Lakka voegt ondersteuning voor de Raspberry Pi 4 toe - update

De ontwikkelaars van Lakka hebben ondersteuning voor de Raspberry Pi 4 toegevoegd. Hiermee is Lakka de eerste software die game-emulatie voor de Pi 4 biedt. Gebruikers kunnen Lakka installeren via NOOBS. Er is ook een image-bestand beschikbaar.

Lakka is een Linux-distro gebaseerd op LibreELEC. Deze distro maakt gebruik van libretro en de RetroArch frontend. Lakka biedt ondersteuning voor meerdere emulatoren. De software biedt ondersteuning voor onder andere Atari 2600-, Game Boy, Nintendo 64 en PlayStation-spellen. Daarbij is de grafische interface van Lakka direct in RetroArch gecodeerd. Hierdoor worden alle emulators op dezelfde manier geconfigureerd en biedt Lakka automatische ondersteuning van controllers.

De Raspberry Pi 4-ondersteuning werd toegevoegd in versie 2.3 van Lakka, die draait op versie 1.7.8 van RetroArch. De distro is hiermee de eerste emulator met officiële ondersteuning voor de Pi 4. De update voegt onder andere realtime vertalingen van games toe. Hiermee kunnen Japanse games bijvoorbeeld worden vertaald naar het Engels. Daarnaast is een functie voor tekst-naar-spraak toegevoegd. De Windows- en Linux-versies van RetroArch 1.7.8 ondersteunen ook fysieke cd's voor onder andere Genesis Plus GX- en 4DO-games.

Lakka realtime vertaling

Realtime vertalingen door RetroArch. Foto door Lakka.

De ontwikkelaars van Lakka raden aan om de firmware van de Pi 4 te updaten, aangezien de laatste versie de temperaturen van de Pi 4 verlaagt. Bij het emuleren van zwaardere consoles, zoals de Nintendo 64 en PlayStation Portable, raden de ontwikkelaars aan een warmtegeleider te gebruiken.

Update, 14:50: Lakka is een Linux-distro, geen emulator. Dit is verduidelijkt in het artikel.

Lakka emulator

De interface van Lakka

Door Daan van Monsjou

Nieuwsredacteur

23-09-2019 • 14:11

18

Reacties (18)

18
18
15
0
0
3
Wijzig sortering
De interface is sowieso anders.
Ik gebruik ook al jaren Retropie, maar kan iemand iets nuttigs zeggen over de performance verschillen tussen Retropie, Lakka en Recalbox?

Ik weet nog dat N64 niet heel lekker liep op mijn Rasperry 3

[Reactie gewijzigd door yorroy op 23 juli 2024 13:20]

N64 games lopen wel fantastisch op de Apple TV, niet heel relevant, maar toch bijzonder, aangezien deze niet uber specs heeft.
Kwestie van driver optimalisaties. Als je kijkt wat voor een gehakt een oude mid-range android telefoon maakt van een Pi 3B+ op N64 gebied dan ga je huilen. Pi vreet energie en er komt matige performance uit. Het is alleen zo enorm aanpasbaar dat het het waard is.
De Apple TV heeft betere specs dan de Pi 4, dus zo verwonderlijk is dat nu ook weer niet, de 4K heeft een A10X met 3GB aan RAM, nu niet bepaald low-end, zeker op grafisch gebied.
Dat is waar, ook een tijdje geprobeerd met Provenance, toen je nog niet elke 7 dagen hoefde te signen met Xcode.
Ik gebruik het met Provenance 1.5, icm PS4 controller en een betaald certificaat, is toch best fijn gamen zo.
N64 heeft een finetuning nodig en loopt dan voor een hoop games acceptabel. Toch blijft het erg lastig op een Pi 3 B+. Dat is een kwestie van driver / hardware en zal weinig uitmaken.
RetroPie gebruikt EmulationStation als front-end en RetroArch als back-end, Lakka gebruikt de Libretro front-end maar ook RetroArch als back-end.
RetroArch is een front-end van libretro. EmulationStation (RetroPie) is een front-end van libretro. Lakka is een font-end van libretro. Je draait libretro en RetroArch dus om.
RetroPie heeft (nog) geen officiële Raspberry Pi 4 ondersteuning. Ook is het gebaseerd op Raspbian, terwijl Lakka gebaseerd is op LibreELEC. Het gevolg is dat Lakka lichter is, omdat LibreELEC een stuk lichter is i.v.m. Debian-afgeleide Linux distributies.

[Reactie gewijzigd door The Zep Man op 23 juli 2024 13:20]

Stukken lichter is sowieso in linux termen een begrip dat zijn absolute betekenis verloren heeft.
Het zijn min of meer dezelfde binaries, libraries, qua cpu of memory overhead verwaarloosbare verschillen en qua disk space zal het ook niet zo heel veel uitmaken.

Er kan minder preinstalled zijn, maar binaries die gewone op je persistent storage staan hebben ook niet veel impact.

Ik zou gerust wel is benchmarks willen zien tegen de 2 en het zal weinig uitmaken. (op dezelfde pi natuurlijk)
Lees dit even door en je weet het: https://www.electromaker....aming-on-the-raspberry-pi
Uiteindelijk helemaal niets omdat zowel Recalbox, Retropie en Lakka dezelfde retro arch met libretto core gebruiken om de roms te kunnen spelen. Het is dus meer welke frontend jezelf prettig vindt om te gebruiken. Alle 3 hebben zowel hun eigen specifieke voor- en nadelen. Maar kwa prestaties verschilt er in de basis niets en is het afhankelijk van de presets/ instellingen die de verschillende distro’s hebben gekozen of er verschillen zijn.

Als ik de 3 distro’s zou mogen typeren:
Retropie is de meest tweak vriendelijke van de drie. Maar dat betekent ook dat als je het er leuk uit wilt laten zien en leuke nerd features wilt hebben een paar avondjes zoet kan zijn met allerlei extra’s die je kunt installeren.
Recalbox is eigenlijk een gepimpte Retropie waarin de makers al heel veel out of the box voor de gebruikers hebben geregeld. De distro is erg gebruiksvriendelijk maar veel minder tweakbaar.
Lakka is de meest gebruiksvriendelijke distro in deze. De frontend doet denken aan de oude Sony tv’s, PS3 en vita systemen al is er sinds kort ook een optie om iets wat op de huidige Nintendo Switch look and feel lijkt.

Ik hop tussen alle 3 met enige regelmaat maar dat wordt je ook makkelijk gemaakt met een raspberry pi waarin je een microsd kaartje eenvoudig kunt omwisselen. Try them out!
Ps mocht je retro emulatie willen uitproberen op een pc met Windows. Kijk dan eens naar launchbox!
Lakka is geen emulator. libretro heeft emulators aan boord, waarvoor bijvoorbeeld RetroArch en Lakka front-ends zijn.

Sterker nog, Lakka is een (Linux) distributie van RetroArch, front-end van libretro die modulaire emulatorcores heeft.

[Reactie gewijzigd door mrtl op 23 juli 2024 13:20]

Ik vind Lakka er wel heel spartaans uitzien.
Ik gebruik zelf nu Batocera: https://batocera-linux.xorhub.com/#learn op een Intel Core i3 moederbordje.
Er zijn ook een aantal thema's beschikbaar.
Wat nog niet werkt is Daphne, de laserdisk emulator, maar daar wordt aan gewerkt.
Om nog een front-end toe te voegen aan dit rijtje met, sinds kort, Android ondersteuning: Launchbox.
Artikel bevat een linkje naar oude firmware.

Inmiddels is er al nieuwe firmware beschikbaar VLI 2.0, die een boel verbeteringen bevat.
https://www.raspberrypi.o...ewtopic.php?f=28&t=250990

De firmware is bijna officieel.
Known issue reboot de eerste keer kan blijven hangen na update firmware als er een USB3.0 stick in je Pi4 zit.

[Reactie gewijzigd door Jan121 op 23 juli 2024 13:20]

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.