Videomaker probeert oude camera en oude lenzen te laten werken met Raspberry Pi

Een videomaker heeft geprobeerd een oude camera om te bouwen tot Raspberry Pi-camera met oude lenzen met c-vatting erop. Het project is deels geslaagd: de camera doet het, maar er is wel een toetsenbord nodig om via command-line een foto te maken.

De videomaker, Becca Farsace van The Verge, gebruikte de behuizing van een Ninoka NK-700-camera, een 35mm-camera die meer dan veertig jaar geleden in productie was. De camera heeft een Raspberry Pi 4 met HQ Camera Mod. Die module heeft een c-vatting en een Sony IMX477-sensor met een formaat van 1/2,3" en een diagonaal van 7,9mm. De resolutie is 12 megapixels. Op de achterkant zit een 3,5"-touchscreen dat gemaakt is voor de Raspberry Pi. De camera werkt zonder stroomvoorziening door het aansluiten van een powerbank van 10Ah.

De camera werkt en kan foto's maken met een knop op de behuizing. Maar het project is niet geheel geslaagd. Een Python-script voor het maken van foto's met een selfiestick leverde plaatjes op in lage resolutie en dus bleek het nodig om met een draadloos toetsenbord foto's te maken door gebruik te maken van commandline-tool raspistill.

Door Arnoud Wokke

Redacteur

01-07-2020 • 21:21

50 Linkedin

Reacties (50)

50
47
34
8
0
7
Wijzig sortering
Dus ze sloopt een complete oude camera uit elkaar, snijd de achterkant (behoorlijk lelijk) open voor een prefab LCD, gooit er een prefab cameramodule (HQ mod) in, en dit is 'een oude camera via pi werkend krijgen'? (ja op 5:11 lijmt ze letterlijk de lens module op de body).

Momentje, ik trek even onze oude blender uit elkaar, boor een gat voor een camera en noem dit de 'blender camera'... Misschien dat ik nog ergens paar oude schoenen heb staan, kan het ook wel mee.

Oja.. 4 jaar geleden al gedaan, en stuk netter.
https://www.youtube.com/watch?v=OgM8eK9YcEI
3 jaar geleden
https://www.youtube.com/watch?v=uV2y5x0JYwY
Grappig genoeg, die krijgen zelfs de knop werkend.

[Reactie gewijzigd door SinergyX op 1 juli 2020 23:53]

Verschil is, we hebben hier te maken met iemand die informatie graag uit boeken haalt en bij vrienden. Niet zo zeer van online.
Iemand die helemaal blij wordt van kleine lenzen en nog nooit software gemaakt heeft.
En een stuk blijer overkomt.
Ze heeft er 5 dagen aan gewerkt, aan jou eerste video is een paar weken gewerkt door een ervaren modder.
Bedenk dat ze van een generatie komt waar alles digitaal gewoon werkt. Dus de software hell na hardware koppelen had ze gewoon niet voorzien. En ze heeft niet opgegeven en zich er doorheen geslagen.

Zoals je in de comments leest en ook haar eigen conclusie: ze heeft nog geen clue wat ze gedaan heeft. Vandaar dat ze niet door had dat de Python code de resolutie hard gecodeerd laag zet. En ze geen idee had hoe de commandline call kon worden getriggerd door een knop.

Wellicht geef haar wat tips hoe hem direct met de knop goed kan laten werken. Zonder keyboard of elke keer eerst een python script te starten en dan een knop te drukken en voor de volgende foto weer...

Kan ze er verbeterde follow-up maken.
Deze video lijkt me eerlijker dan de anderen, hij laat zien dat modden niet makkelijk is, een leer keuve. Haar doel was iets weekends krijgen in 5 dagen max.

Best knap als je nog nooit geprogrammeerd hebt, nog nooit computers in elkaar hebt gezet etc.

Ze heeft gewoon heel veel camera's en de meeste werken niet. Logisch dat ze er een pakt die niet werkt en die op offert.

