Als er 1 partij is die actief backwards compatibility (dat is oude protocollen onderhouden voornamelijk) hoog in het vaandel heeft, is dat Microsoft.
Hun eigen protocollen ja. Ze hebben ook flink het handje erin gehad om open procollen iets te veranderen voor hun eigen producten en dan kon de rest weer gaan hacken wat er nu weer veranderd was.
Vooral bij de client-server protocollen hadden ze hier het handje van waardoor het heel moeilijk was om MS-software met niet MS-software te laten samen werken.
En dan ook nog dreigen met rechtzaken als derden de protocollen en/of formaten hadden achterhaald en er een open implementatie van hadden gemaakt.
Dat heeft heel veel kwaad bloed gezet. Net als Linux en GPL kanker noemen (ik kijk naar jouw Ballmer)
Je mist hier een stukje geschiedenis, in het kort:
IE5 was pauper, heel het internet en de wereld liep tegen MS te jammeren dat ze browsers een serieus moeten gaan nemen, MS heeft toen voor IE6 een hele waslijst W3C features toegevoegd, waarvan er vele nog niet goed gekeurd waren, maar slechts in ontwikkeling. Tevens had MS een paar goede ontwikkelingen in de browsers die ze bij de W3C wilden aanmelden als standaarden (alternatieven waren er niet, of zwaar brak).
...........
Some time you win, sometime you loose. Er is genoeg over genomen, oa de hele ajax-stack.
Dat ze erna jaren erover gedaan hebben hun browser aan te passen, zelfs de nieuwere versies met de doctypes, is MS compleet aan te rekenen.
Ze gingen pas serieus aan de slag toen Firefox zeer groot het worden was, en dan nog heeft het tot IE 10 geduurd voor de standaard ondersteuning fatsoendelijk was.
Nu is het ook niet goed dat webkit zo groot het worden is. Er hoort concurentie te zijn om alle partijen scherp te houden.
Ik ben dan ook heel blij met de opvolger van Gecko.
Meeste protocollen zijn door iedereen te gebruiken, zelfs binnen Windows waren de "interne Win32" protocollen te gebruiken. Dit was af te raden, alles wat niet gedocumenteerd was(... en dat was vroeger een groot gedeelte van Win32 API) kon namelijk een Windows release of zelfs Service Pack stukgaan, ...........
Het kwam niet in hun hoofd op dat het niet bepaald een goed idee is om ongedocumenteerde API's van je OS ook voor oa je office pakket te gaan gebruiken terwijl je al onder een vergrootglas ligt omdat je zo groot bent?
Al helemaal als verschillende van die API's je ook nog een snelheids-voordeel geven over je grootste concurent. Dat is gewoon vragen om een aanklacht.
Dat is namelijk je marktaandeel in een markt gebruiken om een voordeel in een andere markt te krijgen.
bootloader is inderdaad bekend, de Windows bootloader gaat enkel uit van Windows en niet andere OSen, maar de schrijf formateren is optioneel.
Nooit een externe schijf met een ander FS aangesloten op een Windows machine? Windows zei doodleuk dat de schijf beschadigd is en geformateerd moet worden. Weg data als mensen door klikken.
Ook als het maar een partitie op de schijf was en hij een andere partitie gewoon kon lezen.
Dat zijn deals die in zo'n beetje elke markt wel gebeuren "Verkoop enkel mijn meuk, krijg je meer korting", niet exclusief een Microsoft handelswijze, alhoewel MS in de jaren 80-90 een stuk aggresiever was (en hier van geleerd hebben)
En wat dus
verboden is voor partijen met serieuze marktkracht. Intel en Apple hebben om dezelfde reden een aanklacht naar hun hoofd gekregen.
Ben het hier als consument ook niet helemaal mee eens (te aggresief), maar vanuit MS volledig te begrijpen. MS heeft gewoon absoluut geen zin meer een handvol Windows releases te moeten ondersteunen. Windows Vista en Windows 7 zijn vandaag de dag gewoon antiek en Windows 8 was slechts een overgangsfase OS, nooit de bedoeling gehad deze vele jaren lang te laten gebruiken.
Ik heb het niet over dat er een popup kwam al was dat al op het randje.
Maar over doodleuk updates telkens terug zetten, forceren als belangrijke update, aanpassingen in het register doodleuk overschrijven.
Dat gedrag past bij mallware.
Voor bedrijven met een flinke marktkracht gelden nu eenmaal andere regels dan voor kleinere bedrijven. Als MS maar 20 a 40% van de markt had, had niemand gekraaid naar hun acties.
Anyway we gaan flink offtopic. Jij en ik gaan het nooit eens worden en de oorspronkelijke vraag van svenvNL is allang beantwoord.
[Reactie gewijzigd door hackerhater op 23 juli 2024 08:59]