BalenaEtcher-ontwikkelaar komt met apparaat dat zestien SD-kaarten kan flashen

De ontwikkelaar van de BalenaEtcher-software komt met de EtcherPro. Dit apparaat laat gebruikers gelijktijdig een OS-image naar maximaal zestien SD-kaarten of USB-sticks flashen. De EtcherPro wordt later dit jaar geleverd en kost omgerekend en met btw zo'n 972 euro.

De EtcherPro is afkomstig van de ontwikkelaars van BalenaEtcher, een opensourceprogramma waarmee gebruikers OS-images naar opslagmedia als USB-sticks of SD-kaarten kunnen flashen. De EtcherPro moet fungeren als 'hardware-extensie' van deze software, zo meldt de maker op zijn website. BalenaEtcher kondigde het apparaat in 2018 al aan.

Het apparaat kan met de BalenaEtcher-software images naar maximaal zestien apparaten tegelijkertijd flashen. Ook kan de EtcherPro de inhoud van een USB-stick, SD-kaart of Micro-SD-kaart dupliceren naar andere opslagmedia. Gebruikers kunnen de EtcherPro daarnaast gebruiken om een Raspberry Pi Compute Module met emmc-opslag direct te flashen.

Gebruikers kunnen images flashen via een lokaal opslagmedium of direct naar de EtcherPro downloaden via een url. Het apparaat beschikt over wifi en gigabit-ethernet en houdt zichzelf daarmee ook up-to-date. Gebruikers kunnen verder tot tien EtcherPro-apparaten met elkaar verbinden. Daarmee kan een image gelijktijdig naar maximaal 160 drives geflashed worden.

Volgens de fabrikant haalt het apparaat schrijfsnelheden tot 200MB/s wanneer naar een enkele drive wordt geschreven. Wanneer gebruikers zestien opslagmedia tegelijkertijd flashen, bedraagt de maximale schrijfsnelheid 52MB/s. De EtcherPro wordt bediend via een 7"-touchscreen. De producent noemt geen schermresolutie.

Het apparaat heeft een adviesprijs van 990 dollar. Omgerekend en inclusief btw komt dat neer op 970 euro. Daarmee is de EtcherPro niet bedoeld voor consumenten. Bedrijven kunnen het apparaat bijvoorbeeld gebruiken om USB-sticks of SD-kaarten met een voorgeïnstalleerd OS te leveren bij singleboardcomputers als de Raspberry Pi. De speciale, grijze editie van het toestel wordt binnen twee tot drie maanden geleverd maar is inmiddels uitverkocht. De reguliere blauwe uitgave wordt binnen vier tot zes maanden verzonden.

Door Daan van Monsjou

Redacteur

06-01-2021 • 21:06

80 Linkedin

Submitter: TheVivaldi

Reacties (80)

Wijzig sortering
Wat mij opvalt is dat tegenwoordig steeds vaker een aankondiging van een product wordt gepresenteerd als nieuws. Dat een paar maanden vooraf. Dan nog een bericht dat het echt binnenkort gaat gebeuren en met een beetje mazzel nog een bericht als het daadwerkelijke uitleveren echt is begonnen.

Uiteraard handig om ruchtbaarheid aan je product te geven, echter hierboven lees je ook heel veel alternatieven. De snelste variant zou nog een paar maanden duren, mooi voor een bedrijf dan. Mocht je echter dit bericht lezen en denken: "Verrekt dat is handig". Dan heb je met de tips en ideeën nog ruim de tijd om zelf een goedkopere oplossing te verzinnen.

Dus het wordt pas handig als je echt de grenzen gaat opzoeken, 160 kaartjes tegelijk, dan is het wel handig ja.

Dit apparaat moet eerst ook nog bewijzen dat het bugvrij is, zelfbouw uiteraard ook maar dat wil niet zeggen dat dit direct allemaal soepel loopt en dat je geen issues hebt om zo'n apparaat handig in je bedrijfsnetwerk te hangen.
Heb het gevoel dat dit zo'n net niet product is... Voor kleine bedrijfjes te duur (en zoiets is relatief makkelijk zelf te maken) en voor grote organisaties veel te beperkt.
Voor kleine bedrijven die dit veel doen lijkt dit me heel goed betaalbaar.