En ja een pi mini past makkelijker, maar ze had een pi4 :)

[Reactie gewijzigd door djwice op 2 juli 2020 07:32]

Aangezien The Verge hier in het spel is denk ik dat je het een beetje romantiseert.
Verschil is, we hebben hier te maken met iemand die informatie graag uit boeken haalt en bij vrienden. Niet zo zeer van online.
Iemand die helemaal blij wordt van kleine lenzen en nog nooit software gemaakt heeft.
En een stuk blijer overkomt.
Ze heeft er 5 dagen aan gewerkt, aan jou eerste video is een paar weken gewerkt door een ervaren modder.
Bedenk dat ze van een generatie komt waar alles digitaal gewoon werkt. Dus de software hell na hardware koppelen had ze gewoon niet voorzien. En ze heeft niet opgegeven en zich er doorheen geslagen
Ik vind het ook een heel leuk filmpje, van iemand die flink uit haar comfort zone stapt.
Het overgrote deel van de reacties hier komt een beetje snobistisch/blasé over, alsof men vergeten is hoe men in het begin zelf heeft lopen k.tten om iets aan de praat te krijgen.
Daar staat tegenover dat er ook met enige regelmaat geklaagd wordt dat de redactie teveel persberichten overtypt/herschrijft en te weinig creatieve (en technische in-depth) artikelen maken. Dan kan je zeggen dat als de inhoud van 't beschreven project niet perfect is, men dat maar niet moet doen. Je zou ook kunnen zeggen dat we juist meer van dit soort artikelen nodig hebben, dan wordt het - hoop ik - vast ook steeds/nóg beter.
Het valt me tegen hoe lage kwaliteit artikelen van de Verge kan zijn. Het ziet er in de video allemaal heel mooi uit, professioneel gefilmd enz. Maar de inhoud van de filmpjes valt dan weer erg tegen. Zie ook de PC build die ze hebben gedaan, waar er veel te veel koelpasta werd gebruikt en de presentator meerdere technisch foute opmerkingen maakt. Dat was gewoon een hele slechte tutorial, alsof iemand zijn eerste keer zijn PC bouwt in de video zelf.
kunnen we aub minder bitchen op het fenomeen 'te veel koelpasta.'

Het maakt nl geen moer uit of er een beetje te veel op zit.

https://www.gamersnexus.n...rk-too-much-thermal-paste
Tja, je hebt een punt, ik zou ook graag meer crea, diy en modding artikelen zien, maar dan wel graag met een werkend eindresultaat waar je ook iets aan hebt.
Waarom de knop niet werkend is gemaakt via de gpio, is mij een raadsel hier.
Wat ik hier zie is een kant en klaar kitje dat in en op een oude behuizing is geplakt en verder niets.
Mij ontgaat het geheel eerlijk gezegd ook redelijk. Neem een p-draad mount, schroef deze op (object zelf invullen, dit is variabele A), plak er een rasp-pi met cameramodule op de juiste afstand achter et voila, je hebt een (variabele A)camera. Enkel een lens opschroeven en klaar. Dit werkt ook met een schoendoos, wc-borstel houder, verpakking inlegzolen of de een shampoo fles :)

Daarbij is het volstrekt onmogelijk om een oude meetzoeker of slr om te bouwen naar een digitale versie, en daarbij de functionaliteit te behouden van alle bestaande controls. Wat bij sommige high end camera's, zoals een Hasselblad, wel mogelijk is, is om de bestaande analoge achterwand te vervangen voor een digitale versie (redelijk kostbare hobby ook).

Als je zoiets als ambieert, is het wellicht slimmer een heruitgave van een klassiek camera model te kopen, dan heeft de fabrikant al dit werk voor je gedaan. Voorbeeld is de olympus pen-f:
https://www.theverge.com/...sion-pricing-availability

Overigens gebeurt het wel dat mensen analoge camera's ombouwen naar digitaal, maar dan is dit een voorbeeld van een iets serieuzere poging daartoe:
https://leicarumors.com/2...-digital-conversion.aspx/
Exact mijn gedachte toen ik dit stuk las en daarna de video keek... Dit is geen project waarbij daadwerkelijk iets moois gemaakt wordt en het lijkt wel alsof de oude camera opgeofferd wordt voor de views.

Begrijp me niet verkeerd, ik zie heel graag dit soort berichten en kudo's voor iedereen die dit soort projecten doet... Maar als het dan hier gepost moet worden, dan liever op het niveau van de Tweakers DIY posts, of andere vergaande integraties. Dit bericht en het project voelt meer als mijn 'knutselprojecten' van toen ik ongeveer 12 jaar oud was, op dezelfde manier snijden in oude apparatuur en dan maar hopen dat het werkt. Enige verschil was dat ik toen wél al kon programmeren 8)7

[Reactie gewijzigd door Carino op 2 juli 2020 07:37]

Haha klopt eigenlijk wel 😂😂
:-)

[Reactie gewijzigd door Furious5 op 2 juli 2020 01:00]

mja, als je het zo bekijkt kun je beter een raspberrypi camera kit kopen, op thiniverse een camerabehuizing uitzoeken en de tekening modden voor het gebruik van jouw oude lenzen kit (daar lijkt het meestal om te gaan), vervolgens laat je de boel ergens in china printen (als je zelf geen 3dprinter hebt) en je kunt aan de slag. dan is er gelijk ruimte om een echte powerbank in de behuizing te plaatsen.
De videomaker, Becca Farsace van The Verge
Aha The Verge, de ooit(?!?) roemruchte techsite die hedendaags geen game PC meer kan bouwen, maar wel goed opgebouwde kritiek van bloggers en vloggers kan "wegjorissen" met takedownverzoeken en van alle reacties erop, één reactie uit context halen en het presenteren als een doodsbedreiging.

[Reactie gewijzigd door RoestVrijStaal op 2 juli 2020 09:40]

Ik mis wat technische diepgang:
 • waarom kan de Rspb Pi geen HR foto's maken zonder keyboard?
 • waarom een overkil met Rspb Pi 4? (gebruikt bovendien meer stroom, een Zero W kan de was doen)
 • systemd gebruikt voor auto start-up?
 • is er een link naar de Python code?
Oude camera laten werken met Raspberry PI? De oude camera is alleen als behuizing gebruikt of zie ik dat verkeerd?
Inderdaad... Nog niet eens netjes gedaan ?
En de interface werkt ook al niet ?
Not impressed... Snap niet dat tweakers hier een artikel over wil schrijven.
Dit is toch echt tweakers in hart en nieren, iets werkends krijgen. Ik snap dat men tegenwoordig niet meer zonder een 3D printer en CNC machines kan maar wat is er mis met een eigenknutsel-brouwsel?

Als er een 2e versie komt zal die wel netter worden.
Leuk voor op het forum, niet als nieuwsartikel
Klopt, en een (oude) C-mount lens op de C-mount van de HQ module schroeven is ook niet bepaald een uitdaging ...... beetje non-nieuws als je het mij vraag. :X
Ach misschien voor de camera fanaten wel leuk :)
Die zien liever de sensor van de HQ module als Digital Back achterin een werkende K1000 of FM2n, in plaats van een Pi verstopt in een no-name plastic rommel-camera.

[Reactie gewijzigd door SirNobax op 1 juli 2020 21:49]

Snap ik. Maar ik dacht dat het ging om dat je nu allerlei soorten lenzen van vroeger er op kon schroeven?
Nee, de C mount hoort bij de HQ module zelf. De camera die gebruikt is had een vaste 50mm f/6 (:r) lens zonder focusring. De lens op de foto's in het artikel zijn overigens die uit de Pi HQ cam kit, en niet 'vintage'.
Oh... Ja dan is het wel een beetje onnodig.
Ja, dat lees ik ook. De sensor is nieuw en de rest doet de Raspberry Pi. Het enige oude aan deze mod is de behuizing met fitting dus. Niet heel spannend.
De fitting zit in de camera module van de Pi, dus dat is ook nieuw.
Het bijzondere/leuke eraan is dat je de bijbehorende lenzen kunt gebruiken icm deze 'R-pi in oude camerabody'.
Niet de bijhorende lenzen. De camerabody die gebruikt word is oorsponkelijk een (heel goedkope) fixed-focus rangefinder-lookalike. Dus zonder verwisselbare lenzen. Daar is de Pi ingepropt, en de HQ-module hangt aan de buitenkant.

