ik ben enorm benieuwd hoe dat volgens jou komt :P
Geen idee, Android Studio moet continue 'Indexen' het is super inefficient als je meerdere projecten open hebt (een wijziging in project 1 start een re-index in project 2). In Eclipse is het geen probleem om 100+ projecten in je workspace open te hebben staan. Android Studio wordt al onbruikbaar met 5-6 projecten open.

Sowieso vind ik het super irritant dat AS niet het concept van een 'workspace' heeft en je voor elk project een nieuw window moet openen.
Anoniem: 162126 @Aaargh!4 augustus 2017 12:17
In IntelliJ hoef je iig niet voor elk project een 'nieuw window te openen'. Geen idee hoe dat in AS is.
Ooit vond ik het ook fijn, dat idee van de workspace. Maar ik zweer nu toch inmiddels een jaar of 6 bij IntelliJ. Inmiddels gebruik ik ook de andere tools van Jetbrains. Ik zit nu af en toe te switchen tussen Visual Studio Code en Webstorm waarbij ik de IntelliSense van Webstorm een stuk beter vind dan die van Visual Studio Code.

edit: typo

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 162126 op 23 juli 2024 03:07]

AS is wat dat betreft hetzelfde als IntelliJ. Het is gewoon IntelliJ met de Android plugins erbij. Hoe voeg je in IntelliJ een tweede project (met submodules) toe aan een bestaand window ? Want ik kan het niet vinden. Als ik een project open vanuit het menu opent ie standaard een tweede window.
Anoniem: 162126 @Aaargh!4 augustus 2017 13:53
Ooit bij de eerste keer een tweede project openen is dat mij gevraagd met een pop-up. Ik zal straks eens kijken in de preferences.

Ja, in IntelliJ, en ik weet niet of dat ook voor andere Jetbrains producten zo is, kan je in je preferences onder system settings "Open in same window" aanzetten.

Check de screenshot op de volgende link:
https://imgur.com/gallery/6VIcg

edit: screenshot en uitleg toegevoegd.

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 162126 op 23 juli 2024 03:07]

Als ik dat aanzet dan vervangt het nieuwe project het oude project (in hetzelfde window). Maar ik wil beide tegelijk open, in hetzelfde window. Dit kan IntelliJ niet en Eclipse wel.
Anoniem: 162126 @Aaargh!4 augustus 2017 19:11
Dan zal dat een AS beperking zijn want ik heb meerdere Java projecten open in intellij in hetzelfde window.
Haal je ‘t niet door de war met modules ?
File > Project Settings > Modules > Add: Import Module
Ik wil geen module toevoegen aan een bestaand project, ik wil een compleet project, inclusief submodules, toevoegen aan een workspace. Probleem is dat IntelliJ dat hele concelt niet eens kent.
Android Studio word onderhouden door Google. Van Jetbrains zelf heb ik alleen CLion gebruikt en dat is echt een goede IDE.
Nee, Android Studio is gewoon IntelliJ met wat extra plugins. Het AS team baseert zich gewoon op de laatste IntelliJ versies en blijft hier ook mee in sync.
Ik, als PHP backend developer, ben ook extreem blij met JetBrains. PHPStorm is echt geweldig!
Idem :) Ik programmeer als hobby dus ik ben ook extreem blij dat wanneer je een redelijk open source project hebt, je een gratis licentie voor al hun producten kan krijgen: https://www.jetbrains.com/buy/opensource/

Ik werk al een paar jaar in phpStorm, maar blijf iedere keer toch weer nieuwe handige functies ontdekken.

[Reactie gewijzigd door NanoSector op 23 juli 2024 03:07]

Misschien een rare vraag maar ik bouw weleens een kleine back-end in php voor bepaalde server taken. Ik zal dus niet zeggen dat ik er alles van weet. Maar wat kan een ide aan extra's bieden? Ik kan code completion bedenken, misschien een class builder maar dan heb heb je het voor mijn gevoel wel gehad. Of bouw je complete applicaties die je compiled? Dit is geen kritiek maar ik ben gewoon beniewd. En ja ik zie waarschijnlijk php nog te veel als scripting language.
phpStorm kan bijvoorbeeld goed integreren met XDebug.. Je kan hiermee erg makkelijk je applicatie debuggen, je plopt ergens een xdebug_break(); neer en phpStorm laat je alle geïnitializeerde variabelen en meer zien.

Ook als je git gebruikt is een IDE erg handig. Je ziet meteen welke bestanden zijn aangepast en waar, en je hoeft in principe niet meer je IDE uit wanneer je een pull request oid wil maken.

Als je met databases werkt kan de IDE de SQL queries die je schrijft uitvoeren en daarmee je ook helpen met wat je zou kunnen verwachten aan output, en of je wel goed met die data omgaat.

Iets wat ik zelf ook enorm veel gebruik zijn code inspections. phpStorm doet dit al terwijl je typt, maar je kan het ook handmatig doen. Je ziet er eigenlijk mee wat je editor vind dat fout is, bijvoorbeeld als je een object aan een functie geeft die eigenlijk een string verwacht. Je kan dit ook instellen voor code style, dat je bijvoorbeeld PSR-2 volgt. Als je dit koppelt met PHP CodeSniffer kan phpStorm je code style nakijken. phpStorm kan ook je code opnieuw 'formatten', dus eigenlijk herschrijven en ordenen met de regels die jij opstelt. (stel je zegt 'ik wil een spatie voor een haakje' of 'ik wil tabs gebruiken ipv spaties', dan hoef je maar je map te selecteren in de IDE en op Reformat Code te drukken, phpStorm zorgt er dan voor dat je code netjes jouw regels volgt).

En dit zijn nog maar een paar features :) Er zitten nog veel meer dingen in, bijvoorbeeld ook profiling (kijken waar je code het traagst/snelst is). Ik gok dat je hier hele boeken over kunt schrijven :)

Het mooiste is ook dat veel van deze features terugkomen in andere IDEs van hen. Misschien niet exact hetzelfde maar bijvoorbeeld de Git integratie werkt in alle IDEs hetzelfde.

[Reactie gewijzigd door NanoSector op 23 juli 2024 03:07]

Inderdaad, de software van Jetbrains is echt top !
Same here. Gebruikte eerst NetBeans, maar toen ze in een aantal versies heel veel nieuwe dingen hadden toegevoegd, was dat ding niet meer vooruit te branden, en crashte nogal vaak.

Nu sinds ongeveer een jaar overgestapt, en wil niet meer terug :Y)
Niet alleen Java developers. Java heeft voor mij de eerste stap gezet naar IntelliJ (Android Studio volgde ook iets later) - maar sindsdien gebruik ik zoveel mogelijk IntelliJ-software.
Er zijn inderdaad nog Java developers die dat niet vinden. Maar dat kan ik echt niet begrijpen. Er zijn gewoon geen betere alternatieve.
Alleen de licentiekosten zijn een beetje jammer voor hobbisten.

[Reactie gewijzigd door PeterFortuin op 23 juli 2024 03:07]

Als hobbyist kom je met de gratis Community edition al behoorlijk ver:
https://www.jetbrains.com...ns_comparison_matrix.html
Mensen met veel ervaring in Eclipse denk ik.
Je begrijpt me niet goed: IntelliJ trekt nog veel meer mensen aan dan alleen de Java-programmeurs, dat bedoel ik :P
Je hebt gelijk. Ik had je bericht niet goed gelezen.
Ik gebruik het inmiddels ook voor een stuk meer dan alleen Java.
Hier inderdaad ook een gebruiker van phpstrom, webstorm, datagrip en pycharm. Ik ben nog geen enkele IDE tegen gekomen die er ook maar bij in de buurt komt.

Ik heb nog wel eens een middagje vast gezeten aan NetBeans maar wat een ongebruiksvriendelijke en trage IDE is dat zeg. Na een jaar ontwikkellen in IntelliJ kan ik me niet meer voorstellen dat ik daar het grootste deel van mijn opleiding mee heb gewerkt.
Dit kan ik beamen.
Ik was eerst op PHPStorm het schelden omdat het telkens bleef hangen (werk spul), maar dat is verholpen nadat ik hem genoeg geheugen heb gegeven.
Maar waarom de geheugenlimieten standaard zo laag staan? :?
Inderdaad. Nu alleen nog zien hoe sterk dit staat tegenover de net zo fantastische Visual Studio. Dit kan een indrukwekkende strijd worden.
Als het opstart in minder dan vijf minuten dan zou het wel een streepje voor hebben. Ik doe waarschijnlijk iets verkeerd, maar iedere keer dat ik Visual Studio (of Eclipse, in mindere mate) probeer te gebruiken dan is het zo traag als dikke stront. Tegen de tijd dat knopjes eindelijk gaan reageren heb ik er meestal al geen zin meer in. Qt Creator en Jetbrains Pycharm (Python) hadden dit probleem niet, dus zelfs als die twee IDE's minder goed waren dan had ik ze waarschijnlijk nog steeds liever gebruikt dan MSVS.
Mja, mij maakt het niet zo veel uit zolang het de acht uur na startup lekker werkt. Verder heb ik een stuk kortere startup time, misschien zit er een extensie vast. Of laad je een erg grote solution, waarvoor je lightweight solution load aan kan zetten sinds VS2017.
Ik moet nog wel eens van project wisselen helaas, dus het is bij mij meer 5 minuten opstarten, twee minuten code wijzigen, vijf minuten compilen en dan weer een ander project opstarten. Natuurlijk zou ik een paar instanties naast elkaar kunnen draaien, maar dan is het geheugen snel op.
Mja, dan zou je die projecten in 1 solution kunnen combineren. Of kijken naar de lightweight solution load, waarbij projecten pas worden geladen wanneer ze worden geopend.
Hoe grote solutions heb je dan wel niet? En is je hardware dan wel snel genoeg? Solutions met 30+projecten laden bij mij in 20 seconden ofzo. Ik ben constant bezig met Visual Studio starten en afsluiten en solutions openen en sluiten.

Maar als je echt hele grote projecten hebt dan is het niet raar dat het lang duurt. Ik denk dat ook niet dat andere tools ineens gigantisch veel sneller zullen zijn. Overigens lees ik overal dat een hele snelle SSD echt veel impact kan maken in het opstarten van Visual Studio, zeker met grote solutions. Mogelijk valt daar nog wat te halen?
Tevreden Rubymine en Elixir in InteliJ gebruiker hier :)
Op zich ben ik het daar wel mee eens, maar voor grotere projecten geef ik vaak Eclipse (en kleine, simpele projecten BlueJ) de voorkeur.

Voor wie begint met Java zonder enige voorkennis is IntelliJ een prettige kennismaking met zowel tool als taal.
Al zal elke IDE uiteindelijk zijn eigen nukken hebben...
Dit lijkt me een moeilijke markt om te betreden, of is er wel interactie en mond-op-mond-reclame tussen Open Source devs enerzijds en .Net devs anderzijds?

Maar ik neem aan dat investering en risico van JetBrains beperkt zijn omdat ze kunnen voortbouwen op hun bestaande engine.
Jetbrains heeft bij .NET developers al een goede naam vanwege hun Visual Studio plugins, en op de IDE markt zijn ze ook zeker geen nieuwkomer :) Ik denk dat er best wel mensen zijn die hierop zaten te wachten.
MS is op dit moment een van de grootste bedrijven achter open-source (geen grapje, ik was ook geschokt). .Net core is helemaal opensource en wordt ontwikkeld op Github, net als vele andere technieken achter .Net, ik denk dat het daarom een erg goed moment is om een crossplatform IDE te maken voor .Net.
Ik denk zelfs dat Jetbrains Rider heeft ontwikkeld door de komst van .NET core. Als mac gebruiker vind ik het fantastisch om gewoon met een volwassen IDE op Mac te kunnen werken en niet met zo'n text-editor tooltje zoals VS Code.
Aha. Dat Microsoft nu veel in OpenSource doet had ik wel meegekregen, ik doe mijn (frontend/web) code vrijwel helemaal helemaal in MS Visual Studio Code, wat ik 10 jaar geleden nóóit zou hebben voorspeld en bij een Microsoft-based opdrachtgever zie ik ook van alles voorbij vliegen. Maar ik was nog niet bekend met de JetBrains plugins.
Wel een beetje een reclame post (zie submitter, Maarten werkt bij JetBrains) maar vooruit :)

JetBrains maakt idd goed spul, gebruik zelf vaak Resharper icm Visual studio. Als je alleen hobbymatig .net development doet zijn de prijzen wel een beetje hoog. Dan kan je beter Visual studio community edition gebruiken of VS Code.

Rider is dan wel weer crossplatform, wat VS CE niet is

[Reactie gewijzigd door GrooV op 23 juli 2024 03:07]

Als student/scholier kan je gratis alle licenties krijgen voor hun IDEs. Google "jetbrains student license"
Linkje: https://www.jetbrains.com/student/

Als Jetbrains je school-email herkent kost 't maar een paar minuten.
Ik zit op de middelbare school en mijn schoolpasje is voor de derde keer op rij geaccepteerd. Ging ook binnen een dag.
Ja, maar dat is voor een hobbyist of een ontwikkelaar in een klein team niet te gebruiken. VS Community editie is dan gewoon € 349,- goedkoper.
Voor individuele gebruikers kost Rider € 140 per jaar, of €13,90 per maand.
tja, maar het biedt dan weer niet echt veel voordelen boven de gratis community editie van visual studio zelf.
Zojuist met mijn open source (GitHub) project een licentie aangevraagd, binnen een uur had ik een bevestiging met een licentie.
Visual Studio for Mac is de voormalige Xamarin en volgt hetzelfde licentie model als normale Visual studio.
Als je alleen hobby matig .net development doet zijn de prijzen wel een beetje hoog.
Waarom zou het je hobby zijn om matig .net te ontwikkelen?
Eén verkeerde comma of letter, maakt van Jezus nog een ketter
Ik gebruikte tot nu toe https://code.visualstudio.com/ om op linux .NET apps te maken. Toch zeker eens deze IDE proberen gezien de positieve reacties hierboven.
Wat zijn je ervaringen met Visual Studio Code? Ik moest nogal wat bij elkaar harken voordat hij een beetje fatsoenlijk werkte. Nu ik een tijdje de juiste plugins heb werkt het als een trein.
Vergeet niet dat Code nog steeds in ontwikkeling is, en dat uiteindelijk ook daar de bedoeling van is datie veel dichter bij zijn grote broertje moet komen.
JetBrains is mijn favoriete software bedrijf, ze maken de beste IDEs, maken IntelliJ IDEA community en al hun libraries (en die zijn er met Kotlin best wel veel) open-source, zijn scherp geprijst én gratis voor studenten en ze hebben goede en snelle support voor zelfs de domste vragen.
Op black friday hebben ze volgens mij ook altijd ontzettend interessante aanbiedingen.
Ik gebruik het nu al een tijdje de EAP versie op een Mac in combinatie met .NET Core. Echt een mooie tool om mee te werken! Voorheen veel gewerkt met PhpStorm en daar aardig wat ervaring mee opgebouwd. Erg fijne IDE, alle gemakken van Resharper zitten standaard ingebakken en het is erg fijn dat er voor Mac OS en Linux nu ook een IDE beschikbaar is waarmee je prettig kunt debuggen en snel kunt refactoren. Het is niet de snelste tool, NuGet packages restoren gaat lang niet zo rap als vanuit CLI, en het debuggen is wat trager dan in Visual Studio. Maar dat mag de pret niet drukken, ik ben er in elk geval erg tevreden mee.

Nu zijn dit dingen die met Visual Studio Code ook kunnen, maar dat voelde toch minder als geheel en wat experimenteler.
Ik gebruik het al een tijdje via hun Early Access Program. Vooral in combinatie met de Unity Game Engine. Het is echt geweldig in dat geval. Het biedt een geweldige Unity plugin waardoor het een stuk fijner werkt dan Visual Studio + Resharper naar mijn mening!
Super!

Ik heb de afgelopen 2 jaar als Java developer gewerkt met IntelliJ en ben nu sinds kort als C# developer begonnen en ik raak gewoon niet gewend aan Visual Studio. Ik vind die IDE's van Jetbrains gewoon zo verdomd goed opgezet en ik gebruik nu al een tijdje de EAP van Project Rider. Mooi om te lezen dat deze nu officieel uit is. Op dit moment gebruik ik het nog met de normale .NET maar binnenkort gaan we over naar .NET core, en ik ben vooral benieuwd naar .NET core i.c.m. Project Rider want het draait niet helemaal 100% super.

Tevens kun je ook gewoon plugins downloaden van andere IDE's. Ik heb bijvoorbeeld veel gehad aan de AngularJS plugin binnen IntelliJ. Deze werkt zonder gedoe ook gewoon in Rider. Dikke ++++++ voor JetBrains

[Reactie gewijzigd door jelledb op 23 juli 2024 03:07]

tja, dat is het probleem met veel IDE's, als je eenmaal de ene gewend bent is het moeilijk om aan de ander te wennen.
Ziet er goed uit, maar ik zie geen reden voor mij om vanaf VS over te stappen. Voor java is IntelliJ de beste IDE, ik vind hem toch een beetje cluncky (als VS user). Van de video te zien is Rider 'C# met meer Jetbrains'.

Wel goed natuurlijk dat er nu een concurrent is voor VS en dat het de projecten allemaal shared. In een bedrijf zou je je werknemers dus kunnen laten kiezen wat ze gebruiken.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.