Stel een equivalent maken (even gepolished) kost 3 dagen fulltime, dan is het al snel goedkoper als je redelijk verdient om gewoon dit ding te kopen. En als dit je bedrijf veel tijd scheelt, dan is het snel terugverdiend.

Daarnaast, maak je dit zelf en heb je een aantal werknemers, dan moet je die trainen dit te gebruiken en als er iets mis gaat het oplossen met mogelijk verlies van productieve werkuren. Als je een voorgemaakt, ondersteund product hebt, dan biedt dit (hopelijk) voordelen voor de betrouwbaarheid.
Inderdaad onze huidige disk duplicator kostte ooit meer dan dit maar werkt wel al 4 jaar zonder problemen. Met meerdere collega’s die niks anders hoefden te leren dan disks inpluggen en op duplicate drukken. Wanneer je ook maar een beetje volume doet dan verdien je deze investering in een paar weken terug laat staan als het jaren foutloos werkt .
1 - 4 Raspberry's met een USB-hub en USB-SD verloopstukjes.
Of een HP SFF 6000 PC met extra USB-bay, totale waarde 50 euro, Ik heb er een staan voor als POS-systeem, met 20 USB-poorten. Dat werkt gewoon met Linux of BSD. Windows kon wel eens moeilijk gaan doen.

[Reactie gewijzigd door blorf op 7 januari 2021 03:45]

Je vergeet het nadeel van dat je het zelf moet onderhouden en eventuele problemen oplossen. En daarbij de tijd die het kost om dit in elkaar te zetten.

[Reactie gewijzigd door mjz2cool op 7 januari 2021 07:52]

Ik zou het zelf wel voor de halve prijs maken, compleet met grafische interface. Het wordt alleen wat groter.
Maar ik denk dat er geen markt voor is. Met SD over USB3 zet je zo'n RPI image er in een minuut op. Een heel apparaat om grote aantallen tegelijk te kunnen schrijven is nuttig in een wel heel erg specifieke situatie.
Dan heb je de hardware - hoe ga je de software aansturen?

BalenaEtcher ondersteund maar 1 storage per flash, dus zal je moeten scripten. Vervolgens je medewerkers trainen in gebruik en trouble shooten...
FreeBSD: for device in /dev/da*; do dd if=input_file.img of=$device bs=100m; done
Je kan ze ook allemaal apart backgrounden maar dan trek je je USB-kanaal wel vol...

Ik ben trouwens wel benieuwd wat dit apparaat doet als er 1 sd-kaart corrupt is en hoe je daar achter komt.

[Reactie gewijzigd door blorf op 7 januari 2021 13:11]

Je kan ze toch valideren na het einde, ik weet dat de Raspberry Flasher dit doet.
Dat doet balenaetcher ook
Zijn echt legio oplossingen voor in *nix

Bijvoorbeeld dcfldd
dcfldd if=source.img of=/dev/disk1 of=/dev/disk2 of=/dev/disk3 etc
Windows valt wel mee. 20 poorten komt in de buurt van de kritische grens qua drive letters (25 vrij, C: voor boot disk) maar voor dedicated software als dit heb je geen drive letter nodig. Dit soort software kan de onderliggende NT paden gebruiken, "\Device\HarddiskVolume127". Dan is de volgende beperking je USB root hubs; je hebt maximaal 127 USB devices per root hub.

Ik heb ooit eens met spoed zoiets moeten bouwen nadat er in China een foutje gemaakt was, en er 200.000 USB devices met broken firmware op de boot waren gezet. Die mochten we hier nog flashen. Klein detail: de boot kwam begin December aan, zodat alles ruim op tijd voor Kerst in de winkels kon liggen. Althans, volgens de originele planning :X
Geen ervaring mee sinds XP maar ik kan me voorstellen dat Windows een SD-kaart niet als exact lineair beschrijfbaar apparaat beschouwt. Wat gebeurt er met het station als je de bootsector en partititabel overschrijft terwijl het apparaat actief is?
Een typische SD kaart hééft niet eens een bootsector of partitie-tabel, en zeker niet als Windows die formateert.

Overigens is een SD kaart simpelweg een "Mass Storage Device", dus een verzameling sectoren. Die kun je allemaal overschrijven, en daarbij is het zelfs vereist dat het device actief is. Als het device niet actief is, dan bestaat het niet eens voor het OS. Dit is de status na de "safely remove hardware" menu optie.
Een in Windows geformatteerde SD-kaart heeft voor zover ik weet minimaal een FAT32 partitie die begint op een positie die in de bootsector, of het begin van het apparaat, wordt aangegeven.
Ik dacht dat je om die reden een programma als Rufus nodig had die het ding ontkoppelt en er iets vanaf byte 0 op kan schrijven waar Windows niks van snapt.

[Reactie gewijzigd door blorf op 7 januari 2021 15:55]

Nee, een standaard SD kaart heeft één FAT partitie, die dan ook gewoon begint op sector 0. En tegenwoordig is dat vaak exFAT i.p.v. FAT32.

Dit zijn beiden bestandssystemen, wat betekent dat je niet zomaar naar byte 0 kan schrijven. Je schrijft in plaats daarvan naar filenamen, en Windows bepaalt welke sectoren aan die file worden toegewezen.

Maar als Administrator kun je wel degelijk naar byte 0 schrijven, als je weet hoe. Doorgaans is het gevolg daarvan dat Windows de eerste sector niet meer herkent als FAT32 of exFAT sector. Maar de drive letter blijft evengoed bestaan, zodat Windows kan aanbieden om de F: schijf te formatteren.
Dat bedoel ik nou net. Een Raspberry image is een ext4, geen FAT. Je moet vanaf byte 0 schrijven want dat is waar de RPI begint te kijken naar een bootable filesystem. Het kan wel, want Rufus of soortgelijk programma kan het ook, alleen denk ik dat een image naar een hele reeks SD-kaarten schrijven nogal ingewikkeld wordt en meer vereist dan CLI-opdrachten.

[Reactie gewijzigd door blorf op 7 januari 2021 17:49]

Dat was ook mijn gedachte. Er bestaat voor Linux vanuit GNOME een tooltje wat iets soortgelijks doet:

https://gitlab.gnome.org/GNOME/gnome-multi-writer

Lijkt me dat het voor de meesten goedkoper en flexibeler is om een paar hubjes aan een fatsoenlijke computer te hangen met zo’n tooltje. Ik snap ook niet waarom dit product zo duur moet zijn.
Ik snap ook niet waarom dit product zo duur moet zijn.
Dat is voornamelijk omdat je niet snapt hoe een prijs opgebouwd is.

Voor jouw tooltje mag iemand :
- een computer aanschaffen (400 euro want hij moet wel keyboard en scherm etc bevatten)
- computer operationeel maken (zeg 1 uur)
- hij mag dat tooltje gaan installeren (zeg 1 uur)
- hij moet dan nog even ergens een of ander ding vandaan trekken wat 16 usb-poorten op een handige manier heeft zitten (zeg nog eens 100 euro)

En dan heb je dus voor 600 euro (met een uurtarief van 50 euro) iets gecreeerd wat voor de gemiddelde nieuwe gebruiker een half uur training kost en waar elke foutmelding een nieuw avontuur is en wat gewoon langzaam opstart etc.

Na 1 week met die opstelling heb je waarschijnlijk al meer geld besteed aan manuren dan als je gewoon dat apparaat had gekocht en mensen het via een web-interface laat uploaden.
Voor kleine bedrijfjes te duur (en zoiets is relatief makkelijk zelf te maken)
Klopt. En daar heb je echt geen 970 EUR voor nodig.
Inderdaad, voor kleine bedrijfjes doe je gewoon een beetje langer over.
Langer? Voor veel minder geld pak je een moederbord met voldoende PCI Express lanes (8 minimaal), redelijke CPU en geheugen (niet high-end), en je propt die vol met USB 3.0 controllers. Op elke controller twee USB 3.0 SD kaartlezers, en je bent al een eind op weg om 16 SD kaarten op maximale snelheid te beschrijven. De snelste SD kaarten in de Pricewatch kunnen met 240 MB/sec beschreven worden. Met een beetje moederbord vanaf 2007 (introductie van PCI Express 2.0) moet dat met 500 MB/sec per lane wel lukken. Neem iets nieuwer en je haalt zeker de snelheid i.v.m. overhead.

Kleine bedrijven maken ook minder verlies bij inefficiëntie in ontwikkeling. Een beetje tijd en aandacht aan de hardware en het hoeft echt niet veel te kosten.

Net als BalenaEtcher is dit ding overpriced. Bij BalenaEtcher betaal je onnodig met persoonsgegevens en diskruimte. Bij dit met geld. Zoals @Homeland aangeeft gaan grote bedrijven waarschijnlijk voor een professionelere, no bullshit oplossing. Daar valt dus ook niet veel te winnen.

[Reactie gewijzigd door The Zep Man op 6 januari 2021 21:46]

Ik kan me best wel voorstellen dat je ergens meerdere usb sticks van wil uitdelen, opsturen bv voor een cursus, informatie, school of voor iets anders, niet iedereen gaat dan een pc in elkaar zetten volstouwen met usb poorten etc, vergeet niet dat je daarbij ook nog een scherm, muis, toetsenbord, besturings systeem, updates, bureau en ict onderhoud voor nodig hebt, Tel daarbij ook nog de kennis op om dat op te bouwen veel bedrijven zullen dan toch echt wel voor dit apparaad gaan kiezen, als je hiermee simpel van 1 usb stick 16 copy's kan maken dan is dat zeker nuttig en is er ook wel een markt voor na gebruik leg je het in een la of berg je het op in een kast, veel handiger dan daar een aparte pc voor te bouwen.
Als je dus vaker meerdere van de zelfde usb's, of flash geheugens nodig hebt lijkt me dit toch echt wel de oplossing waar een bedrijf voor gaat kiezen op de lange termijn is het zeker goedkoper en makkelijker in onderhoud dan de zelfpiel pc's waar iedereen het hier over heeft.
Eindelijk iemand die er écht zinnig op reageert. Nou bedoel ik hiermee niet te zeggen dat alles wat de andere voor jou hebben gezegd onzin is. Maar de 'die hard tweaker' heeft een verkeerde visie over dit product. Ja, de handige tweaker bouwt dit zo zelf. Ja, een bedrijfje wat voorgeprogrammeerde Rpi's verkoopt kan dit net zo goed zelf samen knutselen. Dit product is niet voor de tweaker of een dergelijke branche zoals hiervoor beschreven, waar voornamelijk it'ers werken. Wel voor bedrijven in genoeg andere branches. Zelf ben ik ondernemer, ik lijk wel gek om iemand een dergelijk iets te laten bouwen, om een serie USB disks te schrijven met marketing materiaal. Voorheen lieten wij dat altijd door stagiares doen, 1 voor 1, het enige wat het kost is een aantal bakken koffie.

Nu ik dit product zo zie, heb ik wel interesse hierin... Slechts €972,-. Wat niks is op het marketing budget (ook echt niet voor wat kleinere bedrijfjes die ambities hebben). Die stagiaire kan dan mooi er 16 tegelijk doen en met zijn/haar overige tijd mooi wat andere klusjes doen!

Ik verwacht niet dat Balena een gigantisch aantal van dit product zal verkopen. Echter, als zij dit hebben weten te ontwikkelen met minimale investering kan men hier een leuk zakcentje op verdienen... verwacht ik zo.

[Reactie gewijzigd door Generaal Pep op 7 januari 2021 10:07]

Er is ook zeker wel een markt voor, maar met dit prijspunt is die enorm beperkt. Bijna 1000 euro is gewoon heel erg veel, en bedrijven echt aan de lopende band USB's creëren (zoals bijv. Microsoft doet met Windows 10 installatie USB's) gaan hier niks mee kunnen, die hebben al zo'n specifieke machine die er veel beter in is.

Dus het is echt gericht op bijv. een bedrijf dat ieder jaar een bedrijfsevenement heeft en daarbij wat reclamemateriaal en informatie op een USB-stick wil knallen voor alle ~200-300 bezoekers, want daar zou het nut hebben om dat per 16 te doen (ipv per 50 of 100) omdat het 1x in de zoveel tijd moet gebeuren, en daar zou het dan net weer niet rendabel zijn om een purpose-built machine zelf in elkaar te zetten tenzij een medewerker een leuk projectje zoekt.
Is het dan niet handiger om dit uit te besteden? Of vragen ze daar de hoofdprijs voor?
Snelheid is niet zo van belang, naast dat het SD kaartjes zijn die bij een product word geleverd (en dus sowiezo niet de snelste hoeven te zijn) gaat het hier vooral om werkuren. Als je 200 SD kaartjes moet schrijven wil je vooral dat de werknemer hier geen week aan bezig is.

En dat is ook meteen het grote probleem van je zelfbouwproject, als ik de uren reken die de werknemer nodig heeft om uit te zoeken welk moederbord hij best kan nemen, welke controllers, bestellen, in elkaar knutselen, de software uitzoeken, die uren tikken zo hard door in kostprijs dat dit product gewoon goedkoper is. So what dat het wat langer duurt tegen dat die kaartjes beschreven zijn, als de werknemer maar efficient met zijn tijd omgaat.
werkuren + hardware kan inderdaad wel eens snel bij zo'n bedrag komen, om dan nog niet 100% zeker te zijn dat het uberhaupt zo werkt als verwacht
Nu denk je aan tech bedrijven maar ik zie wel een markt voor mensen die cursussen geven. Je geeft je cursus excel op een usb stick. Op de laatste dag steek je die in dit ding met nog 16 anderen en je cursisten kunnen hem mee naar huis nemen.
Dat kun je toch gewoon online aanbieden tegenwoordig. Wie deelt er nog usb sticks uit
Strohalm. Dat is net zoiets als "wie leest er nog de krant?" en "wie luistert er nog lp's?". Net zoals daar nog altijd markt voor is, zijn er ook nog altijd mensen die usb-sticks uitdelen.
Weet niet hoor maar dit zouden wij instant aanschaffen
En jij denkt dat dat in elkaar zetten en bij elkaar zoeken van die hardware niets kost? Dus het kan voor een klein bedrijf wel degelijk goedkoper zijn om 1 zo'n apparaat te kopen, dan zelf te moeten hannessen met allerlei losse hardware.
Maar ergens langer over doen is tijd en tijd is geld.
Ex Btw. is het nog maar €800

En goedkoop zijn veel van die multislot (dezelfde) niet meer goed te krijgen, een zes slot kost ook al €220:
https://www.bol.com/nl/p/...-mobiel/9200000105586964/

De usecase voor zoiets is natuurlijk niet supergroot, maar hoe deze is vormgegeven kan al voldoende kosten te besparen omdat kaartjes er in en eruit trekken een stuk beter gaat dan bij zo een 4 of 6 model unit.
een zes slot kost ook al €220
Grof gerekend 36,66 per slot, x 16 = 586 eur.
Als 900 eur voor een bedrijf te duur is, dwn is die 350+ eur besparing toch echt wel mooi meegenomen.

Onnodig duur product met features die niet persee nodig zijn. Leuk als een 'Pro' variant.
maar voor die 350eur heb je dan nog wel een aparte pc nodig, en softwarematig zal je ook wel wat moeten doen om die samen aan te spreken
Het kost minder dan een euro per poort, als je los al voor minder dan 2 euro
https://a.aliexpress.com/_BSapPE dat kan krijgen, stop er nog een USB hub in een iets in de trant van een Raspberry Pi. Maar goed bedrijven zijn vaak geen Tweakers, wij wel.
En dan heb je alleen kaartlezers. Daar moet je nog een pc bij hebben, mét een os. Het os kan gratis zijn, als je een Linux distro pakt, maar dan nog kost het tijd om dat allemaal klaar te maken.
Dank denk ik toch dat ik eerder dit zou kopen: pricewatch: Anker 10 Port 60W Data Hub