De C-mount komt met de Pi HQ-module zelf. C (en CS) lenzen zijn voornamelijk CCTV lenzen.

[Reactie gewijzigd door SirNobax op 1 juli 2020 21:42]

Ah, thanks. Dat was me niet duidelijk. Dan snap ik je punt wel, inderdaad.
Dit is echt het meest knullige, amateuristische en kansloze project. Klapper op de vuurpijl is natuurlijk het onvermogen van deze 'videomaker' om een script aan te passen en het gestuntel met een CLI. Dat Tweakers hier een platform aan geeft is mij een groot raadsel. Er zijn zóveel gavere, betere en interessantere projecten die je met de RasPi kan doen! Ook in de vorm van een camera. Ik heb genoeg leuke links voorbij zien komen in andere reacties!
Dus omdat iemand iets probeerd waar diegene nog geen ervaring mee heeft kan het geen videomaker zijn? Ja, ik vraag me zelf af of dit wel echt op Tweakers thuis hoort, maar om deze dame zo af te kafferen is natuurlijk nergens voor nodig. Laat mensen lekker in hun waarde.
Oh ik laat mensen prima in hun waarde, maar dan moeten ze ook niet pretenderen dat ze iets revolutionairs hebben gedaan door zo de media op te zoeken. Plus inderdaad, er hoort door Tweakers geen platform aan geboden te worden.
In beide de titel en in de beschrijving van de video staat dat dit een project is van iemand zonder coding experience. Nergens staat dat zij de eerste is, nergens staat dat dit het beste of zelfs een goed product is. Ze heeft een poging gedaan om iets te maken waar ze zelf blij mee is, en dit bericht is door Tweakers overgenomen met een ietwat vreemde titel.

[Reactie gewijzigd door Lagonas op 2 juli 2020 08:53]

Wat een bagger video, had veel leuker geweest als iemand met kennis dit deed en echt liet zien wat er mee gedaan kan worden...
Misschien is deze dame over 5 jaar wel "iemand met kennis", maar we moeten allemaal ergens beginnen. Laten zien hoe je kunt beginnen is misschien wel net zo interessant als laten zien hoe goed/geavanceerd/geraffineerd je kunt worden. Het vergt alleen wel een ander soort mindset om naar zo'n filmpje te kijken.

En: je hóeft het niet te kijken natuurlijk.
Ik zeg toch ook niet dat het slecht is om er mee te beginnen... maak dan alleen een video na die 5 jaar ;) het idee leek me heel leuk, maar meer als een paar neppe shots is dit niet (zoals op de grond liggen, het is allemaal zo nep) terwijl het idee me wel aansprak
Ik moet zeggen dat het niveau van dit soort artikelen op Tweakers gaandeweg helaas steeds minder wordt.

Dit is een soort willekeurig beun project wat van het web is getrokken.

Ik heb een Youtube Premium abo afgesloten omdat ik veel korte docu’s en veel meer interessante content opzoek en in een uurtje rondneuzen, kom ik al inspirerender projecten tegen.

Als Tweakers zich meer laat inspireren door projecten uit eigen community en die op de nieuwspagina zet, of zelf wat meer interessante kanalen af gaat struinen, kan het zo veel beter worden :-)
Submit ze dan ook als je ze tegenkomt :)
Dat is veel te makkelijk gezegd.

Uiteindelijk gaan de redacteuren over of het wel of juist niet op de Frontpage komt.

En als het goed is, is het ook hun werk om nieuwtjes te vinden via hun eigen netwerk :)
Ja, het idee is leuk, maar het resultaat komt bijzonder afgeraffeld over. Ik had het leuker gevonden als ze bv De body na hadden gemaakt met daarin de correcte uitsparingen voor de Pi & USB aansluitingen. Dan had je tenminste een veel nette(re) afwerking gehad.

In dat opzicht is de beamer van DIY Perks toch een stuk succesvoller.
Leuk idee maar wel een beetje tijdverspilling misschien.... je had ook van een camera een mini computer kunnen maken.
Als je er nou ook nog doom op kan spelen

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee