Raspberry Pi 4 krijgt nieuwe firmware om temperatuur te verlagen

De Raspberry Pi Foundation heeft nieuwe firmware uitgebracht om de temperaturen van de Pi 4 te verlagen. Volgens recensies heeft het apparaat last van hoge temperaturen. Een nieuwssite die de firmware test zegt dat de firmware de temperaturen met 3 tot 5 graden Celsius verlaagt.

Nieuwssite CNX-Software zegt de testfirmware van de Foundation te hebben ontvangen, omdat het eerder over onder meer de hitteproblemen van de Pi 4 schreef. Deze nieuwe firmware bevat volgens de Foundation 'thermische optimalisaties' voor de VIA VL805 pci-e usb 3.0-controller aan boord aan de Pi 4. Volgens de nieuwssite activeert de firmware active-state power management, ofwel aspm, wat zou moeten helpen om de temperaturen te verminderen.

CNX-Software heeft de nieuwe firmware getest, in een kantoorruimte met een temperatuur van 28 graden Celsius zou het temperatuurverlies 3 tot 5 graden bedragen. In idle gaat de temperatuur van 65 graden Celsius met de oude firmware, naar 61 graden Celsius met de testsoftware. Ook benchmarks met 7-zip geven een lagere temperatuur aan, van 75 graden naar 70 graden Celsius. Met de nieuwe firmware behaalt de Pi 4 volgens CNX-Software ook hogere scores in benchmarks van 7-zip, wat er op zou kunnen wijzen dat de processor minder last heeft van throttling.

De Raspberry Pi 4 werd vorige week aangekondigd en heeft onder meer een Cortex A72-quadcore, usb 3.0-aansluitingen en 1 tot 4GB RAM. Recensies over de minicomputer van bijvoorbeeld TrustedReviews en ITPro merken echter op dat het apparaat nogal warm wordt. Hierdoor gaat de processor throttlen en gaan de prestaties achteruit. De nieuwe firmware zou het risico op throttling moeten verminderen.

De firmware is te downloaden op het forum van Raspberry Pi, al lijkt de site op moment van schrijven niet bereikbaar te zijn. Onder het artikel van CNX-Software schrijft lezer tkaiser wel dat de firmware-update een negatieve impact heeft op de lees- en schrijfsnelheden van de Pi 4. Mogelijk gaat het hierbij om een bug en is de software dus nog niet stabiel.

Door Hayte Hugo

Redacteur

02-07-2019 • 16:20

69 Linkedin

Submitter: RedPixel

Reacties (69)

69
67
37
6
0
19
Wijzig sortering
Ik vind het ook raar dat er maar 2 usb 3.0 poorten op zitten terwijl de gebruikte VL805 controller 4 usb 3.0 poorten ondersteunt, de kosten van de connector zou met de aantallen die ze maken niet veel uit maken.
Dat heeft te maken met het aantal banen op de printplaat. Kennelijk heeft usb3 meer connecties nodig met de controller, en konden ze dat niet pas krijgen op zo'n klein printplaatje.
Dan hadden ze ook de 2 poort VL806 kunnen gebruiken die is waarschijnlijk nog goedkoper ook
Maar ze hebben nog steeds 4 usb poorten, als je een 2 port usb 3 chip zou gebruiken zou dat betekenen dat je daar naast nog een usb 2 chip moet parkeren, met alle meuk can capacitors en resistors en weet ik wat er bij, gezien de ruimte beschikbaar lijkt dit toch wel een betere oplossing?
Dit dus. De controller heeft 4 USB 3.0 poorten, maar er zijn maar 2 als daadwerkelijk USB 3 aangesloten en de andere twee als USB 2.0. Best goede kans dat dit inderdaad te maken heeft met de ruimte op het PCB; USB 3.0 heeft per poort 2 paar = 4 traces extra verbindingen nodig die ook nog eens aan een aantal voorwaarden moeten volden qua signaalintegriteit wat wellicht niet meer makkelijk in het toch al erg compacte ontwerp zou passen (denk aan juiste impedantie, lengte matching, trace separation). Bovendien zou het weinig toevoegen: je kunt wel al die I/O bandbreedte hebben, maar de SOC kan dat waarschijnlijk helemaal niet handelen. Als 2 USB 3.0 poorten al niet genoeg zijn dan kan je beter een ander platform kiezen :)
Anoniem: 951889
@marcmeide2 juli 2019 18:10
Nee, usb3 is backwards compatible. er is geen aparte usb2 chip nodig.
Ja maar als je een 2-poorts USB 3 chip gebruikt dan heb je ook nog een 2 poort USB 2 chip nodig voor 4 poorten totaal.
Denkende aan hoe deze Pi's in het verleden in elkaar staken zou het me niet verbazen als de andere USB verbindingen nog ergens anders gebruikt worden op het bordje. Mogelijk voor de SD?
De ethernet zit nu direct aan de soc volgens mij i.p.v. via USB. Dat is eigenlijk altijd het enige dat er vroeger mee gedaan werd, een hub met 5 downstream poorten en op 1 ervan een USB ethernet adapter.
Dat is waar, maar die staat nogal beroerd aangeschreven als usb3 controller, misschien dat er meer veranderingen zijn onder water dat deze controller verantwoord :)
Dan had je een andere chip nodig gehad voor de USB2 poorten. De Pi 4 heeft 2xUSB3 + 2xUSB2.aan de VL805 hangen.

Het punt is dat je voor 4xUSB3 in totaal 36 banen op de printplaat nodig hebt (4x9). En omdat USB 3 veel stroom moet kunnen leveren zijn 2 daarvan ook nog eens brede banen. USB2 heeft maar 4 banen, en lagere stromen.
Elke euro is een euro, dat maakt best uit.
Als men al in dure tv’s geen snellere soc kunnen plaatsen... en daar is de winstmarge toch een stuk hoger.
Maar wie zegt dat deze duurder was dan de 806? Misschien was de 805 beter op voorraad.
Omdat er, volgens de site, maar twee USB 3.0 poorten ondersteund worden:

For the Pi 4, a fully-featured host controller drives the downstream USB ports. Downstream USB is provided by a Via Labs VL805 chip - that supports two USB 2.0 ports and two USB 3.0 ports.

https://www.raspberrypi.o...raspberrypi/usb/README.md
VL805:

The VIA Lab’s VL805 (4-Port)/VL806 (2-Port) is a USB 3.0 Host controller, which enables a PCI Express equipped platform to interface with USB Super-Speed (5 Gbps), High-Speed (480 Mbps), Full-Speed (12 Mbps), and Low-Speed (1.5 Mbps) devices. The root hub consists of four downstream facing ports enabling the simultaneous operation of multiple peripheral devices.
Bandbreedte op de CPU, warmte, extra voeding (de RPi heeft maar 10-15W beschikbaar vanuit de voeding). Een set USB3 poorten moet tot 4.5W kunnen vragen, een USB2 apparaat ongeveer 2.5W, dan zit je al aan 8W enkel voor de USB poorten
Was het niet zo dat USB 3.0 standaard voorschrijft dat iedere poort 500mA moet kunnen leveren? Extra USB 3.0 poorten zouden een zwaardere/duurdere voeding noodzakelijk maken.
900 mA op USB 3.0 geloof ik.
Als het apparaat zo op z'n thermische limiet opereert dat het alleen goed functioneert met niet minder dan 100% optimale firmware dan vraag ik me af of ze niet beter een heatsinkje erop hadden kunnen zetten. Daar zou ik wel een euro meer voor over hebben ;) Want die dingen kosten toch niks. Desnoods alleen bijleveren.
Anoniem: 951889
@JT2 juli 2019 18:15
Het hele idee van de raspberry pi is een zo goedkoop mogelijke open source computer die alles kan wat een moderne computer moet kunnen om bruikbaar te zijn. Dat is ze gelukt door dit soort keuzes.

Waarom haal je niet gewoon zelf een heatsinkje voor een euro? Vaak zit er zelfs al een thermisch geleidende sticker op! Zo gebeurd, en je kan hem dan waarschijnlijk nog een flink stuk overclocken ook. Kan je Doom spelen op 4K :D
Doom op 4k? Het zou verboden moeten worden. Doom hoort op VGA: 640 x 480 :-)
DooM gebruikte de 320x200 VGA mode met 256 kleuren (bekend als Mode 13h). Niet 640x480, welke in VGA alleen beschikbaar was met maximaal 16 kleuren.

Zomaar even 4,8 keer minder pixels dan je dacht ;)
Nog beter! En vergeet niet dat 16 kleuren maar 4 bits zijn in plaats van de 8 bits van 256 kleuren. Dus nog een keer minder bytes scherm-geheugen nodig !
Oneens, als je iets levert dan moet het af fabriek goed werken
Anoniem: 951889
@artworx20103 juli 2019 17:59
Het werk goed. Hij doet precies waar hij voor ontworpen is. De Raspberry Pi Foundation is een goed doel dat zich richt op het betaalbaarder maken van technische educatie zodat ook de minder bedeelden op deze wereld mee kunnen komen met de rest. Niet met computers kunnen werken is het moderne equivalent van analfabetisch zijn.

Dat jij en ik er een kunnen kopen voor onze nutteloze servertjes en kunstprojecten is bijzaak! Maar als je de Pi4 niet wilt kopen wegens dit gebrek kan je altijd die €35 gewoon doneren. ;)
Dat hangt dus van je requirements eisen af. "Goed" is een waarde oordeel die alleen in relatie tot de requirements eisen gegeven kan worden.

[Reactie gewijzigd door Okasha op 3 juli 2019 11:34]

Anderzijds kan je stellen dat het nogal wiedes is dat de optimale thermische configuratie niet behaald wordt als de stroomspaarstand van bijv de usb-controller niet goed gebruikt wordt.

In geval van processors is het ook steeds zo dat prestaties en verbruik hand in hand gaan. Wat heb je dan liever? Een apparaat dat in de optimale omstandigheden maximaal kan presteren, of een dat sowieso gelimiteerd is tot veilige waardes?
Waarom kiezen? Ik wil graag een apparaat dat onder optimale omstandigheden maximaal kan presteren binnen veilige waardes. En met een heatsink kun je waarschijnlijk beter presteren met dezelfde veilige waardes ;)
De Pi is sowieso geen klant en klare oplossing ;)
Het is aan de koper om de juiste omstandigheden te creëren, en als je daar een heatsink voor nodig hebt, kan da natuurljk.
Met datzelfde argument zou je de Pi in losse onderdelen kunnen leveren :P Maar goed, dat is een eindeloze discussie denk ik.
Als je de Pi met de oude FW in een ruimte van 28 graden wil gebruiken op volle snelheid dan plak je er toch een heatsink op. Of een ventilatortje. Of de PoE HAT, dan heb je PoE en een ventilatortje.
...een ventilatortje dat veel lawaai maakt. Heb er hier eentje liggen met de PoE hat op gemonteerd en, in tegenstelling tot de andere pi's, kan je deze vinden met je ogen dicht :-)

[Reactie gewijzigd door _Drum_ op 3 juli 2019 21:40]

Losse componenten daar kan de doelgroep van de Raspberry Foundation niks mee, de Pi is bedoeld voor kinderen en de educatie daarvan. Nu wordt de Pi ook veel buiten die doelgroep verkocht, en dat is een goed ding, de opbrengsten daarvan kan men weer in het originele doel stoppen, alleen moeten die kopers niet vergeten dat ze wellicht niet een op hun eisen gericht product kopen.
Gelukkig hebben ze er bij mijn pc - en bij mijn auto - voor gekozen om niet te limiteren tot veilige waardes. ;)
Ik zou inderdaad ook wel verwachten dat men er gewoon kleine heatsinks op zou plakken. Helaas zijn grotere blokken niet helemaal haalbaar in verband met de verschillende HAT's, want anders zou een setje blikjes met heatpipes een hoop goed kunnen doen.
Ik dacht het zelfde, maar misschien hakt dat teveel in de marge als ze de prijs persé op $35 willen houden.

Waar ik benieuwd naar ben: Kan je met deze firmware via een configuratie parameter deze downclock ook weer ongedaan maken? Je kan immers allerlei heatsinks los kopen. Van een kleintje voor anderhalve euro, tot een joekel met twee fans voor een euro of 10.
Een van de grote problemen van de pi kwa OSS is dat de firmware en het OS dat linux opstart, powermanagement doet etc. closed source is. Ik schat de kans klein dat je dit kan aanpassen zonder serieuze reversing.
Ik vind de temperaturen eigenlijk best heftig. En niet zozeer onverwacht, maar het maakt er best een energieverspilling van. Ik snap dat bepaalde snelheden gehaald moeten kunnen worden (al zou meer grip op hoeveel warmte dit oplevert fijn zijn, sommige raspberries hoeven niet constant volledig vermogen te leveren, of zelfs maar de helft), maar heb het idee dat deze bordjes een stuk groener moeten kunnen. Sommige telefoons zijn zowat even snel als deze, maar worden echt niet zo warm. En wellicht is de koeling ervan een stuk beter, maar waarom opereert deze chipset niet sowieso rond kamertemperatuur? Vraag me verder af wat het gevolg is als je zo'n kastje ergens in de tuin of bij het huis in de zon hebt liggen. Gaat ie dan niet keihard doorbranden na verloop van tijd?
Anoniem: 310408
@Martinspire2 juli 2019 18:38
Sommige telefoons zijn zowat even snel als deze, maar worden echt niet zo warm.
$35....
Gaat om soortgelijke chip in soortgelijke belasting. Bij telefoon zit er nog iets omheen. Deze wordt zonder case al zo heet
de Pi 1-3 zijn nog perfect leverbaar en best stabiel kwa temperatuur ... overigens kan zo'n chip best wel even op 65C draaien lijkt me ... daarnaast kamertemperatuur van 28C is best hoog :D
"al lijkt de site op moment van schrijven niet bereikbaar te zijn."

Waarschijnlijk vanwege cloudflare die down was. (https://www.cloudflarestatus.com/)

[Reactie gewijzigd door marco208 op 2 juli 2019 16:27]

Heel interessant. Ik ben benieuwd naar nieuwe benchmarks voor het verbruik.
Komen deze firmware updates ook mee via apt-get of moeten ze los gedownload worden? En als dat laatste het geval is waar zijn ze dan te vinden? Nu weet ik weer de beta staat. Maar niet de final releases.

Edit:
Om mijn eigen vraag te beantwoorden
https://www.raspberrypi.o...tion/raspbian/updating.md
sudo apt-get dist-upgrade
Moet het doen als ik het goed begrijp

[Reactie gewijzigd door bartje op 2 juli 2019 20:04]

dist-upgrade doet een upgrade van de Linux distributie.

rpi-update is wat je nodig hebt om de firmware te downloaden & updaten.
dat schijnt zo te zijn bij oudere releases,
Maar bij buster niet meer

Updating the kernel and firmware

The kernel and firmware are installed as a Debian package, and so will also get updates when using the procedure above. These packages are updated infrequently and after extensive testing.


hier staat dat het niet meer gebruikt wordt since weezly
https://www.raspberrypi.org/forums/viewtopic.php?t=170224
CNX-Software heeft de nieuwe firmware getest, in een kantoorruimte met een temperatuur van 28 graden Celsius zou het temperatuurverlies 3 tot 5 graden bedragen. In idle gaat de temperatuur van 65 graden Celsius met de oude firmware, naar 61 graden Celsius met de testsoftware.
Ligt het aan mij, maar ik vind het nog steeds niet heel erg koud voor een Raspberry. Nu weet ik de omstandigheden niet, maar volgens mij draait mij Pi nog steeds veel koeler. Net even gekeken op mijn Pi-hole (staat namelijk temp bij) en daar zie ik dat mijn pi nu 49.9 graden is. En dat is met een aantal applicaties die draaien.
Mijn pi4 is 66.2C met enkel piHole en OpenVPN actief.
Mijnes 57 celcius, PiHole,OVPN en domoticz
Heb je er een behuizing omheen? Ik wel, zonder ventilator.
Dat is wel bizar veel. Mijn OPi PC+ doet 44 met dezelfde apps. Nu met heatsink 39. Nu is een rpi4 wel iets sneller. 60+ schrik ik wel van.
Directe link naar firmware: https://drive.google.com/...QkqnbGba/view?usp=sharing

Edit: ondertussen is forum weer beschikbaar dus daar kan je hem ook weer vandaan halen :-)

[Reactie gewijzigd door FlowinG op 2 juli 2019 16:41]

Nogal onhandig om firmware via Google drive te delen, dan is het nl. lastig om de authenticiteit van de link vast te stellen. Je kan dit soort belangrijke software veel beter via de Raspberry Pi hoofd website delen.
Github. De hoofdwebsite enkel houden voor dingen die je 100% zeker weten in productie wil uitrollen.
Lijkt mij dat deze echt letterlijk pas uit de test is gekomen.
Dit is de link van een RPi engineer op hun forum, zie zijn post op raspberrypi.org. Ik zou je feedback daar delen als je wilt dat het de auteur bereikt ;)

[Reactie gewijzigd door P1nGu1n op 2 juli 2019 16:53]

Mooi, nog even wachten tot de leverproblemen voorbij zijn voor heatsinks en behuizingen, en mijn IKEv2 VPN servertje kan de lucht in :)
Sorry, maar leverproblemen _/-\o_ haha

@Anoniem: 310408 ps: leverproblemen.

[Reactie gewijzigd door fo0 op 2 juli 2019 17:59]

Anoniem: 310408
@fo02 juli 2019 17:53
Jij geloofd dat ze warenhuizen vol hebben en ze liever niet willen verkopen (terwijl er een aantal nieuwe concurrenten zijn)? Je hoort mensen dat wel vaker beweren, absoluut nooit begrepen waarom een fabrikant dat zou doen. Als je het om de marketing waarde doet heb je een nieuwe marketing manager nodig want het is vele malen bewezen dat het alleen negatief is. Klanten haten het wachten op een product.
Tsja, wie heeft er geen leverproblemen? Vooral na het weekend...
Met een flinke cpu-fan gaat ie wel de lucht in :D
Wacht even... het apparaat werd vorige week pas aangekondigd, en nu kan je er al een firmware upgrade voor downloaden...
Kunnen ze de nieuwe firmware niet net zo goed op de devices flashen voordat ze ze leveren?

[Reactie gewijzigd door MeMoRy op 2 juli 2019 17:03]

Ik heb bij dit soort dingen altijd het idee dat het gewoon politiek is. Software die hardware achteraf kan verbeteren, maar dan wel alleen via firmware. Naar mijn idee wijst dat erop dat het een gecontroleerd produkt is waarbij prestaties en temperatuur meer door de betrokken partijen worden begrenst/bepaald dan door de werkelijke limieten van de hardware.
Firmware is software. Dat heeft in een transparant produkt geen andere benaming nodig, alleen als er zaken zijn waar de gebruiker niet bij mag.

[Reactie gewijzigd door blorf op 2 juli 2019 17:33]

Anoniem: 951889
@blorf2 juli 2019 18:20
De raspberry pi foundation heeft een gelimiteerd budget. Zou het niet gewoon kunnen dat ze geen tijd hebben gehad om vóór de launch dynamisch powermanagement voor dit subsysteem te implementeren, en het daarom nu als firmware update uitbrengen? Het is gigantisch veel werk om drivers en firmware te schrijven, en ik ga er vanuit dat een groot deel ook echt door hun geschreven is. Als je al code bij zo'n chip krijgt het vaak achter een boekwerk aan contracten en clausules is gebonden. Meestal is het zelfs een binary voor een bepaald OS en als je die niet wilt gebruiken heb je pech. Zelfde rede waarom de oudere pi's geen opensource gpu drivers hadden.

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 951889 op 2 juli 2019 18:21]

Anders heb je een smartphone van onder de 100 euro die volledig reclame/tracking-vrij is en normale applicaties draait ipv apps, ongeacht waar die vandaan komen...
Tijd hadden ze volgens mij nog genoeg. De release stond eigenlijk ergens in 2020 gepland.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

    Relevantere advertenties

    Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

    Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

    Ingesloten content van derden

    Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

    janee