Kan je wel vinden voor een 60-70 euro. Ok slechts 10 poorten, maar hier komje al een heel eind mee. Enja je kan geen sd cards doen. Maar voor sticks te copyen voor cursus, promo etc dat zie ik nog.
Sd cards voor een pi ofzo copyen zie ik ook nog wel gebeuren. Maar een kmo zal eerder usb sticks uitdelen.
Als kleine bedrijfjes toch een beetje productie draaien is 1000 euro nog steeds een prima investering om op een halve of kwart FTE te bezuinigen. Reken die kosten maar even uit.
Wat ik meer niet snap is waarom dit niet een 100% software oplossing is - kan je er hetzelfde voor vragen zonder dat je specialistische hardware nodig hebt.

Ik bedoel, iedere consumenten pc van afgelopen 5 jaar kan 16 usb sticks tegelijkertijd beschrijven.
Die software is er al. Dit biedt echter het voordeel dat je er juist géén pc voor nodig hebt. Je pakt dat ding uit een la, stopt er sd-kaartjes in en je kunt aan de gang.
Waarom zou een groot bedrijf het kopen en een klein bedrijf niet? Een klein bedrijf kan maakt toch precies dezelfde rekensom: hoeveel geld kost het mij om dit te maken en hoeveel kost het om het te kopen. Waarom zou het voor een klein bedrijf goedkoper zijn om te maken? Is personeel in een klein bedrijf goedkoper?
Een investering van 970 euro is eigenlijk niks, ook niet voor de MKB, zeker niet als je kijkt naar de kosten besparing die ermee gepaard gaat.

Het alternatief is dat jezelf iets inelkaar knutselt met alle support problematiek van dien:
https://github.com/graham-mitchell-vcs/rpi-mass-image-writer

Of je koopt een SD card duplicator (let wel een duplicator, je doet er 1 SD kaart in en dan wordt die weggeschreven naar de andere kaartjes) die niet over dezelfde functionaliteit en snelheid beschikt.
https://duplicators4all.c...y-card-duplicator-machine

Als je Googelt naar SD Duplicator dan zal je zien dat er verschillende oplossingen zijn op de markt. Dat wil dus zeggen dat er zeker een markt voor is. Als je het huidige aanbod dan vergelijkt met de prijs, functionaliteit en snelheid van dit apparaatje dan is dit aanbod zeer aantrekkelijk.
Zelf maken is ook niet gratis qua materiaal en vooral in kleine bedrijven is je tijd veel geld. Ik weet niet hoeveel jij betaald wordt, maar als ik een paar dagen aan het knutselen moet voor zo'n ding dan is 900 euro een stuk goedkoper. :+
Ik ben normaliter niet zo van het reageren, maar ik zie het nut niet van deze toepassing.
Een serieus embedded project gaat echt geen SD kaartjes gebruiken (eMMC of ander vast gesoldeerd memory) en het (initieel) flashen van productie pcb's in een assemblage lijn kan gewoon op de targets zelf waar het flash al op zit. Ik zie mezelf trouwens al 16 SD kaartjes 100 keer erin en eruit halen. Wat een zeik-werk...
Haal eens een Kobo ereader uit elkaar: Het OS staat op een microSD kaartje :) . Intern zodat je er niet bij kan. Kortom, dit gebeurt zeker wel.

Weet niet of het nog zo is maar de 5" Kobo die ik heb nog wel. Handig om ermee te knutselen!

[Reactie gewijzigd door GekkePrutser op 6 januari 2021 21:36]

Da's een post uit 2013. De Aura bijvoorbeeld, doet niet mee.
Ik heb het natuurlijk over serieuze hardware en -sorry- maar een kobo (eigenlijk consumenten spul in zijn algemeenheid) valt daar niet onder.
Een serieus embedded project gaat echt geen SD kaartjes gebruiken
(Even afgezien van de no true Scotsman 'serieus'.)

Jawel hoor, maar industrial-grade; niet consumer-grade.

Wat betreft dit product: belachelijk duur voor wat het biedt (ja, zelfs voor bedrijfsleven), en draait BalenaEtcher dus dagdag privacy.
Ha, denk je dat nu echt? Ervaring ermee? Ik heb industriële projecten gezien met SD kaarten, CF kaarten, USB sticks, ...

En ja, er is veel zeikwerk in de wereld. Moet je eens handmatig componenten op printplaten plaatsen en solderen. Kan je beloven, niet leuk als je dag in dag uit dezelfde enkele componenten moet doen op honderden printplaten per dag. En ja, daar spreek ik uit ervaring. En dat heb je in elk productiebedrijf, aan elke lopende band.
Ook hier geldt; echte serieuze projecten gebruiken geen losse componenten in gleufjes of niet schroefbare sockets.
En ja, ik ben het er mee deels mee eens, ik heb ook al veel houtje-touwtje projecten voorbij zien komen. Soms zelfs met plakband eroverheen of met een lijmpistool vastgelijmd....
In mijn dagelijks werk besteed ik deels tijd om te voorkomen dat er teveel consumenten spul met dito losse componenten en (bijv) SD kaartjes in uiteindelijke producten terecht komt. Maar ik ben niet de enige op de wereld dus dat lukt niet altijd...
Dan heb je nog nooit met videomixers gewerkt denk ik zo...
Ik vraag mij eigenlijk wel af waar bedrijven zoiets voor zouden gebruiken.

[Reactie gewijzigd door Zeror op 6 januari 2021 21:38]

Om system images te duplicaten zelf maken wij voor klanten voor gemaakte images die ze zelf in kunnen bouwen in hun embedded hardware gaat dan om relatief kleine series van maximaal een paar 100 stuks. Met een hardware duplicator maakt een eenvoudige medewerker zo’n klusje binnen een paar dagen af.
Copyshops? We leveren niet alleen drukwerk, maar ook custom made kaarten/USB sticks?
niet, kleine bedrijven vinden dit te duur en grote jongens kopen "serieuzer" materiaal dan dit.
Zat meer te denken aan bedrijven die makkelijk en snel USB sticks willen prepareren voor hun kleinere teams of scholen die dit voor klassen willen doen met lesmateriaal op USB ofzo.
dat soort werk kan je beter doen met een berg "standaard" goedkoper kaartlezers of usb hubs met zoiets als usb image tool om rap die sticks/kaartjes erdoor te jagen.
Op de scholen waar ik werk zijn usb stickjes (officieel) niet meer welkom. Verder is het ook makkelijker om bijvoorbeeld een Teams-groep aan te maken voor lesmateriaal.
Met software hoeven mensen niet meer mee aan te komen want dat mag toch niet meer geïnstalleerd worden, daarom zijn ook alle methodesoftware nu gewoon webbased. (ook makkelijker voor de makers om up-to-date te houden natuurlijk)
Hoop toch echt dat er bij de render van de achterzijde/onderkant een foutje is gemaakt met de AC output 8)7

Dat je even de RJ45 wil aansluiten en je je vingers in een C14 stopt :P
Ouch, inderdaad.
Is mij sowieso niet duidelijk waar beide "uit" poorten voor bedoelt zijn.
Doorlussen naar de volgende etcher.
Dat zou natuurlijk kunnen, maar dan vraag ik me toch serieus af hoeveel winst je daarmee behaald.
Je kunt er 10 aan elkaar koppelen zodat je nog meer tegelijk kan beschrijven.
Die zullen dan ook allemaal netwerk en stroom moeten hebben.

Die uit poorten sluit je dan aan op de in poorten van de volgende.
Dan heb je maar één wandcontactdoos en netwerkoutlet nodig.

https://cdn.shopify.com/s...ucts/EP-store_06_720x.jpg

[Reactie gewijzigd door jeroen79 op 7 januari 2021 14:20]

Ik mag hopen dat ze inderdaad een mannetjes (F) aansluiting maken op de uitlaat. En dat ze het interne bedrading uitleggen op 16A of afzekeren.

Er word veel gepraat over het nut hiervan. het hoeft niet eens per se te zijn dat het gaat om goedkoper kunnen flashen. Je kunt op afstand hiernaartoe flashen. Dus als je bijvoorbeeld meerdere prototypes hebt draaien of je hebt handleidingen op staan, kan het zijn dat er automatisch de laatste versie van het programma op word geflashed. En als iemand er een nodig heeft kijkt hij op het scherm en pakt hij er een usb stick/sd kaart uit. 800 euro voor een apparaat dat in de fabriek staat met programa's, terwijl iemand op kantoor zorgt dat het juiste programma er op staat is niet eens zo duur.
Wordt er dan ook bloatware meegeflasht of krijg je reclame te zien na het flashen?

[Reactie gewijzigd door Bongoarnhem op 6 januari 2021 21:12]

Dit is inderdaad stomvervelend... Laten we wel wezen, dit is een tooltje dat precies hetzelfde doet als de tool 'dd'. Van 20kB :) Het idee 'we moeten onze developers toch voeden' is wel een beeetje overdreven.

En het antwoord van Balena was 'we sluiten het ticket en gaan intern praten om de gebruikerservaring rondom de telemetrie te verbeteren'. Kortom: "we blijven dit doen en veranderen hooguit een vinkje ergens, en hou je mond".

Of usbimager die ook in die thread genoemd wordt. 250kB met GUI tegenover 430MB van Balena Etcher. Alleen al daarom zou ik Balena niet aanraden.

[Reactie gewijzigd door GekkePrutser op 6 januari 2021 21:36]

Alternatief = een link mailen naar een download... Of nog hipper, een qr code?
Usb sticks tvv een hand-out zijn verleden tijd ;-)

[Reactie gewijzigd door WPNL op 6 januari 2021 22:49]

Ik heb vroeger bij een bedrijf gewerkt waar ik PDF handleidingen op printbare CDR's moest branden en deze vervolgens één voor één moest bedrukken met behulp van een kleuren inktjet printer en een speciale kartonnen inlay om de schijfjes in te leggen.

Er is toch veel veranderd in 20 jaar tijd :D
Had dit een jaar geleden maar wat graag gekocht. Toen heb ik zo veel sd kaarten moeten flashen voor wonderfoons.... Inmiddels is die noodzaak er niet meer 😉
Makkelijk voor school :) Idd voor Raspberry Pi images e.d., alleen wel duur grapje, maar ja voor niets gaat de zon op.

[Reactie gewijzigd door jopiek op 6 januari 2021 22:15]

Als je zo af en toe iets moet dupliceren als bedrijf, is het veel interessanter om dit uit te besteden. Zeker als het om veel oplages gaat.

Voor studie- of promotie materiaal op USB sticks zakelijk dit al een paar keer aan de hand gehad. Toender tijd er voor gekozen om het uit te besteden. Naast de (relatief) lage prijzen per stuk/oplage, kun je ze ook nog met bedrijfslogo laten bedrukken bij de betere leveranciers.

Kleine oplages... dan kun je het beter inderdaad zelf doen, eventueel een USB hub (en een paar card readers) eraan. Het wordt echter al snel interessanter om bij statische data een externe partij in te schakelen... Vanaf 25/30 stuks (in mijn geval destijds) was het al voordeliger.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Kies score Let op: Beoordeel reacties objectief. De kwaliteit van de argumentatie is leidend voor de beoordeling van een reactie, niet of een mening overeenkomt met die van jou.

Een uitgebreider overzicht van de werking van het moderatiesysteem vind je in de Moderatie FAQ.

Rapporteer misbruik van moderaties in Frontpagemoderatie.
Google Pixel 7 Sony WH-1000XM5 Apple iPhone 14 Samsung Galaxy Watch5, 44mm Sonic Frontiers Samsung Galaxy Z Fold4 Insta360 X3 Nintendo Switch Lite

Tweakers vormt samen met Hardware Info, AutoTrack, Gaspedaal.nl, Nationale Vacaturebank, Intermediair en Independer DPG Online Services B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2022 Hosting door True

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee